Диляна Славкова, Национална мрежа за децата: Проблемите на децата, извършили престъпление, изискват професионална намеса, а не репресия

Диляна Славкова, Национална мрежа за децата: Проблемите на децата, извършили престъпление, изискват професионална намеса, а не репресия

© Национална мрежа за децатаДиляна Славкова е програмен координатор "Правосъдие и насилие" в Националната мрежа за децата. Организацията е сред организаторите на кампанията "Детство без решетки". Днес като част от кампанията ще има акция пред Народния театър с искане за реформа в детското правосъдие. "Дневник" разговаря със Славкова за ситуацията, кампанията и предстоящите действия.


През последната година сякаш темата за децата в конфликт със закона изцяло изчезна от дневния ред на обществото. Какви ще са последствията?


- Последствията са, че децата в конфликт със закона и онези под минималната възраст за наказателна отговорност, т.е. децата под 14-годишна възраст, продължават да бъдат третирани от различните системи като престъпници, а не като деца, които имат нужда от подкрепа и които се намират в риск. Често към децата не се подхожда професионално и с оглед гарантирането на техните права, като последствията от това могат да дадат отражение върху целия им живот.
Отделно от това социално-педагогическите интернати и възпитателните училища-интернати (СПИ и ВУИ), в които в момента има около 130 деца, продължават да функционират, а условията там са изключително тежки – децата нямат адекватен достъп до здравеопазване и образование, а битовите условия са под всякаква критика. Самата уредба на тези институции не позволява и на хората, работещи там, да бъдат подкрепяни, за да работят успешно с тази група деца, които имат нужда от комплексна грижа. Грижа, която трябва идва от различни сфери – образование, здравеопазване, социални грижи и др.


Защо се получава така, че важността на тази тема не може да бъде възприета от повече хора?


- Прието е да се мисли, че промяната у едно дете, което е извършило нещо нередно, може да стане единствено чрез надзор, контрол и наказания, т.е. на базата на страха. В същото време обаче хората, работещи на терен, и много изследвания показват, че санкциите нямат дълготраен ефект, т.е. не работят безотказно и далеч не гарантират, че дадено поведение няма да се повтори.


Липсва разбиране в обществото и за съжаление в институциите, че ако едно дете извършва престъпления, в 99% от случаите става дума за сериозен проблем или по-скоро за много различни проблеми, които са свързани най-често с преживяно насилие, тормоз, крайна бедност и други. Истинското справяне с тези проблеми изисква намесата на компетентни професионалисти от различни сфери, а не с наказания и репресия.


Разбира се, на юношите, престъпили закона, трябва да бъдат налагани съразмерни за провинението мерки и надзор, но те трябва задължително да бъдат съпътствани със социални, образователни и здравни услуги. Единствено по този начин би могла да се постигне положителна промяна и да се предотврати възможността за продължаване на един престъпен живот.


Проектозаконът, който цели отмяната на 60-годишния Закон за борба с противообществените прояви, май не е предвиден в дневния ред на министерството или парламента за тази година. Какво знаете по въпроса?


- Имаме заявка от Министерството на правосъдието, че темата е приоритетна за текущото правителство. Необходимостта от реформа е разписана и в редица стратегически документи, като например в Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и Пътната карта към нея.


В същото време обаче работата по довършването на закона и отразяването на коментарите от страна на различните заинтересовани страни на практика върви много бавно или никак. Важно е да се спомене и че Министерството на труда и социалната политика и Министерството на вътрешните работи имат сериозни съпротиви към някои от основните принципи на закона, като например това, че той обхваща само децата над 14-годишна възраст, тъй като останалите са наказателно неотговорни (според нашия Наказателен кодекс).


Има ли някакви данни колко деца ще засегне липсата на реформа?


- Според Националния статистически институт през 2016 г. на отчет в детските педагогически стаи са водени 9096 малолетни и непълнолетни лица за извършени от тях противообществени прояви и престъпления. Добре е да знаем, че терминът "противообществена проява" не е ясно дефиниран. В България понятието дава възможност за търсене на отговорност от деца за т.нар. статусни нарушения, като например бягство от дома, просия, употреба на алкохол и др., т.е. за неща, за които възрастните не се наказват.


В хода на кампанията досега имаше ли нещо, което ви изненада приятно и неприятно?


- Приятно ни изненада големият интерес към петицията. До момента сме събрали около 5000 подписа, а след презентацията на инсталацията очакваме и по-голяма подкрепа.


Какви ще са стъпките на кампанията, след акцията в четвъртък?


- След акцията в четвъртък инсталацията ще е пред театъра до края на седмицата. Когато приключим със събирането на подписи за петицията, имаме намерение да я представим официално в Министерския съвет. Разбира се, като участници в различни работни групи в министерствата от Национална мрежа за децата ще продължаваме да се застъпваме за придвижването на проекта на закон напред. Ще засилим комуникацията си с отделните министерства в опит за намалим съпротивите им към принципите и философията на закона. Освен това организации, членове на мрежата, продължават да работят по развиването на пилотни услуги и практики за подкрепа на децата във висок риск в рамките на различни проекти, като се надяваме, че някои добри примери биха могли да бъдат възприети от държавата и да бъдат въведени на национално ниво.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Деца, деца, ама някои вече имат по няколко кражби, други убийства, трети други тежси престъпления. Абсурдно е да си мислим, че всички ще се поправят, въпреки че ни се иска.
  Спомнете си само последният случай, за момчето което уби с нож познато от Фейсбук момиче в асансьора. Обикновено това са деца сираци или изоставени от родителите си.„Там е основния проблем и за съжаление той е изключително трудно решим.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3495 Неутрално

  Днес повечето закоравявали рецидивисти произлезли от гетата, които сега са на 25-30г. преди 10-15 години сумай ти каки като Славкова са си заработвали заплатите като аниматори на непълнолетни, докато те се утвърждават в престъпния бранш!
  Явно този модел не е успешен,ако престъпник е сигурен ,че няма да го хванат и няма да го накажат за престъпно деяние той винаги се изкушава да го извърши и обратното!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3495 Неутрално

  Деца, деца, ама някои вече имат по няколко кражби, други убийства, трети други тежси престъпления. Абсурдно е да си мислим, че всички ще се поправят, въпреки че ни се иска.Спомнете си само последният случай, за момчето което уби с нож познато от Фейсбук момиче в асансьора. Обикновено това са деца сираци или изоставени от родителите си.„Там е основния проблем и за съжаление той е изключително трудно решим.
  —цитат от коментар 1 на НеКой

  Деца огледани в среда на престъпници трудно тръгват по правия път!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Ма да бе, що третирате дечицата като престъпници. Може да са крали и убивали, но те имат нужда от подкрепа.

  Няма шики-мики.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Аз пък посетих сайта на "Национална мрежа за децата" , цъкнах на секция "членове", за да разбера ,аджеба ,кой ги финансира. Напуснах отвратен :) !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  Вижда се от години, че прекалената свобода на децата и т.н. им права водят до разюзденост и детска престъпност, ама умните лЕберали искат повече свобода за децата и повече права! Едно време ако учител ти удари шамар и родителите ти научат, в къщи ще изядеш порядъчен бой, че си направил нарушение и са ти ударили шамар! Сега децата масово бият учителите! Това е резултата от "умния" подход!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4738 Неутрално

  Детето не е зряла личност да му се предоставя свобода и възможност то да решава и избира. Детето няма нито информация, нито опит да взема решения. То не знае къде са границите. То само копира несъзнателно това, което вижда около себе си, най-вече родителите. Надзор трябва и постоянно говорене и обясняване, не просто груба заплашване.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#6] от "schwimmwagen":

  цъкнах на секция "членове"
  -----------------------------------
  Фондации членове на други фондации , при нужда вторите фондации стават членове на първите фондации и заедно основават трети фондации- емблематично за грантоедството. Навързани са като свински черва. Мрежата трябва да улови всеки задал се на хоризонта грант.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Системата на Макаренко е доказано работеща! За разлика от всички други толераст-либерастки лигавни!

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на postnoqdka
  postnoqdka
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Един от организаторите на днешното събитие е Български хелзинкски комитет. Само този факт е достатъчен, за да стане ясно, че тук има нещо гнило. Фондацийките нямат търпение да се наредят на държавната трапеза.

 12. 12 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  По цял свят тенденцията е превенция и социализиране на "трудните" деца. Важно е да се вкарат в правия път, преди да са направили първото си по-сериозно престъпление. Защото пътя след това е само надолу. Малко са се измъкнали. Само че нашите социални служби са толкова окаяни горките, че нищо не могат да направят.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK