Аура Сала, Еврокомисията: Брюксел не трябва да изнася лекции, а да обясни на гражданите с какво им е полезен ЕС

Аура Сала, Еврокомисията: Брюксел не трябва да изнася лекции, а да обясни на гражданите с какво им е полезен ЕС

© Annika Miettinen, http://www.aurasalla.fi/Освен че е гост-лектор в Харвард и Масачузетския технологичен институт, Аура Сала е съветник по комуникация и информиране на обществеността в Центъра за европейска политическа стратегия. Центърът работи за председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и задачата му е да предлага мерки за бъдещите политики на Европейския съюз. Сала гостува в България за дискусия на тема "Бъдещето на Европа", организирана от Европейския съвет за външна политика – София (ЕСВП), и Европейската комисия в България.


Успява ли ЕС да обясни на обикновените граждани защо съюзът е важен и какво се случи с евроскептичната вълна от миналата година - за това говори "Дневник" с Аура Сала.


Съществува мнението, че Брюксел е нещо далечно, което само дава нареждания на националните правителства. Според вас каква е причината за този наратив и как Европейският съюз може да се бори с него?
Всичко е в комуникацията. Трябва да помним, че без гражданите Брюксел не съществува. Ние сме ЕС, ЕС е всеки човек, който гласува в съюза. Той бива възприеман като нещо далечно, защото се опитваме да изнасяме на хората лекции за това какви са институциите и какъв е процесът на взимане на решения в тях. Това не е важно. Важно е каква е ползата от съюза за нас като отделни граждани.


Какво печеля от ЕС, ако живея в българско градче, не уча и не пътувам в чужбина, ако не ме интересува падането на роуминга? Работата е там, че дори най-малките компании в родния ви град могат да правят бизнес на целия европейски пазар. Което значи, че могат да ви осигурят работни места, да плащат данъци и да подобрят средата там, където живеете. ЕС е чудесен пазар, мирно и безопасно място. Ето какво печели всеки от нас и ние би трябвало да го обясняваме по-добре.


След последните избори – в Австрия, в Холандия, във Франция, се говори за проевропейска вълна в политиката. Но тя не е толкова шумна, колкото бе евроскептичната преди нея. Защо?


Защото не използваме популистки език. Мисля, че би трябвало да говорим направо. Сега ползваме едни думи, един брюкселски жаргон, който никой не разбира и за който на никого не му пука. Аз също имам вина за това. Би трябвало да сме открити и отговорни в комуникацията си. И да помним, че когато обещаеш нещо по време на политическа кампания, след това трябва да го изпълниш. Отговорните партии и всеки отговорен човек разбират как работи този процес и колко е важно, че Европа е обща. Мисля, че би трябвало да общуваме на език, разбираем за всеки.


Има много хора, които не са против ЕС, но са скептични към някои от политиките на блока. Мислите ли, че комисията ги ангажира достатъчно и прави ли нужното, за да се чуе гласа им?


Това е проблемът – не трябва да комуникираме, трябва да въвличаме. Всеки, който има притеснения, трябва да може да се обърне към нас, които работим в институциите на ЕС, за да получи отговор веднага. Търсете ни, пращайте ни съобщения, в "Туитър", във "Фейсбук", в "Инстаграм", по имейл, където и да сте. Имаме представителства във всяка държава членка – потърсете ги, почукайте им на вратата, ако искате разговор незабавно. Те ще ви отговорят.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1593 Весело

  Мммммм, млада и перспективна.

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  Мммммм, млада и перспективна.
  —цитат от коментар 1 на 442  До коментар [#1] от "442":

  Прочети отново интервюто и си помисли дали думата "млада" е подходяща за нея?!

 3. 3 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  "Не трябва да комуникираме, трябва да въвличаме". Мисля си, че една добра комуникация е задължителна за преодоляване на евроскептицизма. Как да въвличаш хората, ако не знаят елементарни неща, или пък имат фалшиви идеи заради нечия пропаганда?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 4. 4 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2116 Весело

  Тая госпожица/госпожа голяма аура ще има да знаете!

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1593 Весело

  До коментар [#2] от "deaf":

  За 442 агънце.

 6. 6 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Езикът на Брюксел е чиновнически,а не диалогичен!
  Евроскептицизмът иде и от БРЕКЗИТ-а,и от мигрантската вълна/Италия заплашва да не спасява мигранти повече,Гърция също не иска да ги приема,ние не ги приемаме,а и те не искат да остават у нас/.....

 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4288 Неутрално

  А какво да кажем, когато евроскептици (Атака) и проевропейци (ГЕРБ) управляват заедно, и ръсят едновременно разносочени послания? Кой да обяснява на обикновените хора?

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Хубава млада жена, вероятно и умна и след като тя самата е съветник по комуникацията, редно би било освен ( и не само) да дава интервюта, ами директно да действа точно от позицията на която се намира.
  Докато умните се наумуват, лудите, разбирай разните с лопата да ги ринеш пишман националисти, за своя лична изгода, смело и беиотговорно "комуникират" с достатъчно големия брой прости, на моменти до малоумност хорица, за да се набутват в разните служби и службички. Като почнеш с нашите Джамбазковци, Слави Биневци и дори атакисти, които си отживяха и отживяват за наша и европейска сметка в ЕП, та стигнеш до Фарашковци и прочее измет.
  Затова е крайно време и комисията да престане да се заблуждава и да се прави на обективна, а всъщност да си кисне по канцеларийките, уж трепейки се за нашето добро, ами да излиза и да подхваща въпросната открита и директна комуникация.

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#6] от "Cara Mia":

  То затова и става дума в интервюто и затова трябва и с наша помощ, всъщност натиск, върху нашите хора в ЕП и ЕК, както и с натиска от другите граждани на различните държави да изискаме това, за което става дума в интервюто да се промени в необходимата посока.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Политиката трябва да бъде отдолу нагоре.

  Брюксел се опитва да наложи политика отгоре надолу - подобна на политиката на СССР. Всички решения се вземат някъде в един кабинет и се свеждат за изпълнение надолу. Само дето тук формата е доста по-мека и все още Брюксел не се бърка във всички дела.

  Отделно хората, които вземат решения в Брюксел не носят последствията, ако решението се окаже грешно. Едно време римляните са карали строилите на мостове да поспят малко под тях в случай че моста се срути. А пък англичаните дори са ги карали дори да спят под моста с целите си семейства.

  Нека уважаваните политици дето прокламират импорт на имигранти да идат малко да поспят с мигрантите. Да прекарат 2-3 дена с тях, малко да се ограмотят.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Политиката трябва да бъде отдолу нагоре.

  Брюксел се опитва да наложи политика отгоре надолу - подобна на политиката на СССР. Всички решения се вземат някъде в един кабинет и се свеждат за изпълнение надолу. Само дето тук формата е доста по-мека и все още Брюксел не се бърка във всички дела.

  Отделно хората, които вземат решения в Брюксел не носят последствията, ако решението се окаже грешно. Едно време римляните са карали строилите на мостове да поспят малко под тях в случай че моста се срути. А пък англичаните дори са ги карали дори да спят под моста с целите си семейства.

  Нека уважаваните политици дето прокламират импорт на имигранти да идат малко да поспят с мигрантите. Да прекарат 2-3 дена с тях, малко да се ограмотят.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5623 Неутрално

  Аура преувеличава разбира се. Ако беше права влакът на комунизма общо щяха да го клатят без да се движи.
  За приобщаването е права само донякъде, но това е действие не от Брюксел.
  Добре, че интервюто е късо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на jlebina
  jlebina
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Политиката трябва да бъде отдолу нагоре.Брюксел се опитва да наложи политика отгоре надолу - подобна на политиката на СССР. Всички решения се вземат някъде в един кабинет и се свеждат за изпълнение надолу. Само дето тук формата е доста по-мека и все още Брюксел не се бърка във всички дела..
  —цитат от коментар 10 на realguru


  Остави ги тия работи, не са за тебе.
  Не знам как се изказвате с такова самочувствие, като сте неподготвени.

 14. 14 Профил на walker
  walker
  Рейтинг: 229 Весело

  Харесвам интервюта с 3 въпроса :)

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1790 Весело

  До коментар [#13] от "jlebina":

  "Не знам как се изказвате с такова самочувствие, като сте неподготвени."

  Изказването е с влечение към Аурата:
  "Това е проблемът – не трябва да комуникираме, трябва да въвличаме"
  Сиреч, подготовката не е по-лоша от подготовката за интервюто.
  А Вие от къде пък имате това самочуствие кое колко трябва да е сготвено?

 17. 17 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 743 Разстроено

  Докато ЕВРОкратите се занимават (само) с
  изправяне на криви краставици влакът лети
  стремглаво към пропастта!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK