Зорница Маркова, автор на "Държавата КТБ": Темата КТБ тепърва ще става актуална

Зорница Маркова

© Капитал

Зорница МарковаДнес от 19 ч. в центъра за култура и дебат "Червената къща" официално ще бъде представена книгата "Държавата КТБ". Тя е резултат от двугодишно журналистическо разследване, част от проекта "Ktbfiles" съдържа доказателства за политическа корупция и дава ясен отговор на въпроса "Къде са парите", обясняват авторите й. В нея може да бъде проследена историята на развитието на банката - от нейното създаване до фалита й. Разследването показва и моделът на захваната държава, при който държавните институции работят за частния интерес. Автор на книгата е Зорница Маркова, която работи по проекта, заедно с още седем журналисти. Редактор е Ива Рудникова, издателството е "Изток- Запад" . Вчера "Дневник" публикува резюмето от книгата, а днес може да прочетете разговора със Зорница Маркова, която разказва за процеса на работа и интересните моменти в него.


Какви са интересните моменти от работата ти по проекта и писането на книгага, които би искала да споделиш?


- Първо, много от хората, с които се виждахме, не искаха да говорят официално. Това не е голяма изненада. Повечето предпочитаха да останат анонимни - да бъдат нецитирани. От една страна е ясно защо - не искат да се свързват с тази тема, от друга осъзнават, че е важна и за нея трябва да се говори, за да се намерят отговорите на важните въпроси. Така, скрити зад анонимността, много от източниците ни споделиха ценна информация.
Интересен момент беше и срещата с Цветан Василев, която ние се опитвахме да направим близо година. Важно е да кажа, че търсихме за интервю и коментар всички главни действащи лица около КТБ, но много от тях отказаха да отговорят на нашите въпроси.


С Василев се свързахме през хора, които знаем, че имат достъп. Започнахме да го търсим през лятото на 2015 година. Той се съгласи една година по-късно. Любопитно беше, че на неофициалната среща, състояла се ден преди официалната, той беше със съпругата си, която също беше активен участник в разговора. Беше запозната както с дейността на банката, така и със събитията, случили се около нейния фалит. На следващия ден, когато беше интервюто, Василев беше сам.


Какви са данните в тази неофициална част, които може да бъдат интересни и сега?


- Има такива, но може би те ще излизат впоследствие и ще предизвикат дебати.


Другото интересно около неговото интервю, е че той искаше да си го види преди да бъде публикувано, но нанесе много малко корекции, технически. Очаквах той да промени много от нещата. Или поне да не ги остави във вида, в който ги беше казал, но това не се случи.


В началото на годината излезе книга с подобно заглавие, разпространена от друго издадетелство и да го наречем с по-различна интерпретация на фактите?


- Книгата, наречена "КТБ какво се случи. Оригиналът" беше разпространена с в. "Телеграф". Това всъщност беше отговор на нашето разследване. Ние бяхме готови с драфта на книга още през февруари. Тогава изпратихме работния вариант на надзорния съвет, който е част от проекта KTBfiles и който трябваше да даде обратна връзка, препоръки, идеи.


В този надзорен съвет влизат известни имена, общественици, специалисти в своята област. В последствие разбрах, че един от членовете на съвета е препратил книгата към външни за проекта хора. Месец след това се появи въпросната книга "КТБ какво се случи. Оригиналът". Смешно е, защото нашето работно заглавие беше "КТБ какво се случи?".


Книгата е разделена на пет глави и проследява развитието на КТБ през годините и през различните правителства.

© Дневник

Книгата е разделена на пет глави и проследява развитието на КТБ през годините и през различните правителства.


В хода на разследването, си водила разговори с много хора. Имаше ли някакви трудности заради това, че живееш във Виена?


- Аз пътувах често, срещах се с хора и извън България. Някои от разговорите трябваше да се водят и от дистанция. Любопитното е, че хората сякаш имаха повече спокойствие и дори доверие, като говорят с някого, който не е място, не е в София, който е журналист "отвън", а не отвътре.


Може ли да се каже, че има страх да се говори по темата КТБ?


- При някои е страх, при други е предпазливост. Защото не се знае в бъдеще какво ще се случи и как името им ще бъде свързано със съдбата на тази банка.


Все пак имаше и официални разговори и те са цитирани в книгата с имена.


Как ще се развива темата?


- Краткосрочно излизането на книгата ще предизвика реакция, която ще бъде разделена на две. Отново някои ще искат да видят фактите. Други ще видят конспиративен план, който ще причислят към някои лагери, групи и кръгове. Това е неизбежно, цялата медийна среда е такава и ти не можеш да промениш подхода на този тип медии.


Средносрочно много ни се иска все пак институциите, от които зависи бъдещето на разследването, да погледнат по-широко на темата и да видят не само тесния кръг на замесените, да потърсят виновни извън банката и конкретния регулаторен орган. Защото това би довело и до по-голяма справедливост. А и по-важно - това ще помогне да се развали механизма на захваната държава. Защото КТБ не е обикновен банков фалит, има много повече замесени институции и хора. Ако не се погледне по-дълбоко на темата, този модел може да се повтори и няма гаранция, че няма да се случи с друга банка или институция.


А дългосрочно?


- Дългосрочно... предпочитам да съм песимист, за да бъда впоследствие приятно изненадана, ако се стигне до положително развитие.


Т.е не виждаш такова?


- Към този момент, не. Подходът на разследващите показва, че фокусът е много тясно насочен към една малка група от отговорни хора и институции. Те ще получат своето наказание може би, но с това генералният проблем няма да бъде решен. А той е именно, че беше допуснато една банка да бъде обвързана с икономически и политически интереси, които от своя страна впримчиха цели държавни институции.


Какви бяха реакциите като поканихте хората от ДПС - Делян Пеевски, Ахмед Доган?


- Тотално игнориране. Единствено Александър Ангелов - адвокат и приближен до депутата от ДПС Делян Пеевски, каза, че няма какво да си говори с нас.


След това през него и през пресцентъра на ДПС изпратихме покана до Делян Пеевски и получихме пълно игнориране. Същото се случи и с Борисов, и с Доган. Орешарски тогава отговори, комуникацията беше с есемеси и беше по време на президентската кампания. Затова той реши, че искаме да го атакуваме. Но той не знаеше, че таймингът беше такъв и в този момент приключвахме с писането. Просто беше дошъл моментът да потърся обратна връзка от засегнатите хора.


Единствено Сергей Станишев отговори тогава че, не е в България, но би се видял с нас.


Според теб ще има ли момент, в който тези хора, ще говорят по темата?


- Делян Пеевски пише от време на време писма. Или дава някъде интервю. Сигурно ще последва и кампания в контролираните от него медии.


За съжаление средата е такава, че дори истинските журналистически разследвания се маргинализират до това "Кой ги прави, защо ги прави, към кой кръг принадлежи и кого иска да нападне", вместо да се дискутира по същество какво има в разкритието.


За какво не остана време?


- Много неща биха могли да се направят още. Темата КТБ тепърва ще става актуална покрай делото. Моя голяма лична питанка беше дали трябва да актуализираме съдържанието на книгата след внасянето на обвинителния акт. Но в крайна сметка ние показваме механизмите и зависимостите в модела, който може да бъде наречен по различен начин: моделът на захванатата държава, моделът #КОЙ, моделът КТБ. Показваме и кои са хората в държавата КТБ. И това не се изчерпва със списъка на обвиняемите. Да се върна към въпроса: дали не остана време за нещо - това е едно съдържание, което може да се актуализира постоянно.


Напрактика механизмът съществува все още, може би и играчите...


- Играчите да, те в момента са активни политици, бизнесмени, инвеститори. Те са на политическата и обществената сцена.


Дали Цветан Василев ще разкаже някой ден повече за това, в което е участвал?


- Може да стане интересно, ако има развитие на казуса "Магнитски". Защото по този начин КТБ излиза на международна сцена и със сигурност фактите ще бъдат анализирани по друг начин, а и казусът няма да е само в ръцете на българската прокуратура, но и на много други международни институции. И въобще, разследването на КТБ има шанс, ако бъде подложено на международен натиск.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2645 Разстроено

  За съжаление не съм оптимист :( КТБ ще бъде заметено под килима както много подобни преди това.

  Този народ го крадат по мои сметки с 10 милиарда евро ВСЯКА година, толкова е ошашавен от ежедневно заливащият го порой от новини за кражби, присвоявания, корупция, нагли нарушения на законите че вече няма сили да им се съпротивлява. Утре ако назначат отново Пеевски едва ли ще съберем и 5000 души на площада. Заслуга впрочем и на някои пишман десни "водачи" които пуснаха енергията на хората в свирката.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Книга на Цветан Василев, доколкото се разбира.
  С журналисти може да се среща, със съдебната система - не.
  И стига с тия глупости - законът Магнитски не е приложим тук, Василев не е бил мачкан, а си беше един от любимците на властта. Пеевски пък, който не е уважил журналистите му беше нещо като ортак до един момент, после явно са се скарали.
  Но мен това не ме интересува, Василев да дойде и пред българския съд да каже са парите.

 3. 3 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  2 КЛАНА това чакат - кой ще му гарантира безшпасността

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1548 Весело

  "- Може да стане интересно, ако има развитие на казуса "Магнитски". ..."

  - Това е точно толкова сериозно, колкото и Лихтенщайн - https://frognews.bg/novini/senzatsiia-nashi-polititsi-razsledvani-prane-pari-lihtenshtain.html За да се оцени, трябва да се види факсимилето на документа, на който се базира цялата сага "Лихтенщайн". Дамата е твърде млада за да може да оцени и анализира дълбоко КТБ. Цв.Василев ИЛИ Пеевски е измислена алтернатива точно като Нинова или Гергов за БСП. Като Манджуков или Гебрев в оръжейния бизнес.

  "КТБ какво се случи. Оригиналът" и "Държавата КТБ" са точно двете гледни точки на Цв.Василев и Пеевски. Третата гледна точка, на прокуратурата е предствена в "ОБЩ ПОГЛЕД ВЪРХУ"МОДЕЛЪТ КТБ" от http://www.prb.bg/bg/news/aktualno/specializiranata-prokuratura-predade-na-sd-18-lica/

  Вчера коментирах:
  "Постфинално: Цв.Василев се крие в Сърбия. Сърбия не иска да е член на НАТО. Дугин и Решетников ни увещават да НЕ сме членове на НАТО. Увещават ни от екрана и програмата на Силва Зурлева. Увещават ни и от сайта на Миро Иванов - transmedia.bg/2017/10/16/л-решетников-работа-на-самите-българи/. А двамата буквално се бият кой да бъде по-често на килимчето в кабинета на Цв.Василев.

  VTB и Стоян Денчев!!!"

 5. 5 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Глупости !ще вдигнат ДС КГБ някоя друга пушилка и ще забравите 4 милиарда евро!да не би да забравихте ,че Бб е доказан леф на завод за нелвгални цигарибот онова време?!??!??

  Долу рушистите и фашистите
 6. 6 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 264 Любопитно

  Ще потърся книгата и ще я прочета. Надявам се да е обективно, доколкото е възможно, разследване на "държавата КТБ". Че ми писна от адвокатстващи на Цветан Василев "журналисти", включително в медиите, които първи и с много факти атакуваха "модела КТБ" доста години, преди той да се срути (с активното "помощ" на политици, прокуратура, БНБ...)! Защото Цветан Василев е много важна фигура в "мафията около КТБ", а не невинна жертва. Разправата с него, по скромното ми лично мнение, бе следствие от вътрешна война във въпросната мафия...
  Припомням: "Дневник" и "Капитал" бяха едни от най-активните медии в изобличаването на "модела КТБ" преди години, при това някои от материалите бяха доста професионално написани. Браво за което!

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Вятър работа,колкото са актуални пирамидите и банките при Виденов сега,толкова ще е актуална и темата КТБ след - 5 - 6 години.Както се казва - Времето лекува.

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Наистина схемата тепърва ще става актуална. Няма политик, който да не си задава на глас въпроса "Бате к*ре, сао ено не моем ъ радзбЕрем! Цифките им пръснаха ън тея 8 милиона педерунгели - 40 банки фалирАха, доларо 3000 леъ цтана, Цанков каък, Белене, КТБ, половината гори ги натоварИха на камионо! Сао ние сейме, глеъме и оше нишо не сме ънпрайли!"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 9. 9 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 226 Весело

  "Червената къща", кво се явява, интелектуален "червен фенер"?! Що не наблегнем и на книгите: "Какво да правим при нулева гравитация - нови 53 съвета; и на "За нещата, които никога не сте желали да знаете за секса, но сте били принудени да научите" от Уулон Колъфид...

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
 10. 10 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Нищо няма да става актуално.
  Българинът се удря по-главата само, когато ЯВНО му бръкнат в джоба. Разбира се, 4 милиарда разпределени върху всички мишки са добре пресметната схема в стил 'мълчанието на агнетата'.
  А относно схемата на КТБ: години наред, няколко правителства от ВСИЧКИ политически партии наливаха парите на държавните дружества при 'икономиста на годината'. Срещу това, разбира се, получаваха съответните комисионни. Схемата се разрасна дотолкова, че Василев купувше всичко, а и си повярва че може да е политически фактор. Създаде палячото бюреков, купи журналисти, съдии, прокурори, държавни чиновници, банковия надзор - всички бяха на хранилката КТБ.
  Развръзката е ясна: тези, които му дадоха всичко му взеха всичко.

 11. 11 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Омагьосан кръг.
  Адвокат А. Ангелов няма какво да говори с тях. Той работи за клиента си.
  Пеевски е покрит. Може и да не говори. Опъномощил е адвоката си да му движи делата.
  Няма смисил да се отправят въпроси и към Цацаров. Неговият отговор е един и същ. "Две групировки, които са в конфликт"

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  "Несъмнено скоростно проведената приватизация предотвратява възможността да се търси реставрация на социализма от типа на съществувалия до 10-ти ноември 1989 г., както и да се наливат ресурсите на държавата в губещи предприятия, което е и основната причина за грандиозния провал на правителството на Жан Виденов. Но тази приватизация не създава средна класа, нито пък допринася за значим прилив на външни инвестиции – тя създава нова икономическа олигархия и полага основите на днешната олигархична държава. Героите на този процес са същите, които изграждат новите икономически групировки, битуващи на ръба на закона; фигури, свързани с номенклатурата на БКП и/или с мрежата на бившата ДС; кредитни милионери; внезапно забогатели спекуланти, за които нравствените критерии нямат никаква стойност. И именно в това е големият провал на СДС – въпреки че правителството на Иван Костов успява да се справи с икономическата катастрофа, да стабилизира лева и икономиката като цяло и на практика проправя пътя към евроатлантическата интеграция на България, то предава ресурсите на страната в ръцете на бившите комунисти и формираните от тях специално с тази цел структури. Последствията от това недомислие изпитваме и до днес на гърба си."

  Едвин Сугарев - http://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/-koruptsionnata-balgariya-ot-ivan-kostov-do-spasitelya-ot-madrid

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2992 Разстроено

  И аз се надявам само на закона Магнитски. У нас коментари от типа „защитават Василев“ще покрият изнесените факти.

 14. 14 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Дългосрочно... сценарий за сериал.

 15. 15 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4155 Весело

  ,,....Автор на книгата е Зорница Маркова, която работи по проекта, заедно с още седем журналисти......,,

  Ааа не я признавам тас кънига, щом като съафтори другаркътъ не е сложила и Ристету, и Радан, и Иван, и Драган. А ве най убава щеш ако беаши сложила за съафтори целата афтентично десна дружинка

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8287 Неутрално

  "дори истинските журналистически разследвания се маргинализират до това "Кой ги прави, защо ги прави, към кой кръг принадлежи и кого иска да нападне", вместо да се дискутира по същество какво има в разкритието."
  Също като в нашия форум. Сега започват коментарите, не по същество.

 17. 17 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1466 Весело

  Книга на Цветан Василев, доколкото се разбира.С журналисти може да се среща, със съдебната система - не.И стига с тия глупости - законът Магнитски не е приложим тук, Василев не е бил мачкан, а си беше един от любимците на властта. Пеевски пък, който не е уважил журналистите му беше нещо като ортак до един момент, после явно са се скарали.Но мен това не ме интересува, Василев да дойде и пред българския съд да каже са парите.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Е ма чекай сега ами умните и кресливите как ще си изкарват грантовете на дядо Шорош?
  Ти па съвсем без хляб искаш да ги оставиш...
  Само като видях че Остап Василев и съсел капутов са се съгласили да говорят и работата ми е ясна. Нема смисъл дори да чета пасквила.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  “...дава ясен отговор на въпроса "Къде са парите", обясняват авторите й.”
  А на моя въпрос, дето си го задавам от години, кой ще му даде ясен отговор? Защо НИКОЙ не разследва тежкото криминално престъпление “атака и събаряне на действаща системна банка”?

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#18] от "султана глаушева":

  Може би поне отчасти защото банката не е била толкова действаща всъщност.

  Била си е пирамида.

  По света не гонят тези, които свалят пирамидите, а тези, които ги правят.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 20. 20 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  " И именно в това е големият провал на СДС – въпреки че правителството на Иван Костов успява да се справи с икономическата катастрофа, да стабилизира лева и икономиката като цяло и на практика проправя пътя към евроатлантическата интеграция на България, то предава ресурсите на страната в ръцете на бившите комунисти и формираните от тях специално с тази цел структури. Последствията от това недомислие изпитваме и до днес на гърба си."Едвин Сугарев - http://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/-koruptsionnata-balgariya-ot-ivan-kostov-do-spasitelya-ot-madrid
  —цитат от коментар 12 на plebs


  Коректен, но не пълен анализ на Сугарев.
  Правителството е притиснато да прави приватизация, а и няма собствени средства.
  Няма начин да филтира честните, а още по-малко пък успешните.
  И съвсем естествено всичко отива в ръцете на най-подготвените - същите онези, кито са управлявали и преди 10-ти.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#19] от "Боби Колев":
  Няма значение каква е била. Атака и събаряне на банка е тежко криминално престъпление. Чети втория протокол от разсекретените. Ето ти ББ о о-тон какво казва:
  “Между другото, г-н Орешарски, само тук на 100 м. от Вас стояха колите на жендармерията дни наред, обсадили ............. .............-полицаи, автомати, маски, и те направиха репетиция с тази банка. Ами ако бяха съсипали нея какво щяхме да правим? И тогава правителството не е виновно, никой не е виновен, БНБ тогава си замълча, за радост се разминаха нещата, но и там можеше да се случи същото - по същия начин планирано удар, удар, удар и изведнъж жандармерията там. “
  Какво е планирано? Какъв “удар,удар,удар”? А по-надолу казва, че никой от присъстващите не знае, дали положението в останалите банки не е същото. Прочети си го сам. Стенограмата е публикувана и е косо настръхваща!
  Атаката срещу банката просто НИКОЙ не я разследва! Ако аз съм гаднярка и ти ме гръмнеш, това основание ли е да те оправдаят?

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK