Доминик Строс-Кан: Светът е по-зле подготвен за нова финансова криза

Доминик Строс-Кан: Светът е по-зле подготвен за нова финансова криза

© Associated PressБившият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан (2007 - 2011) твърди, че надигането на популизма е "пряко следствие от кризата", чието управление облагодетелства неравенствата, допринасяйки най-вече за влизането на Доналд Тръмп в Белия дом.


Бившият шеф на фонда, чиято кариера рязко бе прекъсната през пролетта на 2011 г, със скандала в хотел "Софител", посочва освен това, че днес светът е "по-зле подготвен" да се справи с криза от същото естество. Ето какво казва той в интервю за АФП във връзка с 10-ата годишнина от фалита на американската банка Lehman Brothers.


Кога осъзнахте, че се задава световна криза?
- Когато започнах работа в МВФ на 1 ноември 2007 година, бързо ми стана ясно, че нещата не вървят добре. Така че през януари 2008 г. в Давос направих изявление, което предизвика малко шум, искайки световно съживяване, което по онова време определих като (увеличение - бел. ред.) с 2% на брутния вътрешен продукт на всяка страна. През април 2008 г. на пролетните срещи на МВФ стана ясно, че за рекапитализация на банките са необходими 1 трилион долара.


А дали администрацията си даде сметка за опасността едва когато Lehman Brothers фалира?


- Не. Тогавашният финансов министър на САЩ Хенри Полсън реши да не спасява Lehman, за да даде пример за моралния риск (според икономиста Пол Кругман морален риск е ситуация, при която един човек взима решение за това колко риск да поеме, докато някой друг плаща разходите, ако нещата тръгнат в неприятна посока - бел. ред.). Той, както и другите, подцениха значително последиците. Голяма грешка бе да се остави Lehman да потъне. Още повече че на следващата седмица, след фалита на банката, те бяха принудени да спасяват застрахователя AIG, който беше много по-голям от Lehman.


Десет години по-късно по-добре ли сме подготвени, за да можем да се справим с криза от същия мащаб?


- Не. Напреднахме в известна степен, най-вече при съотношенията на капитализация на банките, но това е твърде недостатъчно. Представете си, че утре Deutsche Bank изпадне в затруднение, тя няма да може да реши проблема с 8% от капитала, с които разполага. Истината е, че сме по-зле подготвени. Регулирането не е достатъчно.


Защо?


- От 2012 - 2013 г. окончателно бе загърбена темата за необходимостта от регулирана икономика, например за мащаба на банките (too big to fail - "прекалено голяма, за да бъде оставена да фалира" - бел. ред.) или за рейтинговите агенции. Върнехме се съвсем назад, откъдето и идва песимизмът ми доколко сме подготвени. Намираме се в състояние на необмисленост на глобализацията и това не дава добри резултати.


Продължава ли да има международно координиране?


В голяма степен координацията изчезна. Вече никой не играе тази роля, нито МВФ, нито ЕС и политиката на президента на САЩ не помага за това. Поради тази причина механизмът, който беше изграден от Г-20, изключително здравословен, защото обхващаше и страните с нововъзникваща пазарна икономика, бе взривен и се разхвърча на парчета. Преди 10 години държавите бяха приели да предоставят тази роля на МВФ. Не съм сигурен, че сега той може да я изпълнява, но бъдещето ще покаже.


Мислите ли, че влизането на Доналд Тръмп в Белия дом е последица от кризата?


- Според мен да. Не казвам, че има само една причина за идването на Тръмп, но политическата ситуация днес не е откъсната от кризата, която ние преживяхме, и с Тръмп в САЩ, и в Европа.


Какви са тези връзки?


- Има една последица от кризата, която според мен е напълно подценена: популизмът, който виждаме да се появява навсякъде, е пряко следствие от начина, по който бе подходено към нея от 2011 и 2012 г., привилегировайки решенията, които щяха да доведат до нарастване на неравенствата. Политика на QE (изкупуването на дългове от централните банки - бел. ред.) бе полезна и уместна. Само че това е политика, чиято основна цел е да подсили финансовата система и следователно да служи на най-богатите на планетата. Когато има пожар, пожарникарите се намесват и вода се пръска навсякъде. След това обаче тя трябва да се попие, а това не бе направено. И тъй като тази вода отиде в джобовете на някои, а не на всички, настъпи взрив на неравенствата. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 497 Неутрално

  - Кога осъзнахте, че се задава нова финансова криза?
  - Между оправянето на две камериерки!

 2. 2 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Поради годишнината от фалита на Лемън Бротърс ли зачестиха предупрежденията за нова криза?
  Верно че икономиката расте и всичко останало, но струва ми се едва доскоро все още се възстановявахме.
  :(

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 3. 3 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  Едно време имаше филм "С цървули по дивия запад".Сега сульо и пульо джиткат като хлебарки къде ли не. Няма лошо, толкова години огромна маса народ беше принудена насила да се свива в една никаква действителност, и е логично да се наваксва. Лошото е, че вредата е в пъти по-голяма от ползата. Това бързо се осъзна от западните демокрации и почнаха антиемигрантски настроения, меко казано. Последно, снощи в Швеция.

 4. 4 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1713 Любопитно

  Колко трябва да си извратен,да натиснеш камериерката докато ти оправя леглото в хотела!!!!!???

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  Интересни твърдения.

  Лемън се бяха нагрухали с деривати до абсолютно неадекватни нива.
  Никой не може да ме убеди, че там са работели разпасали се идиоти.
  И след това Строс-Кан твърди, че Полсън е решил да "дава урок" на и чрез Лемън.
  Няма начин нагрухването на Лемън да е било неизвестно за достатъчно на брой хора, които вземат решенията във ФЕД, Щатите, че и извън този кръг. Още преди това, в процеса на нагрухване да са видяли какво става.
  Та излиза, че "урокът" е бил ... умишлен. Оставили са, а най-вероятно и да са насърчили Лемън да се нагрухват. Да си спомним бонусите след като рухнаха ...
  Но пък реакцията била неадекватна като последица. Т.е. "учителите" са и те идиоти?
  Да, бе!
  И к'во излиза накрая?
  Че цялата работа е била умишлено спретната ... Мат'рялът ошушкан, а "учителите", обрали парсата, пулят честни сини очички, вдигат ръчички и разправят на мат'ряла - ами идиоти сме, бе!
  И се започва новият цикъл ... на предупреждения за задаваща се нова криза ...

 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  Популизмът не само е следствие на кризата и безумното глобализиране. Популизмът е инструмент за решаване на натрупаните проблеми. Прекалено големите неравенства са пряко следствие от политиката на глобалистите- изнасяне производствата в Китай,Мексико и другаде, ликвидиране на средната класа, неимоверно забогатяване на малцина,използвайки робски труд в Китай и продавайки на високи цени в САЩ и Европа. Популистът Тръмп връща производствата в Америка, което означава повече доходи за работещите и по-малко доходи за богатите. Неравенствата намаляват.

 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  "регулирана икономика, например за мащаба на банките" Така казано изглежда комунизъм. Нали пазарът ЧИСТИ НЕЩАТА !? Сега се оказва ,че нещата не са точно така !
  САЩ беше ФЛАГМАН , да не се меси политика и икономика, това важи за другите ..не и за нея ! Удрят се всички ЕС фирми,ако търгуват с ИРАН, ако ЕС отговори реципрочно ..например с ЛЮБИМЦИТЕ НА САЩ - СА ??

 8. 8 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Откъде го измъкнаха тоя господин от нафталина.

 9. 9 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Тези направиха "либерализъм" мръсна дума,
  а "популизъм" да звучи добре.

 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#5] от "xm...":
  Абе горе долу като с КТБ - едни са действали, други са се правили, че не виждат, едни овце са вярвали и накрая плащат.

 11. 11 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#9] от "рб.о1ген18":

  Ха Ха ..много си непредпазлив... Сега ще те наскачат... направиха либерализма мръсна дума но крайната цел е демокрацията-както винаги впрочем..

 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#7] от "dejmos":

  Всъщност пазара се чисти, но ако бъде оставен да се чисти. Като част от чистенето са кризите, те са закономерни реакции на пазара. Ама ние искаме ем свободен пазар, ем да няма кризи. Няма как.

 13. 13 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#7] от "dejmos":

  Аха .. но в цялата манджа с грозде липсваше само Тръмп които действа не просто -Америка фърст ,ами тръгна да изнудва половината свят за сакралните 4 процента растеж пък каквото ще да става а след мен потоп.

 14. 14 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 797 Неутрално

  "регулирана икономика, например за мащаба на банките" Така казано изглежда комунизъм. Нали пазарът ЧИСТИ НЕЩАТА !? Сега се оказва ,че нещата не са точно така ! САЩ беше ФЛАГМАН , да не се меси политика и икономика, това важи за другите ..не и за нея ! Удрят се всички ЕС фирми,ако търгуват с ИРАН, ако ЕС отговори реципрочно ..например с ЛЮБИМЦИТЕ НА САЩ - СА ??
  —цитат от коментар 7 на dejmos


  Ако собствеността е частна, но контролирана от държавата, значи не е баш комунизъм, а фашизъм, в случая либерален фашизъм. Кой съм аз да противореча на Рейгън.

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=t5q4Vl-J3yk

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8524 Неутрално

  Защото все по неподготвени почнаха да управляват. На всичко отгоре и популисти.

 16. 16 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#7] от "dejmos":

  Добро утро :)) Капиталистическото общество е БРЕМЕННО с КРИЗИ. Бе малко по нормално, и се съобразяваше с населението при налитането на ДРУГА СИСТЕМА. Сега Капитализма (по скоро фазата - ОЛИГАРХИЯТА ) се из оглави. Нищо добро не ни очаква ....Оказва се че КАПИТАЛИЗЪМ изисква 10 пъти по добро планиране. Разбира се - пропадаме. Планирането напреди беше в 5 години ,сега са 7 и се наричат програмни периоди.

 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4703 Весело

  До коментар [#4] от "angeles":

  Колко ?!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 469 Весело

  Колко елегантен начин да кажеш по заобиколен път, че парите, които се "напечатаха" ("количествено облекчаване" му викат още) потънаха в джоба на обичайните заподозрени. :)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 19. 19 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#12] от "niakoi_si":

  Какво значи пазарът се чисти?

  Че пазарът е контролиран/неконтролиран хаос, често повлиян от психология, мистицизъм, стадни инстинкти?
  Дефектите, натрупвани от това, отвреме наврем болезнено се коригират?

  Като резултат, трудът и спестяванията на масата балъци/(или просто хората без статистическа възможност за успех в несигурна среда), се обезценява, а малцинство от тарикати или просто късметлии, забогатява?

  Пазарната икономика НЕ Е ИЗГРАДЕНА на научно технически принципи.
  За разлика от точните науки, икономикат,а и маркетинга, са все още в дебрите на средновековна алхимия, и това е проблемът на света !
  Точно маркетинга - занаятът за психологическа манипулация се занимава с това - пазарната стойност на нещо да е по-голяма от реалната му стойност.
  Горницата е печалбата, а критерия за успех в извратеното ни общество, е - да бъде колкото се може по-голяма.

  Ето тази горница - стойността, която пазара плаща, но тя не е реална, е причината за всички кризи.
  Пазарът периодически се чисти заради това изкривяване, наложено от грешната парадигма:
  - Пари - пари прим

  В страшно много случаи, по-голямото количество пари прим, не е резултат на стойността създадена от труд, а на чисто финансова спекулация.
  Пример за това, от най-древни времена - ЛИХВАТА, която е грях в библията.

  Моралното падение и греха е огромен днес - начислява се лихва върху пари, които този който дава заем НЕ ПРИТЕЖАВА.
  Банките не притежават парите които дават.
  Нещо повече - тези пари дори не съществуват!!!!
  Извращението и уродливостта е в невъобразими пропорции!!

  Т.е. Създава се добавена стойност, която не само не е резултат от труд, ами дори не е резултат от даване на достъп за ползване на ресурси.

  За разлика от всички материални ресурси, само финансовите, поради извратената и уродлива тъмна страна на човека, могат да се създават от НИЩО !!!
  Това е противоествествено!!  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK