Адела Пеева, документалист: Зад националистите сме всъщност ние - родители, учители, интелектуалци

Режисьорът Адела Пеева

© Личен архив

Режисьорът Адела ПееваНовият филм на Адела Пеева "Да живее България!" тръгна на "Киномания". Известната кинодокументалистка винаги се е интересувала от крайностите, до които стигаме в името на националното - от забранения й през 80-те филм "В името на спорта" за българските щанги, до "Чия е тази песен" - една от двете й номинации за Европейските филмови награди. Този път тя проследява живота на група младежи на прага на пълнолетието, които членуват в крайнодесни националистически организации от Стара Загора, София и други градове.


Те правят факелни шествия, кълнат се във вярност на родината и искат да я спасят от "еврейската" и други заплахи, докато мечтаят например за кариера в театъра. Срещите с тях са стряскащи - но още по-смайващи са реакциите на възрастните около тях. Тази вечер в Дома на киното е последната прожекция на филма на "Киномания", след което "Да живее България!" тръгва по кината, включително в Пловдив и Варна (виж карето в края на текста).


Премиерната прожекция на "Да живее България!" на 24 ноември беше необичайна - тя събра на едно място героите на филма, правозащитни организации, представители на различни етнически общности у нас. Каква обратна връзка получихте - на първо място, от участниците във филма?
- Всъщност не успяхме да говорим след самата премиера, където имаше много хора. Но те дадоха интервюта. А след това се чухме. Бяха сдържани - нито във възторг, нито обидени, че сме направили нещо лошо. Казаха, че това не е най-добрият ми филм, че "Чия е тази песен" е по-хубав. (Усмихва се.)


Явно епизодът, в който се виждат чуждите националисти (представители на открито нацистки организации от Германия и Швеция, които идват да подкрепят "Луков марш" - бел. ред.), ги е впечатлил, защото говореха за него. В него се показва конкретната международна връзка между националистите. Така че аз не съм учудена от тази реакция.


Но колкото и да звучи странно, и някои хора, които обичат всичко да им е ясно, и да посочиш с пръст "този е много лош", да очакват заклеймяване от филма, в него няма такова нещо. Вече го казах в едно интервю - аз постъпвам към всички герои на филмите си абсолютно коректно и без предубеждение. Никога не подхождам към някого като към положителния или отрицателния герой. В интерес на истината в този филм няма много положителни герои...


При всяко положение към националистите - аз ги наричам момчета - постъпих по същия начин. Имахме професионална уговорка. Ние се познавахме отпреди това, от филма ми "В търсене на Списаревски" - заради който някои ме провъзгласиха за поддръжник на национализма - и можех да говоря с тях. Казах им, че искам да направя филм, в който да им дам думата да кажат какво мислят и да видя какво правят. Аз изпълних това. Аз никога не лъжа героите си.


От коментари във "Фейсбук", а и от хората, които бяха на прожекцията, остава впечатление, че те са много доволни от филма, че ходят с голямо самочувствие. Те така си ходят, това е техният имидж.


Срещнахте ли отново подобни обвинения като при "В търсене на Списаревски" - че представяте националисти в положителна светлина?


- Не в такава степен. На прожекцията в Г8 снощи (интервюто е взето във вторник - бел. ред.), където нямаше гости, а редова публика, всички прочетоха филма много точно. Той ги хвана за гушата. Има известно разделяне на мненията - според някои е трябвало да съм по-хард, докато други виждат в отстранеността изключителното му достойнство. Защото в един момент чувстваш заплахата, емоцията.


Адела Пеева, документалист: Зад националистите сме всъщност ние - родители, учители, интелектуалци

© Адела Пеева, Да живе е България


Да разбирам ли, че не заклеймявате героите си, но заклеймявате явлението?


- Аз не заклеймявам никого. Да заклеймяваш значи да удариш печат. Ние знаем, че това е една друга част от нашето общество. Но какво ще получим от един печат? Целта е да видим за какво става дума, да анализираме и да преценим накъде вървят нещата.


Имате ли представа каква част са тези групи спрямо младежите на тази възраст или колко са големи спрямо други организации?


- Не, нямам. Но след премиерата чух коментар: "Боже мой, много са!" А друг отвърна: "Не са много, но ще станат!"


А наблюдения през трите години, в които сте работили над филма - дали се увеличават?


- Забелязах, че възрастовата граница е паднала много. Това значи, че се увеличават.


Ще ви кажа какво видях аз: без да присъства коментар, камерата ви проследява едно вътрешно противоречие в думите и делата на вашите герои: те се кълнат, че България е тяхната добра кауза, но накрая се оказват част от един "интернационален национализъм", който не е обединен от любовта към конкретна държава, а от общата си омраза към евреи, бежанци и други, от идеята за превъзходството на бялата раса.


- Да, добре сте видели. Но има и друго: във филма има хора, които не са на възрастта на националистите. Една много благоприятна среда, която не е коректив на младите хора, привлечени от тези идеи. Има училища, учители, директори на театри - всички ние, които би трябвало да знаем за тези неща и да имаме отношение, да следим да не се стига до крайности.


Адела Пеева, документалист: Зад националистите сме всъщност ние - родители, учители, интелектуалци

© Адела Пеева, Да живе е България


Така че филмът не е само за националистите от Българския национален съюз и техните съмишленици от Пловдив, от Стара Загора, които се събират на "Луков марш". Зад тези деца и младежи стоят, да ме простят, и родители, и учители, и аз - и интелектуалци. Всички се правим на ампе, както казват на улицата, правим се, че ги няма. Дори не знаем за това, което аз показах - това е друг, паралелен свят, който виждаме в репортаж по телевизията и отминаваме.


Така че филмът не може да се къса на парчета. В момента говорим единствено за националистите, които вървят с надути перки. Там има изключително интелигентни младежи - в никакъв случай не лумпени, които разбират филма много добре. Но предпочитат да изтъкнат друго от него - че са част от нещо голямо, доста заплашително дори. Единият младеж повтори в интервюто си цитат от филма: "Бъдещето ни принадлежи!" Но какво е това бъдеще? Отговорът е доста размит.


Аз мисля, че на всички, които гледат филма, всичко им е ясно. Но използват моментната ситуация за политика и пиар.


При положение че цари такава благоприятна среда за развитие на националистически чувства, каквато филмът ви показва - има ли опасност един ден, когато бъде излъчен в национален ефир, публиката да припознае в него положително явление?


- Не трябва да подценяваме хората. Онези, които възприемат това като положително явление, не са наясно с него. Хората трябва да си признаят, че за първи път го виждат в цялата му плътност и измерение, а не еднопластово. Нима се смята, че ако си дал малко повече място на един герой, той е непременно положителният? И какво да правим, да не говорим за това? Ами в един момент тези деца - защото те са 11-, 12-, 13-годишни, ще се обърнат срещу нас - срещу родителите си.


Адела Пеева, документалист: Зад националистите сме всъщност ние - родители, учители, интелектуалци

© Адела Пеева, Да живе е България


Да, това което те правят, не е добро и е опасно. Но непознаването му или декларативното му отричане какво ще реши? Аз не съм давала нито положителна, нито отрицателна оценка, а съм оставила филма да предизвика размисъл у зрителя. Това, че има такава дискусия, означава, че той си върши работата много добре.


С едно нещо съм съгласна с пишещите във "Фейсбук" - филмът трябва да се гледа. Тогава ще е коректно да се обсъжда. Според мен той даже трябва да се показва по площадите. Не защото аз съм режисьорът, а заради самия него и това, което показва. Дай боже, да стигне до хората, които могат да преценят какво може да се направи.


Доколко са представителни настроенията на учителите, които поощряват благоприятната среда, за която говорим - и къде според вас се коренят? Някои от героите ви във филма, например първият, са доста възрастни и говорят с невероятен патос.


- Да, той е директор на читалище. Ами ха де - да се запитаме откъде идва! Това е въпрос на сериозен анализ, не за да се сочим с пръст, а за разберем как да спрем това влияние. По площадите, от мегафони, непрекъснато се лее език на омразата, който не прави впечатление. Освен когато го покажеш на екран. Когато видиш как хора ходят по площадите в провинцията и говорят същите неща пред деца - и виждаш в очите на децата неистова омраза - мисля, че това е наказуемо. Някъде трябва да има закон, че не можеш да тровиш сърцата и умовете на децата по подобен начин.


Има една сцена - присъства и в трейлъра, много тежка, но кратка. В нея учениците обсъждат в час 3 март и се налага мнението, че националният празник "не е за циганите и чужденците". А вашата камера показва емоцията по лицата на учениците от ромски произход. Защитават ги една-две съученички. Искаше ми се да разбера повече за тях, да ги чуя да говорят.


- Тях ги е страх. Те не искат дума да проговорят. Наблюдението върху тяхната реакция е много ценно, защото те иначе са безмълвни. И аз да бях на тяхно място, нямаше да говоря. Те оцеляват.


Вие изпитвахте ли страх?


- В "Чия е тази песен" - филмът за една песен, която всички на Балканите смятаме за наша, и накрая, разбира се, се сбиваме, щяха да ме набият в сръбската кафана. И тук имаше такъв момент, но по-страшен. Исках да снимам футболни фенове, защото връзката между феновете и националистите е много тясна. Отидох на мач на "Берое" - естествено с разрешение да снимам на стадиона. По едно време реших да се приближа до първите редове, да застана до полицаите. Вече бях позната личност в Стара Загора и три доста едри момчета слязоха от трибуните и застанаха очи в очи в нас, доста заплашително, искаха да пробият. А полицаят ми каза: "Госпожо, махнете се, правите ми проблеми."


Прожекции на "Да живее България!" през декември:


Кино "Одеон": събота, 2 декември – 17.15 ч., вторник, 5 декември – 17.15 ч., сряда, 6 декември - 20.30 ч., четвъртък, 7 декември - 15.00 ч.
Кино "Люмиер Lidl": петък, 1 декември - 19.30 ч., четвъртък, 7 декември - 18.15 ч.
Дом на киното: четвъртък, 30 ноември - 19.00 ч., събота, 2 декември - 17.55 ч., неделя, 3 декември - 17.55 ч., сряда, 6 декември - 14.30 ч.
Кино G8: петък, 1 декември – 20.45 ч., събота, 2 декември – 16.30 ч., неделя, 3 декември – 14.00 ч., вторник, 5 декември – 20.15 ч., четвъртък, 7 декември – 19.00 ч.


Прожекции в Пловдив
"Лъки синема" - четвъртък, 7 декември – 17.00 ч.


Прожекции във Варна - Фестивален комплекс
петък, 1 декември - 20.00 ч.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8208 Любопитно

  Хубаво, че проследява развитието на няколко младежи, които прекрачват тънката граница между патриотизма и откровения национализъм.
  Чакаме и филм за мигрантите, които прескачат държавните граници!

  [email protected]
 2. 2 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Тези фашаги нямат нищо, абсолютно нищо общо с българщината!

  Те трябва да бъдат изобличавани и сочени с пръст за назидание. Никой не може току–така да си позволява да срами България и българите по света!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 3. 3 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Айде пак пробута дежурната опорка за "мигрантите". Спри се вече!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 4. 4 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Типична комунистическа креатура, радвайте и се "десни" комсомолци.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 5. 5 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Типична комунистическа креатура, радвайте и се "десни" комсомолци.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8208 Неутрално

  До коментар [#3] от "c.b.o.":

  За мигрантите темата я пробутва ИНТЕРВЮИРАЩИЯТ - цитирам :
  ''...че цари такава благоприятна среда за развитие на националистически чувства''

  [email protected]
 7. 7 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Станеш ли веднъж поръчков "творец", цял живот си оставаш поръчков. Тезите на Адела Пеева са манипулативни, а подходът на двойния аршин е елементарен, но работи сред промитите мозъци. Недостойно е да си част от подобна кампания.
  Да припомня ли на Адела Пеева, кои са найактивни участници в кланетата и погромите над българското население при потушаването на Априлското възстание? Или това е удобно да се забрави? Не, това не е редовната турска войска.

 8. 8 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Явно епизодът, в който се виждат чуждите националисти (представители на открито нацистки организации от Германия и Швеция, които идват да подкрепят "Луков марш" - бел. ред.) ги е впечатлил, защото говореха за него."

  Някой, който е гледал филма, ако може да ме светне дали има епизод и за нощни псета и паравоенни организации, създадени по поръка на една североизточна - хм - да я наречем държава?
  Защото ако няма, авторката хич да не ми се прави на дистанцирана, обективна и неутрална.
  Нацизмът в момента се внася в България предимно от Русия, с любезното съдействие на всички бекапета, които се подвизават в Народното събрание. Един изследовател на темата не може да пропусне това.
  Същите тези "патриотчета" хвалят социализма, в който никога не са живели, и "православието", за което си нямат представа какво е.

  Разсъжденията ми са провокирани от неотдавнашен скандал с телевизия Арте, която поръчала филм за антисемитизма, а авторите взели, че покрили цялия спектър на антисемитизма - включително мюсюлманския антисемитизъм. Съответно Арте отказва да излъчи филма. Не се прави така.

 9. 9 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Този филм е поредната политически коректна пропаганда, която ни пробутват. Патриотизмът и защитата на националните интереси - това са най-мразените неща от либерасти, евробюрократи, Сорос и "Америка за България". Защото им развалят плановете за налагане на глобализацията, ислямизация и разрушаване на Европа.

  Децата също трябва да учат минимално история на собствената си страна, а най-добре да не учат никаква история.

 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Искам в България да се спазва закона! Стриктно! И не избирателно!
  Искам да се арестува всеки престъпник пресякъл държавната граница в нарушение на Наказателния кодекс!
  Искам всеки такъв да бъде даван на съд и да бъде съден с пълната строгост на закона!
  Какво толкова искам??

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Авторката поставя много сериозен проблем пред обществото и се надявам да достигне до повече хора и да има промяна към по-добро. Бъдещето ни е гарантирано само като членове на ЕС и НАТО и се надявам все повече българи да разберат това.

  No Pain No Gain
 12. 12 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 456 Неутрално

  ""Ами в един момент тези деца - защото те са 11, 12, 13- годишни, ще се обърнат срещу нас - срещу родителите си.""

  Когато става въпрос за непълнолетни( малък жизнен опит), нещата са крайно неприемливи.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Разстроено

  В училище ги учат да мразят. Малки мразещи деца... Национализмът е последното убежище на комунизма .

 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Станеш ли веднъж поръчков "творец", цял живот си оставаш поръчков. Тезите на Адела Пеева са манипулативни, а подходът на двойния аршин е елементарен, но работи сред промитите мозъци.
  —цитат от коментар 7 на psihodesen


  Сефте! Още по комунистическо направи филм против папата на щангите.

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Искам в България да се спазва закона! Стриктно! И не избирателно!Искам да се арестува всеки престъпник пресякъл държавната граница в нарушение на Наказателния кодекс!Искам всеки такъв да бъде даван на съд и да бъде съден с пълната строгост на закона!Какво толкова искам??
  —цитат от коментар 10 на Веселин Дечев


  Всички искаме да живеем в правова държава и законите да важат с еднаква сила за всички, както за бежанците, така и за българските граждани, за политиците, полицаите, прокурорите, съдиите и т.н. и т.н.
  Обаче факт е, че живеем в държава в която закона важи за мен и теб, но не за Пеевски, Борисов, Цветанов, Овчаров, Цацаров и т.н. и т.н. Първо трябва да се завърши съдебната реформа и след това ще се оправи всичко останало, но без нея ще си спорим по форуми кое и как, а онези от по-горе ще продължават да ставата все по-дебели и наядени, до като ние изчезваме.

  No Pain No Gain
 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  А Бъдещето ни е гарантирано само като членове на ЕС и НАТО
  —цитат от коментар 11 на Putarak

  хайде стига глупости! Повръща ми се! Преди така разправяха комунистите за СССР, Варшавският договор и СИВ!И те бяха така непреклонни сигурни, че без изброените няма живот за България. Пък се оказа, че не е така.

  В Русия съм! В Русия съм!
 17. 17 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#16:"Веселин Дечев"][/quote]

  Би ли предложил алтернатива? Готов съм за дебат. Как си представяш бъдещото ни развитие без ЕС и НАТО?

  No Pain No Gain
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8208 Любопитно

  До коментар [#13] от "hodounski":

  В училище ги учат да мразят.
  --------------------
  Я ПАК - ама първо помисли, преди да изтропаш тъпашки лозунги !
  И пробвай с няколко примера, ако успееш !

  karabas[email protected]
 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Няма страшно. Елена Йончева ни пази.

 20. 20 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#14] от "Веселин Дечев":

  Точно това имах предвид. Тогава поръчката е идвала от СССР чрез БКП. Притиснали са Иван Абаджиев да си подаде оставката, след като нашите категорично са победили съветските щангисти. Абаджиев се е отказал и тогава Адела Пеева прави манипулативния поръчков филм "В името на спорта".

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#10] от "Веселин Дечев":

  Сигурно не знаеш ,че точно тези ,които подклаждат ксенофобията , печелят от трафика на мигранти заедно с полицията и граничните власти.

 22. 22 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Неутрално

  До коментар [#10] от "Веселин Дечев":

  А аз искам всички, които работят за чужда държава, обявила ни за враг, да влезнат в затвора за национално предтелство!

 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#7] от "psihodesen":
  До коментар [#9] от "12345":

  Така е. Напълно съм съгласен с Вас, колеги.

 24. 24 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Ако всички в България бяхме либерали, то отдавна да сме изчезнали от лицето на земята.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 25. 25 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Много разтърсващ филм.Ще го гледам.

 26. 26 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Неутрално

  Характерно за българските националисти е това, че обичат Росссия повече от България.

 27. 27 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  У нас под патриотизъм се разбира крайно русофилство.

 28. 28 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Неутрално

  До коментар [#27] от "4ort":

  Характерно за българското русофилтво е това, че всъщност е рублофилсто. В цялата българска история.

 29. 29 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално  И все пак за да се появи мелодията на тази песен, тя е имала някога и някъде свой автор и това може да бъде проучено. В публикации в Интернет има различни теории, например че мелодията е арменска, или че идва от шотландски военен марш, или че има азиатски произход и т.н. По принцип са възможни няколко варианта:

  1) Авторът на мелодията може да бъде открит по исторически документи (защото широкото разпространение на мелодията е вече в 19 век)
  2) Мелодията идва от фолклорен мотив - тогава все пак би могло да се провери в чий национален фолклор се е появила най-напред
  3) Произходът на мелодията е от старинни мотиви, които е трудно вече да бъдат проучени

  Може би дори би могло да се предположи, че мелодията е колективно творчество, но тя е толкова специфична, че някак по-вероятно изглежда да е сътворена от един човек.

  Интересно, има ли вече отговор на този въпрос след повдигнатата дискусия?

 30. 30 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Към коментар 29 - той е по повод на следните думи от статията:

  В "Чия е тази песен" - филмът за една песен, която всички на Балканите смятаме за наша ...

 31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Неутрално

  Ето един баш-патриотин, който ни поучава на патриотизъм, облечен в пуловерче в цветовете на руското знаме:
  http://www.faktor.bg/bg/articles/predsedatelyat-na-pp-vazrazhdane-se-obleche-s-ruskoto-zname-na-forum-za-balgariya

 32. 32 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Характерно за българските националисти е това, че обичат Росссия повече от България.
  —цитат от коментар 26 на Alarmstufe: Rot


  Характерно за отроците на вишата и средна соц. номенклатура ,че са първи либерали -евроатлантици. Руссо-патриотите от друга страна, никнат от най-долните милиционерско-БНА среди. Гадно и в двата случая.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 33. 33 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 927 Неутрално

  "патриотизма последното убежище на негодниците" ,браво на авторката ,дано филмът бъде видян от повече хора

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  На третата снимка вляво, до пейката се вижда една руса дама - другарката Елена Ваташка, която дълги години бе координатор на асоциацията на фен клубовете. Всички знаем, че феновете дето чупят и се бият, палят и трошат са като глезени деца на властта, и периодически ги използват. И дълги години др. Ваташка координираше използването им.

 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Любопитно

  До коментар [#18] от "karabastun":

  Ти филма гледа ли ? Интервюто чете ли ? Или си лаеш по принцип?

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  Към коментар 29 - той е по повод на следните думи от статията: В "Чия е тази песен" - филмът за една песен, която всички на Балканите смятаме за наша ...
  —цитат от коментар 30 на ijj


  и накрая на филма на Петрова нива няколко бабаити, доста патриотизирани с по няколко ракии, я заплашиха че ще я обесят, и я подгониха. Изобщо с патриоти, наркомани и др. подобна паплач шега не бива, по-добре стой надалече.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  До коментар [#16] от "Веселин Дечев":

  не говори глупости

 38. 38 Профил на az
  az
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#11] от "Putarak":

  Бре, и какъв е тоя проблем? Защитата на българия и българщината са най важното пред всеки. Само лумпените от БСП вият на умряло. Интерюто ни представя национализъма като проблем,защо ? Пак ни манипулират.

 39. 39 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Зад националистите сме всъщност ние"

  - зад "националистите" стои Масква, както винаги.
  Масква стоеше и зад комунистическите терористи в Следосвобожденска България, на които наливаше милиони, за да взривяват църкви, да убиват и да ограбват мирни хора. Сега комунистическите ни "интелектуалци" се правят на улави и дращят, че комунетата и партизаните били "антифашисти", които се борели против "монархофашизма".
  Имам чувството, че с този филм пак се отклонява вниманието от главния източник на проблема - Русия с парите, които налива у нас за предателска политика, пропаганда, формиране на паравоенни структури, насаждане на псевдопатриотизъм.... Още не съм го гледала, но от интервюто ми се струва, че съм права.

 40. 40 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Захванеш ли се с тази тема, няма как да не се оцапаш. Защото темата национализъм е сложна и всеки я възприема по своему, през призмата на собствените си преживявания.Така че госпожата се е захванала с горещия картоф, ама едва ли тя ще го извади от огъня, много е едностранчива. Национализмът в Европа нарастава и ще нараства по обективни причини и никой няма да може да го спре. Най-малкото такива определено тенденциозни творби, отговарящи на опорните точки на деня,

 41. 41 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  До коментар [#13] от "hodounski":

  " Национализмът е последното убежище на комунизма ."
  ==============
  Комунизмът беше интернационален. А сега се мъчат за изкоренят патриотизма, защото можел да стане национализъм и не било европейско.

  Еретик
 42. 42 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#41] от "Костадин Иванов":

  Не четеш! Националисти от други държави са дошли да подкрепят нашите.Това е интернационален национализъм

 43. 43 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#7] от "psihodesen":

  А КОИ СА БЕ,СОЦИАЛЕН АНТРОПОЛОГ,ТИП ДИЧЕВ?То е извършено от османски башибозук от съседните села под прякото командване на Ахмед ага Барутанлията. След клането той получава отличия и повишение от султана. ощЕ ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА МИРНИЯ ИСЛЯМ:))

 44. 44 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#13] от "hodounski":

  да мразят ?доколкото знам ислямът е религия на мира,нали повечето деца трябва да посещават джамии и да знаят повече за сурите на корана.Това езалегнало в повечето учебнипрограми на Западн аЕвропа.при нас историята се изучачва доста избирателно,да се чудиш защо са се разбунтували Ботев и Левски,като сме живели в таков амирно и благоприятно съседско добруване

 45. 45 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Зверско убийство потресе Провадия. 77-годишна жена е убита и изнасилена от двама непълнолетни братя. Престъплението е разкрито, а извършителите са задържани, предаде bTV.

  Миналия понеделник самотноживеещата жена ангажирала двете момчета – на 14 и на 17 години – да й пренесат дърва за огрев. Разбрали, че в дома й има пари, те се върнали в сряда вечер.

  Собственичката ги усетила. Тялото й е открито от съсед след няколко дни. По жертвата има следи от душене, удари и изнасилване. При ефективни присъди, наказанията на двамата братя от ромски произход ще бъдат намалени, заради непълнолетието им. Те имат множество криминални регистрации в миналото. Двамата са записани в училище в Провадия, но не го посещават

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 46. 46 Профил на oii34567760
  oii34567760
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Отдавна е известно, че национализмът не е любов към сънародниците, а омраза към различния (било той друга раса, друга религия, друга сексуално ориентация и т.н.). Става въпрос за специфична форма на мизантропия (човеко-ненавист), която се ограничава единствено от някакво полу-неутрално отношение към себеподобните сънародници. Националистите се приемат взаимно само защото са съмишленици в своята враждебност към другите. Някои социолози определят тази враждебност като своеобразна патология - "дебилно население" (Иво Христов), но коректната констатация е, че тя е функция на общественото възпитание и може да се изменя както в отрицателна, така и в положителна посока. Филмът на Адела Пеева е един коректен опит в положителна посока.

 47. 47 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  До коментар [#46] от "uti21519134":
  "Отдавна е известно, че национализмът не е любов към сънародниците, а омраза към различния (било той друга раса, друга религия, друга сексуално ориентация и т.н.). Става въпрос за специфична форма на мизантропия (човеко-ненавист)"
  ============================
  На тебе ли да вярвам, или на Ботев?

  като брата си ще станат -
  силно да любят и мразят...

  Любовта и омразата са двете страни на едно и също чувство. Ако обичаш нещо, мразиш враговете му.
  Любовта не трябва да стига до глупост, омразата до жестокост, но не може едното да изчезне. Все едно да кажаш: Обичам да ям праскови, а фъшкии не чак толкова.
  Знам какво са ви напомпали в главите, но когато цъфне статия за Русия, забраните ви за омраза падат. Можело значи....

  Еретик
 48. 48 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  До коментар [#42] от "hodounski":

  "Не четеш! Националисти от други държави са дошли да подкрепят нашите.Това е интернационален национализъм"
  =============
  Оценявам веселото настроение, което си сложил!
  +++++++++++++++++

  Еретик
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  След като закона не се спазва дори от хората, които са на върха на държавата, как ще го спазват останалите. Какво прави семейството, училището, обществото , за да предотврати подобни явления. Нищо. Всеки се интересува само от себе си.

 50. 50 Профил на g.kuchukov
  g.kuchukov
  Рейтинг: 401 Гневно

  Филмът е с голяма претенция, но е повърхностен.
  Уличните нацисти са показани, но не са показани техните господари - тези които им плащат да съществуват, не е показана подкрепящата полиция и правораздавателни институции.

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  ....Уличните нацисти са показани, но не са показани техните господари - тези които им плащат да съществуват, не е показана подкрепящата полиция и правораздавателни институции.
  —цитат от коментар 50 на g.kuchukov


  поне са показани изкривените им физиономии.
  пак повтарям, на третата снимка вляво се вижда Елена Ваташка - председател на Сдружението на футболните фенове.
  Идиотите от стадионите са много полезни за властта.

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  ...При ефективни присъди, наказанията на двамата братя от ромски произход ще бъдат намалени, заради непълнолетието им. Те имат множество криминални регистрации в миналото. Двамата са записани в училище в Провадия, но не го посещават
  —цитат от коментар 45 на vinetu

  Дори и да бъдат намалени присъдите им, дали ще ги излежат? Защо не са посещавали училището? Брюксел ли е виновен, марсианците, или българските институции? Начело на които стоят партини функционери с тлъсти заплати, угоени партийни задници, всекидневни ТВ звезди.

 53. 53 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 867 Неутрално

  [quote#52:"historama"][/quote]

  "партини функционери с тлъсти заплати, угоени партийни задници, всекидневни ТВ звезди."
  а ТВ водещите не смеят и да зададат въпрос по същество. Защото столчето им се опразва.

 54. 54 Профил на kalinkam
  kalinkam
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Ами мизерията ражда чудовища ... Гаврошовци, те не са симпатични гаврошовци на Юго, те са яки, с бръснати глави, кубинки и дрехи в защитен цвят. Те са това, което искахме 25 години - всичко е подчинено на пазарната ефективност - конкурентен си, имаш пари, значи си умен и полезен, нямаш пари, значи си глупав и така ти се пада, не си конкурентен в пазарна обстановка. Това е, което налагахме и това е, които получихме.

 55. 55 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 558 Неутрално

  При липса на националноотговорен политически субект /и мощното противопоставяне на външни и местни играчи да са появи такъв/, показаното във филма и самият филм са в реда на нещата.
  Каквито и да са, хората от филма са искренни. За разлика от т. нар. политически елит. За това са опасни за него.

 56. 56 Профил на burma
  burma
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#43] от "Dima Gromov":

  Башибозук означава българи, приели исляма. В ордата на Барутанлията са били събрани братя и братовчеди по роднинска линия на изкланите в Батак. Това е бил начинът да се забогатее бързо - като ограбиш съседното село. Частите на османската териториална отбрана са известни като «башибозук. Тогава разделението е вървяло не между турци и българи, а между правоверни и неверници. Турска нация се появява едва 1921 г. с реформите на Ататюрк. Затова името му одначава "баща на турската нация". Дотогава турците са само етнос, който дори не може да излъчи султан. Султани са ставали венецианци, помохамеданчени славяни и ред други народности. Ето и нещо повече: https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/batak-balgari-klali-balgari.html

  muho
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK