Патрик ван Веен: Мениджърите избират дали ще управляват като горили или като бабуини

Патрик ван Веен: Мениджърите избират дали ще управляват като горили или като бабуини

© Личен архивД-р Патрик ван Веен, който е дипломиран биолог, е експерт по соцално поведение и основател на програмата Apemanagement, която цели да свърже академичните изследвания в биологията с управлението на бизнес и поведението в обществото. Неговият подход се основава на съпоставяне на поведението на маймуните с това на хората, като по този начин цели първо да открие проблемите в поведението и организацията на компаниите, а след това и да предложи решение. Д-р Патрик ван Веен е лектор на тазгодишния "Форум на комуникационната индустрия", който ще се проведе на 9 май в Sofia Event Center, ще направи обзор на рекламния пазар в България и ще очертае предстоящите тенденции. На събитието той ще представи наблюденията си върху промените в потребителското поведение. "Дневник" разговаря с д-р Ван Веен за влиянието на технологиите върху комуникацията между хората и приликите в поведението на маймуните с това на съвременните потребители.


Как технологиите промениха поведението на хората и промениха ли го всъщност?


- Като биолог винаги казвам, че поведението се определя от природата, културата и личността. Технологията е част от нашата култура и дори ако природата и личността не се променят, поведението ни ще бъде повлияно. Това, което виждаме, е, че технологията има влияние на много нива. Въздейства на начина, по който комуникираме, но и на йерархията, защото в миналото знанието е било достъпно благодарение на други хора, сега информацията вече не е сила, а силният инструмент е умното използване на информацията. Но и сътрудничеството помежду ни е повлияно от технологиите, ние ставаме по-зависими, защото някои процеси стават по-сложни.
Какво ви изненада в този процес?


- В продължение на много години обсъждахме само процесите и техническите въздействия от тези промени, но дълго пренебрегвахме човешкото поведение. В моята ежедневна практика виждам, че изникват много въпроси и проблеми, свързани с некомпетентност, липса на сътрудничество, лошо управление и т.н. Повечето от тях биха могли да бъдат избегнати, ако бяхме отделили малко повече внимание на поведението.


Как тези промени повлияха в общуването между хората?


- Има два основни проблема, първият е количеството комуникация и броят на комуникационните канали, които се увеличиха. Хората винаги се страхуват да бъдат изоставени или изключени, това е инстинкт. Проблемът е, че повечето хора се опитват да наваксат цялата информация и комуникация, и така вече не правят разграничение между това кое е важно и кое не. Пример за това са хората, които косвено участват в комуникация, например в копие на мейл, което винаги отговарят, защото смятат, че са длъжни. Крайният ефект е претоварване на комуникацията и информацията.


Другият проблем е намаляване на времето, в което хората водят кратки общи разговори, проявяват интерес един към друг и имат неформални комуникации, които са важни за свързването и изграждането на доверие. В биологията наричаме това поведение на подрастващите примати. Липсата на доверие е предизвикателство, което чувам много често и една от причините за това е, че вече не разполагаме с тези неформални комуникационни моменти, които срещаме лице в лице.


Как си обяснявате възможността на малките деца, дори бебетата, толкова лесно да се справят със смартфони например? Можем ли да говорим вече за вродени умения?


- Не, няма вродени технологични умения. Децата просто използват две умения, които имат от хиляди години. И това е същият инстинкт, който използват орангутаните в зоологическата градина, когато получат Ipad и започват да плъзгат с пръст по екрана. Тези две умения са неограничено любопитство и способност да имитират.


Децата са като гъба, попиват всичко, което виждат, запомнят и започват да копират. И те по-малко от възрастните се страхуват да правят грешки, просто се опитват и започват да откриват. Това е златна комбинация от умения, които за съжаление губим, когато растем. Или може би по-добре да кажем, че забравяме, че имаме тези умения, и започваме да се безпокоим за нещата, които ни заобикалят, и да се страхуваме да правим грешки.


Ще има ли повратна точка в използването на технологиите - съзнателно намаляване и бягство?


- Не бих казал, че ще има повратна точка, която ще намали използването на технологиите, очаквам, че ще внедрим технологиите по различен начин в живота ни. Надявам се, разбира се, че ще има момент, в който двойка, която седи в ресторант, вече няма да гледа смартфоните си, а вместо това ще гледа в очите си и просто ще говори. И очакванията ми са, че по-младите поколения да го направят по-лесно, защото са израснали в социални групи, където създават нови социални ценности.


Виждам училища, в които младежите оставят телефоните си настрана по собствена инициатива, за да говорят по старомоден начин. И технологията също ще създаде възможности за спестяване на време, за да можем отново да си говорим. Преди това обаче трябва да се научим, че не е нужно да бъдем част от всички комуникационни и социални структури в съвременната технология.


По какво си прилича поведението на приматите с това на съвременните потребители?


- Една от най-важните прилики е, че двете са социални създания. Нашето поведение непрекъснато се влияе от хората около нас, какво купуваме, какво ядем, какво носим и къде сядаме във влака. Приматите са 24 часа повлияни от останалите индивиди в тяхната група. Единствената разлика е, че за един примат социалната група е ограничена до максимум 100 създания. В съвременния ни свят, управляван от технологиите, виждаме, че броят на социалните групи, от които сме част, се е увеличил и всички тези групи и индивиди оказват влияние върху нашето ежедневно поведение.


Другата важна прилика е, че маймуните искат внимание от страна на своите приятели в околността. Потребителите са същите, те очакват все повече и повече внимание, те искат да бъдат обгрижвани, така както шимпанзетата искат да бъдат обгрижвани от приятелите им.


Какво могат да научат от начина на живот на приматите корпорациите при управлението на бизнеса и служителите си?


- Когато заведа мениджъри в зоологическата градина, те винаги са изненадани от различията в социалните структури и управленските стилове. Групите на горилите са доминирани от един мъжки, който води групата повече от 15 години като диктатор. В другия край на спектъра имаме бабуини, където не физическата сила е водеща, а експертизата. В единия момент жените водят на база на техния опит, а в другия момент възрастните мъже се основават на техните социални умения. Разликите се дължат на това, което Чарлз Дарвин нарече "оцеляване на най-приспособимите", което показва, че онези, които се възползват най-добре от промените в околната среда, ще оцелеят.


Няма добра или лоша стратегия за управление в природата, само въпроса какъв стил е адаптиран към предизвикателствата в околната среда. Надявам се, че мениджърите да се научат винаги да гледат в огледалото и да си задават въпроса как да адаптират стила си на управление - като горила или бабуин.


Могат ли хората да бъдат удовлетворени от потреблението си при наличната свръхконсумация, или в природата ни е да искаме винаги още?


- За съжаление нашата природа усложнява спирането на прекомерната консумация. Причината е, че нашият инстинкт все още е програмиран да се подсигуряваме: да взимаме това, което можем, защото никога не се знае какво ще се случи утре. Така че мозъкът ни няма много добър бутон за удовлетворение. И особено социалният компонент (имам нужда от това, което има съседът ми) го усложнява. Но има и надежда, защото предимството на хората е, че можем да видим отражението си, да водим дискусии със себе си и да критикуваме собственото си поведение. Това се случва и в световен план и затова съм по-обнадежден за младото поколение, отколкото за по-възрастните. Може би тази способност, да се видим в отражението и да водим дискудия, е нещото, което ни прави различни от маймуните.


Още за "Форума на комуникационната индустрия" на 9 май в Sofia Event Center - тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK