Корнелиус Адебахр, анализатор в DGAP: Ако всички в ЕС правят каквото искат, това не е съюз

Корнелиус Адебахр, анализатор в DGAP: Ако всички в ЕС правят каквото искат, това не е съюз

© Štefan Bako, EURACTIV.skАко германските граждани не видят въвеждане на ред в Полша и Унгария, има голяма вероятност евроскептицизмът да се повиши, казва германският експерт по външна политика Корнелиус Адебахр в интервю за Сузана Габризова от EURACTIV Словакия. Той участва в екипа по проекта CODES за анализ на евроскептичните настроения а гражданите в 6 страни от ЕС, включително Германия, за който "Дневник" съобщи.


Докладът на германската страна в рамките на проекта CODES, който обобщи дискусиите с гражданите, показва различен начин, по който вашите респонденти говорят за ЕС – без следа от популизъм, за разлика от други страни. Резюмето от срещите всъщност представляваше задълбочен анализ на състоянието на ЕС. Смятате ли, че съставът на групите и къде се намират те са изиграли роля, или причината е в нивото на самоидентификация на германците с европейския проект?


- Първото имаше значение. Организирахме тези събития в големите градове, а не в селските райони, и работихме чрез установени структури както на DGAP, така и на партньорски организации - в един град беше търговска камара, в друг беше университет, а в трети – Европа директ център, така че това са организации, които са основната си част подкрепят европейския проект. Вероятно това доведе на дискусиите хора, които имат обща положителна нагласа. Но въпреки положителното отношение те също така критикуваха, така че това не бяха дискусии, където всеки се съгласяваше колко велик е ЕС.
Но критиката изглежда обоснована, без популизъм и сякаш винаги се прокрадва едно чувство за идентичност с ЕС?


- Ако ги попитате, вероятно ще има някои, които биха казали: "Е, аз съм баварец, но аз също съм немец и европеец." Можете да имате различни слоеве на идентичност и една идентичност не изключва другата. Това, което имаме, е и този вкоренен елемент на Германия в Европа. Хората рядко говорят за Германия като нещо отделно, винаги ще правят този европейски контекст. Те виждат, че процесът на интеграция в ЕС е от полза за Германия, понякога могат да посочат конкретна полза, но дори само фактът, че ние живеем в мир през последните десетилетия и сме приятели с всички наши съседи, е достатъчен.


Но това е така, защото сме израснали, знаейки това или научавайки това и виждайки ЕС по този начин. Това е може би повече на ниво осъзнаване, отколкото на ниво идентичност. Бих казал, че повечето от хората, които участваха в дискусиите, се смятат повече или по-малко европейци, дори да са критични към много неща, които ЕС е направил, или предпочитат да имат отново ЕС с 12 или 15 страни членки.


В германския дебат въпросът за разширяването беше повдигнат в смисъл, че може би ЕС се разшири твърде бързо, а не в смисъл, че ЕС изобщо не трябваше да се разширява. В съседна Австрия коментарите по този въпрос бяха много по-радикални. Германия също така смята, че липсва солидарност от страните от Вишегрдската група, но и този въпрос не се поставя радикално. Бихте ли казали, че в Германия гледната точка спрямо Източна Европа е различна от тази в Австрия?


- По този въпрос има разлики в самата Германия, в зависимост от това дали става дума за западната или за източната част. В Източна Германия съществува това чувство на "заедност" спрямо страните от Централна и Източна Европа, доколкото всички те са живели под съветска власт. Хората от Източна Германия по-лесно могат да разберат колко труден може да е преходът. Докато хората в западната част - някои от тях не биха отишли дори на почивка в страните от ЦИЕ.


Това, което намерихме за впечатляващо, беше идеята да упрекнем Унгария или Полша за това, което се случва в тези страни. На дискусиите в Германия хората показаха, че са загрижени за стойностите и упрекват липсата на общи ценности, която те констатират на база на последното развитие в тези страни. Може би това е свързано с чувството, че Германия е основател на ЕС - знаем за какво става въпрос, ние установихме правилата и приехме всички, които играят по правилата, но тези страни започват да играят по други правила и това не ни харесва. Така че има усещане от рода "ние сме били тук достатъчно дълго" и на негова база казваме на другите как трябва да се държат. Дали това помага или не, не зная, но изглежда, че това чувстват гражданите в Германия.


Германия беше единствената от 6-те страни, в които бяха проведени дискусиите, където се появи темата за "основните ценности" на ЕС. Смятате ли, че ако тази тема не се адресира на европейско равнище, това може да увеличи евроскептицизма в Германия?


- Определено. Това е нещо, от което гражданите, изглежда, се интересуват. Ако всички правят каквото искат, тогава това не е съюз. Това правило се огъва, точно сега е съсредоточено върху Унгария и Полша, но преди това беше Гърция, която изкривяваше правилата, подправяше числата и трябваше да бъде спасена от германските пари и германските банки.


Разбира се, това е различна история, но е лесно да го видим, че някои играят по правилата - германците обичат да се възприемат като такива, докато други не играят по правилата, но искат да получат ползи. И дали Гърция иска да бъде спасена или дали Полша иска да получи структурни фондове, но не приема същите ценности - солидарност в кризата с бежанците – тези неща създават имидж, на базата на който германците ще изградят подкрепата си за европейската интеграция.


Ако не видят, че нещата се подреждат, има голяма вероятност евроскептицизмът им да се повиши или поне да останат твърде критични.


От разговорите, които сте имали в Германия, изглежда, че диференцираната интеграция създава напрежение. Какъв е предпочитаният сценарий за хората, които казват, че това е проблем? Тъй като в Словакия почти имаме консенсус, че ще има ядро на ЕС, което ще върви напред и Германия ще бъде в неговият авангард.


- Интересно е, че питате за това, защото не германците искат това ядро. Има достатъчно германци, които казват "не, всеки който е в лодката сега, трябва да остане в лодката и трябва да се движим заедно". Но липсва разбиране дали една или друга страна иска да напредва, както британците никога не са искали да приемат общата валута. Хората наистина не могат да оценят това. Предполагам, идеята е, че всички трябва да напреднем. Тя е базирана на основното чувство на германците, че европейската интеграция е нещо добро за нас. Ако тя е добро за нас, тя е добро и за другите страни. Защо тогава те не искат това допълнително ниво на интеграция?

Мартин Шулц вече предложи Съединени щати на Европа през 2025 г. Той беше остро критикуван точно за това - че всеки, който иска да продължи, може да остане, а онези, които не искат, трябва да напуснат. Съществува силно усещане, че Европа трябва да напредва като цяло, за това става дума, това е общ проект. Моята собствена критика вероятно би била, че хората не виждат защо гражданите, а не само правителствата, но и гражданите в други страни, не искат да имат същото ниво на интеграция, каквото ние, германците, искаме да имаме. Ние сме склонни да пренебрегваме, че французите са много по-малко ентусиазирани за интеграцията, може би искат европейския финансов министър и бюджета, но има и други елементи, в които те са много колебливи.


Как четете тези коментари на Шулц за Съединени щати на Европа в рамките на вътрешнополитическата му стратегия?


- Първо, мисля си защо не го каза преди половин година, когато провеждаше кампания. Ако го беше повдигнал, това едва ли би променило драстично резултатите, но се оказа, че след изборите много хора попитаха: "Защо не говорихте за Европа? Защо не го повдигнахте този въпрос, можехте да се отличите от канцлера?" Второ, считам, че това е доста амбициозно. Защо той предложи 2025? Тъй като през 1925 г. социалдемократическата партия в манифест заявява, че се стремим към Съединени щати на Европа - така той всъщност се заиграва с тази годишнина. Ето защо той не каза 2030. Когато се замислям за начина, по който се опитахме да имаме европейска конституция през 2004 г., 2005 г. - това са вече 12 години и сега той иска да има нещо съвсем различно след осем години. Времевият хоризонт е много амбициозен. Мисля, че има личен елемент в това.


Корнелиус Адебахр е политически анализатор с фокус, насочен към европейската външна политика, и предприемач, базиран в Берлин, Германия. Той е сътрудник на Института за изследвания на Германския съвет по външни отношения (DGAP) и сътрудник към програма "Европа" във фондация "Карнеги". Прочетете повече: One Union, Two Universes? Critical Perception of the EU in Six EU Member States.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Ценностите , правилата...! Какви ценности и правила предлага Германия? Гей ценности и правила за напълване на Европа с хора от Третия свят. В момента се канят да внесат 10 милиона африканци.

 2. 2 Профил на Иван  К
  Иван К
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  "Когато си в Рим прави каквото правят римляните."
  Тази вековна мъдрост не е случайна. Тя е създала първата суперсила в света.

  подпис
 3. 3 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1893 Разстроено

  "но не приема същите ценности - солидарност в кризата с бежанците – ".

  Ако е ценност това да си ликвидираш държавата заради някакви пришълци, искащи всичко наготово, в замяна от тях да получиш Шериат ?

  В случач страните от Източна Европа показват здрав разум, защото за разлика от западните си съюзници до неотдавна бяха в един такъв "съюз", който по подобен начин е определял какви точно "ценности" са важни за обществото.
  Да не говорим че и някои от тях са прживели и ценностите на ислямската теокрация.

  Panta rhei....
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Тоя германец защо си мисли, че само тяхното мнение има значение.
  Германия, когато прием повече от едив милион мигранти, допита ли са до някой?
  До Полша и Унгария например?
  Всеки си има право на глас и право на мнение, да не ми се правят на началници.

 5. 5 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Добре, ако всички правят, каквото си поискат това не е съюз, но съюз ли е, ако всички трябва да правят това, което иска най- силния?

 6. 6 Профил на Иван  К
  Иван К
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  За мен усещането като европеец ми дава самочувствието на наследник на тези личности, откриватели, творци, които просветиха Европа и след това просветиха целия свят.

  подпис
 7. 7 Профил на Иван  К
  Иван К
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  Различни изследователи опитват да обяснят защо в Европа се роди просвещението. Има различни хипотези и география и климат и какво ли не. Но едно е ясно. Човешката цивилизация буквално изригна с класическата музика и естествените науки само в Европа. Ако не беше Европа, хората и да сега щяха да живеят както и преди хиляди години - щяха да знаят, че звездите се движат с някаква периодичност но нито химия, нито физика, нито биология.... нещо от ежедневието ни днес.

  подпис
 8. 8 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 492 Весело

  Когато съсем скоро се обсъждаше понятието "социален пол/джендър" никой не очакваше, че още на другия ден ще имаме потвърждение от геносето с... "можете да имате различни слоеве на идентичност и една идентичност не изключва другата". Те, това е третият пол и дали ще ги наричат еврогейове или шизофреници няма абсолютно никакво значение. Важно е кой слой от идентичността е изплувал в момента.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9462 Неутрално

  Ще бъде интересно да има коментари и от останалите страни в изследването...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9462 Неутрално

  Ще бъде интересно да има коментари и от останалите страни в изследването...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Sandokan
  Sandokan
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Демек ако искате да прокопса Евросъюза, ще слушате и ще правите каквото ви нареди Германия т.е. Меркел, понеже и германците вече не са съгласни с простотиите и.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3836 Любопитно

  До коментар [#7] от "Иван К":

  От къде ги измисляш тези глупости Ванка!? Ето ти един материал, който надявам се ще те изведе от твоето невежество:

  http://blog.world-mysteries.com/science/ancient-chinese-inventions-and-discoveries-that-shaped-the-world/

  Впрочем, европейците можем да се гордеем не само с индустриалната революция започната от Великобритания и разпространила се след това във Франция, Германия и т.н. Можем да се гордеем с социалния модел, който първо се налага в Европа и след това се разпространява по целия свят. Можем да се гордеем с демократичния модел на управление в политиката, многопарийнита система, разделението на властите, секуларизма и други подобни неща.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  До коментар [#12] от "Иво":

  Иво, ама ти, сериозно ли вярваш на тоя сайт?
  Та той си е чист "hotchpotch" от измислици и достоверни факти!
  Как успяваш да пресееш небивалиците?
  Разрови се и ще намериш данни и за кацането на северо-корейците на Слънцето!
  Само се разрови!

  ТРОЛЕТАРИИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ! ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
 14. 14 Профил на Иван  К
  Иван К
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":
  "Ето ти един материал, който надявам се ще те изведе от твоето невежество:"

  Никакви други народи нямат участие в просвещението. Индустриалната революция е станала в Британия, само и единствено защото преди това е открито електричеството, изучените за законите на електричеството, на светлината, открита е таблицата на Менделеев и се е появило обяснение за химическите процеси,....
  За първи път в човешката история се появява наука в академичният смисъл на думата. Всичко преди това са отделни дори гениални творчески постижения отделни хора но НЯМА АКАДЕМИЧНА КУЛТУРА.

  подпис
 15. 15 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Драме му на някой, какви ги глупости говори Корнелиус от някакъв си Тинк Танк.

  И за какво въвеждане на ред в Полша и Унгария говори тоя политически аналитик и бизнесмен от Берлин? По какъв точно начин ще въведат ред пак немците?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 16. 16 Профил на Иван  К
  Иван К
  Рейтинг: 2603 Весело

  До коментар [#15] от "EP":
  " По какъв точно начин ще въведат ред пак немците"

  Надявам се да е по-различен начин от реда, който въведоха сърбите в бивша Югославия.

  подпис
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3836 Весело

  До коментар [#13] от "lone_wolf":

  Да, самотни Вълчо, нещата изнесени в този сайт са историческа истина, подобни материали има в много други сайтове с историческа насоченост. Има и много книги написани по тази тема. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3836 Любопитно

  До коментар [#14] от "Иван К":

  Академична култура, (каквото и да имаш предвид под това) е имало в миналото в много различни държави (империи) в различни части от света... имало в Древен Египет, във Вавилон, в Персия, при Абасидите, в Древен Китай и къде ли още не.

  За индустриалната революция във Великобритания не споря... тя дава огромен тласък на развитието на технологиите и науката в Европа. Факт.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иво":


  Има и много книги написани по тази тема.
  —цитат от коментар 17 на Иво


  Тъй, ли?
  Ама ти прочете ли поне една от тях?
  Инцидентните открития, каквото и да ги правиш, си остават инцидентни!
  Първите системни изследвания не са нито в Китай, Индия или Европа!
  Първото научно средище е Близкия Изток (Багдад и Кайро)!
  Колкото и да не ни се иска!

  ТРОЛЕТАРИИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ! ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3836 Весело

  Тъй, ли? Ама ти прочете ли поне една от тях?
  —цитат от коментар 19 на lone_wolf


  ДА, тъй! Прочел съм няколко от тях! Що питаш? Искаш да ти покажа нещо по темата ли!? Само кажи и ще го направя. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3836 Любопитно

  Инцидентните открития, каквото и да ги правиш, си остават инцидентни!
  —цитат от коментар 19 на lone_wolf


  Инцидентни друг път.... имало си древни китайски учени, които цял живот са се занимавали с наука. Имало е подобни школи подпомагани и финансирани от различни императори. Иначе, за научните изследвания, които се правят и в други страни вече споменах в моя предишен коментар [#18].

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1657 Весело

  Иво е прав! Европа е люлката на научните изследвания. Принципът е Cash and carry
  Наскоро БАН направи подобно научно изследване за Белене. Платете си и учените ще докажат всичко, което искате.

  /не се чете/
 23. 23 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Анализирай си, не пречиш. Брекзита е факт...

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7869 Неутрално

  Едно време в СИВ и Вършавския договор ставаше това, което кажеше СССР. Всички бяха съгласни.

 25. 25 Профил на artdaisy
  artdaisy
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Май е трудно на „гладките“ мозъци да приемат няколко прости факта:
  а) отделният човек е прашинка в безкрайната материя (а може и да е крайна, но не това е важно);
  б) няколкото милиарда човеци-прашинки са „принудени“ да живеят заедно на една по-голяма прашинка – земята;
  в) трябва да се научим да живеем заедно – нямаме друг избор...
  Всяка една държава, всяко едно общество, всяка една човешка група (дори и по интереси) е толкова развита, колкото е развито нейното общностно съзнание; това е от първостепенно значение; ама европейците така или онака, ама германците иначе..., ама французите..., ама тия, ама ония... Да осъзнаваш че си член на една общност – това е важното. Имаш род, потекло, история, но в крайна сметка си част от съзнанието на цялото човечество!!!
  А съзнанието не е материята, макар че се развива върху материална основа. В материалния свят няма хубаво/грозно, добро/лошо, топло/студено, няма капитализъм/социализъм и т.н., и т.н...; всички тези понятия са продукт на човешкото съзнание и на материята не й пука какво си мислим ние човеците, не й пука, че ние фетишизираме думите и бягаме от смисъла заложен в понятията...
  Затова „лозунгите“ да пазим природата или да победим природата са лишени от всякакъв смисъл – като нарушаваме равновесието на заобикалящата ни материя, тя си го възстановява и ни праща по дяволите – наводнения, урагани, епидемии...; не искаме мигрантите и не разбираме, че те са факт и трябва без много емоционални забежки да намерим смислено решение на всеки проблем...
  Хората, които ни управляват са избрани от общественото Несъзнание на българската нация...

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  Правят каквото си искат, само които могат да си го позволят. Останалите мрънкотят, ама кютат, да не бъдат изгонени. Или даже низвергнати.

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Aко германските граждани не видят въвеждане на ред в Полша и Унгария, има голяма вероятност евроскептицизмът да се повиши

  Демек - Ако Полша и Унгария не правят каквото им наредим, ще има евроскептицизмът. :) :) :)

  Ех, анализаторе - викат ти анализатор, щото не ти знам името. :)

 28. 28 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2692 Гневно

  Доста нагло е един немец да говори за "въвеждане на ред в Полша и Унгария"! Кой им дава право на тези да определят какво трябва да прави една чужда държава, какво право имат ТЕ да определят кое в една чужда държава е ред и кое не е?

  Ами ако и НИЕ поискаме да се въведе ред в Германия и тя да престане да приема безразборно хора от чужда раса и религия, да престане да ги НАТРАПВА на останалите, да престане да ИЗНУДВА другите държави да приемат тези нежелани от тях чужденци?

  Май че имаме много повече право от немците на претенции защото искаме да се разпореждаме в СОБСТВЕНИТЕ си държави, не да натрапваме на чуждите държави какво да правят. Прекалено им е вирнат носът на тези немци, прекалено господарски се отнасят към останалите.

  Ама били давали фондовете... Вървете на майната си с вашите фондове, не ви щем парите ако с тях ще губим свободата си и бъдещето на държавата си! И без това голямата част от тях потъват в джобовете на олигархията ни.

  Съединени Щати Европа ли!? НИКОГА ако в тях ще се отнасят към нас както колонизатор към колонията си! "Солидарност" каканижат либерастите... Ако някой е тръгнал да пали къщата си трябва ли аз от чувство на солидарност да запаля моята!?

  ГОСПОДАРИ искат да ни бъдат някои в тази "Обединена Европа". За това им трябва тя на тях, за да си намерят новата колония в наше лице. Те да разпореждат а ние послушно да изпълняваме. Нищо че това което ни карат да правим е безумие, така ги виждат ТЕ нещата. Не сме се отървали от един господар на който робувахме 45 години за да ни яхне друг!

  Тук за 1-2 години с тези "бежанци" лъсна цялото лицемерие и двуличие на тези които ни говореха сладки приказки за обединена Европа. Обединена но само ако играем по свирката им, ако си затрием държавите. Няма да мине номера. Тези евро идиоти ще успеят да съсипят сами ЕС, нещо което Путин или Ердоган никога нямаше да успеят сами да го направят!

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 29. 29 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2692 Гневно

  не искаме мигрантите и не разбираме, че те са факт и трябва без много емоционални забежки да намерим смислено решение на всеки проблем...Хората, които ни управляват са избрани от общественото Несъзнание на българската нация...
  —цитат от коментар 25 на artdaisy


  Смисленото решение е много просто и всеки който е бил на село го знае. Правиш ограда и пускаш зло куче да пази реколтата. Не да се изгърбиш от тежък труд на нивата и след това да поканиш цялото село да бере от нея.

  Само че това го знае човек изкарвал със собствените си ръце прехраната. Не дървени философи изкарващи прехраната си от грантове. За които много характерно е, че винаги претендират да се разпореждат със ЧУЖДОТО. Не с това което сами са изработили, те май че и нямат собствено.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 30. 30 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 600 Любопитно

  Въпрос- какви ще са последствията за Европа и света, ако Германия излезе от ЕС?
  Само като хипотеза, ЕС се разпада доста бързо, за радост на едни южни съседи и едни североизточни "освободители". Орбан на момента ще се надупи на тези същите освободители, а Качински ще се чуди в коя дупка да се навре. От друга страна южните съседи ще ни обзаведат не с канали, а с магистрали за бежанците, щото ние сме с врата у полето,а не с охранявана граница. Така на същия тоя- Орбан ще му дойде нанагорнище да си охранява територийката,защото за целта полицията и армията няма да му стигнат, ще трябват и запасняци.
  Извод- добре, че германците са задръстеняци,а не хитри като британците, та още ни търпят.

 31. 31 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Въпрос- какви ще са последствията за Европа и света, ако Германия излезе от ЕС? Само като хипотеза, ЕС се разпада доста бързо, за радост на едни южни съседи и едни североизточни "освободители". Орбан на момента ще се надупи на тези същите освободители, а Качински ще се чуди в коя дупка да се навре. От друга страна южните съседи ще ни обзаведат не с канали, а с магистрали за бежанците, щото ние сме с врата у полето,а не с охранявана граница. Така на същия тоя- Орбан ще му дойде нанагорнище да си охранява територийката,защото за целта полицията и армията няма да му стигнат, ще трябват и запасняци.Извод- добре, че германците са задръстеняци,а не хитри като британците, та още ни търпят.
  —цитат от коментар 30 на Dante


  Слънце, Германия няма абсолютно никакъв интерес да напуска ЕС. В крайна сметка, тя е единствената печеливша. Я провери, кой, колко и къде изнася и ще ти стане ясно!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 32. 32 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#31] от "EP":

  Душицо, объркАл(А) си се нещо. Ако си мислиш, че швабите са зависими от източноевропейците, щото няма къде да си изнася продукцията, също като бившия СИВ си в голяма грешка. За подробности има информация в нета за износа на държавите. Нас ни прибраха за да им е спокойно зад оградата. В последно време много се разджафкахме бившия соц и могат да решат, че е по-добре да разтурят калимерата.

 33. 33 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Ако пък всички правят каквото иска Германия - това е диктатура.

 34. 34 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Когато двама души живеят заедно, се отказват от някои навици и приемат навиците на партньора си. Ако единият се налага по всякакъв повод и не допуска нищо, което идва от партньора си, това няма как да свърши добре. Германските политици подхождат към партньорите си от Източна Европа от позиция на силата и дори за миг не се замислят, че някой може да не е съгласен с тяхната доминация. Каква е разликата в отношението на германските политици към страните от ЦИЕ и средно-взет пернишки юнак, който ако усети и намек на несъгласие е готов да нацели партньорката си между очите, само защото тя е физически по-слаба от него?

 35. 35 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Ред, а?
  ВАСАЛЧЕ, МЕРКАЛКАТА КАЗА "ВИЛКОМЕН", ЩОТО И НАРЕДИХА ДА НАПРАВИ ГЕРМАНИЯ В БАЗА ЗА ОТДИХ, ПРЕГРУПИРАНЕ И ВЪРШЕЕНЕ НА БИЙЦИТЕ НА СТРАНАТА НА САЩ В БЛИЗКИА ИЗТОК.
  Как така окупирана страна, при това насилствоне ошашавена, щи въвежда РЕД?
  Да оставим тва на иднивските подредници - армията на САЩ.

 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Прави впечатление (почти) единодушния протест срещу нещо наистина елементарно - както като отделни хора, така и като държави трябва да се придържаме към реда, такъв, какъвто сме го приели.
  Всяка страна е станала член на съюза с договор, в който е описан въпросния ред и ако след това не се придържаме към подписаното, цялата схема се разпада.
  Ние например показваме и виждаме на собствения си гръб, какво означава поддържането с години на калпаво правосъдие и това на повечето от нас НЕ ни харесва, ама другите страни членки трябва да си траят, сакън да не ни нарушат идентичността - виждате колко несериозно звучи, нали. Така е и с Полша, Унгария, имаме примера и с Великобритания - никой не държи някой насила в ЕС, и ако надделява мнението в някоя държава, че сама или членувайки в друг съюз ще е по-добре, да си дава заявлението и да се оправя. Но да ползваш плюсовете и да отхвърляш задълженията си няма как да стане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK