Мустафа Избищали: Религията изгражда мостове, а не стени

Мустафа Избищали: Религията изгражда мостове, а не стени

© Районно мюфтийство СофияЕдин духовник, независимо дали принадлежи към мюсюлманското или християнското вероизповедание, не може да произведе голяма новина, сензация, която да привлече внимание. Затова духовното остава в този материализиран свят на заден план, за съжаление. Но не може да се каже, че духовните общности искат да бъдат затворени. Така смята Мустафа Избищали. Той е районният мюфтия на София от юли 2012 г. Завършил е държавно средно общообразователно духовно училище в Кувейт, след това - Висшия ислямски институт в София. Родом съм от село Годешево, Гоцеделчевско. Семеен с три дъщери. Избищали е един от духовниците от различни религии, с които "Дневник" избра да разговаря в края на тази година и началото на следващата. Четете интервютата с тях в специалната тема "Годината".


По-толерантен ли е станал светът?


- Хората са станали по-толерантни и проявяват по-голямо уважение и търпимост към различните. Но не мога да го кажа за политиците. Те са тези, които създават чувство, че светът е нетолерантен и самите хора в него също. Според мен е точно обратното. Самите хора, както преди демократичните промени, а и след това, живеем в разбирателство и добросъседство. За съжаление политиците, гонейки много материални и земни блага, се опитват да ни кажат, че има конфликт между религиите, което е несъстоятелно.
Мюфтийството поема ли просветителска роля?


- Мюфтийството е единствената легитимна институция в страната, която представлява мюсюлманското население и се грижи за духовния му живот. През годините разбира се диалогът с различните институции не е бил на едно и също ниво. Имали сме месеци и години, когато диалогът е бил изключително прагматичен и са се изпълнявали доста добри неща. За момента, за съжаление не мога да кажа, че имаме такъв добър диалог с институциите. От друга страна трябва да знаем, че едно силно мюфтийство е равно на силна и сигурна държава. Мюфтийството е превенция за всяко зло нещо.


Надявам се, че и нашите политици ще го осъзнаят. Така няма да изпадаме в положения, в които например нашите служители - имамите, ръководителите на Коран курсове, проповедниците, ще остават 4,5,6 месеца без възнаграждение, което така или иначе е минимално. Това се отразява до такава степен, че населени места остават без свещенослужител, без имам. Тук сами можем да се досетим, че по-добре да има човек, който ще бъде под шапката на мюфтийството, която институция ще гарантира за него, отколкото една голямо населено място да бъде оставено без такъв свещенослужител и самите хора да търсят информация от други места, от интернет или по други начини, без да могат да я проверят, да пресеят хубавото от лошото.


Как привличате млади хора към религията? Младите имат ли отношение към вярата...


- Когато падна комунизмът джамиите се напълниха. Млади, стари, хора от всички възрасти. По същия начин, както бързо се напълниха, така бързо станаха празни.


След това започна наистина едно завръщане към религията на хора, които го правят по убеждение. Когато нещо се прави по убеждение, е трайно, останалото е моментно състояние.


Поддържате ли връзки с другите вероизповедания?


- Разбира се, най-вече това се прави чрез Националния съвет за религиозните общности в България (НСРОБ). Има срещи и диалог между патриарха и главния мюфтия, на ниво главен секретар на БПЦ и на мюсюлманско вероизповедание, на ниво районни мюфтии. Имаме участия в различни събития като почитането на жертвите на комунизма.


Мустафа Избищали: Религията изгражда мостове, а не стени

© Районно мюфтийство София


Диалогът може да бъде само и единствено в полза на цялото общество. Било то когато се предлага законопроект или пък за това да се изучават религиите в училищата.


По тази тема също има единодушие с всички вероизповедания - че в нашата страна това все още не се прави, което също допринася за положението, в което се намираме.


Какви са Вашите аргументи да се учи религия?


- Религията сама по себе си е нещо, което учи хората на добро. Религията учи на уважение и зачитане на другия и на това да го приемаш такъв, каквъто е, без да се опитваш да го промениш или да го докараш до състояние, в което на теб ще ти хареса. Религията изгражда мостове, а не стени.


Така че, в този материализиран свят религията и духовното ще ни върнат към ценностите и един по-нормален начин на живот и общуване в нашата страна. Ако щете – хората ще карат колите си по-внимателно и няма да застрашават другия.


Как мислите - трябва ли децата от християнски семейства да учат за Корана, а децата от мюсюлмански - за Библията?


- Да, разбира се, но не във варианта, в който в момента религиите са представени в учебниците по история.


Защото на едно дете в 5 клас да се говори за джихад и то в тълкуванието, че става въпрос за война е напълно несъстоятелно. Защото "джихад" означава борба със себе си, с егото. Още повече на едно дете в 10 клас да се говори за подобни теми е изключително неприятно. Не само за нас, но и за християните. Защото християнството също не беше представено в по-добра светлина. Тогава, когато тези неща не са написани конкрентно, авторите не са се допитали до съответните вероизповедания, вместо този урок да учи децата, той ги учи на това как едните са варвари спрямо другите и обратното.


Трябва съдържанието да се съобразява с възрастта на самите деца, което не беше направено в тези учебници. Разбира се трябва да се представи същността на съответната религия. Трябва да се представи в истинския й вид, може да не се спестява нещо, което е залегнало в съответаната Свещена книга. Но не хаотично, избирателно, изваждайки от контекст цитати и определени изречения.


Мюфтийството има много благотворителни инициативи. Това е важно за вас...


- Зекят, милостиня – това е една от петте основи на исляма. Мюсюлманите обичат да дават и да даряват. Защото знаем, че даващата ръка никога не обеднява. Мюсюлманското изповедание, въпреки че основната му работа не е социална, винаги се отзовава на всякакви добри инициативи. Независимо дали идват от държавата или са инициатива на самите мюсюлмани.


През 2013 г., осъзнавайки важността на социалната дейност в мюсюлманско изповедание беше отворен отдел Социален. Най-важният проект в него е ежемесечната помощ за сирачетата. Тогава започнахме със 7 деца в цялата страна. 2017 г. вече помагаме на 262 деца в цялата страна. Ежемесечно им изплащаме по 50 лева, а по случай празниците Рамазан байрам, Курбан байрам или началото на учебната година им се осигуряват обувки, дрехи, учебници.


Миналата седмица имахме кампания за седмица на сираците. Очакваме да съберем по-голяма сума, за да можем през 2018 г. да помогнем на минимум 300 деца.


Мустафа Избищали: Религията изгражда мостове, а не стени

© Районно мюфтийство София


През 2013 г. с първата голяма бежанска вълна мюфтийството реагира много по-адекватно от Държавната агенция за бежанците. Обявихме кампания, която беше под инициативата на главния мюфтия и главния секретар Ахмедов. Кампанията се казваше "Подай ръка, бъди помагач". Както при преселението на пророка Мохамед в Медина местните жители са го посрещнали и са отворили домовете си за него. Така ние казваме да отворим домовете си и кой с каквото може да помага. Тази кампания успя да помогне с дрехи, обувки, консервирано месо. лекарства. Оказвахме помощ с превод, запознавахме ги с правата им. Бяхме мост между ДАБ и бежанците и "Лекари без граница". Реагирахме адекватно, във време в което държавата не знаеше точно какво да прави.


Католиците помогнаха доста, те и в момента го правят чрез Каритас. Българската православна църква също на определени места имаше такава хуманитарна акция.


Какви са сега проблемите за ислямската общност в България?


- Най-големият проблем може би е липсата на акредитирано висше училище, което да подготвя нужните кадри за мюсюлманската общност в България. За съжаление този въпрос все се отлага и така и не се намира политик с воля, който да намери решение веднъж завинаги. Ние сме свидетели, че хора, които учат извън България, било то в арабските страни или Турция, биват порицавани. От друга страна нашата държава не осигурява възможност младите, които искат, да завършат теология, да станат имами, ходжи, мюфтии, защото Ислямският институт в София все още не е акредитиран.


В последно време участието на националистически партии в управлението на местно и централно ниво също е проблем. Хората, които си позволиха да дърпат баби по границите на изборите, сега са на висши позиции. Това е лош пример за всички.


За съжаление тихата асимилация към мюсюлманите също е в ход. До 1989 г. беше явно и самите мюсюлмани очакваха подобни действия. Но след демократичните промени асимилацията не е спирала. Само методите са различни и тя тече тихо.


Какво имате предвид, как става това?


- Например недопускане на хора, които изповядват исляма, практикуващи мюсюлмани, до определени институции. Макар че те самите имат нужния ценз за тези позиции. Например мюсюлманка, която иска да спазва повелите на Всевишния и да бъде със забрадка, с покрита коса, не с покрито лице, трудно е допускана да работи в болница. Да не говорим за училищата, за детските градини, където все още не се съблюдава каква храна се дава на децата от мюсюлманско вероизповедание. В повечето случаи става дума за незнание. Защото там, където мюсюлманите кажат своите желания, директорите влизат в положение и се съобразяват. Това обаче подсказва, че ние все още не се познаваме.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Любопитно


  Поддържате ли връзки с другите вероизповедания?

  - Разбира се, най-вече това се прави чрез Националния съвет за религиозните общности в България (НСРОБ). Има срещи и диалог между патриарха и главния мюфтия, на ниво главен секретар на БПЦ и на мюсюлманско вероизповедание, на ниво районни мюфтии. Имаме участия в различни събития като почитането на жертвите на комунизма.
  =========
  Много трябва да се внимава с това многообразие в поддържане на връзки между отделните вероизповедания.
  За гюленизма , такова многообразие е едно от любимите "бойни полета" по света.
  Нека връзката между религиите да е сезирана от най висока инстанция .....
  Да има религия и нищо друго покрай нея ....

  Bukalemun
 3. 3 Профил на Abc Bca
  Abc Bca
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Имаме участия в различни събития като почитането на жертвите на комунизма. За жертвите на турския геноцид нито дума, какви мостове, какви 2 лева.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Щом като е учил в Кувейт със сигурност е забелязал, че там няма нито една Християнска църква. В повечето Християнски европейски държави сме допуснали изграждането на джамии, но в държавите на исляма от региона на персийския залив и близкия изток няма Християнски Храмове и църкви. Добре е да се говори за мостове, но на практика не се получава. Огромни са различията между Християнството и исляма, не в същността на морала, а в модата, устройството на семейството( многоженство), храненето и ежедневните молитви от ранно утро до залез слънце. Християните са толерантни по самата си същност. Първият Кръстоносен поход към Светите места на Ерусалим е бил абсолютно мирен: с песни и хоругви колоните от поклонници са били най- безмилостно изклани от мюсюлманите владеещи Холи плейсиз по онова време. Днес някои от ислямистите отново, както и преди, призоват към джихад. За съжаление между думи и дела много често съществува огромна пропаст. По себе си много често съдим за другите. По тази причина сме допуснали да бъдем заробени за 500 години от турците: "даваш ли даваш, Балканджи Йово хубава Яна на турска вяра? Глава си давам, не давам хубава Яна на турска вяра.... Отрязаха му и двете ръце... и двата крака.."

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на nmw
  nmw
  Рейтинг: 531 Неутрално

  На имами изобщо не може да се вярва. Всяка дума е лъжа.

 9. 9 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#8] от "nmw":

  като видиш, че някой носи смешна шапка, не му се връзвай :)

  Birds of a feather flock together.
 10. 10 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 217 Неутрално

  На думи го докарват до хуманен
  и мирен ислям, на практика е съвсем различно- бомби, ножове, камиони-убийци ... и нито дума от тяхна страна за тези разминавания, нито пък за разграничаване .
  Що тъй бе, г-н мюфтия...? - нито дума за немирния ислям и неговите жертви?

 11. 11 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Например мюсюлманка, която иска да спазва повелите на Всевишния и да бъде със забрадка, с покрита коса"...

  Това къде го пише, дето всевишният бил повелил да се носи забрадка? Ако подобни измишльотини се представят за религиозно задължение на жените, това говори лошо за духовниците ни.

  Че трябва имамите да се обучават у нас, трябва. Такава е тенденцията в цяла Европа, защото всички са пропищели от разни саудитски имами, които сеят омраза, нетолерантност и агресия.
  Не съм запозната какво спира акредитацията на българския институт.

 12. 12 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Тоя помак не е наясно с термините, вие интервю му вземате. Асимилация било да не допускаш жена с покрита глава до определена длъжност. Братчед, може би имаш предвид дискриминация. Ама като повтаряте спуснатите опорки без да мислите така е.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Само един прост въпрос:
  По кой изграден от вас мост да мина за да вляза в Мека като католик :) ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Религията учи на уважение и зачитане на другия и на това да го приемаш такъв, каквъто е, без да се опитваш да го промениш или да го докараш до състояние, в което на теб ще ти хареса. Религията изгражда мостове, а не стени.

  Може и така да е за будизма, хиндуизма и джайнизма. Исляма обаче е точно противоположните позиции - то от всяка страница на Корана ти се обяснява колко са долни и презрени друговерците и как най-висше задължение на мюсюлманина е да води война с тях и да завладява земите им. Биографията на Мохамед е пълна с битки с неверниците, избиване на пленници, продаване в робство на деца и заробване на жени ония седнал да ни рисува маргаритки и пеещи славейчета.

 16. 16 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Това категорично не е вярно. Твърдя го без никакъв актуален подтекст. Човечеството се дели главно по религиозен признак. За добро или лошо религията се оказа най-устойчивото човешко формирование, затворено в себе си. Само за пример - близо 1000 години християните са раздлени на две големи групи и няма никакъв изглед да се обединят (да не говорим за копти, арменци и грузинци). Колко са държавите, които могат да се похвалят с хилядолетна история? Колко форми на политическа власт се изредиха от тогава?

 17. 17 Профил на id
  id
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Аллах е велик и ни дарява мъдростта си чрез думите на мюфтията.
  Ислямът е религията на мира.
  Мюфтията за президент!

 18. 18 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Не гради, а руши мостове! Особено Вашата!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 21. 21 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#16] от "grajdanin1":

  ++++++++++++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 22. 22 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Това в заглавието толкова не е вярно, че няма накъде. Религията, както показва цялата световна история, разделя хората и ги настройва едни срещу други. Друга работа е искрената вяра. Не случайно Христос е казал "където двама или трима са събрани в Мое име, там посред тях съм и Аз.” Не е говорил за "вероучение в училищата" и други глупости.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  Аааа - много добре ви познаваме даже, спокойно. Именно заради това не ви даваме да се разпищолвате. Тоя поредния дето трудно говори на български ли е?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Религията е за простите хора бе, колко пъти да ви го казвам. За хората, които не искат да мислят и да учат, за тези, на които им е по-удобно някой друг да носи отговорност за животът, който им се случва.
  Пък точно мюсулманството ... ама за най-простите, дето искат и да бият останалите, за да покажат колко са прости.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Любопитно

  Религията е за простите хора бе, колко пъти да ви го казвам. За хората, които не искат да мислят и да учат, за тези, на които им е по-удобно някой друг да носи отговорност за животът, който им се случва.Пък точно мюсулманството ... ама за най-простите, дето искат и да бият останалите, за да покажат колко са прости.
  —цитат от коментар 24 на Ebeneezer Goode


  Исак Нютон и Блез Паскал към по-простите от тебе ли ги причисляваш? За един прЕател питам.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Точно обратното - религиите, национализма и подобните им демагогии са най-голямата чума на 21 век.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 27. 27 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тюфлекчия":

  един преател беше питАл и му казаа че Нютон бил страстен алхимик

  Birds of a feather flock together.
 28. 28 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Интересна инициатива, чакаме и следващите интевюта.

 29. 29 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тюфлекчия":

  може би онези времена са му се отразили зле, и въпреки това, е постигнал много, но не в алхимията, а защото е бил умен

  Birds of a feather flock together.
 30. 30 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Тъъъничко ни пробутват идеята, че нашите туркини в огромното си мнозинство са светски настроени, еманципирани и незабрадени не защото лично са избрали това, а защото са асимилирани и дискриминирани.
  Дори първото да е вярно отчасти - политиката на асимилиране на малцинствата през тоталитаризма не може да се игнорира - дали трябва и у нас да се дърпат мюсюлманите обратно към Средновековието и какви ползи ще донесе това лично на тях и на българското общество като цяло? Сега, когато у нас и на Балканите повече неща ни свързват, отколкото разделят - вкусове, навици, манталитет и прочее - ще ни внасят саудитски разбирания за отношенията между хората.
  Хубаво е да се мисли кое наистина защитава правата на малцинствата, и кое ги орязва под претекст, че ги защитава.

 31. 31 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Например мюсюлманка, която иска да спазва повелите на Всевишния и да бъде със забрадка, с покрита коса, не с покрито лице, трудно е допускана да работи в болница...."
  Ким Ир Сен:...Да се спазват повелите му за 10-на прически...
  ...Диктаторите са мирни хора...и мирно си диктуват..., а клакьорите ги възпяват, заради...мЮфтата...
  Да се борим ли с тях или да не се борим?... Това е въпросът...

 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4082 Любопитно

  До коментар [#5] от "bobhunter":

  Зависи за коя държава имаш предвид... например в КСА, ОАЕ и други васални на саудитите държави няма християнски църкви, няма никаква религиозна свобода. Но в други държави като Иран, Ирак, Сирия и Ливан има свободно изповядване на нашата Християнска вяра. И там по принцип отношение между християни и мюсюлмани са добри и приятелски.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Но в други държави като Иран, Ирак, Сирия и Ливан има свободно изповядване на нашата Християнска вяра. И там по принцип отношение между християни и мюсюлмани са добри и приятелски.
  —цитат от коментар 32 на Иво

  Уместно е да се сложи минало време.
  В момента тенденцията мюсюлманите да се фанатизират е прекалено силна, върху тях се упражнява голям натиск. Ще видим Балканите и Европа като цяло докъде ще я докараме и дали ще удържим.

 34. 34 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 703 Неутрално

  На турски ли го е казал? Както знаем тоя и останалите са пратени от дианета...

 35. 35 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  То хубаво, ама става дума за религии. Исляма не е!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 36. 36 Профил на gogobyte
  gogobyte
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Религията изгражда мостове, с изключение на исляма.

 37. 37 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тюфлекчия":

  И кой ти каза, че Нютон и Паскал са били религиозни?
  Сега остава да ми кажеш да потърся с Гугъл и ще намеря много доказателства, нали?
  Оствени лично от тях.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Има едни мюсюлмани, които палят мостовете.

 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Зависи от религията и кой я проповядва, ама карай.

 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Хубавото е, че поне нашите мюсюлмани не ви се връзват на глупостите.

 41. 41 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  "не се намира политик с воля, който да намери решение веднъж завинаги"

  Алоуу, ходжата! Политиците ли акредитират учебните заведения или Агенцията по акредитация. Изпълнява ли дадено учебно заведение изискванията, които не се състоят в умението да хвърляш боб или да лееш куршум то ще бъде акредитирано.

  Или според ходжата, трябва бащицата само да каже ... и хоп! акредитацията е готова. Ако акредитацията зависи от волята на един/няколко политик/ци, пиши го положението много зле. В диктатурите нещата се решават по този начин. Надявам се България да не е диктатура.

  И долу мръсните ви ръчички от доверчивите души на децата!!! Ако толкова държите да ги учите на религия, организирайте си неделни училища и се състезавайте да ги привлечете. Парите на данъкоплатците са за други неща! Ама че нагли типове!

 42. 42 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Да бе да, стотици войни през историята на човечеството и
  една сега във близкия изток са все на религиозна основа.
  Религиозната заблуда поражда фанатизъм, а той от
  своя страна тероризъм !!!

 43. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  А от вчера за оня афганистанец дето мачка в Австралия взело, че се оказало терористичен акт, а не щото имал психични проблеми и бил надрусан.

  http://www.breitbart.com/jerusalem/2017/12/22/afghan-refugee-attributed-melbourne-terror-attack-to-perceived-mistreatment-of-muslims/

 44. 44 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#42] от "valtoro":

  Мисля, че грешиш. Не религията е пораждала войните. Обратното е - войните са се обосновавали с религия.

  Никой няма да тръгне да се бие с друг заради пазарите, които ще се открият пред големите компании или заради икономическите изгоди, които баронът смята да извлече, ако завземе земите на съседния барон. Затова операцията трябва да бъде маскирана идеологически с "правилните" каузи. Можеш ли да измислиш нещо по-добро от религиозен мотив? Не можеш. И знаеш ли защо? Защото религиозното е нещо свещено, недосегаемо, немислимо е да се поставя под съмнение. От векове е било така и дори и днес продължава да е така - изключително удобно, само трябва да индоктринираш добре тълпата и да я убедиш, че се бори за свещена кауза, а не за твоята икономическа изгода.

 45. 45 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Брей, в България има според статистиките около 1 000 000 турци (мюсюлмани). Тука коментиращите явно никога не са срещали турчин (въпреки че шанса е 1 към 7), и явно всеки турчин който са срещнали им е излязъл с нож и обявил джихад над тях...

 46. 46 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#44] от "areta":

  +++!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 47. 47 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Не религията е проблемът,а начинът ,по който се тълкува и проповядва.Защото религиозните книги са така написани,че всеки може да намери оправдание за насилие спрямо друговерци.В България има мирно съществуване между отделните религии,което се дължи както на християните ,така и на мюсюлманите.Последното нещо,което ни трябва е напрежение на религиозна основа.

 48. 48 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  До коментар [#25] от "Тюфлекчия":И кой ти каза, че Нютон и Паскал са били религиозни?Сега остава да ми кажеш да потърся с Гугъл и ще намеря много доказателства, нали?Оствени лично от тях.
  —цитат от коментар 37 на Ebeneezer Goode


  Ами може и да потърсиш с Гугъл наистина, макар че лично аз бих очаквал от поредния атеист с огромни претенции поне да знае, че и двамата освен с чиста наука, са се занимавали и с теология. Особено Нютон, който (явно не знаеш) се е възприемал ПЪРВО като теолог и е оставил повече съчинения в тази сфера. Ама знам, че модерни и прогресивни атеисти като теб няма как да "повярват" на неща дето не им влизат в наратива - като веганите сте. Айде много здраве.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 49. 49 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  няма да си хабя думите да коментирам официозните лица на "мюсюлманското вероизповедание". как ги измислят тия куп неща в едно интервю, мога само да се дивя.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 50. 50 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#32] от "Иво":

  сигурен съм, че коледната задачка да кажете каква е разликата между Иран, Ирак, Сирия, Ливан в отношението към християните - законодателно и на практика - ще Ви е непосилна. но мисля, че непосилна все таки ще бъде и задачата да разделите лоялността си между позитано и синода, защото все още не сте разбрал, че са едно и също.

  по-добре да постите и да се черкувате, да се изповядвате, и да посрещате Рождество, вместо да драскате безсмислици по форумите, както винаги. дайте си почивка поне веднъж годишно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 51. 51 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#37] от "Ebeneezer Goode":
  До коментар [#48] от "Тюфлекчия":

  колегата Ебенеезер Гооде явно тепърва чува за Паскал и Нютон. две неща ми хрумват - "Мисли" на Паскал и "Коментар към книгата на пророк Данаил" на Нютон.

  хорската простотия е бездънна.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 52. 52 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3104 Весело

  До коментар [#17] от "id":Мюфтията за президент!
  ..>> Може, може...:) В Русия гледам жената на муфтията на Дагестан(Айна Гамзатова) ще се кандидатира за президент(ка):
  https://lenta.ru/news/2017/12/25/aina/
  Жена дагестанского муфтия собралась в президенты России,25 декабря 2017


 53. 53 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3104 Весело

  До коментар [#48] от "Тюфлекчия": Особено Нютон, който (явно не знаеш) се е възприемал ПЪРВО като теолог и е оставил повече съчинения в тази сфера. Ама знам, че модерни и прогресивни атеисти
  ...>> Да беше ги обяснил тези факти на колегата Хавай в другата тема( за бесовските страхове)..Той ще ти окаже много по квалифициран отпор.:)

 54. 54 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 649 Неутрално

  И по тези мостове после минават различни религиозни фанатици.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK