Посланикът на САЩ: Няма да се намесваме в разговорите между България и тецовете

Ерик Рубин

© Георги Кожухаров

Ерик РубинСАЩ няма да се намесват в разговорите между българското правителство и двете американски електроцентрали, обяви посланикът на САЩ Ерик Рубин в интервю за БНТ. Той подчерта, че въпросът се отнася до законодателството на ЕС.


Водите ли диалог с българското правителство за т.нар. американски електроцентрали ("КонтурГлобал Марица-изток 3" и "AES Марица-изток 1" - бел. ред.) и знаете ли неговите намерения?


- Благодаря ви, че ми давате възможност да говоря пред вашите зрители, и се радвам, че съм отново в Стара Загора - един от моите любими градове в България. Една от причините да съм тук е да посетя двата ТЕЦ-а, които са собственост на американски компании - МИ-1 и МИ-3, които са пример за наистина успешни американски инвестиции в България. Двете централи са осигурили хиляди добри работни места, помогнали са да се разреши енергийният дефицит на България и са направили много за хората от региона.
Важно е да се каже, че тези централи използват български суровини и произвеждат българска енергия, което е много важно за българската енергийна сигурност. Това е българско електричество, не чуждо електричество. Освен това тези централи са пример за успех, защото се придържат към всички съвременни регулации. Компаниите са вложили десетки милиони левове за подобряване на екологичните стандарти. Те са инвестирали и в болници, училища, клиники и в екологични проекти в целия регион. Аз като американски посланик съм много горд да подчертая този успех.


Водите ли преговори с българското правителство за американските централи?


- Наясно сме и аз лично знам, че се водят дискусии. Това не е нещо, в което нашето правителство би играло роля. Това се отнася до законодателството на ЕС. Ние сме убедени, че в крайна сметка тези дискусии ще бъдат успешни.


Очаквате ли преразглеждане на договорите между българското правителство и американските централи?


- Това не е тема, която аз като американски посланик бих дискутирал. Ние естествено силно подкрепяме американските инвестиции в България, подкрепяме американските компании, работещи тук, но не е наша работа да се намесваме в детайлите.


Твърди се, че токът, произвеждан от американските централи, е скъп и ако преференциалните цени бъдат отменени, компаниите се подлагат на риск? Нарушават ли договорите с централите европейското законодателство?


- Въпросът с определянето на цените на електроенергията е несъмнено сложен. Отново, това е въпрос на европейско законодателство, но аспектът, който е важно да бъде подчертан, е енергийната диверсификация. И от наша гледна точка това е най-важното, което трябва да се вземе предвид, за България и региона. Това означава диверсификация на източниците - от кои страни идва енергията, но също и диверсификация на формите на енергия. Няма съмнение, че притежаването на местни енергийни източници е много положително за България, както и за която и да било страна - да има свои енергийни източници.


Как виждате енергийната диверсификация и нарастването на относителната енергийна независимост на балканските държави като регион? Това ще засегне ли интересите на американските компании?


- Мисля, че се постига доста голям напредък по отношение на енергийната диверсификация в последните години. Изграждането на интерконекторите и бъдещото изграждане на интерконектори на природен газ в региона е много важно. Важно е и да се развият възобновяемите енергийни източници. България прави това, но има потенциал да направи още повече.


Правителството на Бойко Борисов се опитва да намери инвеститори, за да възобнови строителството на АЕЦ "Белене". Какво мислите за този проект? Какви ще биха били според вас икономическите и политическите последици от евентуалното му рестартиране?


- Това е много сложен въпрос, но отново засяга въпроса за диверсификацията на енергийни източници и въпроса за енергийната независимост. По отношение на който и да било проект, това включва и проекта "Белене", трябва да се отчете какво означава той за бъдещия енергиен пазар на България, енергийните източници и енергийната независимост.


Преди една година казахте, че българите още не са готови за отпадане на визите за САЩ. Какво ще кажете сега?


- Вярвам и съм убеден, че в бъдеще ние ще можем да отменим визовите изисквания за българските граждани. Но това не е нещо, което ще се случи в близко бъдеще. Ние имаме закон за безвизово пътуване, който е много конкретен и България все още не отговаря на неговите изисквания. Но правим всичко възможно да облекчим кандидатстването за виза и да издаваме десетгодишни визи на възможно най-много хора. Също така даваме възможност за подновяването на визи, без дори да се идва до София. Трябва да отбележа и че повече от 85% от кандидатите получават визи. А за студентите, кандидатстващи по програмата за работа и пътуване в САЩ, одобрението е над 90 процента. Досега повече от 100 000 български студенти са участвали по тази програма.


Как ще коментирате случая "Скрипал"?


- Мисля, че обединеният отговор на Съединените щати, EC и други страни по света е признак за сериозността на тази ситуация. Мисля, че най-важното е да се даде ясен знак, че нашите страни са заедно в подкрепата си за Великобритания. И отговорът тук, в България, също изразяваше подкрепа. Мисля, че е важно, че всички ние сме обединени заедно в този отговор.


Заглавието е коригирано в 10.40 часа. Преди поправката беше: "Посланикът на САЩ: Няма да се намесваме, ако България развали договорите с централите".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK