Еврокомисар Тибор Наврачич: Качеството на висшето образование в България зависи и от инвестициите в него

Тибор Наврачич

© Европейска комисия

Тибор НаврачичЕвропейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич бе на годишната конференция за иновации на Европейския институт по иновации и технологии в Будапеща, където бяха отличени най-добрите стартиращи компании на млади учени-предприемачи.


"Дневник" разговаря с Наврачич за бъдещите приоритети на Европейската комисия (ЕК) в сферите на образованието и иновациите и за реформите, които са необходими за българското висше образование.


Днес участвате във форум за иновации, инициирани от млади учени в Европа. Какви иновации в образованието ЕК възнамерява да подкрепя в бъдеще?
- В момента работим върху следващата финансова рамка от 2020 г. и обсъждаме следващите приоритети на ЕК, сред първите в списъка на които ще бъдат както образованието, така и иновациите. Хората, които вземат решения не само на европейско ниво, но и като цяло, осъзнават, че ние трябва да помислим повече за бъдещето - не само за бъдещите поколения, но и за бъдещите технологии. Образованието е чувствителна част от това мислене за бъдещето.


Като говорим за бъдещето в образованието, какви реформи трябва да направи правителството на България - страната, от която идвам аз, за да стане нашето образование по-конкурентноспособно на това в Европа?


- Доколкото знам България тъкмо приключва реформата в училищното образование и се концентрира върху реформата във висшето образование. Аз доста често посещавам България и мисля, че си личи, че вие сте много талантливи и амбициозни хора особено в сфери като образование, култура и спорт. Последният път бях във Варна, която тази година е Европейска младежка столица, се срещнах с млади предприемачи, които са инициирали социално кафене, за да вдъхнат живот на предприемаческата екосистема в града. Това е само един от примерите за ангажираността на младите хора с иновациите и е доказателство, че България върви в правилната посока. Следващата година ще е българското председателство на Съвета на ЕС, а в същото време и София ще бъде Европейска столица на спорта - това са добри възможности да покажете своята иновативност. За мен спорта, освен част от образованието, може да бъде важна част от иновациите, тъй като учи децата и младите хора да бъдат иновативни - умение, което може да е много важно в изследователската общност.


В България чакаме официални данни от изследване за университетите, което вероятно ще покаже, че 52 висши учебни заведения са много за страната ни. Ще препоръчате ли България да намали броя на университетите, за да подобри качеството на висшето образование и на научните изследвания?


- Да, знам, че в България има много фрагментирана структура на висшето образование, има и много малки университети, някои от които частни. Аз не мога да се меся в политиките на държавите-членки по отношение на образованието и не мога да давам такива съвети. В същото време България е една от страните, които искат да работят в колаборация с ЕК по отношение на реформата в образованието. От страната ви зависи дали ще реши, че броят на университетите е прекалено голям или че е добре да са толкова. Качеството на висшето образование може да зависи от инвестициите в него.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Почна да ми писва от изливането на толкова пари в това образование.. направо за нищо...
  ... хиляди цигани с дипломи за десети клас не могат да пишат...не могат да разчетат календар..
  ... на другите нивото постоянно спада... едно време се съдираха да учат и в гимназиите и малкото университети и без тия пари... става малко като с кърпежа на дупки по пътищата- далавери за десетки милиони и след две години пак същото и по лошо..

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  "Не става само с ядене...."
  Даже и само с пари не става. Умря конкуренцията, престоят във ВУЗ изглежда като излежаване на присъда, дипломата нищо не гарантира, университетите са повече от дюкяните.
  Докато няма цедка, няма да има и ефект.

  Еретик
 3. 3 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#1] от "lynyrds":
  "Почна да ми писва от изливането на толкова пари в това образование"

  Колко пари? Имате ли представа - кажете в абсолютни числа. Ако не ми посочите значи просто пишете на принципа: "и аз да изокам".
  В относителни аз ще ви кажа: основното във висшето образование са парите за един студент, които държавата плаща. Дянков ги намали с 30% уж временно и оттогава не са ги вдигали. Посочете ми друга област с такова намаление.
  Да, парите не са всичко . Трябва да се премахне плащането на калпак, защото това води само до снижение на качеството. Но когато за един инженер, например, държавата плаща 20 пъти по-малко (поне) от страните, към които сме се запътили няма как да стане. Отделно университетите на Запад прехвърлят в образованието до 40% от парите за наука. У нас пари за наука практически няма. А без наука висше образование не може да има - това са двете страни на един медал. То не се разбира от никой от управляващите ни през последните 20 г. и резултатите са видни.
 4. 4 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2839 Весело

  "Еврокомисар Тибор Наврачич: Качеството на висшето образование в България зависи и от инвестициите в него"

  Така е. Липсата на инвестиции е проблемът, а не фалшивите дипломи.

  тел 032 644 150
 5. 5 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 963 Неутрално

  "Еврокомисар Тибор Наврачич: Качеството на висшето образование в България зависи и от инвестициите в него"Така е. Липсата на инвестиции е проблемът, а не фалшивите дипломи.
  —цитат от коментар 4 на Иван К


  По-големият проблем е че няма абсолютно никакъв диалог между университет - работодатели и текущ обзор на технологиите които в момента се развиват. Повечето специално Технически университети учат по учебни програми създадени преди десетилетия. От време на време наваксват с една нова специалност/катедра но това е прашинка пясък на плажа. Не може от цял университет да създадеш няколко специализирани направления - примерно Siemens за индустриални контролери; HP, Cisco за мрежови технологии, Microsoft за програмиране и да теглиш чертата (при положение че тука влизат по 30 човека на година защото само толкова компютри, оборудване, преподаватели и т.н. има) . При положение че за изброените няма нужда да ходиш 4 години в университет + 1.5 магистър след като за по-малко от година и половина ще си научиш материала в къщи, ще вземеш 1-2 частни урока за нещата които трудно разбираш и ще си вземеш сертификатите. Да в зависимост от частните уроци и цената на сертификатите може да ти излезе с 1000-2000 лева по-скъпо (ако си държавна поръчка в университета). Но за тези пари спестяваш 3-4 години. А в по-голямата част от случаите малко стаж + сертификат > празна диплома без грам опит. В икономическите университети е още по зле. Бълват по едно 5-9 хиляди човека от които 90% стават сервитьорки, бармани, продавачи и т.н. Вярно че търговията на дрехи също е бизнес за който важи икономиката, ама...

 6. 6 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#3] от "grajdanin1":

  Душа и нии сме ходили у университет...на кого ги приказваш тия ... я ти ми посочи само една друга сфера след 27 години демокрация с такава деградация ....НЯМА...
  колкото и назад да сме все някак хората се мъчат и вървят напред макари с малки крачки..

  Не и в образованието където има разпад...НЕГРАМОТНИ взимат дипломи за средно , висшето е за ВСЕКИ... най-добрите учат на Запад.
  Каква наука ми дрънкаш в тия пародии на университети..аре че не ми се занимава с сантименталните ви даскалски глупости..

 7. 7 Профил на Nimart
  Nimart
  Рейтинг: 3818 Весело

  Наливането на пари в българското образование в сегашния му вид е все едно да правиш вино в пробита бъчва...

 8. 8 Профил на Dimiter Tsvetkov
  Dimiter Tsvetkov
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  .. колкото и назад да сме все някак хората се мъчат и вървят напред макари с малки крачки.. Не и в образованието където има разпад...
  —цитат от коментар 6 на lynyrds

  Всичко се движи напред, в посоката, която са му указали. Образованието е точно такова, както всичко останало в България.

 9. 9 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#3] от "grajdanin1":Душа и нии сме ходили у университет...на кого ги приказваш тия ... я ти ми посочи само една друга сфера след 27 години демокрация с такава деградация ....НЯМА...колкото и назад да сме все някак хората се мъчат и вървят напред макари с малки крачки..Не и в образованието където има разпад...НЕГРАМОТНИ взимат дипломи за средно , висшето е за ВСЕКИ... най-добрите учат на Запад.Каква наука ми дрънкаш в тия пародии на университети..аре че не ми се занимава с сантименталните ви даскалски глупости..
  —цитат от коментар 6 на lynyrds


  ааа ... ти си от тройкаджиите, които ги пускахме по милост, да се отървем.... Личи си от стилния изказ. Университетите може да са пародия, но няма как да ги затворим - ще трябва и държавата да затворим тогава. Проблемът е по-нагоре, в Комисията по образование и наука към Народното събрание: в тая комисия учени няма. Няма и в Народното събрание. Не е като да нямаме учени, въпреки лошите университети. Но политиците си избират тикви, тиквени са ни и университетите. Като за тиквеници. Заплащането е ключов въпрос, като трябва да върви заедно с реформа: правиш наука, ставаш професор. Не правиш - не ставаш. За начало трябва да настигнем Северна Африка по заплати, после да мислим и за по-нататък.

 10. 10 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#9] от "gavrilov":

  Ти пък душа си от даскалите което ясно си личи по катастрофалните клишета и убеждението че все някой ви е виновен и трябва да ви оправя...
  Май си и бая недосетлива да си признаеш че пишете тройки по млост...Ми що бе душа ги пишете А.
  Относно стила аз съм вехт специалист по Пруст.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах