Алберто Рейг Тапия, политолог: Каталунските популисти се мислят за по-хубави, умни и работливи от другите

Алберто Рейт Тапия.

© Alberto Reig Tapia

Алберто Рейт Тапия.Гротескно е, че каталунските власти искат да дават уроци по демокрация а още в началото я обезценяват, заяви за "Дневник" Алберто Рейг Тапия, професор по политология и публична администрация в каталунския университет "Ровира и Виргили" в Тарагона. Те обаче се сблъскаха с изненадата, че стотици хиляди испанци и каталунци в областта не са готови да приемат това извратено разделение, нито да позволят несправедливо да разкъсват страната им, добави Тапия часове преди заседанието в парламента в Барселона, на което се очаква да бъде прочетена декларация за независимост на Каталуня.


Миналия месец той беше сред 500-те представители на академичната общност от цяла Испания (включително дузина от Каталуня и десетки от Баската автономна област), които се обявиха срещу провеждането на референдума.


Проф. Тапия, Каталунските власти искат да обявят независимост, но напоследък, покрай икономическия и съдебен натиск, вече не изглеждат толкова единодушни. Изглежда ли ви реалистично да не изоставят плановете си?
Ни най-малко. Според някои източници са много разделени помежду си, виждайки бягството на компании, отлива на капитали и отварянето на банкови сметки извън Каталуня. Всичко това създава много съмнения, включително в (изповядващите) най-твърдата линия в подкрепа на независимостта. CUP (Кандидатура на народното единство, крайнолява партия с влияние върху правителството бел. ред.) изглеждат най-решени да подтикнат (премиерът Карлес) Пучдемон към едностранната декларация за независимост и е много вероятно да го направи въпреки всичко, за да запази достойнството си пред собствените си поддръжници, дори това решение да може да го изправи пред съда.


Може и да изберат "мека" версия на декларацията в словенски вариант, но това е без значение за Пучдемон и (вицепремиера Ориол) Жункерас и най-твърдата група, която ги поддържа и която открито се представя като нов мъченик за "свободата" на Каталуня. Пучдемон иска да е новият Луис Компанис - премиерът, под чието ръководство се обявява "Каталунска република" през 1931 г. и предаден от Гестапо на Франсиско Франко, а той го разстрелва в замъка Монжуик след Гражданската война. Очевидно обаче испанската демокрация няма да го разстреля, а в случай, че го задържи, вкара зад решетките и съди - а това не ми изглежда вероятно - ще е най-добре бързо да бъде амнистиран, просто за да се покаже щедростта на демократичната държава.


В края на септември заедно с 500 преподаватели бяхте част от петиция срещу референдума. От друга страна много проучвания бяха показали, че мнозинството предпочита да участва в такова допитване, за да бъде приключен въпросът. Нямаше ли да е по-добре Мадрид да остави Каталуня да гласува на спокойствие?


В известен смисъл. Не може обаче да се отстъпва по принципни въпроси и по такива на елементарна демократична култура. Правомощието да се свикват референдуми принадлежи изключително на централната държава. Такава претенция, прословутото право да решават (да се разбира самоопределението) е право, което не съществува в испанската политическа система и в международната, с изключение на колонизирани страни или такива, в които не се уважават човешките права. Това право, което сами си дават поддръжниците на независимостта в Каталуня от перспективата на откровена идеология на превъзходството, (е) нещо, което не е възможно да се защити на международни съдебни инстации, без те да си навлекат присмех.


Трябва да се признае, че пропагандата им свърши на този терен чудесна работа. Тя се оказа способна да убеди каталунците, които ги следват, че имат правото да вземат решения за каквото им се прииска. А вече имат правото да го правят, като упражняват гласа си в съответните избори от възстановяването на демокрацията насетне. Само трябва да гласуват за партии на независимостта, те да кажат ясно в програмите си, че искат независимост и да получат 60 процента от гласовете или парламентарно мнозинство от 92-ма депутати, а не 72-ма (от 135), каквито имат сега. Положението в момента им дава легитимност да управляват, но не и да действат за сметка на всички останали и да заобикалят всички закони и регламенти.


В петицията искате от правителството да използва "законна сила". Силата, използвана от полицията, обаче разочарова и вбеси каталунците.


Разбира се. Как един професор по "политология", в отдел по "публично право", във факултет за "юридически науки", би могъл да поддържа обратното? Нима не обясняваме, че властта носи със себе си и принудителен компонент, а ако не, не е никаква власт? Нима не преподаваме, съгласно с академичния авторитет на Макс Вебер, че държавата притежава монопола върху законното насилие?


Произволното полицейско насилие логично вбесява всеки нормален човек, а полицията, подложена на силен натиск, може да извърши нередности или да прекали или пък да тълкува грешно заповедите на началниците. Правосъдието ще трябва да проучи всички подадени сигнали. Но защо не се вбесиха по същия начин, когато "Мосос", собствената им автономна полиция, разпръсна младежите, седнали по мирен начин на площад "Каталуня" като част от движенията, зародили се след 15 май (първата голяма демонстрация на Движението на възмутените през 2011 г. в цяла Испания - бел. ред.)? Твърдеше се, че трябвало да се освободи теренът заради някаква победа на "Барса", за да може феновете им да се изявяват свободно по "Ла Рамбла". Защо не критикуват лидерите си, които ги свикаха и насърчиха да окупират избирателните секции, придружени от деца, старци и хора с увреждания като живи щитове, за да попречат на полицейското действие, извършвано по съдебна заповед? Има известно лицемерие във възмущението. Във всяка демократична страна - Германия, Франция, Швейцария - когато се случват демонстрации и полицията, изпълнявайки заповеди, разпръсква протестиращите и ѝ се оказва неподчинение, използва законни инструменти.


Снимките от Каталуня показват предимно младежи по улиците, когато се говори за поддръжниците на независимостта. По-силно ли я подкрепят младите и защо? Може ли да се говори за поколенчески конфликт?


Отговорът е много прост. Тровят ги с тези идеи от началното училище. Сепаратистите не си служат точно с демократичните институции, за да възпитават в общите, демократични, споделени ценности на страна, чието най-голямо богаство е тъкмо в многоликостта и културното разнообразие. Не използват това прекрасно разнообразие, за да го споделят и взаимно да се обогатяваме, а за да отбележат различията, за да индоктринират лъжливо, че "Испания ни ограбва". После се оказва, че тъкмо собствената имз класа начело с Жорди Пужол (дългогодишен премиер на Каталуня и главен идеолог на независимостта) ги ограбва и слага парите си на добро съхранение в Швейцария или Андора.


През тези събития обаче се минава набързо и мантрата се замества с друга голяма лъжа - че с парите, които внасят в (испанския бюджет), могат, ако останат само за тях, за са по-богати, да им се удвоят пенсиите и т.н. Мога да ви дам много примери за това индоктриниране в училище, което се осъществява безнаказано, откакто националистите овладяха образователната система на Каталуня. Да не говорим за каталунската корпорация на аудиовизуалните медии и за субсидираната преса.


В публичния дебат дълго не се чуваше гласът на "мълчаливото мнозинство" - всички онези, които не отидоха до урните на 1 октомври или гласуваха "против". Защо те мълчаха толкова дълго?


Защото както системно показват демонстрациите след речта на държавния глава, мълчаха, понеже се чувстваха интегрирани и благодарни на Каталуня. Видяха обаче, че все повече биват пренебрегвани, унижавани, подценявани и обиждани заради собствените им чувства - заради това, че се чувстват каталунци, но и испанци въпреки глупавото разделение - или си добър каталунец (за независимост) или испански предател (юнионист), избраха да не отхвърлят двойната си принадлежност. Поддръжниците на независимостта повдигнаха въпроса за "революцията" си като (конфликт) между Каталуня, която иска да е "свободна", и Испания потисничката, която не им го позволява. Но се сблъскаха с изненадата, че Каталуня е пълна със стотици хиляди каталунци и испанци, които не са готови да приемат това извратено разделение, нито несправедливо да разкъсват страната им.


Мадрид говори за "популизма" на каталунските власти във време, когато на национално ниво популистката вълна в Испания не съвпадна с тази в останалата част на Европа. Можем ли обаче да разглеждаме управляващите в Барселона в контекста на европейския популизъм, да сравним премиера Карлес Пучдемон например с Марин льо Пен във Франция? Или с Жан-Люк Меланшон?


Със сигурност става дума за много различни личности и движения, но според мен ги обединява общо усещане: вярват в превъзходството си. Мислят се за по-хубави, по-интелигентни, по-работливи от другите и затова смятат, че имат специални права за сметка на всички останали. А това е нещо, което всички ние, възпитани в триадата на Френската революция - "свобода, равенство и братство" - не можем да допуснем. Да цитирам испанския поет Антонио Мачадо: "Колкото и да струва един човек, никога няма да има по-висша стойност от това, че е човешко същество." Независимо дали човекът е каталунец, баск, галисиец, мадридчанин или от Мурсия. Свобода е това, което повеляват законите. Нито повече, нито по-малко.


Възможно ли е все още Мадрид и Барселона да се върнат към диалога? Какво трябва да се направи, за да намалее напрежението?


На първо място и като крайно необходима мярка - правителството (на Каталуня) да се върне в руслото на Конституцията. Всички техни стъпки ги превърнаха, както казват французите, в истински hors de loi или извън закона, а както се казва на испански - бандити. А с престъпници не се преговаря. Затова единственият изход е да се свикат избори - истински избори, с официален избирателен списък, с наблюдатели, с независими изборни органи, с изборни кампании, в които всяка партия да излага предложенията си недвусмислено. И тогава резултатите да се приемат. Това е демокрацията, а този фарс, в който се превърна референдумът - като от страна от третия свят, неприсъщ за консолидирана демокрация, призната от всички международни страни. Гротескно е, че искат да дават уроци по демокрация онези, които още в началото я обезценяват.


Ако все пак Каталуня обяви независимост и стигне до точка, в която не може да се върне, ще може ли да набере нужните икономически, финансови и човешки ресурси, за да бъде отделна държава?


Мисля, че не. Поне това казват експертите, които са много по-мъдри от мен.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4240 Неутрално

  Това за "умните" и "красивите" някак си поразително напомня
  на мантрите на форумните руски тролове
  за "умните" и "красиви" "соросоиди"
  Може би всяко съвпадение да е случайно....
  Може пък и да не е.....

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Референдумите са си едно доста жестоко оръжие и оставят след себе си много разбити съдби и надежди.
  Къде е сега Камерън, който инициира референдума за Брекзит.
  Бих приел референдум за валиден, но поне с 3/4 гласували за определена кауза.
  Другото е заигравка за политиците...

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4300 Любопитно

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Нали си спомняш какво беше казал нашият бивш президент!? Ще го цитирам: "Референдумите са ядреното оръжие на демокрацията."

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  В момента настроенията в Каталуня са много на кантар. Почти като в Брекзита - бизнеса и активните по-млади хора не искат да се отделят. Пенсиите и безработните младежи са най-активни в желанието за отцепване.

  Накрая ще стане точно като с Брекзита - политиците дето забъркаха лайната ще се скрият и ще оставят бизнеса и народонаселението да им сърба попарата.

  Точно същата история - няколко политици решиха да трупат дивиденти от популизъм, но не се усетиха кога мекия спусък свърши и пушката взе та гръмна.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  По конституция не може да бъде независима Каталуня,така,че и да обявят независимост то тя няма правна стойност.

 7. 7 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 3189 Весело

  Уууууу.... колаборационист... я веднага maleta - tren - Madrid.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3729 Весело

  Правомощието да се свикват референдуми принадлежи изключително на централната държава. Такава претенция, прословутото право да решават (да се разбира самоопределението) е право, което не съществува в испанската политическа система и в международната, с изключение на колонизирани страни или такива, в които не се уважават човешките права
  =======
  Ха хааа.....политолог ,а ?
  Я да го каже същото това и на шепата надъхани ,но смятащи се за "умни и красиви" кюрди .....дето се стремят на вкарат народа си в блато от което измъкването е невъзможно !

  Bukalemun
 9. 9 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Абе амуджа загубена. пиши си под статиите за турция и не се намесвай в нашите европейски работи. Нали не сте европейци и си искате вашата си там цивилизация и демокрация.

 10. 10 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2649 Весело

  До коментар [#6] от "chicago514":

  А по Отоманската конституция могло ли е Дунавски вилает да стане княжество България?

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3237 Весело

  Егааати удара под пояса, начи!
  Умните и красивите се оказват не само популисти, но и мързели!
  Нахални при това ...

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3729 Любопитно

  Снимките от Каталуня показват предимно младежи по улиците, когато се говори за поддръжниците на независимостта. По-силно ли я подкрепят младите и защо? Може ли да се говори за поколенчески конфликт?

  Отговорът е много прост. Тровят ги с тези идеи от началното училище....
  =======
  Ааааа , виж тиии !
  Че то същото се случи и в Истанбул , бе господа политолози !
  При протестите "парк гези" пияни и надъхани младежи , чупиха и трошапа всичко около себе си ......
  КЪДЕ СЕ ИЗПОКРИХТЕ ТОГАВА , УВАЖАЕМИ полиТОЛОЗИ ???
  Защо в случая ви се чуват гласчетата ,а тогава мълчахте ?

  Bukalemun
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9199 Неутрално

  Именно това, за което говори професорът имах предвид и аз:
  - така "организиран", референдумът е незаконен
  - обществото е разделено
  - политиците са безотговорни егоисти
  - решение на проблема ще има след десетилетия

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3729 Весело

  До коментар [#9] от "hunt":

  намесвай в нашите европейски работи. Нали не сте европейци
  ========
  Ами чувствам се като длъжник.....така да се каже .....;)
  Няма само европейските политолози да се месят в анадолските работи , нали !
  И още нещо. ...амуджа е от мъжки род......

  Bukalemun
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3237 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":
  Емчи, Етка, всяка коза - за свой крак.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3237 Весело

  До коментар [#9] от "hunt": намесвай в нашите европейски работи. Нали не сте европейци========Ами чувствам се като длъжник.....така да се каже .....;)Няма само европейските политолози да се месят в анадолските работи , нали !...
  —цитат от коментар 14 на eti mehter

  Ха-ха-хааа!
  Ети, като си прав - прав си!
  Евала!

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3729 Любопитно

  ? Нима не обясняваме, че властта носи със себе си и принудителен компонент, а ако не, не е никаква власт? Нима не преподаваме, съгласно с академичния авторитет на Макс Вебер, че държавата притежава монопола върху законното насилие...... (казва политолога)
  =======
  Но господин политолог.....казвайки това , Вие защитавате казуса на така наречената държава диктатура !!!
  Кой е принципа на разграничаване на "сухото от мокрото" ?
  Или .....:).....ще действаме според ....
  А)....регионалната полит идеология
  Б)....континенталната анти идеология
  В)....общочовешката принципна идеология.

  Bukalemun
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До коментар [#15] от "xm...":

  всяка коза - за свой крак
  ======
  Това е ....!
  Замо че някои се цупят .....че "ваща демокрация не прилича на наща" ....

  Bukalemun
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на gallnare
  gallnare
  Рейтинг: 1562 Любопитно

  Интервюто е безумно глупаво, дори студент-първокурсник по политология би надскочил идеологическата рамка, в която се е заврял този субект, Ангеле, откъде го изрови баш па тоя специалист по франкизма? Като търсиш добри политолози, не ги търси в Ровира и Виржили, а в Университета Помпеу Фабра в Барселона.
  И не се казва Рейг, а Реч, явно баща му е каталунец, колкото и да не му се признава.

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":Нали си спомняш какво беше казал нашият бивш президент!? Ще го цитирам: "Референдумите са ядреното оръжие на демокрацията."
  —цитат от коментар 3 на Иво


  този път ще се съглася с теб.
  Бих добавил: особено когато е предоставено право на глас с еднаква тежест на хората с университетско образование, и на неграмотници, които не могат да четат, или пък са с тотална фискална неграмотност, т.е поне 60% от гласоподавателите у нас.

 22. 22 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":

  Сигурно имаш предвид Функционална неграмотност, но и фискалната е масова.

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 23. 23 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Че кои не се мислят? Всички леваци и либерасти се мислят за абонирани за истината!

 24. 24 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Някой нещо проспа покрай кюрдите, докато се правеше на велик и си строеше дворци.

 25. 25 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#9] от "hunt":

  Нека пише, прав е да поставя въпроса. Отговорите обаче може да са неприятни

 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  "Бих приел референдум за валиден, но поне с 3/4 гласували за определена кауза."

  Да,да! 200%! Как ли пък не! Демокрацията си има правила!

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7909 Неутрално

  Те навсякъде популистите мислят,че са най, най, най.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах