Жан-Пол Падак, директор на WWF: Направете крачка назад за Пирин и икономическите ползи ще дойдат

Жан Пол Падак - директор от WWF

© Юлия Лазарова

Жан Пол Падак - директор от WWFОсвен със спасяване на изчезващи и застрашени видове, най-голямата световна организация за опазване на природата определя като основна мисия хармонията между човека и природата. За това как успяват в работят по тази своя кауза WWF, пред "Дневник" разказва директорът на WWF International Жан-Пол Падак, който беше на посещение в България през октомври. Той отговаря за развитието на организацията в световен мащаб и има богат опит и дългогодишна практика в Близкия Изток и Азия.


WWF работи в над 100 държави, подкрепящи около 1 300 проекта. Oснована e през 1961 г. в Швейцария и се разширява постепенно с регионални офиси в цял свят. В България организацията отваря врати през 2006 г.


В България все по-често лансират хипотезата, че екологичните неправителствени организации са "платени протестиращи", работещи за интересите на чужди организации. Как ще отговорите на подобни обвинения или с какво се занимава WWF и от къде идва финансирането й?
- WWF няма политически дневен ред, фокусирана е основно върху консервационната си дейност, това важи за всички наши клонове, включително и този в България. В началото на 60-те основната ни цел беше да спасяваме природата и отделни видове. Но в един момент осъзнахме, че ако искаме да съхраним природата, трябва да работим с хората. За нас е важно да обвържем препитанието им със съхраняването на природата, това е и нашата мисия по целия свят в момента – тя е една и съща, независимо дали става дума за България, Азия Африка, Америка. Финансирането ни идва от отделни граждани, донори от публичния сектор, фондации и малък процент от корпорации.


Първата ни битка беше за спасяването на "големите пет" вида в Африка. Най-спешно трябваше да се действа за носорозите и това беше първата ни акция – за тяхното спасяване и опазване. Тази кампания беше изключително успешна, увеличихме популацията на вида. Според мен този успех доведе до по-големи усилия, фокусирани върху опазването на дивите видове (Wild World Conservation) - например за спасяването на пандите в Китай.


Една от основните ни активности и сега е свързана с опазването на тигрите, целта ни е да удвоим популацията им до 2022 г. Опазването на видовете остава ключова цел, но осъзнаваме, че за да ги съхраним, фундаментално е да опазим техния хабитат, а за да успеем трябва да сме сигурни, че хората там са задоволени от ресурсите, от които имат нужда. Като казвам хората, имам предвид в по общ план индивидите, но и различните индустрии, които да могат да функционират, да задоволят консуматорските си нужди – било то суровини или земеделие.


В кампаниите си успявате ли да работите с някои бизнеси?


- За разлика от подхода на "Грийнпийс", ние залагаме много повече на кооперирането и сътрудничеството. Опитваме да преговаряме, за да постигнем "win-win" решения на всеки един проблем. Индустриите, корпорациите, отделните индивиди са част от икономическата фабрика на всяко едно общество. Предизвикателството в случая е как да работим заедно, за да разберем нуждите на корпорациите, но в същото време да ги накараме да осъзнаят какъв е ефектът от техните действия и по-конкретно от тяхното производство, как доставят те своите стоки и услуги на хората. Става дума за цялата производствена верига по дългия й път до консуматора.


Що се отнася до потребителите, опитваме се да им повлияем на това как и какво консумират – дали продуктите са произведени по устойчив начин, дали избират биопродукти. Така покриваме цялата верига от потребителите до производителите.


Значи работите с двете страни на веригата – бизнес и потребители?


Всъщност работим с всички сектори в обществото – от отделните индивиди, компании, корпорации, с публичния сектор – правителство и местна власт на всякакви нива, с традиционни общности. Търсим начин всички те да подобрят своята прехрана или печалба. Ако това значи корпорациите да печелят повече, това е добре, ние ще сме щастливи да е така, доколкото те подобряват и бизнес модела си така, че ресурсите, които използват да се добиват по устойчив начин. Това значи, че те ще могат да използват тези ресурси и в бъдеще.


Бихте ли дали конкретен пример?


- Ако става дума за рибна индустрия – вместо една компания да печели много като обаче унищожава рибните запаси, тя може да ги експлоатира по устойчив начин така, че да има ресурс и за бъдеща печалба. Години наред те ще могат да продължат да ловят риба, да предлагат работа, да предлагат качествена риба, устойчиви рибни продукти на консуматорите и да печелят от това.


По време на Конференцията за океаните в Малта преди месец десетки държави от цял свят се ангажираха с нови защитени територии и финансиране на опазването на морските си територии. Това ефективен подход ли е за опазване на околната средата?


- За нас защитените територии – било то в морето или сухоземни – са същността на опазването на природата, защото те опазват хабитатите. Ако ние можем да опазим няколко места, това позволява на биоразнообразието да "процъфти". Така допринасяме за едно по-здраво, но и по-щастливо общество, защото хората ще се чувстват по-добре.


В България големи територии попадат в екологична мрежа Натура 2000. Налага се мнение, че тези защитени територии са със статут на резервати и не могат да се използват от хората. Има ли как, според вас, местните жители да печелят от това, че живеят в Натура?


- WWF със сигурност подкрепя опазването и защитата на определени региони и територии. Идеалният вариант за една страна би бил да съществува мрежа от паркове и защитени територии, които са в полза на тази държава. Защото обичайно тези защитени места дават постоянен доход за местната общност – чрез туризъм или земеделие например.


Експертите залагат конкретни цели, за да очертаят минимум от напълно защитени зони – гори и морски територии. Ние подкрепяме защитата на подобни консервационни зони.


Това, което промотираме активно е защитата на Национален парк Пирин. Не става дума за местна кампнания на WWF-България, а за глобална акция, с която се опитваме да защитим цялостта на това, което е съхранено като природа в този парк.


Ние смятаме, че Пирин е толкова важен за българите, българското общество и култура, че е от дългосрочен интерес за вас да го съхраните като защитена територия, за да може да продължи през годините да генерира това биоразнообразие, но също така да може да дава и доход на местните от туризъм и т.н.


Конкретно за Национален парк Пирин явно става дума за труден казус, който продължава вече години наред. Какво точно планирате като действия в тази кампания?


Планираме да продължим да информираме хората, за да сме сигурни че всички страни в обществото – хора, местните граждани, управляващите и местна власт са наясно с важността на Пирин не само за българите, но за значимостта на този национален парк за целия свят. Фактът, че той е класифициран като световно природно наследство от ЮНЕСКО, доказва това.


И България трябва да бъде много горда, че има Пирин като защитена територия.


Но в действителност опазването му е под въпрос...


Пирин е защитен в момента, но има голям дебат дали националния парк трябва да бъде "отворен" за допълнително разширение заради нов ски зони. Нашата позиция по този въпрос, която активно лансираме е, че е по-добре Пирин да бъде оставен така, както е момента и да не бъде използван повече за допълнителна експлоатация.


Но местната власт, както и голяма част от управляващите са по-скоро на позицията, че просперитетът за региона, а и туризмът ще се развива, ако се позволи ново строителство. Дебатът е труден и сякаш е на плоскостта природа срещу просперитет.


Мисля, че при казуси като Пирин и други защитени територии трябва да гледаме дългосрочно и да сме сигурни, че сме разбрали напълно икономическите ползи от поддържането на тези територии под защита – било то морски или сухоземни.


В редица държави ние сме правили икономически анализ на икономическите и екологичните ползи от националните паркове и защитени зони като Пирин и стигаме до извода, че в дългосрочен план икономическите ползи за местните и за цялата държава са по-големи от краткосрочните.


Затова в случая мисля, че има нужда всички страни да направят една крачка назад и да се уверят дали разбират добре икономическите ползи в следващите 20, 30 и 50 години от това да поддържат защитен един парк, класифициран като световното наследство.


Правили ли сте подобен анализ за икономическите ползи от опазването на Пирин?


– Конкретно в случая с Пирин не сме правили, но сме подготвяли такова проучване за други места.


Смятам, че подобен анализ трябва да се изготви от местните власти и ние призоваваме официалните власти да го направят, за да добият ясна представа дали правят правилния избор в дългосрочен план.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 576 Неутрално

  "...има нужда всички страни да направят една крачка назад и да се уверят дали разбират добре икономическите ползи в следващите 20, 30 и 50 години от това да поддържат защитен един парк"
  ...но и:
  "В редица държави ние сме правили икономически анализ на икономическите и екологичните ползи от националните паркове и защитени зони като Пирин и стигаме до извода, че в дългосрочен план икономическите ползи за местните и за цялата държава са по-големи от краткосрочните."
  "...по-добре Пирин да бъде оставен така, както е момента и да не бъде използван повече за допълнителна експлоатация"

 2. 2 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Демек, от цялата статия чак в последния ред става ясно, че за Пирин не могат да измислят ползи за местното население от застоя в туристическото развитие! Всичко друго е вятър и мъгла и обичайни екоглупости!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 3. 3 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1362 Весело

  "Финансирането ни идва от отделни граждани, донори от публичния сектор, фондации и малък процент от корпорации".

  Хм, пак алабала откзде е финансирането.
  Всички левундери , зелени, либерасти, активисти, право и кривозащитници сякаш са си плюли в устата като стане дума за финансиране.
  Много умело отбягват темата, а накрая питащият е расист и фашист.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 4. 4 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 439 Неутрално

  да отиде и да спре строеж на ски лифт във франция и ако успее да ми се обади! левандурски простотии за деспарадо БГ набедени еколози

 5. 5 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 623 Неутрално

  абсолютно предубедено, манипулативно и неаргументирано`. Колкото по-бързо разберем, че тези хора нямат нищо общо с опазването на околната среда толкова по-добре

 6. 6 Профил на emiltodorov
  emiltodorov
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Още няколко курорта от среден калибър няма да унищожат Пирин. Но пък ще бъдат препитание за много хора и няма да им се налага да ходят по чужбина да гърбят!

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Самия факт, че няма такова проучване, да не говорим възможно ли е някой да прогнозира икономически ползи или загуби за 30-40 напред, вече е показателен.
  Освен това се оказва, че точно местната власт, която иска разширение трябва да поръча, разбирай плати проучване, което да и забрани изпълнението на намеренията - доста несериозно.
  Разбира се, като знаем нашите идоти-инвеститори, как бетонираха Пампорово и, Боровец ( стъранно за там няма протести??), винаги може да очакваме нови бели и в Пирин, т..е. въпроса е до контрол при извършване на работите, иначе един лифт и/или някоя и друга писта, няма как да съсипят планината и зад тяхната забрана, прозират като че ли не съвсем екологични мотиви.

 8. 8 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1402 Гневно

  Имам един единствен въпрос към този ''светец"" :

  Всичките зимни курорти в Италия, Франция, Швейцария и Австрия са направо казано огромни в сравнение с нашите,
  НО с какво са разтурили природата в тези страни , с какво са допринесли за влошаване на климата и т.н. ? ? ?

  Народа го е казал: Прекален светец и Богу не е драг ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 9. 9 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 229 Неутрално

  празни приказки... не са правили никакъв анализ, но така мислели... пада реномето на тази организация в моите очи, след като си позволяват да се изказват неподготвени.

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Имам един единствен въпрос към този ''светец"" :Всичките зимни курорти в Италия, Франция, Швейцария и Австрия са направо казано огромни в сравнение с нашите,НО с какво са разтурили природата в тези страни , с какво са допринесли за влошаване на климата и т.н. ? ? ? Народа го е казал: Прекален светец и Богу не е драг ! ! !
  —цитат от коментар 8 на Чардо


  Не е въпроса до природата! България стана конкурент на доста престижни курорти и те спонсорират екоталибаните у нас да пречат на развитието ни като туристическа дестинация! Това е истината!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#4] от "bkstoja":

  За да строиш лифт трябва да имаш разрешително. Пробвай да извадиш такова първо.
  А иначе съм съгласен за втори кабинков лифт, но срещу ангажимент за забрана за изграждане на нови хотели и дори разрушаване на някои призраци.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5623 Неутрално

  Много премерено изказване, но твърде общо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4288 Неутрално

  Още няколко курорта от среден калибър няма да унищожат Пирин. Но пък ще бъдат препитание за много хора и няма да им се налага да ходят по чужбина да гърбят!
  —цитат от коментар 6 на emiltodorov


  Още колко? 4, 5?
  Значи да умножим хотелите в Банско по 4, 5?
  И пак ще искаме нови лифтове, нови писти, и т.н.

 14. 14 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 642 Любопитно

  [quote#10:"lz2"][/quote]

  България стана конкурент на доста престижни курорти и те спонсорират екоталибаните у нас да пречат на развитието ни като туристическа дестинация! Това е истината!


  Я дай по-конкретно на кои престижни курорти е конкуренция и с какво да се посмеем. за теб банско е престижен курорт и с кое по-конкретно?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 15. 15 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 642 Любопитно

  Имам един единствен въпрос към този ''светец"" :Всичките зимни курорти в Италия, Франция, Швейцария и Австрия са направо казано огромни в сравнение с нашите,НО с какво са разтурили природата в тези страни , с какво са допринесли за влошаване на климата и т.н. ? ? ? Народа го е казал: Прекален светец и Богу не е драг ! ! !
  —цитат от коментар 8 на Чардо


  Чардо,
  не може да се сравняват Алпите с Пирин. Алпите са също огромни в сравнение с Пирин.
  В България казуса е, че една банка е инвеститор в 90% от имотите в Банско, от които голяма част са непродаваеми в момента, а останалите стоят карабина.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 16. 16 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1001 Разстроено

  Ок, всички искат Пирин да е Дисниленд, да няма гора,да е пълен до горе със съоръжения, да има бизнес за големите акули а местните вече знаят ,че са до стената и стават обслужващ персонал.Такова желание да си чистачка ,готвачка или сервитьорка ,както и тракторист на сноутрак е похвално .Най-после ще се отлепим от дъното, хората искат, много искат да слугуват.А онези с принадената стойност, който печелят и от идеи, от умно развитие, от скъп туризъм са пълни загубеняци.
  Ще им разкажем играта с ракия по левче и кебапче /от какво да е /за пет лв.-Яко !!!!
  Мачкай-ЧАЛГАААА!!!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  Ако има втори лифт, ще трябват и още хотели, после трети лифт. Ще стане, каквото стана по морето. Няма да остане природа за децата ни.

 18. 18 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Българските чугунени глави малко трудно ще разберат какво им казва човека.
  Че даденото от природата може да се капитализира, в случая голямото биоразнообразие на България, не само на Пирин. И на това се вика УСТОЙЧИВ туризъм, който дава поминък на местното население години наред и не само на Банско, защото на селянина в северозападна българия или от Балкана (доколкото е останал) все му е през тая дали ще има втори лифт на Банско.
  Има поне десетина форми на такъв планински туризъм (пешеходен, МТБ, конен, наблюдение на птици, кафява мечка и пр и пр) с висока принадена стойност и сезон от поне 5-6 месеца.

 19. 19 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 258 Неутрално

  На ски курорта му е определено мястото за развитие и легловата база много отдавна. Има нещо което се нарича "поемен капацитет на територията" и при приемането на плана за управление на НП Пирин той е определен. Няколко правителства оставиха концесионер и строителен бизнес да се разпищолят с около 30 хиляди леглова база при определени около 9-10 хиляди максимум. Да не забравяме че става дума за една от най-ценните защитени територии, щото нале се гордеем много с красивата си природа. Ами кафява е вече река Глазне при Банско и смърди на канал, щото хилядите туристи и горе по пистите и доле у хотело акат, човещинка. Да, ама бизнесо иска още и още, зер скъпо се продава, пък майната му на кафявото. А Глазне не прощава - заради "чистенето" на руслото да се оттичала по-добре реката, та веднъж-дваж некои хотели чистеха канари от фоайетата си. И пак ще се случи, и то с тройна сила ако се изсичат още гори, но и тогава виновни за наводненията пак няма да има.

 20. 20 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  хахаха, с какво стана конкурент? с разбитите улици в Банско и чалгата по заведенията ли? или с паркинга, дето е до лифта в Боровец и струва 5 лева? или с двата мижави курорта, на които може да се кара на истински сняг само 2 седмици в годината, а по другите държави караш ски по ледниците 8 месеца в годината. или с това, че на Витоша няма един работещ лифт?

 21. 21 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#8] от "Чардо":

  мхм, и сичките са под 2000м в гората, нали?

 22. 22 Профил на redeemer
  redeemer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#8] от "Чардо":мхм, и сичките са под 2000м в гората, нали?
  —цитат от коментар 21 на melchett

  В Австрия по-голямата част от курортите са под 2000м.

 23. 23 Профил на redeemer
  redeemer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#15:"Психонавт"][/quote]
  Ето карта на курортите във Франция:
  https://www.onthesnow.com/france/map.html
  И забележете, че голяма част от тях са в национални паркове. Явно там въпросната природозащитна организация по-различно тълкува баланса между ски-туризма и природата.

 24. 24 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1402 Любопитно

  До коментар [#21] от "melchett":


  До коментар [#8] от "Чардо":мхм, и сичките са под 2000м в гората, нали?
  —цитат от коментар 21 на melchett


  Виж какво казва redeemer в №№ 22 и 23
  И друго имай предвид , че горския пояс е ДО 1 500 м височина и няма каквото и да е курортче , което да си е изградило легловата база над горския пояс, нагоре имат само линии и ски писти

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 25. 25 Профил на tha00530630
  tha00530630
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като чета коментарите ,си мисля колко е прав човекът дето каза ,че 90% от българите сме дебили.С хотели и курорти не сме конкуренти, нито с боклуците, мръсните и унищожени гори, нито с обслужването. Но известната красота на нашата природа е на път да се превърне в мит.И ние май ще сме първите изключени от ЮНЕСКО заради тъпотия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK