Екологът Андрей Ковачев: Унищожената почва от пожара в Кресна ще доведе до трайни промени в екосистемите

Екологът Андрей Ковачев: Унищожената почва от пожара в Кресна ще доведе до трайни промени в екосистемите

© Красимир ЮскеселиевДокато бушуваше пожарът в региона на Кресна, властите съобщиха, че стихията ще доведе до екологична катастрофа. "Дневник" потърси мнението на еколога Андрей Ковачев, който работи в региона на Кресна за опазване на биоразнообразието там, за да обясни в какво се изразява тази екологична катастрофа.


Стана ли вече ясно каква площ и какви гори са засегнати от пожара в Кресна?


– Без все още да са точни унищожените и засегнатите площи, вече стана ясно, че говорим за над 10 000 - 12 000 хектара изкуствени гори от черен бор на мястото на пасища с червена хвойна, които хората навремето са разчистили за паша, като са премахнали гори от космат дъб.
Останалото са основно пасища с червена хвойна – става дума за различни местообитания от екологична мрежа НАТУРА 2000 (кодове 6210, 6220, 5210).


Има засегнати площи гори от космат дъб - код от НАТУРА 2000 91А0, а долу в дефилето низово – без да е изгоряла, е засегната и малко дървовидна хвойна 9560.


Защитената зона, която е засегната, е BG0000366 Кресна. Около половината от площта на пожара е в нея.


Това какво означава за животните, които обитават тези места?


– Основният коридор и местообитание на видове - дефилето беше опазено. Огромни благодарности на пожарникарите за всичко.


Има засегнати популации на вида шипоопашата костенурка с висока представителност между Ощавски бани и Ощава. Всички пасища с храсти, храсти и дъбови гори и донякъде боровите бяха местообитания на този вид, както и на шипобедрената костенурка, които пострадаха сериозно.


Няма как да се даде оценка точно какъв процент от популациите на място са изгорели, но обикновено в този сезон загиват над 70% от популациите.


Засегната е и популация на вида ивичест смок, но странично. Пак в долината на Ощавска река.


Пострадали са и местообитания и популации на някои видове безгръбначни (пепруди например) в пасищата.


Какво ще бъде негативното въздействие с дълготраен ефект?


– Унищоженият хумусен пласт. Това води до трайни промени в екосистемите - до засушаване, на мястото на предишните видове растения се появяват по-сухи и топли местообитания и видове. Плодородието рязко спада. И водните запаси спадат рязко.


Може ли да се прогнозира кога тази екосистема ще се възстанови?


– Говорим за изцяло негативни и дълготрайни промени. Почвата се възстановява със стотици години.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вместо да репресира гражданското общество в лицето на зелените, изпълнителната власт по-добре да се заеме с безчинствата на наемателя на плаж "Делфин". От два месеца и половина пред очите на цялото обществото се разиграва провокативен цирк: просеката за незаконната стълба на наемателя била дело на "неизвестен извършител"... Припомням: "Делфин" е двойно защитен по закона за парк Странджа и е зона от Натура 2000! Скандалното видеонаблюдение, чрез което наемателят Йордан Тодоров заснема не само голите им родители, а и необлечени невръстни деца, институциите ни залъгват, че можело и да се счита за законно... - международен скандал, засягащ и множество чужди граждани, който може да ни донесе поредна осъдителна присъда от вън! Агенцията за защита на детето многозначително мълчи...!

  Нека казусът "Делфин" стане знаков и докаже, че имаме правова държава и изпълнителна власт работеща за избирателите си, а не за мутроолигархията: господа властимащи, прекратете злощастния договор за наем на палж "Делфин"!

 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Чета и не вярвам на очите си, как са оцелявали видовете, когато никой не е гасял пожарите и те са си горели, докато сами изгаснат.
  Нещо съвсем изтрещяха, що не хванат да ни осъдят, да речем в европейския съд, че пак сме прецакали природата или може би сега може да се строят и магистрали, така и така природата я няма.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#1] от "Крали Марко":

  Не ме слагай в един кюп с екомошениците, моля те! Първо, те не представляват гражданите, не са от тях и никой не ги е упълномощавал да ги представляват! Второ, не са и от обществото, защото винаги работят против интересите на обществото! В този ред на мисли, най-малко пък са българи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Защо не коментира и думите на вътрешния министър, че никой "зелен" не е оказал съдействие. А това със стотиците години възстановяване ще стане, ако започнат да се борят против технологиите за по–бързо възстановяване.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Защо не коментира и думите на вътрешния министър, че никой "зелен" не е оказал съдействие. А това със стотиците години възстановяване ще стане, ако започнат да се борят против технологиите за по–бързо възстановяване.
  —цитат от коментар 4 на stedim


  Е как да коментира като е вярно и всички го знаят! Показаха на всички, че не ги е еня ни за патки, ни за треви, а единственото, което ги интересува е да рекетират някого!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Дайте му някой милионец от европрограми че като го гледам на снимката станал кожа и кости. После ще ти докаже ккавото искаш за климатичните промени. Само пара да има. Бай Ганя ако беше жив сега или щеше дае политикан или еколог, в краен случай кмет.

 7. 7 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  То такива като тои от снимката имат толкова общо с екологията, колкото Далавери Симеонов с патритизма или Бубойко с десните. Това са хора професионални мошеници.

 8. 8 Профил на bgj49530769
  bgj49530769
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Унищоженият хумусен пласт. Това води до трайни промени в екосистемите - до засушаване, на мястото на предишните видове растения се появяват по-сухи и топли местообитания и видове. Плодородието рязко спада"

  Местата, за които става въпрос и сега са доста сухи. По-засушено нема накъде. Просто е необходимо залесяване с нови дървесни видове, които да заменят боровата гора.

 9. 9 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  У нас не стига останалата напаст - политкани , съветници, прокурори , синдикати и прочие тотално вредни паразити, ама са се нароили още и разни лешояди като еколози, политолози, експерти по всичко и прочие сган облусжващи първия ешалон мошеници.

 10. 10 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Не ме изненадва демонстрираното дребномислие на активните тролове. Дребната душица иска всички да са омърсени и низки по тяхно подобие. Хората на идеята и каузата за тях са плашещи със свободата си. Както е казано в Библията: "За чистия всичко е чисто". Един старец го е казал по-натуралистично: "Една пчела летейки над лайната ще намери цвете да кацне. Мухата летейки над ливадата ще си намери лайно да кацне"
  Браво Андрей! Хора като теб правят за България повече от всичките тролове взети заедно!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 11. 11 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Кресна е бедствие причинено от човека и това няма много общо с набедения за пожара пастир. Замяната на местните дървесни видове с черен бор е започната по социалистическо време от мако-даковци с идеалната цел за повече дърводобив. Уви - пожарите не са единствения проблем който тези гори носят със себе си. Природата ще се възстанови, както винаги е било и ще бъде. Вероятно няма да е в същия вид - този характерен за местообитанието и климатичната област, или това ще стане след много години и много етапи. За съжаление многогодишните усилия за възстановяване на ценни видове и традиционни местни породи вече са компрометирани. Популацията на реинтродуцираните лешояди пострада от отрови по-рано тази година. Видно е че обвинителите на едро на еколози и природозащитници нямат никаква идея защо Кресненското дефиле е ценно и защо трудът за опазване на природата е толкова важен. Българският народ милее за природата предимно от прозореца на колата и гледайки горда Стара планина на картичка. Плюенето срещу хората, които най-добре познават природното ни богатство, помага единствено на едрите строителни апетити. Да - има още какво да се ограби от гори, планини, море и реки. Но грабителите не са еколози - ни в кавички, ни без кавички. Измислената пушилка около природозащитниците крие истинските престъпници, а управляващите харесват това и добавят към пушека. Защо ли?

 12. 12 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Горите си имат механизми да се възстановяват от пожари. Те дори могат да имат положителен ефект върху някои видове. Най-вредно ще е ако сега псевдо-еколозите и кафявите налазят гората и започнат да я "чистят" и "залесяват"...

 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#11] от "radost.petrova":

  Едно от малкото наистина свестни неща, които бяха направени по соцвреме, е залесяването. Не навсякъде са удачно въведени дървесни видове, но ако погледнеш фотографии на склоновете на Средна гора, например, преди 70 години и сега, разликата ще те порази. Опазени са почвите и водата по този начин.

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#12] от "tvr18355030":

  Те нищо не чистят, там е въпросът. Техните съвети са да се оставя падналата дървесина на място, защото се създавали обиталища за някои животински видове. Това е вярно, но процентът мъртва дървесина трябва да е много по-малък, а заради заразите с корояд и някаква гъба е задължително да се изнасят.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Абе нали точно част от зелените, подпали пожара? Какъв е тоя рев сега?
  НАли точно овчар нает от тях по поредната високоплатена програме е виновника...
  Или сега ще ревете за още пари, вместо да бъдете съдени за причиненит вреди?

 16. 16 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#14] от "dogwoman":

  "но процентът мъртва дървесина трябва да е много по-малък, а заради заразите с корояд и някаква гъба е задължително да се изнасят."

  Заразите с корояд и гъби са точно последствие от залесяване на голями територии с едновидова гора (и то от не-локални видове), които са правени преди години вместо да се остави природата на мира и да си поникнат резистентни видове по естествен начин!

 17. 17 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#11] от "radost.petrova":Едно от малкото наистина свестни неща, които бяха направени по соцвреме, е залесяването. .
  —цитат от коментар 13 на dogwoman


  Точно това е съсипало природата на много места в България. Тогава масово са се изсичали естествени широколистни гори и след това са се залесявали неподходящи иглолисти видове (защото дървесината е по-скъпа) И сега въпросните иглолистни дървета са нападнати от всякъкви видове вредители и болести защото растът в неестествен за тях климат!

  ЕТО ТОЧНО ТОВА Е ПСЕВДО-ЕКОЛОГИЯТА ПРОПАГАНДИРАНА ОТ БЕЗРАБОТНИ БГ-МАМИ ОТ ФЕЙСБУК! ПРОСТО ПРЕСТАНЕТЕ ДА ДАВАТЕ АКЪЛ АКО НЕ СТЕ ОБРАЗОВАНИ ЕКСПЕРТИ ВЪВ ВЪПРОСНАТА ОБЛАСТ!

 18. 18 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#16] от "tvr18355030":

  Съвсем правилно! Очевидно познавате материята. Проблемът е в цялостното стопанисване на гората. Нашето лесовъдство е изградено по съветската школа където старите хралупести дървета са основният враг. "Санитарните сечи" са точно това - премахването на естествените убежища на хралупогнездещите насекомоядни видове като кълвачите и въртошийката. Като няма кой да яде дървоядите плюс едновидовите соц гори и нещата приемат настоящият си вид. Мадамата с доберманите разбира от всичко! От религия до екология.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 19. 19 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Весело

  Унищожена почва от пожар!?!?!?!?!?!?!?!?!?

  Пожарите само "лекуват" и наторяват почвите! След пожар почвата е по-богата и природата много бързо се възражда.

 20. 20 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тогава масово са се изсичали естествени широколистни гори и след това са се залесявали неподходящи иглолисти видове (защото дървесината е по-скъпа)
  —цитат от коментар 17 на tvr18355030

  Серизно???? Викаш, една чамова дъска е по скъпа от такава от бук или дъб?????

  Ти цифрите познаваш ли?

 21. 21 Профил на propeller
  propeller
  Рейтинг: 233 Неутрално

  В късния соц баща ми ме беше абонирал за съветски превод на американско научно-популярно списание. Оригиналът се казваше Scientific American , на руски - В мире науки. Там съм чел статия за изследвания на големите горски пожари по онова време в Йелоустоун. Още тогава, края на 80-те имаше обосновани заключения, че пожарът е част от естествения жизнен цикъл на гората и след това тя си поема отново по пътя нова гора, зряла гора, и т.н.

  Не коментирам детайли за Кресна, но този еколог с тия стотици години катастрофални последици, как ходи на лекар не знам, като се знае какъв е еколог.

 22. 22 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Викаш, една чамова дъска е по скъпа от такава от бук или дъб?????
  —цитат от коментар 20 на cristo_n


  Определено коментираш по темата... :-Д

 23. 23 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Зелените включиха ли се с доброволен труд в гасенето на пожара? Или техните борби за опазване на природата се провеждат само на жълтите плочки при хубаво време?

  Мърфи е оптимист!
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Заплакала е гората, гората и планината...

 25. 25 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#23] от "султана глаушева":

  Включиха се. В един момент лично вътрешния министър на място разпорежда да не се допускат големи групи доброволци до пожара, а вече работещите по гасенето да бъдат остранени - което и става. А после същият тоя вътрешен министър се оплаква, че не дошли доброволци.

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 26. 26 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#10] от "пустиняк":

  Какви хора на каузи и идеи са тези грантаджии,бре?! Ако беше тала,тоя на снимкатс щвше да гаси на място.

 27. 27 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Търгаши а не еколози, вземат пари по разни програми и рекетират постоянно държавата живуркат си охолно и ни поучават . Закривай!

 28. 28 Профил на bgj49530769
  bgj49530769
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кресна е бедствие причинено от човека и това няма много общо с набедения за пожара пастир. Замяната на местните дървесни видове с черен бор е започната по социалистическо време
  —цитат от коментар 11 на radost.petrova


  Какви местни видове, там всичко е било голи чукари преди да се залеси с бор. На старите снимки не съм видел и едно дърво по тия места. Единствено покрай вадите и ливадите расте елша и върба, а иначе тук-таме по некоя хвойна и нискорасъл дъб, чат-пат акация, толкова е сухо. Не всичко е било залесено, има участъци голи от десетилетия и не се самозалесяват и сами, така си стоят и така ще си останат.

 29. 29 Профил на bgj49530769
  bgj49530769
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "radost.petrova":

  А, забравих и за киселицата, среща се и тя, пак нискорасла. Но общо взето това е царството на хвойната.

 30. 30 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#29] от "bgj49530769":

  Само с гледане на стари снимки не става. Тия дето сме учили лесоустройство, лесовъдство и екология, знаем че има най-различни местообитания, а сред и сухите и наглед голи места имат своето значение. Залесяването някога е дало резултати в опазването на почвите от ерозия и чрез водоохранната роля на новите гори. Впоследствие обаче многобройните едновъзрастни едновидови гори започват да боледуват. И то не само защото са едновъзрастни монокултури, а защото борът е насаден на ниска надморска височина - там където въобще не му е мястото. Впечатляващи са мащабите и резултатите на някогашните залесителни усилия - ползата от тях е за няколко десетилетия, а грешното решение е с много по-дългосрочно влияние. Триж по-големи усилия ще са нужни сега за да се възстановят не само щетите от пожари, но и възобновяването на горите с характерни местни видове въобще. Да не говорим за издънковите широколистни гори, които също трябва да се възобновяват щото иначе дървесината става предимно и само за огрев. И когато започне възстановяването - слушайте еколозите и лесовъдите, ама тези с дипломите и с работа на терен, а не само форумните многознайковци.

 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#30] от "radost.petrova":

  Вие, дето сте учили нам какво си, що не вземете да излекувате горите от дървояда и гъбичките, ами сте тръгнали да давате акъл на местни хора, дето от поколения са там и познават всяка педя земя, де какво расте?! Не знам Земята как е оцеляла четири и половина милиарда години без "еколози" да и дават акъл! Просто си е за чудене!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 32. 32 Профил на bgj49530769
  bgj49530769
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "radost.petrova":

  Ти ми пишеш какво си учила по учебниците, голи теории, аз съм израснал там и ти казвам кое как е на практика, и кое как е било преди. "Възстановяване на горите с местни видове" не може да има, просто защото такива гори там никога не е имало, че да ги възстановяваш. На определени участъци има дъб, да, но като цяло всичко е голо и освен хвойна друго не расте.

 33. 33 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Остава само да изразиш бурно радоста си от всяка екологична катастрофа...мнението ти издава безпросветен селски инат и болнава омраза към обикновени хора които имат благородна кауза..

  Хората унищожават Земята...унищожили са хиляди видове..унижожили са даже и други видове хора...дали климатичните промени са предизвикани и от човешка дейност е въпрос за учените не за истерясали политикани с пяна на уста и съмнителна компетентност на средношколско ниво...

 34. 34 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#31] от "lz2":

  Ясно е че си някакъв шлосер...и специално за теб..

  .. аз го мислех за п...ст.. ама той не бил п...ст ами бил най-обикновен шлосер...

 35. 35 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#31] от "lz2":

  Цитирам ти шлосерсата мисъл...ВИЕ ДЕТО СТЕ УЧИЛИ...
  Еманацията на превъзбуден ентусиаст ... тия дето са учили трябва да ги избият или поне да са в лагери нали...

 36. 36 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#31] от "lz2":Цитирам ти шлосерсата мисъл...ВИЕ ДЕТО СТЕ УЧИЛИ... Еманацията на превъзбуден ентусиаст ... тия дето са учили трябва да ги избият или поне да са в лагери нали...
  —цитат от коментар 35 на lynyrds


  Става въпрос за училите Екология и Лесоустройство, неща, които не са наука, каквото и да ми разправяте! По-скоро са вредни отколкото полезни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 37. 37 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Става въпрос за училите Екология и Лесоустройство, неща, които не са наука, каквото и да ми разправяте! По-скоро са вредни отколкото полезни

  Според мен да млъкнеш вече...потъваш на дълбоко в шлосерството..
  .. впрочем никога не е късно има и 80 годишни студенти...давай хем ще започнеш с терапията на един комплекс който страшно ти прозира..

 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#37] от "lynyrds":

  Аз мойто момче съм завършил още когато ти не си бил планиран! И съм успял! И не ми пука за твоето мнение!....Пък да те попитам, ти въобще знаеш ли колко е трудно шлосерството, и че за да го научиш ти трябват поне 10 години?! Въобще като те чета, ти от нищо не отбираш, а обиждаш, даже не знаеш какви големи специалисти! Присъщо на неграмотните.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  До коментар [#10] от "пустиняк":

  :)
  ++++

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#25] от "Barbarossa":
  Този министър не се оплака, че не са дошли доброволци, а че сред доброволците няма Ниро един от зелената агитка. Това са коренн различни неща.

  Мърфи е оптимист!
 41. 41 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#32] от "bgj49530769":

  Именно, де - гори не е имало на много места. Лесоустроители и лесовъди плъзнали и ги посадили с определена, благородна, човекоспасителна цел. На много места в България села и градове са страдали от чести наводнения и засаждането на гори е било ключово за решаването на този проблем. Голите теории по този труд са внесени още в началото на миналия век от Европата благодарение на будни българи учили в чужбина. Няколко десетилетия по-късно идват мако-даковци с борчетата и на места буквално унищожават буките в името на социалистическия прогрес. Дефилето кресненско има и доста интересна климатична история, ма не е за разправяне - гола вода е тая наука. Що е учено - под ножа и тва е.

 42. 42 Профил на bgj49530769
  bgj49530769
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "radost.petrova":

  Изопачаваш ми думите, не съм казал че ученето е лошо, просто теорията си е теория и нема как да знаеш как е в действителност в конкретния район. Дали залесяването е било необходимо и полезно за хората или природата, дали е било за сметка на местни видове, дали е имало гора, дали не е имало и т.н. - това учебникът не може да ти го каже.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK