Ирмена Чичикова за филма, спечелил "Берлинале": "Не ме докосвай" е пътешествие към самата мен

Ирмена Чичикова за филма, спечелил "Берлинале": "Не ме докосвай" е пътешествие към самата мен

© ReutersИзключително провокативният дебют "Не ме докосвай" на нестандартната румънска режисьорка Адина Пинтилие предизвика буря от противоречиви реакции с премиерата си в конкурса на "Берлинале" и в края на краищата си тръгна със "Златна мечка". Историята за жена на име Лаура, която изпитва панически страх от чуждо докосване, защото не може да приеме тялото си като нещо свое, се превърне в обект на едновременно обожание и отхвърляне. Противниците на филма го обвиниха в прекалено воайо̀рство, неоправдана голота и предизвикателство към издържливостта на зрителите. Защитниците му видяха в него тотална искреност и отиване докрай в търсенето на общуване между персонажите, самите те повече от необичайни.


Режисьорката Адина Пинтилие

© Reuters

Режисьорката Адина Пинтилие

В Берлин Пинтилие нарече филма си "интимен инструмент за създаване на доверие и преоткриване на самия себе си". Замислен като своеобразен хибрид и между фикция и документалност, филмът включва актьори и натуршчици от различни националности, включително български - компанията "Агитпроп" е негов копродуцент. Филмът е получил финансова подкрепа от "Медиа", представян е на важни европейски уъркшопове за развитие, включително сценарното ателие "Синефондасион" в Кан, подкрепен е и от "Евроимаж". Ето какво разказа за "Дневник" преди награждаването българската актриса Ирмена Чичикова, която изпълнява една от ролите в него.
"Виктория" на Майя Виткова, в който ти изпълни главната роля, беше копродукция с Румъния. "Не ме докосвай" на румънката Адина Пинтилие също е копродукция, този път с миноритарно участие на България и още четири държави. Това е първата ти работа в подобен проект. Какво ти донесе този нов опит?


- Колкото и странно да звучи, участието ми в "Не ме докосвай" беше естествено продължение на всичко, което съм правила досега. Нещо, към което съм се стремила и продължавам да се стремя. Нещата с "Не ме докосвай" се случиха много бързо. От "Агитпроп" ми се обадиха и ме помолиха да заснема две видеа. Задачата беше отворена: какво бих направила, ако съм сама и никой не ме гледа. Изпратих записите и буквално след няколко дни ми се обадиха отново и ми изпратиха информация за проекта.


Как протече работата след това?
- Поискаха мнението ми за проекта, как бих се чувствала в него. Оттам насетне влязохме с Адина в поредица от разговори в скайп, по време на които се опознавахме и като хора. Нейното желание беше да си говори с мен за неща от живота, от моя живот. Искаше да внеса много от себе си, самата аз да бъде автор по някакъв начин. Всичко това беше истински вълнуващо. Такъв начин на работа не ми се беше случвал преди.


Става дума за взаимоотношенията на човека с тайните на собственото му тяло. Имаше ли някакво смущение у теб от този проект, който е страшно предизвикателен?


- Беше провокативно, но аз обичам предизвикателствата. В работата си съм смела. Реших, че ще се хвърля с главата надолу. От първия ми разговор с Адина, имах пълно доверие в нея.


Ирмена Чичикова за филма, спечелил "Берлинале": "Не ме докосвай" е пътешествие към самата мен

© Reuters


Какъв човек е тя ?


- Много интересен. Тя отлично знае, че филмът е провокативен, че темата е деликатна и че много хора биха се смутили. Но за нея този филм е много личен и важен. А мен ме въвлече в състояние на особено вълнение и желание да се задълбая в процеса, сама себе си да предизвикам. Адина работи на много тънки струни, срещите ни бяха като психоаналитични сеанси.


Как преминаха снимките?


- Отидох с леко червеникава коса и като ме видя, Адина ме попита как бих се чувствала с тотално къса черна коса? Отговорих, че съм абсолютно "за". Прическата изцяло промени усещането ми за ролята и навлизането ми в проекта. С Адина изглеждахме еднакво. Имаше момент на създаване на "алтер его". Снимахме в Букурещ десет дни, имахме и една седмица в Лайпциг и два дни в София.


От кои държави са другите ти партньори ?


- Прекият ми партньор, с когото снимах основно, е Томас Льомарки. Исландец с френски корени, живял и работил в Берлин. Изпълнителката на главната роля се казва Лаура Бенсън. Англичанка е, но живее във Франция.


И всичко се случва в най-интимни взаимоотношения на персонажите?


- И да, и не. Свързани са по много интересен начин. През липсата на интимност и в търсенето на интимност.


Лаура Бенсън в "Не ме докосвай"

Лаура Бенсън в "Не ме докосвай"


Как работи Адина?


- Преди снимките всеки от нас трябваше да се снима сам, да прави свои свои видеодневници. Адина задава темите, на които да експериментираш, снимайки се. Имам няколко такива видеа. С Томас имахме моменти, в които трябваше да си представяме, че сме в някакъв общ разговор.


Ти си представяш него, той си представя теб и след това се гледате?


- Беше страшно интересно. Това ни помагаше да изградим взаимоотношенията си в проекта.


Какво стана после с тези видеа?


- Те са важни за Адина, за навлизането в историята на тези двама души и на всеки един от персонажите, най-вече на Лаура.


Развитие на филма по време на неговото снимане ? Доста новаторски подход...


- Да, напълно различно е. За първи път участвах в такова нещо. Напълно неконвенционални снимки.


Не всеки може да се похвали с подобен авангардистки опит. Какво е този филм за теб?


- За мен това беше пътешествие, но пътешествие към себе си, към някакви дълбини, които не всякога имаш възможност да извадиш. Конфронтация между теб и заобикалящия те свят. Имах сцени, които бяха доста стресиращи, дори плашещи. За мен беше важно да разбера как бих реагирала в подобни ситуации самата аз. Доколко актьорската ми природа е развита, готова ли съм, къде са ми стоповете, докъде мога да стигна .


Пинтилие с актьорски състав на награждаването

© Reuters

Пинтилие с актьорски състав на награждаването


Само за актьорски стопове ли става дума? Или...?


- И за чисто психологически. Между героинята ми и мен нямаше разлика. Бяхме едно и също.


Не е ли малко шизофринично това раздвоение?


- Не бих казала...


А имаше ли е моменти, в които мразеше режисьорката?


- Не, мразене, не.


...Защото прекалено дълбоко влиза в интимния ти свят?


- По никакъв начин не съм се чувствала застрашена. Адина беше моят гръб и не само на мен, а на всички ни. Тя винаги имаше обратна връзка с всеки, бяхме в непрестанни разговори.


Чувстваше, че има доверие в теб?


- Абсолютно! Тя някак си ме пазеше, въпреки че ме хвърляше в дълбокото и аз да трябваше да се справям!


Казвала ли ти е, защо й е толкова важен този проект ?


- Много от нещата, за които говори филмът идват от страховете й, от преживяванията й, от сънищата й. Правейки го, тя се пречиства.


Екипът на филма, включително и продуцентът от българска страна Мартичка Божилова от "Агитпроп"

© Reuters

Екипът на филма, включително и продуцентът от българска страна Мартичка Божилова от "Агитпроп"


Каква е националността на героинята ти във филма?


- Няма такава. Казва се Мона. Никой от героите няма националност. Изобщо не става въпрос за това кой откъде е. Всеки си говори на своя си английски.


А връщала ли си се към видеата, които ти самата снима?


- Не ! Не знам, даже не знам, къде са. Пазя ги само като архив. Цялостният проект на Адина е много по-мащабен и по-комплексен. Ако филмът е успешен, всичко, което сме снимали, ще се превърне в съпътстваща част, почти като арт инсталация.


Адина Пинтилие е режисьорка със силен характер!


- Тя е силна творчески. Успяла е да привлече много хора, които я подкрепят искрено и работят за това. Мисля, че това е страшно важно. В Прага например работихме по нахсинхрона. Там се запознах с чехите. Усещаше се, че са абсолютно решени да работят така, че всичко да е перфектно.


Имаш ли надежда, че участието ти в този филм може да те отведе към други международни проекти? Берлин е място, където можеш да бъдеш забелязана.


- Да, имам и тя е нещо, което изграждам през годините. Искам да се развивам в България, но и извън нея. Съзнателно вървя по този път. За мен всичките тези участия във фестивали и платформи от този род са изключително важни.


Можеха ли те да се случат, ако нямаше миноритарно българско участие в този проект?


- Това е интересен въпрос. Според мен много зависи от обстоятелствата. В дадения случай нямаше как да се случи, защото в този момент все още нямах агент, нямах връзки с хора извън България. Ако не ме бяха повикали от българска страна, нямаше как да се случи.


В случая ти си успешен български талант в международен проект.


- Важно е, че самата Адина ме покани като актриса от България. И аз съм й много благодарна за това.


Смяташ ли, че румънците постигнаха своите успехи в киното, защото някой лобира в тяхна полза?


- Смятам, че румънците са си заслужили успехите.


Какво трябва да правят нашите хора в киното според теб?


- Смятам, че трябва да са много отворени към себе си и към темите на филмите, които снимат. Да имат съзнание за днешния свят и за нашето място в него. Всичко според мен е възможно, човек просто трябва да вярва. Страшно важно е да се знае как се случват нещата извън България. В момента живея между София и Лондон и това ми помага да имам поглед върху механизмите на индустрията и да се развивам като актриса в посока, която е адекватна на света.
Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4125 Весело

  Прекалено авангардно за просташкия ми вкус,сигур ще пропусна!

  klimentm
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 3. 3 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Абе на който му се гледа порно с извращения, просто да си пусне порно с извращения.

  Опитите порното с извращения да се представя за киноизкуство са меко казано нелепи.

 4. 4 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Ами който се страхува да не го провокират, да си излезе от зоната на комфорт и да му се наложи да размисли ... да пропусне.
  Аз май ще се "престраша" да го гледам. Дано ...

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 5. 5 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  колкото по извратено и шантаво, толкова по-"творческо" и с шанс за награда..

  То и затова ги измислят дивотиите...

 6. 6 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#3] от "abdulhazred":

  Ама ти гледа ли го вече?

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 7. 7 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  когато един творец не мопже да измисли нещо интересно и оригинално, на база реални преживявания, почва да "твори" простотии - неразбираеми, трудни за вярване, но затова кък като "нов прочит.."

  "Творци", сър..

 8. 8 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Хей, патриоти, спите бе, спите бе мама му стара.
  Как никой още не се е усетил, че тоя филм ви пробутва Истанбулската Конвенция.
  Не че сте я чели, нито сте гледали филма, но няма начин да не е така щом нещо за секс става въпрос.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 9. 9 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Да не съм луд да те докосна!

 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4125 Весело

  До коментар [#8] от "Ebeneezer Goode":

  Такова разбиране би означавало патреотите да имат поне малко мозък в главите си!

  klimentm
 11. 11 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Абе на който му се гледа порно с извращения, просто да си пусне порно с извращения.Опитите порното с извращения да се представя за киноизкуство са меко казано нелепи.
  —цитат от коментар 3 на abdulhazred


  Ти къде видя порно? В огледалото ли?

 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1683 Любопитно

  Актрисата Чичикова на снимката има две малки точици на долните клепачи. Това грим ли е, намек ли е или е естествено.

 13. 13 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 288 Весело

  Дотам ли я докарахме? Агитпроп на Порнпроп!

 14. 14 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 893 Любопитно

  филмът е здраво круше в мутрата на българският "традиционалист" ,но дано и да е гледаем ?

 15. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  "какво бих направила, ако съм сама и никой не ме гледа" - когато човек е истински свободен, прави това, което иска, а не това, което трябва. В времето на "забрани" и "свободии" все по-рядко се изявява идентичността на личността, дори и когато никой не гледа. Може и да е авангардна новост, но и джендърското общество търпи всякакви изяви, та всеки трябва да избере и да отстоява собственото си его, другото е повличане по поредното течение.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 16. 16 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Знам ли, звучи ми като едно от ония неща, които са толкова тъпи, че никой не ги разбира но го е срам да си признае, защото не може да повярва, че наистина е толкова тъпо и съответно казва "О, колко новаторско"

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  филмът е здраво круше в мутрата на българският "традиционалист" ,но дано и да е гледаем ?
  —цитат от коментар 14 на Stewie


  Ми то традиционалистът вече се изказа в постове #5 и #7!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Тези двата индивида от мъжки пол защо се опипват творчески? Искат да ни кажат, че оня с дългата косица, като остане сам си представя как го опипва мъж ли?!?

 19. 19 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Човек с малко достоинство би се порадвал на творческите успехи на комшиите и би пожелал на нашите т.нар. творци също да надскочат своя провинциализъм и да направят нещо което целия свят да забележи и оцени.

  А човек чиято личност е изтъкана само от завист и себевъзгордяване "само аз съм готин и ги разбирам нещата" ще полива успеха и на румънци и на сърби и на българи дори с мърсотия, ей-така, на автопилот, колкото да направи малко точки на чужд гръб и да си получи дневната дозичка его-витамини за чужда сметка.

  Ето това вече е извратен и прогнил начин на живот, който уви водят твърде много от борците за Моралъ, Царъ и Богъ. Или съответно за Либерализъмъ и Свободъ--там също са едни злобо-наркомани пристрастени към ежедневно и почасово "обиждане" от Х и беснеене от У, но в този лагер поне са по-склонни да оценят нечии заслуги, без веднага да почват с помията.

 20. 20 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 809 Весело

  Да обобщим:

  Никой не е гледал филма, но половината коментирали вече имат мнение за него, а другата половина вече имат присъди за хора, които не е ясно дали въобще ще го гледат.

  Живеем в страна на изключително проницателни и непогрешими хора!

 21. 21 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Гледайте "Ну погоди", серията, която започва с рибата - а след това вълкът отива в телевизионната кула. Там, в кулата, имаше много студиа и вълкът подаваше ухо да чуе къде какво се случва; а някъде дори се престраши и да погледне. Терзанията с гледането на филма ми прилича като колебанията на вълка какво да направи в телевизионната кула. Любопитните ще го гледат. Традиционалистите ще го заклеймяват. В днешно време това му е хубавото, че всеки има избор дали да отвори вратата. Кеф ти да гледаш, кеф ти да подминеш. Животът е шарен и за всекиго има по нещо.

 22. 22 Профил на block
  block
  Рейтинг: 824 Неутрално

  добре, че има хора специалисти тука във форума които от две снимки и четири реда могат да си съставят мнение за всичко. аз на тях разчитам да си оформя мнението. но от друга страна гледам, че има и хора раними - карат ги с опрян пистолет в гърба да четат и гледат неща които ги травмират. на тях аз съчувствам

  начи филма викате е порно с претенции :) може и да ми хареса

 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  "Филмът е получил финансова подкрепа от "Медиа", представян е на важни европейски уъркшопи за развитие, включително сценарното ателие "Синефондасион" в Кан, подкрепен е и от "Евроимаж"."

  Такааа - филмът е спонсориран с "народна парА". Ако обичат големите интелектуалци да си затворят л...ните усти, щото всеки който коментира има пълното право да го прави - с негови пари е снимано произведението. Когато не съм давал кеш не коментирам, просто защото не ми пука. Ако някой умен и красив не схваща, да не ме пита, не сме в началното училище.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  филмът е здраво круше в мутрата на българският "традиционалист" ,но дано и да е гледаем ?
  —цитат от коментар 14 на Stewie


  Е то българския традиционалист (а и не само българския) ще си го премести от единия крачол в другия по тоя повод.

  И със сигурност няма да е гледаем - щом и кинокритиците и познавачите останали изненадани от избора на журито. Щом само журито го разбира - смятай къв дълбок смисъл има. :)

 25. 25 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Нищо не мога да кажа за филма (макар че голямата награда на "Берлинале" значи нещо); досега нищо не бях чувал и за Ирмена Чичикова. Но с малко търсене из нета излезе, че съм познавал майка ѝ - през 80-те беше учителка по литература в кварталното ни училище ("Вапцаров") в Пловдив. Чичикова-старша беше изключителна жена и преподавател: пич във всяко едно отношение. Разбираше си от занаята, и още как. Не по-малко забележителното беше, че имаше такова ПРИСЪСТВИЕ, което караше и най-големите квартални гамени (а такива никак не липсваха), да бъдат кротки като агънца пред нея. Роден педагог. Та - никак не е случайно това, че името Чичикова започва да звучи по световните медии. Дай, Боже, повече такива българки - майки и дъщери.

 26. 26 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Сори, сега разбирам, че преподавателката ни (Стоянка Чичикова), е баба, а не майка на Ирмена...

 27. 27 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 550 Неутрално

  "Такааа - филмът е спонсориран с "народна парА". Ако обичат големите интелектуалци да си затворят л...ните усти, щото всеки който коментира има пълното право да го прави - с негови пари е снимано произведението. Когато не съм давал кеш не коментирам, просто защото не ми пука. Ако някой умен и красив не схваща, да не ме пита, не сме в началното училище.
  —цитат от коментар 23 на Тюфлекчия


  Ако зависи от теб, ти никога НЕ би дал кеш за изкуство. По-скоро би напъхал стотарка в циците на някоя певачка, отколкото да дадеш една ст'инка за кино. Не си приписвай спонсорски заслуги, каквито нямаш!
  За щастие парите за изкуство и култура в Европа НЕ се разпределят от нискочели чалгари като теб. Всички плащат данъци. Лично твой, обаче, е изборът да живееш в безпросветна кочина.

 28. 28 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  До коментар [#14] от "Stewie":Казва се крушова ракия, крушово листо или крушов кютук. Другото е кроше! До кой клас стигна?

 29. 29 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Звучи ми доста откачалски и сигурно е такъв. Нищо ново под слънцето, въртят сучат и пак опират до секса и ниските страсти.

 30. 30 Профил на Американ Джендър
  Американ Джендър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "Тюфлекчия":

  Брех, аз мислих, че си само новоизлюпен конокритик, Тифлек, а пък ти направо продцент си бил. Я кажи, като е правен с твои пари филма, колко пари си дал точно? :D :D :D

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4125 Весело

  До коментар [#27] от "uporit":

  Да напъхаш стотарка м/у циците на певачка също е естетическо преживяване,или греша?!

  klimentm
 33. 33 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  До коментар [#23] от "Тюфлекчия":Не ми е ясно точно кой стои зад филма, но явно е правен за западната публика. Те харесват такива "авангардни". Такива се и всичките ни филми от времето на демокрацията. Някой плаща музиката. Български спонсори на български филми няма. Държавата също се стиска.

 34. 34 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Срещнах няколко жени в живота си, дето май никога не са били докосвани с любов. И желаеха това неистово. Този филм е за всички тях.

 35. 35 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#33] от "ahasver":

  голяма уста и празна глава ,толкова характерно за всеки носталгично настроен чугун

 36. 36 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 277 Весело

  И самите "авангардни" "нестандартни" творци непрестанно наричат нещото си "проект", а не филм. Пак са го правили за ценители. Ние ще почакаме нещо за зрители.

 37. 37 Профил на Pavell Lit
  Pavell Lit
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Поздравления за екипа! Наградата наистина е значима.

 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2007 Весело

  Ако зависи от теб, ти никога НЕ би дал кеш за изкуство.
  —цитат от коментар 27 на uporit


  Ти пък да не ме познаваш бе? Я си намери мъж по-добре (не знам защо, но съм сигурен, че точно това ти трябва, независимо какъв джендър си). Е със Стюпида ще си паснете - и той е толкова умен и красив като тебе.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 39. 39 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#20] от "forza":

  Къде може да се гледа, освен в Берлин. Поне в някой торент намира ли се? ;)

 40. 40 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#20] от "forza":

  Къде може да се гледа, освен в Берлин. Поне в някой торент намира ли се? ;)

 41. 41 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ние имаме и други тела, това втренчване в плътското има смисъл само за този свят.
  Това ми прилича на нещо като "поезия на тялото". И точно хората на изкуството би трябвало да знаят, че има нещо отвъд, та дори и в преносен смисъл.
  Не всеки вярва в отвъдното и т.н., но това изкуство конкретно води към затворен цикъл, от който не се интерсувам.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 42. 42 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Ние имаме и други тела, това втренчване в плътското има смисъл само за този свят. Това ми прилича на нещо като "поезия на тялото". И точно хората на изкуството би трябвало да знаят, че има нещо отвъд, та дори и в преносен смисъл. Не всеки вярва в отвъдното и т.н., но това изкуство конкретно води към затворен цикъл, от който не се интерсувам.
  —цитат от коментар 41 на tak40309320


  Ами никой не спира който иска да прави изкуство което е поезия на трансцеденталното. Едното не пречи на другото. Ето навремето излезе чудесен филм "Фонтанът" примерно. Или с Робин Уилиамс, "В Какво се Превръщат Мечтите" по едноименната книга на Ричард Матисън--също екстра.

 43. 43 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Честно казано не разбирам и като, че ли не съм петимен да вниквам в дълбините на частните клинични случаи. Предполагам, че за психолози и психиатри ще е интересно.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 44. 44 Профил на Raya Lenkova
  Raya Lenkova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  За да сте малко подготвени за филма, преди да е станал достъпен за всички, гледайте ,,Майка!" на Дарън Аронофски - доста шокиращ и нестандартен! Румънци за филма ,,Не ме докосвай!": ,,Браво, спечелихме голямото л..но на Златната мечка!"

 45. 45 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#40] от "Митев":

  Готов ли си да платиш сума, за да гледаш филма. В торент ще се появи, когато някой открадне правата и го публикува

  Димитър Димов
 46. 46 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Интересно е представен филма. Ще го гледам със сигурност. И ще опитам да го разбера. След това ще давам коментари.

  Димитър Димов
 47. 47 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Филмът не е провокативе. В представите на западняка, Източна Европа е населена с идиоти.

 48. 48 Профил на Андрей Андонов
  Андрей Андонов
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Филмът го гледах на Берлинале. Нямам време да пиша ревюта. Но има една глава в закона за нашата филмова индустрия, която казва, че такива филми не могат да се субсидират от България. Ако беше частна продукция щях да съм ОК с филма(така или иначе хубав и въздействащ филм се получава много рядко и трудно, а в експериментаторски филм шанса е още по-малък), но това е продукт на 5 държави за не малко пари. Най-хубавото във филма не беше развито, тъкмо да стане смислено и се преминава на поредната интелектуална повърхностна полюция, тъкмо да се прекрачи някакво табу и отново сменяме кадъра. Общо взето филм направен от девствена четвъртокласничка, която не знае ебе й ли се, момче ли е и т.н.

  Режисьорската казва, че филма развивал нов език в киното, явно гледаме различно кино с нея. Защото софт порно и садо-мазо с хора в неравностойно положение има от преди 70 години, а аз лично познавам човек сменил пола си от преди 20 години, т.е. нищо шокиращо и провокативно в това което гледах не видях, в това което беше КАЗАНо като послание не намерих, да казано, защото "филма" говори но не с кино език а с похвати от дискавъри ченъл, където всичко ти се казва но без драматургия или конткест а в прав текст, което е най-скучното нещо за гледане в киносалон. Според мен филма е изключително плосък, липсващ каквато и да е дълбочина и проникновение към човешката душевност, занимаващ се само с проблемите на тялото и формата му.

  Силно го препоръчвам за гледане, за да имате референция после като гледате истинско кино, защото като ги сравните ще разберете много неща за света в който се раздават най-големите награди на супер посредствени филми. А и да, режисьорската сама сподели, че е нямала сценарий, който да и даде стабилност, ами личи си, само не знам, защо е ходила 12 месеца на лаборатория за развитие на сценарий в Торино, т.е. взела е мястото на някой, който може би щеше да свърши някаква работа.

 49. 49 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  До коментар [#35] от "Stewie":Ти ли си днес дежурен от педалите?

 50. 50 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#45] от "Димитър Димов":

  Не, не бих дал и стотинка, нито бих отделил време да отида до киното за този филм. Ако го има в торент, ще го дръпна и ако ми стане интересен ще го изгледам, ако ми дотъпее, ще го изтрия директно

 51. 51 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#48] от "Андрей Андонов":

  Благодаря за усилието да разкажете всичко това, за мен е ценно!

 52. 52 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  До коментар [#49] от "ahasver":И този филм няма да го гледам. Долнопробна пропаганда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK