Христо Гаджев: Изборът на изтребител е предопределен с промяна на критериите

Христо Гаджев

© Анелия Николова

Христо ГаджевХристо Гаджев е депутат от ГЕРБ, зам.-председател на парламентарната временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет за Българската армия. Член е на комисиите по отбрана и външна политика. Парламентарен секретар в Министерството на отбраната (2010 – 2013 г.). "Дневник" разговаря с него за работата на комисията за самолетите и нейните заключения.


Г-н Гаджев, комисията, която проверява процедурата по избор на нов изтребител, трябва да приключи работата си в края на месеца. Открихте ли нередности?


- Успяхме да изслушаме почти всички министри, които са имали отношение по проекта от 2010-та насам, без Стефан Янев, който беше министър на отбраната в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Изслушахме и генерал Цанко Стойков, който е командир на ВВС в момента и по негово време е завършен проекта.
Беше поръчан независим анализ на различните методики за оценка на самолетите, които са изготвени през годините. Първата методика е от 2012 г., по времето на Ангел Найденов (министър на отбраната в кабинета "Орешарски" - бел. ред.) се усъвършенства и през 2016 г. - месец след приемането на проекта за инвестиционен разход, одобрен от Народното събрание,е приета последната.


Забелязва се един огромен проблем, който седи над процеса, а именно - начинът на контрол и баланс на различните структури в Министерството на отбраната. От 2010 г. до 2014 г., процеса се ръководи от т.нар. интегриран екип. Има направляващ борд, който се ръководи от съпредседатели - зам.-министър на отбраната и началник на отбраната, и в него влизат командирът на ВВС, представители на администрацията, на Института по отбрана и т.н. Оперативната работа се извършва от работна група, ръководена от зам.-командир на ВВС. Така се осъществява баланс и контрол на работата на работната група и направляващият борд има ясна представа от процеса.


При служебния министър Шаламанов тази система се променя и се въвежда проектно управление на базата на "PRINCE 2" модел, като създава борд за управление на порфолио от проекти (P-2 борд) , който се ръководи от постоянния секретар на отбраната и зам.-началника на отбраната и подчинени на него бордове за управление на проекти, ръководени от командирите на видовете въоръжени сили (в частност командира на ВВС).


От документите, с които разполагаме, е видно, че процесът се капсулира в рамките на въоръжената сила. Като P-2 бива изолиран от текущата работа. Това може да е проблем, не само по този проект, но и по всички, които предстоят. Дейността е извършвана във ВВС, като рядко се взима под внимание експертиза от външни структури като Института по отбрана. Пример за това са редица предложения на Института по отбрана за включване на критерии, като сигурност на доставките по време на криза и военно сътрудничество, които не са приети от проектния екип. P-2 борда е оставен пред свършен факт да одобрява крайния продукт, без да упражнява контрол, което е и негова грешка.


Освен тези грешки по мениджмънта на проекта....


- Получава се грешната практика ползвателят, възложителят и изпълнителят/оценителят да са един и същи орган. Да не говорим, че по време на правителството на Орешарски е отменен и правилникът за управление на жизнения цикъл на отбранителните продукти, който дава реалната стойност на проектите. По този начин възможността за проява на субективизъм е голяма.


Трите оферти са на базата на шортлист, който е направен през 2012 г., при бюджет за купуване на самолетите от 760-860 млн лв. заедно със земната логистична подръжка. На базата на тези изисквания са избрани 3 страни, отговарящи на тавана. Таванът е потвърден по време на министър Ангел Найденов. При увеличението на бюджета до 1. 5 млрд. лв. през 2016 г. продължава да се работи със същите изходни оферти, като няма никаква промяна в документацията за подобряване на предложенията.


Изискванията при първоначалния подбор са 5 основополагащи и 7 седем задължителни. Те трябва да бъдат покрити, за да продължат страните напред в процедурата. При приемането през юни 2016 г. от Народното събрание на Проект за инвестиционен разход, тези 7 критерия са потвърдени, като е приета примерна схема за плащане през годините. С изготвянето на последващата методика месец по-късно, примерната схема става задължителна и начинът на плащане става задължителен критерий. Това добавя още един критерий, извън приетите от Народното събрание. В първоначалните методики критерият за разсрочено плащане е основополагащ, с тежест 10% от стойността на оценката. Превръщането му в задължителен води до автоматично дисквалифициране на участника, който не се съобрази с предложеното разсрочено плащане.


А в RFI (искането за информация,) това заложено ли е?


- В първоначалните RFI от 2012 г., това не е задължително. Проблемът е, че в решението на Народното събрание задължителна е само финансовата рамка от 1,5 млрд. лв. Изброени са 4 модела на разплащане и примерен вариант на разсрочено плащане, който би трябвало да бъде договорен при последващите преговори за доставка. При промяната в методиката, една от страните (САЩ - бел.ред.) в самото начало е казала, че няма как да го изпълни, защото разсроченото плащане на въоръжение противоречи на законодателството й. Те биха могли да изпълнят изискването за разсрочено плащане при водене на формални преговори за придобиване, едва след като поискат разрешение от законодателния си орган. Това е известно на Министерството на отбраната много преди промяната на методиката. Ставайки задължителен, този критерий предопределя избора и това става ясно от анализа предоставен от доц. д-р Венелин Георгиев.


По този начин отпада от състезанието предложението за употребявани F-16 от Португалия и САЩ?


- По този начин отпада всякаква оферта от САЩ, независимо за нови или стари. Но вариант за разсрочено плащане може да се постигне при преговори, каквито до момента няма. САЩ подчертават това в отговор на въпроси от междуведомствената работна група при оценка на офертите през март 2017 г. по време на служебното правителство на Огнян Герджиков.


Решението за промяна на критериите е взето по време на предишния кабинет на ГЕРБ. Кой носи отговорността за него? Кой е сложил подписа си върху него?


- Безспорно основната отговорност е на министъра. Негова задача е да направи необходимото за ефективно управление на процеса. Колкото до последната методика за оценка, от изслушването на генерал Стойков, стана ясно, че тя е одобрена от командира на ВВС по това време (генерал Румен Радев б.а.). Самият той като ръководител на борда за управление е запитал P-2 борда кой следва да одобри методиката. След становище на дирекция Правно-нормативна дейност не следва да се одобрява от борда, камо ли от нисшестоящ орган. Към момента парламентарната комисия не разполага с документ за министерски заповеди за отмяна на старите критерии или за одобряване на новите.


Ако се установи, че има нередности в процедурата, ще има ли нов проект, който да мине за утвърждаване от парламента?


- Повече ме безпокои да не стигнем до задънена улица. Гласуваното от парламента към момента финансиране е 1.5 млрд. лв., но проектът може да не разреши проблемите пред изтребителната авиация. Не се учим от грешките в предните процедури, които са довели до допълнителни разходи довели до придобиване на недостатъчни или на много по-висока цена способности. Много е важно да посочим и изчистим грешките и слабостите, за да не бъдат допуснати в останалите модернизационни проекти.

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Весело

  Тая дъвка не я ли дъвкахме вчера ?
  :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5182 Неутрално

  Резидентът си с свършил работата.

  Gunter glieben glauchen globen
 3. 3 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  С други думи, сагата с придобиването на нов многоцелеви самолет за ВВС ще продължава докато и последният МиГ не излезе от хангара поради технически неизправности. Дерзайте за комисион г-да Говеда, пардон Политици.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 4. 4 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Нaмepил ce кoй дa дaвa мнeниe зa изтpeбитeлитe.
  Cмях !
  Мнeниeтo нa вицeaдмиpaл Плaмeн Мaнyшeв щeшe дa тeжи мнoгo пoвeчe. Мaнyшeв мoжe и дa e „мopcки“, aмa пoнe e вoeнeн.

 5. 5 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#4] от "Nехоljhft":

  Мнението на Манушев нямаше да е политическо.

 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  РИСИ и Аамбубата влезнаха в темата "нови изтребители" и забъркаха едно лайно по миризливо и от...от АЕЦ Белене по миризливо. Добре че народа не се излъга да им гласува доверие на изборите, че щяха да ни ощипят с едно 300-400 милиона

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  Тавариш Решетников ли изрита F16 от участие?

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8197 Неутрално

  "Ако се установи, че има нередности в процедурата, ще има ли нов проект, който да мине за утвърждаване от парламента?"
  То това е целта, да се протака, защото не стигат парите. Ще отива, ще се връща, в България е така.

 9. 9 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 545 Неутрално

  7 основополагащи 7 задължителни и допълнително каквито си поискаме други условия ,докато остане само нашата оферта...
  ... чиновник да си в тая държава..

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4281 Неутрално

  Назначаването на Босия по Потник за резидент на Задунайската Губерния явно е било в отплата за добре свършената работа.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  "....Има направляващ борд, който се ръководи от съпредседатели - зам.-министър на отбраната и началник на отбраната, и в него влизат....." и т.н.
  "......тази система се променя и се въвежда проектно управление на базата на "PRINCE 2" модел, като създава борд за управление на порфолио от проекти (P-2 борд)......"

  Искрено ще се радвам, ако аз съм единственият, който нищо не е разбрал от тази наукообразна алабалистика и е останал с впечатлението - погрешно, разбира се - че в Министерството на отбраната единственият достоверен документ е ведомостта за заплатите.

 12. 12 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 569 Любопитно

  До коментар [#3] от "tsyrvulan":

  Ако не закупят Грипен сега това ще е краят на ВВС. Тази отговорност няма да се прости!

 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3546 Весело

  - По този начин отпада всякаква оферта от САЩ, независимо за нови или стари."Да не се дразни Владко от Кремъл.

 14. 14 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 569 Любопитно

  До коментар [#7] от "EU defender":

  Който закупи 40 годишните ковчези Ф 16, е Национален предател!

 15. 15 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 569 Любопитно

  До коментар [#13] от "chicago514":

  В случая май се дразни някой от Уошингтън обещал едни кинти на бг гербаджията. Суджук и бахур да има за милицията нищо за армията и ВВС.

 16. 16 Профил на mcu
  mcu
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#7] от "EU defender":Който закупи 40 годишните ковчези Ф 16, е Национален предател!
  —цитат от коментар 14 на Paolo Di Canio


  серията самолети ф 16 има модификации съвсем съвременни, затова след ф16 има и една буква още - така че се ограмоти преди да квалифицираш

 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsyrvulan":Ако не закупят Грипен сега това ще е краят на ВВС. Тази отговорност няма да се прости!
  —цитат от коментар 12 на Paolo Di Canio


  Интересно е, че всички руски тролове сте големи фенове на Грипен. Резидентът също. Чак на съгласувана операция прилича :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Наглоста на мутро-милиционерите няма граници - ГЕРБ през 2016 година прокарали през парламента решението си за разсрочване на плащането за 6 години, гласували сумите в бюджета за 2016 и 2017 година, после изпратили запитванията до кандидатите и сега питат защо било въведено отложеното плащане. Що за идиотизъм?
  Ето, друго доказателство, че МНОГО ДОБРЕ СА ЗНАЕЛИ В ГЕРБ, ЧЕ ТОВА Е ТЯХНОТО ЖЕЛАНИЕ:
  "Валентин Радев: Господин председател. Уважаеми господин министър. Уважаеми колеги.
  Първо и аз да се присъединя към поздравленията за 16-ти и за празника, няма да се видим дотогава. И председателят почти позна, че моят въпрос ще бъде свързан с неща, свързани с Военновъздушните или. Сигурен съм, че много хора се вълнуват от това. Аз много пъти, поне три пъти си спомням на заседание на комисията съм поставял този въпрос и сега ми се струва, че пак е моментът да бъде поставен. И затова ще ги попитам за него.
  Всъщност, какво се случва, господин министър с проекта за новия тип многоцелеви изтребител? Да го кажа и на журналистите, че са тук, пък и на колегите да припомня, ако някой не е разбрал, ние в Народното събрание гласувахме милиард и половина лева, до 2021 година ми се струва – шест години напред, средно за двата проекта и за корабите средно по 200 милиона почти всяка година. И това да е ясно, че са дадени буквално, в кавички пари. Те стоят в Министерство на финансите и ние повече с това няма да се занимаваме. "
  http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2334/steno/ID/4400

 19. 19 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  [quote#16:"mcu"][/quote]
  "серията самолети ф 16 има модификации съвсем съвременни, затова след ф16 има и една буква още - така че се ограмоти преди да квалифицираш",
  и срок на поддръжка цели 15 години! После?

 20. 20 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Тавариш Решетников ли изрита F16 от участие?
  —цитат от коментар 7 на EU defender


  Тц, не познахте. Решението за отложено плащане е прокарано в парламента от ГЕРБ и сумите са предложени от Горанов и гласувани в бюджета. И сега според вас понеже ГЕРБ са искали отложено плащане за 6 години, а американците не са съгласни, излиза, че виновен е вашия любим Решетников? На тия тъпотии, трябва да си фанатичен мутро-милицинер,
  за да се върже човек.

 21. 21 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2652 Любопитно

  До коментар [#20] от "Котаракът на Шрьодингер":

  "....излиза, че виновен е вашия любим Решетников? На тия тъпотии, трябва да си фанатичен мутро-милицинер, за да се върже човек."

  И аз не разбирам защо непрекъснато се споменава Решетников. Него ГЕРБ отдавна го оставиха безработен.

 22. 22 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Некакви шизофреници и абсолютни подлоги (в случая на САЩ) виждат навсякъде руска намеса, дори когато тия въобще не участват в кандидатура за продажба на изтребители. :X :X :X

  Разсрочването на плащанията за самолетите беше абсолютно изрично подчертавано от принципала на МО в предходния кабинет на ГЕРБ.

  В момента търсят всякакъв начин да върнат дискусията за това дали България трябва да купи "нови" 30 годишни таралясници на масата.

 23. 23 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 569 Любопитно

  Това мислим българите по темата:


  https://www.youtube.com/watch?v=IIpPBrz_f50

  Българите обичат своята военна авиация!
  Мислете му продажници!!!

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#11] от "Един препатил":

  Не си единственият. Аз не разбрах след "независим(ия) анализ на различните методики за оценка на самолетите" дали е поръчан анализ на анализа. Защото банка НSBC чака да вземе един милион за анализ на анализа - те са специалисти в това за разлика от МО.

  Не разбрах след "Трите оферти са на базата на шортлист, който е направен през 2012 г., при бюджет за купуване на самолетите от 760-860 млн лв." и Народното събрание е променило бюджета на 1.5 млрд. лв. имаме ли нарушение на процедурата или тая герберска плюнка ще я преглътваме?

  А най съм притеснен, че компании с кеш-пара два пъти и повече от нашия БВП не си позволяват повече от един осем местен пътнически самолет, а ние се пънем за цели осем самолета. На всичко отгоре това е техника, разваля се, иска непрекъсната подръжка. Кой в България ще извършва тая дейност!? Да не би правоверните САЩисани да твърдят, че ще се кара самолета на 6000 км разстояние за ремонт за всеки дефект!? Същото важи и за обучението на пилотите.

 25. 25 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  "От документите, с които разполагаме, е видно, че процесът се капсулира в рамките на въоръжената сила. Като P-2 бива изолиран от текущата работа. Това може да е проблем, не само по този проект, но и по всички, които предстоят. Дейността е извършвана във ВВС, като рядко се взима под внимание експертиза от външни структури като Института по отбрана."

  Брей, тоя хубостник лъже повече от шефовете си и от герберските тролове на форума!

  "Министър Николай Ненчев: Благодаря. Ще Ви информирам съвсем коректно. Имах разговор с професор Тагарев, който е директор на Института по отбрана и той ме информира за последните срещи, които са имали с групата, която им изготвя материалите и общо-взето работи по проекта. Той ме уведоми, че са изчистени абсолютно всички противоречия. Имало е такива, имало е разминавания, всичко е изчистено, тоест, постигнали са съгласие, което ме кара да бъда убеден, че в резултат на тези усилия сме постигнали най-доброто."

  Още по-големия резил е, че тоя красавец от снимката горе е присъствал на тази среща и много добре знае, че проекта е съгласуван с Института по отбрана.
  Още повече, че според собствения им план за проекта, приет от НС:
  - първо се гласува в НС решението за инвестиционен разход, с отложено плащане (01.04.2016)
  - второ се актуализира методиката и математическия модел (27.07.2016)
  и СЛЕД ТОВА СЕ ИЗПРАЩА ЗАПИТВАНЕ ЗА ОФЕРТИ!!!

  Пише си го в Приложение 2 на проекта на МС на Борисов 2, приет от НС

  http://www.parliament.bg/bills/43/602-03-4.pdf

 26. 26 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Грипен е със същите качества като Ф-16, само че по-евтин и за разлика от схемите с големи комисионни със старата техника - ще е нов. Не виждам въобще какво го дискутират този въпрос. Да се поучат от поляците - https://www.flightglobal.com/news/articles/poland-shoots-down-used-f-16ab-acquisition-435508/

  Обичам да грухтя и плюскам.
 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2319 Весело

  До коментар [#17] от "EU defender":

  "Интересно е, че всички руски тролове сте големи фенове на Грипен."

  Тия са евро-тролове - искат да платят на европейска компания, а от нейните данъци да получат евросубсидии.
  Яките руски тролове ще ти обяснят за напредъка на Космическите войски и как по-добър от реактивния свръхманеврен изтребител „4++“ поколение Су-35 няма ... в Китай, Индия и Индонезия.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5175 Неутрално

  Обясненията на интервюирания са доста алогични, а в частта въвеждане на управление на проекти са просто смешни.
  Усещането ми е, че се опитва да прехвърли вина с шикалкавене и лъжи...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  Няма друга алтернатива освен F-16! Това е основният боен самолет на НАТО. Огромната част от логистиката, въоръжението, тренажорите и електрониката в НАТО е съобразена с него! За да се мигрира към нов самолет от серията "F", всяка страна членка, трябва да премине през F-16. Всеки български пилот трябва да се научи да лети на F-16.
  Купуваме цяла ескадрила и слагаме точка на всички спорове! А тези, които са променили критериите, с цел да бъде наложен несъвместим самолет, трябва да бъдат изправени пред съда. Това е положението и така ще стане, защото според парите които имаме няма абсолютно никакво друго решение.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 30. 30 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Няма друга алтернатива освен F-16! Това е основният боен самолет на НАТО. Огромната част от логистиката, въоръжението, тренажорите и електрониката в НАТО е съобразена с него! За да се мигрира към нов самолет от серията "F", всяка страна членка, трябва да премине през F-16. Всеки български пилот трябва да се научи да лети на F-16. Купуваме цяла ескадрила и слагаме точка на всички спорове! А тези, които са променили критериите, с цел да бъде наложен несъвместим самолет, трябва да бъдат изправени пред съда. Това е положението и така ще стане, защото според парите които имаме няма абсолютно никакво друго решение.
  —цитат от коментар 29 на Rim


  Горките чехи и унгарци значи - никога няма да видят модерен Ф и няма да се интегрират като хората в НАТО.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 31. 31 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Интересно е, че всички руски тролове сте големи фенове на Грипен. Резидентът също. Чак на съгласувана операция прилича :)
  —цитат от коментар 17 на EU defender


  Сигурен ли сте?

  "Правителството прие като най-изгодна офертата за шведските изтребители "Грипен""
  EU defender
  Рейтинг: 2044
  Неутрално

  Браво!

  EU defender
  Рейтинг: 2044
  15:20, 26 апр 17
  Неутрално
  По-скоро да се включат във въоръжение и да пенсионираме съветските таралясници Миг 29.


  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/26/2960493_pravitelstvoto_reshi_da_se_pregovaria_za_shvedskite/

  Изобщо шизофренията на форумните решетниковчета е пълна. Всичко зависи от това кога ще получат опорките от агитпроп отдела. Мисъл, логика, факти - забрави, такива неща не ви интересуват.

 32. 32 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Никой не иска да ни продава модернизирани F16-C/D, всички искат да се отърват от старите таралясници F-16 A/B. Сигурно защото модернизацията им излиза повече от тях самите. Това е и причината поради която Полша ги отсвири.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 33. 33 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#27] от "wanderer":

  Закупуване на руски самолети е практически невъзможно! Ние сме членове на НАТО.
  Недейте да внасяте несъществуващи теми към проблема.

 34. 34 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  С 16 плюса напред започна, Грънчо, и пак си до под крушата!
  По ясно доказателство за реалностите и настройките на хората здраве му кажи!

 35. 35 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6817 Неутрално

  ББ не може да вземе адекватно решение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 36. 36 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  "В първоначалните методики критерият за разсрочено плащане е основополагащ, с тежест 10% от стойността на оценката. Превръщането му в задължителен води до автоматично дисквалифициране на участника, който не се съобрази с предложеното разсрочено плащане"

  Това изчерпва всичко. Промяната е нагла врътка извършена в дванайсе без пет от кремълски слуги.

  Use your Illusion
 37. 37 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1494 Неутрално


  [quote#21:"Един препатил"]До коментар [#20] от "Котаракът на Шрьодингер":"
  И аз не разбирам защо непрекъснато се споменава Решетников.

  Много просто, има един много специфичен тип тролове, които се водят десни и които наричам реетниковчета, които използват стария си милиционерски похват - който не е съгласен с Вожда и Партията Ни е враг на народа, в случая - слуга на Путин, Решетников, русороб, русофил, рублофил, червен трол и т.н.
  Изобщо не им пука, че е точно обратното.
  Важното е да се атакува човека, а не аргументите му или както е прието да се нарича "ад хоминем". Мен като човек с проевропейска и дяснопартийна ориентация, подобни типове ме отвращават, защото отблъскват с тъпотиите си такива като мен, които никога не са залитали към Русия или към комунизма. Кой нормален човек би искал да слуша само лъжи и папагалско повторение на тъпи опорки?

 38. 38 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#31] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Само че тогава не знаех малката подробност, че F16 са били дисквалифицирани и то по критерий въведен СЛЕД стартирането на процедурата.
  Това са руски игри. Те са много добри в това.

  The best way to predict the future is to invent it.
 39. 39 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  "В първоначалните методики критерият за разсрочено плащане е основополагащ, с тежест 10% от стойността на оценката. Превръщането му в задължителен води до автоматично дисквалифициране на участника, който не се съобрази с предложеното разсрочено плащане"Това изчерпва всичко. Промяната е нагла врътка извършена в дванайсе без пет от кремълски слуги.
  —цитат от коментар 36 на evlampi


  Евлампи и тук ли дойде да лъжеш мазно?
  Промяната е извършена на 27.06.2016 година, в съответствие с решението на НС от 01.04.2016. В решението на НС има задължително изискване 7, проекта да отговаря на финансовата рамка, която е до 1.5 млрд. лв за 6 години! Нито е в 12 без 5, нито е нагла, защото отговаря на изискванията на НС и ГЕРБ, която е искала разсрочено плащане!
  Ако няма отложеното плащане за 6 години, офертата няма как да влезе във финансовата рамка. Офертата на американците не може да влезе в рамката на НС, дори и да го няма критерия, защото те не желаят да се плаща разсрочено! Да ви го нарисувам ли? Или ще си лъжете едно и също нещо, докато стане истина?

 40. 40 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#31] от "Котаракът на Шрьодингер":Само че тогава не знаех малката подробност, че F16 са били дисквалифицирани и то по критерий въведен СЛЕД стартирането на процедурата.Това са руски игри. Те са много добри в това.
  —цитат от коментар 38 на EU defender


  Тогава не знаехте какви ще са опорките на ГЕРБ, това е ясно като бял ден! Никой не знаеше, затова и под оная статия има само един-двама против Грипен.
  Иначе, критериите са направени такива, каквито са ги искали от ГЕРБ и каквото е било желанието на законодателя НС. И когато са били готови критериите и методиката е изпратено запитването до кандидатите. Щеше да е проблем, ако критериите са променени след изпращане на офертите, но случая не е такъв. Напротив, точно е спазен плана за процедурата, което се вижда от приложение 2.
  Да не говорим, че без отложено плащане е невъзможно, която и да е оферта да влезе във финансовата рамка за плащане от 6 години.

 41. 41 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Значи старите 30-годишни F16-A/B само след няколко години ще ТРЯБВА да се модернизират, за да покрият натовските стандарти, като за целта ще отидат повече пари, отколкото за самите тях. Аз нямам намерение да плащам залудо заради комисионните на бобо тиквата и криворазбраните идеи на алтернативно-десните и мутро-десните. Последните да си crowdfund-нат няколко стари португалски таралясника и да мирясат. По-зле са и от комунистите с техния скапан руски самовар.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2319 Весело

  До коментар [#33] от "Paolo Di Canio":

  "Закупуване на руски самолети е практически невъзможно!"

  Не съм го и мислел. Забележката ми към якия атлантик беше по отношение на руските тролове.
  Но сега като ми обърнахте внимание, се замислих - дали не е добре да се познава техниката, най-модерната техника на потенциалния враг. Щото военната тактика познава начини как вражеското "предимство"/оръжие да се използва срещу врага. Та няма друга алтернатива освен F-35.

 43. 43 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 1773 Весело

  До коментар [#39] от "Котаракът на Шрьодингер":

  "Офертата на американците не може да влезе в рамката на НС, дори и да го няма критерия"

  Ами защо тогава е пипан критерия?

  Пускат се офертите и фалконите падат щото не влизат в рамката. Чисто и просто.

  А?

  Use your Illusion
 44. 44 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#39] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Но вариант за разсрочено плащане може да се постигне при преговори, каквито до момента няма. САЩ подчертават това в отговор на въпроси от междуведомствената работна група при оценка на офертите през март 2017 г. по време на служебното правителство на Огнян Герджиков.

  Какво не можеш да осмислиш от това,когато го прочетеш?

  sdg
 45. 45 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#39] от "Котаракът на Шрьодингер":"Пускат се офертите и фалконите падат щото не влизат в рамката. Чисто и просто.А?
  —цитат от коментар 43 на evlampi


  Питай Борисов, защо така го е предложил на НС през април, да се плаща за 6 години, не се прави, че не разбираш, че критерия отложено плащане е въведен 3 месеца по-късно, за да отговори на решението на НС!

 46. 46 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  [quote#40:"Котаракът на Шрьодингер"][/quote]

  Не виждаш гората от дърветата. Не е проблема, че ГЕРБ сега реват. Проблемът е, че е нарушена тръжната процедура. F16 са декласирани неоснователно. И като добавиш, че руските тролове масово реват за грипени, правиш връзката.

  The best way to predict the future is to invent it.
 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#43] от "evlampi":

  "Ами защо тогава е пипан критерия?"

  Заради Програма 2020 г., по която Плевню се изцепи в Кардиф - увеличен е бюджетът на "фърчилата" двойно, ама без да има финансиране/без да сте си платили данъците.

  Аз не мога да разбера това малоумие - променен е критирият "финансова рамка" от 800 млн. лв. на 1500 млн. лв. - не се обсъжда и не се иска отмяната на тоя критерий. А се оспорва начинът на изпълнението на финансовата рамка - отложено плащане или убийствено смъртоносно набутване с дългове. Всъщност за какво говорим - за национална сигурност или за начесване на маймунски задници!?

 48. 48 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  [quote#40:"Котаракът на Шрьодингер"]
  —цитат от коментар 46 на EU defender
  Не виждаш гората от дърветата. Не е проблема, че ГЕРБ сега реват. Проблемът е, че е нарушена тръжната процедура. F16 са декласирани неоснователно. И като добавиш, че руските тролове масово реват за грипени, правиш връзката.[/quote]

  Как може да бъде нарушена тръжна процедура, когато не е имало никаква тръжна процедура? Има изисквания на българската страна, узаконени от решение на НС и примерен план за изпълнение на проекта, който е спазен и след осъвременяване на критериите е изпратено запитване за оферти.
  Това е като да искаш кола на изплащане от Мерцедес и когато не ти дадат, да ревеш, че сам си виновен, че няма сделка, а Мерцедес са отстранени като избор неправомерно. Шизофрения! Или мислиш, че сега НС трябва да прегласува решението си и да приеме, че може да се плаща и кеш, за да им е сгодно на американците, а дали това е добре за нас, изобщо да не ни пука?

 49. 49 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1494 Весело

  До коментар [#43] от "evlampi":"Аз не мога да разбера това малоумие - променен е критирият "финансова рамка" от 800 млн. лв. на 1500 млн. лв. - не се обсъжда и не се иска отмяната на тоя критерий. А се оспорва начинът на изпълнението на финансовата рамка - отложено плащане или убийствено смъртоносно набутване с дългове. Всъщност за какво говорим - за национална сигурност или за начесване на маймунски задници!?
  —цитат от коментар 47 на wanderer


  Ахам. Изобщо не е проблем, че преди 5 години са ни предлагали същите 8 португалски Ф-16 за 800 млн.. Сега са повече ръждясали и това им вдига цената... :)
  Комисията това няма да го рови, щото много мирише. Ще рови защо се искат добри условия за България с отложено плащане за 6 години, след като се иска от Шефовете да плащаме накуп всичко. А че това е условието предложено от ГЕРБ на парламента и гласувано вече, мутро-милиционерите не ги интересува, важното е да е да се внуши, че са виновни Радев, Решетников, Путин и Орешарски. Овцете си искат фуража и той трябва да им бъде осигурен, за да си блеят безгрижно, докато оставаме без авиация и армия.

 50. 50 Профил на mcu
  mcu
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#16:"mcu"]
  —цитат от коментар 19 на Alexander97
  "серията самолети ф 16 има модификации съвсем съвременни, затова след ф16 има и една буква още - така че се ограмоти преди да квалифицираш",и срок на поддръжка цели 15 години! После?[/quote]

  Road: exercises F15 and F 16 Incredible training, the U.S. air force and Singapore
  https://www.youtube.com/watch?v=VQOx5q9dSF0
  Unique state, smaller Saint-Petersburg, import even fresh water and sand – the current program of expanding the area of Singapore means constant panning in the sea of artificial Islands: in the last decade, the area of the country has increased by 50%.
  Five million Singaporeans live on 60 Islands in peace and harmony. In spite of the extreme deficiency of space, enough space for everyone, and the traffic here never heard. The problem of traffic jams here decided in a very obvious way: bought a car? well done! now buy rooms for 80 thousand dollars. In principle, 80 thousand is not too much for Singapore – here for the money, can be as much as 160 times to spit on a sidewalk ($500 fine). Hard measures gave the result: Singapore has one of the cleanest and safest cities in the world.
  In this tiny little country all the usual things suffer from gigantism. Here is located the world's largest sea port, one of the largest airports in the world, as well as such an interesting phenomenon, as totally disproportionate for such a small state's air force.
  Sounds shocking, but in the territory, the area is 3 times less than in Moscow, built 10 air bases, mostly left over from the days of British rule. In fact airbases "only" nine – "Changi East" and "West Changi" represent a single https://topwar.ru/21345-s-pastyu-lva-... with a shared infrastructure.The link to the source

 51. 51 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#39] от "Котаракът на Шрьодингер":Но вариант за разсрочено плащане може да се постигне при преговори, каквито до момента няма. САЩ подчертават това в отговор на въпроси от междуведомствената работна група при оценка на офертите през март 2017 г. по време на служебното правителство на Огнян Герджиков.Какво не можеш да осмислиш от това,когато го прочетеш?
  —цитат от коментар 44 на Svetlio


  Кой го казва? Верният войник на Партията от снимката, който едно е слушал в комисията, а друго говори за пред електората? И ти му вЕрваш?
  Нека видим кой го е казал това, от междуведомствената група?

 52. 52 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Обясненията на интервюирания са доста алогични, а в частта въвеждане на управление на проекти са просто смешни.Усещането ми е, че се опитва да прехвърли вина с шикалкавене и лъжи...
  —цитат от коментар 28 на penetrating


  Обаче очевидно радва дясната агитка.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 53. 53 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  За да се мигрира към нов самолет от серията "F", всяка страна членка, трябва да премине през F-16. Всеки български пилот трябва да се научи да лети на F-16.
  —цитат от коментар 29 на Rim


  Тази опорка на ГЕРБ сигурно е с произход от селската кръчма в село Долно Герберово. :)
  Или някой физкултурник е измъдрил това титанично нещо в тоалетната.

 54. 54 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  За да се мигрира към нов самолет от серията "F", всяка страна членка, трябва да премине през F-16. Всеки български пилот трябва да се научи да лети на F-16.
  —цитат от коментар 29 на Rim


  Тази опорка на ГЕРБ сигурно е с произход от селската кръчма в село Долно Герберово. :)
  Или някой физкултурник е измъдрил това титанично нещо в тоалетната.

 55. 55 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Брокерът на комисионерите явно заслужи премията си...Наглеци... Готови са да оставят небето ни без самолети и да разорят военни заводи, ако не е на тяхната Сопола, Прасето и Тиквата и обслужващата ги Цаца и време да получат заслуженото. ..

 56. 56 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  [quote#52:"bgkurshum"][/quote]

  Аз съм от дясната агитка и мен ме дразни този прост герберон.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 57. 57 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Не знам, но човекът от снимката определено има сериозни проблеми с мисловната дейност или паметта. Няма и 3 месеца откакто е говорил точно обратното:

  Христо Гаджев, член на комисията по отбрана:
  "Чрез разсрочване на плащанията за техника ще се освободи ресурс за работа по трите проекта за модернизация на военновъздушните, военноморските и сухопътните войски на Българската армия.
  ... Той отбеляза, че всяка военна поръчка би следвало да бъде финансово разсрочвана във времето, защото средствата за реализирането ѝ не са малко, а нуждите на държавата ни се разпростират и в други сектори, освен военния. "
  http://www.focus-news.net/news/2017/06/23/2408246/hristo-gadzhev-chlen-na-komisiya-po-otbrana-v-ns-chrez-razsrochvane-na-plashtaniyata-za-voenna-tehnika-shte-se-osvobodi-resurs-za-rabota-po-trite-proekta-za-modernizatsiya-na-balgarskata-armiya.html

  Сега същия хубостник реве кански, че това негово желание за разсрочено плащане и искане, което е и политика на ГЕРБ, било въведено като задължително в методиката?!
  Що за шизофрения? При това е присъствал на заседанията на Комисията, където са обсъждани тези неща и много добре знае, че това е решение на НС, а не нещо друго.


 58. 58 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Както отдавна предполагахме. Руският решетник Радев резнал Щатите от корен. Гоце и Р.Овч. имат достоен наследник.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK