Валдо Лехари, вицепрезидент на ENPA: Българската журналистика е на болнично легло

Валдо Лехари

© Анелия Николова

Валдо ЛехариВалдо Лехари е потомствен германски вестникар и издател и вицепрезидент на Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA) през последните 7 години. Преди това в периода 2006-2010 г. той ръководи тази организация, в която участва и Съюзът на издателите в България. Членовете на съюза са издатели на медии като "Капитал", "Дневник", "Сега", Клуб Z, Медияпул, Faktor.bg, L’Europeo и други.


Разговаряме с Валдо Лехари след срещата в София на 10 януари, посветена на представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България и дебат за състоянието на медиите в страната.


Г-н Лехари, в края на форума в София какви са впечатленията ви от него и чутите доста песимистични оценки за свободата на медиите в България?
- Срещата беше много добър сигнал за събуждане и призив за повече публични дискусии за свободата на медиите, за журналистите и издателите в България. Що се отнася до втората част от въпроса, бих казал, че свободата на медиите във вашата страна лежи на легло в болницата и са нужни подходящи лекарства и свежа кръв, за да излезе от там.


Съществува ли опасност в Европа да се наложи мнение, че "на Балканите е така", че случващото се в България е донякъде допустимо, защото е на "екзотичната" периферия и в не особено важна за съюза държава?


- На форума казах, че ситуацията в България не е уникална и страната ви не бива да бъде разглеждана изолирано. Проблеми с медиите, с корупцията, с управлението има навсякъде в Европейския съюз. И именно затова изтъкнах, че свободата на медиите, както и демокрацията, е процес. Това е нещо, което се практикува всеки ден, за което се бориш всеки ден, подобряваш го непрекъснато.


Да, то се случва на различно ниво в Германия или Франция. Но същите проблеми има в Полша, в Чехия, в Италия Затова не мисля, че е справедливо да бъде обвинявана единствено България.


Проблемът е, че след приемането на една страна в ЕС не съществува механизъм за развиване на демокрацията, свободата, универсалните човешки права в нея. През последните 15-20 години се говори изключително за пари, а моята теза е, че междувременно се създаде ценностен вакуум, недостиг на политическа култура, на демократично поведение, морал, стандарти. И това в значителна степен е така, защото се говори за пари, пари, пари.


Повярвайте, това не е проблем единствено в България. Просто в България са нужни корекции много, много бързо. Ще помогнем на българите, за целта могат да се използват европейските институции в Брюксел и Страсбург, но и вие трябва да свършите своята част от работата.


В Бялата книга на Съюза на издателите има предложения за предприемане на действия, които вероятно ще бъдат критикувани като отиващи отвъд националния суверенитет. Някои сигурно биха ги нападнали дори като "непатриотични". Как оценявате подобно искане на помощ отвън, независимо от коя страна в ЕС идва подобен призив?


- За мен този призив е като да позвъниш на телефон за спешни случаи.


Не бива да използваме оценки като "отвън" и "отвътре" или че е нещо непатриотично. Това просто няма връзка с реалността. Говорим за търсене на спешна помощ.


Но също така трябва реалистично да оценяваме кое по-точно може да помогне. Има много неща, които Европейският съюз не може да стори, както и че някои действия трябва да се вършат и тук, успоредно. Без съмнение може да има помощ, да се прояви солидарност, да бъдат привлечени приятели, за да работят заедно за каузата, включително журналисти и издатели. Но основното е, че средата, в която се случва всичко това - в която на хората се дава надежда да не се предават, предизвиква се промяна - се създава тук, отвътре, в България.Как българската ситуация се нарежда сред общите проблеми в посткомунистически държави?


- На първо място, да не забравяме, че тези страни трябваше преди близо 30 години да направят нещо невероятно - да отскочат от 0% на 100%.


Ние, в Западна Европа, сме развивали медийната среда десетилетия наред - вестници, списания, обществено радио, частните радиостанции и телевизии, после Google, социалните мрежи и Facebook. А вие трябваше да започнете без икономическа инфраструктура за финансирането на подобни медии. Дори супермаркетите в Източна Европа в голяма степен са развити не от местни предприемачи, а от навлизането на чужди вериги. И това, съответно, се отразява и на изграждането на рекламен пазар, например. Така внезапно телевизиите станаха доминираща медиа без достатъчно стабилен медиен фундамент извън тях.


След това има проблем с манталитета - преминаването от тоталния контрол към свободата да говориш почти всичко. Хората, отраснали в комунистическите общества, имат друго усещане за позволеност. В началото мнозина продължаваха да действат по логиката, че има ясно изградена структура, йерархия, която трябва да бъде питана "Може ли да кажа това?" Процесът на научаване на свобода на словото, какво може и какво не може да правим, на практика се провали, защото бе движен не от следване на ценности, а от това кой има повече пари.


Доста мрачен започна да става нашият разговор. Оптимист ли сте за медиите в Европа?


- Винаги съм оптимист.


Защо?


- Защото всяка сутрин ставам и започвам да се боря за колегите си, за журналистите, за собственото си издание и за изданията в Европа. Правя го от много години и оставам оптимист, че политиците ще си свършат своята работа.


Водим битки с модела, налаган на медиите от компании като Google, борим се срещу това всички пари за реклама да се стичат само в телевизиите, опитваме се да променим наложеният от хора като Силвио Берлускони формат "Да се забавляваме, няма нужда да четем", подпомагаме със средства добрата журналистика и обучаването на добри журналисти. Добре се развиват разговорите ни в Брюксел и се надяваме и България да подпомогне европейските издатели. Просто си вършим работата, вършим я добре и това ме прави оптимист.


Оптимист сте за професията, но не са ли нужни усилия и за образоване на обществото за медиите и журналистите, най-малкото за това да умеят хората да различават факти от откровени лъжи?


- Категорично е така и това започва още от семейството, какво си казват родителите в него, какво обясняват на децата си. Тук отново ще кажа, че сме длъжни да бъдем оптимисти, защото Европа няма да оцелее като проект на свободата в конкуренция с модели, задавани от Силициевата долина или от страни като Китай или Сингапур.


Налага се да сме по-изобретателни, трябва да се реформира Европейския съюз, така че повече хора да бъдат "привлечени от Европа". Това е и наша задача, защото ние сме мост между хората и институциите. Ако той рухне, ако успеят хора като Доналд Тръмп, които непрекъснато атакуват медиите, че са единствено пълни с лъжи и фалшиви новини, това ще унищожи демократичните ценности. А това е неприемливо.


Още за дискусията за медийната среда - четете тук.
Кратка история на медийната група на Делян Пеевски - тук.
Какво могат да направят евроинституциите за медиите в България - тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Българската журналистика изигра своята роля да сатанизира всички, освен Партията.

 2. 2 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Българските медии са олицетвериние на поговорката "Който плаща, той поръчва музиката". Независимо дали се казва Пеевски или някоя задокеанска фондация.

 3. 3 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Разбрахте ли, глупаци, Тръмп е много лош и Силициевата долита и Сингапур са лоши модели - лично другарят от капиталистическата страна ви го казва! Сега, това за Сингапур някак не е съвсем подходящо с оглед другаря Прокопиев, но това са детайли, важна е цялостната партийна линия!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 4. 4 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Още от грехопадението на човешкия род лъжата се е вселила в света, в хорските думи, в делата им, в отношенията и институциите. Но никога досега, струва ми се, отецът на лъжата не е изобретявал такъв сплит от всевъзможни лъжи, както в нашето смутно време, когато отвсякъде ни заливат лъжливи думи за истината. С усложняването на формите на обществен живот възникват нови лъжовни отношения и дори цели институции. На всяка крачка се срещат великолепни сгради, на чиято фасада пише „Тук е истината“. Влизаш и не виждаш нищо друго, освен лъжи. Излизаш, и като се опиташ да разкажеш за лъжата, възмутила душата ти, хората негодуват и те заставят да вярваш и да проповядваш, че това е самата истина.

  http://glasove.com/categories/novini/news/pechatyt

 5. 5 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Весело

  Разбрахте ли, глупаци, Тръмп е много лош и Силициевата долита и Сингапур са лоши модели - лично другарят от капиталистическата страна ви го казва!
  —цитат от коментар 3 на hhhuuunnnn


  А и спътник "Зума" никога не е падал. Вероятно защото не е изстрелян.

 6. 6 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Докато са собственици на олигарси, ще е така.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 7. 7 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Медийната свобода е въпрос и на дух и характер, както и на интелект. Донякъде и при изписването на думите Медияпул и медиа :)

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  До коментар [#6] от "О, ко ма напрай!":

  Питам защо създателите на т.н.БЯЛА КНИГА допускаха "избирателно" представители на медии до "елитното си мероприятие" вчера ????

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Българската журналистика, според мен не е за болница, а е за реанимация, при това поведението и е като на пациент, който така е изперкал, че съзнателно пречи на лечението.
  Като гледам и чета тяхната продукция, виждам само два принципа - нагнетяване на ужасии, без значение от какъв род (криминален, финансов, политически, екологичен , здравен и всичко друго) и "всички ( освен конкретния журналист или медия:)) са маскари".
  Лошото е, че май и ние като ползватели на тази 'продукция" взехме не само да и свикваме, но дори и да я харесваме - доста мазохистично...но това е реалността.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#4] от "tnk14543188":

  "На всяка крачка се срещат великолепни сгради, на чиято фасада пише „Тук е истината“. Влизаш и не виждаш нищо друго, освен лъжи. Излизаш, и като се опиташ да разкажеш за лъжата, възмутила душата ти, хората негодуват и те заставят да вярваш и да проповядваш, че това е самата истина."

  Доста апокалиптично и някак конспиративно - света среюу всеки един от нас, ама поотделно. И не за друго, а защото всеки от нас си е гушнал някаква си своя "истина" и всички други се опитват ( а май и успяват:)) да го излъжат.
  Бих ви предложил другия подход, да се опитаме да не търсим виновници по небето и земята, а да бъдем или поне се опитаме да станем една идея по-толерантни и доколкото е възможно честни - например да не предлагаме пари на катаджията, като ни спре за превишена скорост.
  Не че е панацея, ама знае ли човек може и нещо да тръгне към по-добро:).

 11. 11 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1288 Любопитно

  "Валдо Лехари е потомствен германски вестникар и издател"

  "Потомствен" ще рече, че дядо му е издавал вестник по времето на Третия Райх под вещото ръководство на Йозеф Гьобелс ли?
  Ако е така - човека е наистина квалифициран по въпросите на свободата на словото и обективната и безпристратсна журналистика и е добре родните вестникари първо поколение да се вслушват в мъдрите му съвети..

  Знанието е сила, информацията - власт
 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Хм..
  Как го бе писал Ботев?
  Смешен плач.
  Първа препоръка към радетелите за свобода на словото и стандарти за добросъвестност.
  Да си огледат модераторите и политиките им. Форумът е част от изданието, а пишещите в него - сътрудници.
  Втора препоръка.
  Да създадат стандарти, в които цензурата във форума да не се използва като тояга.
  Трета препоръка.
  "Политкоректното" слово е импотентно и вредно. Свободата е по-важна и ценна, а нелицеприятните истини - коректив.
  Препоръките могат да станат и повече, но ако тези се прочетат и спазят, ще е крачка извън общата воняща среда на "медиите".

  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Не че нашата журналистика е цвете, но дали немската, която кри една седмица историите на Кьолнската гара по Нова година, за да не нарани чувствата на муджахидините, е пример за подражание?! С всичките кусури на Пеевите и останалите медии, аз не мога да си представя подобно затъмнение да се случи в България.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3465 Неутрално

  До коментар [#2] от "Virgin":

  Не е точно така . У нас с европейски пари се прави проруска пропаганда в дебелеевските парцали

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Тя па само българската да беше с мед да я намажеш.

  Доверието в големите медиите в САЩ е на рекордно ниски нива. А в Швеция бозата е тотална още от 2004 - но иначе са на върха на класациите по свобода на словото.

  As regards to foreign policy issues, Swedish media has often been criticized of reporting biased towards the United States/the Bush administration, and towards Israel in the Israeli–Palestinian conflict. A debate was sparked in 2004 when the Sveriges Radio correspondent in the United States, Cecilia Uddén, who was reporting from the 2004 presidential election, said during a live radio debate:

  I don't think either that Swedish media have any requirement whatsoever regarding fairness when it comes to the U.S. election. We have no reason to be fair and present both sides views as we would have done in a Swedish election.

 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7043 Неутрално

  Българската журналистика е на болнично легло, но се питам в кое отделение е леглото, само да не е със специализирано лечение.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8286 Неутрално

  Скоро ще се спомине. Да се случва, че да почва на чисто.

 18. 18 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Добре, бе мааму стара.
  Кой журналист е в затвора , примерно?
  или е разследван за своя статия?

  Къде са тез мъченици неземни?

  И кои са добрите херои?
  А, сетих се,
  това са тези, които членуват в организацията на въпросния господин
  с вид на роднина на наш Сергей.

  Празна кукичка, ама на някои малко им трябва.

 19. 19 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 589 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK