Надя Матеева, психолог: Технологиите са извинение, а не причина да не общуваме истински

Надя Матеева, психолог

© Юлия Лазарова

Надя Матеева, психологТехнологиите промениха ритъма на живот на хората по цял свят, направиха революция в достъпа до информация, дадоха на мнозина немислими до момента възможности за образование и бизнес. Повлияха ли и как обаче на отношенията между хората и на начина на общуване помежду им - по тези въпроси "Дневник" разговаря с доктора по психология Надя Матеева от Института за изследване на населението и човека към БАН.


Интернет улесни общуването, като го направи достъпно по всяко време, от всяко място и по различни канали. Отрази ли се това на качеството на общуване и как?


- Привидно общуването изглежда по-лесно, но всъщност все повече загърбваме своите желания, страхове и несигурности, които ни дават възможност да се свържем истински с другите хора и да преживяваме. Ние изначално сме водени от противоречиви нагони. И сякаш не искаме да си признаем, че ги имаме, а предпочитаме да показваме винаги лесната и добрата си страна. Това обаче ни играе лоша шега, защото се оказва по-трудно да общуваме, ако заобикаляме трудните вътрешни процеси.
Дали не ставаме ставаме по-наивни в това виртуално общуване? Имам предвид масовото публикуване на снимки на котета, кучета, храни и украси...


- Да, иска ни се да сме на повърхността, всичко да изглежда гладко, чисто, ясно. И ако има други неща, те не се показват. И да, изглежда инфантилно - лесно за отразяване, споделяне, приемане.


Има ли противоречие във факта, че хората живеят все по-отчуждени в реалния живот и все повече в общност в социалните мрежи?


- Описаното всъщност отразява едно и също състояние - на отчужденост от себе си и от другите. Истинското свързване предполага не само размяна на приятни преживявания, но и на тревога, стрес, страх и други негативни емоции, които ни се иска да заобикаляме. Участието в общности в социалните мрежи пък създава усещане за привидна сигурност и удобство. То обаче не решава, а създава още по-големи проблеми, защото несъзнаваната част от нас, знае, че вътре във всеки има пространства, които не осветяваме, защото не се справяме с тях.


Този проблем съществува отпреди ерата на технологиите, просто те дават по-големи възможности да заобикаляме темите, които не искаме да вадим на показ, защото имаме възможност да ги завоалираме по лъскав начин в мрежите.


Повечето хора днес държат телефона до себе си денонощно и са непрекъснато в режим "готов за общуване". Как се отразява на психиката това ограничаване на уединението?


- Дали телефоните са това, което не ни дава възможност да сме открити към себе си? Те са само един екран, на която можем да прожектираме всичко, което ни се е искало да правим или не в живота си преди това. Да сме постоянно на линия е нещо, което като че ли правим по инерция. Можем да кажем: "Сега имам лично време и няма да съм на линия". Но по този начин влизаме в модела на реда и ограничеността, на правилата, които самите ние трудно приемаме, защото светът изглежда по-лесен, когато няма ограничения. Звучи противоречиво, но такъв е начинът, по който сме устроени.


По-осъзнатите хора си дават сметка, че съществуват ограничения и трябва да намерим начин да се справяме с тях. Оттам идва противоречието - уж приемаме, че може да има такава рамка, но не го правим. Телефоните не са причината за това. Най-лесно е някой извън нас да е лошият, а ние да сме изцяло добри.


Да разбирам ли, че според Вас технологиите са начинът, по който бягаме от отговорността за общуването помежду си?


- Те могат да бъдат само повод да го правим, не са причина в никакъв случай. Макар че много често ни се иска да бъдат удобно извинение.


Психолози изразяват опасения, че прекомерната употреба на социалните мрежи намалява уменията на хората за общуване на живо. Един от примерите е, че се губят рефлексите да се следи невербалната комуникация с другите хора. Споделяте ли това мнение?


- Общуването и преживяванията в социалните мрежи не дават възможност на хората, особено на децата, да минат през естествените процеси на затрудняване: на опити и грешки, на това не само да бъдеш харесван, но и да се срещнеш с трудната страна и да се справиш с нея. Това е паралелна реалност, която не дава възможност да развием истински капацитет за отчитане на ограничеността, правилата и стила на живот в действителността.


Трябва ли да пазим децата от технологиите и няма ли опасност опитът за предпазване да ги превърне в аутсайдери?


- Като всяко нещо, технологиите могат да са полезни, ако имат своето място и ограничение. При формирането си децата ползват преходни пространства, в които чрез играта започват като че ли да бъдат "големи" и "истински". По същия начин технологиите могат да бъдат преходно пространство, в което те да се развиват и усвояват правилата на живота на големите. Ако обаче се минат определени граници - обикновено преценявани от родителите за конкретното дете, и технологиите започнат да заместват реалните житейски ситуации, стават опасни.


Как се отразява на човешката психика възможността да получиш информация или да извършиш действие без забавяне?


- Усилва се илюзията за омнипотентност, за това, че човек може всичко. Ако не отчитаме, че това е част от една привидна реалност, можем бързо да се подхлъзнем да мислим, че нещата са възможни и в реалността, а там е по-различно. Да отчитаме разграничението между двете е нещо, което би ни дало възможност да останем истински.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4107 Весело

  Емпатия значи трябвало да има...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Именно новите технологии са виновни за отчуждението. Най-трагично е положението при тийнейджърите. Не излизат навън, не спортуват, масово стоят пред таблети и телефони.
  Скоро ми се оплака една жена от Ботевград, сина и учи в София, събота и неделя, като се върнал, “не се отлепил от лаптопа”.

  Родителите гледат да не се комплексира детето и още от първи клас купуват смартфони, децата масово се пристрастяват към електронните устройства.
  Франция мисля, че забрани смартфоните в училищата.
  В частните училища са забранени.

  Все по-трудно е да отгледаш нормално децата си! От всякъде дебнат я реклами на вредни храни, казина, електронни игри, лотарии. Много лесно се “залита” в неоравилната посока!

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Весело

  До коментар [#2] от "hope":

  Верно ли?! Твоята реакция колега е като на един алкохолик гостуващ в предаването на Милен Цветков,който искаше рекламите на алкохол по телевизията да бъдат забранени,защото го подтиквали към пиянство!?

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3338 Весело

  До коментар [#2] от "hope":

  Има нещо верно.....хе....
  Разправям на младите ,как на времето със страх сме звъняли на гаджето ....
  Нямаше гаранция дали то ще вдигне слушалката , или родителите му .... :)
  А те се смеят и даже не вярват....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Преди седмица видях момче и момиче да вървят и да си говорят, без да държат телефони! Толкова голямо впечатление ми направиха, че го казвам при всеки повод!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Ако искаш да оставим и дрога да се продава спокойно, защо мислиш че са всичките тези рестрикции в цял свят? Все повече зависимости, хронични заболявания, психични отклонения. Освен на “технологиите в храната”, това се дължи и на “технологиите в комуникациите”.
  Децата са като зомбита, малкото ми дете е на 9, в училище междучасията вместо да играят на двора, на слънце и въздух, седят над телефоните, 80% от децата. И нищо не може да ги помръдне. Още невръстни гледат порнографии и насилие, защото МОН са задължили Директорите да има свободен интернет.
  Защо в добрите частни училища са забранени ел. устройства, не в час, да се носят в училище са забранени.
  За авторката нямам думи, срам за професията, срам за всички родители, майки и въобще хора.

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":

  Да казваме, че сега е много по-лошо или трудно да си отгелждаш децата нормално, е меко казанпо пресилено.
  Сега са налице настоящите проблеми, преди в различните времена са съществули съответните и е много трудно да се класират в общя класация, та да видим кои са по и най-тежките такива.
  При всяко положение няма път назад и да, може и някъде се прилагат такива ограничения в -ползването на тази техника, но всички знаем, че чисто забранителните действия рядко постигат добър краен резултат.
  В този смисъл, един за мен задължителен вариант е родителите да полагат грижи и усилия да общуват колкото е възможно повече и по-откровено с децата си и така от една страна да следят и контролират процеса, а от друга просто да показват и научават децата си към общуване. Има и още нещо, днес стана норма едно дете извън дома и учи;ището задължително да е придружавано от възрастен, което също налага бариери при развитието на неговите способности да общува с другите деца и над това също си струва да се замисли всеки отделен родител.
  Но е факт, че да чакаме някой друг, едва ли не нормативно да ни решава проблемите с децата е наивно - всеки според своите разбирания и опит трябва да полага съответните усилия и ако е рекъл Гопсод, ще постигне и резултати, примери за каквито все пак има.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5373 Весело

  Имагинерния свят, създаден от технологиите - заместител на семейството или новият наркотик :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Въпрос на поколения. За мен приятели са ми тези, с които мога да пия бира, вино и т.н. и да не ми пука, че съм се напил пред тях и обратното.
  За по-младите ми колежки приятели са тези от фейсбука - 500 - 1000 човека, но нямат още гаджета, че не са срещнали подходящия, а искат да им харесвам снимките, защото съм им бил приятел от фейсбук.

 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  Всичко, което сте ми написал е много вярно. Майка ми е 48-ми набор и водих този разговор с нея наскоро. Това, което тя, както и повечето и връстници е, че децата са станали обект на комерсиални интереси и към тях е насочена огромна маса реклами и то много агресивни. Много им е трудно да устоят, независимо разговорите за вредите и ползите от храната. Няма как да обясниш на едно 4,5,6,7 годишно дете, та даже и по-големи, че е много вреден течния шоколад, чипса, вафлите, особено като гледа останалите деца как ядат. Вижте статистиката за децата болни от диабет, потресаваща е. СЗО препоръчва две лъжици на ден, а според мен се консумират по 10-15.

  Със електронните забавления е още по-сложно. Преди да има фейсбук дъщеря ми прекарваше 2/3 от вечерта с нас, сега не мога да я измъкна от стаята. Оказа се единственото дете без профил от класа. И в къщи нямаме интернет, споделяме от телефоните си. Сядаме на маса в ресторант и тя си вади телефона. Говорим, обясняваме, те са като зомбирани. И защо им е да се виждат, като и така си контактуват, макар и само вербално.

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#8] от "penetrating":

  родителите са недоволни, че смаргфоня откъсва детето им от тех от 6 годишно?
  ми кат се смартфорира му казваш, да си задоволи и нуждата от храна, пари и подслон чрез смарта. ко толкоз?

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5373 Неутрално

  До коментар [#11] от "scott":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Аз пък станах свидетел на това как едно момиче вървеше по една улица и, блеейки в телефона си, се блъсна в едно такси, спряло на кръстовище. Ако беше минала пред атомобила, а таксиджията беше потеглил... Не ми се мисли!

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 14. 14 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ти кофтито е ,че без технологиите общуването става по-трудно и с по-малко хора!не може на далечни разстояния да общуваш!нали така.В Дозата е проблема..

  Долу рушистите и фашистите
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK