Иво Димчев: Служа на невидимо, висше министерство на културата

Иво Димчев: Служа на невидимо, висше министерство на културата

© Личен архивЕдинайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" ще се проведе от 20 до 30 април в София. Редом с международната програма, за първи път в историята си фестивалът организира "Българска танцова платформа", чиято цел е да представи някои от най-успешните и интересни български продукции от последните години, общо 13 на брой. Тя ще бъде открита на 27 април в City Stage (НДК) с най-новото представление на Иво Димчев - AVOIDING deLIFEath, а по-късно същата вечер и с негов концерт.


В рамките на "Антистатик" имате две участия - "AVOIDING deLIFEath" и "LIVE Concert". Разкажете повече за двете събития и кажете какво да не очакваме от тях?


- "AVOIDING deLIFEath" e всичко, което "LIVE Concert" не е. И обратното.
Първият пърформанс е посветен на всичките ми любими креативни дейности. В няколко часа задоволявам всичките си потребности като артист. Рисувам картини, композирам музика, импровизирам с музикант, рецитирам драматичен монолог, танцувам, свиря на пиано, имам изложба, непрекъснато се снимам, изпълнявам авторските си песни, снимам музикален клип, давам интервю и непрестанно променям външния си вид. Какво друго бих могъл да искам ... за мен това е истинският рай. Когато го правих за първи път, този проект продължаваше 16 часа на ден и така 6 дни. След това го скъсих на 8 часа. Но в същия ред. Сега имам различни дължини на спектакъла в зависимост от контекста.


А "LIVE Concert" е просто един концерт с песни. Доста ограничен и традиционен перформативен формат. Докато в "AVOIDING deLIFEath" всичко е импровизация и търсене, "LIVE Concert" е фиксиран и предвидим. Всяка песен е една фиксирана структура, която аз се опитвам да изпълня по възможно най-добрия начин. Свободата в първото е повсеместна. Във второто свободата е опитомена, канализирана, компресирана. Като един двигател. Всичко е изчислено и всяка част си знае работата. Но пък няма никаква загуба и понякога въздействието може да е много силно. Двата спектакъла са два различни пътя, две различни планети. Но за да се чувствам пълноценно, имам нужда да ги обитавам и двете.В последните години по-често се качвате на сцената като изпълнител на авторска музика и е видимо, че двете събития на 27 април привличат различна публика. Очаквате ли хората, които идват на концертите Ви, да влизат в залата и за пърформансите?


- Да, това са две различни публики. Идеалният вариант е благодарение на песните по-консервативната публика да приеме и едно по-разноцветно и експериментално изкуство. Обратното също се случва често. Голяма част от публиката на концертите ми в Европа и по света са хората, които ме познават и харесват като съвременен артист. Но пък после слушат албума ми в колата си, докато си взимат децата от училище. Няма лошо.


"Българската танцова платформа" на "Антистатик" е опит да се представят синтезирано почти всички активни в страната артисти в момента. Участвате в престижни форуми от Токио до Ню Йорк, но често сте в България. Струва ли ви се, че може да говорим за някакъв характерен почерк на българското съвременно изкуство?


- Не, не мисля, че българското перформативно изкуство или българският съвременен танц имат някакъв друг характерен почерк освен лека инфантилност - с изключение на случаите, когато инфантилността е изключително тежка. Това е една от причините да не виждаме достатъчно много български спектакли по световните форуми за съвременен танц и театър. Аз самият не се изключвам от групата на инфантилите. Дори съм още по-зле.... ето че станах естрадна певица.


С основателите на "Антистатик" Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев, имате общо минало - завършили сте експериментална театрална програма "4xC" в 22-ро училище в София. Какво ви направиха там, че сте толкова издръжливи и така непоклатимо уверени в силата на това изкуство?


- Николай Георгиев .... това е отговорът. Този изключителен учител, режисьор и Човек ни зарази с неговото театрално безумие и непреклонност пред каквато и да е нормативност . Истината е, че от четирите випуска на "4хС" само Ива, Стефан, Вили, аз и Петя Йосифова, която все още работи с Георгиев, сме хората, които останахме в попрището на експеримента. Не сме много на брой, но вършим чудесна работа.


Кое е най-страшното, което би могло да се случи, ако България изведнъж бъде "залята" от съвременно изкуство и във всеки физкултурен салон на училище редом с часовете по народни танци, а не вместо тях се изучават и съвременни изпълнителски изкуства?


- Съвременното изкуство е за смелите хора. Колкото повече съвременно изкуство има, с толкова повече смелост ще бъде инжектирана публиката и съответно нацията, което ще създаде по-ясна и артикулирана опозиция на културното съсловие срещу безбрежната пошлост във високите кръгове на властта. В парламента трябва да има колекционери на Ван Гог, Пикасо и Уорхол, а не чалгари и трафиканти на цигари... Но предполагам няма опасност от такъв утопичен сценарий, така че чалгарите и мутрите, набързо сменили анцузите с костюми, могат да дишат преспокойно.


А интересувате ли се от политика?


- Политиката и театърът адски много си приличат... защото и при двете истината и лъжата са в непрекъснат коитус. Бойко Борисов е гениален актьор. Путин също. По високите етажи винаги е пълно с гении на лъжата. В театъра гениите на лъжата ни забавляват и понякога илюзиите им са ужасно красиви. В политиката заради гениите на лъжата често умират хора, къде от глад, къде от друго. Малка разлика, но съществена.


Нужни ли са граници? Вашата работа показва условността им. От друга страна, сякаш сме така устроени, че трудно разбираме без съзнание за някаква подредба в разграфена структура.


- Границите са важни и крайно необходими. Те са стъпалата на разума. От едно стъпало отскачаш, в друго пропадаш. И така докъдето стигнеш.


Често говорите за себевъзприятието си като инструмент на по-висша сила. Според Вашата интуиция - кое, коя, кой или какво е Бог?


- Аз служа на едно невидимо и висше министерство на културата. Въобразявам си, че съм тук, за да свърша определено количество културна дейност... понякога тази дейност е животинска и груба, понякога е много нежна и ефирна, а понякога е просто нелепа. Позволявам си лукса да бъркам и в трите казана. Балансирам не защото смятам, че са еднакво нужни... а за да не умра от скука.


Фестивалът "Антистатик" представя 5 международни и 13 български танцови спектакъла от 20 до 30 април. Билетите за цялата програма са вече в продажба във всички каси в страната на EASY PAY, както и онлайн на EPAYGO.BG на преференциални цени. За "AVOIDING deLIFEath" билетите са на цена 10 лв., а за "LIVE Concert"– започват от 20 лв. Комбиниран билет за двете събития – 25 лв. Билети за двете събития ще се продават и на касата на City Sofia, един час преди началото им, но на по-високи цени.

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4579 Весело

  Невидимо че и висшу,но все пак министерство?!

  klimentm
 2. 2 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1943 Весело

  Ама обичат си го много модерните леви от редалцията тоя джендър. Сигурно понеже все се показва на високи токчета и така не изглежда нелеп и смешен, като тия на площад "Македония", а "разчупва половите стереотипи". Модерното изкуство създавало смели хора... Опитът на Запад показва, че модерното изкуство създава snowflakes, които имат нужда от safe space всеки път когато някой каже нещо, с което те не са съгласни и искат държавата да вкарва в затвора хора, които не пеят в общия "прогресивен" хор (и са бели хетеросексуални мъже). Айде няма нужда.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 3. 3 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1793 Весело

  със сигурност пърформанса на иво димчев ще предизвика гняв и възмущение сред патриотарите и ще бъде зайклеймен и анатемосан от БПЦ ...въобще кофти новина за целокупният български чугун

 4. 4 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stewie":

  "въобще кофти новина за целокупният български чугун"
  Не думайте! Вие защото харесвате този "перформънс " нещо български интелигент ли сте, нещо по-така, ала бала. Явно смятате, че като гледате "перфомънси" и това Ви извисява духовно и вече сте се издигнали над "чугуна" и "плебеса". :-) Но комент. :-D

 5. 5 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1793 Весело

  До коментар [#4] от "xox55541929":

  комплексарщината ти е наистина трогателна ,и все пак ,пърформансите на димчев не са задължителни за гледане ,така че успокой топката

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  сериозно ли бе хора ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Този е голям дразнител.

 8. 8 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1943 Весело

  До коментар [#3] от "Stewie":

  Всъщност едва ли някой от изброените е чувал за тоз герой. Самият аз разбрах за него преди време от друг материал на Дневник и се позапознах с "творчеството" му (има клипове в YouTube). Нищо против момчето, има си някаква публика - да дерзае. Тук просто маркирам все по-нискокачествените материали, които публикува Дневник и нарича "модерно изкуство". За езика на статията да не говорим - то не са "пърформънси", не са "формати". Напомня ми реч на някой директор пред персонала, набълбукана с фрази директно взети от книги на Котлър, Дракър и учебници по HR от преди 20 години...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stewie":

  една разлика с Азис да посочиш ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#5] от "Stewie":


  До коментар [#4] от "xox55541929":комплексарщината ти е наистина трогателна ,и все пак ,пърформансите на димчев не са задължителни за гледане ,така че успокой топката
  —цитат от коментар 5 на Stewie


  Радвам се, че съм успял да Ви трогна. Вие обаче с това смешно его будите само съжаление. ;-)

 11. 11 Профил на block
  block
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Димчев е сериозен артист, просто публиката в България възприема основно най повърхностния, провокативен слой на работата му. Но все пак съм горд, че такъв голям съвременен артист е българин.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10807 Неутрално

  Нека хората изберат да посетят или не представлението, аз ще го прескоча :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Иво Димчев е класа, откъдето и да го погледнеш виждаш ненаситната нужда за творчество и постоянен контакт с висшите измерения. И затова прави особено жалко впечатление настояването му да се изразява чрез педалството и транссжендъра. Ако беше тръгнал по пътя на Мариус (говорим като житейска философия) щеше да е велик, а сега ще си остане почитан само от малкото си познати и приятели

 14. 14 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Харесвам различни типове музика, не се ограничавам в един конкретен стил или жанр. Бих казал, че Димчев има приятни за слушане неща, а гласът му е интересен. Но като цяло начинът не представяне не ми допада особено. Аз затова предимно слушам, не обичам очите ми да променят представите ми за чутото.

 15. 15 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да се нарича "модерно изкуство" претоплен viennese actionism от 60-те години на миналия век е меко казано нелепо. А пък че местните дневникари ги тресе див културен провинциализъм е някак естествено, доколкото в БГ не се произвежда качествен културен продукт и Иво Димчев се явява върха на сладоледа...

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4208 Неутрално

  Това " невидимо" служение има доста уродливи материални проявления, далече от определението " висши", да не кажа даже много " нисши"......

 17. 17 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Има разлика между добър авангарден театър, музика и танц и постредствен. Провокацията е част от изкуството но провокация сама за себе си не е нито изкуство, нито истинска провокация. Както се казва в старата приказка - Артистът с изкуството си показа че не му пука за публиката, публиката пък показа на артиста че не и пука за него като престана да го гледа. Така артиста постигна най-високата фаза на изкуството си като се наслаждаваше сам на себе си. Проблема му беше, че нямаше какво да яде.
  Ето и един експериментален танц който е добър без да е провокативен без причина:
  https://www.youtube.com/watch?v=6z1Zg8H_TGI

  California Über Alles
 18. 18 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stewie":една разлика с Азис да посочиш ?
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  Азис може да пее!!!
  Тоя педераст може да се разкарва само като траверс.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 19. 19 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Азис има актьрски и певчески талант , Иво - не!

  Марс е изконна Американска територия!
 20. 20 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#17] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  има ли го същото и на успоредка :-))

 21. 21 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Иво Димчев е класа, откъдето и да го погледнеш виждаш ненаситната нужда за творчество и постоянен контакт с висшите измерения. И затова прави особено жалко впечатление настояването му да се изразява чрез педалството и транссжендъра. Ако беше тръгнал по пътя на Мариус (говорим като житейска философия) щеше да е велик, а сега ще си остане почитан само от малкото си познати и приятели
  —цитат от коментар 13 на tsu


  Не очаквах да прочета претеглен и смислен коментар, поздрави.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 22. 22 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 576 Неутрално
 23. 23 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#5] от "Stewie":
  Редно е и ти да успокоиш топката. Както пърформансите на Димчев не са задължителни за гледане, тъй и твоето мнение не е задължително, т.е. не би следвало да е проблем за теб, че някой сме на друго мнение за пърформансите на Димчев и ги намираме за /// да кажем смешни.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На всеки министерства са му в главата.
  Робска психика.

  властта ражда паразити
 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тюфлекчия":

  Кои са тия леви обожатели на министерства, че и висши, че и невидими?
  Според мен това е същината на дясното - ред да има, висш и от невидими ръце.

  властта ражда паразити
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#17] от "Pontif New Dnevnik SUCK":има ли го същото и на успоредка :-))
  —цитат от коментар 20 на Petak


  Ха,ха ... да се надяваме че това е "експерименталната" част. Това с хореограф се оправя. На Иво "театрото" май и хореограф няма да го спаси. Но иначе съм ЗА. Нека всеки експериментира и има свобода да прави каквото си иска. Ако има публика - още по-добре. Просто не е my cup 'a tea.

  California Über Alles
 29. 29 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stewie":

  Със сигурност преформансите(сякаш нямамв дума представления) на този индивид интересуват само няколко НПО-та и редакцията на Дневник/Медияпул/Терминал 3.Все пак сте левичари..

 30. 30 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  Азис не е иатински гей,за разлика от този.И има дете.

 31. 31 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Всеки идиот може от сутрин до вечер да повтаря пред себе си и огледалото колко високо изкуство прави. Обаче това нито го прави по малко идиот, нито това което прави ще стане изкуство.

 32. 32 Профил на Окото на бурята
  Окото на бурята
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Нормално е някой да има противоречиво мнение за Иво Димчев, защото той е противоречива личност. Няма нужда да разбираме някой напълно, за да му отдадем дължимото.

  Но по-добре не опитва втори път да прави едновременно пошли, дилетантски и шаблонни сравнения като тези, цитирам:
  "Политиката и театърът адски много си приличат... защото и при двете истината и лъжата са в непрекъснат коитус. Бойко Борисов е гениален актьор. Путин също. По високите етажи винаги е пълно с гении на лъжата. В театъра гениите на лъжата ни забавляват и понякога илюзиите им са ужасно красиви. В политиката, заради гениите на лъжата, често умират хора, къде от глад, къде от друго. Малка разлика, но съществена."

  Ще се започа отзад напред. Това е едно арогантно и по същество безсмислено подреждане на привидно ефектни думи. Казвам "привидно ефектни", защото могат да впечатлят само някой, който не разбира нищо или от театър, или от политика, или и от двете. Първо, разликата е огромна. Второ, Бойко Борисов и Путин не са "гении на лъжата", а тези, които инвестират някакво доверие в тях, са пълни глупаци. Така поднесено обаче, излиза, че дори има нещо, заради което следва да им се възхищаваме, а такова НЯМА. Трето, има нещо sycophantic в едно такова изказване, с което, неизбежно, то става изключително отблъскващо.  Човек и добре да живее, остава животно.
 33. 33 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 330 Весело

  Майкоууу.... За тези върхове на естетиката ли се води спор - https://www.youtube.com/watch?v=KIIpRzUsIrU ?

 34. 34 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#13] от "tsu":

  Несъмнено гейското гърчене и педерастизмите на сцената са му позволили да се пласира по лесно в тия арт среди на запад когато е пробивал. Сега се оплаква че хората го свързвали с това а не с музиката му, но в крайна сметка сам си е виновн че се е поставил в тази ситуация.

 35. 35 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 721 Разстроено

  Тъжно, много тъжно....
  Много хора не издържат на стреса и откачат, а други им плащат за да гледат докъде може да стигне лудостта.

 36. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stewie":една разлика с Азис да посочиш ?
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  Огромна разлика с Азис.
  Като почнем от това, че Азис събира в Турция многохилядна публика с песни единствено и само на български език.
  И свършим с това, че може да изпее "Зайди, зайди" така, че да ти настръхнат перушинките.
  Попфолк не слушам, така че не знам там какво е, но това, което знам, знам.

  Доброто е заразно
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1793 Любопитно

  и азис и куркински са местни "феномени" ,никой не е чувал за тях извън балканският регион ,докато димо е световно разпознаваем и признат ,...и въобще не коментирам качеството на неговата продукция ,просто излагам лесно проверими ФАКТИ за всички онези калпаци ,килимявки и фуражки във форума

 39. 39 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#32] от "Окото на бурята":

  На български sycophantic означава "подлизурско".
  Опитвам се да помогна, ако ти се губят думи на родния език.

  Доброто е заразно
 40. 40 Профил на YNWA
  YNWA
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "Stewie":

  "калпаци, килимявки и фуражки"

  Sweet!
  Точно, кратко, ясно - не мога човек, крадвам го!
  Chapeau!

 41. 41 Профил на Окото на бурята
  Окото на бурята
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#35] от "dogwoman":

  Иво Димчев е изключително талантлив певец и истински артист, а Азис си остава просто един чалгар, който няма никакъв усет нито към музиката, нито към езика. Единственият проблем при Димчев досега, че не си обмисля видеата добре.

  Човек и добре да живее, остава животно.
 42. 42 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4703 Неутрално

  Ако Иво Димчев беше прост стругар, със същия 'пърформънс', нямаше да го възхваляват така...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 43. 43 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  и азис и куркински са местни "феномени" ,никой не е чувал за тях извън балканският регион ,докато димо е световно разпознаваем и признат ,...и въобще не коментирам качеството на неговата продукция ,просто излагам лесно проверими ФАКТИ за всички онези калпаци ,килимявки и фуражки във форума
  —цитат от коментар 38 на Stewie


  Я стига щуротии. Разпознаваем с 30 хиляди гледания в тубата... просто размазващо.

  Между другото съм си правила експеримент да го слушам, без да го гледам, преживяването е далеч по-приятно.
  Препоръчвам.

  Доброто е заразно
 44. 44 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1943 Любопитно

  До коментар [#38] от "Stewie":

  "Признат" от кого? От себеподобните си, които биват подигравани по същия начин от всички хора, освен от разни завеждащи "арт-рубрика" в NYT. Когато някой такъв събере 100 000 души на концерт или представление (това наистина ще е по-трудно) да ми се обадите. Нямам нищо против всеки да си прави каквото си иска, щом не пречи на околните, а Димчев не пречи (и горе съм го написал). Дразни ме когато някой ми обяснява как нямам право да коментирам нещо, което се прави точно за да предизвика отзвук. Ако мнението ми не ти харесва, това не означава, че съм тъп - това няма ли да го разберете най-накрая?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на Жоро Манолов
  Жоро Манолов
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#38] от "Stewie":"калпаци, килимявки и фуражки"Sweet!Точно, кратко, ясно - не мога човек, крадвам го!Chapeau!
  —цитат от коментар 40 на YNWA


  Може да се добави и "фесове", но ще се развали магията.
  Горните три са по линия на умствен капацитет и способност за мислене. Последното повечето ще го отнесат към "верската" линия.

  Браво!

  макидония е бугарска!
 47. 47 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#41] от "Окото на бурята":

  Очевидно имаш някаква причина да смяташ, че щом ИВО Димчев е талантлив, то Азис не може да е талантлив (или обратно).
  Изобщо не съм съгласна, че Азис нямал усет към музиката - има, и още как, зверски усет има даже.
  Както казах, харесва ми да слушам Димчев, но дотам. Напълно е негледаем за мен, а всичките му танцови и театрални пърформънси са пълен и жалък кошмар.

  Доброто е заразно
 48. 48 Профил на Окото на бурята
  Окото на бурята
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#39] от "dogwoman":

  До коментар [#32] от "Окото на бурята":На български sycophantic означава "подлизурско". Опитвам се да помогна, ако ти се губят думи на родния език.
  —цитат от коментар 39 на dogwoman


  Очевидно не можеТЕ да "помогнеТЕ". Всъщност означава "подмазвачески" или "сервилно" (още една чуждица за изрядните пуристи, които не са отваряли речник), но на български вече нищо не звучи обидно. Освен върху речника и маниера си при разговор с непознати, поработете и върху начина си мислене. Ще си помогнете.

  Човек и добре да живее, остава животно.
 49. 49 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Някой може ли да ми обясни защо му се прави безплатна реклама на тоя?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 50. 50 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Тоя е като от реклама за СПИН.

 51. 51 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1476 Любопитно

  Не бях чувала досега за Иво Димчев, потърсих в тубата, изгледах някои неща... ами, хареса ми. Пее добре, музиката също е качествена... за слушане. Сори, ама клиповете му са доста... хм... провокативни. Сигурно има хора на които това им харесва, но едва ли ще допадне на масовата публика, а именно тя е тази, която дава известност (и хляб :) ) на творците.
  Ето тази песен, например, като музика и изпълнение е страхотна, ама за гледане не става - https://www.youtube.com/watch?v=U9T7ficcRtY

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 52. 52 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2183 Весело

  До коментар [#48] от "Окото на бурята":

  ;) Май наистина не знаеш достатъчно български.
  Живи и здрави.
  Оставям те да измислиш разликата между подмазвач и подлизурко.
  Вземи я съобщи, ако стигнеш до нея.
  А на "ти" пиша на всички във форума, тъй че да не помислиш, че е само за разни wannabe изискани лингвисти, рийш.

  Доброто е заразно
 53. 53 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  До коментар [#49] от "rapidfire":

  Раклама му се прави,защото най-вероятно не е безплатна.

 54. 54 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ИЗвод: Иво Димчев - Азис за културно извисени хора

  Да си го слага по плактите за перформънсите.

 55. 55 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#51] от "Bicho Raro":

  Тази песен и на мене ми харесва, останалите са ОК.

 56. 56 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 637 Неутрално

  със сигурност пърформанса на иво димчев ще предизвика гняв и възмущение сред патриотарите и ще бъде зайклеймен и анатемосан от БПЦ ...въобще кофти новина за целокупният български чугун
  —цитат от коментар 3 на Stewie


  Джендариата обаче явно е във възторг!

 57. 57 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Този млад джендър се е запътил там откъдето Мариус Куркински се връща. Куркински в едно интервю говори за вярата си в Бог и че се отрича от предишния си начин на живот. Защо Дневник не публикува това интервю???

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 589 Весело

  когато ти се иска да зяпаш шимейли, но се опитваш да го изкараш изкуство за да не ти се смеят приятелите.

 60. 60 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#58] от "benefikato1":

  ..напротив сексуално и полово явно е осъзната- но иначе продължава да се лута -ето какво казва-"Рисувам картини, композирам музика, импровизирам с музикант, рецитирам драматичен монолог, танцувам, свиря на пиано, имам изложба, непрекъснато се снимам, изпълнявам авторските си песни, снимам музикален клип, давам интервю и непрестанно променям външният си вид". Но според мен Димчев даже и визуално променена си остава доста грубовата и недодялана балканска красавица.Наблюдавал съм мимоходом(пари за такива не давам)на много места в Европа -Амстердам,Стокхолм,Рим,Копенхаген,Мадрид(там май бяха най много) и.т.н аудио визуални перфоманси на такива drag queen на които Иво Димчев може само да им лъска..............перуките.Иначе няма нищо против и Иво да пее ,да танцува ,да свири дадава интервюта и променя външният си вид .А най добре да земат да направят и един перформанс с човека Глас,той е набарал яки гей спонсори от Холивуд и чака вече 4 година разрешение от Пловдивският кмет за супер-перформанс в Античният Театър а Иво може да бъде гвоздеят на програмата им-дали на пилон трапез или само по сини бански няма значение.

 61. 61 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 763 Гневно

  Дневник, каква е тази реклама на психично-болни и неуравновесени хора?!

  Разкарайте тая гнус!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 62. 62 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 233 Весело

  Ебати шизофренията! Спрете го!

  Руски трол. https://мвд.рф/
 63. 63 Профил на Окото на бурята
  Окото на бурята
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#52] от "dogwoman":

  Дори за секунда да приемем, че сте права, как точно ще се изразите в случая? "Има нещо подлизурковско"? Доста инфантилен и безпомощен български (да не говорим за стила ви), за който очевидно не съществува такова нещо като нюанси. Освен че подмазвачът не е непременно подлизурко, няма как да употребите тази дума в случая. Поне разбрах защо според вас Азис има усет към езика. Явно споделяте едни и същи стандарти и усетливости.

  Човек и добре да живее, остава животно.
 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4579 Весело

  До коментар [#47] от "dogwoman":

  Аз като доктор по психология не мога да пренебрегна разделението Азис / Димчев освен по линия на талантите и по линията на етническа принадлежност, жалко за висококолтурнти радетели на съвременните изкуства!

  klimentm
 65. 65 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#5] от "Stewie":

  Със сигурност третополов джендър като теб си пада по травестита дал интервюто :)

 66. 66 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4579 Весело

  До коментар [#59] от "vstoyanov":

  Именно! Нямам нищо против Димчев сам по себе си,кофти е когато се опитва да ни представи обаче всичко туй за изкуство

  klimentm
 67. 67 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Разбирам непреодолимото желание на хората на изкуството да се изразяват и реализират, но това безкрайно "разчупване на стереотипите" води до създаване на нови стереотипи - тези на не-изкуството.

 68. 68 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Нека хората изберат да посетят или не представлението, аз ще го прескоча :)
  —цитат от коментар 12 на penetrating


  А аз предпочитам изобщо да не зднаех, че съществува. А сега, като знам, ми е леко притеснено...

 69. 69 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Кои ли са тези нещастници, които доброволно ще платят, за да се подложат на 16 часовата инквизиция на "импровизациите" на Димчев, чийто единствен "талант" е лудият му късмет да успява да намира публика от снобски балъци, неспособни да различат истината от фалша и шарлатани ята?

 70. 70 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Някой може ли да ми обясни защо му се прави безплатна реклама на тоя?
  —цитат от коментар 49 на rapidfire


  защото е не просто гей, а гей-чалгар, ако беше само гей, нямаше да го забележат, а ако беше и талантлив, тогава хич

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3912 Весело

  До коментар [#64] от "klimentm":

  Май и ти като мен започна да не четеш преди изпращане - гледам "висококолтурнти" :-). Честно казано, бидейки в България съм виждал по телевизията някакво предаване с Азиз, с този м;адеж - не, но и в двата случая не чувствам че страдам от липсата на изкуството им.
  ПП
  Ти защо изневери на "багериста"? :-)

 72. 72 Профил на idf17559730
  idf17559730
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#69] от "princess_x":

  Абе госпожа, вие всъщност харесвате ли нещо и някого?

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Не че нещо ама.... ЕБАСИ ТЪПЕЕ ПЕРФОРМАНС!

 75. 75 Профил на Storm Of Change
  Storm Of Change
  Рейтинг: 1215 Весело

  Много ме кефи така, когато, е така, неделно, Дневинк реши да възбуди столичния културтрегер, който цял живот иска, но все не успява да живее на жълтите павета, изкарвайки на светло някакъв пърформър, дето го знае само майка му и най-близките му съседи.

  Разни хора - разни алкохоли!
 76. 76 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 533 Неутрално

  и азис и куркински са местни "феномени" ,никой не е чувал за тях извън балканският регион ,докато димо е световно разпознаваем и признат ,...и въобще не коментирам качеството на неговата продукция ,просто излагам лесно проверими ФАКТИ за всички онези калпаци ,килимявки и фуражки във форума
  —цитат от коментар 38 на Stewie


  Иво Димчев е толкова известен по света, че даже страница в Wikipedia няма за него. Нито на български, нито на английски. А там има дори такива за футболисти от Б група. И за Куркински и за Азис има. И на български и английски.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 77. 77 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#72] от "idf17559730":

  И откъде, господине, си извадихте това заключение - от пренебрежението ми към Димчев ли?
  Разбира се, че ми харесват много хора и много неща, но те са доста рядко тема на Дневник и на повечето родни медии.

 78. 78 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  жалко твърде гжалко е че толкоз много форумци са хейтарчета и щото ништо не отбират от искусво хейтят срешту този артис дето пруславя бг в чожбина. то по кои ли успел бг чоек не се пплюи ридовно - и срешту григси и срешту кобрата и срешту секи дето не живеи в панелка .

 79. 79 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Творец пригяващ до голота и показен секс само защото е скандално не твори, а се показва гол пред хора, които го боготворят само защото те имат задръжки.

  Пошло, без полза, смисъл и ефект върху културата.

 80. 80 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  Ха ха ха.

  Никаква разлика.
  Едно чесане на его, но за парички :)

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK