Ванеса Фихтъл, Монтесори учител: Малките деца трябва да действат и решават сами

Ванеса Фихтъл с двете си деца.

© Личен архив

Ванеса Фихтъл с двете си деца.Докато се опитва да намери забавачка за голямата си дъщеря, германката Ванеса Фихтъл се запознава с Монтесори образованието и установява, че собствените й убеждения са огледални на тези, залегнали в рамките на педагогическия метод. Така, през 2007 година започва работа в Монтесори училища, а през 2009 година се сдобива с дипломa AMI Асистент на ранна детска възраст 0-3 от Монтесори Институт Денвър.


През 2013 г., Ванеса Фихтъл отваря своя Монтесори Детска Къща в германския град Дортмунд, като основава AMI сертифициран Монтесори Институт. Тя ще бъде лектор на организирания от Институт Монтесори България AMI Монтесори уъркшоп: "Детско развитие 0-3" от 16 до 18 юни в София. По тази тема "Детски Дневник" разговаря с нея:


Какви са най-важните умения, които децата придобиват във възрастта от 0 до 3 години?
- Трудно е да определим само няколко неща, които са важни, защото ако сравним малкото дете с другите бебета бозайници, ще видим че човешките са суперзависими, затова е много важно да имат подходяща среда за развитие. Но най-важните умения в първите години са движенията – пълзене, ходене, катерене, както и езиковите умения, които се формират тогава. И разбира се, когнитивните умения, които са най-важната основа за целия ни по-нататъшен живот. На тази възраст децата са универсални и могат да се приспособят към всичко, независимо къде са родени и в каква култура живеят и могат да бъдат щастливи навсякъде.


При ранното детско развитие говорим за подсъзнателен попиващ ум. Каква е неговата природа и как да го стимулираме?


- Мария Монтесори е открила, че при децата от 0 до 3 години мозъкът попива всичко подсъзнателно и поема информацията като гъба, но за разлика от гъбата, която можем да изстискаме, при децата няма да извадим обратно никакви познания. Затова е изключително важно да бъдем перфектния модел за подражание като родители, както и да използваме правилен език, да бъдем търпеливи и мили с децата, защото те запомнят всичко, и ако около тях някой използва груб език или остри думи, съвсем скоро можем да очакваме подобно поведение и от тях.


Свобода и дисциплина – как да хармонизираме тези понятия в общуването с децата?


- Свободата трябва да има граници. Ние в Монтесори казваме, че моята свобода, свършва там, където започва твоята. Ако аз крещя и говоря на висок тон, а някой до мен в същото време иска тишина и спокойствие, това означава, че нарушавам свободата на другия. Например, родителите искат да възпитат децата си и често им казват: "Не тичайте, не правете това, не правете онова." Детето чува само думата "Не" и й се съпротивлява. Правилното е да кажем: "Виждам, че обичаш да тичаш, но тук не е най-подходящото място, затова къде мислиш, че можем да отидем, за да тичаш на воля?" И тогава децата ще излязат със свои идеи, които родителят може да подкрепи.


Добре e да слагаме граници по мирен и спокоен начин и винаги да им даваме избор. Например, не казваме: "Не обличай тази дреха", а казваме: "Имаш две възможности – да си със синята фланелка или с розовата." Когато им даваме избор, помагаме на децата да изградят своя свят, и когато те самите избират, се чувстват горди и носят отговорност за своето решение и за последствията. Така, ако е студено навън, и детето е избрало само розовата фланелка, може би следващия път ще направи друг избор. Ако налагаме родителското си мнение на децата, тяхната първа реакция винаги би била: "Не." В крайна сметка никой не обича да му се налагат. А така и за нас общуването с децата ни ще е доста по-приятно.


Ако нямаше граници, това означава, че няма последствия за действията ни, а това не е така, и бихме го научили по трудния начин. Затова правилното е да им даваме възможност да избират и да решават, и да се справят с последствията от техните решения, така стават независими и мислещи за другите членове на обществото.


Традиционното схващане е, че малките децата са твърде малки да правят много неща. Какво бихте казали на родителите, които се страхуват да дават свобода и самостоятелност на своите деца?


- Да вярваме в децата и техните възможности е основен принцип на Монтесори, и ако има възможност и среда да следват своите нужди и интереси, ще се изумите какво могат да направят тези мъници. Това, което аз правя, е винаги да каня родителите да наблюдават какво могат техните деца в класната стая. Децата показват редица умения и отговорност, когато например им даваме възможност да използват различни материали. Родителите се учудват колко способни са всъщност техните деца.


За съжаление много от родителите се опитват да вършат неща за своето дете, защото смятат, че то не би се справило само, или за да го предпазят, но това е погрешна грижа. Детето има нужда от възможност да изпита и да действа само, и когато успее, родителят ще види щастието му от успеха. Понякога родителите трябва да оставят децата да действат сами, за да видят какви страхотни умения ще покажат. В моята практика не съм имала случай някое дете да каже: "О, това не е за мен, няма да мога да се справя."


Ако искаме да практикуваме вкъщи Монтесори занимания, какви лесни стъпки да следваме?


- Това е една много голяма тема, но Монтесори родителят може да прави много неща вкъщи. Най-важното е да дава възможност на детето да участва пълноценно в домакинската работа – дайте на децата да режат плодове и зеленчуци, да приготвят храната заедно с вас, и децата ви ще са супер горди от своето участие. Това е страхотен начин да помагат и да се чувстват добре. Освен това ще са ви под око. Може и да се занимаят с приготвянето на масата. Разбира се, трябва да им създадем подходяща среда. Трябва да им е лесно да достигнат чиниите и чашите. Може да им отделим част в кухнята с достъпен по височина плот и специални кухненски инструменти за тях, така че да им е приятно да работят.


Давайте им различни възможности - например при обличане или събличане. Много родители се опитват да обличат децата, а те не искат да облекат конкретна дреха. Затова е по-добре да им давате няколко различни възможности, от които те да избират сами. Понякога не се справят добре с цветовите комбинации, но това няма значение – дали е черна блуза или синя риза, сполучливите цветни комбинации ще дойдат с времето. Давайки възможност за избор на децата си, ние им даваме възможност да се гордеят и да усещат свободата да избират. Ако непрекъснато им казваме какво да правят, кога да си лягат и какво да обличат, ние ги караме да се чувстват като в затвор, стават зависими от нас и нито могат да си лягат, нито да стават сами. Моите деца винаги са си лягали сами (вкъщи използваме матраци на пода) и са ставали сами, дори понякога аз мога да поспивам до късно, защото те стават и се занимават сами.


Вие сте майка на две дъщери – как балансирате между личното време и приключението да работите като Монтесори педагог?


- Има един израз - "Трябва ти цяло село, за да отгледаш дете" и това се опитвам да правя и аз. Ако имам възможност, ги взимам с мен на моите пътувания и те виждат нови места, което е важно за тях, както и гледам да имам бавачка с мен - майка ми или някой приятел. Понякога ми помагат мои приятели, които са с тях. За мен е много важно да знаят, че когато не работя, съм отдадена на тях и слушам внимателно какво искат да споделят с мен, правим заедно различни неща. Но разбира се, е важно всеки от нас да си изработи своя баланс между личен живот и работа. Ние можем да бъдем добри учители и добри родители, когато правим добри неща и за себе си. Понякога моите деца са щастливи, когато съм в командировка, защото баба им ги поразглезва, докато ме няма. По-голямата ми дъщеря винаги ме разпитва за живота на децата по местата, които посещавам. Аз съм отдадена на работа си и на моите деца, които са щастливи и обичани деца.


Какъв е вашият съвет към учителите, които сега тръгват по пътя на Монтесори педагогиката?


- Не се тревожете, с времето нещата се подобряват. Евентуално. Шегувам се. Ще им кажа, че са избрали много важна професия и не трябва да се уморяват да бъдат най-добри всеки ден. Защото след година или повече време, ще видят, че всичко си е заслужавало и ще видят колко много са постигнали. Вярвайте в себе си и вярвайте в децата. Това е най-важното.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8588 Любопитно

  Амаан от изсмукани от .... образователни системи и безценни съвети!
  Много бих искал да видя майка или баща, които виждат как покатерилото им се някъде дете вместо да кажат:''Стой''или ''Слизай веднага!'' - ще рецитират :"Виждам, че обичаш да се катериш, но тук не е най-подходящото място, затова къде мислиш, че можем да отидем, за да се катериш на воля?" и в това време детето им пада и се наранява!!!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Eд
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  В типично бастунски стил изобщо не си вникнал в това, което пише в статията, а си чел докато видиш нещо, за което да се хванеш и да оплюеш.

 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 233 Разстроено

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Чудех се как да ти отговоря, но не намирам думи. Някои неща ще останат непонятни за теб докато знаеш всичко.

  Умерен толераст
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8588 Весело

  До коментар [#2] от "Кози Крак":

  Мога да се хвана за всякакви неща - и без да съм Монтесори родител - съм отгледал три достатъчно самостоятелни деца, така че сякаш е късно да ми се обяснява!

  [email protected]
 5. 5 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всичко е много чудесно с монетсори'то, само дето не споменавате колко струва 1 година обучение по този метод. Тази система се рекламира изключително агресивно напоследък, определено се е превърнала в голям бизнес. В България много малък процент хора могат да си позволят да пращат децата си в такива частни учебни заведения (и то от най-ранна възраст, както системата препоръчва). 5-6 хиляди лева на година струва, при това започва от 1-2 годишна възраст. Малцина са българите с подобни възможности в момента.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 6. 6 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Тая работеща майка, 'що не опита с нормален работен ден без детегледачки, помощници и приятели и после да обяснява как можело да се спи до колкото си поиска!
  Това да не разрешиш на едно дете нещо и това да му дадеш избор между две неща няма разлика.
  Много ме кефят родителите почитатели на метода, които обясняват как децата трябвало да са по близо до природата а в същото време не се разделят със своите скъпи "играчки" нямащи нищо общо с това вярване.
  Беше ми особено ценно да разбера какво е "открила" Г-жа Монтесори, в случая топлата вода.

 7. 7 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 402 Неутрално

  на другарите и другарките от Монтисори следва да им се задава само един въпрос винаги - защото тяхната вождка и учителка Мария Монтисори си е изоставила собствените деца - с това темата е изчерпана, а родителите, които доверяват децата си на тия сектанти, защото те са такива, да си берат гайлето

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 8. 8 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 402 Неутрално

  това е все едно да се учиш на художничество от някой, който не е нарисувал една картина, или да караш кола от някой, който никога те е карал сам кола - разбира се, с децата е още по-важно, но маса народ най-важните неща най ги пренебрегва

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Добре звучат тези съвети и/или система, но въпроса е в баланса. Лично на мен ми прави впечатление в последните години, както у нас, така и в чужди (европейски) страни, където съм имал възможност да наблюдавам сегашните малки деца и ми се струва, че баланса между свобода и дисциплина доста е загубен и децата, като че ли не знаят и не чувстват наличието на някакви граници.
  Нямам данни да обобщавам дали и в каква посока това се отразява върху техните умствени и морални възможности и качества след порастването им, но определено виждам липса на някои елементарни неща от възпитанието. Наприемр не знаят как да се държат по време на някакви културни събития, като театър или концерт, за кино не ми се споменава. Не съм против новите технологии, но забития в телефона нос и играенето на безсмислени игри или ала-бализма на споделнето във фейсбук...не са най-добрите показатели.
  Разбира се, може и да греша и да съм най-обикновен стар мърморко:).

 10. 10 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  И тази ли дойде да припечели нещо от мизерията на българския народ? То не бяха световни знаменитости, то не бяха корифеи в бизнеса и всякакъв род преуспели гурута - с едничката цел да изкарат някой лев от нас. А иначе са мултимилиардери и бизнесът им е повече от успешен. Смех! И тази се е напълнила с клишета за които не е било нужно да ходи в Денвър, а е могла да ги намери във всяка една квартална библиотека в Дортмунд.

  /не се чете/
 11. 11 Профил на Eд
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#7] от "hhhuuunnnn":

  Откъде си ги прочел тези простотии??? Монтесори има едно (цифром: 1) дете, Марио Монтесори, и той дори започва да ѝ помага с научните ѝ трудове.

 12. 12 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#7] от "hhhuuunnnn":

  Първо, вземи се образовай Монмтероси с колко и какви деца е работила и учила преди да говориш на изус че няма личен опит. И второ по въпроса с изоставеното с идете:

  On 31 March 1898, her only child – a son named Mario Montessori (March 31, 1898 – 1982) was born.Mario Montessori was the result of a love affair with Giuseppe Montesano, a fellow doctor who was co-director with her of the Orthophrenic School of Rome. If Montessori married, she would be expected to cease working professionally; instead of getting married, Montessori decided to continue her work and studies. Montessori wanted to keep the relationship with her child's father secret under the condition that neither of them would marry anyone else. When the father of her child fell in love and subsequently married, Montessori was left feeling betrayed and decided to leave the university hospital and place her son into foster care with a family living in the countryside opting to miss the first few years of his life. She would later be reunited with her son in his teenage years, where he proved to be a great assistant in her research

  Умерен толераст
 13. 13 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 675 Неутрално

  ... Личен пример.
  ... След всяко "Не" обяснявай "Защо" -... и толкова пъти, колкото трябва.
  ... Общувай с децата си всяка свободна минута ... провокирай ги с теми, интересни за тях, а не за теб ... остави ги да говорят, дори да не ти е интересно.
  Спазвал съм (и все още спазвам) тези прости правила и не съжалявам. Доволен съм от резултата.
  ... А който има излишни пари за маркетингови стратегии от типа Монтесори - прав му път.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ойро Пролетариат":

  Родителите с изявен стремеж да положат най-добрите усилия в отглеждането на техните деца се интересуват от всякакви системи и методики за образование. Не е задължително да запишеш детето - може да проучиш и прилагаш принципите и съветите от системата на практика като родител по възможност.

  Умерен толераст
 16. 16 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Така, ако е студено навън, и детето е избрало само розовата фланелка, може би следващия път ще направи друг избор. "

  Ако има този шанс след двойната ангина с неизвестни усложнения....

 17. 17 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#16] от "anarhochristian": "Така, ако е студено навън, и детето е избрало само розовата фланелка, може би следващия път ще направи друг избор. "
  Ако има този шанс след двойната ангина с неизвестни усложнения....

  Или ако детето запали къщата и започне да спи със семейството си по пейките в парка ще се научи, че вече не трябва да прави така.
  Навремето си мислех, че клишетата и игнорирането на действителността са присъщи само на социализма. Днес вече не съм така уверен. Интернет е пълен с научни изследвания и тези, оборващи се една друга. И ако ги обединява нещо това е, че нямат нищо общо с реалностите на живота.

  /не се чете/
 18. 18 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ау, някаква лелка била открила всички тайни на детското възпитание, и сега името и се развява като байрак. Трябва да въведат клауза да не се използва името и всуе :)

  Birds of a feather flock together.
 19. 19 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 402 Неутрално

  едно още едно поучително изявление на феновете на Монтесори - на въпроса изоставила ли си е Монтесори детето, има два отговора - да и не; аз викам, че да, те викат алабала аалабалабалаалабала - за да не излъжат направо с "не"

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 20. 20 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 402 Неутрално

  пс - дано поне им плащат, че залудо за резил да ставаш, издава суицидален комплекс

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 21. 21 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 544 Неутрално

  В общи линии дайте един чувал пари та да възпитаме детето ви като принц / принцеса или в краен случай като поредното разглезено богаташче...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 22. 22 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Аз лично нямам собствени деца , но като учител на малки и големи съм забелязала следните няколко особености
  1. децата имат нужда от мама и татко и техните добри хармонични взаимни отношения , дори да са разведени родителите могат да го постигнат . Детето е следствие от любовта на родителите, не го превръщайте в център на вашата вселена.
  2. Навика е втора природа- ако всеки път му купувате сладко от магазина или играчка от бензиностанцията , ще го правите до късна тинейджърска възраст .
  3. Повече време на село , в планината , децата обичат леки трудности и малки предизвикателства - иначе ще пищят на 20 като видят паяк или ще ядат лешници с черупката пример с мои градски приятелки.
  4. Четете им приказки или притчи , басни , децата имат вродена мъдрост подхранвайте я.

 23. 23 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ойро Пролетариат":

  Обявите са из всички бизнес паркове, където работят програмисти с голееееми заплати.

  Тезата за избора и самостоятелсността е просто подвеждащо представена. Всяка педагогика смята така. Всъщност Педагогиката си е наука, и по някаква причина Монтесори никога не се разказва като алтернатива на нещо стандартно. Просто стандартни неща, които трябва да са във всяко детско заведение, защото е педагогика, а не някаква специална, се обявяват за специални..

  Децата наистина се развиват сами. Успехът зависи и от това, дали ще срещнат възрастен , които да им пречи. и това не винаги са родителите.

  Българското училище е място където децата са сривани най-често.

  Бизнесът с положителното говорене е добре изветсен, за милиони е по света.

  В повечето случаи целта е да се привлекат клиенти с благи думи. На страниците на вестник се стига много често с корупция или платена необявена реклама.

  Монтесори педагогиката е за малки деца. Тя нама шанс в българското училище, но не зашото то е зле организирано, безусловно, а защото самата тя е наистина агресивен бизнес модел за малки деца и няма развитие за по-големите и никога не е имала такъв модел.

  Тя няма модел и опит за преминаване от друг модел към нея, например на 10 години. Обикновено зарибяват малките и са просто една добра детска градина с добро материално обезпечаване, което създава илюзията за другост.

  Обикновена педагогика, която трябва да е навсякъде, и която може да стане ако има ... ПАРИ.


 24. 24 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#22] от "desunka":

  Подкрепям те! Ето и един мой скорошен разговор:

  - Деца, искате ли да покорим вр. Вихрен?
  - Дааа!!!
  - По кой маршрут искате да минем? През лесния (Кабата) или през трудния (Казаните)?
  - През труднияяяя!

  ---

  Имам наблюдения върху деца, които са възпитавани по метода без бой и без думата "НЕ". Някои от тях станаха абсолютни изродчета неконтролируеми. Така че успехът на такива методи е свързан и с интелигентността на родителите и техният правилен подход.

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  Вземете само най-доброто, есенцията от системата - това е целта, стратегията. Останалото е технология...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на mimigocheva
  mimigocheva
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Познавам няколко педагози, на които децата са им пълен провал.Възпитанието на деца е трудно и всякакви според мене универсални съвети могат да имат и изключения.

 27. 27 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ойро Пролетариат":

  МОН най-накрая се съгласи да въведе Монтесори метод в държавните училища като пилотен проект от догодина в София но не се сещщам в кое училище беше

 28. 28 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#23] от "potrebitel3":

  както писаь по-горе от догодина МОН одобри пилотен проект по Монтесори методика в начално държавно училище в София. ХУбавото е, че Монетсори наблягат и на педагогиката, защото в зле заплатеното бъ;гарско училище тя все по-често липсва а учителите са се превърнали по-скоро в четци възпроизвеждащи написаното в учебниците.

 29. 29 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#28] от "Yomega":

  Колега, дайте линк къмнещо конкретно, не намерения, примерна работа в час по Монтесори с Буквар за 1 клас и с Математика 3 клас примерно, що не Просвета...

  Нали са я одобрили?

  Мисля че "одобряването" е просто формалност. Удавник и за сламка се хваща. Този който е одобрил това е одобрил и всичко останало което е зле ...

 30. 30 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#28] от "Yomega":

  Ето какво е правил одобрилия и как "работи" - от днес за утре.

  Провалил е не един проект, да кажем всеки проект до който се е докоснал, защото е човек без отношение към педагогиката. Името му е в сканираното изображение.

  https://offnews.bg/news/Balgariia_1/Uchiteli-diriat-roditeli-prez-vakantciiata-za-da-popalvat-anketi-na-M_72911.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK