Асен Владимиров: Как едно телефонно позвъняване преобръща човешки живот

Асен Владимиров

Асен ВладимировАсен Владимиров, автор на документалния филм "Жертва на пешки", с оператор-монтажист Стефан Бояджиев, е завършил право, но от 1974 г. работи в киното като редактор, режисьор, сценарист и продуцент. Сценарист и продуцент е на много от филмите на големия документалист Юлий Стоянов, с него е сърежисьор на филма "Срещи с Иречек". През 2017 е награден филмът "Книжарят" за френския дипломат и писател Ромен Гари, съвместна творба с френската режисьорка Катрин Бернщайн. Продуцент е на филма "Каръци" на режисьора Ивайло Христов. В момента работи над документален филм за кореспондентите по време на Руско-турската война под заглавие "Брейкинг нюс".


Разшифровайте: защо "Жертва на пешки" , а не "жертване на пешки", питат зрители?


- И аз чух мнения, че заглавието е трябвало да бъде "Жертване на пешки", за да е напълно ясно. Предпочетох термина от професионалния речник на шахматистите. Те употребяват "жертва на пешки", именно когато жертват пешки, за да се получи някое друго предимство.

Жертви са полските военнопленници, жертви са и лекарите от комисията - българският лекар д-р Марков, и колегите му от другите националности, които, произнасяйки се според професионалната си съвест, се озовават в менгемето на интересите на големите.
В случая става въпрос за една голяма политическа игра между великите сили във военно време, в която малкият човек няма значение. Германците, които откриват труповете в Катин, искат да използват това, за да противопоставят съюзниците Англия и Америка, от една страна, и СССР от друга. Самият Гьобелс нарича разкритието "изключителен шанс с поразителен ефект, който трябва да бъде използван в съответствие с всички правила на пропагандата, докато американците и англичаните накрая проговорят"...


Подозирали ли са Чърчил и Рузвелт от самото начало чие дело са разстрелите в Катин?


- Да. Но застават твърдо зад СССР, защото не могат да си позволят да се лишат от такъв мощен съюзник. Не забравяйте, че в началото на 1943 току-що е завършила Сталинградската битка, провела се е Техеранската конференция на тримата големи... Точно тогава Германия обявява за разкритията край Катин, въпреки че ямите на смъртта са открити малко по-рано, с надежда да вбие клин между тримата съюзници. Целият замисъл на филма е да се покаже съдбата на един човек, лекар, на фона на една голяма игра и едно голямо лицемерие. От една страна, е цинично мълчанието на Рузвелт и Чърчил, но от друга страна е било жизнено важно да опазят съюзничеството със Сталин - представете си да се бяха скарали! Войната можеше да не се развие по този начин...


Кои архиви използвахте?


- Започнах от Държавна агенция Архиви - там са материалите от народния съд, Българска национална филмотека, американски архиви, Катинския музей във Варшава, където преди две години бе открита новата му експозиция, изключително въздействаща, с хиляди предмети извадени от ямите на смъртта .... Предметите придобиват и символично значение. Например съпругите на убитите докрай се надяват да дочакат живи мъжете си, в ямите са намерени техните брачни халки... Изложени са в музея.


Във филма се вижда немското списание "Сигнал", с много снимки...


- Списанието "Сигнал" е издавано на много езици, включително на български, наистина богато илюстрирано, с високо полиграфическо качество за времето си, то информира обилно със снимки за разкритията в Катинската гора.


Тогава в Германия и радиото е водеща медия. Във филма няколко пъти информацията се поднася по радиото, първото съобщение на Германия за откритите трупове край Катин е излъчено по радиото на английски, след това на полски - поляците научават от немската пропаганда за ямите на смъртта. Те настояват да се направи комисия на Червения кръст, но Съветският съюз решително отказва и принуждава и съюзниците да откажат.
Затова в международната комисия всички лекари са от съюзните и от окупираните държави с изключение на председателя проф. Навил, който е от Швейцария.


Д-р Марко Марков

© От филма

Д-р Марко Марков


Пропуснах - как се спряхте на тази трагична тема Катин?


- Докато работех друго, ми попадна кинопреглед от 1952 г., в който видях пресконференция с д-р Марков. По онова време е започнала Корейската война и американците обвиняват северокорейската армия, че екзекутира американски военнопленници и начинът на екзекуциите със завързани ръце напомня на разстрелите в Катин. Тогава в САЩ създават сенатската комисия "Мадън", за да разследва катинската мистерия. Американската комисия призовава участниците от международната комисия за Катин от 1943 г., които живеят на Запад, да свидетелстват. Те се отзовават, някои с маски, тъй като се страхували от съветските служби. Призован е бил и д-р Марков от България - доста лекомислен ход от страна на американците: по това време да получиш писмо от САЩ, и то от такава комисия, представяте си какво означава, Държавна сигурност е нащрек. Това не съм го включил във филма, щеше да стане много дълъг.


С какво мнение излиза сенатската комисия?


- С твърдо заключение, че разстрелите в Катин са дело на съветското НКВД, но то остава засекретено до 2012 г. Комисията дори препоръчва да се създаде международен съд за съдене на виновниците, но не се предприема нищо.


Защо? По време на войната е разбираемо да са мълчали, но защо и по-късно?


- Просто спазват договореностите си от Техеран, Ялта, Потсдам. Но има и друго - един международен съд може да постави въпроса защо, след като са имали достатъчно доказателства още от 1943, САЩ и Англия нищо не са предприели.


Във филма беше показан посланикът на САЩ в София по време на войната Джордж Ърл, но не стана ясно в каква връзка? Чела съм, че е бил приятел на президента Рузвелт, но се е отнасял с разбиране към българската позиция и кауза по време на Втората световна война?


- На посланик Ърл му е възложено от президента да проучи въпроса за Катин, това става още по време на войната. Той добросъвестно събира данни и доказателства и докладва, че престъплението е дело на руснаците. Но Рузвелт се противопоставя да бъдат обнародвани сведенията на посланика. Ърл е отзован, макар и да е бил приятел на Рузвелт, и пратен на военна служба на островите Самоа, нещо като заточение до края на войната.


Кое ви беше най-интересното, докато работехте?


- Много неща, например Нюрнберг. Успях да намеря записите на процеса от американските архиви, те са записали всичко. Във филма се виждат двама американски техници пред един магнетофон, но качеството не е добро и не можах да използвам записа от разпита на д-р Марков.


Кадър от Нюрнбергския процес

© От филма

Кадър от Нюрнбергския процес


Кой го разпитва и какво казва д-р Марков?


- Разпитва го съветският прокурор Смирнов, защото Катин е част от съветското обвинение. От другата страна го разпитва д-р Щамер, адвокатът на Гьоринг на процеса. Д-р Марков отговаря внимателно, конкретно на въпросите, от филма може да се види какво казва.


Пред народния съд д-р Марков декларира, че не е подписал протокола на комисията Катин. А в интервю, цитирано във филма, италианският член в комисията проф. Палмиери казва, че е подписал, но го оправдава така: Ако в Италия беше влязла съветската, а не американскатка армия, и аз бих постъпил като д-р Марков?...


- Става дума за два отделни документа. Д-р Марков наистина не е подписал индивидуалния протокол за датирането на труповете, но само на този труп, които той лично е аутопсирал, и това е бил неговия шанс пред народния съд. Колко време труповете са престояли в земята е било решаващото да се установи дали са от 1940 или от 1941 г. Ако са от 1940, значи са руснаците, защото немците още не са окупирали тази територия; ако са от 1941 - значи са немците. Д-р Марков е споделял по-късно пред колеги, че почвата на север е много различна и поради това не можел да даде категорично мнение. Но той е подписал другия протокол - заключителния протокол на международната комисия, както и всички останали лекари са го подписали - това се вижда във филма, когато ги свалят на едно летище. Това има предвид проф. Палмиери.


Прави впечатление, че след войната лекарите и от двете страни на желязната завеса преживяват тежки моменти?


- Да, беше ми интересно да проследя съдбата и на другите членове на комисията, макар че последиците за западните лекари не са толкова тежки, поне не е бил застрашен животът им. Те са били укорявани, заклеймявани, презирани от левите сили в средствата за информация, че с участието си в комисията Катин са колаборирали с нацистите, но толкоз.


Датският представител обаче е преживял тежко - бил е изпратен първо в лагер от нацистите, после пък заради участието му в комисията е атакуван от участниците в съпротивата, че бил колаборатор, загубва си работата, отива да работи на един кораб, обзет е от параноичен страх от инвазията на СССР в Будапеща през 1956 и започва да губи психическо равновесие, дъщеря му загива доста мистериозно в Полша и той съвсем рухва...


Румънският лекар д-р Александру Биркле е най-близко до възможната съдба на д-р Марков: осъждат го на 20 години затвор, той успява да избяга в Америка, но повече не вижда семейството си, жена му и дъщеря му са пратени за 5 години в затвора...


Чешкият лекар д-р Хайек е бил притиснат да даде заключение за смъртта на неудобния за СССР външен министър Ян Масарик, че е самоубийство, а не убийство ...


Какво се случва с д-р Марков по-късно - той продължава ли да преподава?


- Какво може да се случва, когато се озовеш между воденичните камъни на големите геополитически интереси... Първо пред народния съд, после го призовават в Нюрнберг, после го търсят американците, вече с нова цел... Твърде много изпитания, сред които един добросъвестен лекар трябва да запази достойнство и да оцелее. Продължава да преподава, но е наблюдаван от Държавна сигурност. Преживява два инфаркта. Умира през 1967 г


Отново ме жегва мисълта - как внезапно, от един телефонен звън, може да се пречупи съдбата... Всичко си тече естествено за един утвърден специалист, уважаван лекар, специализирал във Виена, обучаващ бъдещи лекари... И изведнъж - телефонно позвъняване от кабинета на министър-председателя - предлагат те за международна комисия. И... животът ти се преобръща.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK