Виктор Божинов, режисьор: Във "Възвишение" ме провокира усещането за съвременност

Виктор Божинов, режисьор: Във "Възвишение" ме провокира усещането за съвременност

© Велко АнгеловВъзвишение" - екранизацията по едноименния роман на Милен Русков, тръгва по кината на 65 екрана - най-широкото разпространение за български филм в новата история на българското кино, на 10 ноември. В датата не е търсена особена символика, каза екипът му на пресконференция вчера - просто възможността да стигне до най-много хора във вече пълния с нови български филми календар.


След като бе показан на Деня на народните будители в Котел - мястото, където се ражда идеята за романа на Милен Русков, "Възвишение" вчера за пръв път се срещна с публика от журналисти в София, любопитни как изградената върху монолози книга ще бъде превърната в киноповествование. Любителите на романа няма да бъдат предадени. Във филма участва цяло съзвездие обичани български актьори - Филип Аврамов, Васил Михайлов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Герасим Георгиев-Геро, Малин Кръстев, Христо Петков, Кирил Ефремов, Димитър Рачков, Стефан Денолюбов, Параскева Джукелова, плюс изпълнителите на главните роли - Александър Алексиев и Стоян Дойчев. "Дневник" разговаря с режисьора Виктор Божинов след прожекцията.


Фотогалерия: По стъпките на Гичо и Асенчо с "Възвишение" >


Споменахте, че сте били далеч от мисълта да представяте Димитър Общи като злодей. Във филма има много конфликти, за разлика от едноплановата героизация, на която това време често е подложено. Два от тях са между действието и "разсуждението", Димитър Общи, като деен и нетърпелив, и Левски като тактик и идеолог, и между чуждото, западното и възприятието му у нас. Напомни ми на една фраза от деня на народните будители - че българският будител "не е интелектуалец от европейски тип". Какъв е българският будител?
- Димитър Общи се е опитал да буни народа. Много хора твърдят, че е бил сръбски шпионин, вкаран, за да разруши цялата работа. Но по отношение на историята може да се говори страшно много. Идеята във филма е нещата да не се представят в черно и бяло, категорично в едната или другата посока.


Не мога да кажа дали будителят е европейски интелектуалец - може да бъде и такъв. "Будител" означава човек, който е намерил смислени неща и се опитва да зарази останалите с тях, за да се движим нагоре. Развитието напред е част от природните закони. Въпросът е да намерим онези хора, които ще го направят и движение нагоре. Защото можеш да се движиш и напред и надолу. Това е смисълът на самата дума "възвишение".


Какво си представяте, че пише в писмото на Общи до Левски? (Основна мисия на главните герои Гичо и Асенчо е доставянето на писмото до Левски, но съдържанието му така и не става ясно - бел. ред.)


- Аз си представям, че е поискал да си уговорят среща. Защото много често се случва едни хора да говорят за едни и същи неща, но да не се разбират. Вярвам, че двамата са искали да говорят за едно и също нещо, но може би просто не са се харесвали. Към края на филма Гичо достига до прозрението, че "народ не существува". Какво има предвид?


- Ами да го питаме него Какво всъщност значи изразът "народ"...? Нация е едно, народност - друго. А народ малко звучи като безпринципно събиране на разни хора. Някакво събрание, но не от география, не от идея Затова винаги ми е много смешно, когато някой се опитва да говори "от името на народа". Да не забравяме, че най-ужасните неща, са извършени "в името на народа". Присъдите и до днес продължават да се произнасят "в името на народа", в което има доста безотговорност и спекулация.


Вече се чуха такива препратки и вероятно е неизбежно филм за тази епоха да бъде сравняван с "Време разделно". Вие виждате ли го в тази линия на българското кино?


- Не, категорично. Ако го виждах в тази линия, изобщо нямаше да се занимавам. Във "Възвишение" ми хареса, че става въпрос за хора, че нещата не са разделени на черно и на бяло, че погледът към този исторически период е според мен единственият възможен - верен и честен към сложността на периода. Не се опитва да го ситуира в параметри, които да обслужат някаква идеология, концепция или виждания за света. Това е голямото предизвикателство - усещането за истина. Тя може би затова толкова лесно кореспондира със съвременността. Категориите за истина се разполагат върху времето. Най-ценното, което ме провокира във "Възвишение" е усещането за съвременност.


Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  абе типичните високомерни
  романи в стил класическата
  или филми в стил снимаме в Странджа
  хора в народни носии и малко възрожденски език.
  не ме кефят.
  и ще продължават да не ме кефят.
  няма теми, нито в киното ни, нито в литературата ни.
  единствените ни хубави филми са от соца и то повечето комедии,
  един сериал Петко Войвода и това е.
  така е като каруцата е пред конете.

 2. 2 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Ще го гледам утре на предпремиерата. Дано да е добър колкото книгата.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 3. 3 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Весело

  Ей, масивна атака ни направиха с това Възвишение, отърване няма или както един друг прехвален български филм каза - светът е голям, но спасение от ''Възвишение'' няма.

 4. 4 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  До коментар [#3] от "princess_x":

  Преди време имаше един форумец с ник BoBo, доцент по френска литература в Търновския университет, преди около 4 години писа във форума, че "Възвишение" е забележителна книга, но "спецовете" позакъсняха с признанието и сега наваксват, като изпадат в другата крайност.

 5. 5 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#3] от "princess_x":Преди време имаше един форумец с ник BoBo, доцент по френска литература в Търновския университет, преди около 4 години писа във форума, че "Възвишение" е забележителна книга, но "спецовете" позакъсняха с признанието и сега наваксват, като изпадат в другата крайност.
  —цитат от коментар 4 на Тsonkooo


  че като е доцент по френска литература
  да не би да е нещо като капацитет по въпроса.

 6. 6 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 395 Неутрално

  От коментарите дотук: Хейтърс гона хейт, е казал народа.
  Страхотна книга и имам усещането, че и филмът няма да ме разочарова.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Разсъжденията на режисьора за народа ми идват в повече. Допускам, че въпреки добрата реклама и трейлър, тази продукция може да се окаже поредната свръхпрехвалена такава. И вече се замислям дали бих го гледал на кино (каквото първоначално намерение имах) или да изчакам да го пуснат по телевизията или на торент (евентуално). Подкрепям коментар #1 под темата, че твърде философски и интелектуални идват повечето филми на новото българско кино и засега не се сещам за такива вечнозелени хитове, каквито са направени по времето на соца и ще останат в паметта на редица поколения и занапред.

  Също така доста суперлативи има за книгите на Русков, но от материал за него тук преди известно време не останах с много добро впечатление. Така че ще видим какъв ще е крайният резултат. Явно си има някакво ядро от фенове, но това важи и за Захари Карабашлиев и за всички съвременни български писатели.

 8. 8 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 370 Неутрално

  очакваме да прочетем редовните трийсетина поста на хора, които не са чели книгата, но смятат, че не е хубава - от такива спасение няма и няма да има; романът е най-хубавият или най-малкото в топ 3 на българските романи изобщо, друг е въпросът какво е излязло на кино, но то книгата си е едно, а филмът - съвсем друго нещо - дано да е хубав, пък дори да не е кат книгата

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 9. 9 Профил на ve6ter
  ve6ter
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Интересно ми е толкова дълга история как се е побрала на лента...Ще видим.

 10. 10 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ще ви кажа мнението на човек, който е чел книгата и е гледал филма и е експерт по българската история.
  Не съм аз.
  Първо - филма не е бил скучен, и няма да ви накара да напуснете залата.
  Второ придържа се, както към историческата фактология, така и към книгата.
  Трето - има много псувни и не особено лицеприятни думи, като "сералник", "ибах ви мамата" и други, но те са в пъти по-малко отколкото били използвани в книгата.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 11. 11 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 287 Неутрално

  А тия дето се надяват да го видят в някой торент - няма да е скоро.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 12. 12 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Тъпо е, че коментари под тема за култура и то свързана с нашата история не буди никав интерес.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 13. 13 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#6] от "NMink":''От коментарите дотук: Хейтърс гона хейт, е казал народа.
  Страхотна книга и имам усещането, че и филмът няма да ме разочарова.''

  А пък аз казвам: безкритичното възхваляване е хранителната среда на посредствеността.
  Именно затова тя ни залива отвсякъде.
  И едва ли има по-посредствено клише от ''хейт'' и ''хейтъри''.

 14. 14 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Левски...
  "Янко Гочев:Заради българомразеца Граф Игнатиев обесват Левски, отказал да е руски агент
  Митът за българите като нация от предатели трябва да се изостави. Лъжа е, че Левски не е бил спасен, защото българският народ не направил нищо, за да го освободи въпреки малобройната му охрана. Тази лъжа е създадена с точно определена цел, за да настрои българите едни срещу други, да ги принизи и унижи, като ги противопостави на техния национален герой Левски, останал неразбран, излъган, подведен и дори "предаден" от българския народ!?"
  http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/-yanko-gochevzaradi-balgaromrazetsa-graf-ignatiev-obesvat-levski-otkazal-da-e-ruski-agent-85459

  nemo malus felix, minime corruptor.
 15. 15 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#10] от "qwerty 500":
  Второ придържа се, както към историческата фактология, така и към книгата.
  ..................
  Точччно това е проблемът, който не си разбрал.
  "Вътвишение" е роман.
  Нито с фактите няма нещо общо, нито пък с истината.
  Това са писания на един човек, нещата както неговият ум ги е побрал и изплюл.
  Нищо повече.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 16. 16 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тsonkooo":

  Май си спомням нещо подобно. Но все пак няма да прочета книгата и няма да гледам филма. Книгата - защото почти не чета художествена литература, а българската, съвременната, ме отблъсква по особено силен начин и не мога да намеря сили, за да довърша дори една прехвалена книга от днешен български писател. Всички, които съм опитвала да чета, ми изглеждат твърде маниерни, пресилени, неистински, неживи. С филмите проблемите са още по-многобройни.
  При положение, че съществуват толково прекрасни световни произведения на литературата и киното, защо да си губя малкото отредено време в четене и гледане на незабележителни с нищо произведения?

 17. 17 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Прочетох книгата, естествено че още не съм гледал филма. От книгата очаквах повече. Гичо обикаля с Асенчо, както Моисей обикаля из пустинята. Но не усетих целта, възвисяването. Все пак накрая заради пусти егоизъм Асенчо и той става предател. Да не говорим за това, че парите от обира на хазната в голямата част не отиват за общото дело. Детайлите за прословутия обир така и не са известни на широката публика. Но най не ми допадна позицията на Милен Русков за поп Кръстьо. Мисля че историческата наука напоследък доказва, че поп Кръстьо е жертва на интрига. С нетърпение ще отида да видя филма. Въпреки че моята "камера" вече е композирала в съзнанието ми моята визуална версия.

 18. 18 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  няма да отида да видя филма, по простата причина, че за мен винаги книгата, текстът, са по-увличащи от образа, филма. инак, Гичо ми остава в ума с "ибаний кон". судьба.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 19. 19 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#14] от "СДС":

  Някакви доказателства за такива твърдения? Иначе сме в полето на политическата пропаганда от 2017 г.

 20. 20 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Филмът си заслужава и следва книгата, гледайте го. Изненадах се като видях главните герои след филма, колко детски изглеждат :)

  Мома, връщай 12 и 12А!
 21. 21 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#16] от "princess_x":

  Защо реши, че е незабележително, след като не си чела книгата? Предполагам и романите на Дико Фучеджиев не си чела. Чела ли си класика: световна, българска? Отричаш изкуството без да можеш да вникнеш в смисъла на написаното. За това ти е скучно и не можеш да я прочетеш. Книгата не е някакво действие измислено от някой писател. Всяка книга иска да покаже нещо. Има си своя смисъл. Ако ти не можеш да го разбереш си е твой проблем.

  Димитър Димов
 22. 22 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#16] от "princess_x":

  Защо реши, че е незабележително, след като не си чела книгата? Предполагам и романите на Дико Фучеджиев не си чела. Чела ли си класика: световна, българска? Отричаш изкуството без да можеш да вникнеш в смисъла на написаното. За това ти е скучно и не можеш да я прочетеш. Книгата не е някакво действие измислено от някой писател. Всяка книга иска да покаже нещо. Има си своя смисъл. Ако ти не можеш да го разбереш си е твой проблем.

  Димитър Димов
 23. 23 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#21] от "Димитър Димов":

  Това, че книга или друго произведение на изкуството не ми харесва, не означава, че не съм го разбрала.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK