Отец Сергей: Когато човек остане без вяра, изпада в бесовски страх

Отец Сергей е в храм Свети Мина от 10 години.

© Анелия Николова

Отец Сергей е в храм Свети Мина от 10 години.Екипът на "Дневник" ви честити Рождество. Първият ден на Коледа започваме с разговора с отец Сергей. Светли празнични дни.


Храмът "Свети Мина" е скрит в малките улички на квартал "Модерно предградие". Рано сутринта в понеделник, две седмици преди Коледните празници, отец Сергей ни посреща. Той е в този храм от 10 години. Но това не е единственото място, в което може да бъде открит.


Малко по-късно същия ден отец Сергей ще се насочи към Софийския централен затвор. Там той ходи от близо девет години. Среща се със затворници, разговаря с тях, води курсове.
Как решихте да станете свещеник?


- Човек си търси призванието, докато го намери. Моите родители искаха да уча право, но видях, че не е за мен. Завърших археология в Софийския университет, но осъзнах, че не това е съвсем призванието ми. След това записах китаистика. Но и това не беше за мен. Може би щях и в Консерваторията да вляза, но така се завъртяха събитията, че се насочих към богословието.


Може ли да кажете, че това е призванието ви, или още търсите?


- Чувствам, че съм го намерил.


Каква е разликата между храма тук и този в затвора?


- Хората са си едни и същи. Няма особено голяма разлика. Това са предубеждения на тези, които са отвън, че тези, които са вътре са кой знае колко по-различни от тях. Това не е вярно. И навън има хора, които грешат. Даже някой път много повече от тези, които са вътре. Всеки човек е различен свят, не могат да се сложат всички под един знаменател - това, което ние много често правим. Особено когато става въпрос за групи хора. Ние, които сме отвън, и тези, които са вътре... Като някакви агитки на футболни отбори. А въобще не е така. Всеки човек е личност, или поне би трябвало да стане. В Евангелието Христос казва, че всяка душа за него е по-ценна, отколкото целият свят. Може би така би трябвало и ние да гледаме.В затвора защо хората се обръщат към вас - в опит да осъзнаят това, което са направили, или в опит да намерят утеха от изолацията и липсата на свобода?


- Има хора, които не са били религиозни, но там са се замислили и започват да осмислят някои неща. И ние самите, които сме отвън, сме такива. В много от случаите, когато стане трудно, се сещаме да се обърнем към Бог. По-рядко се сещаме да му благодарим за нещата, които ни е дал. Но който е там, в затвора, много повече чувства, когато загуби, какво е загубил.


В затвора загубата се усеща много по-силно, отколкото навън. Има хора, които губят не само пари, но и семействата си. Особено, ако човек остане там по-дълго, малко повече от две-три години почва да губи. Дома си, жена си, децата си.


Как вярата и наказанието съществуват заедно в едно затворено пространство?


- Самата дума наказание е с такъв корен, който означава "да учиш някого". Обучението и в миналото е включвало наказание. Да накажеш до известна степен е свързано с това да обучиш. Може би сам Бог използва такива средства. Защото понякога допуска да изпаднем в тежки обстоятелства, за да ни накара, като ги преодолеем, да се възкачим на по-високо ниво. Преодолявайки трудностите, да преминем в нещо по-добро. Сам Адам е бил изгонен от Рая, това не е ли наказание? Но така човек осмисля какво губи. А като го осъзнаеш, гледаш да не го губиш. Вярата точно затова се и появява. Защото си загубил.


Ако излезем за малко от затвора и погледнем тук, където сме ние, струва ли ви се, че безверието се е увеличило. Не само религиозно, но и като нагласа към всичко?


- До голяма степен и медиите имат вина за това. Особено медии, които представят нещата, така че се вижда само негативната страна. Това убива погледа към доброто и вярата. Хората започват да чувстват безсилие и безнадеждност. Така се получава, че живеем във враждебен свят, в който сякаш Бог ни е изоставил. Вероятно затова и много хора бягат от страната.


Това безверие се отразява на възможността да се обединим, да се чувстваме част от общност. Как може човек да се справи с това?


- Може би трябва да се гледа не само полупразната бутилка, но и полупълната. Да виждаме и добрата част от реалността. Ако сравня затвора с едно подобно положение - имам само един телевизор, от който да съдя какво се случва. И там ми представят само негативни неща, аз ще реша, че реалността е това. Около нас има много други неща, които се случват. И може да си отворим и очите, и ушите и да ги виждаме, да ги усетим.


Да гледаме по-позитивно и да сме по-позитивни. Ако няколко човека са така настроени, започва да се предава и на другите. Един от големите светци на православието, свети Серафим Саровски казва: "Придобий мирен дух и ще се спасят около теб хиляди". Може би това е рецептата.


Т.е. добрият пример?


- Примерът говори повече от думите. Съвсем малка част от информацията, която предаваме на другите, е в думите. Всичко останало е в поведението ни.

Какъв е страхът в затвора?


- Ако погледнем от духовна гледна точка, има страх, който е бесовски. Той е панически. Тогава се объркваме и правим много грешки. Има и божи страх, който е нещо различно и в който има мир.


Как?


- Тогава човек чувства, че стои пред Бога и че Бог е с него. И че някой му помага. В божия страх има упование. Докато, когато човек изпитва бесовски страх,той се чувства изоставен и безсилен.


Божият страх винаги помага. Началото на премъдростта е страхът Господен. И точно затова е важна вярата. Защото като остане човек без вяра, изпада в бесовски страх


Има ли извън затвора много бесовски страх?


- Има, за съжаление. Където няма вяра, този страх винаги присъства. И там вече човек или му се налага да се бори срещу това, което го плаши, или му се налага да бяга. Което правят твърде много хора, особено в нашата страна. Бягат от самата страна. Или просто се парализират. Има и хора, които бягат от себе си - в телевизията, в интернет, в наркотици, алкохол ... Бягат от усещането за страха.


Осен вярата, нещо друго помага ли срещу този страх?


- Когато има вяра, няма страх. И тогава човек е свободен от всичко това.


Преди да завърши богословие, отец Сергей е завършил археология и китаистика.

© Анелия Николова

Преди да завърши богословие, отец Сергей е завършил археология и китаистика.

За вас какво е свободата?


- На първо място, свободата да бъдеш себе си. Но това се постига, когато човек има правилни общения с Бога. Това е идеята на християнството - че ние трябва да възрастнем и да станем от индивиди - личности. Можем да станем такива, когато общуваме с Бога. Той винаги е един и същ.


При общуването с другите хора ни се налага да се съобразяваме и твърде често ставаме лицемерни и човекоугодни. В семейството съм един, когато общувам с хората съм друг, с приятелите съм трети и какъв съм - не е много ясно. А когато общувам с Бога, винаги съм един и същ, където и да съм. И тогава мога да стана личност.


Мисълта за Бога е основа на духовния живот. Доколкото я имаме в себе си, не можем да грешим. Не е възможно едновременно човек да мисли за Бога и да се гневи, или да върши грях. Това е изкоренител на злото в нас. Цялото изкуство на лукавия цели да ни откъсне от тази мисъл, да забравим Бога и тогава вече не сме вярващи и грешим. И тогава изпадаме в този страх, който е основата на всичкото зло и на несвободата.


В затвора има ли свободни хора?


- Човек дори и да е там, по дух може да е свободен. В затвора има хора, които са с доживотна присъда, но които се чувстват свободни. Дори казват, че ако бяха навън, нямаше да познаят Бога. Навън има твърде много неща, които ни разсейват и потъваме в грижи и суета, които в повечето случаи се оказват безсмислени. А вътре човек осъзнава.


По-трудно ли се достига до прошката в затвора?


- И навън, и вътре е трудно да прости човек, именно защото се страхува. Свети Йоан Богослов казва, че в съвършената любов няма страх. Ние прощаваме, когато има любов в нас. И затова няма никакви ограничения. Човек може да обича навсякъде.


А може ли да се научи да обича?


- Донякъде има стремеж в нас за това нещо. Свети апостол Павел е изброил какво представлява любовта. Ние много често казваме любов, а не се замисляме какво се крие в тази дума. Под любов разбираме много неща: и влюбването, и семейната любов, и приятелската любов. Тези трите човек не може да ги научи. Това са емоции, които сами идват, несъзнателно.


А съвършената любов е тази, при която човек по-скоро чрез волята си подчинява емоциите си и обича и този, когото не харесва. Това е безкористната любов. Това осмисля живота ни, когато го няма, остава едно себелюбие. Страстите и греховете произлизат от себелюбието. Което вероятно е някаква форма на самосъжаление.


Разбирането към другия вътре и вън по различен начин ли вирее?


- Вътре на човек му се налага да е много буден. Докато навън съм виждал хора, които разговарят помежду си, обаче единият е зает с делата си и не чува какво му се говори. Не възприема. Вътре ти се налага да чуваш какво ти се говори. От това зависят взаимоотношенията ти с останалите. А слушането заема много по-голяма част от общуването, отколкото говоренето. Но това го забравяме, за съжаление. Не се учим на това нещо. Няма я тази култура в нас, изгубила се е. Затворили сме се в нашия свят и сме създали малък затвор в себе си.


Вие изпитвал ли сте страх?


- Не е нормално човек да не изпитва. Не е въпрос дали изпитва, а дали успява да го надмогне. Само Бог допуска страха. Това е изкушение и изпитание. Дори великите сподвижници на вярата са изпадали в тежки състояния, това е само някакво средство, което Бог допуска, за да може човек да расте. От клас в клас както преминаваме, минаваме и през изпит. Може би и затворът е някакъв изпит.


Каква е вашата надежда?


- Да се спасят колкото се може повече хора. Това виждам като призвание, доколкото ми стигат силите с Божията помощ. Надявам се, колкото може повече хора да се привлекат към църквата. Но и да се възцърковят, да разберат смисъла. На големите празници има много хора, които влизат в храма, но твърде много влизат само тогава. А през другото време остават далеч от истинската вяра и от разбирането за какво става въпрос.


Храмът не е само мястото, където да се запали свещ за здраве. Нещо много по-голямо е църквата, по-дълбоко. Това е място, където човек лекува душата си, възстановява праведните си отношения с бога, намира утеха и радост. И то такава, която няма къде да намери другаде.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (150)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4185 Неутрално


  ВЯРАТА е донесла и МНОГО БЕСОВЕ на този свят.

  Справка - ВЯРАТА на комунисти, ислямисти, национал-социалисти...

 2. 2 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Статията:"Божият страх винаги помага. Началото на премъдростта е страхът Господен. И точно затова е важна вярата. Защото като остане човек без вяра, изпада в бесовски страх"

  Божият страх винаги помага.
  Да, бе! Да!

  Поддържай състояние на страх в хората, и можеш да ги манипулираш, както искаш!

  Да разлая троловете!!
 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Изключително вярно,само съмнението е конструктивно.

  klimentm
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Хубава проповед на Рождество. Да лекуваме душите си ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Господи помилуй, Господи прости ми и ми помогни, много съм грешен.

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4185 Неутрално

  Хубава проповед на Рождество. Да лекуваме душите си ...
  —цитат от коментар 4 на penetrating


  Това за "лекуването" е добре казано.
  Само, че е важно
  ДА ИЗБЯГВАМЕ ЛЕЧИТЕЛИТЕ-МЕНТЕТА,
  които по подобие на ФАРИСЕИТЕ и КНИЖНИЦИТЕ
  от Исусово Време ни убеждават, че брадите
  и униформите им ги правят
  нещо повече от самозвани лечители.
  По делата им ще ги познаете.

  СПРАВКА - ОТЕЦ ИВАН ОТ НОВИ ХАН

  Свят човек, лишен от благините
  и МЕДИЙНОТО ВНИМАНИЕ на
  ПОП-ПОЛКОВНИЦИТЕ от "Б"ПЦ

 7. 7
  hui86101925
  Рейтинг: 8 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3951 Весело

  До коментар [#5] от "Wornoxmaniak Време и всичко":

  Ти си вече спасен,спомни си думите че :

  " който изкуши едно от тези малките, които вярват в мен"

  klimentm
 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  В тази статия има много неща за обсъждане, но не е редно точно на Коледа. Модерейтно не е. Да уважим празника, да проявим толерантност, да бъдем добри.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  До коментар [#2] от "lone_wolf":

  Поддържай състояние на страх в хората, и можеш да ги манипулираш, както искаш!
  =======
  Не е това !
  Не изкривявай нещата !

  Bukalemun
 12. 12 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#10] от "hui86101925":

  Да вярваш в нещо не е престъпление, но да имаш претенции, че само твоята вяра е правилната, не съм съгласен!
  Сложи си ръка на сърцето, и кажи! Чел ли си Библията?
  Защото аз съм я чел, и то много внимателно!
  Само за твое сведение!(???)
  Библията е "Книга на Книгите" за по-малко от 1/3 от хората населяващи Земята!
  Ами другите???
  Атеист съм от дъното на моята същност! (НЕ ДУШАТА!)

  Да разлая троловете!!
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3619 Любопитно

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  ВЯРАТА е донесла и МНОГО БЕСОВЕ на този свят.
  =========
  На това ли те научиха евангелистите отвъд атлантика ?
  Правилно са ти го казали .....имайки предвид тях си !

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4185 Неутрално

  В тази статия има много неща за обсъждане, но не е редно точно на Коледа. Модерейтно не е. Да уважим празника, да проявим толерантност, да бъдем добри.
  —цитат от коментар 9 на Judjuk


  Приятелю,
  Думите ти веднага ни припомнят ЗАБРАНАТА ДА СЕ ВЪРШИ
  каквато и да е работа по време на ШАБАТА,
  която ЗАБРАНА подтиква КНИЖНИЦИТЕ И ФАРИСЕИТЕ
  ДА ОБВИНЯТ ИСУС В БОГОХУЛСТВО, за това, че работи,
  в смисъл - ИЗЦЕРЯВА и ЛЕКУВА дори и през ШАБАТА.
  Не било МОДЕРЕЙТНО, биха казали КНИЖНИЦИТЕ и ФАРИСЕИТЕ
  ако имаха сегашния понятиен апарат.
  В този смисъл се изкушавам да отбележа, че
  НИКОЙ ШАБАТ не бива да е спирачка за ТЪРСЕНЕТО НА ИСТИНАТА
  А толерантни и добри трябва да бъдем по всяко време.
  Не само по време на църковните празници....

 15. 15 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  Винаги поставяйте под въпро всичко, развивайте критично мислене и учете децата си да равиват критично мислине и да задават въпроси. Иначе ще бъдете жертва на шарлатани - дали са комунисти или християни или Мюсулмани няма значение. Каже ли ви някой да се подчинявате на някаква догма защото някой си бил казал - веднага се задава въпросът -Защо? Кой има полза от това? Кой кого иска да контролира?

  California Über Alles
 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4185 Неутрално

  ВЯРАТА е донесла и МНОГО БЕСОВЕ на този свят.=========На това ли те научиха евангелистите отвъд атлантика ?Правилно са ти го казали .....имайки предвид тях си !
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  НЕ, ТАВАРИШКЕ,

  На това се мъчеха да ни научат - мен и всички българи
  твоите сънародници - РУСНАЦИТЕ СЪВЕТЧИЦИ,
  през всички години на ВОЙНСТВАЩ СЪВЕТИЗЪМ
  и громене на всяка вяра и чистота на действията.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  Ети! Нямам предвид само вярата в Бог!(Независимо под какво име е!)

  Можеш да ги поддържаш в състояние на страх с какво ли не!
  .........че някой ще ти отнеме, ТОВА, КОЕТО НЯМАШ!
  .........че "вече не си му любимец😊!
  .........
  .........че ...... (списъка е почти безкраен, всеки си има собствени страхове)

  Да разлая троловете!!
 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3951 Весело

  До коментар [#17] от "hui86101925":

  какво ще кажеш за Авраам който трябва да принесе синът си в жертва на един Бог?

  klimentm
 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4185 Неутрално

  Тотални глупости, като от виртуален лумпен. Точно вярата в Бог и заветите му прави от хората непробиваеми скали за външни манипулации и внушения. Справка днешното население на България - всички залитат по шарлатански учения като нумерология, астрология, врачки, модерни щуротии за силата на желанието и мисълта и пр. идидотии, за които се хващат като удавници. Липсата на вяра в Бог и доброто ги кара да се пропиват, дрогират, да се стремят безполезни към материални придобивки, породени от алчност, егоизъм и т.н.
  —цитат от коментар 10 на hui86101925  Ха-хааааааа
  ".....правело хората непробиваеми за външни манипулации и внушения...."
  ТИПИЧНА ПРОПОВЕД НА СЕВЕРОКОРЕЙСКИ ЧУЧХЕИСТ !!!!
  И откога "НЕПРОБИВАЕМОСТТА" Е ДОБРОДЕТЕЛ ?!?!
  "Добродетел" е за ЧУЧХЕИСТИТЕ, ИСЛЯМИСТИТЕ, КОМУНИСТИТЕ.....
  Точно тази "НЕПРОБИВАЕМОСТ" СЪЗДАВА ФАНАТИЦИТЕ !

  Второ,
  От пиедестала на КАКВА НЕПОГРЕШИМОСТ,
  слагаш етикети като "ШАРЛАТАНИИ", "ЩУРОТИИ", "ИДИОТИИ"
  на неща, които сигурни сме
  ПОЗНАВАШ САМО ОТ ФЛАШКИТЕ С ОПОРНИ ТОЧКИ

  Трето,
  Безполезните материални придобивки,
  под формата на РОЛЕКСИ и СКЪПИ КОЛИ
  сме се нагледали по снимките с
  ДЯДО ТИ КОЛЮ ПЛОВДИВСКИ...
  РУСКИЯ ПАТРИАРХ - доносник на КГБ....
  и прочее ПОП-ПОЛКОВНИЦИ.
  АЛЧНОСТТА и ЕГОИЗМА дотолкова са обсебили
  ВИСШИЯ КЛИР на СЪВЕТСКАТА ЦЪРКВА и "Б"ПЦ,
  че СВЕТЦИ КАТО ОТЕЦ ИВАН ОТ НОВИ ХАН,
  ни изглеждат като същества от друг свят.....

 21. 21 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 839 Весело

  До коментар [#17] от "hui86101925":


  Чел съм я и всичко в нея е верно,
  —цитат от коментар 17 на hui86101925


  Ясно! Не си!
  Ето ти още един прочит на Библията!

  https://chitanka.info/text/25154-zabavna-biblija

  И чети внимателно! (Ако можеш, де!)

  Да разлая троловете!!
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3951 Весело

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Не, те учат да вярваш първо в себе си,сетне че си отговорен за делата си,и най накрая но не по важност че м/у нас няма спасени,в смисъл че съдбата ти е в собственните ти ръце,

  klimentm
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  До коментар [#18] от "lone_wolf":

  Това е въпрос на капацитета на отделния индивид.
  Това че си атеист не е вредно ....
  То обаче не е и достатъчно !
  Хайде да не се увличаме ....празник имате днес.

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4185 Весело

  Чел съм я и всичко в нея е верно,

  —цитат от коментар 17 на hui86101925


  Ясно! Не си!
  —цитат от коментар 21 на lone_wolf


  Такива като него са "чели" Библията,

  само и единствено

  през ФЛАШКИТЕ С ОПОРНИ ТОЧКИ.

  Каквото от Библията им е написано там, това са и "чели"

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3951 Весело

  До коментар [#23] от "hui86101925":

  Начи Вехтия завет не е част от Библията в която вярваш?! И ти се наричаш християнин?! Бога ми, що за екземпляри сте вий?!

  klimentm
 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4185 Весело

  До коментар [#19] от "klimentm":Това е от стария Завет, паляк недоучил, християните се придържат към Новия.
  —цитат от коментар 23 на hui86101925


  Ха-хаааааааааа
  Имаме си победител !
  С това, другарю, изби рибата !

  Тъй, значи,

  Нещо като МАРКСИЗМА - ЛЕНИНИЗМА

  с АКЦЕНТ ВЪРХУ ЛЕНИНИЗМА.....

  Къде ви намират такива умници

  да ви преправят на "ТЕОЛОЗИ", бре ?!?!?!?!

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3951 Весело

  До коментар [#29] от "Hawaii":

  Наистина уникално е!

  klimentm
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#28] от "klimentm":

  Не му се хващай!
  Тоя е чел или "Цитатите на Путя" или "Евангелие на Кирил-Московски"!

  Да разлая троловете!!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#32] от "lone_wolf":

  след чупки , дойде си на .... думата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35
  lone wolf
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 36. 36 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 839 Весело

  До коментар [#34] от "дерибеев":

  ++
  Точно!

  Доволен?
  Разлаях ли агитката?

  Да разлая троловете!!
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  "Думите ти веднага ни припомнят ЗАБРАНАТА ДА СЕ ВЪРШИ
  каквато и да е работа по време на ШАБАТА"
  До коментар [#14] от "Hawaii":

  Призив за благоприличие не е забрана. Темата е щекотлива, особено, когато се намесят и "бесове". Точно днес не е за предпочитане да се обсъжда. Казано е "Всеки ден не е Великден". И Коледа не е. Има време за всичко.

 39. 39 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Вярно е казаното от отеца. Достатъчно е да погледнем комунистите (атеистите) и разбираме за какво иде реч.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 40. 40 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 438 Весело

  До коментар [#24] от "hui86101925":

  Такъв свят и вярващ човек! И такъв език точно на Коледа!
  Явно са те налегнали бесовете, за които говори свещеника!
  Впрочем, Честита Коледа, а?

 41. 41 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Ако трябваше да сме вярващи и в същото време сме създадени от някакъв бог, както твърдят поповете, се получава противоречие. За да сме вярващи, са ни нужни няколко мозъчни клетки, а не цял мозък за да сме мислещи. Излиза, че богът нещо не си е свършил правилно работата, по думите на поповете, които твърдят, че трябва да сме вярващи. Другият вариант е, че не сме създадени от никакви богове и цялата тая "вяра" е обикновени попски лъжи и измислици. За мен е вярно последното, защото така МИСЛЯ, а кой в каквито глупости си хареса, в такива да вярва!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 42. 42 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4185 Весело

  Наистина уникално е!
  —цитат от коментар 30 на klimentm


  Макар и късно осъзнах какво е искал да каже руския трол
  Такива путинистически тролове стават смешни
  в напъните си да балансират между
  ТРАДИЦИОННИЯ НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ АНТИСЕМИТИЗЪМ
  и ПРАВОСЛАВНИЧЕНЕТО и преправянето си във "вярващи",
  каквито пази Боже НЕ СА !!!
  Резултатът от тези смешни напъни са
  АКЦЕНТЪТ ВЪРХУ НОВИЯ ЗАВЕТ.
  ЕВРЕЙСКАТА ТОРА - ПЕТОКНИЖИЕТО - СТАРИЯ ЗАВЕТ
  остават в миманса.
  Само дето такива умници не осъзнават,
  че и НОВИЯ ЗАВЕТ СИ Е ЧИСТАК ЕВРЕЙСКИ ПРОДУКТ
  както и да го извъртат и чрез мантрите
  за "ПРАВОСЛАВИЕТО" да искат да го РУСИФИЦИРАТ.
  Много перфидно и същевременно НЕГРАМОТНО изтропано....

 43. 43 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4185 Весело

  Такъв свят и вярващ човек! И такъв език точно на Коледа!Явно са те налегнали бесовете, за които говори свещеника!Впрочем, Честита Коледа, а?
  —цитат от коментар 40 на nonsens2  Това е скоропостижно БАНираният за празниците трол
  "Белият Господар"
  в КОЛЕДНА ВЕРСИЯ, с претенцията този път да е "теолог"
  ха-хаааааааа

 44. 44 Профил на ВЕЛИКИЙ
  ВЕЛИКИЙ
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Да се помолим на Исус да закриля нашата бяла раса, и да не дава войни между белите народи. Да ни предпазва от ордите от близкия изток, да ни предпазва от мюс'юлманите, Амаин !!!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Модераторите, Честит празник! Вземете вече да свършите нещо.

  No Pain No Gain
 49. 49 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#41] от "quatro_4x3":Идиотска логика, мислещ бил той. Има неща, които не могат да се осмислят от простата ти тролска тиква, така че не се напъвай. Вярата и мъдростта в християнството вървят ръка за ръка. За простите атеистични зомбита остава само да гледат в едно прозорче или да го лъскат по цел ден и да им се казва какво да правят и мислят.
  —цитат от коментар 47 на hui86101925


  Напористите ти просташки изблици показват, че никак не си сигурен в собствената си вяра. Който е действително вярващ, не се нуждае от доказване на вярата си! Утре, като ви спуснат директивите за новата линия, с готовност ще повярвате и в Ким Ир Сен или в марсианци, както до скоро вярвахте в московската мумия и подопечната и в София.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 50. 50 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Ха-хааааааа
  ".....правело хората непробиваеми за външни манипулации и внушения...."
  ТИПИЧНА ПРОПОВЕД НА СЕВЕРОКОРЕЙСКИ ЧУЧХЕИСТ !!!!
  —цитат от коментар 20 на Hawaii  Точният израз е непробиваемо тъп. Ти му го навираш в очите, за да му покажеш, че това, което говори, е абсурд. То ги затваря и реве с цяло гърло: "Не искам да гледам, не искам!" Аз ЗНАМ как е, защото ВЯРВАМ!

  От друга страна - да им уважиш празника и да не обиждаш чувствата им - бих гласувал с две ръце за това, ако не беше гигантската купчина ФАЛШ, с която е заринато всичко.

  И само за сведение: не съм атеист. Хабер си нямам има ли го или го няма господът им, пък и не ме интересува особено, но ако го има.... хайде, празник им е днеска, по-меко... имам някои резцерви относно характеровите му особености.
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Изключително досадно е да се чете "дискусията" тук. Едни и същи глупости и в делник, и на празник. Как имат някои хора толкова сили, не се ли уморяват да пишат безбожните си бълнувания или всичко да обърнат към омразния Путин ?

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#12] от "lone_wolf":Чел съм я и всичко в нея е верно..
  —цитат от коментар 17 на hui86101925


  "В началото Бог създаде небето и земята. А земята бе неустроена и пуста, и дух божий ся носеше над водите. И рече Бог - да бъде виделина! И биде виделина. И видя Бог, че виделината беше добро, и отдели виделината от тъмнината." - по памет цитирам, така че може и да не съм съвсем точен. Въпросът ми е: КАК ТОЧНО УСТАНОВИ, ЧЕ ТОВА Е "ВЕРНО"? Как установи че са верни "родословните линии", описани в Стария завет? Или някоя от конкретните истории, за които се разказва, и които би трябвало да са ставали преди хиляди години?


  Чел си, както правилно отбеляза колегата, ама опорни точки си чел!

  И още малко: "В началото бе Слово и Словото бе у Бога, и Бог беше СЛовото..." Това откъде е? И кое от двете е вярно - че "В НАЧАЛОТО" бог сътворил небето и земята, или че в началото е било Словото - т.е., облечената в думи мисъл?


  Та, като човек, който се афишира като разбиращ, обясни, моля те! Отговори, ако можеш...

 55. 55 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#19] от "klimentm":Това е от стария Завет, паляк недоучил, християните се придържат към Новия.
  —цитат от коментар 23 на hui86101925


  Само към новия, без да се съобразяват със стария, се придържат протестантските църкви, и то не всички. Католици и "православни", приемат и двата - и стария, и новия....

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Честито Рождество на всички Българи - вярващи и невярващи, всеки както е решил за себе си.
  Интересно четиво, даващо ни редица позитивни насоки не само в християнски, а въобще и в общочовешки смисъл, стигаме и до общочовешките добродетели познати в цивилизациите още от антични и древни. Възникват и обаче доста въпроси, даващи ни поводи за размисъл, дискусии, критика, несъгласие - защо има нужда да изпитваме някакъв догматичен мистериозен страх, примирение пак свързано с него, подчинение... Колегите по горе са споменали - за да е свободен човек му е необходимо да мисли критично, да задава въпроси.... ще добавя да се труди на постоянно подобаващо добро ниво, да следва добрия пример на другите и постоянно да се самоусъвършенства, да бъде благотворителен, да съгражда, възпитава в тези добродетели и потомството си.
  Бъдете здрави и добри, светли празници на вас и семействата ви от Генерала.

  п.с. Колкото до трола, изпълзял да изкара няколко копейки - не го хранете, пълен игнор и сам ще си пукне от глад (липса на внимание)! Това е оная окаяна душица дето преди време се Представяше, че обитава Прага (и ломи Империализъма от там :-) ) Сега явно е избягал при поредното прехвърляне между 4-ти километър и Карлуково... на санитарите явно им е писнало от него :-)

 58. 58 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hawaii":ХА ХА ХАА-ХАААААБОЛЕН ИДИОТ НЕНОРМАЛЕНКАТО ЛАТЕРНА СИДО УТРЕ ЛИ ЩЕ МИ ПИШЕШ ГЛУПОСТИАРЕ ЧИБА, БОТ ИЗПЕРКАЛ ...
  —цитат от коментар 33 на hui86101925


  Типично коледно посрание от дълбоко вярващ и познаващ учението до самите му корени християнин! А аз бях решил "да зачета чувствата им, и да бъда възможно най-тактичен....

 59. 59 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 769 Неутрално

  "Послание", не "посрание", вери сори за грешката...

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#39] от "☦ Мизийски":

  На Мизийски или на Мизов? На кого точно да вярвам? :)

 62. 62 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Мдааа…. Или психиатрията е пуснала част от контингента в отпуска - по случай празниците, или - пак поради същия случай, са забравили да спуснат опорки на руските тролове, и те сега дават израз на ИСТИНСКАТА СИ ПРАВОСЛАВНА ДУШЕВНОСТ. във всеки случай, ядосаха ме. Ще богохулствам.

 63. 63 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  За съжаление вярата в Христос най - често я свързваме с тежки и критични състояния в живота си, както и в статията тук се говори за затворници с доживотни присъди. Често е така, но не винаги! Това е свързано с нашата чувствителност и желание да водим достоен живот с уважение към другите и противопоставяне на злото. А без вяра в Христос човек дори да не изпада в " бесовски страх" със сигурност губи истинския смисъла си на живота си, пропилява го за временни и суетни неща, които изобщо няма да го ползват за вечността ! Защото "всички ние трябва да застанем с открито лице пред Христовото съдилище за да получим всеки това, което е вършил ..." казва Ап. Павел. И един съвет към повечето съформници тук: не се обиждайте и уязвявайте по този начин. Всеки от вас може да открие доста добри и стойностни неща в някои от изказванията на другите. А относно лъжите, клеветите, злото нека помним, че всички ще носим отговорност един ден, защото Господ е и " огън, който пояжда.."

 64. 64 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  христос прогонва бесовете като ги праща в свинете които се издавят в морето
  христос е спасител и църквата трябва да спасява
  защо не са задължителни църковните бракове и забранени разводите

 65. 65 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  честита коледа на всички.
  пожелявам ви здраве, чист дух и
  радост.

 66. 66 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6978 Неутрално

  Човек трябва да вярва в доброто, трябва да вярва че има наказание за Богохулниците, крадците и убийците.

 67. 67 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#50] от "gr52":Какво навираш бе лумпен. Разликата между християните и балъци като теб (жервти на Спас), е че първите вярват и разбират мъдростта на словото, а другите само вярват в това което им напишат грантовите медии. Празноглаво магаре ...
  —цитат от коментар 53 на hui86101925


  "Спас" - българската версия на гръцкото име "Сотир" - от "сотер" - буквален превод - "спасител". Едно от най-често употребяваните названия на Христос - явил се да изкупи греховете човешки и да спаси човечеството, да му даде нов шанс....


  Ти наистина си християнин, та дрънкаш. Значи такива като мене, невярващи, са "жертва на Спас", т.е., на Христос???

 68. 68 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Наистина без вяра има страх, самота и вечно съмнение.

  Мъдри думи, за който може да ги чуе.

  Евроатлантида
 69. 69 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  Ако трябваше да сме вярващи и в същото време сме създадени от някакъв бог, както твърдят поповете, се получава противоречие. За да сме вярващи, са ни нужни няколко мозъчни клетки, а не цял мозък за да сме мислещи. Излиза, че богът нещо не си е свършил правилно работата, по думите на поповете, които твърдят, че трябва да сме вярващи. Другият вариант е, че не сме създадени от никакви богове и цялата тая "вяра" е обикновени попски лъжи и измислици. За мен е вярно последното, защото така МИСЛЯ, а кой в каквито глупости си хареса, в такива да вярва!
  —цитат от коментар 41 на quatro_4x3


  Правиш кардинална грешка! Опитваш се с логика и анализ да обориш вярващите. То затова се казва "вяра" защото хората вярват в нещо без да си задават въпроси или да правят анализи. Всяко по-умно дете след 4, 5ти клас само мое да стигне до заключението че всички форми на религия или вяра са булшит. Християнство, Комунизъм, Ислям това са едни и същи системи за промиване на мозъци, извинение за жестоки престъпления и система за ограбване и контролиране на простите маси.
  В моя живот Християнство в България нямаше. Семинариите бяха натъпкани с ченгета и гейове, и до сега е така. По време на Соца имаше друга религия - Комунизма. Имаше си комунистическа библия, имахме си мумия, имахме си фараони е Партийни жреци. Вместо литургии имахме манифестации ... същите лайна. И както виждаш колкото и глуповата да е Комунистическата идеология зарази хиляди. И сега България е пълна с глуаци, които ВЯРВАТ че Политбюро е мислело за доброто им.
  Никога не забравяй че 80% от хората са овци и желаят някой да ги дои. Няма значение дали е Папата, Ленин, Путин или някой Имам. За повечето хора е важно да се чустват част от стадото, да служат на някой, който да им казва че ще се грижи за тях и някога в бъдещето нещо хубаво ще им се случи - дали ще е Комунизъм когато всичкио ще е без пари или ще е след като пукнат и ще отидат на небето да свирят на Арфа до посиране или пък 72 девственици ще им се молят за секс, няма значение е да има "бонбонче" в бъдещето.
  Аз нямам проблем ако някой намери вярата си и това му помага да спи през нощта. Имам проблем когато реши да ме гори на кладата или да ме прати в ГУЛАГ защото аз не вярвам в същите глупости.

  California Über Alles
 70. 70 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#69] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Изключително силно! Адмирации. Даже ми е неудобно да се упражнявам под толкова добър текст, но все пак - всички избягваме терминологията, за да не утежняваме текста, но тук като че ли да се въведе в масова употреба термина - "есхатология" - тази мисловна фигура, в която "на всички ще им се въздаде" - след смъртта, победата на "комунизъма" и т. н., би било добра психическа защита за отличаване на тотално окупиращите съзнанието идеологии. На тези идеологии, които подменят личността ти и те правят "говорящо оръдие на труда" на хора, които определено не са добронамерени. На идеологии, които те карат да вярваш, че някой друг има право да живее живота ти.

 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  До коментар [#69] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Християнство, Комунизъм, Ислям това са едни и същи системи за промиване на мозъци,
  =======
  :)...

  :)......ииии много тактично си минал метър юдаизма ....че и евангелизма !
  Защо ....няма смисъл да напомням....
  Но и без това коментара ти е провокативен отвсякъде

  Bukalemun
 72. 72 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 769 Неутрално

  А що се отнася до арапите, и 72-те девици, заради които си гърмят задника, след като цял живот са "правили любов" само с овце, кози и камили, на тях изобщо няма да им стане оная работа когато се окажат очи в очи с едно толкова непознато нещо - жена. Така че всичкият пластичен експлозив - изхабен за тоя, що духа....

 73. 73 Профил на solo_traveller
  solo_traveller
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Много добро интервю, рядко срещам подобни материали. Благодаря на отец Сергей, Бог здраве да му дава и още повече мъдрост!

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  Затова комунистите след Девети септември първо убиха вярата на хората.

 75. 75 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Много ерудиран човек.

  Христос Воскресе!

 76. 76 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Прав е. Дядо ми беше атеист, а баба - практикуваща християнка. Постеше, даже съдовете вареше, мазнина да не остане, на черква най-редовно ходеше. Когато остаряха съвсем (двамата починаха над 90г.), дядо като се разболее, се плашеше. А на баба не й пукаше. Казваше "живяла съм правилно, ще отида в рая". И си го вярваше. Тоест, извън всичко останало, от чисто прагматична гледна точка вярата помага при стареенето, дето е гадна работа и не е за страхливци - болееш, грознееш и излишнееш.

  Мърфи е оптимист!
 77. 77 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#75] от "theduloclan":
  Не возкресе, синко, роди се :). Няма значение, весела коледа!

  Мърфи е оптимист!
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Trotter
  Trotter
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#57] от "Ген. Колев": "Възникват и обаче доста въпроси, даващи ни поводи за размисъл, дискусии, критика, несъгласие - защо има нужда да изпитваме някакъв догматичен мистериозен страх."

  Ама ти страх ли изпитваш?!

 80. 80 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 802 Весело

  Както обикновено, тук коментарите са по-интересни от статията.

 81. 81 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#69] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Изключително силно! Адмирации. Даже ми е неудобно да се упражнявам под толкова добър текст, но все пак - всички избягваме терминологията, за да не утежняваме текста, но тук като че ли да се въведе в масова употреба термина - "есхатология" - тази мисловна фигура, в която "на всички ще им се въздаде" - след смъртта, победата на "комунизъма" и т. н., би било добра психическа защита за отличаване на тотално окупиращите съзнанието идеологии. На тези идеологии, които подменят личността ти и те правят "говорящо оръдие на труда" на хора, които определено не са добронамерени. На идеологии, които те карат да вярваш, че някой друг има право да живее живота ти.
  —цитат от коментар 70 на gr52


  Прекалено щедър си в оценката си, мерси.
  Хубаво би било ако можеше да прехвърлим всичките си страхове и съмнения в ръцете на някой Бог. Хората които наистина вярват са по-спокойни и по-щастливи. Аз не съм от тях. Аз знам че остарявам, че ще ставам все по-болен, по-бавен, по-дебел, по-слабо ще виждам и чувам. Знам че ще умра и нищо няма да се случи след това. Просто няма да съществувам, нито пък ще знам че съм умрял. Знам че няколко човека ще ме жалят но след едно, две поколения никой няма да си спомня за мене, така както аз не си спомням нищо за пра-дядо ми а децата ми сигурно и името му няма да знаят.
  След 100 години едва ли ще има и прашинка която да доказва че съм живял някога. Дори и ако децата ми имат деца и гена ми продължи да живее .... спомена за личността ми вероятно ще бъде заличен.
  Аз нямам проблем с това! В мир съм със себе си и не са ми необходими суеверия или лъжи за да намирам смисъл в живота си. Всеки ден се радвам на децата си, Всеки ден виждам черти от родителите ми в тях. Така живота продължава въпреки че индивидите вече ги няма. В това няма нищо лошо. Даже мисля че това дава по-голям смисъл на живота.
  Аз се занимавам с технологии и малко с наука. Нещата които се откриват и разработват всеки ден са хиляди пъти по-интересни от всички глупусти написани в Тората, Библията и Корана взети заедно. Дори и не мога да сравнявам красотата и истината на една снимка на Юпитер направена от Джуно пред всички икони на света.
  Но това е моята истина и не искам да я налагам на никой. Също не искам другите да ми налагат религията си или идеологията. Най-малко пък тези които бяха големи комунисти и гонеха тийнейджърите и бабите на Великден да не ходят на църква по време на Соца а сега са най-вярващи и се кръстят с двете ръце. За мене цялото лицемерие на тези неща е синтезирано в един незабравим кич, който лично видях преди няколко години в Русия - икона на Ленин!!! Човека който е взривил с динамит сума ти църкви и манастири, който целенасочено и планово е избил хиляди духовници, сега по времето на Путин и Руският Православен Фашизъм е превърнат в икона и изкуфели партийни старци се кръстят пред нея. Не знам за тебе, но за мене това е доста смешно и тъжно в същото време.

  California Über Alles
 82. 82 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Еййййй- и под тази тема ли намерихте за кво да се хванете за гушите ве, безделници...

  P.S.: А модераторите здраво са го подкарали на уволнение... Някъв Бял Господар трети ден не е изтрезнял, и полива обилно форума с псувни и селски аристократизъм...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 83. 83 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Леми Килмистер: "The only interesting thing about religion is how many people it's slaughtered."

  Марс е изконна Американска територия!
 84. 84 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Аз не съм от тях. Аз знам че остарявам, че ще ставам все по-болен, по-бавен, по-дебел, по-слабо ще виждам и чувам. Знам че ще умра и нищо няма да се случи след това. Просто няма да съществувам, нито пък ще знам че съм умрял

  --+-++-------
  Аз също вярвам. Вярвам, че науката ще намери лечение за стареенето и повече никой човек няма да страда от стареенето или да губи любими си хора.
  Не само, че вярвам ами знам, че това е възможно.

  If you are going through hell... Keep going!
 85. 85 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1063 Весело

  Леми Килмистер: "The only interesting thing about religion is how many people it's slaughtered."
  —цитат от коментар 83 на satanail13


  Е щом този пътеводен лъч го е казал- край- кандърдиса мъ!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 86. 86 Профил на Trotter
  Trotter
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#81] от "Pontif New Dnevnik SUCK": Пич, зачепкваш толкова много неща наведнъж, че човек не знае откъде да започне.Предполагам...но това е само предположение...че всичките тези неща си ги чул от няколко различни места и сега направил това трудоемко и затова заслужаващо похвала, но безсмислено и безсъдържателно творение.

 87. 87 Профил на Trotter
  Trotter
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#81] от "Pontif New Dnevnik SUCK": Първо на първо.Атеисти са били, но броя на църквите даже се е увеличил.Има ги във всяко населено място и поддръжката им никога не е била проблем.Второ на второ - ако вие сте се клюкарили един-друг, че сте ходили на църква, то това не го преписвай на някой друг.

 88. 88 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4185 Неутрално

  [quote#81:"Pontif New Dnevnik SUCK"][/quote]

  ++++++++++++++++++++++++

  Този твой постинг заслужава да е на мястото на интервюто със свещеника.

  Твоите мъдри човешки слова са в пъти по-ценни от клишираните

  формули от църковните учебници по Омилетика.

  Благодарим за формулирания на човешки език извод,

  че човек не се нуждае от попове, църкви и суеверия,

  за да е в мир със себе си, и в морал и благочестие

  да отгледа децата си, да почете родителите си и да общува с околните.

 89. 89 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 659 Разстроено

  До коментар [#88] от "Hawaii":

  Едно от малкото стойностни неща останали неща в Дневник са постовете на колегите Pontif и Норман. Все по-малко стават. все повече е чалгата и безработните карабастуни и джуджуциа, а преоблечените в потури блядове дори ме е гнус да спомена.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 90. 90 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#76] от "султана глаушева":

  Мадам глаУшева, моят дядо, граф Дракулович, бе безбожник, но не се страхуваше от смъртта. Нямаше време да се занимава с такива глупави мисли. Обичам Ви. Среща в полунощ?

  https://m.youtube.com/watch?v=iu1S_xICwHI

 91. 91 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#88] от "Hawaii":

  Всички се опитваме да сме хора. Не винаги се получава но .....
  Точно това че живота е преходен и единствен го прави ценен и интересен.
  По-нагоре някой каза, че скоро науката ще може да удължи живота до безкрайност и хората да не остаряват. Ако стане, чудесно. Но аз си мисля че безкрайния живот ще ни отнеме нещо важно и това е да го ценим като нещо мимолетно и единствено. Това е единствения ни шанс да посъществуваме в тази вселена ... само за миг. В това има нещо важно, чаровно и значимо. За мене поне.

  California Über Alles
 92. 92 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 516 Любопитно

  До коментар [#84] от "dante_18":
  Аз също вярвам. Вярвам, че науката....


  и двамата вярвате, т.е. сте вярващи.Каква е разликата с другите вярващи?  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 93. 93 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 516 Любопитно

  До коментар [#69] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Правиш кардинална грешка! Опитваш се с логика и анализ да обориш вярващите. То затова се казва "вяра" защото хората вярват в нещо без да си задават въпроси или да правят анализи.

  Според мен сте доста краен в коментара си.За доста неща в заобикалящия ни свят логиката не работи, а в доста случаи и науката (поне на този етап) не вършат работа.
  Предполам сте запознат, че в момента няма все още доказателство как аджеба от нежива природа е станала жива.Има доста mising links в цялата научна теория за произхода на човек.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 94. 94 Профил на Варадинов
  Варадинов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ВЯРАТА е донесла и МНОГО БЕСОВЕ на този свят.Справка - ВЯРАТА на комунисти, ислямисти, национал-социалисти...
  —цитат от коментар 1 на Hawaii


  И костовисти.

 95. 95 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  Това интервю изобщо не трябваше да бъде публикувано тук. Интелектуалното ниво във форума на Дневник прекалено ниска топка, дори за по-невзрачни и по-семпли теми.

  /не се чете/
 96. 96 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#84] от "dante_18":Аз също вярвам. Вярвам, че науката.... и двамата вярвате, т.е. сте вярващи.Каква е разликата с другите вярващи?
  —цитат от коментар 92 на Психонавт


  Разликата е огромна.
  Разликата е, че науката работи, а религия е просто фалшиви обещания.
  Благодарение на науката ти пишеш коментари в интернет.
  ВЕрващите мечтаят за вечен живот и място в рая, но единственият метод за постигането на тази мечта е науката.
  Само чрез наука може да се постигне подобряване и удължаване на живота.
  Можеш ли да ми посочиш друг метод, освен науката?

  If you are going through hell... Keep going!
 97. 97 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Това интервю изобщо не трябваше да бъде публикувано тук. Интелектуалното ниво във форума на Дневник прекалено ниска топка, дори за по-невзрачни и по-семпли теми.
  —цитат от коментар 95 на Тони Шнайдера


  За пръв път без да чета нищо, освен заглавието коментирам. И за жалост се съгкасявам с теб. Честито Рождество Христово!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 662 Весело

  До коментар [#97] от "Kami": Без предварително зададен сценарий и реплики си пълна нула, нали?!
  —цитат от коментар 98 на Trotter


  Позна от първия път, да си жив и здрав! Коледа е. Мир и радост за Рождеството Му!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK