Славица Свидерска, издател от Македония: Ставаме все по-смели и любопитни, отваряме се за съседната култура

Славица Свидерска

Славица Свидерска  Романът "Крали Марко: Балканският принц" от Владимир Левчев неотдавна излезе в Македония в превод на Михайло Свидерски. Издателството е "Восток". "Дневник" потърси за разговор издателката д-р Славица Свидерска. Тя е литературовед и поет.


  Издадохте романа "Крали Марко - балканският принц" на Владимир Левчев в Македония. Преводачът е Михайло Свидерски, а от миналата година неговият роман "Бяло и червено" е преведен у нас. Какви са впечатленията ви за интереса към българска литература в Македония и към македонската - у нас?


  - Мисля, че ставаме все по-смели и по-любопитни - отваряме се за съседната култура и представите за творчеството, които тя ни предлага. Ако оставим настрана търсенето на нови познания и естетически ценности, съседните и изобщо другите култури винаги са огледало и коректив - там можем да се видим в друга перспектива, с нашите достойнства и слабости. Също така, в миналото имахме исторически и политически пречки пред взаимното опознаване и възприемането на културни ценности. Мисля, че правим сериозни стъпки да ги преодолеем. Издателската ни къща "Восток" се насочва към превеждането и популяризирането на книги, написани на славянски езици, включително на български.
  Какво ви привлече в "Крали Марко"?


  - "Крали Марко" от изтъкнатия автор Владимир Левчев е забележителен постмодерен роман, поставя много парливи въпроси. Това са въпросите за индивидуалността и общността, за историята и създаването на идентичности. Този роман отхвърля всички възгледи за абсолютни и непроменяеми идентичности и наративи, показвайки тяхната относителност, флуидност, зависимостта от гледната точка, преплитането и оплитането на "обективните" разкази със субективните и с емоционални състояния.


  Корицата на романа на Владимир Левчев

  © Издателство "Восток"

  Корицата на романа на Владимир Левчев


  Значимо освен това е, че авторът показва невъзможността да се отдели историята от творческите пориви на анонимния автор, на народния певец, онзи, който втъкава историческите случки в приказка, легенда или песен. Тъкмо представеното от него става ключово за историческото описание, което винаги претендира за неутралност и обективност. Като читател най-много ме трогна главата "Крали Марко във Влашко" Тя е myse en abyme /разказ в разказа/ за целия роман, описание на човешкото страдание и болка, когато човек се среща с новото време, а новото време носи прогрес, що се отнася до усъвършенстване на технологиите за взаимно унищожение, а същевременно - регрес, когато става дума за баланса на силите и опасностите - времето, когато силата, която имаш, не е нищо в свят, който може да те убие с едно метално зърно.


  Българският писател Георги Господинов взе награда от Международния фестивал "ПРО-ЗА" в Скопие през 2016 г., неотдавна и режисьорът Александър Морфов получи отличие на международния фестивал на Македонския национален театър, където поставя, актрисата Снежина Петрова, както и други български творци - от фестивала "Актьор на Европа". Поне оттук изглежда, че културата надмогва националистическите настроения, съществуващи и в двете държави. Ще се съгласите ли с мен и очаквате ли нещо да се промени след подписването на договора за добросъседство? Влия е ли се интересът между двете култури от политическите жестове?


  - Мисля, че културните и естетически ценности могат да прескочат ограниченията от исторически, обществен или политически характер. Понякога е нужно повече време, но артистите винаги намират своя път. Затварянето в собствената ниша никога не е било успешна културна, нито политическа стратегия. Най-важното в общия философски смисъл, онова, което може да се направи, е отварянето към Другия. Само така можем да станем по-добри и духовно по-богати.


  В България нашумя новият македонски министър на културата Роберт Алагьозовски, заради външния си вид, а и с опозицията към проекта "Скопие 2014", защото у нас също имаме "паметников" проблем. Освен това е издател, писател, преводач. Оптимисти ли сте за неговата културна политика?


  - Всяка власт има своите намерения, възгледи и стратегии за културата. Така е било преди, така е и сега. Ако не бяха различните културни стратегии на различните исторически и географски системи, човечеството нямаше да наследи толкова богато културно наследство. Разбира се, всяка система създава и ценни, и по-малко ценни културни блага, а онова, което е най-ценно, ще остане.


  Колкото до новия министър Роберт Алагьозовски, оптимист съм за неговата културна политика. Той е извънредно образован, културолог и автор, надявам се, че съзидателната енергия, която носи, ще се отрази, ще се почувства в новите културни стратегии и политики.


  Препоръчайте ни 5 съвременни македонски писатели?


  - Да препоръчам петима македонски писатели? Изборът ми ще падне върху двама от най-младото поколение македонски прозаици - Михайло Свидерски и Петър Андоновски. От поетите - Владимир Малтиновски /от по-младите/ и бардовете Радован Павловски и Петре М. Андреевски.


   Всичко, което трябва да знаете за:

   Ключови думи към статията:

   Коментари (35)
   1. Подредба: Сортирай
   1. 1 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12081 Неутрално

    Един договор, а какви врати отвори...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
   2. 2 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1367 Неутрално

    Отваряли се и превели "Крали Марко" :) Издайте Георги Господинов, Илия Троянов или Йовков, Чудомир....
    Те пак за Кралимаркови Муде както се казва в оня виц се хванали

   3. 3 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1367 Неутрално

    До коментар [#1] от "penetrating":

    Какви?

   4. 4 Профил на cristo_n
    cristo_n
    Рейтинг: 705 Весело

    Ха ха ха.
    На преводачът Михайло Свидерски сигурно му е бил много "труден" този "превод" от български на "македонски" - яко се е измъчил :)))

   5. 5 Профил на yanne
    yanne
    Рейтинг: 4542 Неутрално

    Млко рвклама ма Левчев....

   6. 6 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 3142 Неутрално

    Голямо отваряне, няма що. Току-виж се събрали с роднини, които отдавна не са чували и виждали.

    Колкото до книгата - корицата е отвратителна. Не знам кой я е правил, но явно е от особена порода, така като гледам. Много гей изглежда всичко.

   7. 7 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3825 Неутрално

    До коментар [#4] от "cristo_n":

    Като ходя към Македония, всеки път се смея на някоя чужда дума, обикновено английска или латинска, която македонците са вкарали в езика си... Естествено, с цел да доказват, че нямат нищо общо с нас и езика им е различен...! :)
    Последно научих, какво означавало на македонски "вициня". Значело тоалетна, от WC...! :)

    Бивш tww09306483.
   8. 8 Профил на krf54523578
    krf54523578
    Рейтинг: 905 Неутрално

    Договора бе подписан чрез американски натиск. САЩ натиснаха първо техния президент да даде мандат на Заев, а и после Заев да подпише договора. Сега притискат Гърция да се съгласи МК да влезе в НАТО. Целта е ясна - проруска Сърбия да бъде заобиколена от американски съюзници. А наши смешници говорят какъв велик международник е Борисов. Всичко е заради американските интереси.

   9. 9 Профил на theduloclan
    theduloclan
    Рейтинг: 926 Неутрално

    Преводачът е Михайло Свидерски, а от миналата година неговият роман "Бяло и червено" е преведен у нас.
    -------------------------------

    По-скоро става въпрос за АДАПТАЦИЯ от македонски диалект към българския книжовен език отколкот за ПРЕВОД и обратно.

   10. 10
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

   11. 11 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12081 Неутрално

    До коментар [#3] от "uq":

    Широки :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
   12. 12 Профил на Явор Рг
    Явор Рг
    Рейтинг: 294 Неутрално

    Фондацията спонсорира превод от български на "македонски".
    Следващия им проект ще е превод на трудовете на Огнян Минчев на шопски.

    .
   13. 13 Профил на anarhochristian
    anarhochristian
    Рейтинг: 1692 Неутрално

    Договора бе подписан чрез американски натиск. САЩ натиснаха първо техния президент да даде мандат на Заев, а и после Заев да подпише договора. Сега притискат Гърция да се съгласи МК да влезе в НАТО. Целта е ясна - проруска Сърбия да бъде заобиколена от американски съюзници. А наши смешници говорят какъв велик международник е Борисов. Всичко е заради американските интереси.
    —цитат от коментар 8 на krf54523578


    Изпревари ме. В момента сме в геополитическа ситуация, каквато не сме имали от поне 100 години, айде от 1939-та. Сърбия, но и Гърция (да Гърция!) имат откровенно про-руски настроения, заради което се създава про-американски плацдарм от Румъния, през България, Македония, Черна Гора, Косово и Албания (албанците затова не скочиха срещу договора, и тях яко ги натиснаха). Етническия конфликт ще изчезне, наблюдавайте!
    В случая ние само печелим и в момента е много удобно да сме в съюз с тях и естествено със САЩ.
    Другото интересно и важно нещо са центробежните движения между Германия и Франция. Франсетата го играят с ВБ и САЩ срещу хегемонията на Германия в Европа. Германия се е увъртяла и търси връзки с ... Турция и Русия. Но това ще се разбере впоследствие. За сега го "играят" единни. Тук трябва да сме много хитри и да се възползваме от всички. Затова Бойко търчи между Меркел и Ердоган, като куриер. :-)
    Третото важно за нас е, че бая народ бяха привикани в американското посолство с упрека, че страната е докарана до революционна ситуация и силни проруски настроения и сега се отваря голяма врата за инвестиции за да се повиши стандарта.
    Сигурно не знаете, но в момента яко се строят и отварят нови фабрики, предимно немски, заплатите в сектора се вдигат. Сетиха се най-сетне! Активираха и закона Магнитски, за да дадът сигнал на някои самозабравили се лица.
    Точно поради това международната геополитическа ситуация на конфронтация много ми харесва. Имаме шансовете да извлечем ползи. Имаме и шанса да си върнем сериозни икономически и политически позиции и да станем балкански център на икономиката и политическите решения, център какъвто географски сме.
    Подобен оптимизъм не съм имал от 30 години!
    Следете новините през следващите 2-3 години и четете между редовете, ще видите какво става.

   14. 14 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1435 Неутрално

    Един път начало да стане, после е по-лесно. Ако слушаме разума и добре разбраните общи интереси...

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
   15. 15 Профил на Светлото бъдеще
    Светлото бъдеще
    Рейтинг: 237 Весело

    До коментар [#13] от "anarhochristian":

    Как точно сме в добра позиция?
    И как точно ще изчезне етническия конфликт?

    Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
   16. 16 Профил на Цъкам минуси
    Цъкам минуси
    Рейтинг: 595 Неутрално

    "[...] Владимир Малтиновски".

    Мартиновски му е името.

    Малтиновски щеше да е, ако идваше от македонската провинция Малта, но този поет се казва Мартиновски.

   17. 17
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

   18. 18
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

   19. 19
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

   20. 20 Профил на Ivan Kirov
    Ivan Kirov
    Рейтинг: 268 Неутрално

    Препоръча Свидерски, г-жата!
    Ех, по стар български обичай да пробутаме роднините :)

   21. 21 Профил на tamolin
    tamolin
    Рейтинг: 545 Неутрално

    Какви врати, какво чудо... Да си превеждаме диалектите... И този литературовед и издател, радетел на македонската "нация". Съседна култура, трънска и радомирска...

   22. 22 Профил на dedalus
    dedalus
    Рейтинг: 455 Неутрално

    До коментар [#8] от "krf54523578":

    Нали до сега се твърдеше, че американците искам да създадат векика Албания? Как така сега изведнъж са за единна Македония? :-) А че руснаците зашитават сръбските интереси и подстрекават оше от преди Втората световна раздор между България и Македония - това мисля не е тайна за никого. Една единна Македония в НАТО и Европейския съюз ще спре и създаването на Велика Албания и новото присъединяване на Македония ( или части ои нея) към проруска и антиевропейска мини-Югославия - каквато е мечтата на Путин. Така че Македоня в ЕС не е нито американска нито руска мечта. Но това е пътя към мир на Балканите.

   23. 23
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

   24. 24
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

   25. 25
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

   26. 26
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

   27. 27
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

   28. 28 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4205 Неутрално

    ....Всичко е заради американските интереси.
    —цитат от коментар 8 на krf54523578

    Ти чак сега ли го разбра?
    Случайно американските интереси започнаха да съвпадат с тези на почти целия свят (белия свят). Всички започнаха да разбират за руската п.оказа.

   29. 29 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 9118 Неутрално

    "в миналото имахме исторически и политически пречки "
    Политически да, но защо и исторически.

   30. 30 Профил на plamen_b
    plamen_b
    Рейтинг: 1875 Весело

    До коментар [#4] от "cristo_n":Като ходя към Македония, всеки път се смея на някоя чужда дума, обикновено английска или латинска, която македонците са вкарали в езика си... Естествено, с цел да доказват, че нямат нищо общо с нас и езика им е различен...! :)Последно научих, какво означавало на македонски "вициня". Значело тоалетна, от WC...! :)
    —цитат от коментар 7 на tww09306483


    Само да отбележа, че "тоалетна" също не е коренно българска дума... Интересно, преди да се разделим (преди 1878) дали сме имали тоалетни и как сме ги наричали :-)

   31. 31 Профил на Петър Иванов
    Петър Иванов
    Рейтинг: 1044 Весело

    Другарице, не разбрах каква култура имате , че ще се и отваряте за друга ?

   32. 32 Профил на Петър Иванов
    Петър Иванов
    Рейтинг: 1044 Весело

    До коментар [#30] от "plamen_b":

    по-вън, халито, по сетне , клозет

   33. 33 Профил на rumata
    rumata
    Рейтинг: 612 Неутрално

    Ти чак сега ли го разбра?
    Случайно американските интереси започнаха да съвпадат с тези на почти целия свят (белия свят).
    —цитат от коментар 28 на historama

    Съвпадат, разбира се! Винаги "съвпадат". Къде с помощта на моркова, къде с помощта на пръчката.

    Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
   34. 34 Профил на tamolin
    tamolin
    Рейтинг: 545 Неутрално

    До коментар [#32] от "Петър Иванов":

    Или просто нужник?

   35. 35 Профил на Леблебия
    Леблебия
    Рейтинг: 240 Неутрално

    Последно научих, какво означавало на македонски "вициня". Значело тоалетна, от ...! :)
    —цитат от коментар 7 на tww09306483

    Чул си нещо и си го научил наизуст, без грам допитване към логиката, все едно наистина става въпрос за съвсем различен чужд език. Та не е "вициня", а "ВеЦ-иня" или "ВеЦе-а", и просто е множествено число от "WC". Значи тоалетна -> тоалет или ве це, тоалетни -> тоалети, WC-а или WC-иня.

   За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
   С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK