Холандският еколог Франк Зандеринк: Дивите коне ще спасят изчезващите пасища в Родопите

Холандският еколог Франк Зандеринк: Дивите коне ще спасят изчезващите пасища в Родопите

© Велко АнгеловОт седем години над 70 коне от вида Коник препускат свободно сред дивата природата на Източните Родопи и вече успяват да оцеляват доста добре без човешка намеса. Българо-холандски екип, който от 2011 г. работи за възстановяването на дивата природа в Източните Родопи, предалга конете да получат официален статут на диви животни.


Конете Коник (Equus caballos) са възстановка на тарпана (Equus ferus ferus), известен като евразийски див кон - изчезнал подвид на дивия кон. Тарпанът изчезва в дивата природа в края на XIX век. С днешна дата конете вече живеят сводобно в природата в два района в Източните Родопи – при Бойник и край изоставеното село Сбор. Те са изцяло приспособени към живота си в дивата природа: оцеляват в горещото и сухо лято, преживяват студ и дебели снегове, оцеляват и при вълчи атаки. За предимствата на статут "Див" за природата и хората на Родопите и България, както и за Европа разговаряме с холандския еко експерт Франк Зандеринк и ръководителя на българския екип Христо Христов.


Защо една холандска неправителствена организация работи за биоразнообразието в България?
Франк Зандеринк (Ф.З.) Защото Холандия е част от Европа и ние искаме да възстановим природата и биоразнообразието навсякъде. Животните не разпознават границите и ги пресичат. Затова и има нужда от подобряване състоянието на природата като цяло.


Освен това Източна Европа има много повече дива природа в сравнение с Холандия. Да не забравяме, че Холандия и Великобритания са най-обезлесения райони в света. И може би това обяснява големият интерес от наша страна към възстановяване на природата: защото знаем какво значи всичко да е опустошено, минали сме през опита да нямаме дървета, животни. Не знам дали има друга държава освен Холандия в Европа, която да е празнувала и да се е радвала толкова заради завръщането на вълка в природата.


А какъв е фокусът на вашата работа, как постигате целта си?


Ф.З.: Нашата организация винаги се фокусира върху възстановяването на природата, не слагаме огради, защото природата винаги е динамична, се променя, адаптира. Искаме да помагаме на природата да възстанови естествените си процеси и после да отстъпим крачка назад, няма нужда да управляваш и регулираш природата.


Като собственици на тези коне, нямаме икономически интерес. Нашият единствен интерес е да възстановим естествената природа там.


Какво е специалното на тези коне от вида Коник?


Ф.З.: Коникът не е единствения вид кон, който може да живее и да оцелее в дивата природа. Но точно този вид е доказал, че e пригоден да оцелява в много сухи и горещи райони, както и в студени зони, може да плува, да се пази и защитава от вълци. С една дума този вид е много силен.


Холандският еколог Франк Зандеринк: Дивите коне ще спасят изчезващите пасища в Родопите

© Велко Ангелов


В момента десетки коне от вида живеят свободно в Родопите, това не ги ли прави диви?


Христо Христов (Хр. Хр.): В момента над 70 коне живеят като диви коне, но все още има някои неща, които не ги прави съвсем диви.


Формално имаме задължение да ги групираме, всяко животно трябва да има чип, повече или по-малко ги третират като домашни животни. Но те живеят в дивото, те са диви, оцеляват в дивата природа, те сами си си набавят храната.


Също така имаме готовност при някакви определени наложителни ситуации, при мониторинг например – ако преценим, че трябва, можем да се намесваме в техния начин на живот. В началото - по време на адаптационния период - често го правехме, сега не ни се налага почти никога. Често изобщо не можем да ги видим...


Успяват ли тези коне да си набавят сами храна вече?


Ф.З.: Домашните получават храна всеки ден, едно и също количество през зимата и лятото.
Естественият начин на живот за дивите коне е да се хранят много през есента, за да трупат мазнина. През зимата те отслабват. В края на зимата те са много слаби и гледната точка на хората е, че те са в лошо състояние, но това не е вярно. Хората смятаме че всеки има нужда от редовно хранене, три пъти на ден. Всъщност това е съвсем нормално за тяхната природа – просто губят килограми и се пречистват от излишните неща, останали от зимата, а после на пролет отново наддават.


Холандският еколог Франк Зандеринк: Дивите коне ще спасят изчезващите пасища в Родопите

© http://statuswild.eu


Защо са важни тези коне за биоразнообразието, за т.нар. мозаечния пейзаж?


Ф.З.: Стремим се към поддържането на отворени пасища и ливади, защото там има повече храна за повече видове животни. Тук е ролята на едрите тревопасни и тяхната роля в системата. Пасат точно колко е необходимо на едно място храстите и дърветата, с тях има идеален баланс. В една и съща среда животните не си пречат, а се допълват: Конете предпочитат житни растения, избягват детелини, само в краен случай. Така не се конкурират с други тревопасни, а дори се допълват – например с кравите, които се хранят повече с бобови видове.


С навлизането на човека в естествената среда на дивата природа, когато той активно започва да опитомява добитък - коне, крави, кози, те продължават да пасат по същия начин в природата и да поддържат поляните и ливадите отворени. Сега обаче има тенденция хората да напускат масово селата и да продават опитомените си животни


В момента има две опции - да спадне драстично броят на пасищния добитък, който яде храстите и дърветата, с това ще позволи на дърветата по поляните да пораснат толкова, че да се затворят горите, да обраснат поляните и пасищата. Не трябва да допускаме това да се случи.


Каква е алтернативата?


Ф.З.: Алтернативата е именно като привнасяме подходящи видове коне, които заедно с дивия добитък поддържат тези зони отворени. Така се отваря и повече пространство за биоразнообразието, което подсигурява това, което ние целим.


С появата на диво живеещи коне и див добитък има голямо подобрение в поддържането на природа. Поне спряхме затварянето на пасищата, на ливадите от дървета. Това може да се види лесно като се прекоси границата в Гърция.


Благодарение на възстановяването на дивите коне в Родопите една дупка в естествената верига е вече запълнена.


Помагат и за развитието на туризма в региона през последното десетилетие – той е свързан с наблюдение на диви животни, сафари, кайкарство.


Как се приучават конете да живеят в дивото, ако не са го правили досега?


Ф.З.: Тези животни са пригодяват лесно към дивия начин на живот, знаят какво трябва да правят и какво трябва да търсят като следват инстинктите. Тези, които първо докарахме през 2011 г. от Холандия никога не бяха виждали и подушвали вълк, но социалната структура на групата е толкова силна ,че те усещаха опасността, събираха се заедно цялата група и се биеха срещу вълка - това е в инстинкта им.


Холандският еколог Франк Зандеринк: Дивите коне ще спасят изчезващите пасища в Родопите

© http://statuswild.eu


Как се бие стадо коне с вълк, вие наблюдавахте ли ги?


Ф.З.: Не сме ги виждали, но разбрахме след като на другия ден намерихме покосеният вълк, както и по следите от рани и ухапвания по самите коне.


Понякога губим и коне, които стават жертва на вълците, но това е нормално. В повечето случаи конете оцеляват, а вълците бягат и се хранят с някоя сърна или елен.


Какви са институционалните стъпки, за да получи този вид статут див?


Ф.З.: Имаме вече позволението и подкрепата на местната власт в Момчилград и в Крумовград - животните да живеят в дивата природа. Но се изисква и решенеи на национално ниво. Затова и сме изпратили искане до Министерство на околната среда и водите да признаят диво живеещи животно - така че те да нямат нужда от ограждения, чипове и т.н. Очакваме сега покана от Съвета по биоразнообразие, където да представим презентация и да изложим исканията си в нея. Този съвет трябва да даде своята оценка и финално министърът на екологията трябва да вземе решение. Възможно е да чакаме месеци наред.


Съществува ли опасност хора да си ги опитомяват?


Ф.З.: На практика е възможно, но хората, които биха го направили ще имат няколко затруднения: тези коне не могат лесно да се открият в дивата природа, освен това те самите са диви и са трудни за хващане. Убиването им и ловът също е възможен.


Този вид защитен ли е по някакъв начин, има ли забрана да се ловят например?


Ф.З.: Формално те все още са собственост на Приятели на родопските крави, т.е. Те все още принадлежат на някого и ако ги застреляте или вземете, това е кражба на чуждо имущество.


Хр.Хр.: Ако след срещите с институции този вид коне получи статут див вероятно ще трябва да се гласува и нормативен акт, който да ги защитава от бракониери. Това ще стане ясно от разговорите с отговорните институции, ще се допитаме с експерти.
Има ли нужда от това зависи от решението на министъра, но ако получат статут на диви животни, вероятно ще е същото като да убиеш друго диво животно, когато нямаш разрешение.


Какъв е вашият опит с този вид коне в Холандия, имат ли такъв статут див?


Ф.З.: Конете тук идват от Холандия. През 1980-те ние привнесохме около 50 коне от вида от Полша. По произход те са полски коне. Транспортирахме ги в района, където в момента те наброяват 5 - 6 хил. броя, но все още нямат статут на диви и в Холандия.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  Като бях на ''Студен кладенец'' имаше от тези коне .

  [email protected]
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Много харесвам дивите коне!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  От животните единствено от кон ме е страх. И май има защо. Прочетохте ли в интервюто как конете са убили вълк?

 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Да, естествен подбор. Би трябвало да се страхувате повече от разгонен елен отколкото от див кон.

 5. 5 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  "защото знаем какво значи всичко да е опустошено,..."

  Не бъдете толкова сигурен г-не, преди да сте се запознали с поръчания природоликвидаторски размах на коалиция ОП-устошители и МиниЕколога Нено...

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  От 1980 досега и все още нямат статут на диви коне...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Childhood living is easy to do
  The things you wanted I bought them for you
  Graceless lady you know who I am
  You know I can't let you slide through my hands
  Wild horses couldn't drag me away
  Wild, wild horses couldn't drag me away
  I watched you suffer a dull aching pain
  Now you've decided to show me the same
  No sweeping exit or offstage lines
  Could make me feel bitter or treat you unkind
  Wild horses couldn't drag me away
  Wild, wild horses couldn't drag me away
  I know I've dreamed you a sin and a lie
  I have my freedom but I don't have much time
  Faith has been broken tears must be cried
  Let's do some living after we die
  Wild horses couldn't drag me away
  Wild, wild horses we'll ride them some day
  Wild horses couldn't drag me away
  Wild, wild horses we'll ride them some day
  Songwriters: Keith Richards / Mick Jagger

 8. 8 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Трай коньо за зелена трева !!!

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Всички диви животни са красиви! За мой срам, аз не харесвам единствено хиените! Това никак не ми пречи да призная, че хиените са полезни за природата!

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":Всички диви животни са красиви! За мой срам, аз не харесвам единствено хиените! Това никак не ми пречи да призная, че хиените са полезни за природата!
  —цитат от коментар 10 на vassilun


  А аз не харесвам змиите. Полезни са, ама са отвратителни. И тритоните.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Звучи доста разумно и според мен не е редно да търсим под вола теле, а просто да остави по естествен път на практически да се провери, дали ще се достигне или не баланс в природата.

 13. 13 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Момчилград, not Момчиловград.
  —цитат от коментар 9 на Destino is back


  Също така „към днешна дата“, какво по дяволите е „с днешна дата“?!! Това не е на български.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 14. 14 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Каролев, къде си бе?!?!

 15. 15 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Супер!
  Ицо навремето беше човекът, който осъществи програмата за връщането на лешоядите в региона.

  Никола Йорданов
 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Биволи са убивали лъв.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 17. 17 Профил на ngk41556743
  ngk41556743
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тотална глупост е да се внасят и развъждат изкуствено едри тревопасни без естествени врагове. Те ще се размножават безпределно и ще изместят местните тревопасни видове, ще оглозгат всичко. В миналото може и да е имало диви коне у нас, но нито са били от същия вид, нито и вълците са били като днешните, а са се срещали и лъвове. Не може току-така да се правят корекции в природата от разни ентусиасти. Я да си гледат там Холандиите и да не ни се бъркат много, ако толкова ги разбираха нещата сега немаше да са без дива природа. Те ще ни учат нас ... Пууу нагли бе!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK