Проф.Тодор Кръстев: Скъсаната връзка с експертите ражда смайващо невежество на високите нива

Проф.Тодор Кръстев: Скъсаната връзка с експертите ражда смайващо невежество на високите нива


Проф. арх. Тодор Кръстев - почетен член на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС) и почетен президент на ИКОМОС - България, получи неотдавна руската награда "Комеч". Призът, основан от научни институти, университети и граждански сдружения на "градозащитници", е наречен на Алексей Комеч (1936-2007) – водещ международен изследовател на древноруската и византийската архитектура, пазител на културното наследство в Русия. Журито посочи заслугите на проф. Кръстев за опазването на световното наследство в Санкт Петербург, московския Кремъл, Новодевичия манастир, Ферапонтовия манастир, Соловецкия архипелаг, Ярославл.


При връчването на премията сте представен като най-опитния, авторитетен и търсен специалист на ИКОМОС за Русия и е подчертан приносът ви като последователен борец за автентичност против произволните "възстановки" и фалшифицирането на истинското наследство за сметка на ефектни копия. Кои ваши намеси за опазване на руски паметници смятате за най-важни?


- В моята експертна дейност по световното наследство представлявам ИКОМОС, от чието име експертните доклади се изпращат в ЮНЕСКО за подготовка на решенията на Комитета за световно наследство. За последните 18 години съм провел 30 експертни намеси по 1/3 от руските световни културни ценности (общо 17). Ще посоча случаи, които ми носят особено удовлетворение. Например за мен е голяма чест, че имам принос за включването на Ферапонтовия манастир в Списъка на световното наследство (2000).
Ферапонтовият манастир, световно наследство, съхранен в пълна автентичност

Ферапонтовият манастир, световно наследство, съхранен в пълна автентичност


В Санкт Петербург по време на мисията ми през 2009 бе успешно преодоляна заплахата за изграждането на 500-метровия небостъргач "Охта" на "Газпром" в историческия център, както и бе отхвърлено решението на местните власти за силно съкращаване на защитената зона на ценността. Бях председател на международна експертна група (2011-2013), която прецизира границите и компонентите на ценността, приети впоследствие от комитета. В московския Кремъл на консултативна мисия през 2014 отхвърлих намерението за "възстановка" на два манастира, разрушени през 1929-1930, за които липсва "пълна и детайлна информация" (стриктно изискване на конвенцията от 1972). Предложих на тяхното място да бъде създадена първата археологическа зона в Кремъл, която да експонира неговата богата историческа стратификация. Сега в Москва видях, че предложението е успешно осъществено. През 2014 в друга консултативна мисия подкрепих проекта на студиото "Дилър, Скофидио и Ренфро" (САЩ) за създаване на парка "Зарядие" в буферната зона на ценността. Днес паркът е факт, от него се разкрива пълната красота на кремълската панорама.


Паркът "Зарядие", с изглед към Кремъл

Паркът "Зарядие", с изглед към Кремъл


През 2013 и 2015 мисиите на ИКОМОС установиха, че уникалният културен пейзаж на Соловецкия архипелаг е застрашен от строителна инвазия. ИКОМОС препоръча мерки за подобряване на юридическата защита, градоустройството и управлението на ценността. Предложих да бъде отхвърлен неадекватният проект за музеен комплекс, който застрашаваше централния манастирски ансамбъл. След неколкократно връщане на неподходящи проекти (2013-2016) накрая Русия предложи превъзходна идея за дискретно пейзажно решение и адаптиране на съществуващи сгради за културни функции. В цялата тази практика има нещо, което ме радва. Обикновено моите доклади са остро критични, често те отхвърлят намерения на властите и предлагат нови решения. Въпреки това никога не съм бил възприеман като злонамерен, моите съвети – респективно препоръките на ИКОМОС, са били възприемани с уважение.


Кои са вашите съмишленици в Русия?


- Винаги съм бил респектиран от силния руски експертен капацитет в областта на културното наследство, представен от мрежа специалисти, изследователи, академични преподаватели, мислители и защитници. Премията "Комеч" е основана именно в тези среди. Възхитен съм от мощната гражданска енергия на "градозащитниците" в Русия: общностите на ВООПИК (Всерусийско общество за защита на паметниците на историята и културата), ИКОМОС - Русия, АРХНАДЗОР за наследството на Москва - през 2010 участвах в техен митинг в Москва при минус 30-градусов студ против проект за изменение на Закона за културното наследство, който впоследствие бе оттеглен. По повод на небостъргача "Охта" в Санкт Петербург се срещнах с негови убедени противници като големия руски кинорежисьор Александър Сокуров, директора на Ермитажа Михаил Пиотровский и много други. Важно е, че този кръг от съмишленици непрекъснато расте. Сега в Москва ме поканиха да изнеса лекция в тяхното "Училище за наследството" – много интересен културно-просветителски проект, отворен към най-широка аудитория. Когато гледах озарените лица на участниците в церемонията по връчването на премията, наистина ги чувствах като скъпи съмишленици.


При връчването на премията е отбелязано, че мисиите ви са имали значение за образованието на властите, отговорни за опазването на наследството, както и че сте "отворили очите на чиновниците" за световното наследство. Можете ли да се похвалите с подобни успех и у нас?


- При всяка моя мисия настоявам да се срещна с всички участници в системата за опазване: централни и местни власти, жители и ползватели на ценности, религиозни общности, експертни организации и граждански сдружения. В резултат тези срещи се превръщат наистина в образователен процес. В тях се стремя да осъществя връзка между гледната точка на политика и тази на експерта. Понякога чувствам, че тази връзка се къса. Разбира се, тук действа и принципът, че никой не е пророк в собствената си страна. Несправедливо е, но думите на външния експерт имат по-голяма тежест. Руски колеги ми казват: "Вие сте много важен за нас, помагате ни за това, което ние защитаваме."


Впрочем този принцип важи и за България. Българският експертен потенциал е също много силен. Тук се чувствам всред много съмишленици, наскоро обединени в общността "Форум културно наследство". Но днес връзките между политиците и експертите в областта на опазването у нас са крайно нестабилни: за паметници се вземат непрозрачни политически решения, липсва експертен дебат, експертни мнения се игнорират. Възможно е руските власти да се вслушват в моите думи, но не и българските – тук съм местен експерт, следователно не съм пророк, нали? Дори неотдавна мастит представител на българските културни власти, засегнат, че не споделям неговата теза за "крепости до зъбер и църкви до керемида", обяви, че съм "пълен невежа" в областта на културното наследство, за него в Москва и Санкт Петербург изобщо не са чували. Но проблемът далече не е личен. Скъсаната връзка между експерти и политици ражда смайващо невежество на високи политически нива за същността на опазването. Наскоро чух по телевизията депутат, член на Парламентарната комисия за култура и медии, убедено да говори за "ремонт" (вместо консервация и реставрация) на паметниците и да предлага те "да се съборят, да се изчистят и да се изградят наново". От такова невежество следват неадекватни решения, калпави закони, погрешни стратегии, които в крайна сметка поразяват културните ценности.


Казвате, че България не е единствен пример с бутафорни реконструкции на старини. На какво се дължи тази тенденция?


- Възстановяването на Царевец през 80-те бе чисто политически акт - "да се вдъхне вяра във възхода и предстоящото величие на българската държава". Другаде е в ход наивният стремеж към "възстановяване на историческата справедливост" (разрушеният през 30-е години Успенски събор в Ярославл е изграден почти два пъти по-голям от оригинала) или е проява на популизъм (почти изцяло измисленият дворец в Царицино край Москва). У нас днес причините са по-скоро икономически: желание за по-бързо усвояване на европейски фондове с прости за изграждане крепости от бетон "до зъбер" вместо професионална реставрация; илюзорни мечти за "културно-исторически туризъм" всред бутафорни копия; събаряне на паметници и тяхното преизграждане, изменени според интересите на собствениците, и пр. Каквито и да са причините, трябва да се разбере, че това е пагубно за културното наследство. Автентичността е негово ключово качество. Ако я нарушим, бъдещите поколения ще изгубят доверие в неговата истинност – кое е средновековен оригинал и кое е дело на "най-големия архитект в България" от 21-и век?


Какво да се прави?


- Властите трябва да осъзнаят, че опазването е сложен и деликатен процес, който изисква висока експертност, съобразена с международно приети принципи. Дилетантството тук означава смърт за паметника. Затова, на първо място, трябва да бъде укрепен главният експертен орган на държавата в тази област – Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), който сега е в плачевно състояние. Властите трябва да осигурят ролята на експертите във всички фази на опазването: проучване, стратегическо планиране, проектиране, експертен дебат, консервационни дейности, социализация, управление. Това би дало шанс да се преодолее невежеството по отношение на опазването, да се "отворят очите" на политици и чиновници.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "...с прости за изграждане крепости от бетон "до зъбер" вместо професионална реставрация; илюзорни мечти за "културно-исторически туризъм" всред бутафорни копия; събаряне на паметници и тяхното преизграждане, изменени според интересите на собствениците, и пр. Каквито и да са причините, трябва да се разбере, че това е пагубно за културното наследство. Автентичността е негово ключово качество. Ако я нарушим, бъдещите поколения ще изгубят доверие в неговата истинност – кое е средновековен оригинал и кое е дело на "най-големия архитект в България" от 21-и век?""

  Хубаво е самата истина да бъде прочетена от ръкопляскащите на Божидар Димитровите поражения върху българското археологическо наследство.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5743 Неутрално

  "Усвояване" и корупция...
  Съчетани правят чудеса...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Набива се на очи думата невежество, редом с думите политици и чиновници. Накратко - лакърдиите и дребните тарикатлъци не помагат, нужен е професионализъм и отговорна държавна политика.

 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Така е, защото заемайки висок пост, някои хора си мислят, че знаят всичко, нещо, което е невъзможно. Добре е преди да се вземе решение, преди да се предложи закон или промяна в закона да се направи консултация с експерти, пък и обществено обсъждане.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Скъсаната връзка с експертите ражда смайващо невежество на високите нива"

  - От кадър на ЮНЕСКО а ла Бокова какво друго може да се очаква. В Европа старата политическа класа в лицето на Фийон и Меланшон е пренебрегната в избори. Процесът е в ход и у нас - "старата политическа класа в лицето на Иван Костов и Георги Първанов" /Плевнелиев/. Предприемат се мерки и срещу офшорната им, олигархична икономика.

 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Ха-ха-ха. Ферапонтовият манастир не е опожарен от болшевиките защото просто е напрвен веднага на склад за продоволствие и боеприпаси и така 20 и повече години . Иначе щяха да му ударят огнивото още 1917 г както хиляди руски църкви и манастири. Само за това е оцелял, не от кутурата на валенките. А иначе аз не бих приел никакви награди от НеоСъветска Русия докато всчики събрали се на събитиети не скандират 30 минути ' Не сме получлили азбуката от сърбите (както си пишат рашките по форумите им), а от българите'.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 7. 7 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Велика мисъл в заглавието, останала от соца теория и практика. А какво правят невежи хора по високите нива. Но така сме свикнали вече 70 години - на високите нива наши, послушни хора, назначени като благодарност за минали, настоящи и бъдещи услуги от тях или от препоръчалите ги.
  Отврат! Отврат!

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3584 Любопитно

  До коментар [#5] от "plebs":

  . В Европа старата политическа класа в лицето на Фийон и Меланшон е пренебрегната в избори
  ======
  Последиците от това политическо пренебрежение , ще ги наблюдаваме тепърва ! Франция, прекалено бързо изостави "старите пушки" в политиката ....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  До коментар [#1] от "gmbh":

  "Божидар Димитровите поражения върху българското археологическо наследство."

  Ако Божидар Димитров, Вежди и останалата шайка мошеници и шарлатани просто бяха ОТКРАДНАЛИ тия пари, които погребаха в бутафориите си, щетите щяха да са много по-малки.

  С построените БЕЗОБРАЗИЯ от итонг и гранитогрес те правят България за смях пред света.

  Никой уважаващ себе си западен турист, идващ от автентична историческа среда с ИСТИНСКИ забележителности, няма да даде и грош, за да бъде баламосван с вампири, ресторантски отпадъци (като "пръста" на Йоан Кръстител, "ключицата" на Мария Магдалена), бутафорни крепостни стени и пр. идиотщини.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  "Проф.Тодор Кръстев: Скъсаната връзка с експертите ражда смайващо невежество на високите нива"

  Грешите, уважаеми професоре. Тези, които днес заемат високите нива са невежи не защото са скъсали връзката си с експертите. Те са си невежи по рождение. И то наистина смайващо невежи.

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  "в ход е наивният стремеж към "възстановяване на историческата справедливост" (разрушеният през 30-е години Успенски събор в Ярославл е изграден почти два пъти по-голям от оригинала) или е проява на популизъм (почти изцяло измисленият дворец в Царицино край Москва). "

  В Русия всичко е измислено , фалшиво, бутафорно, лъжливо. На нищо не можеш да имаш доверие.

 12. 12 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  "...щетите щяха да са много по-малки.""
  +++
  Без съмнение.
  Постфактум са интересни(така да се изразя) ръкопляскащите и съгласните с безумството. Те, какво получиха заради едното криворабрано патриотарство.
  Баламосването на чужденци/туристи приключи преди да е започнало и няма как да е иначе. 13. 13 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Факт е че по високите етажи на властта цари невежество, гарнирано с рядка простотия и на моменти лошотия. За съжаление в някои будителски институции също е така.

 14. 14 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  И да забравих на всички книжни честит празник.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  До коментар [#11] от "tacheaux":

  "В Русия всичко е измислено , фалшиво, бутафорно, лъжливо."

  Онова с възстановената църква В ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ РАЗМЕР е уникално. :))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#1] от "gmbh":


  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Шибаният Божо и Веждю съсипаха Института за паметници на културата, защото не бяха съгласни с чàлгата. От 1000 специалисти ,сега са 40.Днес е време не да празнуваме ,а с едноминутно мълчание да почетем гибелта на науката ,културата и просвещението.

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#10] от "Един препатил":

  Да, ама мат`ряла си ги харесва и си ги преизбира...! За какво са им на хората, някакви смотаняци с очилца, дето си губили времето, че да учат по университети, ами не са изкарали една милиционерска школа...?!
  Остави ги тия интелигенти и тая култура. Хората, друго искат...! :)

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 746 Весело

  То па едни експерти...

 19. 19 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Скъсаната връзка с експертите ражда смайващо невежество на високите нива"

  Браво! Синтез на всичко, което се случва в България през последните 20 години. По-кратко и синтезирано обобщение не съм чувал. Неграмотните ще оправят образованието, неуките ще вдигат на крака науката, простаците ще съживяват културата. Боже, пази България!

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално

  Вие ходете да пазите историческото наследство на руснаците, а тука оставете Божидар Димитров да строи дворци и замъци.

 21. 21 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Вие ходете да пазите историческото наследство на руснаците, а тука оставете Божидар Димитров да строи дворци и замъци.
  —цитат от коментар 20 на Роси


  Точно.
  https://www.youtube.com/watch?v=E4kdmf-dM0EТе толкова са опазили и росийското и какво значи росийско. Тогава Росия е била европейска империя и културата и е била европейска , тия какво опазват?
  Родната къща на Ленин ли у Кукушкино??

 22. 22 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  А , да , и се пишат експерти. Да ги питали требвало.
  Абе , да се питат , неграмотници , за които света и живота запо1ва от залпа на Аврора ли??

 23. 23 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 229 Весело

  Aй,ай
  думата "експерт "( тези които гордо се назовават така) винаги ми напомня за документала на Josh Freed "The trouble with experts "

  I mingle with my peers or no one,and since I have no peers,I mingle with no one
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK