Иван Велков, общински съветник: Резултатите от управлението на Витоша са плачевни

Иван Велков

© Анелия Николова

Иван ВелковИван Велков е зам.-председател на Столичния общински съвет от листата на Зелените, консултант, бивш управител на "Колиърс Интернешънъл", понастоящем председател на "Българската фасилити мениджмънт асоциация" и на фондация "Интерактивна България" и член на управителните органи на български и международни професионални организации. Опитът му от частния бизнес се сблъсква челно с методите на работа в администрацията. В очакване на нов или актуализиран план за управление на Витоша с него разговаряме за ситуацията в момента и възможностите тя да се подобри.


Какви са недостатъците в управлението на Витоша?


- Не може да има недостатъци в управлението, когато такова на практика няма. Аз идвам с опит от корпоративния свят, където се очаква всяко управление да е активно и ефективно. А не само да се спазват процедури и инструкции, писани преди десетилетие, и то в някакъв чиновнически соц стил, архивирани в папки и класьори. Нагледал съм се на бездарно управление на всички нива. Защо това на парка трябва да е различно?
Аз не виждам управление на Витоша. Командно-административно да се плащат заплати на някаква дирекция, в която има 30 или 40 човека на щат, а не да се решават проблемите, за мен не е управление. Това не е ръководство, a номенклатура. Паркът не се управлява, а просто съществува.


Паркът не е на общината, а е държавен. Той е съществена част от планината, а към планината имат отношение няколко общини и области, което значи, че по много теми и като проблеми, и като решения е задължително участието на няколко министерства и държавни агенции. Паркът като география попада на територията на Столичната община, но тя има само задължения и ангажименти, не и реални права. Много от хората обаче очакват и настояват именно общината, кметът и общинският съвет да са виновните и отговорните за целия набор от затлачени теми и проблеми.


Когато се смесват проблемите в планината с липсата на управление на парка и липсата на достъп до него се смесват отговорности и се получават спорове и разминавания кой за какво отговаря и кой какво не е свършил. Резултатите обаче са толкова плачевни, че никой не е целият в бяло и никой не може да докаже, че си е свършил работата.


Задълженията на общината, през ресорните отдели, районните кметове и кметства в подножието на планината са за адекватен достъп, градски транспорт, поддържане и почистване на пътищата и т.н.


Достъпът лош ли е или добър?


- Никакъв не е. Пътищата, които би трябвало да се поддържат от общината, отдавна имат нужда от рехабилитация. Начинът, по който до тях могат да стигат градски транспорт или автомобили, е далеч от оптималното. Фойерверки от сорта, че се пуска още един автобус или още една линия сезонно или експериментално, са само опити за нещо. Те са далеч от реалните нужди и възможности.


Алтернативни идеи за миниелектробуси или с екологични дизелови такива с достатъчно мощност също ги има, но липсва активното управление на всички нива. Това е големият проблем.


Достъпът до планината освен автомобилен трябва да бъде и велосипеден, и пешеходен. Това също е част от обща система за достъпност. Пешеходната и велосипедната връзка между планината и града е просто отрязана и прекъсната от околовръстното шосе.


Сега има намерение да се появят няколко пасарелки над Южната дъга. Те ще са по типов проект, който, ако се възприеме, ще може да се прави и по други места. Това ще е някакъв опит за компенсация.


Лифтове трябва да има. Най-нормалното нещо е лифтовете и влековете в парка просто да бъдат ремонтирани и да тръгнат. От всичките налични лифтове и влекове според мен и според специалисти, с които съм говорил нееднократно, има само един сбъркан и трябва да бъде сериозно преосмислен като трасе и траектория, и това не е кабинковият.


Но може би трябва да мислим и за въжени линии, минаващи над Южната дъга на Околовръстното. Градски лифтове има във всички туристически дестинации в редица столици по света и това не е никакво кощунство. Не става въпрос само за лифтовете вътре в парка, а за лифтове, които да осигуряват въжен достъп до зони в планината, които преди са се използвали, а сега - не. Лифтът е и си остава екологичен транспорт.


Защо е важно да бъде приет планът за актуализация?


- Важно е, защото очевидно ще спре разговорите по темата и ще може да се започне истинската работа. Един от начините Столичната община да може да упражнява контрол и да работи по въпроса е при създаването на специализираните устройствени планове за зоните, които ще имат огромно значение за населените места в няколкото прилежащи района и кметствата в планината.


Там има добри идеи и примери за общи цели. Като например и кметът, и жителите на Бистрица се бориха за запазването на един от малкото ни биосферни резервати, който беше под въпрос дали ще запази статута си - Бистришко бранище. Имаше реална възможност административно да отпадне от списъка в резерватите, което е показателно за възцарилия се нихилизъм. Не може да се гордееш с природните си богатства, ако ги губиш.


Новата концепция на ООН за биосферните резервати дава възможности за управление на природните ресурси. И няколко други общини в България го правят. Истинско управление, развитие и надграждане, а не както досега - колчета с бодлива тел, но и двойни стандарти за свои хора.


Актуализацията на плана за Витоша сякаш допуска увеличаването на зоната за
застрояване...


- Това е откровено безумие. Да се увеличава зоната за застрояване, без да е ясно защо, с каква цел и дали отговаря на дългосрочната стратегия за развитие на общината, града и жителите му, и то на този етап, е нелепо. В този прословут план въобще не би трябвало да има поставени такива екстензивни цели. Освен ако някой преднамерено не ги е поискал в заданието за плана.


Да се възстановят съществуващите хижи и съоръжения е трудоемка, но полезна задача, защото след възстановяването им може да се окаже, че капацитетът им отговаря в огромна степен на оптималното потребление на парка.


Тази българска чорбаджийска страст да се строи на гола поляна, защото е по-лесно и по-евтино, е много вредна и за планината ще е пагубно. Това го виждаме на всяка крачка в кварталите в София. Целият европейски и световен цивилизационен строителен свят всъщност реновира, а не строи наново. Най-ценните и интелигентни примери за стопанисване на сгради, съоръжения и среда са, когато в съществуващата създаваш нов смисъл и съдържание. Нещо, което аз и мои колеги от професионалния ми кръг гледаме с болка и съжаление, защото на практика продължава да не се случва в София.


Актуализирането на плана сигурно ще даде възможности на общината да е по-активна и по-приета в преговори в процесите оттук нататък за развитието на цялата зона. Не само за ските или инфраструктура. Комплексно. Без него има лесен аргумент защо не се прави нищо, както често чуваме.


Може да се прави много и сега и без този план. Резултатите биха дошли на принципа на преговори, сътрудничество. Като се размахват нормативни документи и се оправдаваме с процедури, очевидно не постигаме нищо. Докато не търсим общия интерес, нищо няма да се промени. България е нормативно-номенклатурна държава, а не логическо-прагматична. Тук не се преследват цели и интереси на базата на някакъв устойчив win win модел.


Тук се гледа как е по закон, а че законите имат вратички, си го знаем само ние. Това е причината в България да няма истински чуждестранни инвеститори. Защото има назначени управници, които им обясняват, че има много начини едно нещо да не стане, но има вратички, които само ние си знаем. Затова сме опрели дотам частният интерес да се урежда с пролуки.


Какво е решението за проблемите с Витоша?


- Публично-частно партньорство на всички нива. Не спорове между страни. Истинско партньорство - както се прави по света. С правила и общи интереси. Не надхитряне с нормативни документи с изтекла давност и "концептуални" спорове от сорта частна собственост или обществен интерес.


Решението е в публично-частните партньорства, с които да се търси консенсус за общите цели и теми, и тогава съм убеден, че ще се намерят далеч по-добри решения от това, което сега двете или трите страни размахват като лозунги.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Нали Тома Белев управлява парк Витоша повече от 10 години, как да не е имало управление?! Я виж ведомостите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Погледни държавата и не питай за Витоша.

  No Pain No Gain
 3. 3 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Колкото и да ми е мъчно, че планината е в такова запуснато състояние, се и радвам от друга страна. Витоша заслужава да се обгрижва с ум и разум, а такива в момента липсват.
  Скоро ходихме на Боерица, съботен ден, снежна приказка. Нямаше жив човек никъде по пътя! Все едно си някъде в Скалистите планини. Хижите обезлюдени, рушат се. Безумна работа!

 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  От цялата работа разбрахме, че само пътя бил отрязан. Корпоративен свят, уин уин модел, направо свят да им се завърти на дебилите...

 5. 5 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тоя тарикат и коялиционните му партньори - витков и оня другия влязоха с големи думи в общинския съвет и от тогава нещо нищо не се чува от или за тях.

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Този е общински съветник, че и зам. председател на СОС! От кого се оплаква!? По-скоро ние се оплакваме от него.

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1672 Любопитно

  Все едно си някъде в Скалистите планини. Хижите обезлюдени, рушат се. Безумна работа!
  —цитат от коментар 3 на elena_pipilota


  Ъ!?

  https://www.youtube.com/watch?v=yXomUb4eQgo

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Понеже го познавам ллично този юнак, та ако ако той ще реши проблема с Витоша, жална ни майка. Да забравим за Витоша.

  Вече съм все по-убеден, че решението може да си го извоюваме сами.

  Цеко - вън!

  keep calm and carry on
 10. 10 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Крадецът вика 'Дръжте крадеца!'. Нали си началник, бе младеж, от кого се оплакваш? Нима това не е виждането на 'зелените' за планината: никакви коли, никакви лифтове, никакви хора, пълен пущиняк?!

 11. 11 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Част от хижите на Витоша в площта на Столична община бяха приватизрани за жълти стотинки (2000-5000 лв около 2000 година) от БТС. Други са наследник на бивши държавни предприятия - сега частни или фалирали и техните хижи са частна собственост.
  Много от тези хижи не са хижи, а са частни вили.
  Държавата е изкупувала още от края на 20-те години на миналия век частни имоти за да имаме първия национален (народен) парк на Балканите през 1935 г.
  В тази връзка Столична община или държавата трябва да одържави тези имоти и тогава въпросното публино-частно партьорство трябва да се осъществи.

 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#9] от "tony d'amato":

  Цеко не управлява Витоша. Има цяла дирекция за управлени на Природен парк Витоша. И Путин не е виновен и даже Иван Костов!
  http://park-vitosha.org/управление/дирекция-на-пп-витоша/

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Това интервю ми звучи като изграждане на алиби. Все пак аз не съм общински съветник. А мениджърът трябва да води, да увлича, да постига целите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Снежана Петрова е шеф на парка в последните 6 години... ваша си е.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#14] от "Darth Plagueis":

  Качвал съм се на Витоша с приятели и да ти кажа съдейки по гледките разрухата не е от 6 ами от 26 години сигурно. Софиянци ще кажете, дали е така, но не ми изглеждаше, като всичко да е било наред и да се сринало в последните години.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Тома Белев е виновен!

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#15] от "zle_platen_trol":

  Мдам. Така е. Сметам обаче,че ако виновникът за всичко беше Белев, то гербавата Снежанка щеше вече видимпрда е оправила работите.
  А то разрухата продължава. Можем да вземем за пример прословутия случай с корояда, който Белев допусна. Ми проблемът все още си стои, дървета заболяват и измират. Снежанка какво прави? А защо няма критика към нея?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#18] от "Darth Plagueis":

  О, не ме разбирай погрешно. Нито знам, кой управлява Витоша сега,нито кой е бил преди това. По тази причина и не отправям конкретни обвинения. Просто споделям, че проблема на Витоша изглежда, като дългогодишно безхаберие. Подобно на почти всичко останало в България.

 20. 20 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  признавам си че е чисто предубеждение но не бих му дал да ми подържи и чадъра в ясно време

  Birds of a feather flock together.
 21. 21 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 575 Неутрално

  принципно господина казва верни неща но това знае всеки софиянец! интервюто подхожда на обикновен гражданин, но като зам-председател на Общинския съвет бе редно да каже какви мерки е предприел, инициирал и подал като предложения за СО - иначе си е едно дрън-дрън!

 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Жалка работа от типа Една Жена Казала. Трябва публичен регистър за всички средства отпуснати и усвоени в района на парк Витоша. Много милиони са и зелените добре са намазали филията. Нужна е мощна санитарна сеч. Един малък пожар може да се окаже унищожителен за цялата планина.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#12] от "tribiri":

  Това трябва да е някаква подигравка. Освен, че позиции 10 и 11 се дублират (защо и двете са "Главен..."), явно има по документи позициите 9 и 16 - съответно "Главен експерт Паркова Инфраструктура" и "Главен специалист План за управление". Не си личи особено...

  panem et circenses
 24. 24 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Много жалко е такава прекрасна планина, а да се управлява така. Всичко идва от неразбории. Трябват нови съоръжения, модернизация трябва. Дано всички от които зависи се разберат и стигнат до някакъв консенсус, за да почне да се работи по въпроса, че иначе е направо смешно. Тия лифтове си плачат за смяна!

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Сега ли го забелязаха?

 26. 26 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Що спряха лифта до копитото, това си е машина за пари!

 27. 27 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Между другото този тип като дете е изиграл ролята на Пламен във филма "Да обичаш на инат" - ученикът, който каза на учителя си по музика, че пее фалшиво :) Нищо общо с новината де, казвам го като любопитен факт просто.

 28. 28 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  витоша е вододайна зона и много туристи не желателно да има

 29. 29 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Иван Велков - новият Евгений Бакърджиев. Как може да са толкова късогледи от Зелените?

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 30. 30 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#3] от "elena_pipilota":

  А дали не е било затворено за коли.
  Боерица е високо, малко хора я знаят и така. Освен това по кой път нямаше никой, по пътеката от Златните в снега е нормално, по паветата след златните, също няма много коли и лятото. хората се качват, а на Бялата вода, я на Тихия кът, я на златните и не дай Боже на Алеко с коли, там ядат и пият и се връщат може би след кратка разходка.
  Според мен /като човек, минавал цяла Витоша лятото от спирката на трамвая през златните, Алеко и Бистрица, но и баща на две малки деца/ до Витоша трябва да има по-голям достъп с градски транспорт /повече и по-редовни и нови автобуси/, както и да се увеличат възможностите за пешеходен и велосипеден достъп, в това число и директно от града, защото сега вярно е много тегаво, особено за велосипеди, минават се едни пътни възли, кара се по едни скоростни булеварди , направо е опасно за живота.
  Отделен е въпросът, че и след околовръстното пак има цели квартали преди планината и за пеша е доста тъпо да те гонят кучетата из Драгалевци например преди да стигнеш гората. От края на парка /гората/ при Бистрица, откъдето се върнах, до спирката на автобусите за София беше поне половин час ходене по едни улици без тротоари навсякъде, но поне знаех посоката - надолу. Не си представям обаче да тръгна по обратния маршрут, ако не отида до края на селото с кола, което вече създава проблеми.
  А иначе лесния достъп създава и малко кофти моменти като това да си отишъл от Златните до Черни връх през х. Тинтява и платото, да си се върнал през х. Кумата и точно в началото на гората /т.е. края/ да срещнеш две коли с хора, опънали барбекюта и печащи кюфтета, от които мирише на скара на 200 метра. Денят беше много горещ и явно хората са избягали от жегата в най-високата горска част, която знаят /явно и някой от шофьорите познава Витоша/, но достъпа на подобен вид посетители на Витоша не е основно човешко право.

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lemmy":

  Е, колега, жената говори са подслони и хижи. По-адекватно е да и дадем линк като този https://www.google.com/search?q=pictures +of+shelters+and+houses+in+the+rockies&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjEi6uy-MjZAhUMulMKHRdzDTsQsAQIJg&biw=1536&bih=804

 32. 32 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 264 Неутрално

  първото което трябва да се направи за Витоша е да се експроприира всичко от крадливия тъп комсомолски секретар и то много бързо, докато не е още усрал всичко до край.Да се организира нормален, регулярен градски транспорт до лифтовите начални станции, да се пуснат в нормален режим всички влекове и лифтове на Витоша и усигури достъпа до тях...Комсомолеца и останалите бандити около него, да бъдат съдени за бестопанствените поразии причинени от безделито и безхаберието(независимо че са собственици) осъдени и набутани в затвора като враждебни на софиянци елементи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK