Д-р Лесли Мартин, "Проект "Дълголетие": Оптимистите умират най-рано и стресът не винаги е вреден

Д-р Лесли Мартин

© Личен архив/Фондация Credo Bonum

Д-р Лесли МартинСъществува един гигантски мит, че ако искаш да живееш дълго, трябва да спазваш стриктно един голям списък от позволени и забранени неща - здравословни храни и храни, които никога не трябва да ядеш, колкото и да ги обичаш; физически упражнения, които задължително трябва да правиш, колкото и да ги ненавиждаш... "Проект "Дълголетие" разбива този мит - открихме, че няма такъв списък, по който можеш да живееш дълго и в добро здраве. Нещата са много по-прости.


Така накратко д-р Лесли Мартин описва труда, върху който работи от 20 години. Основата му всъщност е положена преди близо един век, когато проф. Люис Термън от "Станфорд" подбира над 1500 деца и юноши, за да проследи как ще се разизват и от кои фактори в живота им зависи дали ще пораснат здрави или не. Но експериментът продължава и в зрялата възраст на избраните, а след това - и до края на животите им.


С времето това се превръща в най-подробното и мащабно изследване за стареенето в света. След смъртта на автора му, финалният анализ на целия този труд е поет от учените Хауард Фрийдман и Лесли Мартин. Те обединяват вскички открития на Термън с още десетки научни разработки по темата, издавайки през 2011 г. на практика научно обоснована рецепта за дълголлетие в около 300 страници - "Проект "Дълголетие".
Д-р Лесли Мартин ще бъде лектор във второто издание на "Форум Дълголетие" в София в края на октомври. "Дневник" се свърза с нея за интервю със съдействието на организаторите от фондация Credo Bonum.


Д-р Мартин, при представянето на "Проект "Дълголетие" казвате, че няма списък от позволени и забранени неща, а всичко е "много по-просто". Бихте ли обобщили колко е просто и ако не в конкретен списък, макар че хората обичат списъци, кои са най-общо нещата, които трябва да имаме наум, за да имаме дълъг живот?


- Права сте, хората обичат списъци и макар че няма универсална рецепта за успех, има няколко неща, за които установихме, че са особено важни при повечето хора. Първото е да се посветиш на занимание, което искрено те вълнува, и да работиш усърдно по него. Открихме, че усилената работа, дори когато е свързана със стрес, не е вредна, ако човек я намира за смислена и съществена. Всъщност открихме, че хората, които са намерили призванието си и са го последвали, независимо колко е стресово то, имат по-дълъг и удовлетворяващ живот от останалите.


Второто е да отделиш време за контактите си с хората. Обаждай се на роднините си, вечеряй с приятели, общувай със съседите, присъедини се към някой клуб или организация. Хората с повече социални контакти живеят значително по-дълго от тези, които са по-изолирани. И в допълнение - когато в отношенията си с другите можеш да направиш нещо за тях, резултатът е още по-добър, така че бъди активен, помогни с нещо и това ще помогне и на теб самия!


Трето, движи се постоянно. Всички знаем, че физическата активност е важна, но много хора вярват, че това означава да се придържаш към някакъв определен режим и определен вид тренировки. Да, ние потвърдихме, че движението е важно, обаче открихме и, че не е толкова важно какво точно е то, стига да е редовно. Така че намерете нещо, което обичате да правите, защото така ще ви е приятно да го правите често. За мен това е тичането и разходките в палнината, за най-добрата ми приятелка е йога и танци, за майка ми - градинарство. Всичките вършат работа!


Могат ли да се степенуват факторите на дълголетието - дали движението е по-важно от храненето и то от социалните контакти например? И къде е стресът в тази скала?


- Степента в която всеки от факторите влияе на качеството на живот варира в зависимост от индивидуалните обстоятелства. По отношение на личността например, виждаме ясна закономерност с добросъвестността (упоритостта, разсъдливостта, отговорността) - това е най-добрият знак за дълъг живот, както и за успех в кариерата и чувство на удовлетворение.


Открихме, че стресът сам по себе си не винаги е лошо нещо - много често важните неща в живота са трудни и причиняват стрес. Той е вреден, когато чувстваме, че губим контрол над нещата (и често пъти това е вътрешен стрес, предизвикан от лоши отношения с другите у дома или на работа). Но ако се стресираме, докато работим по неща, които са смислени и важни за нас, тогава това е по-скоро благотворно, отколкото вредно.


Открихте ли някакви универсални принципи, които важат за всички хора, или всичко в крайна сметка зависи от индивидуалните особености и условия на живот? Кои са външните фактори, които оказват най-голямо влияние?


- Трите, които изброих в началото, са верни в общия случай, но наистина степента, в която влияят, зависи от индивидуалните обстоятелства. Социалните контакти, добросъвестността и физическата активност изглеждат благотворни за всички хора, но ползите се виждат повече при едни, отколкото при други.


Разбира се, има и фактори, неподвластни на контрола ни като гените ни или токсините в околната среда. Но мисля, че е по-важно да помним, че всичко се вписва в живота ни по сложни начини и вместо да се фокусираме върху нещата, които не можем да контролираме, е по-добре да се съсредоточим върху тези, които можем.


Вие самата, работейки 20 години върху този проект, променихте ли нещо в начина си на живот? От къде трябва да започне човек, за да подобри качеството на живота си?


- Не съм променила нещо съществено в поведението си, но начинът ми на мислене се промени. На първо място, въпреки че винаги съм обичала приятелите и семейството си, се научих да ги ценя още повече, защото си дадох сметка колко са важни тези човешки връзки.


Второ, винаги съм била "работохолик" и родителите ми ме плашеха, че с преработването си тичам към гроба. Аз им вярвах и се чувствах виновна, че работя прекалено много, но продължавах. Откритията ни в "Проект "Дълголетие" обаче ми помогнаха да разбера, че това, че работя много не ми вреди, защото е нещо, което обичам и обогатява живота ми. Така че се отървах от чувството си за вина и сега се наслаждавам на работата си още повече.


И накрая - аз съм разведена, а пък общоприетата норма е, че трябва човек да е женен и че разведените трябва да намерят нов партньор, за да имат добро качество на живот или даже за да подобрят здравето си. Открихме обаче, че особено за жените няма особени видими ползи от брака. Хората, които се радват на добър брак имат по-здрав и дълъг живот, но картината е почти идентична и при тези, които нямат дългосрочни връзки в живота си, докато при разведените, които са се оженили повторно, резултатите не са толкова добри. Животът на повторно омъжените жени не се увеличава по никакъв начин спрямо жените, които не са намерили нов партньор след развода. Това ми помогна да проумея, че не ми е необходимо да търся нов партньор. Ако се случи - добре, но ако не се случи съм спокойна, защото имам здрави връзки с приятелите и семейството си.


Кое според вас е най-важното откритие в "Проект "Дълголетие" и кое е най-изненадващото?


- Трудно е да се каже кое е най-важното, защото различните изводи се отнасят за различни ситуации. Понеже е най-лесното нещо, което можеш да промениш в живота си, може би бих посочила откритието за значението на общуването и социалните контакти.


Най-изненадващото определено беше откритието, че най-щастливите и оптимистични деца имат най-кратки животи. Макар че е много добре да посрещаш кризисни моменти с оптимизъм (защото ако не вярваш, че нещата ще се подобрят се демотивираш да продължаваш да се бориш за това, което си заслужава), постоянният оптимистичен подход и начинът на мислене, че "всичко ще бъде наред, нищо лошо няма да ми се случи", се оказва неудачен за основа на всички решения в живота, защото те подлага на повече рискове. Хората, които разчитат на тази логика, постоянно правят дребни компромиси, но те се натрупват и в крайна сметка съкращават години от живота им - например не си слагат предпазен колан, забравят или отлагат да се ваксинират, хранят се неразумно, имат нередовен сън и т.н.


Защо е важно да живеем дълго?


- Предполагам, че отговорът на този въпрос е индивидуален, но не познавам много хора, чиято цел е да имат кратък живот. Познавам хора, които искат да живеят колкото може повече, но с високо качество на живота. И мисля, че точно в това е красотата на "Проект "Дълголетие" - общата равносметка от него е, че нещата, които ни помагат да живеем по-дълго, са същите, които правят животите ни богати и смислени.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Мдаа..вЕрно си е.. Песимистите най-дълго живеят.. почват да мрънкат от 50 годишни, че ще умират..и хоп 30 години живот поне след това... :-) А оптимистите..живеят си живота до 80..и изведнъж..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 2. 2 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 694 Весело

  Струва ми се, че докторката бърка оптимизъма с глупостта. Да не си сложиш предпазен колан или да не се васкинираш не е оптимизъм...

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Ако човек непрекъсната се старае да спазва някакви норми, ще си навреди повече, отколкото ако се отпусне.
  Превръщането на хобито в работа е невъзможно, човек само си унищожава хобито.
  Безбройните административни проблеми, срещите с хора, които съзнателно или неволно пречат, убиват удоволствието.
  Не е едно и също да се разкарваш за кеф с колата и да си таксиметров шофьор, нали?

  Еретик
 4. 4 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Има любопитни виждания. Мисля, че всичко е много индивидуално и зависи от конкретна околна среда. А хората в България са в постоянен стрес и ако това им помага - добре но не съм сигурен.

 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  А как влияе на дълголетието ако си член на БКП?А на КПСС?
  А защо гадовете живеят толкова много?
  Я Рокфелер колко живя. И Сорос не ще да умира!

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  и разбира се нищо за българския лекар Станимир Сираков правещ уникални операция спасяващи живот .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2833 Любопитно

  "намерете нещо, което обичате да правите, защото така ще ви е приятно да го правите често" - да, намерете, но си е късмет, въпреки средата, въпреки пречките, въпреки "проектите", "програмите", наставленията. Е, кармата и зодията не се избира, но също могат да бъдат цел на изследване, с последващи ползи, за изследователи, че изследваните - те си знаят.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "Защо е важно да живеем дълго?"

  То не че е важно да живеем дълго, ами трудно се мре. И не само това. Отчайващо е, когато човек си помисли колко малко време е жив и колко дълго е умрял. Виж ако се докаже прераждането ще е съвсем друго. Ще си пътуваме по вселената когато решим. Даже и място ще си ангажираме за конкретна дата и билет ще си купим. Ама като не е сигурно? То всъщност вече нищо не е сигурно. Все повече информация и все по-малко доверие.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Първият абзац е силно подвеждащ :)
  ..."Съществува един гигантски мит, че ако искаш да живееш дълго, трябва да спазваш стриктно един голям списък от позволени и забранени неща - здравословни храни и храни, които никога не трябва да ядеш, колкото и да ги обичаш; физически упражнения, които задължително трябва да правиш, колкото и да ги ненавиждаш... "Проект "Дълголетие" разбива този мит - открихме, че няма такъв списък"...
  Как ви звучи:
  - Келнер, донеси ми бутилката уиски и още една игла за хероина...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":

  трудно се мре.
  =======
  Трудно щото човешката мерна единица за живот е измамна .
  За човешкия дух , годините са невалидни .

  Bukalemun
 11. 11 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Струва ми се, че докторката бърка оптимизъма с глупостта. Да не си сложиш предпазен колан или да не се васкинираш не е оптимизъм...
  —цитат от коментар 2 на stein


  Има чудесна книга на Марио Пузо за умиращите глупаци: https://chitanka.info/book/4654-umirat-glupatsite-las-vegas По-малки мафиотщини и повече откровенни Достоевщини. Препоръчвам.

 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Има интересни тези. Не мога да се съглася с всичко, но изследванията са си техни - явно могат да се подкрепят със статистики след наблюдения на много хора в продължение на много години. Моето мнение е само по наблюдения върху околните.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#12] от "PavelCZ":

  А какво е Вашето мнение, колега, и с какво то се различава от тезите на д-р Мартин за дълголетието?

 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Жалко е ,че тук не се прави строго отграничаване на стреса и дистреса, които са различни неща, а в масовите представи дистресът постоянно се обозначава като стрес. Самият стрес е положителна реакция на адаптация на индивида спрямо променящите се условия на околната среда. Дистресът е вече надпределно натоварване, което води до невъзможност за адаптация и справяне. А иначе ако си доволен от живота си до момента вероятността да живееш по-дълго нараства , в противен случай сам си съкращаваш програмата и отиваш към приключване. Затова любимите занимания те поддържат , а демотивацията се превръща в демотивация да продължаваш.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 15. 15 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Оптимистите умират най-рано и стресът не винаги е вреден" - един вид, живейте в мизерия, стрес, безпаричие... да не ви пука, така ще стредете 100г

 16. 16 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 998 Любопитно

  Дядо ми е потвърждение на част от тезите на авторката.Помня веднаж,когато бях десетина годишен на стълбището се засякохме със съсед .Съседът беше с къси панталони и раница на гърба и поздрави дядо ми:-Добрутро,др.Барух!Добутро,др.Тончев!Къде така,попита.Отивам в клуба,да играя табла отвърна дядо.Др.Барух,бива ли така,на вашата възраст,да ходите из клубове,там сигурно е задушно,дори и пушат.Вижте мен,аз всяка сутрин се качвам на Витоша,където ходя по няколко километра и пия билков чай!Е аз пък ходя на клуба,срещам се с приятели и пия кафе,каза дядо,запали си цигара и му махна за довиждане.
  Съседът,който бе по-млад от дядо,след 3 години умря.Дядо го последва след още 25.(на 94)

 17. 17 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Всъщност открихме, че хората, които са намерили призванието си и са го последвали, независимо колко е стресово то, имат по-дълъг и удовлетворяващ живот от останалите."
  Това е най-важното, за да бъде човек щастлив и дълголетен. Много е важно човек да е удовлетворен от себе си, от работата си, от постиженията си. Неудовлетворението от самия себе си води до депресии, ниско самочуствие, болести и нещастен живот.

 18. 18 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Незнам ама тая "рештуширана "с десетки операции бабичка да говори за дълголетие е смешно ,първо защото е суетна и второ всичко е ръцете Божи!като я гледам май се е мазала с крема за лице"елена поптодорова "за 400 $бройката;))))

  Долу рушистите и фашистите
 19. 19 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Весело

  Това бабе е пълен изкуственяк, ако кихне ще и се разпадне усмивката. За партньор да се обърне към Робокоп. Сега сериозно:
  1. Епидемиологичните изследвания, (да не се бърка с епидемии), водят до най големите заблуди в биологията и медицината.
  2. Дълголетието погрешно се разбира като удължаване на живота, бе за се отчитат конкретни параметри, т.е., по добре е да ти се удължи активният период на живота, отколкото старостта. Хич не ме тегли да съм 50 години изкуфял старец.
  3. Най важните фактори са споменати мимоходом в едно изречение, уви това са генетиката и условията на околната среда.
  4. Другото са очевидни мерки за "здравословен живот", но понеже тук оперира индустрия за милиарди, невежеството и "модата" развалят общата картина.

  roo
 20. 21 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#18] от "marks_nazi":''Незнам ама тая "рештуширана "с десетки операции бабичка да говори за дълголетие е смешно ,първо защото е суетна''

  Хм, не ми прилича на бабичка, нито на ретуширана:

  http://abcnews.go.com/GMA/Books/excerpt-longevity-project-drs-howard-friedman-leslie-martin/story?id=13076733 21. 22 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  В интервюто, връзка за което пуснах по-горе, не се споменават ''оптимистите'', а ''безгрижните'' хора. Има разлика. И в този смисъл, безгрижието се равнява на немърливост спрямо собственото ти здраве и живот и тя наистина може да го съкрати.

 22. 23 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#17] от "proza":''Неудовлетворението от самия себе си води до депресии, ниско самочуствие, болести и нещастен живот.''

  Но от друга страна нещастният живот може да ни се стори прекалено дълъг. ;)

 23. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  секи 4ти км

  Въх, въх... Нахилена оптимистка.
  Не пожелавам.

  Госпожо д-р трейнер, платете за компетентна терапия.

  "Д-р Лесли Мартин, "Проект "Дълголетие": Оптимистите умират най-рано
  и стресът не винаги е вреден"

 24. 25 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1141 Весело

  Значи да си слагаш колана е песимизъм? Те тогава повечето шофьори в БГ сме си е*а ти и оптимистите...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 25. 26 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Стресът е част от живота. Човекът е роден да живее и понася стреса. Нито една болест не може да бъде обяснена със стреса. Най- важното нещо на света е, човекът да намери половинката си. Самотата е най- смъртоносният бич за човека! Някои се обвързват с някого, с когото не си "пасват". В такива случаи живеят с този някой, но сякаш са сами. Следва развод, който ги разсипва тотално- вместо лекарство, най- чиста проба отрова. Социалният живот на човека е най- вече неговата половинка. Контактът с "другите" участници в социума е най- вече да си намират теми за разсъждения. Жените по- лесно понасят самотата, защото така са създадени, самодостатъчни. Иначе, колко и как ще живееш си е най- чиста проба съдба, късмет!

 26. 27 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Най-вече си е ген. Познавам пушачи, които са започнали да пафкат от невръстна възраст най-долнопробен качак (Слънце) и и кйоито доживяха до 95.

  За стреса да не ги говори, че доста хора се поболяха и откачиха, а това живот ли ме с когато звездите ти го говорят.

  За мен рецептата е умерено от всичко без вманиачаване по суперздравословен живот и човек наистина да да е в мир със себе си и околните.

 27. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Ако се опитаме да изведем някакъв извод от интервюто, то за мен този извод е, че няма нищо определено и всичко си е низ от случайности, както си е в живота по принцип.
  Но ми стана малко смешно, че въпросната Лесли, която била работохолик(??) от двадесет години работи по проекта "Дълголетие" и разултата както се вижда е никакъв. Друг момент е как може човек въобще да усети стрес, работейки по подобен проект - това е тайна непостижима, освен ако не става дума за стреса, че всеки момент може да бъде прекъснато финансирането на такива общо взето безсмислени теми. На всичко отгоре се оказва, че други хора са свършили работата, тези двамата само са обобщили фиксираните резултатаи и сега обират чуждите плодове ръсейки мъдрости наклявао и надясно.
  Така че песимисти или оптимисти, да си гледаме и живеем живота в рамките на това което Господ ( е, и ние самите де:)) ни е дал като възможности и мироглед, да си кажем едно наздраве ( колкото и да е полезен стреса, не вреди и малко да разпуснем) и колкото ни е отредено толкова, макар че повече си е о-добре.

 28. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Той (стресът) е вреден, когато чувстваме, че губим контрол над нещата (и често пъти това е вътрешен стрес, предизвикан от лоши отношения с другите у дома или на работа).
  —цитат от коментар 0 на 0


  Можем да се научиме да управляваме стреса си . Дори голяма част от физическите заболявания. "Здрав дух, здраво тяло."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK