Юлиана Методиева: Мълчанието на политиците показва, че не владеят побеснелите коне на националпопулизма

В Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" се състоя конференция "София казва "не" на словото на омразата и екстремизма" Юлиана Методиева

© Юлия Лазарова

В Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" се състоя конференция "София казва "не" на словото на омразата и екстремизма" Юлиана МетодиеваСофия казва "не" на омразата е името на конференцията, състояла се на 15 февруари в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя беше организирана от сдружение "Маргиналия" в партньорство със Столична община и други организации. По този повод "Дневник" разговаря с Юлиана Методиева от "Маргиналия".


София като че ли не е най-добрият пример за това как се управляват движенията и настроенията, които излъчват омраза. Особено след 2013 година, когато започна т.нар бежанска вълна.


- През 2013 година София беше стъписана от мигрантската вълна. Тогава се появиха гражданските патрули, на които никой не възрази, че представляват доброволна акция за насилие на репресия над тези клети бягащи хора от войната. Знам за разкази на ученици, които споделят как в района на НДК е имало внезапни нападения на хора. Организацията на тези групи е била много добра, защото са успявали да избягат, преди да дойде полицията.
Така излиза, че центърът на София е бил свърталище на подобни прояви, не знаем какво е било положението в крайните квартали. Това са фашисти, в тяхната програма се съдържа прочистване на обществото от вредните. Те са градинарите, които гледат на малцинствата като плевел, който трябва да отскубят. Те търсят шоу ефект, за да ги запомним. Обществото придобива доверие към тях, защото ако хората не обичат роми, а те ги бият, то те са добрите. Този неофашизъм се изповядва и от хората, участници в поклонението на генерал Христо Луков, известно като Луковмарш, изповядва се и от екстремистки групи. Те са до голяма степен окуражени от своето поведение, защото и полицията бездейства срещу тях. Защото усеща, че расисткият тон на ние "белите", "добрите", "българите" срещу етнически другите се дава отгоре, от най-високото ниво, от политическата трибуна. Тази демонстрация на крайно дясното е изключително нараснала.


Не искам да бъда адвокат на Столична община, но знам, че се правят много усилия.


Има не само реч на омразата, но и една нетърпимост към мнението на другия, към този, който се осмели да постави под съмнение различната гледна точка. Как да се реагира на това?


- Имаме една институция, която много ни дължи, и това е прокуратурата. Ние като граждани и журналисти може да казваме своето категорично "не". Но трябва още мобилизация от компетентните органи. Към конференцията имаше засилен интерес от академичните общности, които досега много не влизаха в сблъсъка. Най-добрата новина е, че елитът усети проблема. Тази година всички бяха много щастливи и потресени едновременно от филма на Адела Пеева "Да живее България", което означава, че и документалистите започнаха да разбират, че вече има нова среда. Тя е качествено нова. Тази нетърпимост и омраза наблюдаваме вече навсякъде – и в парламента, в интернет, навсякъде. От словото до престъплението – крачката е малка и я виждаме към всеки акт на манифестиране на либерални убеждения.


Наказателният кодекс не е категоричен в дефиницията на престъплението от омраза, което може да бъде едно от обясненията.


Липсата само на категоричност в Наказателния кодекс ли прави полицията и прокуратурата безсилна. Преди време "Дневник" писа за инструкция на главния прокурор към прокурорите как да разпознават престъпления от омраза от тези по хулигански подбуди.


- Това е много интересна тема. От прокуратурата са ни призовавали да обучаваме прокурори. Но да погледнем към темата за Луковмарш. Защо има такъв голям дебат в обществото кой е генерал Христо Луков? Аз ще допусна най-оневиняващата причина за позицията на младите хора - че те не знаят. По същият начин всяка проява на антисемитизъм и ксенофобия може да отдадем на незнание. Толкова знаят и учителите, което означава, че толкова знаят и и прокурорите. Къде да се научи истината?


Периодът от историята, свързан със събитията от края на 30-те и 40-те години, не се преподава пълноценно. Образованието не се занимава с това минало и така се предпоставя апатия у хората. Така може да извадиш всеки генерал от миналото, стига да е бил храбрец и да буди патриотични чувства. И стигаме до университета, където, оказва се, че слепотата за миналото също битува. Именно заради незнанието и необразоваността всякакъв тип националпопулистки внушения виреят. Когато тези деца и млади хора от Луковмарш манифестират, те разчитат на вълната на хиперпатриотизъм. А тя отиде отвъд патриотичното. С демонстрацията на този изкуствен национализъм те установиха този ужасен тон на дискриминация към всичко. И това влезе във властта.


Отпор срещу това явление не трябва ли да са здрави медии?


- Медиите са същото нещо като обществото. То тъне в незнание и непрекъснати скандали, непрекъснат разлом между едни и други. Медиите са по-оправдани в поведението си. Защото обществото задава дневния ред и то трябваше да извиси на първа позицията образованието. А тази тема не влиза в дневния ред като точка първа. Медиите приличат на това общество. Те се правят от тези хора, завършили тези български училища и университети и те мултиплицират и озвучават недъгавостта на обществото по важните въпроси. По въпроса за медиите ще кажа нещо твърде банално – няма по-страшна медийна среда от тази в България. Твърдя го най-отговорно.


Последните примери са около текстове за Истанбулската конвенция – някои от тях, излезли в национални медии като в. "Труд", лъхат на хомофобия. А медиите, които успяват да запазят либералния тон, стават непрекъснат обект на обругаване и неизбежно попадат в позицията на самоотбрана. Която не е полезна за тях. Те не трябва да бъдат дефанзивни, те трябва да бъдат проактивни, да информират обществото, да ги извежда на друго ниво.


Все пак не трябва ли медиите да задават дневния ред на обществото, а не обратното? Ако те пишат по-често, ако правят разследвания...


- Във важните, електронните медии, които са националните телевизии, не може да кажем, че темата за образованието не е застъпена. И въпреки това обществото не смята, че това е проблемът. За него то се превръща в такъв при прием в детска градина и около разходите за 15 септември.


За справяне с речта на омразата доколко е необходимо по-изявено обществено и/или политическо лидерство?


- Политиката е в абсолютен дълг към обществото. Например не чух как ясно и спокойно български политик да каза какво мисли за Истанбулската конвенция. Скандалът, който се развива по тази тема вече втори месец, разбива стари консенсуси. И на този фон никой политик не се опита да модерира със спокоен тон това, което се изля. От министър-председателя до председателя на парламента никой не показа с позиция, че не може да има реч на омразата. Няма такъв модел. Като замълчиш, всъщност даваш шанс на говорителите на езика на омразата да се чувстват уютно.


Нямаше реакции и за изказването на вицепремиера Валери Симеонов за евродепутата Ска Келер. Единствено имаше разграничение от кабинета, разпространена през неговата пресслужба.


- Това ще бъде платено много скъпо. Това не е домашен проблем. Закъснелите или никакви реакции говорят за това, че ръководителите на държавата не владеят побеснелите коне на националпопулизма.


Говорихме, че политическото лидерство отсъства, но къде е общественото? Казвате, че елитът се е обединил, но дали той е разпознаваем?


- Работата на професорите е да бъдат в университетите и там да вдигат нивото на дебатите на образованието, на много ценните и автентични изворови знания.


Гражданското общество има своите лидерски функции и ситуацията с Истанбулската конвенция показа, че каквито и да са центробежните сили в гражданския сектор – някой с някого се разделил, някой не иска да си играе, то те се неутрализират в лицето на една по-голяма заплаха - много настъпателно поведение на този националпопулизъм. Ако медиите дават повече думата на лидерите, на тези, които са последователни в своята гражданска позиция и обществено мнение, общественото лидерство ще стане по-видно.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8386 Любопитно

  Къде па ги тея побеснели коне на националпопулизма?

  [email protected]
 2. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дълбокомислено плиткоумие.
  Нивото на "интелигенцията" у нас.

  властта ражда паразити
 3. 4 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 512 Неутрално

  (((Юлиана Методиева)))

  Всеки път...

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 4. 5 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Ой вей, антисеметизъм!

  Бърже, не забравяйте (((6те горилиона)))!

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 5. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 7 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#6] от "tamplierr":

  Ой вей, спри да цитираш факти, мръсен гайом!

  (((Ние))) сме решили, че Истанбулската конвенция ще бъде приета, никой не те пита тебе!

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 7. 8 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1022 Весело

  "Все пак не трябва ли медиите да задават дневния ред на обществото, а не обратното. Ако те пишат по-често, правят разследвания."

  Аха! The Agenda-setting theory (теорията, че медиите определят дневния ред). Само дето тая теория има една огромна слабост - може да действа там, където "обществото" е от овце, които са абсолютно пасивни и са лишени от всякакъв мисловен капацитет. Когато медиите подценяват аудиторията си, т.е. тя не е съставена единствено от безмисловни овце, обикновено в резултат гледат изумено как тя се свива.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 8. 9 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 439 Весело

  От статията:
  „националпопулизма“, „екстремистки групи“, „манифестиране на либерални убеждения“, „престъплението от омраза“, „ужасен тон на дискриминация“, „лъхат на хомофобия“, „много ценните и автентични изворови знания“...
  Абе издейте го този речник по Новговор вече, че почнахме да се объркваме и ще настане масова престъпмисъл.
  И още един бисер:
  „Тогава се появиха гражданските патрули, на които никой не възрази, че представляват доброволна акция за насилие на репресия над тези клети бягащи хора от войната. “
  Лелката дали е виждала „тези клети бягащи хора от войната“ на живо в София, че повечето от тях можеш да ги разпознаеш от 1 км. от кой КОНТИНЕНТ са. И, да, това не е Близкия Изток.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 9. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4851 Любопитно

  "Периодът от историята, свързан със събитията от края на 30-те и 40-те години, не се преподава пълноценно."

  И аз мисля така. Тази част от историята на България трябва да се изучава по задълбочено в часовете по история (от 1924 г. до 1944 г.). Както и историята на страната след 1944 г. Учениците трябва да знаят кога демокрацията в България е била унищожена. Трябва да знаят за различните антидемократични режими управлявали страната от 1924 г. до 1944 г. и след това също до 1989 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 11 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  Юлиана Методиева: Мълчанието на политиците показва, че не владеят побеснелите коне на националпопулизма

  За сметка на това национал-джендъризма е овладян много добре.

  /не се чете/
 11. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6037 Неутрално

  Не мога да разбера защо едностранно се отразяват различни факти. Факт е, че има много клети бегълци от райони с военни действия. Факт е обаче, че повечето са мигранти и те не са подгонени. Факт е, че 90% са млади мъже, а не семейства. Факт е, че има организирани групи за охрана. Факт е, че държавата не се справя. Факт е, че има нетърпимост към мнението на другите. Къде впрочем е мнението на другите?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4851 Любопитно

  "Закъснелите или никакви реакции говорят за това, че ръководителите на държавата не владеят побеснелите коне на националпопулизма."

  Как да ги владеят след като те са коалиционни партньори на ГЕРБ и заедно управляват държавата!?

  И защо побеснелите коне на националпопулизма? Много по удачно звучи побеснели кучета (и още по точно псета).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иво":

  Сигурен съм, че госпожата няма предвид същото като теб.

  Иначе, бих се съгласил с теб, но откъде ти хрумна, че преди 1923-а е имало демокрация?

  властта ражда паразити
 14. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Клетите мигранти, ах колко сърцераздирателно.
  Ми прибирайте ги бе хора, знаете ли колко още милиона чакат да се качан на лодката за Европа.
  Ама не тук, ако обичате.
  Има големи страни, големи континенти, тук местата са заети.
  Глобализмът също е побесняло куче, имаме опит от болшевишките теории по темата.
  Хайде няма нужда.

 15. 16 Профил на ТТТ
  ТТТ
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До 30 години населението на Африка и Азия ще нарасне с по 1 милиард.И какво да приемем тези 2 милиарда в ЕС ли?

 16. 17 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1856 Весело

  Ха ха , това е впечатляващо:
  "Последните примери са около текстове за Истанбулската конвенция – някои от тях, излезли в национални медии като в. "Труд", лъхат на хомофобия."

  Е нали тази конвенция беше за защита на жените и децата от насилие.
  Ъ?
  Какво стана?

  Panta rhei....
 17. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#16] от "ТТТ":

  Мчи как. Ще им построим кораби даже, да не се мъчат с лодките...
  Иначе без майтап, да не дава Господ да стане гражданска война примерно в Индия. Тия, ако тръгнат, нямат спиране.

 18. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1856 Весело


  Много се объркала тази кахърна женица...

  "Ако медиите дават повече думата на лидерите, на тези, които са последователни в своята гражданска позиция и обществено мнение, общественото лидерство ще стане по-видно."

  А не трябваше ли лидерите да бъдат избирани от народа, а не от някакви знайни и незнайни "мозъчни центрове"?
  Не за друго, а защото например преди 100 години едни такива умно-красиви избраха един лидер, който и сега може да се види като мумия в Русия.

  Panta rhei....
 19. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#17] от "Molossian":

  Половината конвенция е за това. Втората половина е за лгбт общностите.
  Това са просто две различни парчета плат съшити в обща дреха.

 20. 21 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#17] от "Molossian":

  Мен пък ми причиняват клаустрофобия глобалистите.
  Като ми принуждават да се тъпча в едно пространство със знайни и незнайни индивиди от също знайни и незнайни страни. Без имена, без документи и с различна от моята и на останалите в тази страна хора културна ориентация.

 21. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  Тая кво като последна инстанция ли се изказва?

  Ако я питаш г-жата сигурно и изборите ще забрани, щото хората не гласували правилно и политкоректно. Но иначе е за демокрация. ;)

 22. 23 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Хайде поредните грантаджии, които не им пука за националните ни проблеми и обичат по вече т.н. бедни бежанци, отколкото сънародниците си,

 23. 24 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Иначе е ясно, че Сорос не го интересуват съдбите на мигрантите, ясно е, че и той няма да живее близо до тях, няма да ги допуснат до лукса.
  Въпросът е да се наказват държавите и да станат зависими от международните финансови институции, картели, правозащитни организации, ООН и тем подобни.
  Тогава спекулата на борсите вече е значително по-лесна и доходна...

 24. 25 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Гневно

  Маргиналия са един от лидерите в словото на омразата. Те и други левичари си присвоиха правата на човека и ги направиха мръсна дума - измислят си "права", които не са признати нито от националните законодателства, нито от международните конвенции (като "правото" на незаконните мигранти да се установят в Европа и да получават неготово блага и привилегии или "правото" да сключиш гей брак, което не е признато на наднационално ниво, а само от определени държави), лепят етикети и обиди срещу "врага", дръзнал да изрази несъгласие, манипулират историята, размахват плашилото на "фашизма", какъвто няма, за да легитимират съществуването си. Популяризираха луковмарш, който беше едно крайно ограничено и маргинално събитие на шепа лумпени (нищо лошо не казвам за самия ген. Луков, чиято личност и дейност е добре да се изследва от добросъвестни историци, тъй като е бил влиятелна личност и е добре да знаем за него). Същевременно - нито дума срещу комунистите и азиатския им спонсор, откъдето се хранят и паравоенните, и патрЕотите, и останалите национални предатели и които са причинили толкова страдания.

  Нуждаем се от качествени коментари по важните теми от хора с интелектуална честност и вътрешно присъщо човеколюбие и родолюбие. Такъв беше например Кристиян Таков, лека му пръст. Има и други, но са малко. Излишно е да казвам, че от Маргиналия не са такива.

 25. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Пропагандистиката на "гражданското общество" и медиите се спорина не от език на омразата, а от сухата статистика. Статистика, която пропагандистиката упорито криеше, но тя излезе на яве. Не от Журналисти, а от Мишо Константинов, не от "прогресивните медии" , а в "Политика", приписвана на Пеевски:

  "Нека кажем още нещо за числата. Както ще видим по-долу, у нас стават относително два пъти повече изнасилвания, отколкото в Черна Гора. И това е лошо. Но у нас изнасилванията са (моля, седнете стабилно, за да не паднете!) 36 пъти по-малко на глава на населението за една година, отколкото в Англия и Уелс! Това също така значи, че в Англия и Уелс има над 70 (седемдесет!) пъти повече изнасилвания, отколкото в Черна Гора. ..."
  "Сега наистина внимавайте!
  Конвенцията е
  ратифицирана от 28 държави, или 60% от всички
  От тези 28 държави, 21 на брой, или 75%, са направили това със забележки и резерви."
  http://www.politika.bg/article?id=54641

 26. 27 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#20] от "НеКой":

  А третата е за това как държавата следва да плаща:
  1. На НПО-тата за тяхната "дейност"
  2. За прием на всякакви джендъри пристигнали от цял свят - истински или фалшиви, достатъчно е само да заявят някакъв проблем или принадлежност към ЛБГТИ+++. Без право на приемащата страна да възразява!!!
  3. Съответно да поема обезщетенията на пострадали от насилие, в случаите когато нападателят няма средства :) Това направо ще увеличи битовата престъпност до космически нива - Манго натупва Айшето, Айето взима средства за обезчестение от държавата, после е ред на Айшето да натупа Манги и така до краяна света.

  Panta rhei....
 27. 28 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 328 Весело

  "Все пак не трябва ли медиите да задават дневния ред на обществото, а не обратното. Ако те пишат по-често, правят разследвания." Аха! The Agenda-setting theory (теорията, че медиите определят дневния ред). Само дето тая теория има една огромна слабост - може да действа там, където "обществото" е от овце, ...
  —цитат от коментар 8 на baba_zozolana


  До коментар [#8] от "baba_zozolana":

  Или поне 80% са дебили.
  Считам, че сгрешиха. :)

 28. 29 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1637 Любопитно

  Тази лелка какво се е захванала и тя с генерал Луков?!?Много ви бъркат под опашната кост българските офицери-патриоти,с чиято храброст и кръв съществува сега държавата България!
  Неотдавна групичка *всеотдайни* червени лузери пък защитаваха максим пешков и не даваха да се именува училището на името на генерал Колев!Може би факта,че е наврял в *кучя дупка* любимите им руски войски ги дразни?
  А къде е лелята да протестира против откровено анти-българските сборища,които провеждат червените орки на връх Хаджи Димитър и на язовир *Копринка*?Там се веят чужди знамена,портрети на сатрапи,отречени от цял свят се разнасят като черковни хоругви!
  А сборището на пловдивския Бунарджик,където пък се пъчат пара-комунистически формирования,веят се знамена на непризнати,анексирани от *матушката* чужди територии?

 29. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Ако прочетем внимателно интервюто, ще видим че става дума за принципния въпрос, първо каква е дефиницията на термина "патриотизъм", къде свършва истинския патриотизъм и от къде започва това, което някои наричат популизъм, други фашизъм и според мен става дума най-вече за хора и организации, които представяйки се за големи патриоти, всъщност си уреждат живота буквално.
  Само да си припомним в кои хотели и курорти Сидеров си осребряваше патриотизма, на какви доходи и привилегии се радва целокупната депутатска група на ОП, на какви лични постижения се радват Каракачанов и Симеонов и мисля, че и на слепия му става ясно, че да "работиш" патриот не е чак толкова тежко, но за сметка на това е добре платено:)
  А за тези които не са гледали филма на Адела Пеева, горещо препоръчвам да го видят, защото това е документален, а не игрален филм и човек излиза доста притеснен от салона след неговия край.

 30. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#30] от "tsvetko_51":

  Ами ето ти дефиниция на патриотизъм (за "базова линия" вземаме Ботев): нагласа за непримиримост към потисниците на своя народ.
  От което следва, че така дефиниран патриот не ламти да се нареди всред изедниците.

  Силно се съмнявам обаче, че либералстващата ни интелигенция би приела тази дефиниция, колкото и да е ясна за разграничаване от фашизма и обикновения кариеризъм.

  властта ражда паразити
 31. 32 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Глупавото празнословие на тази г-жa издава липса на самочувствие и разум. Всеки ляв либерал може да папагалства на тая тема и да обявява всеки несъгласен за фашист, нацист национал-популист или антисемит под зоркия поглед на американското посолство. Никой няма право на друго мнение освен това, което силните на деня считат за меродавно. Дотам се стигна, че за изказано мнение можеш да влезеш в затвора. Това ли е демокрацията/!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 32. 33 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Глупавото празнословие на тази г-жa издава липса на самочувствие и разум. Всеки ляв либерал може да папагалства на тая тема и да обявява всеки несъгласен за фашист, нацист национал-популист или антисемит под зоркия поглед на американското посолство. Никой няма право на друго мнение освен това, което силните на деня считат за меродавно. Дотам се стигна, че за изказано мнение можеш да влезеш в затвора. Това ли е демокрацията/!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 33. 34 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Глупавото празнословие на тази г-жa издава липса на самочувствие и разум. Всеки ляв либерал може да папагалства на тая тема и да обявява всеки несъгласен за фашист, нацист национал-популист или антисемит под зоркия поглед на американското посолство. Никой няма право на друго мнение освен това, което силните на деня считат за меродавно. Дотам се стигна, че за изказано мнение можеш да влезеш в затвора. Това ли е демокрацията/!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 34. 35 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Глупавото празнословие на тази г-жa издава липса на самочувствие и разум. Всеки ляв либерал може да папагалства на тая тема и да обявява всеки несъгласен за фашист, нацист национал-популист или антисемит под зоркия поглед на американското посолство. Никой няма право на друго мнение освен това, което силните на деня считат за меродавно. Дотам се стигна, че за изказано мнение можеш да влезеш в затвора. Това ли е демокрацията/!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 35. 36 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Глупавото празнословие на тази г-жa издава липса на самочувствие и разум. Всеки ляв либерал може да папагалства на тая тема и да обявява всеки несъгласен за фашист, нацист национал-популист или антисемит под зоркия поглед на американското посолство. Никой няма право на друго мнение освен това, което силните на деня считат за меродавно. Дотам се стигна, че за изказано мнение можеш да влезеш в затвора. Това ли е демокрацията/!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 36. 37 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 855 Неутрално

  На хората по света, пък вече и у нас взе да им писва от слободия и глупости свързани с раздаване на права и привилегии без да се изисква каквото и да е насреща!
  И всички опити да се оплюе тая промяна в мисленето на хората е обречена на неуспех.
  Не знам кой как и защо владее съзнанието на хората, но определено вече и медиите нямат тая власт над масите, защото специално ние българите сме изключително подозрителни и невярващи във почти нищо, от това което се изнася.
  Иначе всеки като гореизходилата се госпожа, може да си има каквото си иска мнение, и няма никакво значение дали ще го сподели с нас или ще се скрие в дупката си от която е изпълзяла.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 37. 38 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  Тази е на чужда хранилка от поне 25 години .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 38. 39 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Ха ха , това е впечатляващо:"Последните примери са около текстове за Истанбулската конвенция – някои от тях, излезли в национални медии като в. "Труд", лъхат на хомофобия."Е нали тази конвенция беше за защита на жените и децата от насилие.Ъ?Какво стана?
  —цитат от коментар 17 на Molossian


  ИК изобщо не е за защита на жените и децата от насилие. Под благозвучния параван, на който разчитаха пред полуприспаните общества да им мине номера, се оказа че се касае за отнемане правата на половината от всяко едно общество - мъжете, и узаконяване на вменяването им на вина по принцип! И това в общества, в които по конституция всички без разлика по пол имат еднакви права!!!!!
  Сега, държавите които са я приели да си сърбат попарата!
  Признавам си без бой - аз също бях готов да подкрепя ИК , до момента на прочитането и, след което ми трябваха часове да се окопитя от прочетеното извращение на разбирането за човешките права от създателите на текста.
  Сега хич не ми е кой как ще ме нарича - путинист, простак, изостанал, идиот.... бОли ме шмайзера драги мои! Важното е, че не мина! Най -малкото защото имам 3-ма синове, на които и без туй живота им тук не е лесен!!!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 39. 40 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Юлиана Методиева заслужава адмирации за последователността си! 20 години в БХК си казва думата. Ето типичен изказ от нея:
  " През 1943 година ще бъде приложено в пълен обем Закона за защита на нацията и ще бъдат депортирани към лагерите в Треблинка 4 хлд.евреи от Ксантис, Кавала, Серес. В тези земи административната и военна власт на Царство България ще извърши българския Холокост, а загиналите са 11 343, между които жени и деца."

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 40. 41 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1430 Любопитно

  Каква е тази мустаката женица и защо говори празни приказки?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 41. 42 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Но няма как да не поздравя авторката за следните нейни думи от разговор с Явор Дачков:
  "Аз затова и напуснах БХК, като видях, че няма да си оттеглят жалбата....... Разбирах все повече, че правозащитната организация беше се превърнала в юридически офис – искат само дела, но не и да се запази интегритетът на обществото. Бяхме се превърнали от правозащитници във фирма, работеща по проекти срещу заплащане. "
  Което пък се явява опровержение на народната мъдрост, че гарван гарвану око не вади...

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 42. 43 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  Но няма как да не поздравя авторката за следните нейни думи от разговор с Явор Дачков:"Аз затова и напуснах БХК, като видях, че няма да си оттеглят жалбата....... Разбирах все повече, че правозащитната организация беше се превърнала в юридически офис – искат само дела, но не и да се запази интегритетът на обществото. Бяхме се превърнали от правозащитници във фирма, работеща по проекти срещу заплащане. "Което пък се явява опровержение на народната мъдрост, че гарван гарвану око не вади...
  —цитат от коментар 42 на noshtnik


  По вероятно за пари са се скарали, "правозащитните" вопли са димна завеса.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 43. 44 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#40] от "noshtnik":

  "българския Холокост" е доста нагло и исторически нечестно определение за деяние, което е било извън нашия контрол. Със същия успех госпожата може да нарече "българския Холокост" и изтребването на полските и холандските евреи.
  Прочее, тази реторика на Маргиналия е чудесна илюстрация към коментара ми по-горе. Цветистите епитети по адрес на "българите" изобилстват в този сайт - то не беше "антиосманизмът (!) на БЪЛГАРИТЕ", не беше "расизмът" и "ксенофобията" им, не беше "фашизмът" преди 1944 - само омраза и лъжи се леят от сайта.
  И после тази другарка щяла да пази интегритета на обществото!

 44. 45 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ИК изобщо не е за защита на жените и децата от насилие. Под благозвучния параван, на който разчитаха пред полуприспаните общества да им мине номера, се оказа че се касае за отнемане правата на половината от всяко едно общество - мъжете, и узаконяване на вменяването им на вина по принцип! И това в общества, в които по конституция всички без разлика по пол имат еднакви права!!!!!
  Сега, държавите които са я приели да си сърбат попарата!
  Признавам си без бой - аз също бях готов да подкрепя ИК , до момента на прочитането и, след което ми трябваха часове да се окопитя от прочетеното извращение на разбирането за човешките права от създателите на текста.
  Сега хич не ми е кой как ще ме нарича - путинист, простак, изостанал, идиот.... бОли ме шмайзера драги мои! Важното е, че не мина! Най -малкото защото имам 3-ма синове, на които и без туй живота им тук не е лесен!!!
  —цитат от коментар 39 на traveler1

  Не виждам как ИК ще отнеме правата на мъжете. Иначе напълно съм съгласна, че подобни епитети по адрес на противниците на Конвенцията са неприемливи и контрапродуктивни. Медийната среда е много токсична. Такъв е тонът, зададен от лицата, които имат претенции да ни "инфлуенсват" - като интервюираната особа.

 45. 46 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#43] от "schwimmwagen":

  Ако е вярна приказката, че плъховете първи напускат потъващия кораб може да бъдем оптимисти. Няма друго обяснение за това, че след като си се прикоткал на БХК софрата и в продължение на 20 години си лапал грантове някак си ненадейно да прозреш, че видиш ли, ама то ставало дума за пари, но понеже, щото съм от провинцията, ми трябваха 20 години за да се ориентирам къде е Орлов мост...

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 46. 47 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 855 Неутрално

  [quote#45:"solange"][/quote]

  Просто е!
  Когато даваш извънредни права на единия пол, и не осигуряваш същото за другия. Що за равноправие е това?
  Ще цитирам думите на адвокат Шейтанов, за да не пълня пространството с текстовете на тая злополучна конвенция. Големите букви не са от мен!

  КАТО БЪЛГАРСКИ ЮРИСТ, СЧИТАМ ЧЕ ТОВА НЕ Е ДОБЪР ИЗБОР ЗА МОЯТА СТРАНА. ТОВА НЕ Е ЗАЩИТА НА ЖЕНИ ОТ НАСИЛИЕ И ДОМАШНО НАСИЛИЕ. ТОВА Е НАСИЛИЕ НАД БЪЛГАРСКОТО ДЕТЕ, БАЛГАРСКАТА ЖЕНА, БЪЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО И ПРЕЗЮМИРАНЕ НА ВИНОВНОСТ НА БЪЛГАРСКИЯ МЪЖ. ЕДИН ДЕН ТО НЕМИНУЕМО ЩЕ ЕВОЛЮИРА ДО КОНСТИТУЦИОНЕН ПРОБЛЕМ.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 47. 48 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#44] от "solange":

  Според хиляди български евреи като проф. Михаел Бар-Зоар например България е уникален пример за толерантност и за интеграция на еврейската общност.
  Но според новите грантови еничари българите са фашисти, антисемити, ксенофоби и любимото им занимание е да извършват Холокост надлъж и нашир като междувременно намират време да бият циганите.

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 48. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8223 Неутрално

  До коментар [#6] от "tamplierr":

  Значи дебилите се увеличават?

 49. 50 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#47] от "traveler1":

  Мога да те уверя, че нормалните поддръжници на Конвенцията нямаме никакво намерение да вменяваме вина на българския мъж, сигурна съм, че и предимно мъжкото ни депутатство и правителство също нямат такива намерения, а все пак от тях зависи приемането на съответните закони и политики на национално ниво. Но всеки има право да се чувства, както се чувства. Въпросът е да търсим работещи решения на реалните проблеми - с конвенция или без.

 50. 51 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#50] от "solange":


  До коментар [#47] от "traveler1":Мога да те уверя, че нормалните поддръжници на Конвенцията нямаме никакво намерение да вменяваме вина на българския мъж, сигурна съм, че и предимно мъжкото ни депутатство и правителство също нямат такива намерения, а все пак от тях зависи приемането на съответните закони и политики на национално ниво. Но всеки има право да се чувства, както се чувства. Въпросът е да търсим работещи решения на реалните проблеми - с конвенция или без.
  —цитат от коментар 50 на solange


  Няма значени Вие точно какви намерения имате. Важното е, какво пише в конвенцията. А там черно на бялои си пише, че защитава жени, деца и ЛГБТ и това не се било считало за дискриминация по пол!?! Ако това не е дискриминаци по пол, то не знам тоично какво е. :-) Пише още подобни "хубави" неща. Тази конвенция има скрити цели и те нямат нищо общо със защитата на когото и да било. Става дума за власт /овластяване на НПО/ и пари /получаване на държавно финансиране на НПО/.

 51. 52 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#47] от "traveler1":Мога да те уверя, че нормалните поддръжници на Конвенцията нямаме никакво намерение да вменяваме вина на българския мъж, сигурна съм, че и предимно мъжкото ни депутатство и правителство също нямат такива намерения, а все пак от тях зависи приемането на съответните закони и политики на национално ниво. Но всеки има право да се чувства, както се чувства. Въпросът е да търсим работещи решения на реалните проблеми - с конвенция или без.
  —цитат от коментар 50 на solange


  Вероятно с "нормалните" поддръжници е така, но какво става с ненормалните, или тея за които личния интерес и изгодата е над всичко? За тях тая конвенция е манна небесна, да не говорим за НПО и прочие търтеи чакащи с нетърпение да цоцат не милиони, а милиарди(В Австрия същите искат 250 млн Евро годишно за издръжката си).
  Въпроса изобщо не е толкова прост колкото изглежда първоначално.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 52. 53 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Побеснелите коне бълващи популизъм и празни приказки са точно болшевиките от НПО активистите и техните неолиберални господари, правещи подобни "конференции". Тези станаха толкова нагли, че дори си повярваха, че са каймака на нацията и могат да определят дневният ред на обществото. Гнуссс!

 53. 54 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#52] от "traveler1":

  Нямат ли предвид денонощните кризисни центрове и телефонни линии, които понякога са животоспасяващи за жени и деца, които няма къде да отидат и чийто живот е в опасност? Те съществуват, поддържат се от неправителствени организации и изискват средства. Някои хора живеят в реален кошмар и трябва да им помогнем по един или друг начин да оживеят и да възстановят живота си.
  Това за личния интерес и изгодата също го има, неслучайно писах под това интервю няколко коментара. Има хора, които заради личен интерес съсипват усилията на читави и искрено загрижени и помагащи хора и организации. Не е лесно да се отсее зърното от плявата.

 54. 55 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Методиева да си покаже данъчните декларации за последните 10 години за да видим какво пари смуче от западните хранилки. Крайна време е тези с професия "гражданин" да бъдат осветлени откъм парите, които получават.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK