Адвокат Александър Кашъмов: Законът на Пеевски е атака срещу медиите, критични към властта

Адвокат Александър Кашъмов

© Юлия Лазарова

Адвокат Александър КашъмовВъв връзка с внесения проект на депутата от ДПС Делян Пеевски и още трима негови съпартийци, обявен като отговарящ на "общественото очакване за максимално прозрачна медийна среда", "Дневник" зададе няколко въпроса на адвокат Александър Кашъмов, директор на правния екип на Програма "Достъп до обществена информация". Мнението на експерта по медийно право професор Нели Огнянова може да прочетете тук


Как ви се струва момента, в който се появи законопроекта?


- Допускам, че появата на този законопроект е свързано с представянето на Бялата книга на свободата на медиите, която излезе в началото на годината. Тя е общ продукт, зад който застана Съюза на издателите и в която бяха посочени множество проблеми. Тези проблеми са реални и го потвърждавам и като председател дълги години на комисията по журналистическа етика. За мен се оказва, че всъщност инициаторът на този законопроект споделя съществуването на тези проблеми, но същевременно, съвсем естествено, след като той и неговите медии са посочени като източник на тези проблеми, очевидно е възникнала някаква идея в тази парламентарна партия ДПС да се измие образа на тези медии. И да се посочи, че проблемите не идват там, откъдето са посочени в Бялата книга. Впоследствие тази идея е изкристализирала в един откровен опит да бъдат атакувани медиите, които критикуват правителството и спазват етичните стандарти. Те са припознавани и са конкуренти в търговския смисъл и следователно се е поставила задачата да бъдат атакувани, под благовидния предлог, че се увеличава прозрачността на собствеността на медиите.
А тази цел ще бъде ли постигната?


- Трябва да кажем първо, че 2010 година се създаде законодателство за прозрачност на медийната собственост като остана допълнителна задача електронните медии също да бъдат приобщени. Тогава те се пропуснаха. Това изменение обаче трябва да бъде в закона за радио и телевизията, не може да бъде в закона за депозиране на печатни издания. И това може да бъде осъзнато и от човек, който не е юрист.


Що се отнася до идеята да бъдат обхванати интернет медиите, написана на коляно, тя е много проблематична. Такива случайни инцидентни идеи винаги са опасни, защото всяко законодателстване относно медии, лесно се превръща в цензура.


Изборният кодекс не е годен документ, от който да се извличат понятия като медийни услуги. Смисълът на регулацията в този кодекс е да бъде осигурена честността на изборите, свободата на словото и равният старт на всички в изборите. Т.е. това е една инцидентна уредба за целите на честните избори и няма нищо общо с регламентирането на медиите и тяхната собственост и крайно неудачно се ползва. Интернетът по дефициния е свободно пространство.


В практиката на Европейския съд в Люксембург, ползването на интернет се ползва със защита на свободата на словото в интернет, защита на личните данни в интернет и право на анонимност. В светлината на тези принципи е много трудна задача да се регулират интернет медиите и тя е осъществима само в държави като Русия и Китай. Възникват много въпроси - какво означава интернет медия?


Аз също се дразня, че не виждам редакторски карета в интернет базирани медии, но същевременно трябва ли да караме отделния блогър да се регистрира. Виждаме, че американският президент, самият той е медиа чрез туитър. Това може да стане утре с българския президент или министър председател. Т.е. това е една много сложна задача, която е поставена по един много елементарен начин и това, ако бъде задвижено, ще доведе до проблеми.


Кой е най-големият проект на законопроекта?


- Свеждането на финансиране до някакви безвъзмездни сделки. Ние трябва да говорим за доходите на медиите, защото те са в по-голямата си част търговски дружества, се основават на различни видове сделки. Едни са възмездни, други безвъзмездни - може да разграничим реклама, спонсорство, дарение, финансиране, други видове услуги, които се продават, кредити.


Може извън юридическата терминология да кажем поръчки, защото спокойно може да определим, че има такива статии в определени медии. Възниква въпросът защо всичко това не е включено в изискването за прозрачност на доходите, след като искаме всичко да е прозрачно.


Моето лично виждане е че прекалено осветляване на доходите на едни търговски дружества, винаги е проблем. Това е свързано със свободната конкуренция, което е един основен принцип на демократичните държави, на пазарните икономики и на Европейския съюз. Точно тези финансирания, които се коментират в проекта, са най-прозрачните в България, защото в тях винаги има задължение от финансиращата организация да бъде посочено по каква програма са отпуснати средства.


Не е същото положението при поръчковите публикации, при които се клеветят критиците на управлението. Също така трябва да бъдат публични договорите, с които българските министерства разпределят парите на българския и европейския данъкоплатец за същите тези медии, известни с клеветническите си кампании. Това което аз смятам, че липсва и натам трябва да се насочат усилията, е фокусиране върху осветляване на финансирането от страна на държавните институции към медиите. Тези договори трябва да бъдат публични в интернет, както са всички договори по обществени поръчки вече.


Има ли проблем, че Пеевски, който се заявява като издател и собстеник на медии, че е съавтор и съвносител на този проект.


- Проблемът, който най-силно изпъква е за почтеността на българския законодател. Която почтеност в това Народно събрание падна под всякакви стандарти. Как така ти си позволяваш да внасяш абсолютно открито, без никакъв опит за прикриване законопроект, с който твърдиш, че атакуваш конкуренцията? Няма никакво значение как той нарича тази конкуренция – грантаджийски медии или по друг начин. Това не трябва да се позволява. Не говоря персонално за Пеевски, съвносителите или за тази партия. Аз говоря за това, на което ние сме свидетели в този парламент – непрозрачни законодателни инициативи, липса на обществено обсъждане, дори на знание, че трябва да има такова, липса на спазване на елементарни правила, че се действа в обществен, а не на частен интерес.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Голям страх от излизане на светло собствениците на медии! Сега ще го въртят по килифарски само и само да не се видят зависимостите и кой олигарх стои в сянка!

 2. 2 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Законът е закон, както за критичните, така и за безкритичните. Мачкай наред П.........и!

 3. 3 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Нямам уважение към адвокат Александър Кашъмов.

  не го харесвам

 4. 4 Профил на terminal^velocity
  *****
  Весело

  - Няма прозрачност на медийния пазар. Пеевски е лош, лош, лош...
  - На ви прозрачност
  - Ама не, не , айде да не рушите демокрацията..... как ще лъжем че сме независими после.

 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Момент само.
  Значи, от една страна, питаме кой е собственик на Юлен, понеже ни дразни, и това е ОК, но от друга страна, ако попитаме кой е собственик на нюз.бг.ру, това не е ок, щото прекалено изсветляване пречи на частната инициатива.
  Двоен стандарт?

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на block
  block
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Нямам уважение към адвокат Александър Кашъмов.не го харесвам
  —цитат от коментар 3 на WWW


  защото?
  ма какво питам и аз то в сърцето ти не може да има място за двама. там вече е пеевски... пък той доста място заема :)

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5346 Неутрално

  Какво общество, какви пет лева. Държавата е за лична употреба...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  тоест ако същите медии са обективни (поне до степен заглавие и съдържание да не се разминават) то няма да имат проблеми ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#6] от "blockblock":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на terminal^velocity
  *****
  Неутрално

  Това дето мен ме интерусава е размера на хонорарите на т.нар "експерти" за анализите дето четем. Внимателно съм ги изчел дума по дума и освен шикалкавене и Пеевски лош, смислен аргумент не съм видял срещу закона. Та на едни други мисли ме навежда ситуацията :)

  "Моето лично виждане е че прекалено осветляване на доходите на едни търговски дружества, винаги е проблем. Това е свързано със свободната конкуренция, което е един основен принцип на демократичните държави, на пазарните икономики и на Европейския съюз. Точно тези финансирания, които се коментират в проекта, са най-прозрачните в България, защото в тях винаги има задължение от финансиращата организация да бъде посочено по каква програма са отпуснати средства."

  Та разправя експерта, че голям проблем видиш ли е "най-прозрачното" финансиране да стане прозрачно............. Що бе така?

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 276 Неутрално

  "- Трябва да кажем първо, че 2010 година се създаде законодателство за прозрачност на медийната собственост като остана допълнителна задача електронните медии също да бъдат приобщени. Тогава те се пропуснаха. "
  - Чакаме смислени предложения.

  Моделът на олигархичните медии е собстдвеник да има различни бизнеси и през медиите си да лобира за другите си бизнеси. В това число и на политическо ниво. В този смисъл между нарицателните "Пеевски", "Прокопиев" или "Красимир Гергов" разлика няма. В материала обаче няма нищо конструктивно по темата. Всичко се отхвърля - позиция, която вече втръсна. В крайна сметка олигархичните медии ще бъдат отхвърлени от общество поради липса на интерес към тях.

 12. 12 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":

  Влиза клиент в Лондонска книжарница и моли консултанта да му препоръча нещо. Ами вземете Оруел отговаря консултанта. Не, не не искам Оруел . Аз сум от България , изживявал съм го...

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  тоест ако същите медии са обективни (поне до степен заглавие и съдържание да не се разминават) то няма да имат проблеми ?
  —цитат от коментар 8 на дерибеев  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Поздравления за страхотното определение за обективност.
  Наистина стандартът, който достегнахме, съвсем му пасва!

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Малиии, цЕлата гербава армия от тролове е вдигната да брани Пеевски. Каква сладка картинка 😁 Щели да се осветлят собствениците 😁😁😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#14] от "Darth Plagueis":

  Не само собствениците, а и финансирането. Това е важният момент.
  Аз съм "за" това да знам кой по какъв начин е мотивиран да информира обществото.
  Въпреки че продължавам да твърдя, че собствениците на медии трябва да имат САМО медии, знам, че това не е възможно на практика, затова предпочитам да знам дали парите за даден информационен сайт идват от лекарства, от газ, от финансови спекулации или от друго. За да съм наясно по какъв начин се изкривява обективната истина, за да е сгодно на чорбаджията.

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Аз бих нарекла този закон Зскон за прикриване на отдел Пропаганда". Да не би Пеевски да си контролира неговите издания и Канал 3? Да не би Пеевски сам и по собствено желание да унищожи издатели и разпространители?
  Страх тресе Центъра на българо-руската медийна пропаханда.

 17. 17 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Пародия, парадокси и наглос9т = Пеевски. Бизнесменът с най-сериозните офшорни компании, с най-големите печалби от КТБ, с най-голямата медийна империя, който искаше да комбинира медийната и финансовата си империя с ръководството на ДАНС, сега осветлява офшорките, брани разграбването на КТБ и се бори за прозрачност в медиите. Май сбъркахме, дето не му позволихме да стане шеф на ДАНС, сега, за да си отмъсти, той прокарва интересите си чрез приеманите, съобразно неговите желания закони и се опитва да парализира всички центрове на свобода. А всички тези закони трогателно приличат на законите, които крепят авторитарния режим в Северна Азия.

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#15] от "dogwoman":

  Това добре, ама тоя закон не го прави. Тогава какво му харесваш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Любопитно

  До коментар [#18] от "Darth Plagueis":

  Доколкото разбирам, това е смисълът на закона. Какво имаш предвид под "не го прави"?

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#19] от "dogwoman":
  Ми например, не отчита един сериозен начин на финансиране, който е основен за медиите на Шиши?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Любопитно

  До коментар [#20] от "Darth Plagueis":

  Кой точно начин на финансиране?

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Законът "Пеевски е част от цялото лицемерие на статуквото.

 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 276 Неутрално

  ... Въпреки че продължавам да твърдя, че собствениците на медии трябва да имат САМО медии, знам, че това не е възможно на практика, ...
  —цитат от коментар 15 на dogwoman


  До коментар [#15] от "dogwoman":

  Мисля, че е възможно, НО: Собствениците на значим бизнес у нас си позволяват субсидиране на медийни проекти и така унищожават пазара при медиите. Реализират тотален дъмпинг на медийния пазар и ги използват като мощно оръжие за агитация и пропаганда. С нея пък се поддържа олигархичната държава, създадена чрез приватизацията. Това е завладяната държава, създадена още от Луканов през Беров, Мултигруп, Топенерджи и т.н.
  Медиите са любим инструмент и на десарите, защото за тях никой не гласува, а малко "авторитети" могат да си ги позволят. "Земя" на Шаренкова и Митьо Гестапото например.

 24. 24 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Кой е собственика на Лафка? Кой е разпространителят на вестници в тази наречена Търговска верига Лафка?
  Къде е законотвореца Пеевски?

 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Умно красивите не могат да преживеят факта, че други задават дневния ред, а тяхното хленчене никой не го отразява.

  Това е положението, така работи системата. Печелите избори - пишете закони. Не можете... В коша.

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3333 Гневно

  Голям страх от излизане на светло собствениците на медии! Сега ще го въртят по килифарски само и само да не се видят зависимостите и кой олигарх стои в сянка!
  —цитат от коментар 1 на Коте


  Знаеш ли какво е олигарх бе миличко?
  Много се съмнявам, защото според всички съществуващи определения олигарх е именно Пеевски, а в това документче (дето се опитват да ни пробутат за закон) за неговите нарушения изобщо не става дума!
  Нещо повече!
  Те целенасочено се подминават, като по този начин се изграждат идеални условия за процъфтяването само на Пеевските парцали (и чат-пат на някой подобни парцалчета като "Труп" например).
  Всъщност законодателните действия на този негодяй и кликата около него са най-ясното доказателство за олигархичния косъм на Пеевски.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  ...така работи системата. Печелите избори - пишете закони. Не можете... В коша.
  —цитат от коментар 25 на niakoi_si


  Не!
  Това е системата на мафията, която ГЕРБ и ДПС продължават да ни навират все повече в лицето.
  Това не е демокрация и няма смисъл да правите каквито и да е опити да ни убеждавате в противното, защото нямате никакви (ама никакви) реални, истинни факти и доказателства за това.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Кой е собственика на Лафка? Кой е разпространителят на вестници в тази наречена Търговска верига Лафка?Къде е законотвореца Пеевски?
  —цитат от коментар 24 на mara71


  Съвкупността на горните две твърдения са в пълно съгласие с принципа на олигарсите.
  Съчетаване на власт и собственост, и така към пълното подчинение на обикновените хора.
  После лесно могат да те обвинят в противозаконни дейстия, да те вкарат в затвора и дори да те убият без последствия за тях.
  Това е моделът по който се работи в Русия!
  Къде ли отиде....ГЛАСНОСТТА, дето толкова много приказваха за нея едно време?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на Американ Джендър
  Американ Джендър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никаква почивка за гербергунгелите, докато не се гушнат с Пеевски ачик ачик.

 30. 30 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Пеевски да пише закон за свободната журналистика е все едно най-бруталните сутеньори да пишат закон за защите на проститутките.

 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#20] от "Darth Plagueis":Кой точно начин на финансиране?
  —цитат от коментар 21 на dogwoman


  Платените статии и разгласявани ужмнения на народа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#21] от "dogwoman":

  Да не говорим за тарифите, които се крият повече от секретните документи на ДАНС!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на today
  today
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Всичките законопроекти внесени от ДПС обслужват нечии интереси, обикновено на Доган и тия около него.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 34. 34 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#14] от "Darth Plagueis":


  Малиии, цЕлата гербава армия от тролове е вдигната да брани Пеевски. Каква сладка картинка 😁 Щели да се осветлят собствениците 😁😁😁
  —цитат от коментар 14 на Darth Plagueis


  Лицемерието и двойния аршин на петте партии вече няма граници! Искат да знаят кой е собственика и кой стои зад Юлен, но не искат да знаят кой стои зад медиите които им промиват мозъците! Безценно!

 35. 35 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#28] от "Храбър":

  Допуснала съм греша. Вместо "?" трябваше да е "."
  Това подобие на закон не дава и отговор на въпросите:Кой е собственик на "Булгартабак"? и Защо на този незнаен собственик му трябваха фирми конкретни фирми за разпространение на вестници?
  Този закон дори не е необходим за осветляване на библотекарските подлоги в НС. Те са ясни и без да трперят пред името Пеевски.

 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#34] от "Коте":

  Разбира се, това твърдение безспорно е символ на дълбок умствен ресурс. Направо ни закопа.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#36] от "Darth Plagueis":


  До коментар [#34] от "Коте":Разбира се, това твърдение безспорно е символ на дълбок умствен ресурс. Направо ни закопа.
  —цитат от коментар 36 на Darth Plagueis


  Предполагам...щом нищо не казваш за твърдението ми и мълчиш като пукал! За Юлен крещите по митингите а за собствениците на медии се нанишате като бити трътки!

 38. 38 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#32] от "Храбър":

  Боже, когато статиите са наистина "платени", това с мед да го намажеш! Това са приходи от "реклама", защото точно това представлява платеното съдържание.
  Проблемът е, когато цялото съдържание е платено, но не е известно от кого и защо!

  Доброто е заразно
 39. 39 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#31] от "Храбър":

  Ето примерно Дневник пишат платени статии за ОЕлЕкс.
  Абсолютно нищо против нямам, рекламният ефект си личи, аз знам какво чета, знам, че това е реклама и съответно му вярвам или не му вярвам, но ЗНАМ какво е.
  Онова, което не искам, е уж "обективна" статия да е скрита реклама.
  Не знам дали обяснявам правилно.

  Доброто е заразно
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  Гербавите уж нямат общо с Пеевски, а и за незаконните му закони гласуват и него бранят, ако някой каже нещо против. Бойко дали сутрин вижда Пеевски в огледалото.

 41. 41 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  До коментар [#14] от "Darth Plagueis":

  Сакън много са докачливи на тема ГЕРБ + ДПС = мафиотска диктатура. ГЕРБ. Не може да са против учителите (джадаи) .Те владееха "силата" върху турските общини. ГЕРБ приложиха този модел на ниво БЪЛГААРСКИ ОБЩИНИ. При едно изявление пред актива .....Б. Б си каза , с тях внимателно - те са като нас !!

 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#37] от "Коте":

  Фуражке, да те светна - собственикът на Юлен трябва да бъде ясен поради съвсем законови изисквания. Затова е нужно да бъде осветлен, и то не трябва да го искам аз по площадите, а трябва да го иска Баце. Ама Баце е в поза партер пред Георгиус. Без гащи.
  А собствениците на медии също трябва да бъдат ясни. Също и финансирането им. Този закон няма такива изисквания. Нещо неясно?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#34] от "Коте":
  Ние знаем кой стой зад медиите, които промиват мозъка на народа - казва се Делян, оп майка Кръстев.:)

 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5346 Неутрално

  До коментар [#12] от "ka2":

  Уви ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  След като Пеевски може да пише закон за прозрачността на медиите, що не дадете на Кузов да пише закони за защита на децата от педофилията?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 46. 46 Профил на Мартин Константинов
  Мартин Константинов
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Олигарсите и маргиналните партийки създадоха изкуствено от Пеевски един огромен балон,зад който да вършат не дотам чистите си дела!не че Пеевски е вода ненапита,но много подло го използват и прекалиха.Явно,че на него и приятелите му им ,,писна'' вече от тази несправедливост и съвсем резонно решиха да се защитят.

 47. 47 Профил на Jоhn Silvеr
  Jоhn Silvеr
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#3] от "WWW": Що си хабиш времето да пишеш като няма какво да кажеш?!

 48. 48 Профил на Jоhn Silvеr
  Jоhn Silvеr
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#13] от "dogwoman":
  До коментар [#8] от "дерибеев":


  Сега и Пеевски ли ще защитавате?Остана ли некой боклук в държавата зад който не сте застанали, Дрийм Тийме?! 49. 49 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#48] от "Jоhn Silvеr":

  Някъде да съм споменавала Пеевски? Тоест ако аз искам нещо да се случи и Пеевски вземе, че го предложи, аз да се откажа от желанието си автоматично?
  Няма да стане тази.
  За медии, собственост и манипулатори пиша от години в този форум, така че никакъв Пеевски не ми пробутвай.

  Доброто е заразно
 50. 50 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#49] от "dogwoman":

  Наистина ли? Ще ни посочиш ли медия, чийто собственик и финансиране не знаеш? С конкретика?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 51. 51 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Този, освен адвокат, не беше ли и в политиката? Нещо ми е познат доста като физиномия...

 52. 52 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":

  Така е при всички простаци. Спокойно, не си само ти.

 53. 53 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Рибата се вмирисва от главата. Просто властта е взета на абордаж от ДПС и е редно Борисов да го признае и да се оттегли. Ние не сме гласували за ДПС на изборите те да си менкат услуги.

 54. 54 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#42] от "Darth Plagueis":


  До коментар [#37] от "Коте":
  на Юлен трябва да бъде ясен поради съвсем законови изисквания. Затова е нужно да бъде осветлен, и то не трябва да го искам аз по площадите, а трябва да го иска Баце. Ама Баце е в поза партер пред Георгиусо?
  —цитат от коментар 42 на Darth Plagueis

  Нали му знаеш собственика и го цитираш...какво искаш да знаеш, кой е баща му или дядо му или е от смесен брак?Не искаш ли цялото му родословно дърво до девето коляно?

 55. 55 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#53] от "cintaksis":


  Рибата се вмирисва от главата. Просто властта е взета на абордаж от ДПС и е редно Борисов да го признае и да се оттегли. Ние не сме гласували за ДПС на изборите те да си менкат услуги.
  —цитат от коментар 53 на cintaksis


  Като се махне Баце ти кой ще дойде БСП, ще национализира обръчите на ДПС ли? От къде ви намират на Позитано такива недоразумения?

 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#54] от "Коте":

  Аз не. Законът го иска. Не че на герберастията законите са й важни...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#55] от "Коте":


  Що ли за дебил може трябва да е някой, чиито опции са Герб, БСП или ДПС... За некой извън семейството не става и дума?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 58. 58 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#57] от "Darth Plagueis":


  До коментар [#55] от "Коте":Що ли за дебил може трябва да е някой, чиито опции са Герб, БСП или ДПС... За некой извън семейството не става и дума?
  —цитат от коментар 57 на Darth Plagueis


  Посочи ими друга партия която има повече от четири процента,а и как ще сменяш закони с тия 4% само ти си знаеш, заради това там под коня да му дишате пръднята!

 59. 59 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#55] от "Коте":

  Аз мога да дойда например. Няма какво да ни се обяснява, че няма други - това е лъжа. Те НЕ ДАВАТ ДРУГИ ДА ПРИПАРЯТ ДО ВЛАСТТА.

 60. 60 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#59] от "cintaksis":

  Пръдле, такива като теб могат да дойдат да духат супата. Когато хората гласуват за вас и ви изберат може да променяте закони!

 61. 61 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#60] от "Коте":

  Хората ще гласуват за мен, когато ме допуснат на избори и не ме кепазят медиите на този и онзи, а хора, които псуват, показват среден пръст или употребяват нецензурни изрази се дезавуират, като ниско културни и от такива, па макар И ИЗБРАНИ, НИКОЙ НИКОГА И НИКЪДЕ НЯМА, НЕ Е ИМАЛ И НЯМА ДА ИМА ПОЛЗА. Това е състояние на душата, казва се нечистота и долнопробност.

 62. 62 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#58] от "Коте":

  Преди 89та, тия дето гласувахме против Тато бехме 1%.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 63. 63 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#61] от "
  на крив кор вълната му пречи

 64. 64 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#62] от "Darth Plagueis":


  Абе старшинка
  Ти още малко и десидент ще се изкараш

 65. 65 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Абе на снимката не е ли Спас от Кочериново? :D

 66. 66 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  По почина на другаря Путин се опитват да въведат цензура в услуга на властта. Впрочем какво мисли за този закон фракцията на Европейските либерали, чийто член за срам и позор е етнокадесарската клика ДПС.

 67. 67 Профил на Antonio
  Antonio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пееф е пуснал цялото отделение от пациентите с лоботомия, в защита на демокрацията и човешките права! Вие сериозно ли бе?
  Вече не става въпрос само за медиите, а за човешка еволюция. Човек дори идиот да е, трудно ще го убедиш, че пропадането на България към средновековието с мечтата да си крепостен селянин, е върховна форма на прогрес. Регреса е с такива размери, че целият раздел бозайници ги бие по интелигентност. Заради тия 50 лева на ден, на Пееф внуците ще шиб*т вашите внуци, но това да не ви притеснява, на тях ще им харесва.
  Скоро законът Магнитски ще ви избави от мъките. Дано да сте заделили нещо, че с тоя интелект ви чакат тежки времена.

  Кроасан ти купих, без хляб го изяде!
 68. 68 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#67] от "Antonio":

  Антонио
  ....симайката и си лягай.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK