Директорът на "Лидл България": Проблемите на българското земеделие неправилно се прехвърлят към големите вериги

Милена Драгийска

Милена ДрагийскаВ България периодично се отправят обвинения към стъпилите в страната големи чуждестранни вериги. Доколко обосновани са те? Полина Паунова разговаря за "Дойче веле" по темата с Милена Драгийска, изпълнителен директор на "Лидл България".


Госпожо Драгийска, според анализ на Института за пазарна икономика, публикуван през септември миналата година, "Лидл" е на трето място сред супермаркетите, в които българите пазаруват най-много. На тази база какво знаете за българския потребител: какво купува, как се храни?


- Много интересен разрез може да се направи, стъпвайки върху нещата, които българският потребител купува. Неотменна тенденция през последните 4-5 години е търсенето на качествени и свежи продукти. С пускането на продуктовата ни линия "Родна стряха" се потвърди и привързаността на българския потребител към родния вкус. Едновременно с това той е любопитен и към тематичните ни седмици, което показва, че е отворен към нови и различни вкусове.
В "Лидл България" следим това поведение изключително внимателно, за да отговорим максимално успешно на тези потребителски черти. Ето защо поставяме силен фокус върху свежия сегмент - върху висококачествените плодове и зеленчуци, върху прясното месо, което е единственото на пазара със сертификат за качество SGS, както и върху зоната ни за биоасортимент "По-близо до природата", в която сме събрали всички био-, веган, безглутенови и безлактозни продукти. Първи въведохме артикулите със знака Clean Label, които са без консерванти и изкуствени добавки. В началото на годината обновихме и асортимента на прясно изпечените хлебни изделия - общо 28 продукта в нашата фурна са по чиста рецепта, без добавени консерванти и хидрогенирани мазнини.


Откривате ли разлики между потребителските навици в България и профила на потребителя в Западна Европа?


- Несъмнено има разлики, обусловени от различните потребителски навици и народопсихологията дори. За българина пазаруването е един вид социално изживяване - в нашата история пазарът винаги е бил място за социални контакти. Тази черта ние пазим и до днес и според мен тя е много по-силно изразена при нас, отколкото при някои нации в Западна Европа, които не влагат тази емоция в пазаруването. Разбира се, отражение дава и разпределението на бюджета за храна - честотата на пазаруване в България е два до три пъти седмично, като това се обяснява и със значението, което българинът отдава на свежите храни.


С навлизането на чуждите вериги се внасят и повече хранителни продукти от чужбина, а вносът често се оказва по-евтин от местното производство. Как да си го обясним?


- Поставяте доста комплексен въпрос, затова ще маркирам само някои фактори. Първият е цялостното развитиe на селскостопанския сектор - например в Полша, Испания и други държави, от една страна, и в България, от друга. Втори важен фактор е политиката на субсидии, която в европейски мащаб предопределя редица разлики както в стимулирането на определени сектори (животновъдство в едни страни срещу зърнопроизводство в България например), така и цялостното нарастване на сектора.


Трети фактор е суровинната обезпеченост - млякото и месото са суровините, които липсват в България, и оттам себестойността на българските млечни и месни продукти включва още в началото на веригата висока ценова компонента заради предхождащия внос.


Едно от основните обвинения гласи, че българското селско стопанство страда от стъпването на чужди вериги в страната. Може ли да бъде преодолян този проблем?


- Мисля, че неправилно проблемите на селското стопанство се прехвърлят към големите вериги, като се изключват ключови страни, които в много по-голяма степен имат отношение към този въпрос. Основният критерий, който поставяме пред всички наши партньори, за да работят с нас, е гарантираното качество на продуктите и спазването на високите стандарти, които изискваме и прилагаме. Ако партньорът, с когото работим, може да отговори на тези наши изисквания, ние сме отворени за сътрудничество, а и за експортни шансове след това.


Търпят ли загуби българските производители заради ниските цени, на които трябва да продават на големите вериги? Тоест изкупува ли се продукция на безценица, с което българските производители се примиряват поради липса на алтернатива? Знаете, че през годините много местни производители отправиха подобни обвинения.


- Не мога да коментирам подобни твърдения, защото те никога не са били отправяни към "Лидл България".
Но мога да заявя, че от стъпването ни на българския пазар през 2010 досега сме доказвали, че партньорството ни с българските производители се базира на коректност, доверие и взаимноизгодно сътрудничество. Много са примерите за ползите, които те получават благодарение на партньорството с нас - като започнем от повишените обеми и качество и стигнем до експортните възможности, които им даваме.


Ето един пример за устойчивото ни партньорство с българските производители: с над 40% от настоящите ни български доставчици работим от 2010 година. А в сравнение с 2016 година през 2017 сме увеличили броя на българските производители, с които работим, с 14 процента - отново знак за устойчивата ни политика в подкрепа на родното производство и икономика.


Продължение на нашата дългогодишна подкрепа е и продуктовата ни линия "Родна стряха", която включва повече от 80 продукта от над 30 български производителя. Така например само за първите девет месеца на 2017, през които техният мед е част от линията "Родна стряха", търговският оборот на фирма "Апитрейд" нараства с 250% спрямо цялата 2016 година. Впечатляващи са и резултатите, които българските производители постигат благодарение на участието си в Балканската седмица, която през лятото на миналата година се проведе за пръв път - само за седем дни шестте доставчика, участвали в седмицата, реализираха продажби за близо 3 милиона лева, а техните общо 14 продукта достигнаха до 19 страни в Европа, което означава близо 7000 магазина на "Лидл".


А що се отнася до липсата на алтернатива - нека припомним, че близо 65% от българския ритейл пазар все още е в ръцете не на т.нар. модерна търговия, а на традиционни формати - пазари, малки магазинчета и други.


Да поговорим и за качеството на храните. Дискусията за различното качество на хранителните продукти в Западна и в Източна Европа се води от месеци. На какво се дължи според вас разминаването в качеството на някои продукти?


- Тази тема беше доста широко дискутирана, много се изписа по нея. Не бих могла да коментирам марки на чужди компании. Но що се отнася до нашите собствени марки, мога да ви уверя, че производителите, които доставят за собствена марка на "Лидл" в различните държави, произвеждат по една и съща рецептура и няма разлика в качеството на тези продукти. Така гарантираме, че нашите собствени марки Alesto, Tastino, Vitafit, Dulano, Milbona и Pikok например, които са познати и на българския потребител, са с еднакво качество във всички държави с магазини на "Лидл".


Наскоро в социалните мрежи стана хит една обява на "Лидл", в която се казва, че веригата търси касиери със стартова заплата от над 1200 лева месечно. Това по-скоро рекламна кампания ли беше?


- Това е самата истина - нашите касиер-продавачи в София взимат 1260 лева брутна стартова заплата с включени към тях 60 лева ваучери за храна. Икономистът Лъчезар Богданов го определи като "аларма за бизнеса и политиката".


Осъзнаваме, че обявеното възнаграждение повдигна наболели въпроси, свързани с пазара на труда, но за нас това е естественото поведение на работодател, който гарантира на своите служители сигурност, честност и коректност. Да не пренебрегваме и останалите предимства, които предлагаме като работодател - различните възможности за развитие, инвестициите в обучение и допълнителна квалификация, отличните работни условия.


Бих искала да обърна внимание и на социално отговорните ни инициативи, като например "Ти и Lidl за по-добър живот". С помощта на нашите клиенти миналата година събрахме фонд от над 250 000 лева, с който подкрепяме на грантов принцип общо 31 обществено значими проекта в цялата страна.


Бележка на редакцията на "Дойче веле": Този разговор се проведе по инициатива на "Лидл България". На редакционно обсъждане преценихме, че темата е важна, независимо от желанието на търговската верига да получи по този начин известен положителен медиен резонанс. В нашия разговор с г-жа Драгийска сме се придържали към всички правила на обективната и независима журналистика.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8215 Любопитно

  Милена Драгийска виждала ли дали доматите растат по дърветата , като дава акъл как да си развиваме селското стопанство!?

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8215 Любопитно

  Аман от мениджърски съвети на сития към бедните!
  В "Лидл България" конкретно няма нищо за препоръчване!

  [email protected]
 3. 3 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Естествено, че сте виновни! Доказателството е пластмасата във форма на домат, която ни продавате, отгледана в ПВЦ тръба, през която 24/7 текат торове. Отидете в една Македония примерно, където няма подобни големи вериги и вкусът и ароматът на плод зеленчука се е запазил, а пазарите се препълнени със сергии собствено производство.

  I shave with Occam's razor
 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Ако на някой не му харесва тази верига, има възможност да купува от други места.

 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Вярно е. Не са виновни те, че ядат зелника. Държавата им позволява да нарушават добрите търговски практики и да злоупотребяват със "значителна пазарна сила". Всичко това го има като регулации в законодателството, но не се прилага. Обаче потребителското мислене е на ниво "червена бабичка" от 90-те. Кисело мляко по 5 ст., патладжан по 10 ст.... и т.н. Пример от отварянето на магазин от пазарния лидер преди години. И нищо! А вчера прочетохме за глобена фирма за преводи, заради дъмпингови цени.

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Разбира му на земеделието, сигурно и от животновъдство разбира, глей само как е загладила косъма.

 7. 7 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Истината е, че българските производители на зеленчуци много често използват нелицензирани или съмнително лицензирани пестициди. Има една българска фирма
  - Агрия, която е печално известна в бранша с отровите, които продава и те се използват масово. Същата фирма има много силно лоби в Министерство на земеделието и нейните пестициди се лицензират бързо и лесно, без значение какво съдържат. Контролът в България е най-слаб от целия ЕС и това предразполага към много злоупотреби. Мен лично са ме съветвали да не купувам някои български продукти, защото са направо отрова. Отдавна не купувам български домати от големите вериги например.

 8. 8 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Колев":
  Минусите на мнението показват единствено, че съм прав. Пролетарско, сиромахомилско мислене.
  П.П. Да не забравите да си поискате БЕЗПЛАТНА найлонова торбичка, за да си носите хляба от 50 стотинки.

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 9. 9 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Няма как да имаш качествен продукт, като натискът за цената е постоянен. Всяка година ти искат допълнителен процент отстъпка, за да се покажат въпросните мениджъри какъв ръст постигат. И как да им го дадеш без да пипаш нищо в технологията или рецептурата? И така започва едно голямо надлъгване, от което страда само крайният потребител. Ако все пак откажеш, ще дойде друг да опита или директно се вкарва чужд доставчик.

 10. 11 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Трябва да ги Съдерат от данъци, а не да изнасят печалбите от България!! Където печелиш там плащаш данъците, ама продажните управници не ги е еня. Идва Видов ден!! Ще се каете, еничари, но ще е късно..

 11. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Лидл ги харесвам като магазин, чисто, тихо, винаги има нещо интересно като стока. Оня ден си купихме няколко пакета гъби, шейтаке, кладници и манатарки, италиански охлюви, готови за ядене, оказаха се много гот, жената винаги си купува това онова, дето в квартала го няма. На касата хванаха една жена с откраднати десетина кутийки тик-так, бяха много меки с нея, даже се чувстваха неудобно, аз ако бях щях да я направя на мати маскара, ама...Инак веригата е добра и хубаво заредена. Зеленчук обаче купувам от махленските магазинчета, екстра стока, евтина, една шопска за двама излиза някъде 50 ст. Тая година е береклийска, на ягоди, череши и кайсии си отядохме, сега почват прасковите и малините. Цените са поносими.

 12. 14 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Ако на някой не му харесва тази верига, има възможност да купува от други места.
  —цитат от коментар 4 на stedim


  Ти си мислиш, че имаш избор, а всъщност нямаш такъв, защото 100% от семената са хибриди, произведени в една от трите фирми!
  Всичко започва от семето! А стари сортове в ЕС и България има вече само по семенните банки

  I shave with Occam's razor
 13. 15 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 510 Неутрално

  На държавно субсидираният земеделец немските "бакалии" са му криви.

  Народна поговорка.

  Every cradle is a grave.
 14. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  лидл е едно хубаво място за пазаруване, с много интересен асортимент (за съжаление повечето марки са ми абсолютно непознати).

 15. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4078 Неутрално

  Мляко и месо в България няма. Ябълки и картофи също не виреят....
  ЕС шефовете са решили, че ще плащат на Полша, за да продава по-евтини ябълки, на Франция дава пари за картофи. За това българското производство е по-скъпо. За това обезлюдяват селата.
  На нас ни плаща за пшеница. Само, че е важно за единица субсидия колко работни места се запазват в съответната страна. Отглеждането на пшеница е напълно механизирано.

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  - Мисля, че неправилно проблемите на селското стопанство се прехвърлят към големите вериги, като се изключват ключови страни, които в много по-голяма степен имат отношение към този въпрос. Основният критерий, който поставяме пред всички наши партньори, за да работят с нас, е гарантираното качество
  _______________
  Пак либертофонски брървежи на ентусиазирана системмна меринджейка която е просто фигурант а не човек който има свобода да взема решения!
  България е под търговска обсада, след извиване на ръце от европейските шамани и комисари ние след приемането ни , не отворихме отново преговорите глави земеделие и животновъдство които са крайно неизгодни,но явно натрапени от бруталните лобисти на търговската обсада!

  Има признаци ,че добрите години у нас след източване европара и грантове за инвестиции в периферна колония им минаха!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4078 Неутрално

  [quote#14:"Сахаров"][/quote]

  Аз така пробвам да намеря сортове ябълки, които виреят без да трябва изпръскаме цялата менделеева таблица по тях - няма. Само продукти на генното инженерство, в комплект с препаратите.
  Круши, сливи, всичко е така.

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  До коментар [#10] от "aleks ivan":

  Великолепно казано!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 21 Профил на bgzdravka
  bgzdravka
  Рейтинг: 274 Весело

  преди 2 години нивото на проникване на "модерната търговия" беше на 50 % , сега с развитието на веригите и отварянето на нови магазини изглежда процента паднал на 35. това директно означава , че има същински бум в традиционната търговия, оставете компютрите, парите са в компотите.

 20. 22 Профил на bgzdravka
  bgzdravka
  Рейтинг: 274 Весело

  до 2013 процентите на модерната търговия са били 45 %. като за 2014 се очаквало да станат 50. Наистина ли Директорът на "Лидл България'' не знае какъв процент е модерната търговия в страната или просто излъга в това интервю

  http://commerce.ue-varna.bg/uploads/1399713855-D_Kirova.pdf

 21. 23 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  А стига рев за Белчо и Сивушка.
  Лидъл ми харесва качество на нормална цена.
  Българско спрях да купувам откакто затрихме стандарт Стара планина.
  Що рев беше искаме качество ама то струва пари.
  Големи претенцйи ама боят пада за мляко от 20 стотинки.
  А и родните бизнесмене мислят че луканка за 40 лева може да я произвеждат като салам от 4 лева.
  Демек същите боклуци само боята и цената други.
  Няма пройзводител в България който да осигури хем количество хем непроменено качество.
  Маджаров продаваше качественни неща сега утрой цените ама влоши качеството.
  От моето семейство нема вече за твоето семейство.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 22. 24 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  [quote#13:"aleks ivan"][/quote]

  Знам само, че 5 ст. цена за кисело мляко не е добре за хората. Дори да е супер качество (даже още повече, ако е такова).

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 23. 25 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#10] от "aleks ivan":

  и да, и не, брат. ако си мислиш, че на тези 20 сергии стоката идва от 20 различни места или производителя, заблуждаваш се.

 24. 26 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Доказателството е пластмасата във форма на домат, която ни продавате, отгледана в ПВЦ тръба, през която 24/7 текат торове.
  —цитат от коментар 3 на Сахаров


  Ами как да е иначе... те ако трябва да са истински доматите, и 5 лева килото ще им е малко. И кой ще ги купува?
  Аз слагам всяка година по няколко корена на вилата, повече за да видят децата откъде идват доматите, а не за печалба. Купуваш разсад, пък разкопаваш, пък клечиш да ги садиш, пък ги вържеш, пък ги кършиш, пък после се маносали и се чудиш с какво да ги пръскаш дето да е био, после да ги ториш пак био, пък да ги поливаш... накрая ако си сложиш труда, 10 лева на кило ще е малко ако ги продавам.
  Не е ли индустриализирано производството им, абсурд е да има евтини и хубави домати.

 25. 27 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Вярно е. Не са виновни те, че ядат зелника. Държавата им позволява да нарушават добрите търговски практики и да злоупотребяват със "значителна пазарна сила". Всичко това го има като регулации в законодателството, но не се прилага. Обаче потребителското мислене е на ниво "червена бабичка" от 90-те. Кисело мляко по 5 ст., патладжан по 10 ст.... и т.н. Пример от отварянето на магазин от пазарния лидер преди години. И нищо! А вчера прочетохме за глобена фирма за преводи, заради дъмпингови цени.
  —цитат от коментар 5 на Николай Колев


  Ники, абсолютно съм съгласна с теб!
  Потребителите са все още неинформирани и наивни.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 26. 28 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  лидл е едно хубаво място за пазаруване, с много интересен асортимент (за съжаление повечето марки са ми абсолютно непознати).
  —цитат от коментар 16 на хм


  Така и трябва, те са дискаунтър на Кауфланд, което означава, че не продават стандартни марки, а собствени, по-евтини от тия на основния магазин. Ама напоследък почнаха да вкарват и чужди марки, те и без това техните често са по-добри от нормалните. И даже са почнали да се състезават с другия джоб на фирмата.

 27. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  "млякото и месото са суровините, които липсват в България, и оттам себестойността на българските млечни и месни продукти включва още в началото на веригата висока ценова компонента заради предхождащия внос."
  А защо липсват. Милиони субсидии се предоставят на зърнопроизводителите, а на животновъдите, много по- малко. Едните изнасят субсидирана продукция, а другите не проиузвеждат достатъчно и се налага внос, но не с такова качество, каквото бихме искали. 28. 30 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#24] от "Николай Колев":
  А според теб, Лидъл дали не мигат да си позволят да продават на 5ст мляко, когато отварят нов магазин.?
  Това в редовна практика на големите вериги.
  Преди месец същата верига печеше и раздаваше безплатни бургери при откриването на нов магазин в страна от централна Европа. Беше пълно, народ колкото поискаш, а там средната пенсия е в пъти по-голяма от средната заплата при нас.
  И там ли са “червени” бабички? :)


 29. 31 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#24] от "Николай Колев":
  А според теб, Лидъл дали не мигат да си позволят да продават на 5ст мляко, когато отварят нов магазин.?
  Това в редовна практика на големите вериги.
  Преди месец същата верига печеше и раздаваше безплатни бургери при откриването на нов магазин в страна от централна Европа. Беше пълно, народ колкото поискаш, а там средната пенсия е в пъти по-голяма от средната заплата при нас.
  И там ли са “червени” бабички? :)


 30. 32 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#24] от "Николай Колев":А според теб, Лидъл дали не мигат да си позволят да продават на 5ст мляко,
  —цитат от коментар 30 на osuald

  Какво значи "дали не могат", след като е ЗАБРАНЕНО! Това се нарича дъмпинг и е забранено. Навсякъде, не само у нас. И за тези практики са предвидени глоби.
  https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/06/26/3206072_firma_za_prevodi_e_globena_zaradi_ceni_pod_sebestoinost/
  Цитираният от мене случай не е от Лидъл, а от друга верига и става дума за практика от преди 10 години. Затова вече се раздават безплатни кебапчета пред магазина, а не се продава мляко по 5 стотинки. Защото им е направена "строга забележка". Но не са ГЛОБЕНИ като тия "жалкари" преводачи с приходи от 130 хил. лева за година.  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 31. 33 Профил на Константинъ
  Константинъ
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Като цяло съм съгласен с госпожата, но не е вярно това, че няма разлика в рецептите на собствените им марки. Чипсът Crusti Croc например е с палмово масло в България докато в Западна Европа е със слънчогледово олио.

 32. 34 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1124 Весело

  До коментар [#28] от "usero":

  нямам нищо против марките им - всичко, което съм си купил оттам ми е харесало.

  неудобството е, че като отида следващия път, просто не помня името на марката, щото са все едни такива "завъртяни" :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK