Джон Брус от De Molen: Като пиеш занаятчийска бира, показваш уважение към себе си

Джон Брус от De Molen: Като пиеш занаятчийска бира, показваш уважение към себе си

© Георги ПауновскиДжон Брус е един от двамата собственици на холандската пивоварна за крафт бира De Molen. Създадена през 2004 година, в мелница от 1697 година в градчето Бодегравен, тя възражда традицията в страната на занаятчийско производство на бира, която с навлизането на "Хайнекен" и "Амстел", е почти напълно ликвидирана. Титани и легенди, така са определяни създателите на De Molen от техните колеги от цял свят.


На последните годишни награди на Ratebeer.com преди два месеца холондската пивоварна беше определена за номер 1 в Холандия и номер 6 в света. Продуктите на DeMolen се продават в България от две години, а миналия петък в бар Kanaal се проведе първото по рода си нашия пазар Tap Take Over събитие, като за една вечер всички 12 крана за бира в бара, предлагаха продуктите на тази пивоварна.


От колко време се занимавате с производството на занаятчийска бира?
- От 16-17-годишен варя бира в домашни условия. Като бизнес обаче започнах през 2004 година, с другия съсобственик на De Molen. Началото беше скромно със 115-литров съд в една стара мелница.
Какъв беше пазарът на крафт бира в Холандия, когато започнахте производство?
- Към този момент почти нямаше местно производство, предлагаха се няколко вида белгийска бира, но изборът беше много малък.


Кои бяха козовете Ви срещу индустриално произвежданите бири?
- От самото начало държим на две неща - съставките, които използваме и дизайна на бутилките. Дори днес влязох в един магазин за крафт бири, тук в България, и веднага разпознах нашите бири сред десетките изложени. 2006 година спечелихме първата награда и нещата потръгнаха. Между другото продължаваме да печелим награди.


Джон Брус от De Molen: Като пиеш занаятчийска бира, показваш уважение към себе си

© Георги Пауновски


Имаме още няколко принципа в работата си - никакъв компромис с вкуса и качеството, постоянно експериментиране и сътрудничество и обмяна на опит и знания с други производители на крафт бира.


На колко пазара присъствате?
- Изнасяме наша бира в 14 страни.


Как избирате на кой пазар да влезете?
- Не работим така. Хората ни търсят. Ето например, наскоро ни се обадиха от Австралия. Потърсиха ни от голяма верига с магазини за продажба на вина. Решили са да разширят асортимента с пет-шест крафт бири от различни държави, чули за нас, и искат да ни продават.


Колко различни бири предлагате?
- Имаме седем бири, който предлагаме постоянно в кегове и бутилки. Още осем се стремим да имаме почти постоянно. Предлагаме четири сезонни бири, всеки месец пускаме по нещо ново в малки количества. Произвеждаме и бири по заявки на различни клиенти - барове, други марки...


Част от портфолиото на холандската пивоварна.

© Георги Пауновски

Част от портфолиото на холандската пивоварна.

Какъв е пазарният дял на занаятчийските бири в Холандия?
- Още е малък. Със сигурност е с две нули преди десетичната запетая. Например, през миналата година ние произведохме 12 хил. хектолитра бира. "Хайнекен" са направили 3 млн хектолитра.


Но консумацията на занаятчийски бири расте постоянно. Променя се и кръгът от почитатели. Като започнахме, това бяха предимно хора, около 50-те, а вече има все повече млади почитатели на занаятчийските бири. Появяват се нови и нови пивоварни, като в Холандия те вече са над 300.


Къде продавате повече - в баровете или в магазините?
- Като количество, съотношението е 50 на 50.


Има ли в Холандия някакъв закон, който да регламентира производството на бира?
- Не, нямаме подобен закон. Но естествено има редица изисквания, като към всички храни и напитки и ако продуктът ти навреди по някакъв начин на клиента, следват жестоки глоби. Това е и причината да имаме собствена лаборатория, а и да ползваме външни, за проверка на всички показатели в нашите бири.


Освен това се съобразяваме и с европейските регулация. Примерно до преди няколко години не миехме шишетата, преди да налеем бира в тях, защото ползвахме само нови бутилки и то от проверен производител. Обаче европейският регламент е бутилките задължително да се мият преди употреба и се наложи да купим нова поточна линия, за да сме в крак с изискванията.

В мелницата, от която тръгва историята на пивоварната, днес има ресторант и магазин за занаятчийска бира.

В мелницата, от която тръгва историята на пивоварната, днес има ресторант и магазин за занаятчийска бира.


Между другото контролните органи в Холандия сякаш проспаха възраждането на производството на крафт бира и сега изведнъж откриха, че има няколкостотин производители, които май е време да контролират. Примерно на нас още не са ни правили подобна проверка.


Коя е любимата Ви бира от вашето портфолио?
- Мразя този въпрос, а постоянно ми се задава. Не мога да кажа, че имам любима. Всички ми харесват. Всяка е специфична. Зависи от повода, настроението...


Как бихте отговорили на въпроса: "Защо да пия крафт бира, при положение, че е доста по-скъпа от масовата"?
- Няколко причини бих посочил. Занаятчийската бира предлага нещо различно, вкусът е различен, усещането е различно. Тя доставя удоволствие от самия вкус, като целта не е да се напиеш, а да се насладиш. Крафт бирите разказват истории. Често можеш да се поговориш с човека, който е направил бирата. Занаятчийските бири се отличават с уважение към клиента, индивидуален подход.

Джон Брус от De Molen: Като пиеш занаятчийска бира, показваш уважение към себе си

© Цветелина Белутова, Капитал


Но може би най-важното са качествените съставки, те са подбрани, истински. Разликата е като между масовите и органичните продукти. Масовите бири предлагат лъскава опаковка, но без съдържание. Накратко, като пиеш занаятчийска бира, показваш уважение към себе си.


Ако трябва да дадете три съвета на човек, който иска да започне да произвежда крафт бира, какви биха били те?
- Труден въпрос. Може би най-важното е бирата да ти е страст. Само това обаче не стига. Трябва да имаш и познания - как се произвежда тя, какви са основните видове, разликите между тях, основните съставки. Определено страст и ентусиазъм не стигат. Друг важен фактор за успеха е да намериш нужни спектър специалисти. Не може да разбираш и от рецепти, и от производство, и от маркетинг, и от организация на работата... Трябва да намериш правилните хора за всяка дейност. Екипът е ключов. Разбира се, е добре проектът да е и финансово обезпечен. И още нещо, с производство на крафт бира, не можеш да станеш милионер. Може да си успешен, но това не означава, задължително богат.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  А да пиеш домашна ракия?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3980 Неутрално

  Истината е,че сега предлаганата бира-масово производство
  е гнусен и неприятен продукт.
  Включително и световно продаващите марки - Будвайзер,Туборг,Хайнекен....
  Но и другото е истина.
  Това,че някаква бира е занаятчийска,това не я прави
  автоматично да е качествена.
  Точно както е с домашното вино.
  Всеки от нас познава производители на некачествено домашно вино.
  И то не защото нарочно го правят,а защото уменията и знанията им
  са на такова ниво......
  Вън от тези разсъждения,аз подкрепям напълно новата тенденция
  за навлизане крафт бирите на пазара.
  Въпреки,че гнусният масов продукт ще доминира на пазара заради
  по-ниската си цена.

 3. 3 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Така е, истината е в крафт бирата. Мисля, че до момента не съм пил лоша крафт бира, независимо от кой край на света.

  Fail with honour then succeed by fraud
 4. 4 Профил на vtv64
  vtv64
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Който е пил крафт бира знае! Абсолютно съм съгласен с написаното от холандеца! Добре е че в София вече има няколко такива магазина, можеш да си вземеш една направо от хладилника им и да си я изпиеш на тротоара отпред...безценно удоволствие е! Крафт бирата е гурме, както и с храната...за ценители! Същото е и с картините, има автори които рисуват за масовия вкус и...са станали доста богати, има и крафт художници, които обаче не могат да бъдат толкова успешни като другите,въпреки че разликата в духовните измерения е несравнима. Един търси първично задоволяване на инстинктите си, да има нешо за стената,за декорация,друг дълбае в други светове... и т.н :)

 5. 5 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Дори и уникални крафт бири като са минали някакъв процес на консервиране стават други и им се губи част от вкуса и чара.
  Така че тука в пълна сила важи - истината е в живата бира от малки локални производители поставили си за цел да не правят компромиси с качеството на съставките.

 6. 6 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 528 Разстроено

  Просто е въпрос на пари!

  Яба-даба-ду
 7. 7 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#1] от "Незнайко в Слънчевия град":

  не. но може да и викаш занаятчииска и да увиваш шишето в амбалажна хартия и да го връзваш с кълчища.

  Birds of a feather flock together.
 8. 8 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  аз като гледам пиещите гнусна бира хич не им е зле... а в петък вечер направо не може да ги спре човек

  Birds of a feather flock together.
 9. 9 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 659 Неутрално

  бирата по принцип е от нещата за които трябва да си изградиш вкус. т.е. по начало е гнусна, но като свикнеш почва да ти харесва

  Birds of a feather flock together.
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  Може това е била причината да не харесвам бира - нямало е занаятчийски бири, когато се е изграждал вкусът ми към бирата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 441 Весело

  Който е пил крафт бира знае! === можеш да си вземеш една направо от хладилника им и да си я изпиеш на тротоара отпред...безценно удоволствие е! Крафт бирата е гурме
  —цитат от коментар 4 на vtv64


  Басси гурмето, да го пиеш на тротоара, като редови бачкатор пиещ "Ариана" или "Пиринско".

 12. 12 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1093 Весело

  Някой да каже къде наливат от тази благина.
  А приказките за ариани-мариани и пиринско-миринско с царевица и ориз ги оставете под статия за нЕкоя от тези наши титанични марки.
  А пък иначе аз да подскажа - който му се пие наливен ейл (е, не е крафт, ама си е ейл от буре), да отскочи до барчето на ул. Париж, до Дондуков. Няма да му казвам името да не правя реклама... ;)

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 13. 13 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Прав си, прав си...
  Гнусния масов продук е наистина гнусен и дори вече само наподобява, а не е бира.
  Например разните каменец, газорка и прочее пирински са като че ли вече спирт, есенция и тук-таме ориз, царевица, захарчица. Г@вна, с две думи.
  Но масата хора няма как да си позволят по 5-10 лв на ден за бира и... Гнусния продукт става масов.

  Истината е,че сега предлаганата бира-масово производствое гнусен и неприятен продукт.Включително и световно продаващите марки - Будвайзер,Туборг,Хайнекен....Но и другото е истина.Това,че някаква бира е занаятчийска,това не я прави автоматично да е качествена.Точно както е с домашното вино.Всеки от нас познава производители на некачествено домашно вино.И то не защото нарочно го правят,а защото уменията и знанията имса на такова ниво......Вън от тези разсъждения,аз подкрепям напълно новата тенденцияза навлизане крафт бирите на пазара.Въпреки,че гнусният масов продукт ще доминира на пазара зарадипо-ниската си цена.
  —цитат от коментар 2 на Hawaii  До коментар [#2] от "Hawaii":

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 14. 14 Профил на vtv64
  vtv64
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Някой да каже къде наливат от тази благина.А приказките за ариани-мариани и пиринско-миринско с царевица и ориз ги оставете под статия за нЕкоя от тези наши титанични марки.А пък иначе аз да подскажа - който му се пие наливен ейл (е, не е крафт, ама си е ейл от буре), да отскочи до барчето на ул. Париж, до Дондуков. Няма да му казвам името да не правя реклама... ;)
  —цитат от коментар 12 на pariah


  Fuller's!!! Страхотна е, щях да напиша и аз за него,с вторична ферментация в буретата,които се карат със самолет директно от Лондон!

 15. 15 Профил на vtv64
  vtv64
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#11:"Panda"][/quote]

  Явно не разбираш какво съм ти написал... простено ти е! :) Улицата е Солунска,магазина е на 100бири! Пиеш качество,удоволствие за всички сетива и...си в джаза! Опитай!

 16. 16 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1093 Весело

  До коментар [#14] от "vtv64":

  Тихо, тихо, че местата в бара са малко и накрая нема да има къде да сядаме като ходим...
  Аз довечера съм пак там ;)
  Ако не - утре.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 17. 17 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 618 Весело

  До коментар [#1] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Това вече е СВРЪХ-УВАЖЕНИЕ!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM
 18. 18 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Уважавам занаятчийските бири ама някой от тези производители се пооливат - 8-10-12 лв за бутилчица 330мл...

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#18] от "lustmord":

  Може би не самите производители, а тези, които се 'трепят" да ни я доставят и предложат:).

 20. 20 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Истината е,че сега предлаганата бира-масово производствое гнусен и неприятен продукт.Включително и световно продаващите марки - Будвайзер,Туборг,Хайнекен....Но и другото е истина.Това,че някаква бира е занаятчийска,това не я прави автоматично да е качествена.Точно както е с домашното вино.Всеки от нас познава производители на некачествено домашно вино.И то не защото нарочно го правят,а защото уменията и знанията имса на такова ниво......Вън от тези разсъждения,аз подкрепям напълно новата тенденцияза навлизане крафт бирите на пазара.Въпреки,че гнусният масов продукт ще доминира на пазара зарадипо-ниската си цена.
  —цитат от коментар 2 на Hawaii

  Занаятчийската бира изисква необходимото оборудване за производството и (най-добре от мед). Ако производителят и не шмекерува с качеството на продуктите накрая се получава винаги хубава бира. Същото е и с домашното вино. Ако производителят инвестира в съответното оборудване виното е разкошно. Аз купувам вино от малък производител от , които купи инсталация от Франция. Продукцията му е изкупена година напред.

 21. 21 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 287 Гневно

  В България бирата е най-скапана в цяла Източна и Южна Европа, а уж сме един от по-големите производители и консуматори. На местните марки качеството им варира ужасно от партида на партида и като цяло са с боклук продукти. Западните марки, които впрочем също се произвеждат тук, са една идея по-добри, но съвсем преднамерено -
  за да ги продават по-скъпо. От западните дето се правят тук, според мен Стела-та е най-добра.

  Крафт бирите не са такова лайно и много от тях стават, но ме дразни че понякога се уливат с цените - 5 лв. за 0.33л - айде бегай!

 22. 22 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Любопитно

  Ако производителят инвестира в съответното оборудване виното е разкошно.
  —цитат от коментар 20 на Гарван


  За виното не мисля, че само с топ оборудване от скапано грозде някой може да се направи хубаво вино.

 23. 23 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1093 Разстроено

  До коментар [#21] от "oldschool":
  Прав си.
  Каменица е отвратителен спирт, за сметка на това Старопрамен, дето се прави в същите казани, е също толкова отвратителен побългарен спирт, но с лейбъл Старопрамен и на по-висока цена.
  Това че си серем сами в устите го разбирам, няма по-големи мазохити от българите по отношение на хранене, но как чехите са позволили тази порнография (защото в Прага Старопраменът си е марка, а наливният е чудесен) - нямам обяснение.
  Освен да са си казали "абе българите, там, щом ги устройва да пият това, да го пият, по-голямата печалба си е за нас, като пестим от суровини. Балъци"...
  И тЪкааа...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 24. 24 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Ако трябва да дадете три съвета на човек, който иска да започне да произвежда крафт бира, какви биха били те..."
  отговор-купуваш (си) Beer Machine
  ..."произведохме 12 хил. хектолитра бира. "Хайнекен" са направили 3 млн хектолитра."
  преди няколко години през края на август бях за седмица в Мюнхен едни жеги 35-40 по целзиусместен приятел ми казва че бирата свършила а такова нещо 20 год не се било случвало.Това си говорим под една дебела сянка в градината на хотела ,идва келнера и си поръчвам нещо за пиенеприятеля си поръча Хайнекен.Ето ,викам бирата не е свършила,той се мръщи и отговаря ....абе това е Хайнекен а не е бира.

 25. 25 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  [quote#22:"lustmord"][/quote]
  Производителите на домашно вино, които си купват инсталации са си чешити. При тях всичко е въпрос на чест и престиж ( щот винаги си ги мерят :). Ако реколтата им не е добра купуват качествено грозде от другаде, има и такива които само купуват щот нямат лозя. Това са мои пеки наблудения.

 26. 26 Профил на Grdimi
  Grdimi
  Рейтинг: 228 Неутрално  Между другото контролните органи в Холандия сякаш проспаха възраждането на производството на крафт бира и сега изведнъж откриха, че има няколкостотин производители, които май е време да контролират. Примерно на нас още не са ни правили подобна проверка.
  —цитат от коментар 0 на Дневник


  Те и с джойнта са така холандците.

  n/a
 27. 27 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#21] от "oldschool":Прав си.Каменица е отвратителен спирт, за сметка на това Старопрамен, дето се прави в същите казани, е също толкова отвратителен побългарен спирт, но с лейбъл Старопрамен и на по-висока цена.
  —цитат от коментар 23 на pariah


  Да, определено Старопраменът е много по-гаден от този дето можеш да пиеш в Чехия, но пак е маааалко по-добре от българските брандове. Изцяло преднамерено, за да го продават на по-висока цена.

  Между другото, за мен най-голямата пикня е Загорката, но признавам че Каменица не съм пил много отдавна. Иронично, Загорка сигурно е най-рекламираната бира и се купува много.

 28. 28 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#27] от "oldschool":
  Да де, "мааааалко".
  Ти остави това, ами Хайнекен, което ставаше за пиене доскоро и то дълго време, може би 10 години, от няколко месеца е "подобрена", разбирай, че и тя е побългарена.
  Пиех от нея доста, доскоро.
  Сега вече минах на Старобърно, когато пия бира "от супера".
  реално, няма бира, която се произвежда в БГ и която да е на прилично ниво. Макар че стъкленото Старобърно, което отскоро се произвежда май от Загорка е все още ОК.
  Абе лошото е, че явно пазарът и критериите на потребителите са такива, че може да се харчи всякаква помия, само да е евтина...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 29. 29 Профил на shamandurcho
  shamandurcho
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Наскоро бяхме на кратка екскурзия и имахме възможността да опитаме наистина много бири,основно масовки.Най-добра беше бирата в Словения,после Сърбия,Италия и накрая най-много се доближаваше до нашите боклуци бирата в Хърватска.Щом се върнахме си поръчах в едно заведение Стела бутилка - отврат,зарекох се повече по възможност никога да не пия повече такава! А и въобще реших да огранича употребата на течността с вкус на бира!По-добре да ударя една крафт,но да знам,че пия бира,отколкото да се наливам с боклуци с царевичен грис!Да,цената на крафт бирите е висока,но една ми стига,колкото и да е чудно...

 30. 30 Профил на longin
  longin
  Рейтинг: 446 Весело

  благодаря на Гларус че популяризират Пейл Ейла в страната на скапаните пилзнери/ "газорка"!

  И най-вече че му намалиха цената от 4+ лв на 2.60 ЛВ - така вече може!
  Другите родни "занаятчии" да се получат - при 4-5 лв опитваме (по веднъж-дваж) бирите им , но не ги ПИЕМ ....

 31. 31 Профил на longin
  longin
  Рейтинг: 446 Неутрално

  *корекция: И другите родни "занаятчии" да се поУчат ...

 32. 32 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  "Масовите бири предлагат лъскава опаковка, но без съдържание. Накратко, като пиеш занаятчийска бира, показваш уважение към себе си.”

  Има различни начини да показваш самоуважение - въпрос на традиция!
  У нас хората правят домашна ракия и вино, в Шотландия Single malt!

  I Want To Believe
 33. 33 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#18] от "lustmord":

  това е в БГ.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 845 Неутрално

  обаче е доста забавно как в крайна сметка се стига до индустриализация. била "занаятчийска", но боравят с " 12 хил. хектолитра" (ако можеш да произведеш толкова, можеш и да направиш фабрика, по моему), купуват поточна линия за миене на шишета по ЕС стандарт, въобще - манифактуризират се. това, което ги отличава, е вкусът. и подозирам, че ако има търсене в съответния размер, няма да се поколебаят да станат като "хайнекен".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#30] от "longin":

  колега, пейл ейлът не ви ли кисело-горчи.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 36. 36 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#20] от "Гарван":

  Дай някакви координати на този човек.

 37. 37 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 287 Неутрално

  благодаря на Гларус че популяризират Пейл Ейла в страната на скапаните пилзнери/ "газорка"! И най-вече че му намалиха цената от 4+ лв на 2.60 ЛВ - така вече може!
  —цитат от коментар 30 на longin


  Но за сметка на това сега бутилирана им бира трае 6 месеца, а преди беше няколко седмици. Излакомили са се и са си направили сметката - по-ниска цена, но по-голям обем производство и по-голяма трайност за щандовете в големите вериги.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK