Светослав Иванов, Би Ти Ви: Повече от всякога се нуждаем от бавни новини

Светослав Иванов в студиото на "120 минути"

© Цветелина Белутова, Капитал

Светослав Иванов в студиото на "120 минути""Дневник" започна серия разговори с журналисти. В годината на постистината и в свят, в който фалшивите новини имат все по-голямо влияние, в обърканата българска медийна среда, сред скандали и атаки срещу журналисти, медии, собственици, говорим с автори и водещи доколко свободни са българските медии, какво е цензура, има ли автоцензура, прави ли опити властта да упражнява контрол над работата им, как, какво ги мотивира да продължат. Говорим за смисъла на журналистиката.


Първото интервю с водещите на сутрешния блок на "Нова телевизия" Анна Цолова и Виктор Николаев може да прочетете тук, а днес публикуваме разговора със Светослав Иванов - водещ на предаването "120 минути" по Би Ти Ви.


Той е част от екипа на Би Ти Ви Новините от 2007 г. Автор е на документални филми, интервюта и репортажи от горещи точки на света, сред които Ирак, Иран, Либия, Палестина, Израел, Ливан и други. Негови статии са публикувани в авторитетни печатни издания, сред които британския вестник "The Independent". Специализирал е в Организацията на Обединените нации през 2012 г. Носител на наградата "Робер Шуман" на Европейската комисия за разследването си "Полумесец в Короната" за ислямските движения в Лондон.
Кои са най-големите предизвикателства пред журналистическата професия през последните години?


- Пространството вече е толкова отворено през всякакви канали, че се получава безкраен пъзел, който създава хаос в главите на хората, които потребяват медиен продукт. Като тази хаотичност всъщност обуславя една нова роля на медиите - обяснителната. Това да запазиш доверието, е истинската цел пред медиите в момента. Да запазиш доверието в себе си, в почтеността си, в името си. От тук нататък медиите през следващите няколко години ще се борят за това.


Това, което ние трябва да направим, е да ги научим да не вярват на всичко, което четат. Затова явлението фалшиви новини е изключително лошо и пагубно за медиите от една страна, но от друга страна има ефекта на имунизацията, ваксината - изгражда имунитет, поне се надявам да е така.


Да започнеш да си задаваш въпроси докато четеш и гледаш, да се питаш какво е това, кой го е казал? Колкото повече фалшиви новини - толкова повече такива въпроси се появяват.


Не е ли парадоксално, че от една страна ние искаме нашите читатели и зрители да ни вярват като медии, от друга страна, искаме да се съмняват, за да различават вярното от невярното?


- Това е част от задачата. Особено днес, когато модерните войни се водят на полето на медиите. Един умен човек беше казал, че вече е много по-лесно да убедиш някого в своята истина, отколкото да го убиеш. Модерните войни са битка за сърцата и умовете.


Обратимо ли е това? Може ли да се върне доверието в медиите?


- Единственият начин е да се придържаме към класическите принципи на журналистиката. Проверка на информацията на първо място, анализ, различни гледни точки. Някои биха казали - да, но това забавя процеса. Вече живеем в света на бързите новини. Но както казва директорът на новините на Би Би Си, в момента повече от всякога се нуждаем от бавни новини, защото бавните новини означават проверка и анализ.


Бавните новини всъщност допринасят за авторитета, който трябва да бъде запазен на всяка цена. Представям си една емисия на бъдещето, не толкова като информационна емисия, която ще преповтори новините и събитията, които вече сме видяли, а емисия, в която ще има много повече обяснителни форми. Може да не са като в публицистичните предавания, но все пак ще има анализ, защото това забавяне на темпото всъщност може да пази традиционните медии.


Медиите подреждат света на хората, но до къде могат да си позволят да го правят?


- В месеците преди Брекзит The Evening Standard, който се раздава безплатно в Англия, което го превръща в един от най-високо тиражните вестници в Европа, имаше много интересна политика за насочване на общественото мнение преди гласуването на референдума в определена посока. Мисля дори, че изпълни голяма част от задачата си. Този вестник подкрепяше тезата, че Великобритания трябва да излезе от Европейския съюз. Другата гледна точка беше много слабо застъпена. Ето пример как редакционната политика на едно издание подреди света на хората. И оказа влияние върху тяхното решение за Брекзит.


Съществуването на този вестник означава ли че там няма свобода на словото, че медиите са предубедени? Не, не означава. Навлизаме в ерата на публичната свободия, която много често хората бъркат с ограничаване на свободата.


Ако трима журналисти решат утре да създадат интернет издание, ако зад тях има човек с пари, той ще го финансира и журналистите могат да защитават политиката на своя инвеститор, могат да плюят неговите политически опоненти, да нападат политическите му и бизнес противници чрез всякакви манипулации и внушения. Това означава ли, че няма свобода на словото. Напротив, има прекалено голяма свобода, която граничи със свободия и тук, когато тези хора, които създават такива издания, станат прекалено много, това удря по авторитета на цялата гилдия.


Светослав Иванов

© Цветелина Белутова, Капитал

Светослав Иванов

Всъщност, авторитетът на журналистическата общност е ударен до голяма степен от подобен тип издания и от подобни хора, които разбират журналистиката като един човек, който в едната ръка държи пистолет, а в другата - четка за лъскане на обувки. И спрямо заповедите на неговия собственик сменя ръцете: пистолета - четката за обувки - пистолета - четката за обувки. Да, такива издания съществуват не само в България, съществуват навсякъде.


Кой има интерес да съсипе имиджа на журналистическата професия? Хората да не и вярват, да се съмняват в нея? Кой губи от това?


- Губи обществото. Ако няма авторитетни медии, тогава няма коректив.


И още една моя малко по-различна гледна точка за свободата на словото в България. Аз смятам, че в последните 27 години, ако има професия, която вършеше добре своята работа, това са журналистите. Благодарение на тях ние знаем кой кой е в тази държава. Знаем кой с кого е свързан и кой на кого е роднина, кой е зависим, кой кого е назначил. Но някак си, показвайки това през всичките тези години, няма никакъв институционален отговор. Липсва адекватен отговор на институциите, което създаде усещането, че тези разследвания са глас в пустиня.


Това действа демотивиращо на журналистите, от друга страна - действа изключително лошо и на хората. Защото излиза, че сякаш журналистите не си вършат работата.


Какво се случва например, когато в предизборния ден покажем по телевизията купуването и продаването на гласове и кой ги използва, за да влезе в парламента. Какво се случва? Нищо. Липсва следствие от нашата работа, което разбира се класира България по индекс на свобода на словото все по-надолу и по-надолу. Защото от работата на журналиста няма видим резултат.


Как обаче хората да се ориентират коя е правилната позиция, кои са истинските и фалшиво създадените факти. Дори и в стремежа да бъдат показани всички гледни точки хората могат да останат объркани къде е истината


- Точно затова аз винаги заемам позиция в началото на всяко предаване, което водя. Искам да споделя какво мисля в моя авторски коментар и да дам начало на ефира. Плуваме в океана и трябва да се ориентираме към брега.


Повлиявало ли е това заемане на позиция по някакъв начин, използвано ли е като опит да бъдете атакуван?


- Не и съм изключително благодарен, че имам възможността да го правя, защото ако нямах тази възможност, нямаше да работя тук (има предвид Би Ти Ви - бел. ред.).


Получавам и силна обратна връзка от хора, които са на различна позиция от моята, но това ме радва, защото има шанс да се получи един аргументиран диалог, отколкото крясъци.


Как избирате събеседниците, които каните в предаването си?


- За разлика от колегите, които водят всекидневно, аз мога да си позволя да не преследвам абсолютната актуалност и да подбирам малко по-внимателно гостите си, което ме кара да се чувствам добре. Каня хора, които смятам, че имат какво да кажат. Имам прекрасен екип. С тях много обсъждаме гостите. Общо взето идеята е, всеки гост да има послание.


В повечето случаи в "120 минути" политици каним максимум по един на седмица. Все пак, предаването се излъчва в неделя вечер, когато хората имат нужда от друг тип съдържание.


Имало ли е случаи, когато събеседниците са казвали, ще дойда в студиото, но ако не ми задавате определени въпроси?


- Не, категорично не съм имал такова предупреждение. Затова някои политици не са повтаряли идването си в предаването, но това е техен избор. Други пък са излизали ядосани, но са идвали отново. С трети сме се карали много сериозно в студиото, но аз смятам, че трябва да водим диалог с нормален тон, колкото и тежки теми да обсъждаме.


Има ли цензура в българските медии? Какво е личното ви определение за цензура?


- Това е много модерен въпрос. Казвам ви директно, не съм изпитвал цензура. Аз съм много открит и може да изглеждам спокоен, но съм в тази професия с идеята, че тя е призвание. Нито съм тук заради парите, нито заради славата. В момента се чувствам точно така, както когато преди години работих в радиото ("Дарик радио" - бел. ред.).


Радвам се на това, което правя. Ако някой някога се е опитвал да влияе на телевизията отвън, това не му се е получавало. Въпреки че тези опити понякога приемат доста агресивна форма. Тя се изразява в атака срещу мен или мои колеги по разни жълти медии и сайтове, които се опитват да рушат имиджа ни, да ни уязвят с идеята да не задаваме определени въпроси или да спестим мнението си за някои социални или политически явления.

Светослав Иванов

© Цветелина Белутова, Капитал

Светослав Иванов


Аз имам една стратегия, никога не се сближавам със силните на деня. Не съм приятел с никой от тях, дори не съм добър познат с тях. Тъй като преди време отговарях за отразяване работата на Министерството на външните работи, имам приятели дипломати. Това са моите приятели, свързани с държавната администрация, и те се броят на пръстите на едната ръка.


Не поддържам връзка с политици, защото смятам, че би ми повлияло на работата. Нямат ми номера, не са ми се обаждали и не могат да го направят. Ако някой иска да ми се обади по телефона, е добре дошъл, ще му вдигна, ще го изслушам и ще му затворя. После ще направя това, което смятам, че е редно. Така че цензура няма.


Би Ти Ви има чуждестранен собственик, никога не го забравяйте. Всъщност това е гарант, че тук цензура не може да има.. Аз осъзнавам, че в момента битката е за сърцата и умовете на хората и тя е на живот и смърт, но в никакъв случай това не стига до тук. Лично аз се намирам в нещо като вакуум от тези стремежи и амбиции на политиците да овладеят медиите.


Да, но фактът, че една медия е собственост на чужденци улеснява местните политици да я овладеят през други нива на управление? Това го има не само в телевизиите, но и в други медии, когато някой тръгва директно през журналисти или репортери да се опитва да си прокара интересите по всякакъв начин.


- Всеки носи глава на раменете си. Все пак тук има стандарти, не само в bTV, но в медиите изобщо. Ако нарушаваш тези стандарти, това първо го разбират публиката/хората. Ако си корумпиран и работиш в голяма медиа, рано или късно ще се разбере и не само, че ще дискредитираш цялата медиа, но и ще нанесеш още един удар върху професията.


Кои са вашите три лични етични правила, които никога не престъпвате?


- Ясно разграничаване на добро и лошо, на почтено и непочтено, правилно и неправилно. То е като възпитанието на дете. Най-важното е да го научиш да бъде добър човек.


Да, понякога не мога да спазя златното правило за неутралност по определени казуси. Много често заставам на страната на слабия. Например, ако един човек е уволнен от работа по нечестен начин, как можеш равнопоставено да представиш и двете гледни точки? В такава човешка ситуация малко бих нарушил баланса, но само в коментара на водещия и в него си казвам мнението.


Ако един човек страда, ако е жертва на несправедливост, не може да не си на негова страна. Тогава ти не си журналист. Ако си имунизиран срещу тези неща. Когато обаче става дума за политически позиции, съм по-скоро неутрален, което не означава, че не си казвам мнението. Казвам си мнението и то много ясно.


Какво е автоцензура? Изпитвали ли сте я върху себе си?


- Много зависи къде работиш и с каква нагласа си попаднал в тази професия. Автоцензурата може да се случи само на хора, които по някакъв начин са зависими от източника на своята автоцензура. Ако съм приятел с този или онзи бизнесмен или имам отношения с този или онзи политик тогава може би започва да действа някаква форма на автоцензура, не за мен, казвам го по принцип. Тези хора обаче са на абсолютна дистанция от мен, за да има автоцензура.


В момента може би расте поколение, което влизайки в медии, създадени, за да защитават различни интереси, всъщност не си дават сметка каква е задачата на тази професия и те възприемат за нормално да очернят един човек или да го дискредитират. Те започват да приемат това за нормално, за естествена журналистическа работа. Те не си задават въпросите - това цензура ли е, автоцензура ли е. Затова трябва да бягаме от образа на човека с четката и пистолета.


Има и още един проблем. "Гардиън" един от най-големите европейски вестници, преди няколко месеца публикува призив под всяка статия - "Дарявайте, защото светът е все по-труден за отразяване, рекламните ни приходи са все по-малки и разчитаме на вас, за да запазим Гардиън".


Това означава, че старите бизнес модели на медиите започват да страдат. Ако до преди няколко години, медиа се е купувала с цел печалба от класически медиен бизнес, сега повечето медии се купуват от бизнесмени и корпорации с цел защита на техните собствени интереси. Ето ви още едно предизвикателство пред нашата професия.


Кои са пречките които най-често срещате в работата си?


- Много по-трудоемка става проверката на сюжетите. Отговорността в момента е много по-голяма отколкото преди 5 или 10 години, към темите които подбираш, защото всякакви малки и големи дяволи напират да влязат в дневния ред на обществото, а ако ти поддадеш по някакъв начин, вкарвайки в дневния ред някоя псевдо новина, тогава това е една малка победа за хората, които подронват авторитета на нашата професия.


Романтичният период на нашата професия завършва, започва зрелостта и от нас зависи дали тази зрялост ще се превърне във възможност или нещо много страшно.

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 818 Весело

  Не е ли време да научите къде работите?

  Нормативните форми на думата са медия в ед.ч., медии в мн.ч. (Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 370). Думата има латински произход – medium, мн.ч. media. Изписването на медия се подчинява на правилото, че в края на думи от чужд произход се пише -ия (с. 18, т. 11).

  https://kaksepishe.com/media/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 3. 3 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1769 Разстроено

  Охранени журналя... 😕

 4. 4 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  "На първо място, мисля, че когато говорим на хората, трябва да бъдем честни. Много е важно какво излъчваш чрез думи си. Думите могат да опияняват. Думите могат да хвърлят хората в крайности. Думите могат да манипулират. Аз нямам големи амбиции да бъда запомнен с нещо. Просто искам да излъчвам нормалност и да изразявам това, което мисля... това, което чувствам. Това, което смятам за редно и нередно, добро и лошо. Когато аз се обръщам към зрителите или читателите, винаги съм честен с тях. Това съм аз. Просто искреност."
  На мен ми допада това младо момче, все пак само на 33 години все още. Дано да не е поза, дано да работи според убежеденията си. Времето ще покаже.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 5. 5 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1528 Весело

  "Би Ти Ви има чуждестранен собственик, никога не го забравяйте. Всъщност това е гарант, че тук цензура не може да има..."

  Пълни глупости!

  I Want To Believe
 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1765 Весело

  че те в тая телевизия не са ли достатъчно бавните... като почнем от Кекемян и свършим с негов милост интервюирания... повече от това накъде?

 7. 7 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 818 Весело

  До коментар [#5] от "2.5":

  Да, изумително наивно от човек, който има претенцията да ни "обяснява" света и ставащото в него. Или пък е пропаганда?! Абсурд, такива работи у нас не стават! :D

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3246 Весело

  ...Да запазиш доверието в себе си, в почтеността си, в името си. От тук нататък медиите през следващите няколко години ще се борят за това...

  Медии и почтенност - Оксиморон !!!

  Който плаща - той поръчва музиката...

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  Нуждаем се от разследваща журналистика,господин Иванов.

 10. 10 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  тоя е толкова журналист колкото аз съм марсианец...ама е удобен върти сучи всички са добре дошли и 'пълни' с безмислици предаванията...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 11. 11 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 593 Неутрално

  НИКВИ НОВИНИ НЕ СА ВИ НУЖНИ МЛАДИ МОМКО , ДЕВЕТДЕСЕТ И ПЕТ ПРОЦЕНТА ОТ НАЙ ВАЖНОТО СЛУЧВАЩО СЕ В СТРАНАТА УМИШЛЕНО ГО КРИЕТЕ НЕГЛЕЖИРАТЕ ГО И ГО ИЗОПАЧАВАТЕ , СОФИАНЦИ ВЪРНАХА ЛИ СЕ ,ЖАЛКИ СТЕ

 12. 12 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Светослав Иванов е талантлив и интелигентен млад журналист и не виждам защо много от блогърите сте толкова гневни на него.

 13. 13 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Точно медии като тази, в която се изявява този водещ журналист, са причината за галфонизирането на нацията. Не предавате новини, а сензации, убийства, клюки и липсва анализа, аргументацията и позициите, които правят един клюкар - журналист.

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#4] от "Kami":

  Абсолютен позьор..., безлични и стандартни баналности...!
  бТВ са гнусна и манипулативна телевизия. За какви убеждения, може да става въпрос в някаква медия, още повече телевизия? Тази телевизия, както и всяка друга си има собственик, който иска да печели. Печалба не се постига с отстояване на принципи и убеждения. Печалбата е там където ти плащат, за да пазиш интереса на някого...!
  Всичко останало е празни клишета и..., суета!

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Повече от всякога се нуждаем от ИСТИНСКА ЖУРНАЛИСТИКА ,а не от позиращи ментета като това

 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Ще си призная, че не прочетох интервюто, а съдя за него само по заглавието (след малко ще му хвърля и един поглед по диагонал). Съгласен съм с г-н Иванов, че в днешно време имаме нужда от бавни новини, но моята мечта е те да бъдат максимално кратки и същевременно изчерпателни. Такива са тези по радиото, например. В рамките на 4-5 минути предават най-важното от изминалия ден и от текущия, и толкова. Тези 30-40-минутни емисии вечер, а понякога и през почивните дни са убийствени за психиката на човек. Хората имат нужда от повече развлечение, от точна и вярна информация за процесите, хората и нещата, които ни заобикалят, и от спортни и научно-популярни продукции. Поне моето мнение е такова, а вярвам и не само моето.

 17. 17 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  ''Това да запазиш доверието, е истинската цел пред медиите в момента.''

  Хе, хе, как се запазва нещо, което още не е спечелено?

 18. 18 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Новините са три вида-добри, лоши и фалшиви/ лъжливи/.

 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#1] от "calc": ''Незнайно как тоя получава възможност за интервюта с известни личности. След което интервюто става негледаемо. ''

  Де да беше само той! А какво ще кажеш за ''велики'' водещи, като Диков и Трифонов, които дължат ''величието'' си изцяло на балъците, които се съгласяват (и продават), за да участват в техните ''шоута''.

 20. 20 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 902 Любопитно

  Защо ли не ви гледам предаването в Неделя?

  Да разлая троловете!!
 21. 21 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Тоя като го видя на екрана веднага превключвам канал, особено ако се храня....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 22. 22 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 516 Неутрално

  За какви "новини" става въпрос.Самата дума е в корекция. Никой не гони истината, а сензацията.

 23. 23 Профил на milenmihailov
  milenmihailov
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Съжалявам, но за Светослав Иванов мнението ми е, че ужасно посредствен журналист и телевизията го е наела само да отбие номера за наличие на публицистика изискан в лиценза и.

 24. 24 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 971 Любопитно

  Журналист и морал са несъвместими понятия.
  "Новина" е факт, събитие, не платените инсинуации на лаици с претенции.
  Въобще не ме интересуват смешните им "анализи".....

  Знанието е сила, информацията - власт
 25. 25 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Посредствен позьор и нагаждач ми е мнението за този. А самия факт, че част от "прекрасния му екип" е жена му, с която са си лика-прилика говори и за критериите в тази "медия" наречена бТВ.
  Иванов с мъка покрива 20% от критериите за журналистика.

  седеньето го зголемува задникот
 26. 26 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  Пазарната икономика и свободата на словото нещо не се харесват, а България никак. Някой окалял иначе "умните и красиви журналисти". Нарочно било скапвано името на професията и бля/бля неща.
  Нека да започне с много малък тест.
  Хазартът и подтикването към хазарт ( психоза) е ....нещо лошо за народа ... или греша!? Не казвайте че простия винаги ще играе и залага. Къде точно се крие журналистическият морал и етика за да кажете - лъжем хората, играем "нечестно" !?? Или заплатите през хазартни игри "не миришат? Като знаем кой контролира тези сектори .........и дава стабилни пари да се води "жестока хазартна пропаганда" , другото ми става сиво. Та за по големите пари на няКОЙ и ограбването на българския народ, и пряка, и косвена вина имат двете медии.

 27. 27 Профил на horned
  horned
  Рейтинг: 233 Любопитно

  "Би Ти Ви има чуждестранен собственик, никога не го забравяйте. Всъщност това е гарант, че тук цензура не може да има.."
  "Романтичният период на нашата професия завършва, започва зрелостта"
  Добри приказки, но до сега къде беше? И къде го казваш пред най-автоцензуриращите се Цолова и Николаев , с най-малък авторитет като журналисти и в не българската телевизия??
  Лъжата и внушението завършват с твърдението за гаранта чужденец.

 28. 28 Профил на horned
  horned
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Сега честните журналисти упорито лансират бившата комунистка, настоящата служителка в еврейска организация и подсъдима за кражби на някакво летище. За какво ли я гласят, та така упорито и лъскат авторитета?

 29. 29 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#21] от "venci4":

  Когато се храниш е препоръчително изобщо да изключваш местната телевизия. Освен ако не търсиш моментален очистителен ефект. ;)

 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4219 Неутрално

  Не гледам телевизия заради такива като този. Веднъж бях на едно място в което принудително гледах телевизия цели два дни. Бях гостенин и нямаше как да налагам на домакина желанието си да затвори телевизора. Разбрах , че вече съм получил непоносимост от телевизионни предавания. Едва ги изтърпявах. Трудно понасям да ме лъжат и манипулират, а всички телевизионни предавания са такива. Лъжливи и манипулационни. Преди имаше читави , но отдавна ги свалиха от екран. Останаха отвратителните.

 31. 31 Профил на Leona Aslanova
  Leona Aslanova
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Светослав е прекрасен човек и журналист.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на smarf
  smarf
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Мазен, манипулативен, с ясно изразени пристрастия в ляво, отчетлива русофилия. Наше момче. Преобладаващи гости са левите политици. Много внимава да не задълбае в болезнени за властта въпроси. Или да натисне някой олигарх. Отвратителна замазваща журналистика. Имитация на анализ. Грандоманско позьорство.

 34. 34 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Това е единственият журналист от най-популярните медии, който изобщо понякога си позволява да изрича собствено мнение

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 35. 35 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  "Точно затова аз винаги заемам позиция в началото на всяко предаване, което водя. "
  Именно. Задава неудобния въпрос, който си задават всички. Естествено, гостът отговаря, че това, видите ли, не е така. И момченцето със сладка усмивка продължава нататък. Да е подготвило няколко неудобни въпроса по същество, да иска да изясни нещата? Нищо такова. Трици със захар. Гаси журналистиката! Свестни журналисти има в медиите с нисък рейтинг. Както в регионалните вестници. БТВ, Нова, БНТ - като момченцето горе. Беззъбо, зализано и усмихнато.

  Мърфи е оптимист!
 36. 36 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 613 Неутрално

  БТВ и Нова да решат какво искат - лесни пари с угодническо поведение или голяма и вярна аудитория, която ще им доведе всеки рекламодоател. Заради тях думата телевизия е мръсна у нас. Не знам кой им мери рейтинга, но би трябвало да излезе една статистика, че ги гледат вече само феновете на Пайнер.

 37. 37 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#35] от "султана глаушева":

  Усмивката му е сладка, но думите му са на място. Това, чè ти не го разбираш е друг въпрос.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 38. 38 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  Може ли да дам една идея за тема?
  Да попитате когото трябва?

  Защо таксите във всички банки се вдигнаха?

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Ако трима журналисти решат утре да създадат интернет издание, ако зад тях има човек с пари, той ще го финансира и журналистите могат да защитават политиката на своя инвеститор, могат да плюят неговите политически опоненти, да нападат политическите му и бизнес противници чрез всякакви манипулации и внушения. """"" Айде сега и ти неблагодарник.Дадоха ти думата в тази демократична интернет медия пък ти я плюеш!

 41. 41 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#37] от "qwerty 500":
  Няма лошо. Важното е, че ти го разбираш. И ти харесва този вид журналистика. Внимавай само от много захар да не хванеш диабет!

  Мърфи е оптимист!
 42. 42 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#37] от "qwerty 500":
  Няма лошо. Важното е, че ти го разбираш. И ти харесва този вид журналистика. Внимавай само от много захар да не хванеш диабет!

  Мърфи е оптимист!
 43. 43 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#37] от "qwerty 500":
  Няма лошо. Важното е, че ти го разбираш. И ти харесва този вид журналистика. Внимавай само от много захар да не хванеш диабет!

  Мърфи е оптимист!
 44. 44 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#43] от "султана глаушева":

  Не съм казал, че ми харесва, но това е най-доброто ако си говорим за БТВ И НОВА. И БНТ.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 45. 45 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ало, Дневник, новият софтуер съвсем заби! Защо от един мой направихте три коментара? Скапахте навигацията, скапахте филтрацията, сега започнахте и да множите коментарите."Не пипай работещи системи" е основен принцип в информатиката! Вие хванахте една добре работеща система, сменихте й шрифта (защо ли) и скапахте всичко останало!

  Мърфи е оптимист!
 46. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#36] от "truly":

  Като каза Пайнер... Имам един познат, на който телевизора му е с изключен звук... Стои само на някой от каналите за поп-фолк. Ползва го, като пано на което гледа красиви картинки, за фон. Тоест млади каки с хубави дупета и..., нищо повече. Ей така, за отмора на окото... И той, като мене не ще да слуша новини и всякакви тъпи предавания, дето ни заливат от всякаквите телевизии...!

  Бивш tww09306483.
 47. 47 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Ще си призная, че не прочетох интервюто, а съдя за него само по заглавието (след малко ще му хвърля и един поглед по диагонал). ...
  —цитат от коментар 16 на Читател

  И аз не съм я чел, а си признавам и че няма да го направя.
  Включвам се в темата само за да се похваля с личния се рекорд:
  Тази година( не знам точната дата) ще станат 10 години от както не съм гледал Би Ти Ви, а за "шоуто на Слави" са повече ама нямам спомени кога точно съм го гледал за последно.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 48. 48 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Ало, Дневник, новият софтуер съвсем заби! Защо от един мой направихте три коментара? Скапахте навигацията, скапахте филтрацията, сега започнахте и да множите коментарите."Не пипай работещи системи" е основен принцип в информатиката! Вие хванахте една добре работеща система, сменихте й шрифта (защо ли) и скапахте всичко останало!
  —цитат от коментар 45 на султана глаушева

  Подозирам, че политиката им е във форума да останат само платените тролове. На всеки нормален, рано или късно нервите няма да му издържат и ще се разкара.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 49. 49 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За едни 10 000 става дума на месец ! Това е цената на "свободата". Нещата са опаковани в етични ,морални кодекси и стандарти. Когато това мине през центрофугата на ....някоя ГЕРБОВА китка ,която слуша и шушне, нещата стават ясни. Иначе за кафявите медии не си струва да говорим. Техният възход и скачване/опаричване с властта е характерно за една партия с много ,много велик ВОЖД!

 50. 50 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Не гледам телевизия заради такива като този. Веднъж бях на едно място в което принудително гледах телевизия цели два дни. Бях гостенин и нямаше как да налагам на домакина желанието си да затвори телевизора. Разбрах , че вече съм получил непоносимост от телевизионни предавания. Едва ги изтърпявах. Трудно понасям да ме лъжат и манипулират, а всички телевизионни предавания са такива. Лъжливи и манипулационни. Преди имаше читави , но отдавна ги свалиха от екран. Останаха отвратителните.
  —цитат от коментар 30 на tacheaux


  При мен е абсолютно идентично. Имам досег с българските предавания само на гости. Интервютата с политици избягват логичните (и трудни) въпроси, развлекателни предавания са или пошли хуморески, или някакви хазартни игри, а пък когато се интервюира човек на изкуството си личи колко под нивото са им водещите и колко глупава въпроси задават.

 51. 51 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#39] от "zoh12523762": ''Пазарът определя какво ще се излъчва. ''

  Хе, хе, това е най-голямата и плоска заблуда, с която се оправдава умишленото затъпяване на публиката с посредствени и пошли предавания! Вкусът и изискванията на зрителите са подложени на системно и целенасочено вулгаризиране и сега вече е налице резултатът - масова чалгализация на популацията. Това е един куршум, който улучва поне два заека - една публика с принизени критерии може да бъде захранвана с всякаква евтина плява, внесена от Турция, Индия или местно производство.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#32] от "zoh12523762":

  По добре не бих могъл да го кажа!
  +++

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 54. 54 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#36] от "truly":

  ++++++++благодаря,спести ми писането,!

 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5466 Неутрално

  Към интервюирания: И какво казват шефовете и рекламодателите по въпроса?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 56. 56 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не е ли време да научите къде работите? Нормативните форми на думата са медия в ед.ч., медии в мн.ч. (Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 370). Думата има латински произход – medium, мн.ч. media. Изписването на медия се подчинява на правилото, че в края на думи от чужд произход се пише -ия (с. 18, т. 11).https://kaksepishe.com/media/
  —цитат от коментар 2 на baba_zozolana  ... отколе-отколе съм ти "съмишленик"... :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 57. 57 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Гаден педал! 90% от лицата в телевизиите предизвикват само отвращение с гнусните си софийски мутри и надменно поведение. Като хванеш разните там снобеещи се и либерастеещи Цолови, Бенатови и пр. отпадък.
  —цитат от коментар 32 на zoh12523762


  ... ама за "софийски мутри" не си правилен... до един/една са селчовци с партийно-аграрен произход.... повечето софийски мутри сме възпитани и не се бутаме към "позиции"... та, така :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 58. 58 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#57:"o_sando"][/quote]

  ... на на въпросния персонаж, мамка му вероятно/сигурно е некоя наташка... (от типа: с дерявой жопой на рояле играем... )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 59. 59 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Светльо е поредната безопасна игла в журналистиката. Никога не бърка в далаверите, никога не притиска гостите си за нищо. Безсмислено предаване от типа на На Кафе с Гала

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 60. 60 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Изключително посредствен във воденето на интервю, но с високо самомнение. Има някакви познания в областта на световната политика, попрочел е, но е отблъскващо подмазващ и неестествено възторгващ се, затова и не мога да го търпя. Даже Хекимян ми е по-малко противен, нищо че е по-прост от този

 61. 61 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ало, Дневник, новият софтуер съвсем заби! Защо от един мой направихте три коментара? Скапахте навигацията, скапахте филтрацията, сега започнахте и да множите коментарите."Не пипай работещи системи" е основен принцип в информатиката! Вие хванахте една добре работеща система, сменихте й шрифта (защо ли) и скапахте всичко останало!
  —цитат от коментар 45 на султана глаушева


  глаУШЕВА, вие цела държава закопахте, та ся за едно сайтче се тюхкате... пардон, давате разпореждания!

  хахахахахахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Любопитно

  До коментар [#62] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Че то коя мейнстрийм медия не е такава

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 64. 64 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#52] от "zoh12523762":

  Изобщо не съм предубедена и съм съгласна за американизацията, която е тотална, включително и в храненето. Просто аз не гледам българска телевизия и имам само бегъл поглед върху сериалите и другите програми. Може и да не е умишлено, но опошляването на медиите е факт, който си има и финансово обяснение - много по-евтино излиза телевизионната ширпотреба, която купуват от чужбина или произвеждат тук. Има къде по-качествени програми и сериали, например от скандинавските страни, но явно са скъпи. За да се прави качествена телевизия се искат и качествени специалисти; талантливи хора с определена култура, а те или са в недостиг, или са също скъпи. Но и това не е съвсем обяснение на проблема, защото тенденцията за тривиализиране на телевизията е световна. Поне имам поглед върху развитието на нещата в О.К. Преди двайсетина години по ББС можеше да се гледат много интересни и качествени предавания, които сега бяха изместени в ББС4 и често са доста късно през нощта. Но преди появата на дигиталните канали, особено със смянатана директора на корпорацията преди 15тина години имаше един период на ясно доловима комерсиализация на програмите и'.
  Понякога си представям идеалната ситуация, когато по всички медии се излъчват и публикуват само висококачествени материали - дали след определен период това би превъзпитало вкуса на публиката; но разбира се в ерата на интернет това е невъзможно и ще наблюдаваме задълбочаване на проблема.

 65. 65 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 451 Любопитно

  Момчето е интелигентно, но предаванията му са едностранчиви.
  Казахте го вече - либерализма!
  Пристрастеността му към "модните" днес либерални "ценности" превръща "почтеността" му в пълното й отрицание.
  Днес НЕ Е (Добре де, нека Е ТРУДНО) възможна обективна журналистика, защото единствена цел е рейтинга, т.е. печалбата.

  (За мен писането с главни букви, НЕ Е КРЕЩЕНЕ, а ПОДЧЕРТАВАНЕ на главните тези в изложението. Не се съобразявам с ИДИОТСКИ измислици.)

  ПП: Не е по темата, но отдавна исках да ви го кажа - онези, които не се смятат за "граждани на света" и са категорично против "младите и красивите" не са задължително русофили!
  Аз не съм!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 66. 66 Профил на jtbg
  jtbg
  Рейтинг: 402 Неутрално

  БТВ е лайномет, 1-2 "нормални" предавания пролет не правят.
  БТВ Новините (В.Петков) изпълнява редовно мокри поръчки, а БТВ Репортерите си е чиста проба поръчков канал за оплюване на който поръча плащащия.
  Прблема в БГ е бруталната продажност и аморалност на всеки един отделен индивид (ярък пример: Наплатанова) от т.н. журналистическа гилдия..

 67. 67 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 402 Любопитно

  "Би Ти Ви има чуждестранен собственик, никога не го забравяйте. Всъщност това е гарант, че тук цензура не може да има.."

  Светльо, Светльоо, не може да си толкова наивен.

 68. 68 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Този точно е един от проблемите на българската журналистика - лигоч, подмазвач. Не може да зададе един смислен, интересен въпрос. Не знам докога бТВ мисли, че ще им го търпим!

 69. 69 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 948 Любопитно

  Когато видя Светослав Иванов да прави предаване по наистина болезнени теми и да задава въпроси, за които гонят от тв, тогава ще повярвам на интервюто.
  Иначе е симпатично момчее, добре стои на екрана. Но аз не гледам БТВ, така че и рядко ми се е случвало да гледам някакви части от предаването му. Единственото, което ме впечатли бе интервюто му с Джордан Белфърт, хванах го съвсем случайно, разбира се.
  Дневник, кога ще интервюирате Иво Инджев? ;-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK