С какви новини се връща Борисов в България?

Ангела Меркел и Бойко Борисов

© Правителствена Информационна Служба

Ангела Меркел и Бойко БорисовБорисов има план за българското председателство на Европейския съюз. Обсъдил го е в Берлин с Меркел наред с други ключови теми. Получил е от нея и едно обещание за 24 май догодина. "Дневник" публикува интервюто на Александър Андреев за "Дойче веле" с премиера Бойко Борисов:


Г-н Борисов, еврозоната, Шенген, българското председателство на ЕС - с какви новини се връщате от Берлин в София?


- Първо да благодаря за гостоприемството, което прояви и германският президент Щайнмайер, и френският президент Макрон вчера, и днес канцлерът Меркел. Една визита, която бих подредил така: първо председателството на ЕС, защото това е един много тежък - всъщност не тежък, а сложен период за Европа: Брекзит, Европа на една или на две скорости. Все теми, по които България като председателстваща ЕС ще взима отношение. И след това, разбира се, еврозоната, чакалнята, която според мен и изключително важна за нас. А и това е шансът да не бъдем изхвърлени на втора скорост. Чакалнята ние я заслужаваме, взели сме необходимите мерки. Това ще донесе и намаляване на лихвите по кредитите, а от друга страна пък ще гарантира външните инвестиции. Знаете, че Германия вече има доста инвестиции в България и затова на 23-ти правим една голяма среща със семейния бизнес, с финансовия министър Шойбле. Канцлерката също посъветва за това, както и вчера направихме среща с финансовия министър на Франция, за да можем да опаковаме нашите резултати с политическите критерии, които има еврозоната.
На пресконференцията в Берлин казахте нещо интересно за българското председателство на ЕС: че ще имате грижа хората от Балканите, предполагам от Западните Балкани, да се чувстват в Европа, да могат да се придвижват свободно, да се направи нещо за хората, а не за елитите. Какво имате предвид?


- Ами какво имам предвид: елитите още не са за Европейския съюз. Критериите не са покрити и поне доколкото ги познавам, още дълги години няма да ги покрият. Но хората от Балканите, индивидуалният човек - той си е европеец. Независимо че сме на Балканите, ние сме в Европа. Човекът от Балканите трябва да усети перспективата, трябва да се избегне евроскептицизмът, трябва с душата си да се докосне до ценностите, които Европа предлага. И тук въпросът е дали може да има такъв инструмент като един вид европейски паспорт за хората, които искат да бъдат в Европа, да се чувстват европейци, който да не дава, разбира се, право за работа, право за пребиваване - просто ако искаш да отидеш и да видиш, да можеш да отидеш.


Това ще бъде българска инициатива, така ли?


- Аз избягвам в едно голямо европейско семейство да акцентирам кое е българско или кое е общо. Ние сме едно голямо семейство. Нещата се решават с консенсус, с разбиране, с разговори, а инициативата и желанието ми е да се опитам да го прокарам пред колегите. За да разберат те, че това е важно за Балканите. Хората там трябва да усетят перспектива, надежда, трябва да я има тази магия, която и нас ни водеше и се радвахме, когато отидохме в Европейския съюз. И мисля, че не съжаляваме като нация, защото всичко добро, което ни се е случило, се случи всъщност в този период.


Г-н Борисов, навярно знаете, че на Запад, в ЕС, в Германия се чуват и се пишат критики срещу Вашия коалиционен партньор "Обединените патриоти". Стана ли дума за коалиционния Ви партньор по време на разговорите Ви в Берлин?


- Не. По простата причина, че хората прекрасно познават ГЕРБ. Ето и днес да благодарим на централата на фондация "Конрад Аденауер", че ни даде тази възможност - видяхме се тук с ръководството. ГЕРБ е толкова прогнозируема като партия, евроатлантическа, вече десет години го доказваме, че няма никакво съмнение или напрежение. Даже разговор не е имало, ако трябва да бъда честен. Никой не ме е попитал, а и аз се надявам, че моите колеги от "Обединените патриоти" - всички сме имали детство и юношество - са вече доста зрели хора и сами разбират, че светът е толкова сложен, че трябва действително да сме стабилни. Пък и хората в България направиха своя избор. Демокрацията е това.


Г-н Борисов, стана ли дума във Вашите разговори за две български съседки - за Турция, за която Вие споменахте на пресконференцията, че ще се опитате да работите за подобряване на отношенията, но и за Македония, която беше, а може би все още е в политическа криза.


- За Македония стана въпрос. Вие видяхте, че като стана боят в парламента, без никой да ги кара и хем аз бях в опозиция тогава, никакъв не бях, през нощта ми се обадиха и тримата - и Зоран Заев, и Никола Груевски, и президентът Георге Иванов. Защото те са се убедили, че не само съм добър човек, но и действително много искам Македония като държава да е стабилна, нашият съсед да е стабилен. Защото започва да ни идва в повече - от едната страна е Крим, от другата - Турция във военно положение, Гърция се разтърсва всеки ден, в Македония видяхме какво се случи. Затова убедих и канцлера Меркел, и останалите, че трябва да им се помага, важни са за нас, трябва да дадем шанс на новото правителство и, разбира се, да продължим и разговорите с Груевски, който пък е от семейството на ЕНП. Сиреч, и Македония трябва да мине малко по нашия път. Знаете колко остри всички сме били, но това никога не ни е донесло резултат. Съединението прави силата. Консенсусът дава силата на нацията.


Накрая: кога г-жа Меркел ще посети София?


- Август, живот и здраве, ще дойде президентът Макрон. А Меркел, ако спечели изборите през септември, ще дойде до края на годината. И нещо пикантно: оказа се, че много хора са чули изказването за македонските земи и за кирилицата и в тази връзка канцлерът Меркел каза: ние сме учили, че това са българските братя Кирил и Методий. И обеща: за 24 май специално ще те поздравя за този празник, защото ѝ казах, че това е най-любимият, най-светлият, най-хубавият празник на България. Меркел си го записа в тефтера и каза: на 24 май ще ви поздравя специално.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да се внушава:" Една безсмислена визита, и нищо добро да не чакаме от ЕС"!!! Черно тролчета чеерно!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До кога ще търпят в Дойче велле др.Александър Андреев????
  Този индивид е един злонамерен псевдо кореспондент и далавераджия,от когото освен жлъч нищо друго не може да се очаква!Аман от псевдоинтелектуалци като него!
  А ББ свърши хубава работа ,според мен,колкото и да се "помпат"умните и красивите !
  Разбрах,че и Раковски 134 са им взели !
  Жалко за красивата идея СДС в която наивно вярвахме !

 3. 3 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  "Защото те са се убедили, че не само съм добър човек..."

  Наричайте го вече добрият човек...

  Новината е, че мама Меркел директно ни е засилила към еврозоната, а Боце е приел без дори да има консултации у нас.
  Така се прави, вождът е решил и това е. А той умен. И добър.
  За паспортите съм против, не може така - да идеш и да видиш.
  Има си процедура и ние сме минали през нея.
  Който отговаря на критериите - в ЕС. Останалите да чакат.
  Точка.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7777 Любопитно

  Първата обиколка на третия Борисов зад граница…

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ъъъ, частта със "и затова на 23-ти правим една голяма среща със семейния бизнес, с финансовия министър Шойбле." изобщо не я разбрах.
  иначе, нелошо интервю на Баце, звучи умерено и уверено.
  харесвам това за западните Балкани.

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Добрите новини са за талпата - от колко време драпа да закаче за газовия бизнес - ново беляне в действие!

 7. 7 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Като изключим някои типично негови изхвърляния , балансирано изказване.Струва ми се че в международен план ББ не е чак такава излагация каквато някои се опитват да го представят.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 8. 8 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 481 Неутрално

  1. ЕК иска да вкара всички страни, които нямат евро (без Дания) в еврозоната. При влизане в съюза са се подписали, че ще приемат еврото, но срок няма. Сега ЕК е решила, че ще сближава нациите в съюза покрай брекзита и ще насили всички не-евро държави в еврозоната. Никаква заслуга на Борисов.

  2. Това с България в Шенген е по-скоро удар по Унгария. В момента Унгария е граница на Шенген и добре си охранява границите. На това, че са граница на Шенген се опират и при строежа на оградата със Сърбия и Румъния. В момента, в който България и Румъния влязат в Шенген, България става външна граница и би трябвало да изгради доста по-сериозни съоръжения. Тогава ЕК може да накара Унгария да си махне част от загражденията.

  3. Покрай Шенген граничните ни полицаи направо пляскат с ръце, защото трафикът на хора през границата ще стане много доходоносен бизнес. Това свиленградската митница нищо няма да е...

 9. 9 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Между другото, това което го няма в интервюто споменато, но е споменато във Франкфуртер Алгемайне Цайтунг е, че Меркел е казала, че Германия ще подкредпи България за влизане в шенгенското споразумение, но преди това ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЛОЖАТ АНТИКОРУПЦИОННИ МЕРКИ. Т.е. Меркел спокойно казва, че в България цари корупция и трябва да се противодейства на нея.

 10. 10 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 481 Неутрално

  According to Federal Chancellor Angela Merkel, the EU country of Bulgaria should join the Schengen zones as soon as possible for passport-free travel in Europe. Merkel said on Wednesday after a meeting with the Bulgarian Prime Minister, Bojko Borissow, in Berlin, she said, "the fulfillment of the requirements in the areas of the rule of law and the fight against corruption. She praised the great efforts of the country to protect its borders, for example, towards Turkey. "In this respect, we want Bulgaria to become a member of Schengen as soon as possible," Merkel said.

 11. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3067 Любопитно

  “И тук въпросът е дали може да има такъв инструмент като един вид европейски паспорт за хората, които искат да бъдат в Европа, да се чувстват европейци, който да не дава, разбира се, право за работа, право за пребиваване - просто ако искаш да отидеш и да видиш, да можеш да отидеш.”

  На англичаните също ли ще издаваме такива паспорти?

  I Want To Believe
 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Не е най-лошото интервю на ББ в името на истината и част от тези неща, за еврозоната особено се поставят като че ли в дневния ред, макар че досега аз не съм видял реални действия.
  Колкото по-бързи мионем на евро, толкова живота ни ще стане в пъти по-сигурен защото натрупаните над 50 млрд депозити и спестявания са огромна примамка за задкулисните мошеници и след организиряния от тях опит покрай КТБ и ПИБ да разклатят така яко финансите, че да падне борда и те да прилапат парите на хората, докато не влезем в еврозоната, винаги ще има страхотен риск за всички нас.
  И другия ефект от по-ниските лихви и липсата на загуби при преминаване от лев към евро върху бизнеса, за хората ще бъде положителен. Вижте кои са против преминаване на евро и това съвсем не е случайно, това са хората които говорейки за "самостоятелни финанси", всъщност искат да ни цакат с чисто финансови инструменти като инфлации, валутни курсове и прочее и понеже вече минахме по този път (спомнете си Р.Гечев и 96-97-а), редно е повече да не ги допускаме до управлението на страната.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Шенген и Еврозоната след съд.реформа. Меркел го каза в прав текст ,а бай Х пак не е чул.

 14. 14 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Хубаво. Но все се чудя защо за резултатите първо разбираме от чужда преса.... Не е ли редно ББ да се отчете първо у нас, пък тогава да дава интервюта.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2990 Любопитно

  До коментар [#2] от "doroteus":А ти кого предлагаш за ДВ? Някой от придворните ? Мадам В? Беновска? ИЛИ Хикимян?

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2990 Весело

  Нито са умни ,нито красиви...

 17. 17 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Европа на една или на две скорости. Все теми, по които България като председателстваща ЕС ще взима отношение.
  ................
  Вероятно ще предложи да се доасфалтира по още едно платно на всяка магистрала, за да се реши проблемът с различните скорости в Европа.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 18. 18 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Не е най-лошото интервю на ББ в името на истината и част от тези неща, за еврозоната особено се поставят като че ли в дневния ред, макар че досега аз не съм видял реални действия.Колкото по-бързи мионем на евро, толкова живота ни ще стане в пъти по-сигурен защото натрупаните над 50 млрд депозити и спестявания са огромна примамка за задкулисните мошеници и след организиряния от тях опит покрай КТБ и ПИБ да разклатят така яко финансите, че да падне борда и те да прилапат парите на хората, докато не влезем в еврозоната, винаги ще има страхотен риск за всички нас.И другия ефект от по-ниските лихви и липсата на загуби при преминаване от лев към евро върху бизнеса, за хората ще бъде положителен. Вижте кои са против преминаване на евро и това съвсем не е случайно, това са хората които говорейки за "самостоятелни финанси", всъщност искат да ни цакат с чисто финансови инструменти като инфлации, валутни курсове и прочее и понеже вече минахме по този път (спомнете си Р.Гечев и 96-97-а), редно е повече да не ги допускаме до управлението на страната.
  —цитат от коментар 12 на tsvetko_51


  Еврозоната не гарантира, че няма да има фалит на банки. Ето например в Испания Банко Популар съвсем прясно е била продадена за 1 евро, защото иначе ще фалира. Как е възможно тия неща да се случват в ЕЗ? Ами италианската банка Деи Паши, дето е от най-старите в света, тя е на командно дишане. Пак е в ЕЗ, пак е под контрола на ЕЦБ.

  А относно лихвите. Лихвите няма да паднат толкова. Проблемът си е наш и той се казва лоши кредити. 17% от раздадените кредити са класифицирани като лоши. Т.е. потребителите трудно връщат. При такива условия няма как лихвите да са ниски. Щото те банките могат да вземат на 0% от ЕЦБ, но трябва да върнат парите. Ако могат да върнат само 83% останалите пари трябва да дойдат от лихви... Лихвите в ЕЗ бяха ниски за гърци, испанци, италианци и докъде се докараха. Защо лихвите в Германия са ниски...ами защото всичкото пара се изсипва в Германия, понеже е сигурна държава. Само че кредитният рейтинг на Германия е с няколко А-та, а на България е с положителен тренд, но е BB- . Това лесно се вижда и при търговете на ДЦК. Там бенчмаркът са бундовете, които имаха и имат отрицателни лихви (и на тия лихви са закачени ставките на ипотечните кредити в Германия). Ние сме поне 2-3 процента над бундовете. И днес имаше съобщение в Капитал, че лихвите са ни ниски. Ипотечните са на 4%, а дори има и 3,5-3,8% и то фиксирани за дълъг период. В Германия колко ще дадат? 1-1,5-2% и много зависи от кредитния рейтинг на получателя. Иначе потребителските в Германия са на над 5% и при по-лош рейтинг и 10% ще стигнат. За овърдрафтите да не говорим, че там са на нива 15-20%.

 19. 19 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Европа на една или на две скорости. Все теми, по които България като председателстваща ЕС ще взима отношение.................Вероятно ще предложи да се доасфалтира по още едно платно на всяка магистрала, за да се реши проблемът с различните скорости в Европа.
  —цитат от коментар 17 на СДС


  Пак в немската преса пише, че Меркел е казала, че ще има Европа на различни скорости и че различните държави ще се движат на различни скорости. Важна била интеграцията и всяка държава с различна скорост ще се интегрира в съюза. Така че България спокойно може да е на по-ниска скорост, колкото и Борисов да се опитва да се бори. Европа на различни скорости вероятно отдавна е решено в Берлин, Париж и Брюксел. Държавите отвъд центъра просто трябва да приемат този факт...със салами техниката - "на час по лъжичка".

 20. 20 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1150 Весело

  Вероятно ББ е убедил мама Меркел, че да се отучи нашенеца да краде и взема бакшиш е паратика работа... Или с други думи, не става!
  Или както се казваше във вица - Всичко е наред, моя човек каза "Ще видиме"...
  Виж, за кошийте политиката му е правилна!!

 21. 21 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1345 Весело


  А, така Батцка, включи веч таз скорост!

  Осем години чекаме включване, е те сега вече нема как да не я включиш....

 22. 22 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Меркел не се ангажира с нищо докато не я изберат пак , а тогава ще се знае всичко .

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11056 Неутрално

  Слагаческо интервю за "добрия човек" Борисов :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Премиерът става все по-мъдър! Много ми харесва това интервю. ... Ама той и преди да стане за пръв път 2009 премиер говореше хубаво, верните неща. ... Ама аз и тогава не му вярвах - макар че поне една година се надявах да направи нещо смислено (а 2014 поне 3 месеца, че с "реформатори" в правителството ще има реформи.) Ама не ... крадат си по най-тъпия възможно начин (по цял свят има корупция, но в някои страни тя е ограничена, ефективна и не пречи на развитието) и не дават дори и на собствените си министри да направят нещо смислено като реформа. :-(

  Никола Йорданов
 25. 25 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ник'ви

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 26. 26 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Пак едно голямо Нищо

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 27. 27 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Само го водят да му превеждат глупостите, които бълва, да ни излага и слага огромно черно, срамно петно в/у България.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK