Проф. Томас Липерт: Животът ни пряко ще зависи от суперкомпютри, Европа не може да изостава

Проф. Томас Липерт

© Юлия Лазарова

Проф. Томас ЛипертДнес в София ще има конференция за т.нар. високопроизводителни изчисления и високоскоростни компютри (НРС) и приложението им в науката и индустрията с акцент върху изследването на човешкия мозък и медицината. Това е част и от стратегическата инициатива EuroHPC на еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Тя предвижда в следващите 4-5 години с почти половин милиард евро финансова помощ на Европейската комисия и участието на заинтересовани държави членки да бъдат закупени няколко суперкомпютъра с цел избягване изпадането на ЕС в пълна зависимост от сегашните световни лидери.


На форума участват специалисти, представители на правителството и еврокомисар Габриел. "Дневник" разговаря ден по-рано с един от тях - проф. Томас Липерт, един от известните специалисти в науките за изследване на мозъка, директор на Института за авангардни симулации и ръководител на суперкомпютърния център в германския град Юлих.


Професор Липерт, защо днешното събитие е интересно и за масовата аудитория?
- Всеки е засегнат от въпросите за дигитализацията и за това как тази нова технология влияе на всекидневието ни. Това занимава не само тесни специалисти или техни колеги от други сфери като биология, например. До неотдавна с мощни компютри бяха правени важни открития във фундаменталната физика, но в близко бъдеще тази техника ще има далеч по-пряк ефект върху начина ни на живот.


Това е причината на първо място обществото да бъде информирано за случващото се. На второ място, обществото ще финансира тези разработки. А на трето - хората трябва да знаят ще има ли полза за тях и каква ще е тя. Част от последиците засягат процеси, предизвикващи страхове - роботизацията, например, дали и какви работни места ще бъдат изгубени и създадени.


Имате ли усещане за нова динамика в НРС сферата след създаването на поста еврокомисар за цифрово общество и назначаването на госпожа Габриел на него?


- Динамиката всъщност започна с нея. Връзката е много директна. Преди това имаше формални декларации, изявления и усилия, фокусирани предимно върху националния принос на страни като Франция или Германия. С началото на мандата на Мария Габриел видяхме как започнаха да се реализират идеи, а въпросът за инвестирането във водещи технологии се изкачи в дневния ред на европейските институции.


Не става дума само за закупуването на изчислителни машини, но и за разработването на програми, за изобретяването на технологии... Вече виждаме, че НРС технологиите са приложими не само за суперкомпютрите - те изискват разработване на чипове, но тези чипове попадат в бордовите компютри на автономните коли, а ще има и множество други приложения.


Личното ми усещане е, че когато еврокомисар Габриел започна работа, всички неща се завъртяха, започна реализирането им. Най-после имаме наш глас на масата на Европейската комисия в Брюксел и при това тя непрекъснато предоставя, включително през социалните медии, информация какво предстои.


Суперкомпютрите, за които ще се говори на конференцията днес, струват десетки и стотици милиони евро. Мнозина от данъкоплатците наистина се питат защо трябва тези средства да отиват там, а не в традиционното здравеопазване?


- Със сигурност здравеопазването е сфера, в която задължително трябва да се инвестира. Но традиционната му форма може да бъде подобрена с нови технологии.


Как да подобрим грижите в интензивните отделения на болниците? Това вече се прави, като на първо място се работи да разберем какво се случва там. Събират се огромни масиви данни, понякога за пациенти от последните няколко десетилетия, дори. Това е информация за най-различни състояния и заболявания, за различни лекарства и терапии


Свързването на всички тези данни в ясна картина е трудна задача. Събирането на огромни масиви информация има смисъл, само ако можете да ги съхранявате и да работите с тях, т.е. ако разполагате и с компютърен капацитет за това.


Да изясним - говорите не за бъдеще време, а за масиви с данни, с които вече разполагаме?


- Да, имаме информация, която можем да организираме така, че да ни носи познание. На конференцията доста ще се говори за изследвания на човешкия мозък, позволяващи ни конкретна активност по специфична тема да бъде проследена по характерен начин, за да разберем връзката между различни явления и така да си изградим релевантна картина.


Така че ни трябва технология за събиране и съхраняване на данни, суперкомпютри за работа с тях, федерация на обширен район със стотици болници и изследователски институти, а накрая - и мрежа от хора, действащи подобно на библиотекари. Те познават тематиката и педантично събират, сверяват и подобряват информацията, за да се използва тя за извличане на познание след това.


Вие самият сте завършил теоретична физика и сега говорите за медицина. Да изброим конкретно още някои сектори, засягащи суперкомпютрите?


- Приложението на НРС с времето се еманципира и в списъка не само са нови сфери, но и те го доминират. Засегнати са огромен брой научни сфери - от материалознание през медицина до околна среда.


Да вземем контрола над трафика в един град и оптимизирането му. Дори да имате събрани изчерпателни данни за него, няма как да го оптимизирате, ако не разполагате с достатъчно бързи компютри и технологии за миниатюрни чипове. Не може да имате във всеки град по един сегашен компютър с цена от много, много евро и заемащ значително пространство. Но при мрежи със супер високи скорости можете да достигнете и използвате капацитета на такава мощна машина за конкретни малки задачи.


Например, за управляване на масите от хора на едно оживено летище или гара при извънредна ситуация. Може да е пожар, инцидент или атентат и ви трябват много бързи компютри, които за секунди да оценят ситуацията и да ви прогнозират поведението на тълпата в следващите 5-15 минути, за да я овладеете по подходящ за сигурността начин.


Да поговорим и за контрол върху трафика на глобално равнище. Вече знаем, че за автономните коли не е достатъчно какво прави вашата кола, но и какво вършат останалите, за да си комуникират и да се справят в динамична ситуация. При това самият уред в колата трябва да е компактен и да не струва повече от 1000 евро, ако искаме да го има в бъдеще във всякакъв вид автомобили, големи и малки. НРС може да ни помогнат да съберем изчислителна мощност в една такава малка "кутия".


Или промените в климата - за да получим прецизни наблюдения, модели и прогнози, е най-добре е да можем да слезем до детайли от едва няколко километра или дори по-малко върху земната повърхност. Говорим за резолюция от типа на 50 на 40-та степен, а това са огромен брой изчисления.


Габриел е защитник и на визията личните данни на европейските граждани да останат - включително за обработка със суперкомпютри - на територията на ЕС, а не в САЩ или Китай. Защо това е важно?


- Две са причините. Първата е, че така вътре в ЕС ще имаме хора и институции, които ще търсят решения и ще създават нови научни тенденции. Втората е, че за тяхната работа ще се създават машини, апаратура за целите на реалната наука и производството.


Без НРС изоставаш с години и в науката, и в производството. Събитията са толкова динамични, а следващата стъпка в производството може да бъде подготвена от нови технологии с аванс от 3-4 години. Иначе оставаш зад борда, ставаш страна или регион с втора категория компютри. Европа не може изобщо да си позволи подобно изоставане.


България имаше в миналото добра компютърна индустрия и днес е може би най-иновативната страна в района. Но проблемът засяга цяла Европа - трябва да си възвърнем територии в разработването на чипове и системното интегриране от голям мащаб. Всичко това изисква голяма група от компетентни хора, включително специалисти по информационна архитектура - например, свързването на всевъзможни по-малки или дори персонални компютри в един т.нар. модулен суперкомпютър.


Значи, имаме следните участници: ЕС с инициативите и обещаното финансиране, националните правителства, научните среди, частни компании и разработчици, обществеността Пропускам ли някого?


- Мисля, че изброихте основните. Въпросът е да сме активни на ниво ЕС, както и да убеждаваме правителствата, че националните им икономики ще спечелят от това. Иначе няма темата да се изкачи високо сред приоритетите им.


Страни, които не могат сами да си позволят НРС, ще получат чрез достъпа до споделен суперкомпютър или модулен суперкомпютър шанс да привлекат стартъпи. Нуждаем се от софтуер, за да работи всичко това, и относително малки компании могат да ни го осигурят.


На конференцията има заседание, посветено специално на Южна и Източна Европа.


- Със сигурност ще говорим за приноса, който България и в частност БАН продължава да има. Оформя се общоевропейска група и е добре да си изясним, че Франция може да допринесе с едно, България - с друго.


Да не забравяме младите специалисти в това семейство - те изискват от нас Европа да играе водеща роля. Студентите търсят възможности за кариера и трябва да им ги създадем сега. Аз съм виждал с очите си как в началото на 80-те години образованието в Германия положи много усилия в инженерните специалности и десетилетия по-късно икономиката продължава да печели от този импулс.


Можем да го повторим отново и отново. Трябва хората да бъдат образовани, да имат цел - не просто да правят пари, а да оставят следа в технологичното развитие и полза за обществото. НРС е сфера, в която младите хора могат да направят и двете - да имат кариера и да постигнат важни неща.


Така по-малко от тях ще заминават за Силициевата долина.


- Определено. Искаме "да запалим" цяло поколение да започне да иска да постигна важни неща и да надгражда. Проблемите и решенията вече са сложни и ще стават все по-сложни. Няма как да се справим, ако не сме обучили идващите след нас.


Това ми напомня за ролята на покойния Стивън Хокинг на световно известен популяризатор на науката. Нуждаят ли се суперкомпютрите от свой Стивън Хокинг?


- Донякъде ще се съглася - да, така е, но той беше уникален, защото успяваше да бъде учен, въпреки тежкото си заболяване, както и защото работеше в сфера за възникването, същността и края на света, в която има - ако щете - мъничко религия и вълнува всеки.


При НРС, разбира се, също имаме нужда от добри популяризатори. Но в нашата сфера, образно казано, по-интересна е Голямата машина, отколкото нашият "Стивън Хокинг". Китай, например, използва своите НРС като доказателство, че разполага с мощност, потвърждаваща амбицията на страната да бъде световна сила. В Япония, Германия, Франция или Италия суперкомпютрите не само помагат за стратегическата отбрана, но и за самочувствие, че могат да се справят с обществени предизвикателства.


Тук е мястото да ви попитам какво мислите за момента, в който самият компютър ще си прави реклама...


...питате за изкуствения интелект?


Да, по-скоро за страховете - реални или въображаеми - на хората от това, което се задава. Предполагам, бихте искали да ви запомнят като участник в революция, а не на катастрофа?


- Припомням ви, че Стивън Хокинг бе активен противник на създаването на изкуствен интелект. Илон Мъск и Рей Кързуейл - също.


В този момент нямам никакви опасения, защото използваме способности за класифициране и възприемане на данни. Не сме докосвали още сферата на креативността, но трябва да сме реалисти - това ще се случи един ден. Просто в този момент ще трябва да сме на морално правилната страна, да сме подготвили регулации с разбиране какво вършим и да не създаваме ситуации извън нашия контрол.


Изкуственият интелект вероятно ще ни даде впечатляващи отговори в отделни сфери, но да не бързаме да изпадаме във възторг. Да не забравяме също, че това са машини, изобретени и създадени от хора, заслужаващи почести. Ще го кажа по друг начин: Кой заслужава повече адмирации - Йохан Себастиан Бах или изпълнители на творбите му като Глен Гулд? Съгласете се, че в крайна сметка творецът, оригиналният създател е несравнимо по-важен от която и да е музикална суперзвезда.


Изкуственият интелект ще бъде едно от най-великите изобретения на човечеството. Нека говорим повече за хората, работещи по това предизвикателство.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  Живота ни отдавна зависи не от супер ,а от най обикновени компютри , само да спре тока в лекарския ми кабинет или интернета , хората на вратата ,които се нуждаят от по нататъшно лечение започват да чакат момента ,когато фирмата доставяща тока или интернета не отстранят аварията напр или чакат времето да се оправи ,за да се лекуват ,тоест всичко зависи и сега от компютъра ми ,софтуера ми ,тока и интернета до селото .

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3012 Весело

  Зависи , ако човека стане придатък на компютъра !

  Щото човека си е живял хилядолетия без техноджаджи ...

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3012 Весело

  Зависи , ако човека стане придатък на компютъра !

  Щото човека си е живял хилядолетия без техноджаджи ...

 4. 4 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 565 Разстроено

  Мдааа...ето, че именно от такива статии/интервюта става ясно и за чичо Кольо от с. Горно Нанадолнище, какво ни готви "Елита"...или поне лЕво-либералния, в случай, че не го сменим!

  P.S. Кодова дума #Трансхуманизъм, #RFID

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 5. 5 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Намирането на лечение за много болести ще е най-важното нещо в което суперкомпютрите ще помогнат.

 6. 6 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Всеки избира към какво да е зависим и колко !!!

 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Всякакви административни мерки и еврорегулации само спират прогреса.
  Не можем да спрем изтичането на умове към силициевата долина. Правилното е да станем едно цяло със силициевата долина като създадем същите условия които са там.
  Когато нашите амбициозни граждани имат същите права и обществено уважение както в САЩ, когато и тук авторските права - продукт на техният труд, станат така защитен както в САЩ тогава предимствата на силициевата долина ще изчезнат.

  подпис
 8. 8 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 504 Любопитно

  От две години има един сериал Западен свят - препоръчвам го на всички, които се интересуват от ИИ. Един интересен и възможен сценарий за това, което ни очаква ако се предоверим на машините.

 9. 9 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Като гледам Европейската комисия живее поне 30 години в миналото. "Суперкомпютрите" бяха на мода тогава. В момента и с най-обикновен компютър може да се правят чудеса, единственото условие е да се управлява от кадърни хора а не от политици.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Свят, в който животът на ХОРАТА зависи от суперкомпютри не е приятно и уютно място!!!
  За съжаление вървим натам!

 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#10] от "selqnin":

  Така, само да вметна една забележка:
  Суперкомпютрите, за които говори господина, сами по себе си са нищо, важни са хората, които седят зад тях.
  Те ще се сдобият с невероятна власт.
  Такава каквато никой досега не е имал.
  А това може да стане много, много опасно.

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  "На второ място, обществото ще финансира тези разработки."

  Ако нищо не стане обществото ще пие една студена вода, а професора ще си получава тлъстата заплата (естествено финансирана с данъците на общество) и пак ще дава интервюта по медиите. :)

 13. 13 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#2] от "SS":

  камената ера не е свършила защото са свършили камъните ....

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  малко повече за суперкомпютрите днес на https://futurism.com/the-next-most-powerful-supercomputer-in-the-u-s-is-almost-complete/
  Суперкомютърът в Оакридж е от типа 200-петафлоп
  Ето ис писък на най-мощните суперкпмпютри в света за 2017 https://www.top500.org/lists/2017/06/

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Суперкомпютрите са до ре дошли. Само трябва да се намери бизнес модела за използването им.,,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  В България си имаме доста суперкомпютри - Цвъ Цвъ, БоКо и т.н.

 17. 17 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#9] от "tvr18355030":

  Глупости

  BohrMottelson
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK