Брад Темпълтън, консултант на "Гугъл": България ще е предизвикателство за автономните автомобили заради нарушенията на пътя

Брад Темпълтън, консултант на "Гугъл": България ще е предизвикателство за автономните автомобили заради нарушенията на пътя

© КапиталБрад Темпълтън е сред основателите на департамента за компютърни науки в Singularity University и е почетен председател и футурист в Electronic Frontier Foundation (EFF). В борда е на Foresight Institute и е консултирал екипа на Google, който разработва автономните коли на гиганта. Считан е за един от най-големите специалисти в тази област. Той беше един от лекторите на конференцията Digitalk, организирана от вестник "Капитал", Launchhub и Neveq


Да започнем с това. Защо са ни нужни автономните автомобили?
- Краткият отговор е - защото те могат да променят и спасят света. Нека си го кажем - хората са лоши шофьори. 93% от пътните инциденти са заради разсеяност. Годишно в цял свят при катастрофи загиват 1.2 млн души. Само в САЩ жертвите са около 33 000, а пострадалите са милиони. По правила това са млади хора, като автомобилният травматизъм ощетява страната с 230 млрд долара, или 2.5% от БВП.


Навлизането на автономните автомобили ще има и икономически ефект. Американците прекарват зад волана годишно 50 млрд часа, като ако дори част от тях се оползотворят, това може да донесе 1 трилион долара, достатъчни да повишат БВП с 8%.
Автономните коли ще направят излишни 600 милиона паркоместа, защото в идеалния случай те ще се движат непрестано, като обслужват човек след човек. Така ще си върнем 10% от площа в градовете.


Как автономните автомобили ще променят автомобилната индустрия?
- В недалечно бъдеще притежаването на автомобил няма да е разумно. Какво правим сега - купуваче си, която да успее да задоволи всичките ни нужди. А в бъдеще може да си поръчваме споделени автономни автомобили, който да задоволят нуждата ни в момента. Ако искаме да отидем на ски в планината - ще поръчаме SUV. Ако просто трябва да се придвижим от едно място до друго в града ще заявим едноместна компактна кола.


Промени ще има и за автомобилните компании. От производителите на продукт - автомобилът, те ще се превърнат в доставчици на услуга - транспортиране.


Коя област на живота ще претърпи най-сериозна промяна с масовото навлизане на автономните коли?
- Архитектурата на градовете. С появата на влаковете и автомобилите се промени драстично цялата структура на градовете. Навлизането на робоколите ще има същият ефект. Ще бъдат засегнати и редица индустрии. Вече споменах автомобилната, но ще бъдат засегнати също застрахователния бранш, лизинговите компании, търговията с недвижими имоти, транспорта, бизнесът с доставки, медицината и т.н. Дори бизнесмодела на радиостанциите ще се провени. В автономните коли няма нужда да има аудиосистема, днес всеки носи музиката в джоба си, на своя смартфон.


Ако си представим едно бъдеще, в което на пътя има автономни автомобили и коли, шофирани от хора. Как ще си разбират те. Очаквате ли проблеми?
- В началото ще има проблеми. Но ще трябва постепенно да се адаптираме. Всички създатели на автономни автомобили взимат предвид това, че ще ги пуснат в среда, където има превозни средства, шофирани от хора. Най-голямото предизвикателство, ще е навлизането на автономните коли в държави, и България изглежда е една от тях, където не можеш да шофираш без да нарушаваш правилата. Тоест, ако спазваш всички правила, няма да стигнеш до никъде.


Така че големият проблем е как да направиш автомобил, който шофира както хората го правят, но без техните грешки. Със сигурност обаче ще се намери решение.


Как си представяте във времето навлизането на автономните автомобили?
- Вече вървят тестове. Във Финикс, Аризона няколко семейства се обслужват от такива коли. Така ще бъде и вбъдеще - с пилотни проекти в различни части на света. Такива тестове има в няколко европейски града, в Токио, Сингапур. Подобни проекти ще продължат до края на това десетилетие.


След като автономните автомобили докажат качествата си в тези тестове, те ще започнат да се предлагат и свободно на пазара. Със сигурност автономните автомобили ще навлязат първо в градовете и страните където пътните правила се спазват и живеят заможни хора. Последни роботизираните коли ще бъдат пуснати в страни с хаотично движение, като Индия. За България не бих могъл да дам прогноза.


Що се отнася до законите, нужни за легализацията на автономните автомобили, дали хората, който трябва да ги направят първо ще изчакат резултатите от тестовете, или нещата ще вървят паралелно.


- Законотворците не са от хора, които бързат. От друга страна с масовото навлизане на интернет видяхме как те могат да действат и бързо, притиснати от обстоятелствата. Надявам се да видим нещо подобно и тук. Очаквам да се стигне и до своеобразно съревнование между държавите, които ще искат да са първите, на чиято територията тези автомобили от бъдещето ще се движат.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ekim
  ekim
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Много неграмотно, г-н Пауновски :(

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Неутрално

  В България почти всички автомобили са автономни, в смисъл, че на никой не му пука за останалите участници на пътя.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Мамка му, като видях цифрите и си дадох сметка какъв огромен ресурс от време, място, пари и чист въздух поглъщат колите.

 4. 4 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  В далечно бъдеще със сигурност и това ще стане с тея автономни автомобили.Колко ли десетилетия ще минат до тогава!Кой знае!!

 5. 5 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  "... България изглежда е една от тях, където не можеш да шофираш без да нарушаваш правилата. Тоест, ако спазваш всички правила, няма да стигнеш до никъде."

  Дали?

  TAKE THE RED PILL!
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  Какъв проблем е България с нейните невъзпитани шофьори, след като колите ще са автономни?! Още повече - и ще комуникират помежду си?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 992 Неутрално

  В България са зооавтомобили - управляват ги говеда.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 8. 8 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Звучи прекрасно и дори реалистично, но едва ли ще го доживея в моя живот.
  България изобщо не я слагам в сметката.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 9. 9 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 976 Неутрално

  За тези автомобили във България ще трябва да се пише
  специален софтуер !!!

 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Последни роботизираните коли ще бъдат пуснати в страни с хаотично движение, като Индия. За България не бих могъл да дам прогноза."

  Аз мога. След Индия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2536 Весело

  моментът, в който изкуственият интелект ще реши, че трябва да затрие човечеството е когато пуснат първата автономна кола в София

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 12. 12 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#11] от "fpyyh":

  Преди да правите изкуствен интелект трябва да има изкуствен!

 13. 13 Профил на net
  net
  Рейтинг: 289 Неутрално

  По-съществения момент е кой ще носи отговорност, ако нещо се случи...

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3522 Весело

  То и сега има абсолютно автономно движещи се и паркиращи автомобили.

 15. 15 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Предизвикателство за нашите внуци

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  В България са зооавтомобили - управляват ги говеда.
  —цитат от коментар 7 на quatro_4x3


  а контролиращите ги не са ли и те зоо? Същите, които се крият в храстите, а за очевадните диващини в градовете са като слепи? За паркираните автомобили по тротоари, пешеходни пътеки, трамвайни релси...

 17. 17 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Пичагата не знае, че в България всичко е предизвикателство. Да отидеш на работа, да си заведеш детето на градина, да седнеш ма кафе...

 18. 18 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Наистина е предизвикателство!

 19. 19 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 796 Неутрално

  В глобален (а не Европейски) мащаб, България изобщно не се отличава с лошо движение в града. В цяла Азия с малко изключения е брутално, в сравнение с тук. Качеството на пътищата, маркировката и означенията, обаче, е по-лошо от това в страни като Иран

 20. 20 Профил на bultras
  bultras
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "valtoro":

  пише се :)

  Проблемът към днешен ден е не липсата на софтуер, а все още нерегламентираните отношения производител / клиент / застраховател.

 21. 21 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 289 Любопитно

  ... България изглежда е една от тях, където не можеш да шофираш без да нарушаваш правилата. Тоест, ако спазваш всички правила, няма да стигнеш до никъде.
  —цитат от коментар 19 на Handy

  ????
  Тоя пич какво иска да каже? Аз доста често спазвам правилата, и пак си стигам накъдето съм тръгнал.

  В глобален (а не Европейски) мащаб, България изобщно не се отличава с лошо движение в града. В цяла Азия с малко изключения е брутално, в сравнение с тук...
  —цитат от коментар 19 на Handy

  ++++
  Ако и малко се смекчи келешлъка, което си е изляло въпрос на контрол над правилата за движение ...

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 22. 22 Профил на rasporama
  rasporama
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Автомобилът за днешния човек е символ на независимост и индвидуалност. Това важи най-много за американците и техния начин на живот. Според мен ще отпаднат шофьорите на тирове, няма да има професия шофьор на такси. Идеята да си поръчваш автомобил според нуждите и всеки път да е различен... няма да допадне на много хора. Но в автомобилите през следващите 10 години ще се внедрят много асистенти срещу умора, глупост и неспазване на правила. Това ще спаси животи.

 23. 23 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тезите на консултанта са основани на допускането, че с появата на новата технология задължително всички субекти от сферата 'Автотранспорт' коренно ще сменят ролите и отношенията си.
  Например :
  - Производителите си запазват собствеността над возилата и се превръщат в транспортни компании;
  - Гражданите престават да купуват возила, само наемат;
  - Т.н.
  Което обаче съвсем не е задължително да се случи.
  Например :
  - И днес производителите пласират продукцията си в много голяма степен чрез посредничеството на лизингови компании; И въпреки това много малко производствени компании си имат и лизингово подразделение - само за 'Ситроен' се сещам ; Т.е. инженерите си произвеждат, финансистите си лизинговат, и не си омешват бизнеса;
  - И днес производителите 'захранват' транспортните фирми с возила, но въпреки това не съм чул за таксиджийско или тираджийско подразделение на голям производител - поправете ме ако греша;
  - Гражданите нямало да искат собственост над возилото? Хмм... Ако регулаторната рамка позволява, бих могъл да пускам колата си да работи като такси през нощта или докато бачкам в офиса - най-вероятно под шапката на таксиметрова компания - тогава колата може да е инвестиция, която искам да направя - т.е. да искам да съм собственик;

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Не знам защо се смесват двете неща-автономни автомобили и споделено пътуване.То и сега много семейства имат по един автомобил на член от семейство-т.е не могат да поделят един автомобил,какво остава за споделяне на автомобил с други хора.Поредната комунистическа идея,поднесена ни в луксозна опаковка.

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Весело

  До коментар [#16] от "historama":

  "а контролиращите ги не са ли и те зоо?"

  Не, те са вегани. Затова се крият в храстите, а после по медиите разиграват "кървави сцени". ... за да им вдигне платата.

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Весело

  До коментар [#17] от "koalarevolution":

  "в България всичко е предизвикателство. Да отидеш на работа, да си заведеш детето на градина, да седнеш ма кафе... "

  А също да паркираш така, че всеки да забележи личната ти гордост - Голф тройка, AMG 63 или просто Порше. И като се изпреварва, да не остане някой неразбрал в създането задръстване от неправилните действия кой точно е тарикатът.

 27. 27 Профил на p_h_v
  p_h_v
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно, Гугъл ли ще носи съдебната отговорност, когато такъв автомобил навреди на човек?

 28. 28 Профил на xnl19521310
  xnl19521310
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Мамка му, като видях цифрите и си дадох сметка какъв огромен ресурс от време, място, пари и чист въздух поглъщат колите.
  —цитат от коментар 3 на Petak


  Помисли и колко работни места създават - производство, подръжка, шофьори, и организациите които ги регулират и обслужват.
  Автоматизирането на автомобилите, особено тези които зареждат магазини, таксита, тирове, ще създаде огромна безработица.

  Трябва да измислим какво да правим с всички тези освободен хора, защото сегашната система не го позволява.
  Уж е дар да не се работи, и все по-малко трябва да се занимаваме за да имаме блага и удобства, ама ако ще ползваме маркет система със заплати и пари, трябва нещо да се промени по нея.

 29. 29 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#24] от "mushashi":

  И аз мисля, че повечето идеи на "експерта" лъхат на комунизъм и с епоитва да ни продаде нещо, което не сме съвсем сигурни, че искаме да купим.

  Всякакви подобни споделени строеве досега са се проваляли с гръм и трясък защото егоизмът у всеки един индивид надделява и накрая става ясно, че сред равните има по-равни, които имат повече привилегии. И не смао това, ами всеки от равните с радост би станал по-равен ако има възможност.

  Съмнявам се, че автомобилът, от символ на статус, ще с епревърне само в средство за придвижване.
  Ако таргетират само хората, които гледат на автомобила като на средство за придвижване, то тогава ще трябва да се конкурират с градския транспорт и киско-трафините авиокомпании, а не в класическия автомобилен пазар.

  В крайна сметка шофирането не е само неприятно занимание, губещо време - то може да бъде и удоволствие. Както и притежанието на автомобил не е само източник на разходи за застраховки и поддръжка, то е и удоволствие от притежанието на красиво, бързо и мощно.

 30. 30 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Той хубаво ни бъзика на тема движението в България така както един българин би го описал (интересно това само от едно кратко посещение ли го разбра), но в интерес на истината има голям прогрес в сравнение от преди години. Само това да вземем, че всички започнаха да спират на пешеходните пътеки е качествена промяна.
  Що се отнася до възможностите на автономното управление, колкото повече разбирах същността на проблема, толкова по-далечно приложимо ми изглеждаше, но напоследък се забелязва и една друга тенденция - много технологии някак неочаквано изкочиха от фантастиката (най-после) в реалността и явно когато се натрупа критична маса и достатъчна бизнес/икономическа логика нещата се получават някак изведнъж. А в тази област критичната маса доста стремително расте и вече има внедрени решения в серийни автомобили, които макар и не напълно автономни са много близо до това...

 31. 31 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#24] от "mushashi":

  Идеята е, че когато колите са масово автономни, няма да има такава нужда от паркинги, като проблема с паркирането е бич за съвременните градве, особено такива които нямат достатъчно подземни и многоетажни паркинги като София. Когато колата те закара някъде, примерно на работа, може да се върне сама в къщи вместо цял ден да заема едно паркомясто. Но по същата логика може и в къщи да не стои без работа, а да закара още някой някъде

 32. 32 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  Брад Темпълтън: България ще е предизвикателство заради нарушенията на пътя

  Тя България е предизвикателство към цялата световна цивилизация - не само към правилата за движение.

  /не се чете/
 33. 33 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 392 Неутрално

  „дали хората, който трябва да ги направят“, “може да си поръчваме споделени автономни автомобили, който да задоволят нуждата“ - това е просто несериозно, поверили сте интервю по такава важна тема на човек, който очевидно не владее правилата за използване на единствено и множоествено число в българския език.
  Някак ми се развали удоволстивето от четенето.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 34. 34 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Интервюто е с почитател на техноутопиите, за които разбира се най-голямата пречка пред възхода на технологиите е изобщо това че има хора, и че трябва да някакви съображения с това.

  Ясно е че никъде по света няма страна само с идеални шофьори - и доказателството е това че има катастрофи по цял свят, и в крайна сметка причината на това да се работи над автономни автомобили.

  Който не е пътувал, не е видял как се кара в Истанбул (успех някой да ти даде път да пресечеш пешеходна пътека), или как се кара в Милано (направи си сам ляв завой, и каране в разделителната ивица за разкош), или как се кара в някои квартали на Детройт където ако спреш на червено нощем могат да ти откраднат колата, да не говорим за Латинска Америка. Добре че вече има ЮТюб и може да се гледат такива клипове от цял свят, малко да се отрезвят тези техноутопични визии.

  Дълбокото убеждение че все у нас е най-зле е просто неинформираност. Всяка държава има проблеми върху които да работи, но у нас е особено разпространен някакъв травматичен романтизъм че никога няма да се оправим и т.н., а съвсем не е така - това е просто линията на БКП и наследниците и, които искат да ни кажат - абе това е, повече не може, и или приемаш или емигрираш. Но разбира се не са прави, и напредъкът на България последните 10 години на ЕС членство го доказва.

  Проблемите са ясни - решенията също, и трябва да има постоянен натиск за реализирането им, а не постоянно отчаяние как ние все сме най-зле.

  Разбирам че Дневник го извеждат като заглавие това просто за да се чете статията и да налива вода в мелницата на фаталистите. Все пак и те са просто една медия която трябва да плаща заплати и пътьом пробутва точно този фатализъм срещу който се борим вечно.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Значи в България никога няма да бъдат пуснати. Няма никакви изгледи тука да почнат да се спазват превилата.

 36. 36 Профил на Петър42
  Петър42
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Затова България е първата страна, в която ръчното каране трябва ИЗЦЯЛО ДА СЕ ЗАБРАНИ. Роботите са много по-добри от хората в карането на коли, и на несъобразителния български шофьор трябва най-после да се отнеме оръжието, което управлява!!

 37. 37 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#31] от "Сталкер":

  И как ще закара някой друг като хората почват работа приблизително по едно и също време?Трябва да живеят близо един до друг и да работят близо един до друг и да почват и свършват работа в едно и също време.Това е в идеалната ситуация.
  Дори и две четиричленни семейства няма да могат да поделят един автомобил.От подобни общи неща лъха на комунизъм и нищо друго.Щото при общите неща винаги някои са по-равни от другите.Значи хората ще дават пари за покупка и поддръжка на автомобил и няма до го ползват,когато им е нужен?
  Пример за общо ползване-в началото на 90-е години един съсед закупи сателитна антена и свърза няколко семейства.Само дето имаше един приемник и гледаха всичките една и също програма.Тази"иновация"изтрая точно два месеца,щото всеки искаше да гледа различни неща по едно и също време.

 38. 38 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Айде пак да се изкендзаме на Българията, как било най зле. Абе хора! Българи или по скоро, българомразци!

  Вие колко километра (мили) въртите на ден в САЩ? Имате ли опит с изпреварващи през аварийната лента или бибиткащи зад вас въпреки че се движите с 5-10 м/ч над ограничението? Опит с пияни, агресивни или умишлено застрашаващи другите? Дори и да се сблъскате с тая реалност пак ще пеете как само в гадната България го има това и никъде другаде!

 39. 39 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Глупости на търкалета!
  Като се почне от комунистическата идея автомобилите да са общи - как ли пък няма да се кача в кола, в която преди малко е пърдял някой по-тъмно зелен...
  И като се свърши с това, че съм шофирал из цяла Европа - в Истанбул, Атина, Лондон, Париж, и къде ли не... навсякъде се нарушават лудо правилата, навсякъде има неправилно изпреварващи, недаващи мигач, и какво ли още не. Между другото - моят опит говори, че най-примерно карат в Унгария. Да, в Унгария.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 40. 40 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Абе аз сега се сетих - те тия накъдето са тръгнали - ние от там се връщаме! :)
  Дядо ми, Бог да го прости, като се напиеше в съседното село, приятелите му го качваха на каруцата, и тя сама го докарваше в къщи. Магарето Марко знаеше пътя и винаги безпроблемно го докарваше :)

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 41. 41 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Не знам защо се смесват двете неща-автономни автомобили и споделено пътуване. ...
  —цитат от коментар 24 на mushashi

  Защото, автономния автомобил премахва нуждата от шофьорски умения (и физиологичните ограничения зрение, възраст, трезвеност, образование), но ще даде по-голяма безопасност на пътя, което ще позволи колата да се движи и превозва хора, когато не му трябва на собственика. Просто никой няма да подмине такъв източник на странични доходи, а такситата с лицензираните шофьори ще са прекалено скъпи и по-рискови (човешка грешка) от автономните коли. Ще има яка промяна не само в самия автомобил, ами и в достъпа до него и ще отпаднат куп лицензионни ограничения свързани с определени знания и специфични умения. Това променя пазара сериозно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 42. 42 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#39] от "Athanatos":
  Щото като се качиш в автобуса, в таксито, във влака или самолета седалката си я носиш от вкъщи... А за нарушенията, не се тревожи, там ще проработи закона за големите числа. АКо автономните автомобили ще са виновни 1:100 за ПТП-тата, то застрахователите ще имат грижата очеизвадно да посочат на стоте виновника точно с каква сума са сбъркали. Много скоро всички ще гледат при ПТП колата да не е била на ръчно управление щото излиза скъпо, а на автономното управление няма дребни нарушения и джигитски тарикатлъци.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 43. 43 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#8] от "Cassi":

  ако някой ми беше казал преди 35 години че ще имам в джоба компютър с няколко процесора и нам си колко гигабайта памет, който е телефон и има интернет, чакай... тогава не бях виждал компютър на живо, а уеба още не е бил измислен

  Birds of a feather flock together.
 44. 44 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#41] от "gost22":

  Просто таксиметровите компании ще започнат да предлагат автономни автомобили.Която услуга ще е много по-изгодна за всеки човек-ползваш автомобил,когато ти потрябва.Споделеният автомобил си е комунизъм в най-чист вид.Все пак не живеем в кибуц,та да споделяме вещите си с други хора.

 45. 45 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#44] от "mushashi":
  И за къв ми е да плащам наем на рентакар-компания (такситата точно в това ще се превърнат според твоето виждане), вместо аз самия да стана рентиер, и да рентвам колата си (и да печеля) когато не ми трябва. Нищо общо с кибуците, а просто всеки собственик ще може да е и рентиер, което също няма нищо общо със комунизма и соца. Ще е нещо като смесване на Юбер и споделеното пътуване , ама без излишните такси, лицензи и ограничения които правят днешните таксита скъпи. Евентуално и държавата ще печели повече щото е лесно да се измисли една такса-разплащане и да си взема данъка в момента на транзакцията-плащане между клиента и собственика на колата, което е съвсем различно от фирмените тарикатлъци на таксиджиите и таксиметровите фирми. Единствено, конкуренция ще е градския транспорт.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 46. 46 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#44] от "mushashi":И за къв ми е да плащам наем на рентакар-компания (такситата точно в това ще се превърнат според твоето виждане), вместо аз самия да стана рентиер, и да рентвам колата си (и да печеля) когато не ми трябва. Нищо общо с кибуците, а просто всеки собственик ще може да е и рентиер, което също няма нищо общо със комунизма и соца. Ще е нещо като смесване на Юбер и споделеното пътуване , ама без излишните такси, лицензи и ограничения които правят днешните таксита скъпи. Евентуално и държавата ще печели повече щото е лесно да се измисли една такса-разплащане и да си взема данъка в момента на транзакцията-плащане между клиента и собственика на колата, което е съвсем различно от фирмените тарикатлъци на таксиджиите и таксиметровите фирми. Единствено, конкуренция ще е градския транспорт.
  —цитат от коментар 45 на gost22


  Това вече е друго.Имаш предвид да отдаваш автомобила си под наем,когато не го ползваш.Нещо много различно от това няколко човека или семейства да ползват общ автомобил.Само че нали се сещаш,че подобни сделки ще ги облагат с данък,щото такситата плащат данъци.Реално ще извършваш таксиметрови услуги.Ако някой намери пазар за подобни услуги,няма лошо.Но така както се представя-няколко семейства да ползват един автомобил просто няма да се получи.

 47. 47 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Глупака нямаше да е глупак, ако разбираше, че е глупак. Как да разбере българина тогава какво му липсва? Или с пръчка или с книга.

 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Всичко е в идеалния случай...
  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#39] от "Athanatos": Абсолютно.

  До коментар [#40] от "Athanatos": :D


  До коментар [#34] от "skeptichen": С две ръце подкрепям. А и този човеконсултантехнологуру може да щракне в Ютюб "Road rage USA" за малко примери, ако интервюто е автентично, де.

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 50. 50 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 289 Неутрално

  По голям проблем за автономните автомобили в България ще е абсурдната пътна инфраструктура . Автономния автомобил ще е в колапс ако направи един маршрут в София през центъра по малките еднопосочни улички в стремеж да заобиколи гей парада. Електронния " мозък" ще спре автомобила пред някой естествена вдлъбнатина на пътя с денивелация от 30-40см за хоризонтални 100см и ще се самоизпрати по електронната поща на производителя в стремеж да напусне тая клоака.

 51. 51 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Какво ли ще стане, ако автономен автомобил - разбирай отключен и без човек в него - попадне в Столипиново?!? 2 тона джилязу, неохранявано, само ти идва на крака... баси кефа!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK