Арбористът Димитър Захариев: Изрязването на короната на дърветата ги убива

Димитър Захариев

© Георги Кожухаров

Димитър ЗахариевАрборизмът е науката за поддържане на дърветата в градска среда. А също и професия, която набира популярност в България и има важна мисия: грижа за дърветата в града. В Австралия, Нова Зеладия, САЩ и Германия арборизмът е широко практикуван. За призванието си, за рисковете и правилата в арборизма, както и за спецификите на работното място разговаряме с един от първите арбористи у нас – Димитър Захариев. Той има сертификат по специалността от Германия и от Полша - там е изучавал не само височинно катерене по дървета, а и биологията и начина на работа по тях.


Арбористът (произходът на думата идва от латинското название за дърво: arbor) трябва много добре да владее техниките за катерене и спускане на алпинистите, да пази баланс по специфичен начин, докато върши основния си ангажимент - да се грижи и спасява дърветата около нас. Този вид катерене е едно от най-сложните, казва Димитър Захариев.


Арбористът Димитър Захариев: Изрязването на короната на дърветата ги убива

© Личен архив


Защо градските дървета трябва да се поддържат? Има ли разлика в подхода с грижата за дърветата в гората?
– Най-важното е дърветата в града да се поддържат, за да са безопасни за хората.
Горските служители работят в много по-големи мащаби - на макрониво трябва да поддържат огромни пространства с дървета и да се грижат за благосъстоянието на гората. Там концентрацията на хора е много малка и не е толкова важно дали има сух клон, който застрашава някого. Но в града нещата са различни, защото ако вие минавате с детето си всеки ден под това дърво или паркирате там колата си, ви засяга пряко то да е безопасно.


В града ценим и естетическата красота на дърветата. Арбористът се обучава да се грижи за едно дърво от самото му засаждане. Обичайно той го засажда, грижи се за него и го оформя докато расте и с годините се грижи за него и като голямо. На Запад тази професия често има наследствена приемственост.


Какви видове дървета е добре да се садят в града?


– Ясени и чинари са много подходящи. А също и дъбове, те са изключително здрави и стабилни, освен това са и много красиви. Нашите състезания по катерене ги провеждаме точно на такива дървета - обширни.


Арбористът Димитър Захариев: Изрязването на короната на дърветата ги убива

© Личен архив


В България вие като арбористи с кого работите – с общини или с частни лица?


Реално основните ни клиенти са частни лица. Те са отговорни за дърветата в двора си, за безопасността на останалите в съседните дворове. Все повече към нас се обръщат не само за премахване, но и за поддръжка. Доскоро основната ни работа - 90%, да кажем, беше свързана с премахване.


Арбористът Димитър Захариев: Изрязването на короната на дърветата ги убива

© Личен архив


Но нали собствениците нямат право да решават да премахват дърво в двора си?


– Имат право само с разрешение на общината, която преценява дали дървото застрашава безопасността на гражданите. Срещал съм много разрешения, но и много откази от страна на общината. Практиката е да отиде квалифициран еколог, който да прецени дали трябва дървото да се реже. И това става въпреки намеренията на собственика. Санкциите за рязане без разрешение са много големи – от 3 до 5 хил. лв. – не само за собственика, но и за този, който е отрязал дървото.


Ние отказваме да режем дърво без разрешение от общината, не бих поел риска чисто административно и финансово. Хората трябва да внимават какво засаждат и да се консултират със специалисти. Ние също извършваме и предварителна експертиза, изследваме дървото.


А Столичната община обръщат ли се към вас и за какво?


– От Столичната община обикновено се обръщат към нас, когато има проблем с конкретно дърво. Ние имаме много препоръки, но общините имат малко финансови възможности. Арборизмът е високо рискова професия и е много скъпо платена, не само като заплащане за труда, а и за заплащане на разходите.


Общините ни търсят, когато нещата са наистина сериозни. Напоследък диапазонът им се разширява, търсят ни при сложни дървета. С една от столичните общини работим сега по наполовина изкоренено иглолистно дърво във вътрешен двор, което е наклонено и по него катерач не може да се изкачи. Оказа се, че няма друго решение, трябва да бъде премахнато. Наеха ни като изпълнител по премахването му, защото е изключително опасно. При иглолистните е характерно кореновата система да е разширена, без централен корен. Така при по-силен вятър и сняг се случва често да се накланят на една страна и дървото става нестабилно.


Това дърво е показателно за ролята на арборизма. То е посадено на място, неподходящо за него. Между много сгради се е мъчело да достигне до светлина и е израснало много високо, което го е направило нестабилно. Този грешен избор на дърво в града е създал изключителни технически затруднения, високи финансови разходи за премахването му и страхотно предизвикателство за нашите възможности. Точно тук се намесва арборизмът - ако при засаждането общината се беше консултирала с нас, щяхме да ги посъветваме да не го садят там.


Арбористът Димитър Захариев: Изрязването на короната на дърветата ги убива

© Личен архив

Все повече се обръщат към нас и към наши колеги от Асоциацията на арбористите, когато има нужда от поддръжка на паркове. Държавата все повече се опитва да се грижи за безопасността на гражданите. След последния инцидент с жертва от паднало дърво имаше голяма инициатива от страна на Йорданка Фандъкова.


Как работите със Столичната община и различните общини?


– В България няма нормативни документи за нашата работа – както за биологичната, така и за технологичната страна на работата. Затова от Столичната община се доверяват на нашите чуждестранни сертификати, което като първи стъпки е правилно.


Ние имаме много добра комуникация с общината, както и конкретно със "Зелени системи". Викат ни за неща, които смятат, че надвишават капацитета на фирмите, с които работят чрез обществени поръчки. Обикновени става дума за озеленяващи фирми, които се занимават с озеленяване на градски пространства и поддръжката им. Но експертизата им за поддържане на дървета на височина е много малка и затова се обръщат към нас.


Работим за отделни общини и квартали. Поддръжката на някои част от столицата са поверени на дирекция "Зелени системи", други – на съответните общини и кметове. Двете неща са свързани и имат обща цел, но нямат добра комуникация помежду си. Все повече кметове се обръщат към нас, например сега работим с властите на кварталите "Лозенец" и "Възраждане".


Как се поддържа и реже едно дърво според принципите на арборизма?


– Зависи от редица неща как се поддържа едно дърво. Първо зависи от дървесния вид. Ако става дума за дъб, е едно, защото е масивен, тежък и по-твърд. Ако е липа - подходът е съвсем друг, защото тя е много по-лека. Арбористът трябва да познава дървесните видове, специфични за региона, в който работи.


Арбористът Димитър Захариев: Изрязването на короната на дърветата ги убива

© Личен архив


Дъба можем да го подкастрим и да намаляваме короната. Но при бора това не може да стане, кастренето при иглолистните е противопоказно, ако не искаме да ги убием, разбира се. Защото короната им остава от началото до края на живота им една и съща.


Може ли да посочите основните правила за поддръжката на градските дървета?


– Най-простите правила може да се резюмират така: короната на дървото трябва да се поддържа във формата, която максимално отговаря на биологично зададената форма на дървото. Например иглолистните растат с корона конус и е хубаво да не се опитваме да ги правим кръгли. Няма смисъл, това само ще вреди на дървото; тази форма се поддържа по определени правила – клони, които сочат навътре към короната се премахват, между самите клони вътре в короната трябва да има достатъчно въздух, да не са на гъсто; при кастрене клоните трябва да се режат по специален начин, за да не остават чепчета, които да умират и да загниват, да стават храна за гъби и бактерии.


Как ще коментирате масовата практика да се изрязва изцяло короната и да се остави само ствола на дърветата. Опасна ли е тя за дърветата?


– Това не е опасно за дърветата, това е пагубно и ги убива. Аргументът, че всичко е наред, защото след това те постепенно се раззеленяват, е погрешен. Всъщност дървото се опитва да компенсира смъртоносното нараняване, раззеленява се и вади нови клони, но структурата им връзка с короната е много по-крехка. Буквално може да се сравни с едно обезглавяване на пиле, което тича пет минути след като вече е обезглавено. Дървото живее още десет години след това, но в сравнение с естествената продължителност на живот на един ясен например – 200 години, 10 години е несравнимо малко. А и то няма да живее десет години, то ще умира десет години.


В Щатите и в други европейски държави тази немарливост при работа се наказва с административно наказание. Глобите са чудовищно високи. Има правила, по които тази работа се извършва. Според американеца Алекс Шиго (Alex L. Shigo), чиито трудове се считат за Библията на арборизма, подобно обезглавяване на дърветата може да бъде направено само когато те са много млади, тогава съкращаването на живота им е незначително, но ако се направи в зряла възраст, е пагубно.


Нали и тук експерти я правят тази поддръжка. Защо не спазват тези правила и защо няма санкции за това в България?


– Просто защото тези правила не са въведени за дърветата в градска среда в България. Нашата асоциация на арбористите в България работи и за въвеждане на правила за поддръжка на градските дървета в страната. Както и за популяризиране и да развиване на нашата професия, искаме да обучим колкото можем повече катерачи.


Вероятно е и по-лесно така да се реже?


– Много по-лесно и много по-бързо е така. Докато за един арборист поддръжката на короната на малко дърво отнема поне 2-3 часа. Подобно пагубно рязане отнема буквално минути за една фирма – около 30 минути. След което те преминават на следващото дърво и това има дава по-голяма продуктивност и по-големи доходи.


Как се катерите и как се подсигурявате? Използвате ли кран например?


– С въжета се катерим и се подсигуряваме, не използваме кранове. Има случаи с тежки товари, когато дървото е много голямо, няма достъп за кранове, има много фактори, които усложняват нашата работа от техническа гледна точка. Техническата работа в случая е само едната страна, биологичната е другата и тя е много важна и сериозна. Ако един арборист не знае какво прави от гледна точка на биологията, той може много лесно да убие дървото или да му навреди много.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Дърветата ги режат неграмотно. Зимата пък почистения сняг и лед, някъде и със сошта метната преди това се трупа пак около стволовете им. Никаква мисъл за заобикалящата среда от селяка.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Втора дописка в рамките на два дни. Интересна тема. Реклама може би?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Да отрежеш върха на едно дърво,
  е все едно да отрежеш мъдете на човека, т.е. да го скопиш!

  Един бор, в градинката пред селската ни община се беше наклонил под около 50 градуса поради обилния сняг преди няколко зими. Общинарите не го отсякоха, а изсипаха два камиона пръст върху корените му от другата страна като противотежест, стана нещо като хълмче, и борът оцеля вече пета година!!!

 4. 4 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Интересна статия. Обаче твърдението, че дърветата на били правилно избрани ми е малко странно. Все пак преди 40 години, когато са ги садили около сградите е имало едно застрояване, днес е доста по-претъпкано. Ако повече хора започнат да се занимават с това би трябвало цените да паднат, но вероятно и качеството на услугата ще падне...

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Весело

  "Тийзърът" на статията май беше езера :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Неутрално

  90% изрязани (премахнати) дървета го правят повече дървосекач, отколкото арборист.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  това с неправилноия подбор на видовете говори за слаба квалификация. Би ли коментирал защо масово имаше тополи по централните булеварди на София ?
  Всеки мисли, че светът започва от него и него майка и баща не са го раждали.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Охо, това ли е новият проблем в Държавата ?
  Тоя арборист няма работа и седнал да мрънка.
  Той ли е единствения дето разбира от дървета - Не.
  Във Варна ги режат така както този не одобрява от няколко години и сега дърветата изглеждат прекрасни!
  Поредният безработен лаладжия, който не знае че доста от засадените дървета имаха огромни клони които се чупеха при буря и смачкваха коли, има пострадали хора.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  Мисля, че вчера коментирахме материята в почти същата статия като текст ??? , доста обстоятелствено и подробно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#8] от "mop36557620":

  А, колко дървета след подстригването си 'отидоха'? А, колко възстановиха? Сега май започват нещо, защото разбиват останалите дънери, а дано!

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  До коментар [#10] от "nickkal":

  В София Зелената система е под всякаква критика. Особено в последните 10-12 години почти нищо не е правено. Имаше и човешки жертви.
  От тази пролет има някакво леко раздвижване в центъра но не е достатъчно и не се прави професионално. За крайните квартали нямам инфо но определено съм песимист.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Зелената система в урбанизираната част следва да се управлява! Посевместно е оставено на произвол. Мога да разкажа случка в първо лице. Малка еднопосочна уличка във Варна. Един хубав ден резачки и едно дърво отсечено от дъно. Било опасно, наклонено и т.н. ОК няма проблем, щом е такова. Ще засадите ли ново? Не, не можем! Защо , мииии - вдига рамене! Следва ходене в общината и ми разрешиха аз да засадя - казаха няколко вида и аз купих една каталпа /50-60 лв.за 3м. дърво щото иначе няма шанс ада оцелее/ и го засадих. Следващата година пак започва същата история. След като отсякоха първото дърво до дъно, отидох при ръководителя на бригадата. Можете ли да ми покажете заповедта за сечта? Мииии не в мен. Тогава какво правите тук? Казаха ми да дойдем и да сечем. И как Ви казаха? На адрес и да сечем! На адреса има три дървета, как решихте точно това? Миииии , така като го гледам това е! И така започна скандала. Накрая се оказа, че не е трябвало да режат до дъно, само да намалят короните. Бяха маркирали 5 дървета, всички щяха да бъдат унищожени!

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  "– Това не е опасно за дърветата, това е пагубно и ги убива. Аргументът, че всичко е наред, защото след това те постепенно се раззеленяват, е погрешен. Всъщност дървото се опитва да компенсира смъртоносното нараняване, раззеленява се и вади нови клони, но структурата им връзка с короната е много по-крехка. Буквално може да се сравни с едно обезглавяване на пиле, което тича пет минути след като вече е обезглавено. Дървото живее още десет години след това, но в сравнение с естествената продължителност на живот на един ясен например – 200 години, 10 години е несравнимо малко. А и то няма да живее десет години, то ще умира десет години."
  ГЕРБАВИТЕ КМЕТОВЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ!

 14. 14 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Значи само така ще ги режем.

 15. 15 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Ето дърветата ГРЕШНО отрязани.
  https://www.google.com/maps/ @43.2059272,27.9193674,3a,75y,38.06h,97.14t/data=!3m6!1e1!3m4!1st9vqBEeOKNWh7c6UuHGHUA!2e0!7i13312!8i6656

  Ето ги същите 4-ри години по-късно:
  https://www.google.com/maps/ @43.2059143,27.9193791,3a,75y,38.06h,97.14t/data=!3m7!1e1!3m5!1scUi-zSX2q2OkcXt9rUjg0g!2e0!5s20150701T000000!7i13312!8i6656

  Дневник,
  Моля да поискате коментар от арбористчето.

 16. 16 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 433 Неутрално

  За да се отворят горните линкове, изтрийте интервала след https://www.google.com/maps/
  Или след него добавете:
  Преди:
  @43.2059272,27.9193674,3a,75y,38.06h,97.14t/data=!3m6!1e1!3m4!1st9vqBEeOKNWh7c6UuHGHUA!2e0!7i13312!8i6656
  След:
  @43.2059143,27.9193791,3a,75y,38.06h,97.14t/data=!3m7!1e1!3m5!1scUi-zSX2q2OkcXt9rUjg0g!2e0!5s20150701T000000!7i13312!8i6656

 17. 17 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Ето още:
  https://www.google.com/maps/ @43.2060024,27.9201407,3a,75y,297.44h,95.89t/data=!3m7!1e1!3m5!1skENOngJpgXuSSxRNuAYZ9A!2e0!5s20120401T000000!7i13312!8i6656

  След 3 години:
  https://www.google.com/maps/ @43.2059786,27.9201218,3a,75y,297.44h,95.89t/data=!3m7!1e1!3m5!1s8TwhHzBTwdo5P80k1jkIIg!2e0!5s20150701T000000!7i13312!8i6656

 18. 18 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#12] от "nickkal":

  Кофти община, кофти управление, некадърно (за Варна)

 19. 19 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Беше преди години. Тогава редовно ходех да закусвам в еднин diner на ъгъла на 9-та улица и Броадуей. Silver Spurs (Сребърни шпори) му беше името. За съжаление вече го няма. Та, отивам една сутрин рано-рано и по пътя гледам, на ъгъла на 10-та улица и Броадуей, където се намира една от най-красивите църкви на Ню Йорк, Grace Church, спрял специален камион с кран и хора подкастрят нещо дърветата в двора на въпросната епископална църква. Чудесно, казвам си, ще се погрижат за дърветата, та да ни е хубав градът. Закусвах каквото закусвах, излизам и гледам, дърветата ги няма, останали само грозни пънове. Набързо свършили рабоотата и даже отнесли материала нанякъде. Онемях, ви казвам.

  Изчаках малко да дойде разумен час за посещение и тичам при ректора на църквата с въпроса защо изсякоха дърветата. Вярно, без тях хубостта на църквата се оголи и туристът по-ясно ѝ вижда очертанията, но пък, в каменен град ли трябва да се превърне и без друго претрупаният от сгради мегаполис? Ми, повикали били специалисти, които установили, че дърветата били болни и трябвало да се отсекат. Добре, обаче, как пък се случи, та след обяда имах среща с един приятел, който е завършил horticulture в университет в щата Монтана. Виждаме се с него и го помолих да минем покрай църквата, да хвърли един поглед на пресните пънове. Оказа се, че дърветата са си били напълно здрави. Просто, не здравето на дърветата, а нещо друго е било моторът за тази жестокост. Гледам сега, нещо асфалтираха част от терена, детска площадка се появи към съндей скуул-а за Bible Studies, ли, що ли, не знам, но някакви други интереси са играли. До болка познато. Да не ви занимавам и при нас във вътрешния двор, който турист никога няма да види, какви драми се разиграха. Който има пари преодолява всичко и останалите му търпят безропотно прищявките, въпреки че, за парлама, има изслушвания пред комисия, където може да си кажеш мнението. Така, една ентусиазирана съседка Сюзън ме закара един ден, та и ние да се изкажем там пред някаква комисия, щом си нямаме друга работа.

  По-късно през деня виждам друг приятел, Матю, който се кичи като голям активист на ``Зелените''. Преди време, пак някаква сеч се планирашеше пред City Hall-а, та се бяха пременили с костюми като слънца и се бяха накачили и провесили по клоните, за да не позволят на секачите да секат. Ма, Матю, къде бяхте зелените да се накачите и тук, за да спасите дърветата? Изглежда, понеже City Hall-а, което си е местното сегенесе, е по-видимо за гражданите, зелените навреме научили за него и предотвратиха сечта. Тук, при нас, явно не са успели да разберат, че се готви такава вероломност. Така, някак си, си го обяснявам, оправдателно за матювите хора. Говоря ви за случка преди 15-20 години. Напоследък не ги виждам да са толкова активни или просто са вдигнали ръце. Не че не прекаляват в исканията си понякога (протестираха например против изграждането на пейки в градинката от изсичане на дървета в амазонската джунгла, ама не можаха да покажат ясни доказателства, а само някакви предположения). Може и аз, залисан от моите си проблеми, да съм им пропуснал активностите, но това, което искам да му кажа на нашия арборист е, че идеализирането на нещата другаде може малко да поуспокоява, но пък малко повече реализъм няма да е излишен.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Те тези дето секат дърветата по улиците едва ли са чували за такава професия, арборист. Те просто излизат с оправданията, че може да се супи клон при буря и да удари я кола, я човек. Или пък, че дърветата са стари.

 21. 21 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "mop36557620":


  Охо, това ли е новият проблем в Държавата ?Тоя арборист няма работа и седнал да мрънка.Той ли е единствения дето разбира от дървета - Не.Във Варна ги режат така както този не одобрява от няколко години и сега дърветата изглеждат прекрасни!
  —цитат от коментар 8 на mop36557620


  Това изобщо не е вярно.
  Точно във Варна сечта е поголовна, ужасна и примитивна. От кастрените по този начин миналата година дървета, на улиците, които аз съм гледала ('Воден", "Одрин"и "Преспа") около 1/3 от дърветата са загинали. Другите още се мъчат.

  Ето ги фирмите, които отговарят за сечта по райони (получих ги след запитване по ЗДОИ, иначе никой не ги афишира): "Калея Трейд" ЕООД (Одесос), ЕТ 'Ланд Дизайн" (Одесос и Приморски), "НЕМ Комерс" ЕООД (Приморски), "Никман канал сервиз" ЕООД (Приморски и Младост), "Поли Йорд" ЕООД (Аспарухово), "Титан БКС" ЕООД (Владиславово).

  Те дали имат назначени арбористи?
  Дали са засадили някое от тези дървета, за които така 'добре' се грижат днес?

  Чакай... Май "mop36557620" въобще няма да прочете това...

  Милена (Меми)
 22. 22 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благодарности на Дневник за интереса по темата!
  Във Варна проблемът става още по-голям и поради пълната незаинтересованост от страна на Общината към притесненията на хората, към техните опасения и въпроси.
  А уж си имат цял ПР отдел и няколко сговорчиви медии под ръка...
  Пфу!

  Милена (Меми)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK