Ан Шайнберг, eксперт по рециклиране: Допуснете клошарите в легалната система за разделно събиране

Ан Шайнберг, eксперт по рециклиране: Допуснете клошарите в легалната система за разделно събиране

© Босилена МелтеваФорум "Невидими ръце", организиран от сдружение "За Земята" анализира резултатите и целите в управлението на отпадъците в страната. Главен акцент на събитието обаче стана неформалният сектор на т.нар клошари или събирачи на отпадъци, които се прехранват, като събират разделно отпадъци и ги връщат срещу заплащане в пунктове за вторични суровини. Тези събирачи в момента са изключени от легалната система за разделно събиране в България. Клошарите обичайно се припознават като основен проблем и пречка в разделното събиране. В същото време благодарение на тях съществено количество отпадъци не стига до сметището, а се рециклира.


Съществуват успешни практики и подходи за интегриране на тези социално слаби хора да бъдат интегрирани в легалната система на отпадъците. "Дневник" разговаря по темата с д-р Ан Шайнберг – глобален експерт по рециклирането, а поводът е нейното участие във форума "Сътрудничество с неформални предприятия за рециклиране - европейски възможности за България".


Вие сте "глобален експерт по рециклирането". Бихте ли разказали с какво точно е свързана вашата работа?
– През целия ми професионален път аз съм работила и работя за системи, които създават по-малко отпадъци и стимулират възможно най-много ресурс да се връща обратно в икономиката или ако е органичен - обратно в природата. В моите професионални дейности и усилия зад "рециклиране" стои дълга верига от етапи в един взаимосвързан процес. В Европа отнасят често понятието "рециклиране" до крайния етап в тази верига, когато материалите отиват обратно в завода и там се използват за направата на нови продукти.


Когато аз работя за рециклирането, имам предвид всичко - от извличането на материалите от природата, употребата им, през разделното им събиране като отпадъци още в домакинствата, като се минава през цялата верига, но важното е ресурсите да не стигат накрая до сметището, а да продължат да се използват.


В началото на моята кариера през 80-те години на миналия век в САЩ и Канада аз работех именно за това. В началото на 90-те се преместих в Холандия, за да изуча начина, по който там реализират успешно тази верига. Започнах да работя в международен контекст за развитие и коопериране. През 1999 г. станах част от неправителствена организация "Waste" ("Отпадък"), силно ангажирана с устойчивото модернизиране на сектор "отпадъци" в много бедни държави като Танзания, Колумбия.


Акцент във вашата презентация на форума е неформалният сектор. Възможно ли е т.нар. клошари да бъдат включени в легалната система за събиране и разделяне на отпадъците, за да помагат на себе си и на ефективното рециклиране? И как да стане това?


– Първият ми съвет е да осъзнаете като общество, че тези хора не са в бизнеса с отпадъци. Те са в бизнеса със стоките като суров материал (мед, хартия, пластмаса). Неформалните събирачи са в различен бизнес, от този, който засяга организациите, отговарящи за контейнерите, от които те взимат материал. Клошарите съхраняват и добавят стойност в материал, който не бива да бъде изхвърлян на първо място.


Моят съвет е да включите тези хора в разделянето на тези материали в един по-ранен етап на този процес на рециклиране, още преди изхвърлянето им в контейнерите.


Ан Шайнберг, eксперт по рециклиране: Допуснете клошарите в легалната система за разделно събиране

© ""За Земята"


Възможен вариант е да се създадат групи или кооперативи, които разделят материалите, като им се осигури терен, където да извършват тази дейност. Трябва да се търсят по-добри начини за свързване на тези хора - събирачите от една страна и материалите, които те събират. Важно е тези начини да са легални, така че да не се налага на събирачите да намират сами терени, където да го правят, да се осигурят нормални и безопасни места на труд за тях.


Там те ще се чувстват в безопасност и комфортно, няма да се страхуват, че полицията ще дойде, за да ги глоби или да им иска процент от спечеленото.


Има ли добри примери от други държави, от чийто опит да можем да почерпим?


– Някои от най-добрите примери са в Индия, но тя е много различна държава от България. По някакъв начин това, че Хърватия избра разделно събиране чрез депозитната система (връщане на кенове, пластмаса или стъкло в автомати в магазини от потребителите срещу заплащане - бел. ред.) даде възможност на много от неформалните събирачи да започнат да събират само бутилки за тази депозитна система, което е легална дейност на събиране на отпадъци.


Има много събирачи, които се занимават основно с "депозитни бутилки и кенове" в места като Ню Йорк (eдин конкретен пример от там) и Сан Франциско.


А ако бизнесът с отпадъците е против въвеждането на депозитна система, какъвто е случаят с България?


– Ако индустрията не желае въвеждането на тази депозитна система в страната, тогава има възможност да се договорят с неформалните събирачи за създаването на микросоциални предприятия, в които клошарите да разделят и събират материали, които имат стойност, легално и срещу заплащане.


Допуснете неформалните събирачи вътре в системата за разделно събиране на отпадъците и рециклирането и им позволете да правят това, което умеят най-добре. А то е да получат стойност от материала, от ресурсите и да ги върнат във веригата на стойността. Позволете и на индустрията, свързана с отпадъците, също да прави това, в което е добра, а именно – да събира отпадъка, който няма стойност и не може да се рециклира, като после го заравя или изгаря безопасно.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Демек, лелята вика, напомпете некой кинт в сивата икономика. Ашколсун, аферим, машалла, лелче, тръпнем да видим как ще интегрираш бай.. ром в системата.

 2. 2 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2727 Неутрално

  Аз събирам в къщи отделно пластмасовите бутилки и стара хартия в чували. Като видя някой от тези клошари им ги давам, по-добре отколкото да ровят кофата за боклук. Така и те получават някой лев за прехраната и отпадъка съм сигурен че се оползотворява. В кофата за боклук само битовите отпадъци.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 3. 3 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  ""Ан Шайнберг, eксперт по рециклиране: Допуснете клошарите в легалната система за разделно събиране""

  Като прочетох заглавието на статията,
  останах с впечатлението, че вършат "нелегална дейност",
  като събират отпадъци за рециклиране!

 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1913 Неутрално
 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  Каквато и да е легална работа е добра както за работещия, тъй и за обществото.
  Освен финансовата страна, която не е кратко и лесно обяснима, работата дава на човека своеобразно чувство на достойнство, изпълнен дълг и личен принос към общността (колкото и банално да звучи), което е разбираемо от всеки, какъвто и труд да полага за препитанието си.
  ЗАЛУДО РАБОТИ, ЗАЛУДО НЕ СТОЙ ! (въпреки всички "да, ама...")

 6. 6 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 1495 Весело

  Тия наистина ни вземат за пълни идиоти! Абсолютни глупости. Къде ги намирате такива "експерти" моля?

 7. 7 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Ако правилно съм разбрал, лелята препоръчва междинни сметища, където клошарите да отделят рециклируемото от нерециклируемо. Това може да работи някъде другаде но не и в държава контролирана от циганска мафия. Веднага клошарите ще бъдат обложени с "данък печалба". Но е абсолютно права, че те са най-нуждаещите се от това хора.

  В България върви смазваща русификация! Чайка - вожд и учител на Цацаров.
 8. 8 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 880 Неутрално

  ето така с празни приказки се изкарват парици - аман от западни идиотии!

 9. 9 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 795 Неутрално

  "Хърватия избра разделно събиране чрез депозитната система (връщане на кенове, пластмаса или стъкло в автомати в магазини от потребителите срещу заплащане ". Затова на доста метални кутии от бира или бутилки пише 50 куни. А ние тука се офлянкваме и симулираме рециклаж.

  malart.blog.bg
 10. 10 Профил на deyannn
  deyannn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да слагат депозити на бутилки и т.н. - да.
  Бих се радвал и като в прага да има кофи за боклук с катинари и само който има ключ изхвърля, но ще стане още по-голяма кочина като хората не искат да плащат такса смет.

  Да се връща всичко за рециклиране неконтролирано и да вкарваме клошари в разделното събиране - не.
  Едва ли е виждала ефекта от клошар или някой от малцинствата, който идва, изравя кофата оставяйки летящи боклуци въргалящи се по земята като в постапокалиптичен уестърн - вместо търкалящ се шубрак се търкалят и летят торбички и се лепят по чистачките на автомобилите.

  Едва ли ѝ се е случвала картинката - изхвърлен стар матрак в кофа, клошара минава, съдира го, взима тел от вътре за вторични и оставя мръсотията да се въргаля по земята.

  Сигурно и не е виждала случаите на разпрани кофи за разделно събиране и клошар пресипващ от кофата в бебешката количка, с която бута към пункта.

 11. 11 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Мааалко цитатче:
  "Scheinberg is recognised in the global community of practice for being at the forefront of methodological approaches to bringing stakeholders together, improving data management, baseline analysis, benchmarking, and for inventing, piloting, and field-testing metrics, techniques, and institutional strategies for better waste management, inclusive recycling and the circular economy."
  Четиресе годин у боклука!!! На два континента!
  Е ся вдянах, отде наще журналя са краднали "методологията", ашколсун...

  roo
 12. 12 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Фирмите за разделно събиране да сложат нови контейнери като в Германия,които са с една малка кръгла дупка на капака и не могат да се отварят от клошари.

 13. 13 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 657 Неутрално

  бах ти малоумницата.
  В моя квартал точно клошарите нещо се затрудниха да претърсват сини,зелени,жълти "кофи". РЕШЕНИЕТО БЕШЕ МИГНОВЕНО. ПРОСТО ГИ ЗАПАЛИХА!
  САМО ВОЙНА! ДА ТЕ ВООДЪТ С ТАКИВИ МАЛОУМНИ ИДЕИ Е НАПРАО НЕПОНОСИМО!
  АК47 СТАВА НЕОБХОДИМОС.

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4252 Неутрално

  Тия наистина ни вземат за пълни идиоти! Абсолютни глупости. Къде ги намирате такива "експерти" моля?
  —цитат от коментар 6 на theduloclan


  Ама много са интересни ей такива умници като теб.
  Нищо съществено не можеш да кажеш, ама пишеш тъпотии на поразия!

  Дали би могъл да извадиш дори един аргумент против това се използва труда на тези хора?
  Я погледни пост № 5.
  Единствено трябва да се постави изискване пред клошарите да не разхвърлят боклука извън кофите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Храбрецо, къде живееш??? Ходиш ли по улици в БГ-то? Малко ми носиш дъх на Хеопсова пирамида... Как ще поставиш "изискване пред клошари"??? И ко прайм, ако не го спазят? Апелираме в Страсбург? Доста сенилна идея...

  roo
 16. 16 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Легално - демек да им се удържат данъци и осигуровки, и да спазват трудови норми, които някаква комисия е изсмукала от пръстите си? Я оставете хорицата на мира.

  Damnant quod non intellegunt.
 17. 17 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Много клошар пише във форума.

 18. 18 Профил на Сидо
  Сидо
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Моля форумците да припомнят, в кой европейски град, в системата на чистотата се назначават само хора родени в града. Назначените получават заплати, по-високи от нормалното, работят съвестно и града е чист и приветлив....

  Ние, в БГ, даваме чистотата на неграмотни и мръсни хора и после искаме чистота....
  Как ще стане това?
  Между другото, в блока където живея, дадоха управлението на най-неграмотната и мръсна личност и да ви казвам ли какво става....

  Сидо
 19. 19 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 512 Неутрално

  "Хърватия избра разделно събиране чрез депозитната система (връщане на кенове, пластмаса или стъкло в автомати в магазини от потребителите срещу заплащане ". Затова на доста метални кутии от бира или бутилки пише 50 куни. А ние тука се офлянкваме и симулираме рециклаж.
  —цитат от коментар 9 на malart


  50 куни са към 8 щатски долара. смени малко числото

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK