Арбористът Димитър Захариев: Изрязването на короната на дърветата ги убива

Димитър Захариев

© Георги Кожухаров

Димитър ЗахариевАрборизмът е науката за поддържане на дърветата в градска среда. А също и професия, която набира популярност в България и има важна мисия: грижа за дърветата в града. В Австралия, Нова Зеладия, САЩ и Германия арборизмът е широко практикуван. За призванието си, за рисковете и правилата в арборизма, както и за спецификите на работното място разговаряме с един от първите арбористи у нас – Димитър Захариев. Той има сертификат по специалността от Германия и от Полша - там е изучавал не само височинно катерене по дървета, а и биологията и начина на работа по тях.


Арбористът (произходът на думата идва от латинското название за дърво: arbor) трябва много добре да владее техниките за катерене и спускане на алпинистите, да пази баланс по специфичен начин, докато върши основния си ангажимент - да се грижи и спасява дърветата около нас. Този вид катерене е едно от най-сложните, казва Димитър Захариев.


Арбористът Димитър Захариев: Изрязването на короната на дърветата ги убива

© Личен архив


Защо градските дървета трябва да се поддържат? Има ли разлика в подхода с грижата за дърветата в гората?
– Най-важното е дърветата в града да се поддържат, за да са безопасни за хората.
Горските служители работят в много по-големи мащаби - на макрониво трябва да поддържат огромни пространства с дървета и да се грижат за благосъстоянието на гората. Там концентрацията на хора е много малка и не е толкова важно дали има сух клон, който застрашава някого. Но в града нещата са различни, защото ако вие минавате с детето си всеки ден под това дърво или паркирате там колата си, ви засяга пряко то да е безопасно.


В града ценим и естетическата красота на дърветата. Арбористът се обучава да се грижи за едно дърво от самото му засаждане. Обичайно той го засажда, грижи се за него и го оформя докато расте и с годините се грижи за него и като голямо. На Запад тази професия често има наследствена приемственост.


Какви видове дървета е добре да се садят в града?


– Ясени и чинари са много подходящи. А също и дъбове, те са изключително здрави и стабилни, освен това са и много красиви. Нашите състезания по катерене ги провеждаме точно на такива дървета - обширни.


Арбористът Димитър Захариев: Изрязването на короната на дърветата ги убива

© Личен архив


В България вие като арбористи с кого работите – с общини или с частни лица?


Реално основните ни клиенти са частни лица. Те са отговорни за дърветата в двора си, за безопасността на останалите в съседните дворове. Все повече към нас се обръщат не само за премахване, но и за поддръжка. Доскоро основната ни работа - 90%, да кажем, беше свързана с премахване.


Арбористът Димитър Захариев: Изрязването на короната на дърветата ги убива

© Личен архив


Но нали собствениците нямат право да решават да премахват дърво в двора си?


– Имат право само с разрешение на общината, която преценява дали дървото застрашава безопасността на гражданите. Срещал съм много разрешения, но и много откази от страна на общината. Практиката е да отиде квалифициран еколог, който да прецени дали трябва дървото да се реже. И това става въпреки намеренията на собственика. Санкциите за рязане без разрешение са много големи – от 3 до 5 хил. лв. – не само за собственика, но и за този, който е отрязал дървото.


Ние отказваме да режем дърво без разрешение от общината, не бих поел риска чисто административно и финансово. Хората трябва да внимават какво засаждат и да се консултират със специалисти. Ние също извършваме и предварителна експертиза, изследваме дървото.


А Столичната община обръщат ли се към вас и за какво?


– От Столичната община обикновено се обръщат към нас, когато има проблем с конкретно дърво. Ние имаме много препоръки, но общините имат малко финансови възможности. Арборизмът е високо рискова професия и е много скъпо платена, не само като заплащане за труда, а и за заплащане на разходите.


Общините ни търсят, когато нещата са наистина сериозни. Напоследък диапазонът им се разширява, търсят ни при сложни дървета. С една от столичните общини работим сега по наполовина изкоренено иглолистно дърво във вътрешен двор, което е наклонено и по него катерач не може да се изкачи. Оказа се, че няма друго решение, трябва да бъде премахнато. Наеха ни като изпълнител по премахването му, защото е изключително опасно. При иглолистните е характерно кореновата система да е разширена, без централен корен. Така при по-силен вятър и сняг се случва често да се накланят на една страна и дървото става нестабилно.


Това дърво е показателно за ролята на арборизма. То е посадено на място, неподходящо за него. Между много сгради се е мъчело да достигне до светлина и е израснало много високо, което го е направило нестабилно. Този грешен избор на дърво в града е създал изключителни технически затруднения, високи финансови разходи за премахването му и страхотно предизвикателство за нашите възможности. Точно тук се намесва арборизмът - ако при засаждането общината се беше консултирала с нас, щяхме да ги посъветваме да не го садят там.


Арбористът Димитър Захариев: Изрязването на короната на дърветата ги убива

© Личен архив


Все повече се обръщат към нас и към наши колеги от Асоциацията на арбористите, когато има нужда от поддръжка на паркове. Държавата все повече се опитва да се грижи за безопасността на гражданите. След последния инцидент с жертва от паднало дърво имаше голяма инициатива от страна на Йорданка Фандъкова.


Как работите със Столичната община и различните общини?


– В България няма нормативни документи за нашата работа – както за биологичната, така и за технологичната страна на работата. Затова от Столичната община се доверяват на нашите чуждестранни сертификати, което като първи стъпки е правилно.


Ние имаме много добра комуникация с общината, както и конкретно със "Зелени системи". Викат ни за неща, които смятат, че надвишават капацитета на фирмите, с които работят чрез обществени поръчки. Обикновени става дума за озеленяващи фирми, които се занимават с озеленяване на градски пространства и поддръжката им. Но експертизата им за поддържане на дървета на височина е много малка и затова се обръщат към нас.


Работим за отделни общини и квартали. Поддръжката на някои част от столицата са поверени на дирекция "Зелени системи", други – на съответните общини и кметове. Двете неща са свързани и имат обща цел, но нямат добра комуникация помежду си. Все повече кметове се обръщат към нас, например сега работим с властите на кварталите "Лозенец" и "Възраждане".


Как се поддържа и реже едно дърво според принципите на арборизма?


– Зависи от редица неща как се поддържа едно дърво. Първо зависи от дървесния вид. Ако става дума за дъб, е едно, защото е масивен, тежък и по-твърд. Ако е липа - подходът е съвсем друг, защото тя е много по-лека. Арбористът трябва да познава дървесните видове, специфични за региона, в който работи.


Арбористът Димитър Захариев: Изрязването на короната на дърветата ги убива

© Личен архив


Дъба можем да го подкастрим и да намаляваме короната. Но при бора това не може да стане, кастренето при иглолистните е противопоказно, ако не искаме да ги убием, разбира се. Защото короната им остава от началото до края на живота им една и съща.


Може ли да посочите основните правила за поддръжката на градските дървета?


– Най-простите правила може да се резюмират така: короната на дървото трябва да се поддържа във формата, която максимално отговаря на биологично зададената форма на дървото. Например иглолистните растат с корона конус и е хубаво да не се опитваме да ги правим кръгли. Няма смисъл, това само ще вреди на дървото; тази форма се поддържа по определени правила – клони, които сочат навътре към короната се премахват, между самите клони вътре в короната трябва да има достатъчно въздух, да не са на гъсто; при кастрене клоните трябва да се режат по специален начин, за да не остават чепчета, които да умират и да загниват, да стават храна за гъби и бактерии.


Как ще коментирате масовата практика да се изрязва изцяло короната и да се остави само ствола на дърветата. Опасна ли е тя за дърветата?


– Това не е опасно за дърветата, това е пагубно и ги убива. Аргументът, че всичко е наред, защото след това те постепенно се раззеленяват, е погрешен. Всъщност дървото се опитва да компенсира смъртоносното нараняване, раззеленява се и вади нови клони, но структурата им връзка с короната е много по-крехка. Буквално може да се сравни с едно обезглавяване на пиле, което тича пет минути след като вече е обезглавено. Дървото живее още десет години след това, но в сравнение с естествената продължителност на живот на един ясен например – 200 години, 10 години е несравнимо малко. А и то няма да живее десет години, то ще умира десет години.


В Щатите и в други европейски държави тази немарливост при работа се наказва с административно наказание. Глобите са чудовищно високи. Има правила, по които тази работа се извършва. Според американеца Алекс Шиго (Alex L. Shigo), чиито трудове се считат за Библията на арборизма, подобно обезглавяване на дърветата може да бъде направено само когато те са много млади, тогава съкращаването на живота им е незначително, но ако се направи в зряла възраст, е пагубно.


Нали и тук експерти я правят тази поддръжка. Защо не спазват тези правила и защо няма санкции за това в България?


– Просто защото тези правила не са въведени за дърветата в градска среда в България. Нашата асоциация на арбористите в България работи и за въвеждане на правила за поддръжка на градските дървета в страната. Както и за популяризиране и да развиване на нашата професия, искаме да обучим колкото можем повече катерачи.


Вероятно е и по-лесно така да се реже?


– Много по-лесно и много по-бързо е така. Докато за един арборист поддръжката на короната на малко дърво отнема поне 2-3 часа. Подобно пагубно рязане отнема буквално минути за една фирма – около 30 минути. След което те преминават на следващото дърво и това има дава по-голяма продуктивност и по-големи доходи.


Как се катерите и как се подсигурявате? Използвате ли кран например?


– С въжета се катерим и се подсигуряваме, не използваме кранове. Има случаи с тежки товари, когато дървото е много голямо, няма достъп за кранове, има много фактори, които усложняват нашата работа от техническа гледна точка. Техническата работа в случая е само едната страна, биологичната е другата и тя е много важна и сериозна. Ако един арборист не знае какво прави от гледна точка на биологията, той може много лесно да убие дървото или да му навреди много.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK