Христо Петков, актьор: Все още не сме преодолели проблемите си от Възраждането

Христо Петков, актьор: Все още не сме преодолели проблемите си от Възраждането

© Велко Ангелов"Възвишение" - вероятно най-очакваният български филм на 2017 г. официално тръгва по кината днес, 10 ноември. Екранизацията по романа на Милен Русков събира на екран над 20 любими български актьори. Христо Петков играе Тодор Шумненеца - втори в четата на Димитър Общи, към която се присъединяват главните герои Гичо и Асенчо, и главатар в негово отсъствие. Христо Петков е известен с ролите си на сцената на Народния театър ("Нощна пеперуда", "Хъшове", "Процесът срещу богомилите", "Последното изкушение на Христос") и театрална работилница в "Сфумато", където играе в "Долината на смъртната сянка" и "Престъпление и наказание" от Достоевски, "Жюли, Жан и Кристин" от Стриндберг, "ОООО Сънят на Гогол" и много други. Познат е и от сериалите "Четвърта власт" и "Под прикритие" и филмите "Лора от сутрин до вечер" и "Ловен парк".


Във "Възвишение" се сблъскват много конфликти - между оцеляването и героизма, образованието и невежеството, действието и "разсуждението", балканското и европейското. Като че ли героите в четата стоят от различни страни, особено по оста Общи-Левски. Какъв е Тодор Шумненеца?


- В тази чета се спазва йерархия и е ясно, че Димитър Общи е главатарят. Когато него го няма, функциите му се поемат от Шумненеца. И в момента, в който вече се знае за обира и започват да ни търсят, на плещите на този герой пада огромна отговорност. Мисля, че се получи - има израстване в абсолютно всички герои, не само визуално, но и ментално. Периодът на снимките бе доста дълъг - 9 месеца, и те се променяха заедно с нас.
Иначе според книгата Тодор Шумненеца има само четири пръста на ръката си, защото е изгубил един на комар. Ние решихме да не възпроизвеждаме този трудоемък детайл, но го приех като знак за характера му: че е малко хазартен тип, че е онзи, който казва: няма да бягаме, тука ще останем, ще се бием - защо ги мъкнем тия оръжия толкова време?


Фотогалерия: По стъпките на Гичо и Асенчо с "Възвишение" >


Има момент, в който Асенчо и Шумненеца обсъждат кой е по-големият революционер - Левски или Общи. За Шумненеца това е Общи, същевременно самият той си позволява да се спречка с него, когато Общи, понеже е кибритлия, казва нещо остро за Левски. И Общи се поправя.


Този конфликт съществува и според мен е спазен добър тон. Подходът към образа на Левски много ми хареса: той ли е, не е ли той в онази сцена - образът му остава обвит в мистерия.


Перифразирам от филма, "европеецът, ако ни каже да серем на площада, ще го направим" Това можеш да го чуеш и днес. И ми припомня на една реплика от онзи ден - че българският будител "не е интелектуалец от европейски тип". Съгласен ли сте?


- Предпочитам да не се замесвам в политически конфликти и да не задълбавам кой е европеец и кой не. Но е плюс на филма, че същите конфликти стоят и сега. Той звучи съвременно, независимо че става въпрос за Възраждането.


Защото когато започнахме да го снимаме, ни казаха - пак ли филм за турците, пак ли тая тема... Каква тема? Хората ходят на психиатър, за да се изчистят от неща, които ги тревожат. Според мене българите и до ден днешен не са се изчистили от този момент от историята, за да могат да погледнат напред. Докато е така, винаги ще сме зависими от по-големи сили, дали ще е Европа, Русия или Америка. Не знаем мястото си в Европа и не сме наясно със собствените си проблеми. Преди няколко дни бях в Сърбия и ми направи впечатление, че колкото и да им е сложно политически, икономически и всякак, имат мислене на по-свободни хора, отколкото сме ние.


Христо Петков, актьор: Все още не сме преодолели проблемите си от Възраждането

© Велко Ангелов


Вие успяхте ли да се терапевтирате с "Възвишение"? Промени ли нещо филмът у вас или в погледа ви към онова време?


- Да, успях, между другото. Това, което Филип (Аврамов - бел. ред.) каза - че се чувства като друг човек, важи и за мен, а мисля и за всички. Започнах да виждам киното като съвсем друг тип изкуство, в което можеш да се потопиш - както в театъра, но по друг начин.


Това, че снимахме хронологично промени мисленето ми за киното, защото успях да видя как героят може да се промени, без кой знае колко да го мислиш. В театъра много често си репетираш у вас, учиш си текста. В киното, поне аз гледам никога да не си науча текста докрай, за да може моментът да се получи по време на снимки. Това, че бяхме толкова дни заедно, че сме работили до 4 през нощта, а на другата сутрин сме станали в 6.30, за да ходим един час до локацията, където се оказва, че не можем да снимаме заради силния вятър - тези преживявания няма как да не се отразят на екран.


Страшен късметлия се чувствам, че ме избраха за този филм и се срещнах с целия екип. Бях чел книгата преди Виктор да ме покани и когато това стана, бях много радостен. Аз съм играл в театъра Бенковски, гледал съм всичките филми - "Мера според мера", "Време разделно"... Трябваше да прочета и още доста неща. Не знам дали се е променило отношението ми към епохата, защото винаги съм я свързвал с борба за свобода, не с робство.


Можете ли да защитите действията на Асенчо, героят на Стоян Дойчев?


- В този тип изкуство ти си длъжен да защитиш героя си, независимо какво прави. Впрочем вчера, когато гледах филма като зрител (на премиерата в Котел на 1-и ноември - бел. ред.), усетих как той ти става изключително симпатичен. Има моменти, когато го няма и усещаш как публиката се радва, когато се върне на екран. Затова е толкова силен шамарът накрая.


Какво според вас пише в писмото на Общи към Левски?


- Нямам представа, това са дела на по-високо равнище, в които Шумненеца едва ли би се забъркал... Но се надявам да е било желание за помирение.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  "Защото когато започнахме да го снимаме, ни казаха - пак ли филм за турците, пак ли тая тема... Каква тема? Хората ходят на психиатър, за да се изчистят от неща, които ги тревожат. Според мене българите и до ден днешен не са се изчистили от този момент от историята, за да могат да погледнат напред. Докато е така, винаги ще сме зависими от по-големи сили, дали ще е Европа, Русия или Америка. Не знаем мястото си в Европа и не сме наясно със собствените си проблеми. Преди няколко дни бях в Сърбия и ми направи впечатление, че колкото и да им е сложно политически, икономически и всякак, имат мислене на по-свободни хора, отколкото сме ние."

  Аз съм чел книгата и вероятно ще видя и филма, но поне засега достойнствата на развитите тези от автора, на мен ми убягват.И ето, че вече и артистите, от които се очаква да защитят въпросните тези, ги развиват и допълват с подобни разъждения.
  Кой, в каква стрепен се чувства зависим от т.н. големи сили и ако не отделния човек, а митичната държава е в подобна зависимост и не трябва ли да потърсим решение на проблема не в миналото (турците) или днешните конспирации, а в себе си, защото държава не е абстрактно понятие, а това сме ние.
  Да се опитаме да си отговорим, защо аджеба Дания или други държави, близки по население и природни дадености не са зависими или поне хората се чувстват добре и имат самочувствие, както и какво трябва и можем да направим, че да бъдем като тях.
  Вместо това, ние се борим "с турците" и завиждаме на сърбите, които видиш ли макар и по-зле, ама били с по-добро самочувствие.
  Съжалявам, но ако на Христо Петков самочувствието е по-ниско от това на сърбите, с които е контактувал или наблюдавал, моето не е и затова му благодаря за подобни обобщения, но не ги споделям. Дано поне покрай тези социални-политически и психологически търсения, да не е пренебрегнал някои професионални задължения и филма да се е получил по-добре.

 2. 2 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 680 Неутрално

  .... ще взема да я прочета, тая книга ... и да гледам тоя филм ... че то стана много натрапено събитие. Накъдето се обърнеш, погледнеш - все „Възвишение“ ....

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5547 Неутрално

  Успех на филма :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 774 Неутрално

  И аз не споделям обобщенията на Петков. По време на Възраждането не съм бил роден, как бих могъл да съм сред тези, които не са преодолели проблемите си от Възраждането.

 5. 5 Профил на Весел дрон
  Весел дрон
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Аз гледах вчера филма , на предпремиера. Горещо го препоръчвам, наистина е впечатляващ. В рамките на месец това е втори български филм, който гледам. Наистина е хубав.

 6. 6 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Хората ходят на психиатър, за да се изчистят от неща, които ги тревожат. Според мене българите и до ден днешен не са се изчистили от този момент от историята, за да могат да погледнат напред...

  Така де, днешните българи едва ли си спомнят време оно....
  Ако имат проблеми и тревоги от " този момент от историята ", тя е по скоро резултат от възпитавалите ги по този начин, към този момент от историята...

  Коментар 1 го е казал точно..

  "More Majorum"
 7. 7 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Бих гледал филма но не на кино. Защо цените на билетите за българските филми са равни на цените на билетите за американските филми. Цената на билет за едн бг филм трябва да е по-ниска защото бюджета е 100 пъти по-нисък,

 8. 8 Профил на xeb1000
  xeb1000
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Гледайте си Тор срещу Хълк , дебили.
  Настроение:Натрапващо

 9. 9 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1093 Весело

  Актьор дава генерална оценка народопсихологиата на българите и ни сочи за пример сърбите! Машалла, бе пич, явно не си преодолял проблемите си от Възраждането!

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално
 11. 11 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Най-важното в интервюто е това:

  "Според мене българите и до ден днешен не са се изчистили от този момент от историята, за да могат да погледнат напред. Докато е така, винаги ще сме зависими от по-големи сили, дали ще е Европа, Русия или Америка. Не знаем мястото си в Европа и не сме наясно със собствените си проблеми."

  Все ни карат да се вторачваме в миналото, като безмилостно ни лъжат за него. Радвам се, че хората го разбират. Това значи, че този проблем вече се решава.

  Имам обаче и един конкретен въпрос - като го чете някой разбирач, да вземе да се изкаже: "Какво според вас пише в писмото на Общи към Левски?" Една от линиите за очерняне на Общи в официалната ни история е твърдението, че е бил неграмотен. Наистина ли? Знае ли някой?

 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Възраждането е провал. Щом се налага Алеко да пише след години за ориенталеца Ганю!

 13. 13 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Възраждането е провал. Щом се налага Алеко да пише след години за ориенталеца Ганю!
  —цитат от коментар 12 на karatista


  Възраждането не е провал. И Алеко е сред доказателствата. Възраждането започва с Паисий и Берон и стига своя апогей в началото на 20-ти век.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 14. 14 Профил на jym05539042
  jym05539042
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Сърбите вадят по 30 филма на година! Мисля, че това се има предвид! Не се обиждайте на балкански теми! Филма е много добър!

 15. 15 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  и не сме спрели да дардорим банализми.

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Любопитно

  До коментар [#11] от "gullwing":

  Чете ли книгата и ако да,какво мислиш за нея?Знам тезите ти и съм влизал в блога ти,помага ли тази книга да се разсее мъглата около тази част от историята ни?

  klimentm
 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Весело

  До коментар [#15] от "betona":

  Виж бетоне какво казва на едно място в книгата Гичо:

  "Краткое обяснение към читателям.

  Аз знам че българскии читател като види някоя си книга първом ще рече:
  "Абе защо я е написал таз книга,какво е зел да мъдрува!"
  Българскии читател е невеж,но много взискателен! Ти такъв измекярин лесно неможеш намери като Българскии читател"

  "Възвишение" стр.231

  klimentm
 18. 18 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#17] от "klimentm":

  че съм невеж - такав сме. че сме всискателен - не. :). инак тва е напълно верно за бг читателя. щот той не е читател ами пучитател. а пък пучитател иде от путкин читател. сиреч претпочита да се захласва по него си и некои други раоти а не пред искуството.
  а мнението ми за книгата го знаеш , но айде пак да ти го припомните. най добриа бг роман досега, приносен в св л-ра.
  фюлма няма да го гледам. може и да е убав но не требе да се сравнява и гледа с книгата в тиквата ти, освен ако не го праиш за да можиш после да кажиш няшто по вапроса. мноо сме пиан клименте да му се не види ,забраихме къв пример искахме да ти подадаме. бетона е царя на купана и е винаги готов за смирноф и либоф.мачкай гичо ти си бг юнак а не простак. трябва некои път да изпииме по една вотка клименте

 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Весело

  До коментар [#18] от "betona":

  С най голям кеф,за вотка винаги съм готов!

  klimentm
 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Весело

  До коментар [#18] от "betona":

  а,и да ти кажа право всички сме невежи ,невежеството аз вече не го броя за порк,важното е сърцето и душата да са добри ,останалото е от лукавия!

  klimentm
 21. 21 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И аз не споделям обобщенията на Петков. По време на Възраждането не съм бил роден, как бих могъл да съм сред тези, които не са преодолели проблемите си от Възраждането.
  —цитат от коментар 4 на john_3volta


  Става дума за исторически комплекси на национално ниво . Има едно напрежение или една лека враждебност между нас и съседите ни, особено по отношение на турците която още не сме преодоляли / какавото например няма между французите и германците въпреки че са воювали много помежду си /. За това разбира се има много обективни причини, В най новата си история България е била независима горе долу 35 години , а народа е бил подложен на масови промивки какви уроди са турците и какви пичове са руснаците. Мисля че за такива проблеми говори актьора.

 22. 22 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#13:"biss Mark"][/quote]

  Точно така, Възраждането е процес, не е еднократен акт. Аз даже си мисля че то продължава и във момента, или поне има нужда да продължи. Ганьото все още преобладава над европеееца.

 23. 23 Профил на xeb1000
  xeb1000
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Неграмотния Общи
  http://www.168chasa.bg/Article/1759834
  Четата от разбойници и катили , нормално да псува
  http://www.168chasa.bg/Article/1789475

 24. 24 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Нали си спомняте, че любима книга на българите е "Под игото", щото друга не са чели. Писна ми от патриотизми, вглеждане в миналото, българщини и поводи за напиване с ракия. Какви ти комплекси от Възрождението и какви пет лева..... така никога няма да имаме нашия Костурица и ще си стоим някъде между 19-ти и 20-ти век.

  Ехоооо, в последните години има само един роман на световно ниво. И това е "Физика на тъгата". Всичко друго е опити и пак опити. Колкото до киното-почти всчики български филми са интровертни и лошо озвучени.

 25. 25 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Авантюристичният обир на хазната от Димитър Общи води до провала на революцинното дело на Левски и до кончината на самия Левски.Това е един тъмен момент от Българското Възраждане, който едва ли заслужава такива напъни от страна на артистичния свят.Когато не познаваш близката /комунистическата/ и далечната /Възраждането/ наша история по -добре е да си мълчиш отколкото да се възхищаваш от сърбите и да обобщаваш днешната ситуация.

 26. 26 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#23] от "xeb1000":

  Погледнах линка към "168 часа". Трябва да кажа, че това е много характерно за традиционната ни история очерняне на Общи. Трябва да се има предвид, че образа на Левски у нас е изграден по тертипа на Христос, като на Общи му е отредена ролята на Иуда с всички произтичащи от последици.

  Все пак самият материал дава (между редовете) възможност да се направи и по-реалистична преценка на тандема "Левски - Общи". Ето по-интересното:

  - Левски никога не е участвал в никакви революционни прояви из Европа като Общи. А последният е и то безкористно.

  - Левски не е ръководител на организацията, както масово се представя у нас. Ръководител е Каравелов.

  - Срещу Левски в организацията се изправя не само Общо, Кънчев и Попхинов. Между другото, Плевенския комитет, оглавяван от Попхинов, е първият учреден в България комитет, а самият той е брат на Данаил Попов, когото напоследък все по-често наричат "най-доверения съратник на Левски". Споменатото събрание на Ловешкия комитет наистина е ограничило Левски както по поверената му територии, така и по функции. И това явно не е било случайно. Хората явно са били вече настроени срещу него. При това самото това събрание е било много преди извършеното от Левски детеубийство, което съвсем е обърнало организацията против него и поради което той е бил принуден да напусне Ловеч.

  - Общи не е предавал организацията. Когато е заловен, следствието вече разполага с показания на множество задържани дейци, които съвсем съзнателно възприеха тактиката на пълни признания. Когато Общи за първи път е закаран в кауша, те му казват: "Спасенитието е в множеството! казвай множеството!" Така че Общи само повтаря вече известното на съда, като се опитва обаче да нарисува много по-голяма организация с цел да превърне процеса в политически и да постигне преместването му в столицата Истанбул.

  И това са само неща, за които се лъже във въпросния материал. А колко истини не са споменати въобще? Най-вече неприятни, най-вече за Левски? впрочем, те вече се споменават и то все по-явно. Погледни и ти един линк: "Васил Левски - идеал или идол" на ids777.wordpress.com

  Успехове!

 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  До коментар [#26] от "gullwing":

  Прочетох статията "СЪВРЕМЕННИЯТ БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИЗЪМ"намирам я за много хубава и правдива.

  klimentm
 28. 28 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#27] от "klimentm":

  ++++++++++++++

  :-D

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK