Проф. Георги Момеков: Ракът никога няма да бъде победен, но ще се случват интересни неща в лечението му

Проф. Георги Момеков

© PR Care

Проф. Георги МомековФармацевтичният сектор е в топ три на най-успешните индустрии в света с над 1 трилион долара печалба през 2016 г. по данни на Международната организация на фармацевтичните производители. Прогнозата е до пет години да се оценява вече на близо 1.5 трлн. долара и, разбира се, да продължава да расте. Почти няма човек на планетата, който да не е клиент на този бизнес, и какво се случва в него засяга всички ни.


"Дневник" разговаря с проф. Георги Момеков, д.ф., председател на Българското научно дружество по фармация и преподавател в катедра "Фармакология, фармакотерапия и токсикология" при Фармацевтичен факултет на Медицински университет-София за отркриятията и клиничните изпитвания във фармацевтиката, самолечението, страничните ефекти, срока на годност и качествата на лекарствата.


Проф. Момеков, за много утвърдени лекарства излизат проучвания, че всъщност не са толкова полезни или че дават дългосрочни неблагоприятни ефекти. Например наскоро отново за ибупрофена. Защо се получава това?
- Ибупрофенът е много хубава молекула и като средство за лечение на възпаление е вече наравно с парацетамола. Проблемът с проучванията... Има страшно много проучвания и това, което убягва на хората е, че ние говорим тук за популационни статистики, всеки съди по баба си и леля си, но ако погледнем голямата картина виждаме други по-общовалидни резултати.


Когато се разработва лекарство, то се тества клинично при подбрана популация от хора. Има си критерии за включване. Подбират се хора, които не са супер хетерогенни, защото при хетерогенна извадка никога няма да се получи хубаво проучване. Но дори една богата голяма фирма ще направи проучване, което в най-добрия случай ще обхване десетина хиляди души, понякога 15 и повече, макар че това вече е екзотика.


След което, си представете, че това е лекарство за лечение на язва. Потенциалните потребители са над 1 млрд. и ако един страничен ефект се наблюдава с честота едно на 15 хиляди души, той никога не може да бъде хванат в рамките на формалната програма за клинични проучвания. Понякога 10-15 години, след като нещо, е пуснато на пазара се оказва, че то има неприемливи – супер редки, но ужасно тежки странични ефекти, които не позволяват то да се употребява в хуманната медицина.


Има един антибиотик например – хлорамфеникол – и все още при тежки инфекции той има своята роля, може да се използва дори за лечение на антракс, чума и менингити, но от капките за очи с това вещество са умрели хора, документирано. Защото при един на 30 хиляди души прави много тежка анемия.


Винаги в медицината се гледа съотношението полза-риск. Има тежки заболявания с лоша прогноза, при които ние абсолютно пренебрегваме някои странични ефекти, които биха били неприемливи ако, да речем, човек ще лекува хрема. Ако ще лекуваме хрема и ще ни окапва косата или пък ще станем стерилни - тогава това не бихме го приели. Всичко е въпрос на кантар.


Фармацевтиката се развива сякаш експоненциално, непрекъснато се тестват нови молекули и бързо влизат за клинични изпитвания и експериментално лечение сред пациентите, но те нямат критичната маса данни, за да знаят дали лекарството не вреди повече, отколкото помага.


- Ако направим бърз преглед, язвената болест например е заболяване, от което все още може да се умре. Обаче преди десетилетия за същинско лечение са се взимали антиациди, които нямат траен ефект и рано или късно се стигало до хирургия, с която да се изреже проблемът. В момента има лекарства, които се справят с всяка язва в рамките на няколко седмици. Има огромен напредък. За ХИВ - каквото и да говорим, човекът със своя гений успя да превърне едно ужасяващо заболяване в хронична болест. В момента хората не развиват СПИН, а персистират десетилетия с ХИВ-инфекция. Хепатит С също беше победен.


Във всяка индустрия особено в такава индустрия, в която има голям марж, има и много страшни неща, но аз мисля, че ползите от нея са много по-големи от всичките вреди, за които се говори.


И още нещо за клиничините изпитвания на нови лекарства - те са хиляди и дават надежда на милиони болни, при които нищо друго налично не работи, но колко време може да отнеме лекарството да достигне наистина до тях? И имат ли основание да се радват, ако чуят например, че някакви учени някъде са разработили нова молекула точно срещу тяхната болест?


- Зависи кои са учените и къде се намират. Ако са учени от университет, те могат да намерят нещо много ценно, но нямат финансовия ресурс да го докарат до пазара. Защото истината е, че това е състезание, което е подобно на оплождането. Втурват се много сперматозоиди, но един отива и върши някаква работа.


Отпадането е много голямо - отпадат лекарства на различен етап от разработването им. Може да е още на етапа пред клиниката, да се окажат канцерогенни при мишките, да речем. А за съжаление, едно проучване понякога може да е направено и много леге артис, но когато подадеш документи за регистрация по официалната процедура, те просто да ти кажат: не, не ни седи много добре. Така че могат да минат 10 години, могат да минат и милион години, т.е. в крайна сметка никога да не стигне до пазара.


Много често у нас се преекспонират свойства. Някой нещо открил или победил рака... Никога няма да бъде победен ракът в този смисъл, защото ракът не е една болест, това са над 300 различни заболявания и с лечението им ще се случват интересни неща, но те ще бъдат все по-тясно насочени. Няма как да се намери едно хапче за всичките.


И затова е много опасно, когато учени се занимават с шарлатания, това е наукоподобие. Да, той е открил нещо, което не е минало даже през плъх, мишка, куче или маймуна, но той вече говори за излекуване. Определена биологична активност не гарантира клиничен ефект.


Кога самолечението е добър вариант и окей ли е изобщо?


- Окей е, разбира се. Ние живеем в динамичен свят и знаем, че лекарите стават все по-трудно достъпни. Да, в идеалния случай, за всяко нещо трябва да ходиш на лекар, но нито имате време, нито имате желание да се занимавате и двамата, заради това, че си кихнал няколко пъти. Всичко зависи от това кой е пациентът. Ако пациентът е здрав, нормален, интелигентен човек, той би могъл да поеме в свои ръце част от грижата за себе си и да се консултира с фармацевт за някои неща.


Ако обаче пациентът знае, че има тежки хронични заболявания, че има имунен дефицит, че е много възрастен, че му е правена тежка оперативна интервенция, че има тежко инфекциозно заболяване – да, разбира се, всичко е въпрос на популация. И да, понякога едно лекарство е асоциирано с рискове, но тези рискове са да речем едно на половин милион, има такива. Това е голямата картина, обаче има и популации, в които този риск ще е много голям.


Затова самите компании, които толкова се демонизират понякога от хората, си имат отдели по безопасността на лекарствата и са длъжни да събират периодична информация за лекарствената безопасност, която да подават в агенциите по лекарства. Така че и агенциите и компаниите търсят странични ефекти и ги докладват непрекъснато.


Изтеклият срок на годност на лекарствата проблем ли е? Широкият мит е, че може и след това да се пият, но до кога?


- Абсолютен проблем е. Изтеклият срок на годност е нещо, което означава, че лекарството трябва да се вземе и да се изхвърли в боклука. Всеки ще ви каже "да, ама...". Но с това "ама" не правим нищо. И за кренвирша важи - може би ще става за ядене след една седмица, ама...


Тъй като лекарствата съдържат активни съставки и помощни вещества, производителят е провел серия от проучвания, които показват в какъв период от време лекарствената субстаниция остава непроменена над 90% от това, което трябва да е. Ако пише 10 мг активно вещество, и 9 да е пак ще върши работа. Но извън срока на годност вече ние попадаме в зоната на здрача. Те самите са отпуснали някакъв толеранс, но след като мине срокът на годност производителят не носи отговорност за нищо, което се случва.


В много от случаите ще се касае за това, че просто лекарството няма да бъде достатъчно ефективно, но има случаи, при които е установено, че лагеруването дори при нормална среда води до натрупване на токсични отпадни продукти. Тетрациклините например, тези антибиотици, крият риск от бъбречно увреждане, когато са с изтекъл срок на годност. При капките за очи пък като ги отвориш, независимо какво пише на опаковката, след отваряне са годни четири седмици, защото вътре могат да се развият много опасни бактерии, които могат да увредят окото.


Така че изтеклият срок на годност просто означава това - че продуктът вече не е годен за употреба.


Как пациентите сами могат да си провалят лечението? Освен да отказват или да забравят да пият лекарството, какво друго може да ги саботира?


- Лекарството е предписано от лекар или препоръчано от фармацевт на конкретна личност. Принципът на индукцията - от общото към частното - тук не е валиден. Не можем да считаме, че за всички хора, които познаваме с подобни симптоми можем да препоръчаме нашето лекарство. Защото един пациент с болест на Хочкин може да има висока температура и ние давайки му антипиретик ще му маскираме клиниката. Има хора, които имат язва, защото имат рядко туморно заболяване, но ако им се препоръча лекарство за язва, ще се прикрият симптомите и няма да отидат на лекар. Така че е много важно да не се препоръчва просто така.


Другото важно е да не се пие по-кратко, или по-дълго, отколкото е казано. Ако антибиотикът е за 5-7 дена - пиеш го, независимо че на третия ден си окей. И обратното, ако докторът ти е казал, че за съжаление имаш хипертония и ще пиеш хапче доживот - ами доживот ще го пиеш.


Има ли каквито и да е основания да се пият хомеопатични лекарства?


- Не съм експерт. Хомеопатията е доста по-различна от конвенционалната медицина като принцип. Като цяло тези продукти са възникнали традиционно и като учение, говорим за началото на 19 век. Т.е. те не са минавали през тази формална оценка на безопасност, ефективност и т.н. Предвид че там дозите са много ниски, те вероятно са безопасни. По отношение на ефективността - нищо не може като кон с капаци да се отрече, но не съм специалист по хомеопатия.


Това, което бих препоръчал на хората е да не спират конвенционалното лечение. Нека да опитат, ако искат и с хомеопатия, но ако лекарят им е предписал някакъв лекарствен продукт да не го спират, най-малкото без да поговорят първо с него.

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Ако светът слушаше подобни "професори" през вековете, още щяхме да измираме от болести, които едно време са смятали за "непобедими". Да върви у лево, типичен бг посредственяк!

 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hutya Puylo":

  Не, просто е типичен представител на фармацевтичния БИЗНЕС.

 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Всъщност какво толкова пък казва, дето да дразни?!

  Повечето хора, които познавам - включително и аз - не обичат да пият хапчета.

  Но всички - естествено и аз - като ги тръшне вируса и ги държи повече от седмица почват антибиотици - дали след лекар или на самооценка - и им помага.

  Някой страдат допълнително от мисълта, че сега, видиш ли, трябва да се тъпчат с антибиотици.
  Аз си мисля, че това са глупости - за различните ситуации си има различни решения и не случайно средната продължителност на живота се е вдигнала значително след откритието на антибиотиците.

  както с всичко друго, така и с това не бива да се прекалява, разбира се, но да се отрича е също толкова глупаво.

  особено пък ако в крайна сметка прибегнеш до него в краен случай.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4 Профил на julia_says
  julia_says
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До №1: След като щастливо определихте човека, бихте ли споделили конкретно с какво от казаното не сте съгласни и колко дълго сте проучвали темата професионално?
  До №2: Всеки се разболява и не всичко може да мине с вода и чай. Ако можете да измислите по-добре от "бизнеса", как бихте доказали, че е ефикасно и безопасно? 5. 5 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hutya Puylo":

  Вас някои да ви насилва да се лекувате с продукти на злите фармацевтични фирми ?. Като мислите че професора е "посредствен", ходете се лекувайте както си знаете. Вашето здраве си е ваш проблем.

 6. 6 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  А вие какво очаквате да е фармацвтиката - може би доброволческа дейност. А докторите да лекуват без пари щото са давали Хипократова клетва може би ?.
  Ще ви светна за две големи тайни - здравето си е ваш проблем и може да се лекувате както си пожелаете. И втората - докторите са хора , имат деца и искат децата им да ходят облечени и сити. И затова трябва да взимат пари за своя труд.
  А изследванията за нови лекарства са безумно скъпи и е логично потребителите на лекарства да плащат за това. Които не иска да плаща се лекува със светена вода, билки и пости.

 7. 7 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  "Фармацевтичният сектор е в топ три на най-успешните индустрии в света с над 1 трилион долара печалба през 2016 г. по данни на Международната организация на фармацевтичните производители. Прогнозата е до пет години да се оценява вече на близо 1.5 трлн. долара и, разбира се, да продължава да расте. "

  Много добро начало.
  Това би трябвало да обясни много неща на читателите като например защо винаги ще сме болни.. ;)

  Fail with honour then succeed by fraud
 8. 8 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#6] от "m17":

  Това последното (за постите) го казахте много добре. От как практивкувам периодично пости (по 1 ден най-малко почти всяка седмица) не съм се разболявал от грип. Изчезна ми синузита. Кръвното ми се нормализира (а преди години пиех какви ли не хапчета, за да го сваля). Моя приятелка по този начин излекува кожни проблеми, които от години не можа да излекува с хапчета, и алтернативни медицини.. А като се четат споделяния на хора във ФБ и статии в интернет, хората лекуват и много по-сериозни неща просто като дадат шанс на организма си да се изчисти, а най-добрия начин за това е просто като спреш да му вкарваш токсини, включително хапчета.

  А поглеждали ли сте колко и какви странични ефекти има изброени по листовките? Че то почти от всяко хапченце може като страничен да се очаква и смърт?!

  Та, и другото го казахте добре - който иска да си плаща и да пие хапчета, понеже е по-лесно.
  Всеки сам си решава.

  Fail with honour then succeed by fraud
 9. 9 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Сега като прочетох пък другите мнения...едва ли има интелигентен човек, дето да не му е ясно, че фармацевтичната индустрия, като всяка друга, в която става дума за много пари, е ръждива отвсякъде.

  И че не промива докторите - които, като повечето хора, са в голямата си част са посредствени и податливи на обработка (и как не след толкова зубрене, че и толкова заеми за пустия ценз!) и биват научени да подават химии, които потискат симптомите, а не лекуват причината.

  Друг въпрос е, че повечето хора не искат да застанат очи в очи с причината, искат само да нямат симптомите...но това е друга тема.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 10. 10 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 784 Неутрално

  "И обратното, ако докторът ти е казал, че за съжаление имаш хипертония и ще пиеш хапче доживот - ами доживот ще го пиеш"

  С цялото ми уважение към професора, ами не, не е така.

  Преди 7-8 години личният реши, че имам хипертония, и веднага ми каза същото - до живот на лекарства, всеки месец при мен с книжката и т.н.

  Е, след няколко месеца висене пред кабинета му и гълтане на хапове реших, че така няма да стане, промених някой неща в начина си на живот, и сега на моменти дори съм с ниско кръвно. Разбира се, може би не съм диагностициран правилно, може би не съм бил с хипертония, а временно повишено кръвно поради физически или психически причини, но в моя случа фактите отричат твърдението "за съжаление имаш хипертония и ще пиеш хапче доживот".

 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#9] от "Боби Колев":

  Стига с тия соц.отклонения. Здравето си е ваш проблем, никой не ви е задължен да ви лекува, още повече насила (стига да не сте много опасен за всички други разбира се), лекувайте се както си желаете. Като ви е ръждива фармецевтиката и докторите са продажни, ходете на знахарки, гадатели или екстрасенси. Или не ходете никъде и се оправяйте както си знаете.

 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#10] от "morf":

  Съгласен.
  Един познат го формулира по-просто така: на никой доктор освен на хирург и на зъболекар не трябва да вярваш на 100%.
  Тези двамата и да не им вярваш вече ще е късно...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#8] от "#43c6dB":

  Айде стига бе, ако това беше вярно за голям група първобитните хора щяха да живеят вечно щото вечно са били гладни. Напълно съм съгласен че коригиране на стила на живот, укрепване на имунната система, укрепване на мускулатирата са много добро решение за много болежки. Аз самия не съм пил антибиотик за настинка от много години защото е доказано че не помага ако нямаш усложнения. Но хипертония, рак и т.н. с диета, хомеопатия, урина и сие глупости не се лекува а просто се умира. Независими какво пише във ФБ, форуми, блогове и подобни медии.

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#10] от "morf":

  А дали случайно не сте били относително млад и здрав със сериозно наднормено тегло, лоши хранителни навици и висок стрес ?. И доктора дали не ви каза че първото което трябва да направите е да решите въпросните проблеми ?.

 15. 15 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Дневник, не вадете заглавието от контекста: човекът не казва, че ракът никога няма да бъде победен (което е малоумно твърдение, дори най-песимистично настроените специалисти, дават времева рамка от 50-70 години), а че никога няма да се създаде универсално хапче, което да лекува всичките над 300 вида заболявания, познати като "рак";

 16. 16 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 753 Неутрално

  м17: ясно, че докторите искат да бъдеат сити. И инженерите също. И учените. И банкерите. Ще те изненадам- дори автомонтьорите.

  Ако един лекар е самонает/нает в частна клиника, е нормално да няма горна граница на възнагражденията му.

  Обаче, ако е нает в държавна болница, възнаграждението му трябва да варира в определени рамки (за предпочитане, не много широки), в зависимост от това на останалите държавни служители. Иначе се получават особено неприятни дисбаланси, социално напрежениеи усложнения от макроикономическо естество.

  Гледам, началните учители почнали да вземат повече от ВИК инженери с 40 годишен стаж (не визирам кадрите на "Водстрой 98" офкоурс). Не е изненадващо, че най-желаната специалност в софийския е "начална и предучилищна педагогика".

  "Бедни, бедни народе"...

 17. 17 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 616 Гневно

  С твърденията на г-н професора съм съгласен 51% , НО останалите 49% също не са без значение, когато трябва да вземам решение да лекувам дребни болежки, понякога ... сезонни. Но с тези 49% от вярата ми във фармацевтичния бизнес / вкл. и индустрия! / успях да се спася САМ от "гарантираната" ми хипертония. До 1.1.2017 години след 10 години при бившия ми личен лекар беше ми препоръчал Сартег ХЦТ / на кирилица!/ 80/12,5 и след 6 месеца се уверих САМВ, че ще трябва да ги взимам доживот, ако го слушам и се отказах въобше до ден днешен. За 11 / единадесет/ години съм купил за себе си САМО 6 / ШЕСТ!/ ОПАКОВКИ ОТ САРТЕГ/А/ и една тубичка с Фелоран за обезболяваща мазилка на ляво коляно. Еее, ако всички бяха като мене, досега фармацевтичните гиганти да са фалирали. Че те СА ПО-ПЕЧЕЛИВШИ И ОТ ОРЪЖЕЙНАТА ИНДУСТРИЯ И БИЗНЕС!!! Д-р Гълъбов е много прав! Иначе моята рецепта е много простичка - МНОГО РАЗДВИЖЕН ЖИВОТ, по 40 до 66 км на ден с велосипеда и ... НЯМА КРЪВНО НАД 130/80, А ПУЛСЪТ - швейцарски часовник - рядко е над 60 ,дара...

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  В една част от медицинските случаи хапчетата са за мързеливите, които не искат да променят начин аси на бивот :)
  Професорът е разбира се прав за всичко, което казва. Само трябва да се има предвид едно - ако няма промяна в условията...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#16] от "klecho":

  Не е работа на държавата да притежава болници. И дори да притежава, не и е работа да определя заплатите там. Само пазара е справедливи арбитър на заплатата.
  И да, учителите трябва да взимат много повече от сега и много се радвам ако наистина педагогиката е станала популярна специалност и привлича качествени хора. Защото виждаме ефекта на некачествени и зле платени учители дори в този форум - прости хора които дрънкат пълни глупости заради елементарна липса на поанания за живота и обшеството в което живеем. А ако ВиК инжинера не го кефи заплатата е свободен да си потърси по-добра на ПАЗАРА на неговия труд а не да реве на държавата да ограничава чуждите заплати.

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#17] от "chichkovuychev":

  Ако всички бяха като вас - млади, здрави и физически активни нямаше да има фармацевтика а сигурно вече щяхме да летим межу звездите. Обаче такива като вас са рядкост, повечето хора са дебели, запуснати, стари с много хронични болести и т.н. И ако не си взимат лекарствата редовно се влошават и умират. И не забрявяйте че и вие ще остареете, ше станета на 70 и вече няма да може да преботите хипертонята с диета, после ше станете на 80 но ще искате да поживеете и ще се съгласите на 4 стенда. Но се басирам че близките ви ше мрънкат като умрете на 90+ щото сте влезли здрав в болницата а докторите са ви объркали лечението.

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2120 Любопитно

  Тези проклети лекарства ни докараха толкова страдания!!!
  От модерните лекарства сега живеем по над 90 години от които страдаме поне 10 години. Къде по-лесно беше когато си умирахме по на 55-60, жизнени и доволни.

  подпис
 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Ако повече хора имаха моето отношение към всякакви видове лекарства, при всяко положение фармацевтиката нямаше да е в такива топ-бизнес позиции.
  Но моето отношение все пак се дължи на това, че съм относително здрав човек и разбира се не съм от хората, които при всеки повод посягат към хапчето.
  Има обаче нещо, което според мен фармацевтиката използва доста безскрупулно.
  При тези финансови разултати и страхотни лаборатории, с много добри и добре заплатени учени, аз не виждам други, освен чисто бизнес причини, за маса заболявания да се казва, че трябва да вземаш лекарства докато си жив.
  Това са например, диабет, хипертония, заболявания на хипофизната жлеза, бъбречни, стомашни и маса други подобни. Какво да кажем за СПИН-а.
  Всички лекарства за тези и други, за които аз не знам не лекуват болестта, а редуцират последствията, като разноските са за сметка на болния, често пъти на цялото общество, когато минават по разните канали на здравеоопазването и по този начин се създават милиони гарантирани потребители на тази продукция. Как поне в някое от тези заболявания не се направи пробив и да се излекуват окончателно - за мен това е, че те, фармацевтичната промишленост не желае да убива кокошката която им снася златните яйца. Имам чувството, че ако ваксината срещу едрата шарка беше измислена по-късно, нямаше да е изчезнало това заболяване, а щяхме да вземаме някакви доживотни ваксини или поддържащи лекарства за прекаралите болестта и изобретателя на тази ваксина, ако не би се съгласил да бъде купен, можеше и да не е между живите.
  А какво да кажем за разните виагри и всякакви подобрители и лекарствени средства без рецепта, за които рекламите ни заливат?

 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsvetko_51":

  А дали не ви е хрумвало че за някои страдания няма лекарства просто защото не познаваме организма така добре че да можем да направим добри лекарства ?. Което може би ще се промени след 10-50-100 години. Но след 2 милиарда години еволюция, не може да очаквате за 60 години ( ДНК е открито 50'те години) да можем да я разбрем напълно. Ето затова трябват добри учители - за да обяснят на учениците поне основите на физиката, химията, органичната химия и биохимията и биологията. За да може да разберат че учените не са всесилни и не са корумпирани !!!

 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иван К":

  60 години е преклонна възраст без лекарства. Поколението на родените 40'те за живели средно 35 години без медицина !. Като този процент се базира на огромна детска смърност - 30% от децата до 2 години умират. После инфекционите заболявания като туберколоза, тиф, полиомиелит отнасят още 30% и под 40% от децата достигат зрялост. И след 30 почват сърдечни болести и т.н. и до 45-50 повечето обикновенни хора са измрели.

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Баланс няма! Едно лекарство и въобще какъвто и да е продукт си има себестойност. И ако цената е 10-100 пъти себестойността, то вече е изнудване.Щото лекарството може да помогне а може и /най-вероятно/ да не ти помогне, но безпаричието непременно ще те убие. По тази причина да бягаме от Фармафията, тя по-скоро убива. За съжаление трябва сами да си помагаме. В общото образование има много малко здравно образование. Децата трябва да се учат на здраве. Всеки човек трябва да си има личен дневник, където постоянно си записва важни неща касаещи здравето. Но най-важното - ходете и бягайте за здраве, качвайте се на планина и плувайте в морето. Търсете чистия въздух. Това лято направих 50 бани, жена ми само една. Вече я боли крака.

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  The political 'war' on cancer began with the National Cancer Act of 1971, a United States federal law. The act was intended "to amend the Public Health Service Act so as to strengthen the National Cancer Institute in order to more effectively carry out the national effort against cancer".

  Since 1971 the United States has invested over $200 billion on cancer research; that total includes money invested by public and private sectors and foundations. (според статистика от 2008).

  И ефект нулев. Само да допълня, че през 1971 са очаквали за 10 години да намерят лек поне такива са си мислели хората. А са минали - вие може да си сметнете сами колко време е минало и ефект нулев.

 27. 27 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Иначе моята рецепта е много простичка - МНОГО РАЗДВИЖЕН ЖИВОТ, по 40 до 66 км на ден с велосипеда и ... НЯМА КРЪВНО НАД 130/80, А ПУЛСЪТ - швейцарски часовник - рядко е над 60 ,дара...
  —цитат от коментар 17 на chichkovuychev


  Би казал "раздвижен живот", не "много раздвижен". Не знам на колко сте години, не съм и лекар, но понеже и аз съм в кюпа, ще ви кажа, че от написаното личи, че сте си научили сърцето да изтласква повече и по-силно кръв с един удар при това натоварване, което често води до уголемяване на сърдечния мускул или т.нар. "спортно сърце", което на определена възраст също започва да е проблем. Нали знаете "и прекален светец и богу не е драг".

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 28. 28 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Хайде сега, всички, които никога, ама никога не са приемали лекарства, под каквато и да е форма да си вдигнат ръцете. Но, за да бъдем честни, не трябва да са ваксинирани, не трябва да са им били анестетици в стоматологичния кабинет, не трябва да са приемали антибиотици, като деца и т.н. Колко сте? Бас държа, че няма такъв човек. Вие всички дължите живота си на фармацията, без нея щяхте да мрете до 30 години (средностатистически), както е било в средновековието. Затова замълчете и благодарете на хората, които посвещават целия си живот, за да живеете вие. Не се правете на много корави, защото когато нещата загрубеят и почвате с хапчетата или влизате в операционната.

 29. 29 Профил на Lorak
  Lorak
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":А вие какво очаквате да е фармацвтиката - може би доброволческа дейност. А докторите да лекуват без пари щото са давали Хипократова клетва може би ?.Ще ви светна за две големи тайни - здравето си е ваш проблем и може да се лекувате както си пожелаете. И втората - докторите са хора , имат деца и искат децата им да ходят облечени и сити. И затова трябва да взимат пари за своя труд.А изследванията за нови лекарства са безумно скъпи и е логично потребителите на лекарства да плащат за това. Които не иска да плаща се лекува със светена вода, билки и пости.
  —цитат от коментар 6 на m17

  Хайде, хайде, да дадем примера с Витамин С, на който му сложиха картонена кутия и разписание и изведнъж се вдигна цената 3-4 пъти, а това сериозно ли е?
  Няма спор, че медицината и фармацевтичната индустрия трябва да бъде добре стимулирана, т.е. заплатена, но никой не може да ме убеди, че цената на лекарствата не е надута прекомерно много. Дори самият факт, че на пазара има толкова много лекарства с еднакво активно вещество, но вариращи безкрайно имена и цена говори, че нещо не е по реда си.

 30. 30 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#19] от "m17":

  "Не е работа на държавата да притежава болници". Има безброй примери, защо частна болница никога няма да купи скъпоструваща апаратура за лечение на редки заболявания. "Само пазара е справедливи арбитър на заплатата". Освен в държавния сектор, където целите не се базират на пазарни правила. Надявам се, не отричаш основанието за съшествуване на държавен сектор изобщо.
  "И да, учителите трябва да взимат много повече от сега" Много спорно, особено ако са на бюджетна издръжка. Във всички случаи, привличането на наистина качествени хора, няма да се отрази добре на сегашните учители.
  "Ако ВиК инжинера не го кефи заплатата е свободен да си потърси по-добра на ПАЗАРА на неговия труд" Съвършено вярно, и в същото време, 100%-ва демагогия. Защото общинската фирма по водоснабдяване е христоматиен пример за естествен монопол, надлежно изяснен дори в учебника по микроикономикс за 1-ви курс, 1-ви семестър.

 31. 31 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#6] от "m17":

  Значи между доброволческа и свръхпечеливша има поне няколко стъпки.

  За съжаление днешната фармация е точно свръхпечеливша.

  И отношението и към клиента е дори по-хишническо от отношението на мобилен оператор.

  Последната глупост която чух беше:

  Хипертоник излекуван няма - трябва цял живот да се вземат хапчета. Ама това да спрем да пушим, да намалим пиенето до безвредни нива, да изхвърлим от живота си преработени храни, хидрогенирани мазнини, пържено, мазни меса, да увеличим движението и спорта - нищо не се казва по въпроса.

  Яж, пии и се весели, леж пред телевизора, ходи до магазина с колата, вземай си хапчетата и всичко ти е наред!

 32. 32 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Някой може ли да ми препоръча друго лекарство за язва, освен нексиум?

  Вяра. Надежда. Любов.
 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#25] от "Judjuk":

  Продажната цена на високотехмологичните продукти като съвремнните лекарства е много по-висока от прозиводстваната цена заради безумно скъпия развой. Съвремената фармация е много дале от бъркане на отвари и тестване на маймуни. Влагат се много милиарди за комютри, специалисти, рисърч докато се достигне до нещо. И после 10 години клинични тестове. Средно 1 от 300 молекули които се изследват стигат до аптемата като ново лекарство. И всичко това се изплаща в първите 7 години докато има патент щото после генеричните фирми копират всичко без да вложат един долар в рисърч.

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#31] от "iavorski":

  И как преценихте че правят свръхпечалба ?. Аз гледам финасовите резулати на сектора, като цяло са нормално печеливш бизнес. Има далеч по-печеливши, например Ейпъл е направил много добър ръст тази година. Или суривините преди няколко години направиха луди пари но никой не ревна че руснаците правят свръхпечалба от нефта.

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#30] от "klecho":

  Естествения монопол е върху преносната среда, общинската фирма е оператор. И затова в софия няма общинско ВиК, има концесия която подържа общинската инфраструктура. Отделно няма никаква нужда естествения монопол да е държавен, просто има нужда да е регулиран. Точно като енергодружествата.

 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#31] от "iavorski":

  Т.е някои ви пречи да направите всичко изброено ?. И насила ви тъпче с мазно свинско ?. Или някои ваш близък го тъпчат с хапчета и цигари едновременно ?. Или може би в медиите няма достатъчно здравни съвети, които основно са елеминиране на пушенето ?

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#29] от "Lorak":

  Това се нарича пазар на лекарства без рецепта. Може да пакетирате каквато ви хрумне комбинация и стига да има някакъв ефект и да не е вредна може да го продавате и рекламирате. И затова има витамин с от софарма за стотинки, има и разтворими комбинации за по 5 лв. Точно както има телефони по 50лв, има и телефони по 1500лв просто има търсене и в двата края, съответно има и предлагане. И това не е нито измама, нито свръхпечалба а просто пазар.

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#26] от "realguru":

  И как го измерихте че е нулев ?. В момента преживяемостта от рак е с пъти по-висока дори от преди 10 години точно заради всичките тия стотици и стотици милиарди вложени в САЩ. Преживяемостта при масови форми е много висока, дори при по-агресивни форми е впечалтяваща. И това при застаряващо население. А още не са навлезли следващото поколение генетични лекарства които се очаква да доведат до супер скок.

 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#26] от "realguru":

  И как го измерихте че е нулев ?. В момента преживяемостта от рак е с пъти по-висока дори от преди 10 години точно заради всичките тия стотици и стотици милиарди вложени в САЩ. Преживяемостта при масови форми е много висока, дори при по-агресивни форми е впечалтяваща. И това при застаряващо население. А още не са навлезли следващото поколение генетични лекарства които се очаква да доведат до супер скок.

 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "Продажната цена на високотехмологичните продукти като съвремнните лекарства е много по-висока от прозиводстваната цена заради безумно скъпия развой."
  До коментар [#33] от "m17":

  Не е само това. Щом разберат, че нещо има стойност или просто е търсено, вдигат цената до небесата, за да трупат пари. Със всичко е така. Лекарствата не правят изключение. При социализма имаше себестойност и нормативна печалба. Сега има свободна пазарна икономика. Социализмът си отиде. Сега единствено остава да си пазим здравето. Или пробваме самолечение. Ако не стане, да се гръмнем.

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "Вие всички дължите живота си на фармацията....."
  До коментар [#28] от "achkoal":

  И смъртта си дължим на нея. Който не е пострадал от лекарства, да си вдигне ръцете.
  По два начина става - или изчерпва здравето, или финансовите възможности. И в двата случая изходът е летален. В областта на лекарствените средства е пълна какафония. И да има някъде лекарство, което може да ти помогне, няма как да разбереш. Рекламите заблуждават, а джипито не ги пробва върху себе си.

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#40] от "Judjuk":

  Стига с тия вопли по социализма. Ако беше социализъм всички мой близки отдавна да са умрели или поне тежки инвалиди - всияки са със сменени роговоци , разбира се американски меки лещи. Тъста е с 4 стенда, разбира се американски машини, американски стендове, доктора е специализирал там. Една роднина е с маериканки имплант след рак на дебелото черво вече 10 години и т.н. Не говорим въобще за по-дребни неща като упойки, зъбни импланти и сие глезотий.
  А вие ми говорите за норматив !?!

 43. 43 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 616 Неутрално

  За колегата т17 * с коментар №20: Уважаеми колега, само няколко кратки данни за скромната ми персона. Само след 5 / пет!!! / месеца навършвам 75 години / седемдесет и пет годин... ки. Лично тегло от далечната 1963 година 75 кг, в момента " само 72 " кг. Без овесени ядки сутрин не мога, плюс 2 супени / войнишки ! / лъжици захар или мед, месо - не съм вълк, но хапвам месце, което сам си добивам - живея в къща с двор и ... гледам зайци, пък и за радост на малката ми внучка. По изключение месо от магазина... А, да не пропусна - сутрин СЛОНСКА ДОЗА нес кафе - супина лъжица на 200 мл вода и 2 чаени лъжички захар... Иначе плодове и зеленчуци ям с удоволствие ям, НЕ СЪМ ВЕГАН!!! Към 7,45 - 8,00 часа съм на Остров "Свобода" - в река Марица е, правя си по 26 обикщолки по 1600 метра, ако имам повечко минути отпуснати от половинката правя по 36 х 1600 метра. Два - три пъти в месеца и повече, НО НЕ ПРЕКАЛЯВАМ, ЩОТО АЗ СЪМ ВЕЛОСИПЕДИСТ, а не колоездач и не съм юноша бледен, както се самоиронизирам честичко. Да не пропусна - болен съм от ... ЧУВСТВО ЗА ХУМОР, обичам да казвам и да слушам вицове, мета такива в нета и споделям, слушам от приятели и това ме зарежда с мнооооого +++++++ енергия. После, след обиколките съм по задачи от ... съпругата... Не злоупотребявам с алкохола, иначе съм фен на хубавото червено вино. Толкоз за мене...

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "Стига с тия вопли по социализма. Ако беше социализъм всички мой близки отдавна да са умрели или поне тежки инвалиди...."
  До коментар [#42] от "m17":

  Ваааай, как сме оцелявали по това време?! Бяхме станали почти 9 млн. Сега сме с 2-3 млн по-малко. Я недей да спекулираш с техническия прогрес. Всичките неща дето ги изреждаш по онова време никъде ги нямаше. Даже компютри нямаше.

 45. 45 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5821 Неутрално

  С една дума "бай бабо да не ни стига", че е кошмар за човека и семейството му. А лекарствата са скъпи .

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  До коментар [#43] от "chichkovuychev":

  Да сте жив и здрав още толкова години.

 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#44] от "Judjuk":

  Станахме 8 милиона щото живеехме в лагер. И щото хората от предвоенното поколение са има по много деца. После жените бяха вкарани във фабриките и вече раждаха по 1-2 деца. Отделно като падна социализма 2 милиона се изнесоха.

 48. 48 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#44] от "Judjuk":

  Нямаше за обикновенните хора, за комунистическата върхушка имаше правителствена болница където имаше скенер, сърдечен байпас и немски доктор (Чирков), американски лещи и т.н.

 49. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#43] от "chichkovuychev":

  Чудесно, вие сте едно изключение от общата картинка което само доказва че здравословния живот помага много. Само че това изключени не променя факта че 60% от тинейджърите са с наднормено тегло, 70% пушат и че 80% от възрастните хора над 80г биха умрели преди години без съвременна медицина.

 50. 50 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#35] от "m17":

  "Естествения монопол е върху преносната среда, общинската фирма е оператор. И затова в София няма общинско ВиК, има концесия която подържа общинската инфраструктура". При 98% от дружествата в страната нямаме концесия. А повечето са си откровено държавни (51% държавно участие, 49% частно). И да се дава пример със София, отново е проява на демагогия. Както наделжно съм обяснил по-горе, естествените монополи се създават осоновно в малките градове, където на практика едно дружество контролира всичко. Ако ти се чете, напиши в гугъл "ПРИЛОЖЕНИЕ 3, Анализ на дейността на дружествата, предоставящи услуги във водния сектор" и ше намериш много подробен документ по темата:

  "Отделно няма никаква нужда естествения монопол да е държавен, просто има нужда да е регулиран". Да, ако говорим за интереса на крайния потребител. Но за служителите всъщност е дори по-зле (1. монополно положение, т.е. липса на възможности за работа в конкурентна фирма- или точно обратното на твоето твърдение, че инженерът следвало да си търси работа на друго място; 2. регулация, т.е. намалени приходи, а оттам по-висок процент от приходите похарчени за заплати, което неизменно води до намаляване на заплатите). Сега, ако говориш за държавна регулация на заплатите, тя няма как да се извърши безогледно (т.е. има отношение към заплатите на всички останали държавни служители) и, разбира се, е точно обратното на твоето твърдение, че "само пазарът е справедлив арбитър на заплатата".

 51. 51 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Специално за рака - всеки от нас носи генома му. Кога и защо се отключва действието му, за сега е мистерия. Работи се усърдно по въпроса и има частични успехи.
  Диагнозата е смъртна присъда, лечението е отлагането й. Или както моя лекар ми каза - рака е като настинка, когато аз и ти сме отгоре върху него.

 52. 52 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Проф. Георги Момеков: Ракът никога няма да бъде победен, но ще се случват интересни неща в лечението му"
  Затова ли се хвърлят милиони и дори милиарди в изследването на антитуморните препарати, за да се случват интересни неща без особен ефект.Защото от десетилетия лечението на рака е химиотерапия и лъчелечение. Нищо революционно не сме видели, няма и да има, тъй като никой няма интерес това заболяване да се излекува напълно, Както казваше един познат възрастен човек "те нито ни излекуват, нито ни оставят да си умрем, защото имат интерес да ни държат живи.

 53. 53 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 555 Неутрално

  При такива печалби защо не намалят цените? Да не говорим колко препарати са излишни, създадени само да бъдат купувани, без особена полза.

 54. 54 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Ракът никога няма да бъде победен, но ще се случват интересни неща в лечението му:"

  Това е първото нещо което лекторите на семинарите, организирани от големите фармацефтични компании, казват на присъстващите лекари.
  Много им се ще на големите фармацефтични компании това да е точно така -ракът никога да не бъде победен, а лекуван до безкрай.Със скъпи и безбройни медикаменти, произвеждани от фармацефтичните компании.

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#40] от "Judjuk":

  "При социализма имаше себестойност и нормативна печалба. "

  Имаше себестойност и печалба, когато имаше стока ... в бакалията. Когато няма стока (ще я карат следващата седмица), ходиш пеш да копаш градината/лозето ... по почина на самозадоволяването. Дори и в казрамата имахме свинферма .... за самозадоволяване.

 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#18] от "penetrating":

  "В една част от медицинските случаи хапчетата са за мързеливите, които не искат да променят начина си на живот"
  Е, не всеки е готов да отиде на оня свят и да има нов начин на живот. Това деца, внуци, имоти, приятели ...човек трудно се разделя с тях.

 57. 57 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  До коментар [#56] от "wanderer":

  :) нямам предвид мястото :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#13] от "m17":

  "Но хипертония, рак и т.н. с диета, хомеопатия, урина и сие глупости не се лекува а просто се умира."
  То и при лечението на хипертония, рак и т.н. с лекарства (с доказан лечебен ефект при клинични изследвания) пак "просто се умира".
  А внушението, че вземащият лекарства щял бил да живее по-дълго (по-висока продължителност на живот) е като внушението за "елексира на младостта" или безсмъртието. Има ефект, внушението и самовнушаването, но е нищожен в сравнение с "външните условия" (войни през 20-30 години; гребежи, безчинства и др. стресови ситуации; скиталчество, опс урбанизация - коренна промяна на "начина на живот" като потапяне в ледени води; климатични условия; ниво на познание и технологии).
  Да припомня, че самовнушението (силната вяра в Бога) или даваните илачи не помогнало на "цивилизована Европа" по време на "черната чума" през 11 век. (30% спад на населието за век). "Варварите" на изток, които са се къпели редовно и са изпитвали удоволствие от къпено (вместо страх от Бога), са прескочили някак си "черната чума".

 59. 59 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#7] от "#43c6dB":

  Вие сте глупак. Болестите се развиват с развитието на човечеството. Съответно, постоянно ще бъде необходимо човечеството на наваксва в познанието си и в изнамирането на решения. Фармацевтиката, като всяка друга индустрия, със сигурност си има своите кусури (корупция, прикриване/изопачаване на данни и пр., пак повтарям - като всеки друг бизнес), но да се омаловажават постиженията и да я пренизяваме по такъв начин и да вярваме, че е вредна за нас, е меко казано нелепо.

  Ми дайте да я забраним. Или да я одържавим? И да видим колко бързо и с колко ще се увеличи дела на тежките, хронични, инфекциозни и пр. заболявания, както и смъртността на 1000 души.

 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Любопитно

  До коментар [#19] от "m17":

  "Не е работа на държавата да притежава болници."

  Здравето на нацията не е ли елемент от националната сигурност на Държавата!? Исторически "болницата" е продукт на Държавата - грижата за ранените войници, лазаретите. Никога не е била "частно предприемачество" ... за разлика от личните лекари и шарлатани (що "излекувани" с "модерен" арсен има през 19 век, просто "леглата" в гробищата са неизброими).

  Ако"Само пазарът е справедлив арбитър", то щяхме бясно да търгуваме с морфин, кокаин и други опиати; щяхме да се (за)страхуваме един друг с "високотехнологичните" зарин, зоман, иприт... и да продаваме "работна ръка"(нарина в империите "роби").
  Апропо, пазарът как би арбитрирал - за да може всеки да има злато (лекарство) на изгодна цена, ако в канализацията (околната среда) се изпускат цианиди (щамове бактерии, вируси, ГМО-та и други "нееволюционни от два млрд. години" продукти)?
  Всъщност пазарът на нещо изобщо арбитър ли е или е само манипулация за "правоверни" - някой търси (смъртта), а друг му я предлага на "справедлива цена"? Трябва Ви нефт, пращате самотетоносачите си. Трябва Ви сигурност, "гърмите" радиоактвини вещества (ако някой Ви нападне, умира заедно с Вас). Трябат Ви пари - печатате. Умирате, какво погребение ще Ви "арбитрира" пазарът - златен ковчег, изгаряне на клада от диаманти, хранене на полярните мечки?

 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Любопитно

  До коментар [#59] от "Nikolay":

  "Болестите се развиват с развитието на човечеството"

  Това как да се разбира - човеството с (простата) си практика ли развива болестите или болестите се развивават "еволюционно" с промяната на околната среда (климата, ха-ха-ха)?

  "Фармацевтиката, като всяка друга индустрия"

  Фармацията и свързаната с нея Медицина не са "всяка друга индустрия". Другите индустрии не се хвалят, а се срамуват, че са правили 500 несполучливи опита (от недоглеждане, липсата на опит, знание) за да имат един единствен монополен продукт на пазара, който да го продават на баснословна цена .... на монополните обществени фондове (НЗОК, здравни страхователи).
  Потребителят/пациентът няма никакво желание да "употребява" стоката "лекарство", още по-малко да увеличава потреблението.
  Колкото "инвестицията" в свръх модерен боен самолет (в чуждо производство, чужд опит, знание, умение) се изплаща, толкова и "инвестицията" в скъпо лекарство се изплаща (с пищно погребение).
  Между другото, в Хонконг закона за лекарствата и досега се нарича "Закон за отровите" и има за цел да контролира всички търговци, продаващи отрови, включително опиум (за народа).

 62. 62 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#58] от "wanderer":

  Вземете се информирайте малко преди да пишете глупости. Черната смърт е инфекциозно заболяване пренасяно от плъховете и личната хигиена за съжаление не помага особенно. Всяка една човешка популация е преболедувала, почвайки от китай, индия, арабите и накря европа. В китай е било преди 10 век, 13 век в източна европа и до 15 век стига англия. По различни оценки унират между 30 и 60% от всяка популация, всияки днес сме наследниците на индивидите с естествен имунитет. И накрая болестта ( поне щама с тези симптоми) изчезва защото не остават приемници.

 63. 63 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#58] от "wanderer":

  Всеки живот завършва със смърт, въпроса е колко дълго живеем и какво е качеството на този живот. И както многократно отбелязах, никои не ви задължава вас или близките ви да се лекувате още по-малко с лекарства. Но както доказа провала на социализма навсякъде по света, няма как да накарате някои да работи без да има лична изгода. Ако ограничим фармацевтичните фирми, те просто няма да разработват нови лекарства и генеричните фирми ще произвеждат същите медикаменти с десетилетия щото няма откъде да копират нови. Или просто ще избягат в други държави където има бизнес за тях. Точно така става в момента в България - хиляди нови медикаменти просто не се продават щото държавната регулация налага нереално ниски цени. И не, няма вариант да ги копираме нелегално щото дори това изисква наука която е далеч извън нашите възможности.

 64. 64 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Любопитно

  До коментар [#63] от "m17":

  "Но както доказа провала на социализма навсякъде по света, няма как да накарате някои да работи без да има лична изгода."

  При такива доказателства задължителното плащане на 208 лв. месечно (остойностена работа) "без да има лична изгода" какво се явява? Социализъм, рекет, солидарност (незнайно с кого)?

  "няма вариант да ги копираме нелегално щото дори това изисква наука която е далеч извън нашите възможности."
  С това съм принципно съгласен. Но "науката" не е ДАЛЕЧ от нашите възможности. Просто няма вариант да не развиваме "наука" - най-малкото за да разберем какво искта да ни продават другите.

 65. 65 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#64] от "wanderer":

  Проблема при соца беше че взимаш 100-200-30лв независимо дали работиш или не. То и затова не се наричаше "работа" а "трудоустрояване". Допълнителен проблем е че дори да се скъсаш да работиш ще вземеш максимум 200лв + премия но пак ще си чакаш за трабантче/ладичка по 10 години. И един личен проблем - един инжинер взимаше значително по-малко от един стругар (и нито лев ДМС щото работеше в инситут а не в завод) което се досещате силно демотивира образованите хора да се напрягат. И затова си имаше и приказка "учи за да не работиш", не че бачкаторите много работеха.

 66. 66 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Любопитно

  До коментар [#65] от "m17":

  Сиреч, да разбирам, че сегашната здравна система пак е в соца - "Дайте да дадем" без да знаем защо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK