Проф. Коста Костов: Ефектът от мръсния въздух ще се види пред лекарските кабинети съвсем скоро

Проф. Коста Костов, архив от дискусия за мръсния въздух, 2017 г.

© Дневник

Проф. Коста Костов, архив от дискусия за мръсния въздух, 2017 г.Опасни нива на запрашаване на въздуха показваха измервателните станции в половин България в дните от началото на 2018 г. Най-сериозен беше смогът в София, и замърсяването продължи повече от четири поредни дни. Това ще си проличи в чакалните на поликлиниките и болниците съвсем скоро, коментира националният консултант по пневмология и фтизиатрия проф. д-р Коста Костов за "Дневник".


Вредите за здравето от мръсния въздух са многобройни и безспорни, само че са трудно доказуеми, каза още проф. Костов. Според изчисленията на Европейската агенция за опазване на околоната среда около 430 хиляди преждевременни смъртни случаи в Европа на година се дължат на вредното влияние на фините прахови частици във въздуха, като 13 700 от тях са в България. Според Световната здравна организация жертвите у нас са още повече, надхвърляйки 18 хил. на година.


"Дневник" се обърна към проф. Костов с въпроси за това как мръсния въздух влияе на здравето, какви са краткосрочните и дългосрочните последици и има ли начин да се предпазим. Той е завеждащ Клиниката по белодробни заболявания във ВМА от 2003 г., професор по белодробни болести със специализации в Швейцария и Германия, член на Академичния съвет на ВMА и лектор по белодробни болести към Медицински факултет на Софийския университет.
Проф. Костов, има ли увеличение на пациентите с респираторни проблеми заради замърсения въздух в София в последните седмици?


- Със сигурност това ще се отрази на много хора. Съобщава се за такова многократно превишаване на допустимите нива, което застрашава не само рисковите групи, но и извънрисковите. Всички, които са в централните части или в зоните около Околовръстното шосе в София в тези моменти, са засегнати. По-малко тези, които нямат дихателни хронични заболявания, и по-интензивно тези, които имат.


Това, разбира се, статистически в момента не може да се установи, защото последствията се проявяват бавно. Изострянията ще дойдат в следващите дни, част от болните ще бъдат консултирани от специалисти или ще бъдат приети за лечение и едва ли някой от тях ще индицира причината за изострянето, но със сигурност при огромна част от хората ще има отношение точно замърсяването на околната среда.


Имайте предвид че в момента има едно припокриване с началото на грипната епидемия, която още не е обявена, но назрява и има завишаване на заболеваемостта. На базата на това и на замърсения въздух със сигурност ще видим ефекта пред кабинетите съвсем скоро.


По какъв начин вреди мръсният въздух?


- Замърсеният въздух действа коварно. Той обостря хроничните болести, но в същото време и подготвя здрави хора, изложени на него в продължение на дълги интервали от време, за подобни проблеми. Податливите хора във времето могат да развият хроничен бронхит и съответно хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Една голяма част от болните с тези болести, специално с ХОББ, страдат именно поради живот в замърсена околна среда.


Това, което споменавам винаги по тази тема е, че в България умират десетки пъти повече хора от ефектите на замърсения въздух, отколкото от катастрофи. Ние всеки ден съобщаваме колко граждани са починали при катастрофи, но съвсем зад колисите остава фактът, че жертвите на замърсения въздух са многократно повече.


Това някак си обаче е недоказуемо, няма как да бъде доказано при всеки конкретен пациент, но дълготрайните ефекти влияят на много болести, основно на белодробни, но и на други. И когато това всичко в комплекс се задейства, крайният ефект за пациента е винаги негативен.


Какви могат да бъдат незабавните ефекти и какви дълготрайните?


- Незабавните ефекти са върху хронично болните с белодробни болести – с астма и ХОББ например. Хората с бронхообструктивни болести най-много страдат, защото като излязат навън в тази среда белият им дроб реагира със спазъм – със свиване на бронхите, за да не допусне влизане на мръсния въздух. Това е защитна реакция.


Тези болни в близките дни със сигурност ще завишат посещенията си при лекари, но много малко от тях ще стигнат до извода, че вероятно причината е тази. По-скоро ще си кажат, че са минали през инфекция или нещо друго. Но трябва да се сложи акцент на това и затова го повтарям - че в близките 10 дни изострянето на хронични белодробни болести вероятно се дължи на мръсния въздух.


Това трябва да се знае и поради факта, че този проблем се загърбва от институциите, а мерките срещу него са някак си повърхностни, аз апелирам към тях и специално към Столична община да създаде съвет от експерти, който да състави препоръки към обществото при подобни ситуации и да изготви мерки, за да не се допуска в бъдеще. Мисля, че това би било добър знак, че властта има отношение към проблема.


Какви могат да бъдат дългосрочните мерки и какво можем да направим междувременно на индивидуално ниво, за да се предпазваме?


- Индивидуалният гражданин почти нищо особено не може да направи срещу това. Той трябва да отиде на работа и ще отиде, разбира се, с личния си автомобил, защото метрото в София все още не е достатъчно функционално и не отива до всички квартали. Хората в бързината си искат да се възползват от удобството на личния си автомобил, така че в момента единствено можем да се надяваме, в бъдеще да бъде изградена една много по-добра транспортна система, която е удобна за всички, каквато има във всички европейски столици.


Второ, трябва да бъде ограничен в подобни моменти достъпът на автомобили до централната част на града, където е най-голямото натоварване и замърсяване. Подобни опити отново има в другите столици – например като се завишава многократно таксата за паркиране в централните зони и транспортът се пренасочва да заобикаля центъра.


Но в тази ситуация и при тези транспортни възможности на София, това само ще натовари излишно хората и всеки един от нас вместо ползи ще понесе негативи. Подобни мерки трябва да се взимат регулярно, постепенно и планирано във времето, а не изведнъж цялото натоварване да се стовари върху гражданите без да е добре обмислено. Това е една дългосрочна политика и именно затова е необходим експертен съвет, който да планира мерките.


И в този смисъл - нищо особено не може да направи човек, освен да не излиза от вкъщи и да не ходи в центъра. Но мога ли да дам такава препоръка? Или пък да препоръчам някакви маски и неща, които не водят до никакъв особен резултат, а само натоварват с очаквания гражданите?


Болните с хронични белодробни болести наистина е по-добре да не излизат и ако е възможно да не ходят в центъра. Тези, които живеят извън зоните на околовръстния път и центъра, само те имат практически по-добри условия в момента. Препоръчвам също и на тези, които обичат да бягат из центъра (джогинг), нека да се въздържат да го правят в пиковите часове, защото се подлагат на по-интензивно натоварване с микрочастици.


В грипния сезон обикновено се препоръчва да се проветряват хубаво помещенията. Обаче сега пък отвън ще влиза мръсен въздух. Кое от двете да изберем?


- Трябва да прецените дали рискът от грип за вас е по-голям, или рискът да изострите белодробното си страдание. На всички, които страдат от астма, ХОББ или са в тежка фаза на някоя хронична белодробна болест, не им препоръчвам, да проветряват твърде често домовете си, и със сигурност не в пиковете часове от деня, ако живеят в и около центъра. Да го правят късно през нощта или много рано сутринта, но в пиковите часове това само би довело до тежки последствия.


А предпазването от грип става и с ваксинация, с по-малко срещи с болни хора, с ограничаване на личните контакти, така че по-добре на затворено.


А например в офиси или детски градини, където се събират повече хора на закрито и рискът за разпространение на вируси е много висок?


- Препоръката ми е болните деца, ученици, студенти да не посещават занятия, защото вирусът при едно закашляне отива на 15 метра и независимо от проветряването или всички други мерки (които все пак е добре да се спазват, разбира се), няма как да не повиши рискът. Близката комуникация на децата е много голям рисков фактор и проветряването е само една много недостатъчно ефективна мярка. Ограничаването на достъпа на болни деца в период на грипни инфекции е най-сигурният начин за предпазване. А и грипът е такава тежка болест, че пък едва ли някое дете в тежката фаза биха го пуснали изобщо на детска градина.


Замърсяването на въздуха по-опасно ли е за децата?


- Разбира се! Едно дете с неукрепнал бял дроб не трябва да бъде подложено на всичко това и да бъде разкарвано из центъра и улиците на София, дори сред тъй наречените озеленени площи. Това е до голяма степен илюзия, че в парка всъщност им се създава здравословна среда.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Съгласен съм с този човек, но защо всяка втора дума му е ЦЕНТЪРА, та ЦЕНТЪРА.
  Да отвори и да види, че в Люлин, Надежда, Овча Купел, Левски въздуха е в пъти по-мръсен от центъра :)

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  След лудата крава, антракса, свинския и птичия грип идва ред на новото плашило, мръсният въздух.

 3. 3 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Ами да започнат да мият улиците. И да забранят на трактори и камиони да излизат от нивата на пътя. А също и горенето на гуми и масла.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Неутрално

  Двама мои приятели в София починаха от рак на белите дробове на 55 и 58 годишна възраст. И двамата пушеха, и двамата живееха в центъра на София. Явно има кумулативен ефект от замърсения въздух и пушенето.

 5. 5 Профил на jordan_m
  jordan_m
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#1] от "vtl53383951":

  Въздуха в София е много по-чистст от преди, когато Кремиковци бълваше денонощно всякакви газове.
  Отделно и в момента замърсяване има там където има много кюмбета, не случайно в центъра е по -чисто от Бъкстон и т.н.А в Люлин е доста чисто, стига да няма мангалите, които горят всякакви боклуци .

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Пак ще помоля, нека някой да покаже данни за чистотата на въздуха в София от преди 40 години, за да може да сравняваме.
  Иначе всичко е празни приказки.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Благодаря за това интервю, което е направила г-жа Генова.

  Доста интересни и полезни неща са казани в него, но за мен също така би било любопитно дали има период в годината, в който замърсяването на въздуха не е толкова високо и съответно движението пеша или с велосипед по улиците и в парковете в София е сравнително безопасно. Колкото до мерките - според мен те трябва да бъдат драстични, защото всичко друго е самоубийството на цял един град и съответно на населените места, където запрашеността е изключително висока. На гражданите и гостите на столицата и в другите засегнати градове трябва да бъде предложена удобна и ценово достъпна транспортна алтернатива вместо личния автомобил, който да се ползва само в краен случай и най-вече за извънградски пътувания. Също така по-често миене на улиците и насърчаване на ползването на електрически превозни средства (които също замърсяват в някаква степен, но поне няма вредни газове). Поне това е моето мнение. Всеки си има негово.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":

  именно , а да си чувал кафевия дъжд с пясъци от Африка да е обявен за особено опасен , напротив казват нищо опасно нямало .
  "Според метеоролозите това е обичайното явление оцветен валеж и вероятно се дължи на средиземноморски циклон, довял пясъци от Сахара.

  Дъждът е с жълтеникаво-кафяв цвят и не е опасен за хората, но след спирането му ще се наложи измиване на колите, върху които са падали дъждовните капки с песъчинки."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Да го погледнем и от добрата му страна - икономическата.
  Мръсен въздух означава повече продадени лекарства, маски, противогази, филтри, климатици и каквото се сетите още.
  Това е добре за БВП.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":

  Какво има да сравнявате, колега? Фактите са такива, че и преди години, и сега въздухът на София остава замърсен. И колкото повече хора се заселват тук, ползват непрекъснато личните си автомобили (поне половината от които са стари и доста стари), отопляват се на твърдо гориво и с какво ли не друго, толкова по-мръсен ще става и въздухът - дори да го няма "Кремиковци" и другите индустриални предприятия от соца.

  Аз миналото лято покарах няколко дни колело тук, но тази година много внимателно ще преценя в кои дни евентуално да покарам пак - най-вече през лятото (когато трафикът не е толкова интензивен, особено през август месец), и вероятно и през пролеттта, ще реша. Някъде четох, че замърсеният въздух не би следвало да бъде оправдание да не се спортува, но все пак трябва да се знае границата на разумното и самоубийственото.

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#9] от "БМЗ":

  Професорът по-горе ясно е посочил, че тези мерки не дават желания ефект и за това е важно да има целенасочена държавна и общинска политика за по-чист въздух. Иначе високо БВП с болна, застаряваща и чезнеща нация има краткосрочно значение.

 12. 12 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Добре, разбрахме от напоителната кампания до момента, че въздъхът е мръсен.

  Какво правим от тук нататък?

  Как стана изведнъж модерна темата за мръсния въздух? Какво се крие зад нея? Чии интереси. Не вярвам да се прави всичко това безкорисно, просто за нашето здраве.

  А дали не е във връзка с инвестициите в станции за зареждане на електромобили на собствениците на Капитал?

  keep calm and carry on
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Експертите тук нямат проблем да оборят и професор и европейската агенция за околна среда, аи световната здравна организация. Родният експерт - най-големият експерт. Проблем с въздуха нЕма. Щом така твърдят тука..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#11] от "Читател":

  Знам, опитвах се да бъда ироничен.
  Иначе проблемът само ще се засилва с пренаселването на София и дизеловите автомобили, които сега биват "пенсионирани" на Запад и идват по автоборсите тук.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 15. 15 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#3] от "bgkurshum":

  Да ти дам снимка от строежа на метростанцуята в Овча купел? Да видиш за кво става дума! Самата община нехае и не си гледа изпълнителите кви ги вършат! А 90% от автомобилите са по калищата!

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Аз съм ЗА чистия въздух - то човек трябва да е ненормален да е против:).
  Въпроса е може ли и ако да кога да се направи нещо, за да се подобри положението.
  Освен това, по въпроса за последствията, не виждам защо всички коментатори по темата от медицинска гледна точка се правят на ощипани, по въпроса за статистическата оценка.
  Години наред, хиляди работници и служители са работили дълги години в много по-тежки условия от тези, за които говорим в момента. Ако нямат статистически данни от наблюденията на медицинския статус в конктрретната връзка въргу такув голям контингент, значи НЕ са си гледали работата.
  Ако имат, както се предполага и според мен е задължително, какво пречи да се сравни със статуса на група дишала и дишаща гарантирано чист въздух и резултатите ще покажат какви са последствията.
  А така, говорим за някакви норми, говорим за превишение, все едно че такова нещо никога не е имало и сега тепърва ще хвърляме боб има ли и какви са последствията.
  И подчертавам, че реалните мерки, поне в близките, според мен не малко години, на практика са нериложими, което обаче не ни пречи да си чешем езиците, вместо поне да се опитаме да направим нещо.

 17. 17 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Вече прекаляват с този мръсен въздух. Нито е по-мръсен, нито по-чист от предишните години. А в София въздухът е много по-чист от провинцията - който не вярва, да отиде да види. Струва ми се, че тази измислена истерия цели да прикрие много по-сериозни неща.

 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#10] от "Читател":

  Искате да ме убедите, че колите замърсяват повече от Кремиковци, множеството леярни, които бяха в центъра на София, фурните за хляб, които се обгаряха с мазут, училищата, които се отопляваха на въглища, жилищата отоплявани на въглища и нафта, новите Икаруси, Вартбург и Трабант?

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#7] от "Читател":

  "....но за мен също така би било любопитно дали има период в годината, в който замърсяването на въздуха не е толкова високо и съответно движението пеша или с велосипед по улиците и в парковете в София е сравнително безопасно.."
  Ами разбира се, при това тези периоди са много по-големи от периодите на т.н. замърсяване. Имайте предвид, че и замърсяването е различно и логично да е по-малко във вътрешността на кварталите, да не говорим за градинките, в сравнение с разните централни места, кръстовища и т.н.
  Е, където има концентрация на индивидуални къщи, нормално ще мирише на пушек и може да се очаква повишение на замърсяването, в зависимост от използваните горива.
  Духа ли вятър, естествената вентилация работи:), когато е студено, мъгливо и няма движение на въздуха, всички замърсявания се задържат и се получава смог.
  Според мен, без да подценявам естественото желание да дишаме колкото може по-чист въздух, цялата шумотевица около превишенията има маркетингови, медийни и дори политически мотиви и поради това почти ежедневно се коментират по медии, студия и като следствие и между нас обикновените хора. От няколко г0одини станахме битер англичаните - времето е тема №1, сега и замърсяването и кой знае какво още ще се коментира от сутрин до вечер.

 20. 20 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Фандъкова е длъжна да пречисти въздуха и да го обогати с кислород.

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":

  Няма нужда от преди 40 години, данните от преди 7 години показват че сега нивата на ФПЧ са с 30% по-ниски средногодишно а дните с превишения са с 50% по-малко. Ама това не е политически коректно, особенно в тази медия и съответно не се отразява.

 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#16] от "tsvetko_51":

  Що да са неприложими мерките. Спират таралясниците и толкоз. Ама по-удобно било с колата, метрото не му вършело работа... бла-бла.

  Ходят пеш и толкоз. Баси лоясалите задници.

 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#21] от "m17":

  Мда. Най-големият замърсител се гътна, обаче ще го превръщаме в успех на борбата за чист въздух.....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#23] от "Darth Plagueis":

  Някъде да твърдя че ББ/Фандъкова/управници имат (измерима) роля борбата със замърцяването на въздуха ?. Отделно Кремиковци се гътна преди 15 години пък аз цитирам данни от преди 7.
  Основното замърсяване идва от отоплението с твърдо гориво а то намалява поради замогване на населението и относително ниската цена на тока. Някои би могъл да твърди че санирането - за собствена сметка или за държаван е повлияло поне малко но според мен е недоказумено.
  Другата основна причина е безразборното паркиране по тревни площи и разнасяне на кал. Поне в моя квартал това е доминиращата причина според мен. Тук може да се твърди че стотиците хиляди колчета които се поставят всяка година довеждат до някакво подобрение но по мои лични наблюдения предивд точка 1, таралясниците се увеличават и паркират все по-безобразно.
  И последното според мен е замърсяване от автомобилите. Тук общината може да се похвали с метро и градки транспорт но според мен това е без особенно значение защото притежанието на таралясник, дори два-три е изключително евтино и всеки Бай Ганьо си има такъв. И си го кара щото въпреки воплите, горивата в България са най-евтините в ЕС.
  Лошото е че решенията на тези проблеми са трудни и заредение с голямо обществено недоволство. Спомнете си какъв вой и писък беше с въвеждане на винетки за живеещите за Синя и Зелена зона. Представете си пък въвеждане на такива в цяла София с цела намаляване на колите. Или въвеждане на по-високи еко-такси. Или не дай си боже борба с горенето на боклуци - това и потенциал за бунти метеж.
  Отделно, въпреки истериата в някои медии, повечето хора не разпознават чизтотата на въздуха като голям проблем. И то като пушиш по две кутии фалшиви цигари на ден, няма начинд а почустващ дори да запалят гуми под прозореца ти.

 25. 25 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1614 Разстроено

  Да го погледнем и от добрата му страна... Мръсен въздух означава повече продадени лекарства, маски, противогази, филтри, климатици и каквото се сетите още. Това е добре за БВП.
  —цитат от коментар 9 на БМЗ


  Мръсен въздух означава болнични и преждевременна смърт, което води до по-малко БВП, който иначе би бил произведен!

 26. 26 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1614 Разстроено

  До коментар [#23] от "Darth Plagueis":Другата основна причина е безразборното паркиране по тревни площи и разнасяне на кал.
  —цитат от коментар 24 на m17


  Да добавя: има доста прах, който се посипва по града от строителството. Така или иначе, прахът от различни източници се наслагва; не е само най-големият източник проблема :-(

 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#24] от "m17":

  Ако данните ти за замърсяването преди 7 години са със същия източник като данните ти, според които автомобилите са на първо място, хвърли ги в коша моментално.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#22] от "niakoi_si":

  Там, където има нормално управление се прилагат и тоягата и моркова. Т.е , да, оскъпяваш и ограничаваш автомобилния транспорт, но преди това си създал алтернативите - градски транспорт градски пешеходни пространства, велоалеи и подобни масови инструменти.
  Когато въвеждаш само моркова или само тоягата, резултатът е нулев или отрицателен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#25] от "plamen_b":

  Преждевременна смърт значи, че човека няма да получава пенсия, така че... пак бонус за държавата. ;))

  Апокалипсисът апокалиптичен
 30. 30 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1592 Гневно

  Да сравняваме, какво било преди години, със сегашното положение, няма голяма полза. Важното е, че сега, в момента, много често нивата на мръсния въздух са 4-5 пъти по-високи от допустимите! И да настояваме да се направи нещо ефективно, а не просто да си говорим.
  Един пример - това, че полицията ще мери нивото на вредните газове от личните автомобили звучи добре, но доколко ще успеят да проверят всички? В Германия големите градове просто въведоха плакет, който удостоверява, че автомобилът е "зелен". Собственикът сам е длъжен да си тества колата и да си залепи плакета на предното стъкло. Който няма такава лепенка, му е забранено да влиза в големите градове и подлежи на санкция.
  Ако някой от коментиралите някога е изпадал в състояние да не може да диша, няма да се пише, че се вдигало много шум. Но белодробноболните знаят за какво става дума!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 31. 31 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#30] от "Cassi":

  Така е.

 32. 32 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Вече прекаляват с този мръсен въздух. Нито е по-мръсен, нито по-чист от предишните години.
  —цитат от коментар 17 на galapagas


  Количеството на частиците дори в Горна Баня е далеч над нормите за ЕС: 106 микрограма на кубичен метър за частици с размер PM10 и 82 µg/m³ за по-дребните (и опасни) PM2.5:

  http://www.europe.easybranches.com/bulgaria/Bulgaria--Bad-air-quality-in-Sofia-on-Saturday-177046

  Концентрация > 40 µg/m³ се смята вредна за човешкото здраве, а ЕС определя лимит от 50 µg/m³. Ако той бъде превишен на повече от 35 дни в годината, ЕС може да налага високи глоби (ето един начин да се мерят икономическите загуби). Това накара дори град като Щутгарт (със силно лоби на автомобилните компании Даймлер и Порше базирани там) да забранят движение на дизелови автомобили в центъра на града:

  http://www.dw.com/en/stuttgart-builds-moss-covered-wall-to-fight-air-pollution/a-37866760

 33. 33 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Аман от тежките софийски проблеми.Спука се някоя тръбичка и няма парно за 2ч. и медиите оревават страната за 2дена с жизненоважния шопски проблем.Завали по-силен дъжд или сняг за 2ч. в СФ и се почне медийна истерия.Зер по другите краища на страната всичко е мед и масло.Ми кат не искате да дишате тоя въздух-преместете се на село бре.То и без това повечето софиянци оттам произлизате.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 34. 34 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1614 Разстроено

  До коментар [#25] от "plamen_b":Преждевременна смърт значи, че човека няма да получава пенсия, така че... пак бонус за държавата. ;))
  —цитат от коментар 29 на БМЗ


  Мислех (от коментара Ви [#9]), че по-голяма консумация (на храна и т.н.) ще води до по-висок БВП. А ако гледаме да спестим разходи на държавате -- лечение от рак на белия дроб е скъпо. Да не говорим за мъката, която преживяват близките на болните (дори и последните да са пенсионери), и времето което влагат за ходене по болници... Повярвяте ми - знам го от личен опит :-(

 35. 35 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Всичко се завряло по СФ по топлите бюрократични службици или да коди и града подмина милиона и нормално да е смрад.А в страната не остана кой да дърпа бозките на кравите.Очевидно тоя град не е предвиден за тази популация,но се врете и още и още прииждат и после ревете.Аз искрено се радвам че има замърсяване-така ще се поразредите,кой от рак,кой от пневмония...Тя природата си знае работата...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 36. 36 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 390 Неутрално

  лечение от рак на белия дроб е скъпо
  —цитат от коментар 34 на plamen_b

  Чак па скъпо.10 до 20лв. иска средностатистически поп.Така или иначе и с лечение прогнозата баш на белодробния карцином е необнадеждаваща.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 37. 37 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1614 Разстроено

  Така или иначе и с лечение прогнозата баш на белодробния карцином е необнадеждаваща.
  —цитат от коментар 36 на tqh42306221


  Вярно е, но човек се надява до последно, макар шанса да е малък...

 38. 38 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "Имайте предвид че в момента има едно припокриване с началото на грипната епидемия"

  Ако за фините прахови частици е трудно да се предложат лесно изпълними мерки, то за грипа все пак има ефикасна мярка, която се прилага вече в няколко европейски страни и изглежда има положителен ефект. Тя е да се инсталират пред закусвалните, столовете, ресторантите, кафенетата и т.н. устройства за напръскване на ръцете с дезифекциращ разтвор. Честно казано, не знам какъв е точно разтворът - мирише леко на изгоряла гума и не е много приятен, но въпреки това често се случва хората да използват тези устройства.

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Да се излезе на протест с маски на устата...
  При Борисов това върви ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#37] от "plamen_b":

  Имам лични наблюдения върху пациентите в онкондиспансера в София. И мога да ви уверя че няма един непушач, пострадал от замърсяване на Софийския въздух. За сметка на това 80% са дългогодишни пушачи, някои започнали преди пубертета. Но пък със здрав ген - изкарали с Арга без филтър чак до 60.

 41. 41 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#12] от "tony d'amato":

  "А дали не е във връзка с инвестициите в станции за зареждане на електромобили на собствениците на Капитал?"

  От друга страна, изграждането на зарядни станции по основните магистрали в Европа е политика на ЕС - т.е. тази инфраструктура при всички положения ще се реализира в близките години и у нас и собствениците на такива станции ще са многобройни.

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#38] от "ijj":

  Злоупотребата със силни дезинфектанти ( и антибиотици) е убила повече хора от грипа.

 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#40] от "m17":

  Т.е., СЗО лъжат?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Весело

  До коментар [#42] от "m17":

  В случая явно не става дума за антибиотик, а за дезинфекциращ препарат, който се пръска върху ръцете. Както съм писал в коментар 38, не знам точно състава на препарата. Самият факт, че е толкова широко разпространен в западноевропейските страни показва, че вероятно е безвреден.

  От известна гледна точка водата, сапунът, спиртът (за външно приложение) са също дезинфектанти.

 45. 45 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#43] от "Darth Plagueis":

  Многократно СЗО са предупреждавали за вредата от редовна употреба на антибактериални средства - антибактериални сапуни, дезинфексиращи гелове, злоупотреба с такива препарати за домакинството и т.н. Разбира се, още по-голяма е вредата от безраборна употреба на антибиотици, която практика е широко разпространена в България.

 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#44] от "ijj":

  Не знам откъде съдите че е разпространена практика, аз от доста години редовно пътувам по западна европа и досега не съм набюдавал такава мания. Разбира се не изключвам някое село да се вманиачило но масова практика категорично няма.
  Отделно точно злоупотребата с антибактериални сапуни и гелове е много опасна защото унищожава норманлната флора и стимулира развитието на супер-устоичиви бактерии.

 47. 47 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  По едно време живеех в провинцията в един малък град, и веднъж отидох до едно китно Родопско село за 2 дена с преспиване и няма да ви казвам как се чувствах след като преспах там. На другият ден мозъкът ми дишаше. Не може да се опише. Въздухът беше прекрасен.

  ДБ=БКП
 48. 48 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#22] от "niakoi_si":


  До коментар [#16] от "tsvetko_51":Що да са неприложими мерките. Спират таралясниците и толкоз. Ама по-удобно било с колата, метрото не му вършело работа... бла-бла.Ходят пеш и толкоз. Баси лоясалите задници.
  —цитат от коментар 22 на niakoi_si


  Кой ще го направи това - та нали за една синьо-зелена зона почнагха да протестират, та ще спрат таралясниците - може, ама в някой друг живот.
  Сигурно ще кажете, че и филтри на комините ще сложат и тук ще си дишаме само боров въздух:).

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Хората на запад мият улиците редовно. Тука колко пъти в годината мият. В Шумен ,само за Великден. А миналата година и тогава не измиха. Цяла зима ръсят сол и пясък и всичко това после го дишаме.

 50. 50 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  Хора, да изберем консервативно либералните десно леви умнокрасиви отечественофронтовци известни още като Дъ Биг Файв та да стане най-накрая софийския въздух като у Чамкория навремето или поне задоволително пресен и свеж като при Костов, че получих страхова невроза че и като отворя хладилника ще изскочи някой да ми разказва как над София се стеле напалм и хората агонизират по улиците заради безхаберните герберони

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 51. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#50] от "saint evlampi":

  Пробвали сме го вече, един потомствен софиянец, с подобаваща фамилия и забележете доказано некорумпиран ни управлява два мандата и половина. И за малко да си завърши мандата и да се пробва за трети ама на софиянци ни омръзна да се търкаляме като прасета в отпадъците си. Тогава кремиковци още работеше и софийския въздух освен пълен със ФПЦ и други купешки термини, беше и разноцветен и можеше да се реже с нож.
  Така че айде да вземем да почакаме някои нов месия защото текущите обитатели на партийките от файтона сме ги виждали какво могат.

 52. 52 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  Фандъкова, като начало да глоби с по 100 лв. всички коли паркирали в тревата, те са десетки хиляди. Разнасят кал по улиците ежедневно. Колите приличат на селскостопански машини.

  Любовта ще спаси света!!!
 53. 53 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#46] от "m17":

  "Разбира се не изключвам някое село да се вманиачило, но масова практика категорично няма."

  Е, не мога да гарантирам за представителна извадка, но там където съм виждам подобни апарати за дезинфекция на ръцете чрез напръскване много често (практически всеки ден). Ето как изглеждат някои от тях:

  http://www.steripower.com/en/produkte/steripower.php

  Най-добре е, разбира се, човек да си мие ръцете добре преди хранене - но много хора не го правят когато се хранят вън от дома си.

  Иначе ако става въпрос за развитието на резистентност - има неща, към които микроорганизмите няма как да се приспособят, например да живеят в спирт.

  Има една любопитна теория, че медните повърхности са чисти от микроорганизми (заради електрическото въздействие на медта) и затова има предложения всички често докосвани повърхности в болниците (дръжки на врати, рамки на легла и т.н.) да се правят с покритие от такъв метал. Но това би било много скъпо нещо, разбира се.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK