Сенатор Дейвид Норис: Политици манипулираха дебата за Истанбулската конвенция по позната формула

сенатор Дейвид Норис

© Георги Кожухаров

сенатор Дейвид НорисПрез 2015 г. с убедително "да" на референдум Ирландия прие еднополовите бракове в законодателството си. Само 22 години по-рано хомосексуалните отношение там са не само неравноправни на хетеросексуалните, но и са заплашени от затвор. Забраната отпада след продължителни битки в съда - първо в ирландския, после в Европейския за правата на човека. След това постепенно отпада и табуто.


Главният герой зад съдебните дела преди 25 г., зад референдума и изобщо зад това да се заговори за правата на хомосексуалните хора в Ирландия още през 70-те години, е Дейвид Норис. Сега той е на 73 г. и е посветил по-голямата част от живота си на свободата на еднополовата любов първо като университетски преподавател и активист, след това и като депутат. Основател е на движението за реформиране на ирландското законодателство срещу хомосексуалността, но заедно с това е и дългогодишен член на Ирландската църква.


Преподавател е английска литература в един от най-престижните ирландски университети "Тринити колидж" в Дъблин от 1968 г. до 1996 г. и е независим сенатор в горната камара на Ирландия от 1987 г., което го прави народният представител с най-продължителен мандат, както и първият открит гей човек, който е избран на обществен пост в страната. През 2011 г. се кандидатира за президент на Ирландия. Заедно с това е един от водещите изследователи на творчеството на ирландския писател модернист Джеймс Джойс и е основател на Центъра "Джеймс Джойс" в Дълбин.
Дейвид Норис беше в София за поредица дискусии по покана на Фондация "ГЛАС", която работи за правата на лесбийки, гей, бисексуални и транссексуалните хора в България от 2014 г.


Сенатор Норис, вие сте изградил политическата си кариера върху темата за правата на ЛГБТ общността. Смятате ли, че сега представителите й имат равни шансове за развитие, включително в политиката?


- Да, определено смятам, но това важи конкретно за Ирландия, не за всички държави. Аз изобщо нямах политически амбиции преди гей движението. И същото важеше за много гей хора, защото се чувствахме маргинализирани - хетеросексуалността беше реалността, а ние бяхме една сянка, призраци.


Започнах като поддръжник в предизборния екип на Мери Робинс – първата ни жена президент, с която бяхме заедно в университета. Тогава научих как можеш да използваш кампанията, за да разпространиш позицията си. Дадох си сметка, че достигам до 65 хил. студенти и възпитаници на "Тринити колидж" от раз. Това е да използваш безплатна платформа за популяризиране на идеите си и да достигнеш до тези, които формират обществените настроения.


Ето така и затова влязох в политиката, но скоро след това подех и други битки срещу дискриминацията. Започнах егоистично с дискриминацията срещу мен и хората като мен, но незабавно видях, че механизмите са напълно еднакви за всички маргинализирани групи – гей мъже или жени, тъмнокожите, евреите – дискриминацията изглежда все по един и същи начин, така че щом бях започнал да се боря за едните, трябваше да продължа и с другите. След това започнах да се интересувам и от темите за икономиката, външната политика, околната среда.


По време на срещата със студенти в Нов български университет

© Георги Кожухаров

По време на срещата със студенти в Нов български университет


Значи свободата е на всички нива в Ирландия, не само на персонално. Но каква е общата картина за Европа?


- О да. Чувството на освобождаването е страхотно - най-вече когато можеш да бъдеш честен пред самия себе си.


Колкото до Европа – тя е много смесена. Западна Европа е доста добре, но в бившите комунистически републики е ужасно. В Полша и Унгария е кошмар. Опасявам се, че и България е в тази категория. Неприятно ми е, че го казвам, защото хората тук са много мили, но са и много изостанали. Е, преди 50 г. ние бяхме по абсолютно същия начин, но аз видях коренна промяна в рамките на живота си, така че и вие също може да я видите тук в рамките на едно поколение.


Какво трябва да се направи?


- Колкото повече гей хора се заявяват, толкова по-добре. И не става въпрос за показност или някакво натрапване, а за това да се говори повече по темата, докато се възприеме. В дискусията ни един млад мъж изглеждаше много изплашен от гей хората, сякаш те са агресивни и искат да му сторят нещо. Аз пък не съм виждал никаква агресия от страна на тази общност никога и всъщност е точно обратното - агресията е насочена към тях, а насилниците в собствените си представи са жертвата.


Това казахте и в презентацията си – че преди всичко е необходимо да се говори по темата. Обаче как това се отнася към актуалната картина на света с противоположния проблем – твърде много информация, а немалка част от нея – фалшива?


- Наистина е сериозен проблемът с фалшивите новини, но аз не съм много подходящ човек за мнение, защото никога не съм ползвал или дори включвал компютър. За мен телефонът продължава да е само устройство, което праща и получава телефонни обаждания и не искам да диагностицира състоянието на червата ми, да ми казва какво е времето на Антарктика или какво ще е бъдещето на полярната мечка.


Така че не съм запознат отблизо с това, което се случва в интернет, но съм наясно, че голяма част са глупости. Знам например какви глупости се говореха за мен по време на президентската предизборна кампания и знам, че всички те сега са в "облака" и ще останат достъпни завинаги и аз не мога да направя нищо по въпроса. Мисля, че трябва да влезе в обучението на младите хора как да гледат скептично на информацията в интернет и да умеят да отсяват тази, която се доближава до истината.


Въпросът е, че от едната крайност вече сякаш се отива в другата. Няма ли риск и от прекаляване?


- Мисля, че хората се чувстват застрашени и основното нещо, което трябва да се направи, е да се намали страхът. Това може да се постигне като се покажат обикновените гей хора - например съседът, който си коси ливадата, може да се окаже гей и той не е никак страшен. Другото е да се вложи голяма доза хумор - хумор, вместо да се вкарваме в капана на горчивата враждебност между "различните" групи.


Как ви се струва развоят на събитията около Истанбулската конвенция в България?


- Очевидно е, че те бяха манипулирани от крайните консервативни партии - те просто не казваха истината за конвенцията, говореха глупости. Бях изумен, когато разбрах за това. Ние в Ирландия също скоро я гледахме и я приехме без никакво колебание, защото тя е просто здрав разум, вкаран в текст. Няма място за съмнение в това, макар и в един параграф авторите да са решили да обяснят, че насилие освен от мъж върху жена може да има също и от жена върху жена, или жена върху мъж, или от мъж върху мъж. Защо това да е толкова страшно? На противниците й казвам – а вие вярвате ли, че е правилно жена да упражнява насилие над друга жена, или пък един мъж над друг мъж?


Сенатор Дейвид Норис: Политици манипулираха дебата за Истанбулската конвенция по позната формула

© Георги Кожухаров


Кой печели от това да се поддържа омраза между хората?


- Как, мислите, успя Хитлер? Трикът е да набележиш мишени и да ги посочиш с пръст - "те са виновни за всичко, те дойдоха в страната ни, унищожиха икономиката ни..." Това е познатата формула. Мисля, че гей хората, също като евреите в Германия, са добра мишена за политически цели.


Истината е, че е все още, да все още, е много опасно да си гей на много места по света, затова ние сме привилегировани, включително и тук в България. В огромна част от държавите по света може да бъдеш вкаран в затвора, измъчван или убит заради това. Само в Европа и Северна Америка е безопасно, а в някои части на Африка например положението е шокиращо.


Казвате, че има още много работа. В България прайдът, например, вече се приема, но не е достатъчен, за да предизвика по-сериозен диалог...


- Това е добре, обаче в Русия и Сърбия например е опасно да отидеш на прайда. Много е тъжно, а църквата е отговорна за голяма част от това. Там пък са такива страшни лицемери! Познавам много представители – половината от тях са гейове! Веднъж участвах в радио дебат във Ватикана. Спорех с представител на Ватикана, който страстно подкрепяше папата и отричаше правата на гейовете. Половин година по-късно го срещнах да излиза от една сауна с бразилския си приятел. Такова е лицемерието в тези среди, нищо не можеш да направиш срещу него.


Най-важното е да започнете публична дискусия по темата. Колкото повече хора се осмелят да се разкрият, толкова по-добре. Да кажат първо на семействата си, на съседите си, на работодателите си. Колкото повече хора дават такъв пример, толкова повече ще се стопява страхът у другите.


А политиците следват това, което е популярно сред населението. И когато спре да бъде популярно да си "антигей", и те ще спрат. А съм напълно убеден, че имате поне няколко гейове в българския парламент и като всички останали, и те се страхуват да се разкрият. Бих посъветвал депутатите да слушат, да чуят гласа на ЛГБТИ общността, защото те също са избиратели - приблизително 10% от населението.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  Ами нали точно това казваме. ИК е за гейовете, не за жените и децата. Затова има такива защитници.

  Еретик
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  "в Русия и Сърбия например е опасно да отидеш на прайда. Много е тъжно, а църквата е отговорна за голяма част от това. Там пък са такива страшни лицемери! Познавам много представители – половината от тях са гейове!"
  Господинът дали у забелязал, че тук, както и в Русия и Сърбия, църквата не е католическа, и поповете си спят при попадиите.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 864 Весело

  Тия не се ли усещат къв мощен автогол си забиват?

  Нали ИК беше за защита на жените и децата, алоу :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 6. 6 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тия не се ли усещат къв мощен автогол си забиват?Нали ИК беше за защита на жените и децата, алоу :)
  —цитат от коментар 5 на saint evlampi


  Не им дреме. Да не мислиш, че на референдум ще я подложат ратификацията. Ако трябва силово ще ни я наложат. Двайсетината "анализатора" на хранилка при Посолството ще се завъртят по медиите да обяснят, че това е евроатлантическия избор, а това как българите не искали ще го обявят за с руска фалшификация.

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Продължавам да не приемам подобно изтъкване на сексуалната ориентация като определящо индивида. Никога в интервю с хетеросексуален политик това дори не се споменава.
  Обърнете внимание на репликата за безплатната платформа на университета, даваща влияние "от раз". И помислете, че Иво Христов 80% трови умовете на децата.

  Доброто е заразно
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  А защо трябва да се говори? Аз не обяснявам на всички 73 години с кого си лягам и не го намирам за естествено поведение, ако ме насилват да живея в такава среда....

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#3] от "blondofil":

  Хайде, сега и вие. Калин Янакиев ще ви обясни с цитати от Библията как еднополовата любов е правилна, а съпротивата не е православие, а хибридна руска агресия. https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/07/3108348_falshiviiat_skandal_s_istanbulskata_konvenciia/

 11. 11 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Продължавам да не приемам подобно изтъкване на сексуалната ориентация като определящо индивида. Никога в интервю с хетеросексуален политик това дори не се споменава.Обърнете внимание на репликата за безплатната платформа на университета, даваща влияние "от раз". И помислете, че Иво Христов 80% трови умовете на децата.
  —цитат от коментар 7 на dogwoman


  Как няма да е определящо. Та човекът сам си казва, че това е мисията на живота му. А специално "университетът" НБУ е пропаганден център, финансиран изключително от Сорос (не го крият) и напълно дублиращ целите ЦЕУ в Будапеща, но на по-локално ниво.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#11] от "Stanko":

  Виж, не е точно така. Има една депутатка от герб, която открито казва, че нейната кауза е да няма беззаконие по пътищата, защото е загубила дъщеря си, а виновния не е наказан. Това също е кауза. Но ти знаеш ли дали е хомосексуална тази жена и интересува ли те това? Мен - не.

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 864 Весело

  До коментар [#6] от "Stanko":

  Не мисля че някой ще посмее да пробута ИК силово.

  Почтеното нещо би било всяка партия която би гласувала за ИК да обяви това в програмата си за следващите избори в прав текст.

  И да наблюдава как електората ѝ се топи като пролетен сняг

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 15. 15 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#11] от "Stanko":Виж, не е точно така. Има една депутатка от герб, която открито казва, че нейната кауза е да няма беззаконие по пътищата, защото е загубила дъщеря си, а виновния не е наказан. Това също е кауза. Но ти знаеш ли дали е хомосексуална тази жена и интересува ли те това? Мен - не.
  —цитат от коментар 13 на dogwoman


  Не се разбрахме. Казвам, че за ТОЗИ индивид (и подобните му) е определящо. Което ако се замислим е изключително жалко и мизерно. За тях сексуалността не е единствено сексуалност, а начин на живот. Определено не съм сигурен, че такива са мнозинство сред хомосексуалистите. За колене на прасе да си говорите този ще намери начин да включи нещо гейско в разговора.

  Ето още нещо от "православния" автентичнодесен "професор" Нов прочит на спора за Истанбулската конвенция. Проф. Калин Янакиев видя опит за преориентиране на България към Евразия - http://www.bitelevision.com/nov-prochit-na-spora-za-istanbulskata-konventsiya-prof-kalin-yanakiev-vidya-opit-za-preorientirane-na-balgariya-kam-evraziya/

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#5] от "saint evlampi":

  "Тия не се ли усещат къв мощен автогол си забиват?"

  Меракът да посочат с пръст нормалните хора, за "съвременните евреи", виновни за срива на икономиката, замъглява съзнанието .... както при Хитлер.
  Иначе ще трябва да плащат данъци върху грантовете.

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Любопитно

  До коментар [#9] от "penetrating":

  "А защо трябва да се говори?"

  А според теб как трябва да се отчитат "усвоените" грантове?
  Освен това, човекът признава, че хал хабер си няма от икономика, биология, история, традиции (култура) и от право. За него всичко, което лети СВОБОДНО, се консумира БЕЗОПАСНО.

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#15] от "Stanko":

  Да, наистина не се разбрахме отначало.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#10] от "Stanko":

  Разбирам, че в Ирландия и другите католически държави педофилията и насилието над деца са проблем за църквата. Но решението му не е България, Сърбия и Русия. Господинът и подобните му да помислят да направят кариера от даването на право на католическите попове да се женят. Както и си и било там до 10-ти век, и Джизъс не е имал нищо против това. Ако успеят това ще намали насилието повече отколкото да мисионерстват из Източна Европа, да ни обясняват колко много си бием жените децата и обратните.

 20. 20 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Весело

  А едно време тези осъдиха Оскар Уайлд по обвинение за „долна непристойност“ заради хомосексуалното си поведение
  Каква еволюция:)

 21. 21 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не на либералните туркофилни бибитки и армиите от ирански джендъри. Не искам никой да ми ограничава правото да фащам жените за .... ръката. За каква равнопоставеност говорим и какви посегателства? Аз да нямам правото, а? - аз съм бял, хетеросексуален вазрастен, обезкосмен и мъж. И съм умен.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  По-добре явни, отколкото прикрити и зависими.

 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  "Хората тук са много изостанали"

  На тоя гей, както се определя, искам да му кажа, че въобще, ама никак, не искам да сме напреднали като него и обществата им!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Така е, но този си послъгва преспокойно.

  .................Очевидно е, че те бяха манипулирани от крайните консервативни партии - те просто не казваха истината за конвенцията, говореха глупости. Бях изумен, когато разбрах за това...........................
  Каква партия да ми е влияла бе дърт ....лгбтеец?

  И се сеща за Хитлер, но не се сеща за Съвета на Европа, който нарежда да има такава конвенция и тя да защити законно правата на ЛГБТейиците. Това става през 2010-та година. Конвенцията е през 2011-та.

  Да се откриели повече гейове? Нагъл старчок. Ами колкото има толкова бе. При вас да не станаха повече, като никой ви гони?
  Искат да се вмъкнат в детските градини и да бъркат в умовете на децата ни.

  Това НИКОГА няма да стане в България, а надявам се и в Полша и в Унгария.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#19] от "blondofil":

  НИКОГА не слагай в един кюп България с Русия или Сърбия.
  Ние сме коренно различна държава.

  В руският парламент например над 30% са пендели.
  Да не говорим, че Русия се управлява от диктатор.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 26. 26 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#15] от "Stanko":

  И лъже нагло.

  В момента си имаме достатъчно закони за защита на жените и децата от домашно насилие.
  Този е КУПЕН.
  Тия купуват наред.
  Грешно било преведено? Пише си джендър и социален пол бе. Кого лъже тоя?

  Тия се пукат от яд, че от крайно леви до лилаво сини десни сме ПРОТИВ джендарастията им. Тя няма да бъде приета в България и става проблем. Почват да мислят и останалите. Много добре знаят, че не горим вещици по площадите и сме сто пъти по наясно от тях кое е опасно за децата ни и кое не.

  Самият факт, че с тебе мислим еднакво е показателен.

  Справката ми с хора не ползващи нет и въобще компютри показва същите резултати.
  НЕ и не на конФекцията им. Няма да я бъде.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 27. 27 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#14] от "saint evlampi":

  Не се топи. Изчезва на мига.

  Което правителство опита да приеме ИК се превръща на мига в бившо такова.

  И жалките им опити да ни внушат, че сме като Русия не минават нито при левите, нито при нас.

  Факт е, че сме бетон по въпроса заедно с комунистите. Това прави невъзможно приемането на тази сбъркана конФекция.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Нов Български Университет е място където могат да обясняват на децата ни, колко е нормално мъж да спи до мъж.

  Много са се изложили, като са поканили някой да прави реклама на педераси и лесбийки.

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Добре го е казал.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  До коментар [#17] от "wanderer":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 434 Неутрално

  къв агент са ни пратили ..тръгнали студентите данадъхват!

  ''Тогава научих как можеш да използваш кампанията, за да разпространиш позицията си. Дадох си сметка, че достигам до 65 хил. студенти и възпитаници на "Тринити колидж" от раз. Това е да използваш безплатна платформа за популяризиране на идеите си и да достигнеш до тези, които формират обществените настроения.''

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "Хората тук са много изостанали"На тоя гей, както се определя, искам да му кажа, че въобще, ама никак, не искам да сме напреднали като него и обществата им!
  —цитат от коментар 23 на lz2


  Тук ще си позволя да те репликирам. Почти 2 млн българи са емигрирали в посока на тези общества. И надали 1000 към мъжкарската Раша.
  Между другото на мен специално ми се повдига от политици - мъжкари! Да изброя ли няколко? напр. Путин, Шкембе-войвода, Рапон ритнитопковеца.
  Сетих се за един президент, правещ коремни. Но той не е лош човек. Просто не е за това място.

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Любопитно

  Един въпрос като за умни и красиви?!След като ИК не се отнасяла за ЛГБТ,как се оказвс,че само ЛГБТ активисти я защитават?!

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  ...Не мисля че някой ще посмее да пробута ИК силово.Почтеното нещо би било всяка партия която би гласувала за ИК да обяви това в програмата си за следващите избори в прав текст.И да наблюдава как електората ѝ се топи като пролетен сняг
  —цитат от коментар 14 на saint evlampi

  няма ли да е по-просто да поговорим за малко повече толерантност към различните, било то по цвят на кожата, вероизповедание, дори и за половата ориентация? И нека да не си мислим, че назидателната акция отпреди 3 дни на софийските улици е нещо по-различно от липса на елементарна толерантност! Срещу една женица, по случайност избрана от гражданската квота.

 35. 35 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Любопитно

  До коментар [#14] от "saint evlampi":

  Всяка партия,коят се опита да набута ИК силово,ще си замине,и то бързо-бързо.

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Един въпрос като за умни и красиви?!След като ИК не се отнасяла за ЛГБТ,как се оказвс,че само ЛГБТ активисти я защитават?!
  —цитат от коментар 33 на yanne


  да не би случайно цяла Ирландия да са ЛГБТ?

 37. 37 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Весело

  До коментар [#3] от "blondofil":

  Това ,че си спят при попадиите ,май не важи за всички

 38. 38 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Весело

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Не ЗА гейовете ,а за насилието над тях. Не четете ,а пишете опорли

 39. 39 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#32] от "historama":

  Българите на 99.9% са емигрирали в посока парите на тези общества, схващай разликата.

 40. 40 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Разстроено

  До коментар [#9] от "penetrating":

  Трябва да се говори. По-голямата част от самоубийствата на тинейджъри е за това.Чувстват се отхвърлени и ги е страх.

 41. 41 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#32] от "historama":

  Откъде, по дяволите, изкопахте тези 2 млн емигранти към гей френдли страните ??? Съвсем конкретно ви питам, защото досега никакви подобни данни не съм виждал.

  Твърденията ви са къжа, както са лъжа всички доводи в подкрепа на джендър конвенцията.

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  ....В момента си имаме достатъчно закони за защита на жените и децата от домашно насилие.....
  —цитат от коментар 26 на Росен (Путлер капут)

  Уж имаме закони и защитаващи ни от простащината, но видя какво се случи преди 3 дни на главните улици в столицата ни с една жена, при това кмет. И какво е оправданието? Каква е логиката? Че не била от "нашите" хора. Следващият път това ще се случи на някой с друг цвят, или пък на трети, защото бил провинциалист (напр. шуменец или друг от прованса), или пък защото някой пич не траял педерасите, и затова му смазал главата. И сигурно ще се намерят мъжкари, които ще го защитават публично.
  Росене, често границата на толерантността е толкова тънка, че изобщо не се знае кога и теб ще те хванат, и ще те държат 3ч. на пъпа на някой град, без да ти дават вода да пиеш, без да ти позволят да се скриеш зад някое дърво за да се облекчиш. И това е заради простащината, институционализирана от няколко години по нашите територии.
  Същата простащина, която е и против ИК.

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#32] от "historama":Българите на 99.9% са емигрирали в посока парите на тези общества, схващай разликата.
  —цитат от коментар 39 на Georgi


  пари има и в София, но по някои други причини ги търсят на запад от Сърбия, където "мъжкарите" и "пичовете" са малко по-кротки.

 44. 44 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 434 Весело  Тия не се ли усещат къв мощен автогол си забиват?Нали ИК беше за защита на жените и децата, алоу :)
  —цитат от коментар 5 на saint evlampi


  Те джендърните жени имат предвид...

 45. 45 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Оляха се. Абсолютно падение. Дори изоставиха основната опорка, че било с цел защита на жените и децата. Новата опорка е: който е против налагане на содомията е агент на Путин. :) Как не им стана ясно на някои, че нашето общество не приема извратеността да бъде норма. Че и да бъде пропагандирана задължително. Още от детската градина. Хора, с диаметрално противоположни възгледи по други въпроси, в това отношение са абсолютно единодушни. Да, в много отношения сме изостанали, затънали сме в корупция и пр, но да отъждествяваш содомията с напредъка на запада наистина е подарък за Путин. Сбъркани кретени.

 46. 46 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Мамини "гласчета", питахте ли го за мнение по едно филмче: Fairytale of Kathmandu???

  roo
 47. 47 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Ей, човека с един гъз е направил политическа кариера ! С ректума напред. А вие сте такива изостанали. Само не се похвали баща му колко мъже са го чукали...

 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  До коментар [#40] от "кръвожаден джендър":

  Това е така само ако се чувстват отхвърлени в семейството...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Горките гейове, нямат си една партия у нас, която да ги защитава. Лявото е консервативно, а дясното е либерално. Затова плачат на рамото на Дневник. Нещо се сбъркаха понятията у нас...

 50. 50 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Весело

  До коментар [#38] от "кръвожаден джендър":

  "Не ЗА гейовете ,а за насилието над тях=
  ========
  Да бе, джендър, да..... Къде го видя, кога стана кръвожаден...
  Смешна работа.

  Еретик
 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#32] от "historama":Откъде, по дяволите, изкопахте тези 2 млн емигранти към гей френдли страните ??? Съвсем конкретно ви питам, защото досега никакви подобни данни не съм виждал....
  —цитат от коментар 41 на Stanko

  Откъде имам данните ли?
  Ами нямам информация за големи емигрантски потоци към Русия. 99,9% са към Западна Европа, САЩ, Канада, все места, типични с малко по-голяма толерантност към ЛГБТ, цветнокожи и други религии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK