Роуз Готемюлър, зам.-генерален секретар на НАТО: Крим заприличва на огромен самолетоносач

Роуз Готемюлър, зам.-генерален секретар на НАТО: Крим заприличва на огромен самолетоносач

© Георги КожухаровЗа пръв път НАТО има жена за заместник на генералния секретар в лицето на американката Роуз Готемюлър. От октомври 2016 г. тя заема вторият по важност пост в политическото ръководство и в края на седмицата бе в София за втори път (първата ѝ визита у нас е била като заместник държавен секретар на САЩ по въпросите на контрола над въоръженията и отношенията в отбраната).


Родена в Калъмбъс, щата Охайо, тя още в гимназията превежда руски научни списания за американски правителствени институти. Учи в университетите "Джордж Вашингтон" и "Джорджтаун", където е преподавала за Русия и сигурността. Когато посещава през 90-те години руски ядрен обект, ѝ подали да подържи съд с плутоний. По-късно тя е водещият преговарящ с Москва за договора за намаляване на стратегическите ядрени въоръжения. През 2006-2008 г. е директор на московския офис на фондация "Карнеги".


Медиите я описват като предан демократ, уважаван от републиканците, вярваща в колективната отбрана и сдържащата военна сила, интелигентен преговарящ и една от най-влиятелните жени в Брюксел, разбиващи "стъкления таван" на сфери, доскоро недостъпни за жени.
Роуз Готемюлър, зам.-генерален секретар на НАТО: Крим заприличва на огромен самолетоносач

© Георги Кожухаров


Ще започна този разговор малко нетрадиционно. Подготвяйки се за срещата, прочетох някои впечатляващи неща за вас. Вече не вярвах, че хора с подобна биография съществуват в наши дни и заемат ключови постове. Коя всъщност е Роуз Готемюлър?


- (Смее се) О, какъв въпрос! Всичко това се дължи на едно странно явление, което имаме в САЩ. То е известно като система на въртящите се врати и позволява човек да прави кариера частично в неправителствения сектор, частично в правителствената администрация. Така че, когато в Белия дом има президент демократ, работя за него - започвайки с президента Бил Клинтън през 1993 г. като член на администрацията му. После работих за президента Барак Обама.


Когато има президент републиканец, минавам през "въртящата се врата" и се връщам в неправителствения сектор. Така се случи да работя за фондация "Карнеги", за Международния институт за стратегически и международни изследвания. При последното ми преминаване през тази система попаднах в администрацията на НАТО на поста зам. генерален секретар.


Така може би трябва да се представя - като 50% член на неправителствените среди и 50% на управляващата администрация.


На 6 май почитаме Българската армия. Да кажем добри думи за мъжете и жените в униформа.


- Трябва да ви кажа, че наистина, когато стане дума за Българската армия в централата на НАТО, хората говорят с огромно уважение за вашите мъже и жени в отбранителните сили. По брой на жените в униформа България е девета от 29 страни членки и това е нещо много, много добро. Защото не бива да забравяме, че вие започнахте този процес по-късно от някои други страни. Според мен това е нещо чудесно.


Имате много добре обучени части, които предоставяте, включително тези за специални операции, доказали се в Афганистан и на други места. Днес имате 123-ма военни в мисията Resolute Support (към края на 2017 г. в нея в Афганистан имаше около 13 000 души - бел. ред.) и войници в КФОР в Косово. Искам да подчертая и работата на медицинските ви екипи, както и на фонда за украинската армия, който ръководи България. Както виждате, това са разнообразни дейности и всяка от тях заслужава адмирациите ни.


Роуз Готемюлър, зам.-генерален секретар на НАТО: Крим заприличва на огромен самолетоносач

© Георги Кожухаров


Това е и ден, в който трябва да се говори не само за минала бойна слава, но и за отговорността към защитата на сънародниците, на семействата и децата ни.


- Да, това е залегнало в основата на натовските военни - да служат на първо място на собствените си народи, да си сътрудничат, но също така и да не забравят обществата си.


Ние сме алианс на 29 демокрации и защитаваме също така нашите принципи. Затова една от най-важните мисии на НАТО днес е да защитава международното върховенство на закона и принципи като суверенитет и териториална цялост - много, много важни неща, които за съжаление в наши дни се оказа, че се нуждаят от повече закрила.


В София имахте поредица срещи. Това става повече от година след първата визита в края на януари 2017 г. на току-що встъпилият в длъжност президент Румен Радев. Не е ли доста голяма паузата в тези двустранни контакти с България?


- Не, не сте прав. Президентът ви беше на срещата на върха в Брюксел на 25 май, където направи добро впечатление. Но, разбира се, винаги се радваме, когато държавни глави или министри идват в централата на НАТО за разговори. В събота ще се видя с външния ви министър, поговорихме на работен обяд с министъра на отбраната, а през юни ще имаме важна среща на министрите на отбраната в Брюксел.


Роуз Готемюлър, зам.-генерален секретар на НАТО: Крим заприличва на огромен самолетоносач

© Георги Кожухаров


Тук изниква проблемът с разходите за отбрана. Нали този въпрос не е актуален само заради настояването на новата администрация във Вашингтон съюзниците да поемат повече бреме за отбраната си?


- Не. Призивът за повишаване на отбранителните разходи предшества с години идването на президента Доналд Тръмп в Белия дом. Повратният момент бе 2014 г., когато Русия завзе Крим и започна да дестабилизира Донбас, а хората забравят че по същото време "Ислямска държава" превзе Мосул в Ирак. Иначе казано, имахме увеличаване на насилствения екстремизъм и осъзнахме, че ще трябва да се захванем с още една битка.


Фокусът на НАТО не е единствено върху колективната отбрана и сътрудничеството, но и върху способността да разпространяваме стабилност пред лицето на заплахи като тероризма. След този сигнал за пробуждане дойде решението от срещата на върха в Уелс - страните членки да се движат към постигане на 2% от БВП разходи за отбрана и 20% от тях да отиват за нови способности.


Повдигнахте ли въпроса за разходите за отбрана на разговорите в София?


- Да и изразих благодарност за подготвените планове. А от Вашингтон непрекъснато чуваме това настояване: "Трябва да имате план за реализиране на поетите ангажименти за инвестиции в отбрана." България има такъв за постигане на обещаното към 2024 г.


Да опитаме да оценим къде е позицията на българското правителство. Ако имате една скала и в единия край пише "Това е суверенно решение на всяка страна член" (дори най-бедната в ЕС), а в другия "Вие обещахте и още не сте го изпълнили", къде бихте разположили България?


- Ще повторя, че постъпвате правилно, като представихте план за реализиране на поетите ангажименти. Това е много важна крачка.


Подготвяйки се за визитата ми тук, видях, че българската икономика расте, безработицата значително намаля и БВП се увеличава. Тук е важно да кажем, че през 2008 - 2013 г., в периода на Голямата рецесия, всички страни от НАТО бяха изправени пред избор къде да насочат парите от бюджетите си - за пенсии, здравеопазване, образование или за отбрана. Сега вече сме излезли от рецесията и със сигурност финансовите министерства имат различни приоритети, няма спор в това. Но и точно сега е моментът всички съюзници да обърнат време на изискванията, поставяни от средата за сигурност, а те са значителни.


Иначе казано, "кога, ако не сега"?


- Да, трябва да наваксате пропуснатото време.


Роуз Готемюлър, зам.-генерален секретар на НАТО: Крим заприличва на огромен самолетоносач

© Георги Кожухаров


Гостувате в район, в който като че ли не се говори достатъчно за случващото се в Черно море. Премиерът ни обича да напомня на гостите си, че България е между Крим и Истанбул, но повечето хора едва ли знаят какво се случва в Черно море освен епизодични инциденти между руски и американски самолети и кораби.


- Внимателно наблюдаваме какво се случва Крим по същия начин, както правим това с Калининград. Трябва да подчертая, че имаме проблеми с отбраната, идващи от всички страни, макар че мнозина си мислят, че сме фокусирани само върху балтийските държави.


Руснаците инсталират въоръжение, включително ракети с голям обхват, в Крим. Някои колеги в НАТО дори говорят, че сякаш насред Черно море се е появил огромен самолетоносач със стърчащи във всички посоки оръжия. Затова НАТО трябва много внимателно да следи събитията. Затова и имаме това т.нар. адаптирано присъствие. В него не става дума само за създаването на механизираната бригада в Румъния с българско участие, но и обсъждаме какви военноморски и военновъздушни способности трябва да бъдат разположени. В момента в Черно море има военноморска група, имаме и въздушни патрули


Доста неща са направени, но и има още много да се върши.


В същия район НАТО имаше проблем миналото лято със свободата на придвижване на военни колони през границите на съюзнически държави. Какво се прави за уреждането на този въпрос?


Проблемът с военната мобилност е за всички страни от алианса и в момента работим за разрешаването му. Той има различни съставни части.


Една от тях например са регулациите, граничният и митнически контрол - как в мирно време да е по-лесно военно оборудване, включително оръдия и муниции, да пресича границите, как безпроблемно войски да преминават от една страна в друга. Има също проблем с инфраструктурата - хората забравиха, че след студената война някои държави приватизираха транспортната си инфраструктура, жп линиите. Как да гарантираме, че при нужда тези частни активи ще бъдат веднага на разположение за превоз на части и оборудване?


И накрая нещо особено актуално за Европейския съюз - колко здрави са мостовете, колко издържливи са пътищата, за да понесат преминаването на тежко въоръжение. В тази сфера има много пространство за сътрудничество с ЕС и тя ще е сред водещите теми на срещата на върха на НАТО през юли.


Тук сте и за неформалната среща на министрите на отбрана на ЕС. Ключовата дилема е сътрудничество или конкуренция между НАТО и ЕС. А фундаменталният въпрос е може ли да има европейска сигурност без САЩ.


- Не виждам никакви признаци Америка да обръща гръб на Европа. Напротив. Миналата седмица Майк Помпео пристигна на срещата на външните министри от НАТО часове след като бе одобрен в Сената за нов държавен секретар. САЩ и Помпео за пореден път изтъкнаха, че алиансът е важен за Вашингтон.


Иначе сте прав, че има въпрос за това колко добре могат да работят заедно НАТО и ЕС и той е ключов. Все пак ЕС не се интересува толкова много от отбрана и все пак напоследък вниманието към този сектор се изостря, влагат се повече ресурси. В централата на НАТО възприемаме това като положителен процес, защото подпомага споделянето на отговорности и разходи.


Казано накратко, ние сме изцяло за сътрудничество с ЕС в отбраната. Въпросът е то да допълва НАТО, а не да се конкурира с алианса.


Всичко това безспорно е в значителна степен заради Русия. Работили сте в Москва в продължение на няколко години. Какво се обърка?


- Да, живяла съм там и отдавна се занимавам с това. Мисля, че Русия в някакъв смисъл демонстрира една своеобразна продължителна реакция на края на студената война. В началото на 90-те години имаше период на огромна нестабилност и бедност за руснаците и като президент Владимир Путин им даде нова стабилност и бърз икономически растеж. Мнозина руснаци спечелиха от това и аз лично смятам, че трябва да проявим разбиране към хората, преминали през толкова несигурност и бедност.


Но в същото време днес ме притеснява развиването на авторитаризъм, продължаващото ограничаване свободата на медиите. Вярно, че крайна сметка руснаците са тези, които трябва да решават кой и как да ги управлява, но също така разпадането на бившия СССР изигра ключова роля да се окажем всички в ситуацията, в която сме днес.


Не остава много време до срещата на НАТО на върха през юли. Споделете кои теми се очертават като водещи. Атлантическата перспектива за Западните Балкани дали е сред тях?


- Западните Балкани ще бъдат в значителна степен свързани с разговорите за отворените врати за нови членове. В момента не знам какъв ще е отговорът към страните, искащи да се присъединят, каквито са Македония и Босна и Херцеговина.


Сътрудничеството НАТО - ЕС ще е сред важните теми, но фокусът ще е върху отбранителните способности на алианса и как да подсилим защитата на границите му и да разпространяваме сигурност отвъд тях. Това е борбата с тероризма, с екстремизма, изграждането на институции за сигурност, обучаване на военни. В Ирак например ще дадем начало на нова тренировъчна мисия и ще продължим мисията си в Афганистан.

Ключови думи към статията:

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8939 Любопитно

  Това за "въртящата се врата" най-много ми хареса....когато нашите са на власт управлявам държавата, когато не са, - управлявам международното положение !!!
  Яка е Роуз Готемюлър :)

  [email protected]
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Естествено, както друго да се очаква от милитаризирана сатрапия?

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  Че те нали за това си го взеха Русия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Отговор на ракетния щит на САЩ, реакцията е логична.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Данък НАТО ще се увеличава, ясно е.
  Дано войната се размине.
  Иначе лелята ми направи лошо впечатление, след като Светослав Иванов по БТВ я попита дали е нормално без оповестени доказателства да се налагат санкции - по-точно случаите Скрипал и "химическата" атака в Дума, а тя му отговори - забавен въпрос???
  САЩ, Великобритания и Франция казаха, че разполагат с доказателства.
  Т.е. какви сте вие, та питате...

 6. 6 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 737 Весело

  Сори Стрино,
  обаче ДЕМОКРАЦИЯ звучи ИЗТЪРКАНО, ИЗПРАЗНЕНО от съдържание!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Защо всички виждат, какво представлява Русия, само ние, не.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8939 Любопитно

  До коментар [#6] от "Вонин":

  Да , ама това пък е ПЪЛНО със съдържание :''....нещо особено актуално за Европейския съюз - колко здрави са мостовете, колко издържливи са пътищата, за да понесат преминаването на тежко въоръжение. В тази сфера има много пространство за сътрудничество....'' ???!!!

  [email protected]
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  Отговор на ракетния щит на САЩ, реакцията е логична.
  —цитат от коментар 4 на Chubachubs


  НАТО разполага ракетен ЩИТ, мурзилке, да се пазят от агресори, а не нападателни оръжия! Руснаците разполагат нападателни оръжия! На кое викаш "логичен отговор"?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2737 Любопитно

  Нормалният свят вижда милитаризираща и враждебна Расия и логично започва отново да се превъоръжава.Годините на равновесие и сътрудничество явно отминаха с акта на анексия на Крим....и света ТРЯБВА да отговори подобаващо!Нарцисизма и комплексарщината на Питин създават само линии на несигурност и конфликти.И нови предизвикателства....И нови грешни пари за оръжие!Но така трябва!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  [quote#9:"lz2"][/quote]

  Щото НАТО няма нападателни оръжия ,нали ?!. Щитът е в лявата ръка, бухалката в дясната, работят в тандем.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  "Руснаците инсталират въоръжение, включително ракети с голям обхват, в Крим. Някои колеги в НАТО дори говорят, че сякаш насред Черно море се е появил огромен самолетоносач със стърчащи във всички посоки оръжия."

  Ами ако Крим беше оставен в ръцете на бандеровците сега там щеше да има американски оръжия насочени към Русия и това разбира се щеше да е демократично и миролюбиво като разширяването на НАТО създадено да възпира СССР, който отдавна го няма!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Много къса тая резервна скамейка на партнерите, тая е бетер Ники Хейли и Нанси Пелоси.

  Някой по-убедителен и с по-голямо IQ трябваше да пратят.

  Ние мое да махаме филии с мас, но не ядем доматите с колците.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Само дето не може да плува :)

 15. 15 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  редно е да докарат един натовски самолетоносач, пред Румъния, че бойко не иска да вижда ВМС, само яхти на олигарси

  Birds of a feather flock together.
 16. 16 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Данък НАТО ще се увеличава, ясно е.
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Няма такова нещо като данък НАТО, има естествена необходимост да похарчим малко праи за нашата си армия, която от години е занемарена.
  Данък Русия обаче има - изтекоха милиарди за едното нищо.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 17. 17 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Иначе лелята ми направи лошо впечатление, след като Светослав Иванов по БТВ я попита дали е нормално без оповестени доказателства да се налагат санкции - по-точно случаите Скрипал и "химическата" атака в Дума, а тя му отговори - забавен въпрос???САЩ, Великобритания и Франция казаха, че разполагат с доказателства.Т.е. какви сте вие, та питате...
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Международната търговия и право, а не задължение. Всяка държава има прзвото да търгува с друга или да не търгува дори и без да дава никакви обяснения. Мда, и никой няма право да държи сметка на другия.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 18. 18 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 649 Неутрално

  "Когато има президент републиканец, минавам през "въртящата се врата" и се връщам в неправителствения сектор"

  "Хибридна демокрация" на "свободния" свят. Въртят се през "въртящата се врата" и пак са същите. Както е казал народа: - Преобул се Илия и пак в тия (същите гащи).

  И в морето ми е до колене .....................
 19. 19 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Добре, че сме членове на НАТО и ЕС, иначе още щяхме да сме като Армения - руска колония.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 20. 20 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Ами ако Крим беше оставен в ръцете на бандеровците сега там щеше да има американски оръжия насочени към Русия и това разбира се щеше да е демократично и миролюбиво като разширяването на НАТО създадено да възпира СССР, който отдавна го няма!
  —цитат от коментар 12 на Julian Mall


  Но я има Русия, не по-малко агресивна от СССР.
  Пак ли лъжи бе колега ! Харков е "в ръцете на бандеровците" и е на половината път между Крим и Москва, но там няма американски оръжия.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":

  Аз нямам проблем да плащам за НАТО и искам да плащам повече. Ти като не искаш, матушката ти те зове.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  [quote#9:"lz2"]
  —цитат от коментар 11 на schwimmwagen
  Щото НАТО няма нападателни оръжия ,нали ?!. Щитът е в лявата ръка, бухалката в дясната, работят в тандем.[/quote]

  Ми направете си и вие щит ! Човека с щита иска само да се защити, а то така като вас с по една бухалка във всяка ръка е ясно, че искате да нападате.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 23. 23 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 766 Неутрално

  ВПК НА АМЕРИКА ГО РЪКОВОДИ СВЕТА,ЯНКИТЕ ТРЕБЕ ДА ПРОБУТАТ БРАКУВАНИТЕ СИ ОРЪЖИЯ НАНЕКЪДИ,ТЕ КОМАЙ ДРУГО НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ВЕЧЕ А ИМ ТРЕБЕ ВАЛУТА,НЕ МОЖЕ САЛ ДА ПЕЧАТАТ АРТИЯ,СВЕТЪТ СЕ УСЕТИ И ПОЧНА ДА БЕГА ОТ ДЕВАЛВИРАНИТЕ ИМ БЕЛЕЖКИ,ВОЙНА ИМ ТРЕБЕ НА ТИЯ.....................

 24. 24 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Това за свободното придвижване през граници хич не ми харесва....
  Демек турската армия на път за Румъния може да си влиза кога иска...

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#24] от ".":

  Няма никакво значение на тебе какво ти харесва. От значение е единствено НАТО да стане по-адекватен на рашистките заплахи.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 27. 27 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  [quote#9:"lz2"]
  —цитат от коментар 11 на schwimmwagen
  Щото НАТО няма нападателни оръжия ,нали ?!. Щитът е в лявата ръка, бухалката в дясната, работят в тандем.[/quote]

  НАТО има нападателни оръжия, ама не ги разполага под носа на Русия! А Русия ги разполага под носа на НАТО!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 28. 28 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#19] от "меншевик":

  Много внимателно трябва да се изговарят тези неща. Видно е, че близо 80 % от българското население е с много тежки левичарски увреждания. Споменаването на социализма предизвиква само умиление и въздишки по бай тошо. В нашите училища продължава да е забранено изучаването на комунизма и неговите престъпления.
  Изобщо, може да се каже, че засега сме късметлии, но при тази силно русофилска конструкция на управлението, вече се замислям - докога?

 29. 29 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Плащаме скъпия петрол, газ, ядрено гориво на Русия, плащаме скъпия ток на американските марици, хрантутим с европари и данъците ни цялата българска олигархия и накрая се храним едни други на русофили и русофоби.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 30. 30 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Скоро и Крим ще започне да пуши, като Кузя.

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  Много разумни мисли от г-жа Готемюлър , хубаво е и да се разберат мислите и за подходите за НАТО и като инструмент на международната дипломация, а не единствено като боздуган.
  Нека припомня на колегите от форума, че именно Готемюлър беше първата официална американска представителка присъствала на честването на жертвите от Хирошима през 2015 заедно с посланичката Каролин Кенеди.
  А че има бюрократично-политическа закалка е безспорно. Тя се измъкна още през 2014 от администрацията на Обама, където беше пом. секретар (зам. министър) в Държавния Депаретамент и зае позицията в НАТО.

 32. 32 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  Нищо ново.Геостратегически това е ролята на Крим !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 33 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#28] от "SSS":

  Конструкцията на управлението не е русофилска, а бандитска. Поради това то е петимно към руски корупционен натиск, който спъва развитието на България, но дотам. Социологията е ясна - над 50 процента са за НАТО и над 70 % за ЕС. Хората си знаят интереса. Въпреки огромните средства, които рашистката пропаганда влага у нас, засега търпят пълен провал.
  Така, че смятам, че въздишките по тато са при не повече от 10 % от населението. Горе долу електората на БСП.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 34. 34 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Иначе лелята ми направи лошо впечатление, след като Светослав Иванов по БТВ я попита дали е нормално без оповестени доказателства да се налагат санкции - по-точно случаите Скрипал и "химическата" атака в Дума, а тя му отговори - забавен въпрос???САЩ, Великобритания и Франция казаха, че разполагат с доказателства.Т.е. какви сте вие, та питате...
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Относно химическите атаки Джим Матис каза "Нямаме доказателства, но сме сигурни, че са те". Толкова за международния правово ред и демокрацията.

 35. 35 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1249 Неутрално


  Естествено, както друго да се очаква от милитаризирана сатрапия?
  —цитат от коментар 2 на EU defender


  Говориш за Щатите нали?
  Те са с 700 милиарда долара военен бюджет и корита във всяко море. Тъй де, свободата на корабоплаването бранят

 36. 36 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Тая жена от 10 години ни продава изхвърлени железа за луди пари.

 37. 37 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 284 Неутрално

  хубаво хортува Роуз, но в България няма кой да я чуе... за съжаление

  хибридките вият за "данък НАТО", обаче продължават да плащат най-скъпия бензин в Европа и с радост дават по няколко милиарда лева за чайници край БелеНЕ

 38. 38 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  По-късно тя е водещият преговарящ с Москва за договора за намаляване на стратегическите ядрени въоръжения. През 2006-2008 г. е директор на московския офис на фондация "Карнеги".
  ______________
  Еха, само не разбрах тази либерална кака, какви са и компетенциите да е зам.-генерален секретар на НАТО?
  Ако , НАТО не се разпространяваше на изток след разпадането на СИВ , нито украинците щяха да страдат за Крим, нито либертогларусите щяха да сънуват руски морпехи, които дебнат от всякъде!?
  Принципно Масква щом са си изтеглили контингента от Източна Германия и нямат мерак да го връщат, САЩ трябва да си съберат чукалата от цяла Европа и Косово иначе сценария върви към посланието на посланието на Роджър Уотърс в София:

  „Вие искате ли да се биете срещу руснаците? Аз не искам. Срещал съм се с руснаци и те са обикновени хора като мен и вас“.
  „Нима не искаме всички да живеем в мир? Аз искам. Моят народ също. Искате да започнем война с руснаците? Помните ли Втората световна война и какво успява да стори руският народ тогава?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 39. 39 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":

  Ти за профилактично почистване чувал ли си?

 40. 40 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#33] от "меншевик":

  🙂Голям оптимист си. Един референдум за излизане от НАТО, според мен, ще покаже доста изненадващи резултати. В момента под благодушния поглед на Тиквоча, се тестват настроенията на българина - Марешки, Сидеров известни социологически подразделения на Москва и БКП и това никак не е добре.Рупорите на Москва в БГ са все повече и никога не са били толкова силни....

 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2325 Весело

  Нормалният свят вижда милитаризираща и враждебна Расия и логично започва отново да се превъоръжава.Годините на равновесие и сътрудничество явно отминаха с акта на анексия на Крим....и света ТРЯБВА да отговори подобаващо!Нарцисизма и комплексарщината на Питин създават само линии на несигурност и конфликти.И нови предизвикателства....И нови грешни пари за оръжие!Но така трябва!
  —цитат от коментар 10 на Messerschmitt


  Е Россия ли има 1000 военни бази на всички морета и континенти?
  То и Хавайте още преди да ги анексира САЩ 1956г. са били огромен самолетоносач! Какъв е проблема?
  И как ще се отговори подобаващо ще се пишеш ли доброволец в войската на НАТО и ще умреш ли за такава либертокака като Роуз Готемюлър? А? Изглеждаш мотивиран само за писане на глупости!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 42 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2325 Весело

  До коментар [#5] от "НеКой":Аз нямам проблем да плащам за НАТО и искам да плащам повече. Ти като не искаш, матушката ти те зове.
  —цитат от коментар 21 на EU defender

  Не плащай бе, запиши се доброволец иди да ги чакаш на Тюленово руските агресивни Морпехи, само да не им извадиш букет цветя и да смениш ориентацията!

  Всъщност за сега заплаха и териториални мераци идват само от към Ердоган , ако САЩ и Росия дрънкат оръжия това е за оптимизация на продажбите на военна техника и оръжия! Иначе то е ясно ,че ако настъпят мечето по опашката ще берат много ядове!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 43. 43 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#40] от "SSS":

  Не съм оптимист, по-скоро се позовавам на излязлата неотдавна социология.
  А иначе - не се допускат референдуми по вече ратифицирани от страната ни международни договори. Допускат се референдуми само ако съответният договор все още не е ратифициран.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 44. 44 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Това за свободното придвижване през граници хич не ми харесва....Демек турската армия на път за Румъния може да си влиза кога иска...
  —цитат от коментар 24 на .


  Стига лъга, бре! Никой няма да минава през България без да ни е питал. Между другото през Първата световна война турската армия се би рамо до рамо с българската, когато матушката ти протегна миризливите си лапи и нападна България.

 45. 45 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Само дето не може да плува :)
  —цитат от коментар 14 на realguru


  Той плува, но на място :)

  I had a dream, Joe
 46. 46 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#25] от "disclosure":

  Превратите са вътрешна работа на всяка държава. Дори и да приемем, че бягството на Янукович в Русия е преврат, това по никакъв начин не дава основание за анексия на част от територията от Русия.
  И вие направихте преврат на 9.9.1944. И кво?
  Само че вашия преврат беше в полза на чужда държава, а не в полза на българския нарос, за разлика от украинския.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 47. 47 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Ами той Роджър Уотърс го каза много добре:

  https://www.youtube.com/watch?v=PblLOPwKMHI

  Американците са тези които дрънкат оръжие по целя свят. Не знам за държава която да не им е пречела, направиха латиносите свои подлоги, в Африка, Азия и Европа имат военни. Ние всички сме потърпевши заради имигрантите. Заради шепа самозабравили се богаташи, така наречен елит се сее смърт по цялата планета. Заради политически проблеми спретват войни.

  Колкото до госпожата, така наречената въртяща врата важи за хора без добра експертиза но с огромна лоялност за които винаги се намира някакво тихо местенце, да бъдат слушалка. Едно време им викаха доносници. Щом предпочита доносник вместо да си играе с внуци си е нейна работа, това обаче не може да ни бъде пример за подражание. Интересното е друго, толкова е наивна, че дори се хвали с това, тика ни заучени реплики от пропагандния си бюлетин и гледа победоносно, каточели е казала нещо много умно...

 48. 48 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 879 Неутрално

  90-те години, всички постъпиха глупаво с Русия!
  Сега берем плодовете от тая постъпка!

  Да разлая троловете!!
 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  UNITED EU UNION

  E, сега става ясно защо натофобите пощуряват
  секи път кога видят надпис "НПО"
  между ушите си ;)

  "Така че, когато в Белия дом има президент демократ, работя за него - започвайки с президента Бил Клинтън през 1993 г. като член на администрацията му. После работих за президента Барак Обама.

  Когато има президент републиканец, минавам през "въртящата се врата" и се връщам в неправителствения сектор.

  Така се случи да работя за фондация "Карнеги", за Международния институт за стратегически и международни изследвания. При последното ми преминаване през тази система попаднах в администрацията на НАТО на поста зам. генерален секретар."

 50. 50 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 958 Любопитно

  Сори Стрино,обаче ДЕМОКРАЦИЯ звучи ИЗТЪРКАНО, ИЗПРАЗНЕНО от съдържание!
  —цитат от коментар 6 на Вонин


  ДИКТАТУРА, обаче, е актуално?

 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  секи 4ти км

  Имате - харчите...
  Безстопанственост се нарича ;)

  Един истински мъж отхвърли Южния поток руски.
  В турско.
  Турски стана патокът.
  И кво?

  Плащаш или не за Южен?
  Само с рекет си обслужен?

  До коментар [#36] от ".":

  Тая жена от 10 години ни продава изхвърлени железа за луди пари.

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  секи 4ти км

  Самотно смотан вълк изпаднал в неприятности... ;)

  Драги, ако всички постъпват глупаво с теб,
  седни, па се замисли.

  До коментар [#48] от "lone_wolf":

  90-те години, всички постъпиха глупаво с Русия!

 53. 53 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1908 Весело

  "Руснаците инсталират въоръжение, включително ракети с голям обхват, в Крим. Някои колеги в НАТО дори говорят, че сякаш насред Черно море се е появил огромен самолетоносач със стърчащи във всички посоки оръжия."Ами ако Крим беше оставен в ръцете на бандеровците сега там щеше да има американски оръжия насочени към Русия и това разбира се щеше да е демократично и миролюбиво като разширяването на НАТО създадено да възпира СССР, който отдавна го няма!
  —цитат от коментар 12 на Julian Mall


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 54. 54 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Въпросът е защо САЩ не направиха нищо срещу анексията на Крим, освен смешните санкции срещу няколко руски олигарси?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":
  "Данък НАТО ще се увеличава, ясно е."

  Няма данък НАТО. Има средства за отбрана , които ги дава всяка държава.
  Има данък Русия , който данък плаща само България , заради продажните си политици.

 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  "Повратният момент бе 2014 г., когато Русия завзе Крим и започна да дестабилизира Донбас....."

  А бабето забрави ли 5-те милиарда за Майдан с бисквитки или се прави на ударена. Крим бил станал самолетоносач?!! Че тя цяла Британия от години е непотопяем самолетоносач. Непотопяем - условно казано. То и Китай си прави непотопяем на едно екзотично място. Каквото повикало, такова се обадило. Но истината е че тая не сме я викали и по-добре да не се вясва тъдява. Определено не изглежда симпатична, въпреки че знае руски. Впрочем отде знае руски? Янките да се разчекнат даже, руски не могат да научат.

 57. 57 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  секи 4ти км

  Обезпокоително :(

  Успокоително:
  Не може да мине през Босфора.

  Безпокоително:
  Договорът Монрьо такива не знаел.
  Ще намери вратичка?

  "Роуз Готемюлър, зам.-генерален секретар на НАТО:
  Крим заприличва на огромен самолетоносач"

 58. 58 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#56] от "Judjuk":

  Как можа толкова глупости да изпишеш в един пост?

 59. 59 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":
  "Дано войната се размине"

  Опорката да плашите с война се изтърка. Русия е толкова слаба , че с една Чечения не можа да се справи. Сега и плаща всяка година десетки милиарди репарации.


 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  Иначе лелята ми направи лошо впечатление, след като Светослав Иванов по БТВ я попита дали е нормално без оповестени доказателства да се налагат санкции - по-точно случаите Скрипал и "химическата" атака в Дума, а тя му отговори - забавен въпрос???САЩ, Великобритания и Франция казаха, че разполагат с доказателства.Т.е. какви сте вие, та питате...
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Мен пък ми прави лошо впечатление Светослав Иванов да задава тъпи въпроси. Светослав е млад човек , но с промит мозък. Такива са повечето български журналисти. Не вярва на САЩ, Франция и Великобритания, които твърдят , че имат доказателства ,но вярва на лъжливата Русия , която твърди , че нямало доказателства.

 61. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#25] от "disclosure":
  "Тьотката ......"

  Ако не знаеш, Тьотки ги наричат руските жени на средна и над средна възраст. Руснаците така ги наричат. Руски термин.

 62. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  "Не вярва на САЩ, Франция и Великобритания, които твърдят , че имат доказателства ,но вярва на лъжливата Русия , която твърди , че нямало доказателства."
  До коментар [#60] от "tacheaux":

  Доказателства когато има се показват.

 63. 63 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#9:"lz2"][/quote]

  Това като специалист по оръжията ли го заявяваш или имаш строго секретна информация, защото Путин в интервю на ZOOM съвсем друго каза

 64. 64 Профил на Amico
  Amico
  Рейтинг: 622 Неутрално

  "И накрая нещо особено актуално за Европейския съюз - колко здрави са мостовете, колко издържливи са пътищата, за да понесат преминаването на тежко въоръжение. "

  Тук много се притесних. Пътищата ни може да издържат едно преминаване, но след това ще остане ли път??? И натовците като преминават през дупките какво ще си мислят? Тука война ли е имало? И какви натовци сме? Молим врага(Русия) да ни ремонтира МИГ-овете с които ще защитаваме територията на ЕС. Ако се наложи с ръждясалите МИГ-ове ще воюваме с врага. Егати натовците.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 65. 65 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz2":

  да бе забравих,че си завършил уест пойнт и си най=добрият анализатор на сателитни снимки и знаещ,в коя точка на света,всяка държава какви бойни глави има?ами да те питам професоре ,на Турция натовски съюзник за какво са й руски ц=400 ,от кой ще се пази от продавача ли?

 66. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Има нема СССР или нема... туй добре.

  Работата е там, че Ленин е немски култ ревностно (въз под зад) приет
  па рускаму. Преди това, така, култът Маркс. И Энгелс.

  За източните немци Мавзолей на красна площадь e своего рода
  Светиня Мека.

  Там (на красната площадь) Маркс не тачат славородно
  (като в СССР - угодно).

  Энгелс никакъв го няма да обира вечна слава.

  Ленин държат май в епруветка.
  Срам позорен! Чия сметка?

  Ето защо източните немци (т.нар. ГДР)
  точат зъби да вземат Азия ;)

  До коментар [#12] от "Julian Mall":

  "Руснаците инсталират въоръжение, включително ракети с голям обхват, в Крим. Някои колеги в НАТО дори говорят, че сякаш насред Черно море се е появил огромен самолетоносач със стърчащи във всички посоки оръжия."

  Ами ако Крим беше оставен в ръцете на бандеровците сега там щеше да има американски оръжия насочени към Русия и това разбира се щеше да е демократично и миролюбиво като разширяването на НАТО създадено да възпира

  СССР, който отдавна го няма!

 67. 67 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 879 Весело

  До коментар [#52] от "dnevnikar":

  Ха-ха-ха!
  Забърши пяната от устата си!

  Тогава на Русия не трябваше да се изпращат "Ножки Буша", а нещо друго!
  Ако бяха оставили Украйна да е ядрена сила, Жужи щеше да е с разкапал се ботокс!

  Да разлая троловете!!
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#60:"tacheaux"][/quote]

  Ха ха ха майтап да става. До там я докараха нашите журналисти, че никой да не ги зачита

 71. 71 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1011 Весело

  Бабат се уплашила! Ако нещо и се случи, Путин ще е виновен!
  Сега "сериозно"! От НАТО искат да плашат врага с такива бабета! Е нЕма да им се получи!
  Тая през живота си не е виждала самолетоносач от близо! А би се уплашила и от кухненски паяк!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 72. 72 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 870 Весело

  "По брой на жените в униформа България е девета от 29 страни членки и това е нещо много, много добро. Защото не бива да забравяме, ......"

  ....че България има армия , която не може да напълни и едно стадионче на провинциален град , че няма пари за нормални заплати на платена армия , че няма и кандидати за военнослужащи . А при това увеличение на женския състав , МОЖЕ да се стигне до възпроизводство на евентуални войници .

 73. 73 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 327 Весело

  До коментар [#58] от "tacheaux":

  аз съм оптимист,този ,,Judjuk" може да пише още повече дивотии,е има опасност да му потече кръв от носа от напрежение ако с осъзнае каво твори

 74. 74 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Имате много добре обучени части, които предоставяте, включително тези за специални операции, доказали се в Афганистан и на други места. "

  Българските войници заприличаха на българските медицински сестри и лекари , които навремето " участваха с мисии "в Либия , Иран и много други развиващи се страни , със същата цел - да понаправят повечко пари . И за тях също се носеха на върни признанията за висок професионализъм и висок морален дълг за поети ангажименти . Докато ... Продължението и за двете категории участници в"мисии" го знаем всички .

 75. 75 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Повратният момент бе 2014 г., когато Русия завзе Крим и започна да дестабилизира Донбас, а хората забравят че по същото време "Ислямска държава" превзе Мосул в Ирак. Иначе казано, имахме увеличаване на насилствения екстремизъм и осъзнахме, че ще трябва да се захванем с още една битка."

  Бих казал , че г-жата откровено лъже , но не си го позволявам - все пак е дама . Повратния момент , за който говори , не започва от Русия , а от САЩ със съсипването и разкостването на Югославия . Милошевич в една своя реч пред съда в Хага спомена , че на делото ще изложи факти , около които са дискутирали за бъдещето на Югославия в Дейтън . Става дума за обещания , давани на Сърбия преди разпускането на Югославия . Уви , Милошевич взе , че скоропостижно умря и до изложение на факти не се стигна . Нататък беше лесно - виновен за всичко е Милошевич . За американците беше лесно и да омесят тесто за изпичане на една нова държава Косово . присъствието на ВОЙСКИТЕ НА КФОР на терена . . И нямаше как РУСНАЦИТЕ В КРИМ И ДОНБАС да не се възползват от създадения прецедент от съда в Хага и да не спретнат един КОСОВСКИ референдум и да постигнат същия резултат . Затова и НИКОЙ до сега не е сезирал съда на ООН. А креатурата на САЩ ИДИЛ завзе Мосул ,защото така диктуваха интересите на чичо Сам Госпожата плаче на чужд гроб . Осъзнава го , но не го признава .

 76. 76 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Подготвяйки се за визитата ми тук, видях, че българската икономика расте, безработицата значително намаля и БВП се увеличава. "

  Още една ПАРТНЬОРСКА куртоазна похвала , която ще се капитализира като "външна оценка " във всички телевизионни изяви на Простия и на антуража му . Но г- жата нищо не казва , за огромния скок , който е направила България в разгрома на бедността . Дължащ се на бързото развитие на икономиката с
  двуцифрени проценти - някъде към петнайсетина .Китай ряпа да яде .

 77. 77 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Руснаците инсталират въоръжение, включително ракети с голям обхват, в Крим. Някои колеги в НАТО дори говорят, че сякаш насред Черно море се е появил огромен самолетоносач със стърчащи във всички посоки оръжия. "

  Е , няма как в двора ти разни келеши да сииграят на апаши и стражари , , да ти пречат да си четеш вестника и ти да не им хвърлиш някоя и друга пиратка . От които да се разпищят от уплах . Бабата добре обяснява , но не казва ЗАЩО руснаците са направили ракетен таралеж . Като сигурно един от бодлите сочи и към София . За всеки случай ...

 78. 78 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 870 Неутрално

  . В началото на 90-те години имаше период на огромна нестабилност и бедност за руснаците и като президент Владимир Путин им даде нова стабилност и бърз икономически растеж. $

  Е американката добре е разбрала защо избират Путин с 76 %. Време е да го разберат и ония българи от осемдесетте процента .

 79. 79 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Вярно, че крайна сметка руснаците са тези, които трябва да решават кой и как да ги управлява, но също така разпадането на бившия СССР изигра ключова роля да се окажем всички в ситуацията, в която сме днес."

  Но също е вярно , че за разпада на СССР ключова роля изигра Америка и нейния главен актьор Рейгън и второстепенния Горбачов .. Който разбиха установения от незапомнени времена постулат - Силата сила въздържа . Плачете сега , неразбрани . .

 80. 80 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  “Когато има президент републиканец, минавам през "въртящата се врата" и се връщам в неправителствения сектор. “
  Хахаха! Ами те май-комай всичките са така ! Слязат ли от правителствената сцена, нпо-то майка пак си ги поема!

  Мърфи е оптимист!
 81. 81 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  “В него не става дума само за създаването на механизираната бригада в Румъния с българско участие, но и обсъждаме какви военноморски и военновъздушни способности трябва да бъдат разположени.”
  ====
  Кои сте вие, че ще се чудите какво още да разположите? Разполагайте си го у дома, а не се разполагайте тук, все едно,че сте си у дома! Първо си търсихте с “коалиции на желаешите” кой да ви легитимира войните, сега тръгнахте да търсите и кой да ви ги финансира!

  Мърфи е оптимист!
 82. 82 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#36] от ".":

  Какви железа пък сме купили? Нали още плащаме данък Русия, и ремонтираме скапаните руски таралясници, които са непригодни за мисии в НАТО

  Birds of a feather flock together.
 83. 83 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#28] от "SSS":

  Добре е че се замисляш, няма да е за дълго!!! :-)

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 84. 84 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#82] от "Xumpomo name":
  За протокола: ьитри патки няма! Те се имат за хитри, светът ги има за това, кпоето са - патки!

  Мърфи е оптимист!
 85. 85 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Когато европейския съюз по отбрана стане факт, ще трябва да се съобразяваме само с вътрешно европейските боричкания, не и с атлантическите амбиции и тактики, относно световната доминация.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 86. 86 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#27] от "lz2":

  Все още ли някой не разбира защо крим бе анексиран?
  Защото ако не беше анексиран, сега там щеше да има американски самолетоносач.
  За мен е горе долу еднакво, но руснаците щяха да са най-големите тъпаци и за посмешище, ако го бяха допуснали.
  Колкото до противоракетния щит в европа, ако руснаците искат да ни ударят, поради някакви неведоми причини, не е ясно колко бързо ще сработи.
  Противоракетния щит в европа е за ранно прехващане на ракети, насочени към сащ

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK