Дейв Егърс, писател: Първородният грях на интернет е убеждението, че всичко трябва да бъде безплатно

Дейв Егърс, писател: Първородният грях на интернет е убеждението, че всичко трябва да бъде безплатно

© Цветелина Белутова, КапиталАмериканският писател Дейв Егърс представи в сряда София "Холограма на краля", романа си финалист за Националната награда за литература на САЩ (2012) и една от най-добрите книги на 2012 г. според "Бостън глоуб" и "Ню Йорк таймс". Той е познат у нас с антиутопията си за социалните мрежи "Кръгът", чиято екранизация с Том Ханкс и Ема Уотсън излезе в края на април, но кариерата му е впечатляваща. Изгрява на литературната сцена през 2000 г. с номинирания за документален "Пулицър" бестселър A Heartbreaking Work of Staggering Genius - мемоар за младежките си години, когато е принуден да прекъсне следването си, за да поеме грижите за малкия си брат.


Множеството му документални и художествени книги са номинирани за престижни американски награди, а поредицата му "Глас на свидетел" - разкази на хора, преживели кризисни исторически събития - за награда за човешки права. Част от творбите му са екранизирани от режисьори като Том Тиквер, Спайк Джоунз и Мат Деймън. Още преди това Егърс основава журнала "Максуийнийс", превърнал се в марка и мини издателска империя, обявен за една от най-иновативните медийни компании на 2012 г. редом с "Туитър" и "Редит". Дейв Егърс няма интернет в къщи, а по телевизията не се е появявал от 12 години. Но не защото вещае медийния апокалипсис - просто вярва в доброто старо общуване лице в лице.


В романа ви, който сега излиза в България - "Холограма за краля" (2012) засягате темата за закриването на предприятия и аутсорсинга в САЩ, а в "Кръгът" от 2013 г. - за това как гражданите доброволно предават всичките си лични данни на социална мрежа, която в края на краищата може да стане по-влиятелна от правителството. И двете в корена си изиграха роля в миналогодишните избори в САЩ - какво предвидихте и имаше ли неща, които ви изненадаха в развоя на събитията?
- Всичко, свързано с изборите беше шок за повечето от нас и още не сме се съвзели от него. Няма такъв прецедент - нито президент (Тръмп не знае разликата между двете думи, бърка ги като ги пише). Не очаквах закриването на фабрики да бъде толкова централна част от платформата му. Всъщност много мои познати в този бранш гледаха оптимистично на тези обещания, част от разумните икономисти смятаха, че ако създаде подходящ бизнес климат и инвестира в инфраструктура, от него би могло да излезе и нещо добро. Аз смятах и още смятам, че избирането му е катастрофа. Но истински изненадващото е, че той още не е направил нищо положително - дори за онези, които го избраха.


Алън Клей, моят герой от "Холограма на краля", вероятно би бил един от ранните симпатизанти на Тръмп. Смятам, че тези хора ще бъдат много разочаровани.


Има ли място образ като президента Тръмп в "Кръгът"?


- Започнах "Кръгът" с мисълта, че досега собствениците на технологичните гиганти засега сравнително безобидни хора - не са използвали огромните си бази данни, за да преследват противниците си, въпреки че концентрацията на власт в ръцете им изглежа абсолютна. Представих си една компания, която не само поглъща всички останали, но е управлявана от отмъстителен човек. От някой като Рупърт Мърдок или Доналд Тръмп.В известна степен това се случва сега, тъй като Тръмп има достъп до огромни масиви от информация - от данни за гласоподавателите до всичко в Агенцията за национална сигурност. Въпрос на време е, като Никсън, да я използва срещу своите опоненти. (В момента комисия, която разследва т.нар. изборни измами в САЩ, настоява да получи поверителни данни за политическата ориентация и изборна активност на всеки гражданин - бел. ред.)


Смятате ли, че технологичните гиганти могат ефективно да противостоят на правителството и ще го правят докрай?


- Те имат огромна власт да противодействат на политиките на Тръмп. И редовно се срещат с него, макар че някои, като Илън Мъск, да решиха, че повече не искат да са част от съвета на бизнес лидерите му.


В сравнение с Тръмп повечето от тези хора са гиганти на мисълта. Те са идеалистично настроени, макар и понякога заблудени. Важното е, че се борят за имигрантите, защото разчитат на труда на талантливи програмисти от целия свят.


"Фейсбук" в момента има над 2 млрд. потребители, близо една трета от световното население. Но и хората започват да стават внимателни с информацията, която споделят. Как виждате бъдещето - дали нещо ще успее да измести "Фейсбук"? Ще бъдат ли въведени регулации? Или пък ще стигнем до фаза, в която ?


- Мисля, че още сме във фазата на експеримента. "Фейсбук" е едва на 10 години. Усещаме, че не контролираме дигиталната си идентичност и всеки се опитва да се справи с това по свой начин. В Италия ми предстои среща с депутата Стефано Куинтерели, който разработва Проектозакон за правата на дигиталния гражданин - Италия ще е първа в това отношение, доколкото знам. Германия също е напред, но Щатите - не.


Липсва полето дигиталната етика, каквото според мен трябва да има, както във всички други сфери и професии със съществено влияние. Трябва да има етична рамка и орган, който да упражнява саморегулация. В това отношение сме още в Дивия запад, всеки ползва на собствена отговорност. Трябва да бъдем образовани потребители и най-малкото да предпазим децата. Впрочем неслучайно Snapchat (приложение за обмяна на изображения, които са налични само за известно време - бел. ред.) е толкова популярно сред младежите - мисля, че новото поколение е много по-осъзнато от гледна точка на личната си информация.


Дейв Егърс, писател: Първородният грях на интернет е убеждението, че всичко трябва да бъде безплатно

© Цветелина Белутова, Капитал

Вие имате ли профили в социалните мрежи? И вярно ли е, че нямате интернет?


- Никога не съм имал профили и нямам интернет вкъщи. Ползвам обществената библиотека - отивам, свършвам си работата и се прибирам.


Това форма на протест ли е, предпазливост, или просто навик?


- Не е протест в никакъв случай. Ако машината, на която работя, постоянно пищи и мига от съобщения, за мен е невъзможно да пиша. Това е все едно да работиш на цирковия манеж или на средата на оживено кръстовище. Компютърът, на който пиша, е офлайн. Така, както хората разполагат с офис, за да работят. И както се е писало винаги - в уединение.


Все още ли сте на мнение, както през 2013 г., че сега е най-доброто време да пишеш и да издаваш? Вашето бутиково издателство McSweeney's, макар и обявено за една от иновативните печатни медии в дигиталния свят, също се бори. Виждате ли устойчив модел за печатните медии в дигиталната ера?


- Разбира се, че е най-доброто време. Написването на книгата, предпечата, разпространението - мога да направя всичко от един компютър в гаража. И го правя. Да, списанията се борят, но книгите са си много добре. И влизането на книжния пазар е много демократизирано и егалитарно. Колкото до списанието на McSweeney's, ние не печатаме реклами, така че разчитаме изцяло на абонамент и продажби. Абонаментът е най-добрия модел, с предвидими доходи за издателя и без зависимости от капризния рекламен пазар. Ако хората смятат, че новините и свободната преса са им ценни, най-добре би било да се абонират.


Това, което в Силициевата долина отдавна се опитват да разработят, са микрозаплащанията за конкретни текстове - например отварям твой текст и ти получаваш 1 цент за това. Неголяма сума за мен, но достатъчна, ако читателите сме много. Това би преобърнало всичко.


Няма ли всичко пак да бъде сведено до бомбастични заглавия?


- Няма как да стане по-зле... (Смее се) Винаги ще има видеоклипове с котки, но има и хора, които искат четат качествена журналистика. Освен това няма лошо хората да свикнат да плащат за котки. Първородният грях на интернет е убеждението, че всичко в него трябва да бъде безплатно. Това е по цитат на Стюарт Бранд, издател на списанието Whole Earth Catalog, който казва, че "информацията иска да бъде свободна". Но не всичко в интернет трябва да е безплатно. Това създава много проблеми днес.


Мисля, че е необходимо сериозно образование по медийна грамотност - какво е факт, как се правят новините, защо не можеш да напишеш домашното си по "Уикипедия".


Занимавате с образование чрез организацията си 826 Valencia, както и с поредицата издания Voice of Witness ("Глас на свидетел"). Разкажете повече за тях?


- Майка ми беше учител, много от колегите ми от университета също станаха учители. От тях разбрах, че сериозен процент от учениците в Сан Франциско са от испаноговорящи семейства, за които английският е втори език. Недоброто познаване на eзика, на който се преподава, ги обрича да са винаги по-назад. С 826 Valencia събрахме армия от доброволци - журналисти, писатели, преподаватели, които провеждат индивидуални занятия с тях. Целта първо беше да им помогнем с езика, но после се разрасна - творческо писане, издаване на книги с техните съчинения, на техни вестници и списания... Днес тези места са по-важни отвсякога, защото са сред малкото, където тези деца, нарочени за врагове, се чувстват приети. Мнозина от тях живеят под страх от депортация.


Бихте ли казали, че писането и разказването на истории трябва да са приоритет в образованието - като цел, метод, но и като начин за развиване силни личности, и за справяне с травми. Визирам и изданията "Глас на свидетел", в които се разказват личните истории на хора, преживели исторически кризи.


- Най-добрият начин да разбереш сложни ситуации е през очите на хората, които са ги живели. "Глас на свидетел" започна от командировката ми в Южен Судан като журналист, където интервюирах жени, живели в робство през гражданската война. Не беше особено популярна тема и сметнах, че най-добрият начин да се поднесе и да предизвика емпатия, е да им дам думата от началото до края. Има много онеправдани и стигматизирани малцинства. Втората книга бе за затворници, прекарали дълги години в очакване на изпълнение на смъртни присъди, но оказали се невинни.


Смятам, че разказването на истории е от съществено значение за създаването на по-осъзнат и съпричастен свят. Особено в ранна възраст - книгите от поредицата са насочени към ученици в гимназии и университети. Учим ги и да записват устни истории, да ги откриват и слушат, да не ги подминават на улицата. Така че не е е само разказването - Дейв Исей, който също се занимава с устна история казва, че слушането е акт на любов. Особено за онези, които рядко имат думата.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Boichev Boian
  Boichev Boian
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Това, което в Силиконовата долина" - Ани, редактора, силиций е елементът.

 2. 2 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Добре че не е: "силиконената" например :) ! Иначе интелектуалецът жали нероден Петко. Беше афроамериканец /негър/, жена кандидат, следващия път да пробват с транссексуален /травестит/ за кандидат, пък защо Тръмпи ги бие в дирека.

  agent
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Любопитно

  Домашния интернет и този за мобилен телефон си е платен. Така, че този "грях" с безплатния интернет е малко измислен проблем.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5889 Весело

  До коментар [#3] от "stalker":
  "Тръмпи ги бие в дирека" по правопис...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Дори не го дочетох, типичен пример на изперкал егоцентричен левичар интелектуалец който смята себе си и проблемите си за център на света.

  А това за емигрантите, че били необходими заради програмистите е пример за пълен инфантилизъм. Тези програмисти емигранти са не повече от 20-30,000, капка на фона на морето от милиони нелегални емигранти латиноси които Хилари искаше да направи американски граждани и окачи на социалните системи за да вземе гласовете им.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иво":


  Домашния интернет и този за мобилен телефон си е платен. Така, че този "грях" с безплатния интернет е малко измислен проблем.
  —цитат от коментар 4 на Иво


  Става дума за какъв да е авторски текст - дори и въпросното интервю, под което в момента пишем. Ако даваме по 1 стотинка за всеки текст който четем и тази стотинка или част от нея отиде при автора/издателя или какъвто е реда и организацията, за нас няма да е проблем, но и хората които реално се трудят да ги напишат, редактират и публикуват ще бъдат възнаградени.
  Тогава може и защо да не е така, да не се препъваме непрекъснато в реклами и в този смисъл да бъдем под по-малко ( за хич няма как стане:)) влияние от тези, които държат огромните бази данни за нас.

 8. 8 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#6] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  нелегалните емигранти са им още по-нужни, кой мислиш и бере доматите, чисти стаите и басейните и копае градинкит и коси тревата - някой си Хесус прескочил стената :)

  Birds of a feather flock together.
 9. 9 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Не е че е нужно да са нелегални, прсто те взимат още по-малка надница :)

  Birds of a feather flock together.
 10. 10 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  <Първородният грях на интернет е убеждението, че всичко в него трябва да бъде безплатно. Това е по цитат на Стюарт Бранд, издател на списанието Whole Earth Catalog, който казва, че "информацията иска да бъде свободна". Но не всичко в интернет трябва да е безплатно.>

  И все пак, свободното движение на информация е наистина много ценно нещо. Аз съм от поколението, което преди години събирша трохички информация от най-различни труднодостъпни източници. И сегашните възможности за намиране на информация са наистина от съвсем друго ниво.

  Ювал Харари нарича привържениците на все по-свободно движение на информация "датаисти". И казва, че те имат вече и свой мъченик - Aaron Swartz. Той е бил компютърен гений, който на 14-годишна възраст е участвал в разработването на протокола RSS. После с хакерски похвати е осигурил свободен достъп до научните доклади на JSTOR, за които иначе се е плащало. Осъдили са го, което го е довело до самоубийство. И тогава JSTOR ги е досрамяло и са дали в негова памет безплатен достъп до част от докладите.

 11. 11 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Към коментар 10:

  Извинявам се, във второто изречение имам грешка при набирането на текста. Верният текст е:

  Аз съм от поколението, което преди години събираше трохички информация от най-различни труднодостъпни източници.

 12. 12 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 741 Неутрално

  АМЕРИКАНЦИТЕ МНОГО СА ЗЛЕ НАПОСЛЕДЪК , ПОМПАТ ЛИ ГИ С НЕЩО ЗОМБАТ ЛИ ГИ АМА СА ГОЛА ВОДА

 13. 13 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 457 Неутрално

  "Дейв Егърс, писател: Първородният грях на интернет е убеждението, че всичко трябва да бъде безплатно" - голяма глупост, отразяваща настроенията на обширна група дребни и средни предприемачи и самонаети, които не могат да се адаптират към интернет. Всъщност, най-многото и най-бързо направените милиарди, напр. тези на Гугъл и Фейсбук, се дължат на огромен кръг от безплатни услуги, които привличат глобална клиентела. Интернет промени драстично "правилата на играта" и от какво да се печели. Естествено сървърите на Гугъл и Фейсбук струват много пари и някой трябва да плаща за тях, но това не са потребителите, които всъщност се превърнаха в търговци чрез интернет и продават своето внимание. Това е стоката, която интернет продава, на всеки който може да си позволи да я купи. Освен това цените на редица стоки и услуги драстично спаднаха, защото конкуренцията се глобализира посредством Амазон, Али Баба и пр. Въпреки това печалбите също така драстично се увеличиха тъкмо заради глобализацията. В новата среда, старата, национална средна класа се оказа "обидно отритната" и като реакция се опитва да се съпротивлява чрез "национализъм", тъй като поради неадаптивност явно губи от глобализацията. Израз на подобни настроения е и това интервю. Такава кауза обаче е загубена предварително, най-многото, което може да постигне, е да позабави глобализацията и настъплението на "безплатния" интернет, за да даде време на по-широк кръг предприемачи в широк смисъл да се адаптират. (Може би в това число и на "Дневник" :) )

  Васил Пенчев
 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  В САЩ интернет съвсем не е безплатен, дори не е евтин. Може би е свързано с разстоянията/мащабите, но свързването струва около 100 долара, а месечните такси са от порядъка на 50-60 долара за средна хубост.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#6] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":нелегалните емигранти са им още по-нужни, кой мислиш и бере доматите, чисти стаите и басейните и копае градинкит и коси тревата - някой си Хесус прескочил стената :)
  —цитат от коментар 8 на Xumpomo name


  Нация, която разчита други да и аргатуват а тя само да лежи и лапа добро не е видяла. Неизбежно следва деградация и упадък и после само спомени за великото минало. Спомени които блокират енергията за нормално настояще. Вижте историята, много пъти е ставало.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Гледам мнозина тук не са разбрали смисълът на това "всичко безплатно" от което се жалва интервюираният.

  Не става дума за самият Интернет и услугите по него а за т.н. "авторско право". Право при което направиш нещо и после цял живот лежейки на гръб стрижеш купони че дори и наследниците ти. Изглежда и самият автор разбира че това е не много справедливо, изпитва неизвестно неудобство и го е позамазал.

  Да се разберем, всеки труд заслужава някакво възнаграждение, най-малкото за да може този който е произвел да продължи да съществува и произвежда. Поправям се, не всеки а разумният, полезният и необходим на обществото труд. Не самоцелният и некадърният, иначе ще плодим некадърници.

  И тук т.н. "художествена интелигенция" хлътва с двата крака, защото огромното мнозинство от тях и от създаденото от тях е средно качество, дори и доста по-надолу. Не случайно ни пробутват ТВ каналите в комплект и песните в албуми, иначе едно 90% нямаше да намерят купувач или да си покрият дори само разходите.

  Второто което е несправедливо е стригането на купони. Създал нещо и 70г получава отчисления, откъде накъде? Вие можете ли да си представите, че ще получавате възнаграждение за всяко създадено от вас нещо цели 70 години? Примерно инженерът чертае вилица и 70г получава процент от всяка произведена вилица? Или че като ви налепи плочките майсторът ще иска 70г да му плащате за всяко влизане в банята? Не, чертае вилицата, получава си възнаграждението и следващият ден пак трябва да работи.

  Ами ако трябваше да плащаме отчисления примерно за теоремата на Питагор и да се плаща 70г всякаква теорема и наука в която тя се използва? Защото в момента е така с авторското и патентното право.

  Самата система е порочна, нагодена към минали времена когато ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕТО и размножаването е давало възможност за монопол /пресата на Гутенбург/. Поддържането и в днешно време струва скъпо и е невъзможно. Така че вместо да мрънкат да се потрудят да измислят бизнес модел адекватен на съвременните условия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  И все пак, свободното движение на информация е наистина много ценно нещо. Аз съм от поколението, което преди години събирша трохички информация от най-различни труднодостъпни източници. И сегашните възможности за намиране на информация са наистина от съвсем друго ниво.
  —цитат от коментар 10 на ijj


  Ползите за обществото от свободният достъп до информация са НЕИЗМЕРИМО по-големи от загубените печалби на автори, издатели и т.н. Говоря го като инженер и научен работник за който информацията е жизнено необходима, без нея съществуването ни е невъзможно. Понеже влиза в действия мултипликативният ефект, т.е. достъпа до нещо създава друго и то пропорционално на броят на тези които имат достъп. А с Интернет това са стотици хиляди дори милиони.

  Естествено трябва да се помисли и за интересите на тези които създават тази нова информация. За да имат стимул да продължат да го правят. За тази цел трябва да се измисли и създаде бизнес модел който да ги стимулира без да пречи на достъпа.

  И този модел в никакъв случай не може и не трябва да е от забранителен тип, т.е. от вида който аз наричам "Метод на Змей Горянина" :) Т.е. да се застане на изворчето на информация и иска откуп за нея. Google дават един добър пример как хем информацията може да е безплатна хем да се печели от услугата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK