Патрик ван Веен: Мениджърите избират дали ще управляват като горили или като бабуини

Патрик ван Веен: Мениджърите избират дали ще управляват като горили или като бабуини

© Личен архивД-р Патрик ван Веен, който е дипломиран биолог, е експерт по соцално поведение и основател на програмата Apemanagement, която цели да свърже академичните изследвания в биологията с управлението на бизнес и поведението в обществото. Неговият подход се основава на съпоставяне на поведението на маймуните с това на хората, като по този начин цели първо да открие проблемите в поведението и организацията на компаниите, а след това и да предложи решение. Д-р Патрик ван Веен е лектор на тазгодишния "Форум на комуникационната индустрия", който ще се проведе на 9 май в Sofia Event Center, ще направи обзор на рекламния пазар в България и ще очертае предстоящите тенденции. На събитието той ще представи наблюденията си върху промените в потребителското поведение. "Дневник" разговаря с д-р Ван Веен за влиянието на технологиите върху комуникацията между хората и приликите в поведението на маймуните с това на съвременните потребители.


Как технологиите промениха поведението на хората и промениха ли го всъщност?


- Като биолог винаги казвам, че поведението се определя от природата, културата и личността. Технологията е част от нашата култура и дори ако природата и личността не се променят, поведението ни ще бъде повлияно. Това, което виждаме, е, че технологията има влияние на много нива. Въздейства на начина, по който комуникираме, но и на йерархията, защото в миналото знанието е било достъпно благодарение на други хора, сега информацията вече не е сила, а силният инструмент е умното използване на информацията. Но и сътрудничеството помежду ни е повлияно от технологиите, ние ставаме по-зависими, защото някои процеси стават по-сложни.
Какво ви изненада в този процес?


- В продължение на много години обсъждахме само процесите и техническите въздействия от тези промени, но дълго пренебрегвахме човешкото поведение. В моята ежедневна практика виждам, че изникват много въпроси и проблеми, свързани с некомпетентност, липса на сътрудничество, лошо управление и т.н. Повечето от тях биха могли да бъдат избегнати, ако бяхме отделили малко повече внимание на поведението.


Как тези промени повлияха в общуването между хората?


- Има два основни проблема, първият е количеството комуникация и броят на комуникационните канали, които се увеличиха. Хората винаги се страхуват да бъдат изоставени или изключени, това е инстинкт. Проблемът е, че повечето хора се опитват да наваксат цялата информация и комуникация, и така вече не правят разграничение между това кое е важно и кое не. Пример за това са хората, които косвено участват в комуникация, например в копие на мейл, което винаги отговарят, защото смятат, че са длъжни. Крайният ефект е претоварване на комуникацията и информацията.


Другият проблем е намаляване на времето, в което хората водят кратки общи разговори, проявяват интерес един към друг и имат неформални комуникации, които са важни за свързването и изграждането на доверие. В биологията наричаме това поведение на подрастващите примати. Липсата на доверие е предизвикателство, което чувам много често и една от причините за това е, че вече не разполагаме с тези неформални комуникационни моменти, които срещаме лице в лице.


Как си обяснявате възможността на малките деца, дори бебетата, толкова лесно да се справят със смартфони например? Можем ли да говорим вече за вродени умения?


- Не, няма вродени технологични умения. Децата просто използват две умения, които имат от хиляди години. И това е същият инстинкт, който използват орангутаните в зоологическата градина, когато получат Ipad и започват да плъзгат с пръст по екрана. Тези две умения са неограничено любопитство и способност да имитират.


Децата са като гъба, попиват всичко, което виждат, запомнят и започват да копират. И те по-малко от възрастните се страхуват да правят грешки, просто се опитват и започват да откриват. Това е златна комбинация от умения, които за съжаление губим, когато растем. Или може би по-добре да кажем, че забравяме, че имаме тези умения, и започваме да се безпокоим за нещата, които ни заобикалят, и да се страхуваме да правим грешки.


Ще има ли повратна точка в използването на технологиите - съзнателно намаляване и бягство?


- Не бих казал, че ще има повратна точка, която ще намали използването на технологиите, очаквам, че ще внедрим технологиите по различен начин в живота ни. Надявам се, разбира се, че ще има момент, в който двойка, която седи в ресторант, вече няма да гледа смартфоните си, а вместо това ще гледа в очите си и просто ще говори. И очакванията ми са, че по-младите поколения да го направят по-лесно, защото са израснали в социални групи, където създават нови социални ценности.


Виждам училища, в които младежите оставят телефоните си настрана по собствена инициатива, за да говорят по старомоден начин. И технологията също ще създаде възможности за спестяване на време, за да можем отново да си говорим. Преди това обаче трябва да се научим, че не е нужно да бъдем част от всички комуникационни и социални структури в съвременната технология.


По какво си прилича поведението на приматите с това на съвременните потребители?


- Една от най-важните прилики е, че двете са социални създания. Нашето поведение непрекъснато се влияе от хората около нас, какво купуваме, какво ядем, какво носим и къде сядаме във влака. Приматите са 24 часа повлияни от останалите индивиди в тяхната група. Единствената разлика е, че за един примат социалната група е ограничена до максимум 100 създания. В съвременния ни свят, управляван от технологиите, виждаме, че броят на социалните групи, от които сме част, се е увеличил и всички тези групи и индивиди оказват влияние върху нашето ежедневно поведение.


Другата важна прилика е, че маймуните искат внимание от страна на своите приятели в околността. Потребителите са същите, те очакват все повече и повече внимание, те искат да бъдат обгрижвани, така както шимпанзетата искат да бъдат обгрижвани от приятелите им.


Какво могат да научат от начина на живот на приматите корпорациите при управлението на бизнеса и служителите си?


- Когато заведа мениджъри в зоологическата градина, те винаги са изненадани от различията в социалните структури и управленските стилове. Групите на горилите са доминирани от един мъжки, който води групата повече от 15 години като диктатор. В другия край на спектъра имаме бабуини, където не физическата сила е водеща, а експертизата. В единия момент жените водят на база на техния опит, а в другия момент възрастните мъже се основават на техните социални умения. Разликите се дължат на това, което Чарлз Дарвин нарече "оцеляване на най-приспособимите", което показва, че онези, които се възползват най-добре от промените в околната среда, ще оцелеят.


Няма добра или лоша стратегия за управление в природата, само въпроса какъв стил е адаптиран към предизвикателствата в околната среда. Надявам се, че мениджърите да се научат винаги да гледат в огледалото и да си задават въпроса как да адаптират стила си на управление - като горила или бабуин.


Могат ли хората да бъдат удовлетворени от потреблението си при наличната свръхконсумация, или в природата ни е да искаме винаги още?


- За съжаление нашата природа усложнява спирането на прекомерната консумация. Причината е, че нашият инстинкт все още е програмиран да се подсигуряваме: да взимаме това, което можем, защото никога не се знае какво ще се случи утре. Така че мозъкът ни няма много добър бутон за удовлетворение. И особено социалният компонент (имам нужда от това, което има съседът ми) го усложнява. Но има и надежда, защото предимството на хората е, че можем да видим отражението си, да водим дискусии със себе си и да критикуваме собственото си поведение. Това се случва и в световен план и затова съм по-обнадежден за младото поколение, отколкото за по-възрастните. Може би тази способност, да се видим в отражението и да водим дискудия, е нещото, което ни прави различни от маймуните.


Още за "Форума на комуникационната индустрия" на 9 май в Sofia Event Center - тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  От природата си няма къде да избягаме, колкото и да не ни е приятно д ни сравняват с маймуните.

  Когато прочетох: " Групите на горилите са доминирани от един мъжки, който води групата повече от 15 години като диктатор", няколко актуални примера в съвременната световна и нашенска политика веднага изплуваха в съзнанието ми :).

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  "онези, които се възползват най-добре от промените в околната среда, ще оцелеят."
  Т. е. нагаждачите.

 3. 3 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 985 Весело

  До коментар [#2] от "Роси":

  Оцеляване в природата и в службата не е едно и също.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  В България меринджеите управляват като робовладелци, крадат като цигани и лъжат като цигани.

  Анатема на комунизма!
 5. 5 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4276 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Този Патрик ветър го веен...
  Мениджър значи управленец (слуга на народа).

  Хора, дръжте слугите си "на каишка" ;)

  "Патрик ван Веен:
  Мениджърите избират дали ще управляват като
  горили или като бабуини"

 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Весело

  До коментар [#5] от "dnevnikar":

  Хм, все маймуни....
  А могат ли да управляват като хора?

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  До коментар [#5] от "dnevnikar":Хм, все маймуни....А могат ли да управляват като хора?
  —цитат от коментар 6 на daskal1


  Виж сега, интересите на фирмата нямат много общо с интересите на управляваните в нея.В много случай интересите са противоположни. Когато да първи път станах директор, първата година залитах към синдикална дейност. Плащах премии, давах награди, пращах хората по курорти, докато не дойде един ден гл.счетоводителка и ми показа баланса за полугодието. Приближавахме се към катастрофа! От тогава смених принципа-уважение всекиму, сиренето с пари! Сега давам премии два пъти в годината и два пъти правим банкети. Иначе с хората се държим много уважително, защото добри специалисти не се намират под път и над път и за да ги задържиш те трябва да те приемат като някой, който им е приятел а не командир.Всяка седмица в петък-вечер каня трима-четирима на по бира и да се поотпуснем и всеки да си каже болежките. О тия срещи имам повече полза от всички заседания и оперативки!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":

  Аз също предпочитам неофициалните формати в рамките на доброто възпитание и приличието съчетани със законност и финансова дисциплина. Процедурно сме регулирани от приетите в институцията правила кооито не можем да нарушим, но понякога могат да бъдат интерпретирани по хуманно.
  Май започнах като Хашек - "Дружество за умерен прогрес в рамките на закона" :-)

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Менажерията не може да определя нищо :-) джунглата е голяма

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1100 Весело

  До коментар [#3] от "Майндърбайндър":

  Затрудняваш аудиторията.Видимо!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  Преди да прочета статията съм длъжен да отбележа, че маймуните, обозначавени в английския език като "babouins" на български се наричат "павиани". Бабуин на български има право да се нарича само една маймуна в България.

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Весело

  До коментар [#11] от "Един препатил":

  В българския "павиан' е дошъл от немския. "Бабуин" е на руски от френския "babuin"; английския си е baboon (от вида Papio).
  Та казваш имаме си и наш "бабуин"?

 13. 13 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4276 Неутрално

  Негугъл транслейт ;)

  Не ти и трябва...
  "Не питай старо, а препатило",
  казал нявга народа.

  [#11] от "Един препатил":

  Преди да прочета статията

  съм длъжен да отбележа,
  че маймуните, обозначавени в английския език като "babouins" на български се наричат "павиани".

  Бабуин на български има право да се нарича само една маймуна в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK