Красимир Вълчев: Финансирането на БАН ще зависи от обществената значимост на изследванията

Красимир Вълчев

© Юлия Лазарова

Красимир ВълчевВ началото на новата учебна година "Дневник" разговаря с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за проблемите в образованието и трудностите при мотивирането на млади учители, както и за планираните промени в моделите на управление на университетите и на финансиране на Българската академия на науките (БАН).


Министър Вълчев, как ще се справите с недостига на учители и неграмотността, които сам определяте като основни проблеми в образованието?


- Учителите са основният фактор за по-добри образователни резултати. Цел на всяка образователна система е да направи така, че децата да придобият базовите и новите компетентности, да бъдат подкрепени. Всички инструменти в системата са насочени към тези цели, но за реализирането им най-много разчитаме на учителите. Основното стратегическо предизвикателство, което трябва да разрешим, е с недостига на учители. Всички мерки са важни в системата. С механизма за съвместна работа на институциите гарантираме правото на образование на всяко дете. Тази година работата по механизма е далеч по-ефективна и фокусирана - самото връщане на децата в училище е малка крачка. По-важни са по-нататъшните усилия по включване на децата в образователния процес. Важни са също мерките за подкрепа, учебните програми, методите на преподаване и др.

Освен ново увеличение на учителските заплати обявихте и едногодишна програма за квалификация за учители. Ще успеете ли така да намерите и подготвите качествени и мотивирани хора за учители?
- Образователните системи и в другите европейски страни са изправени пред недостиг на учители. Днес е по-трудно да мотивираме млади хора да станат учители, както преди 50 години. В България очакваният недостиг на учители е още по-остър проблем заради възрастовата структура на работещите в системата и очаквания недостиг във всички сфери. Затова ние трябва да реагираме. Задължителна, но недостатъчна е мярката с увеличаването на заплатите. Необходим е консенсус възнаграждението на учителите в бъдеще да е поне 120% от средната заплата за страната.


Увеличаваме приема на студенти в професионалните направления, свързани с придобиване на педагогическа квалификация; даваме право на втора стипендия, но това също не е достатъчно. По-лесно е да мотивираме 30-годишните да се включат в учителската професия, отколкото 18-годишните. Затова предвиждаме да финансираме национална програма за придобиването на педагогическа квалификация след завършване на висше образование. Дисциплините с най-голям недостиг са математика, физика, химия.


Очаквате ли съпротива от страна на университетите заради промените в управлението им, които възнамерявате да направите?


- Говорили сме с всички университети за промените, които ще предложим. През 90-е години е регламентиран краен модел на затворено академично самоуправление на държавните висши училища, при който органите на управление се избират изцяло от академичния състав. Ако тогава такъв модел е бил реакция на страха, че ще се върнем към тоталитарна държава, то днес той води до затвореност и самодостатъчност на висшите училища, липса на отговорност към развитието и към по-широките обществени интереси. Ще предложим известно отваряне на този модел. Външни заинтересовани лица трябва да имат съвещателен глас в академичните органи за управление. Всъщност имаме съвет на настоятелите - хората, които участват в него, ще могат да участват в работата на академичния съвет, за да не се затваря управлението само до гласа и интересите на академичната общност.


С договорите за управление с ректорите, които предвиждаме, министърът няма да назначава ректорите - ще подписваме договори с избрани от академичното управление ректори. Целта на договора е ректорите да бъдат отговорни към изпълнението на стратегически цели и задачи, свързани с развитието на висшите училища. Например ректорите да преструктурират профили към професионални направления, в които има по-висока оценка за качество и по-голям недостиг на кадри; да инвестират повече в млади преподаватели, в дигитализация на обучението и в научни изследвания. Неща, за които в момента ректорите нямат достатъчно стимули да правят. По-скоро сегашният модел е направил ректорите заложници на статуквото. Въпреки че даваме повече финансиране за направления с по-висока оценка за качество и реализация, отколкото за тези с по-ниска оценка, вътре във висшите училища не се преструктурира финансирането.


Нужни ли са такива промени в модела на управление и на Българската академия на науките (БАН)? Покрай напрежението с института по метеорология се видяха доста проблеми.


- За БАН е регламентиран същият модел на крайно затворено академично самоуправление, с правомощия, изместени към колективните органи на управление, които в общия случай страдат от по-високо ниво на безотговорност, отколкото персоналните органи на управление. Аз нямам намерение да предлагам промени в модела на управление на БАН, но това, за което сме говорили с тях и правим, е в по-голяма степен да обвържем дейността на академията с обществените задачи и потребности. Това означава държавата да бъде по-активен възложител на научни задачи на БАН, а от друга страна - по-голяма част от дейността на институтите да бъде свързана с изпълнението на тези задачи. Това започнахме да правим тази година с националните научни програми - те са свързани с важни сфери на обществения живот и предизвикателства; те са на принципа на финансиране на един проект, в които са обединени всички висши училища и научни организации, които работят в дадена сфера.


Предвиждаме обвързване на дейността на различните институти на БАН с различните институции, които имат нужда от научно обслужване. В момента особеното за една научна организация е, че тя сама си възлага научната дейност или работи по проект. За разлика например от Националния институт по метеорология и хидрология, който е типичната държавна служба с перманентно възложена обществена задача. При него нямаме трудност да оправдаем средствата за дейността му.


БАН ще трябва да прави изследвания в определени сфери, за да получава финансиране. Така ли?


- Подхода отдолу-нагоре ще съчетаем с подхода отгоре-надолу - ние ще насочваме средствата тематично към определени области съгласно обществените потребности. Това има за цел да оправдае обществената възвращаемост на увеличените средства в науката, да обвърже научната дейност с потребностите на пазара на труда и да насърчи взаимодействието между държавата и БАН. Този модел на затворено самоуправление през годините доведе до нежелано раздалечаване между държавата и академията.


Трябва да се увеличават средствата за научни изследвания, но трябва да се оправдава и тяхната възвращаемост. Това е трудно при науката. Когато строиш мост, той се вижда, знаеш колко коли ще минат по него и можеш да изчислиш обществената възвращаемост. При научните изследвания може да инвестираш в 99 проекта и стотният да оправдае възвращаемостта на всички; може да търсиш божествената частица и покрай това да изобретиш световната интернет мрежа.


Следващата година бюджетът на БАН ще включва ли допълнителните 15 млн. лв., които отпуснахте тази година?


- Да, тези средства са в базата на проектобюджета за 2019 г.


Има ли риск от загуба на средства по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" заради забавяне на проектите?


- Междинната цел до края на годината е да бъдат сертифицирани 195 млн. евро, а към момента има 160 млн. верифицирани и вероятно ще изпълним междинната цел. Нужно е да изпълним и други индикатори, сред които 11 хил. педагогически специалисти да са преминали квалификационни форми. По този проект има забавяне и може да имаме загуби, ако до края на годината не проведем обучения. Рискът обаче е значително по-малък, отколкото преди година.

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Имах малко по-добро мнение за този, но гледам се е окалинчил.
  Значи, хора, дето трябва да се занимават с теоретична наука щели да бъдат оценявани спрямо интереса на обществото. И учениците трябвало да добият базови компетентности. Разкошен министър, догодина в изследванията на ПИЗА още по-надолу.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#1] от "Darth Plagueis":

  Ако знаят хората какви далавери се въртят в образованието и как се краде ще грабнат сопите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 519 Разстроено

  Мутри да оценяват учени ... не че и учените от БАН не са синекурни бюрократи в огромната си част де ... Абе гнилоч отвсякъде ..,,

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Мутри да оценяват учени ... не че и учените от БАН не са синекурни бюрократи в огромната си част де ... Абе гнилоч отвсякъде ..,,
  —цитат от коментар 3 на danvan


  Който дава парите поръчва музиката. Иначе сегашното положение е все едно отиваш в ресторант, поръчваш пържола с голяма бира а ти носят някакво задушено броколи. Защото главният готвач това може и това харесва да готви, така изразявал творческата си личност и било много модно в Париж. И отгоре на това ти вдига скандал когато му кажеш че друго си поискал. Това е положението с БАН пък и с голяма част от университетите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  До коментар [#1] от "Darth Plagueis":

  Съгласен, нещата деградират много бързо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Обучението за квалификационни кредити на учителите е пълна пародия - харчат се излишни пари, ама явно за приятелските фирми са добре дошли. Освен това не е съобразено със специалността на учителя - така се налага учител - специалист / това са учителите в училищата по изкустата/ да ходи с общообразователните си колеги на курс, вместо да може да го направи в Музикалната или Художествената академия или друго висше училище. На въроса, защо не може - отговорът: трябва да е фирма одобрена от МОН. Калинките от Министерство на културата пак са спали...., и така провалиха възможностите за тези учители.
  Питам се, тези чиновници от двете министерства въобще искат ли да знаят за съществуването на тези училища, че да вземат адекватни решения за тях. Защото освен този проблем, има и много други - за плановете, за програмите, за хорариумите, за приемните изпити. Ако чиновниците на са компетентни, а те на са, по-добре не лъжете родителите, че децата им ще получат съответното образование в тях.

 7. 7 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  И понеже много ще се спекулира с оценките на проектите и всички некадърници ще твърдят, че никой не разбира висшата им наука аз предлагам простичък механизъм: за всяко евро финансиране получено от участие в международни проекти държавата да дава от себе си по 2 лева. А за всеки лев финансиране от бизнеса по още 1 лев от държавата.

  Не е нещо оригинално, така Тачър финансираше театрите, за всяка лира от продадени билети даваше по още една от държавата. Така се избягват безкрайните спорове кой колко е компетентен и как не било разбрано високото му изкуство/наука. А за тези които са без проекти примерно 1/4 от бюджета на БАН. Впрочем за университетите науката там напълно е на проектно финансиране, така че от БАН да не мрънкат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 8. 8 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Тъпа журналистка и прост счетоводител седнали да си говорят за наука и образование.
  Гнус.

 9. 9 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Нужно е да се раздели АКАДЕМИЧЕСКАТА от ИМУЩЕСТВЕНАТА автономия само.
  По цял свят имуществото се управлява от представител на собствениците и дарите лите в САЩ наименованието му е ПРОВОСТ. Той управлява собствеността и търси средства когато е необходимо обновяването и.
  А иначе РЕКТОРЪТ има автономност и отговаря само за учебния и научния процес. Ако в някое направление има развитие и са нужни сгради, оборудване - обръща се към ПРОВОСТА с обосновано предложение и от там нататъка той работи за благото на университета. Ако не ще да работи Академичния съвет съставя записка до съвета на собствениците и дарителите(ССД - и той като АС се събира ежегодишно и изслушва доклада за състоянието на университета ) и обикновено те сменят ПРОВОСТА с такъв който милее за университета.
  Съответно има взаимен контрол. АС при най малко нарушение от страна на ПРОВОСТА - сключване на неизгоден договор, отдаване на собственост под наем, замяна на собственост сигнализира ССД.
  А ПРОВОСТА ако вижда неефективно използване на собствеността от дадени учени, недостатъчно натоварване на базата, за частни интереси въобще не може да се говори съответно сигнализира АС и там за да си запазят раб.места бързо и адекватно реагират

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 844 Неутрално

  БАН е 100 години назад и 50 години в ляво....значи финансиране няма да има!!!!

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Абе..., като се сетим за анализа на БАН, по повод АЕЦ Белене...! :)

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Моля някой да ми изброи изследванията в БАН, които имат обществена значимост. Имам предвид такива в развитие, а не вече завършените и евентуално пожънали...някакви успехи, реални успехи имам предвид, не виртуални. Аз не се сещам в БАН да се извършват изследвания по чисти точни науки. Едва ли в БАН разбиват протони на Хигс бозони и кварки...Та?

  мурзилка
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2254 Весело

  "Финансирането на БАН ще зависи от обществената значимост на изследванията"

  а обществената значимост ще ще определя от политиците!!
  а те ще определят по свой личен интерес.

  Ние това си го знаехме. Защо трябва да ни го казва.

  подпис
 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#7] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":
  "Не е нещо оригинално, така Тачър финансираше театрите, за всяка лира от продадени билети даваше по още една от държавата. Така се избягват безкрайните спорове кой колко е компетентен и как не било разбрано високото му изкуство/наука. "

  Браво, гербер!
  Антикултурният министър Веждю копира Тачър и получи следния резултат:
  Директорите на театрите изкупуват методично местата в салоните, след което държавата им връща парите /по Тачър/ с връхница! Гениално!!!
  Друг въпрос е каква репертоарна политика се ПОВЕДЕ – най-лекото и пошло се намести в театрите, понеже "народът това харесва"!!!
  Тази тиква такива тиквички ражда!
  И подкрепа отдолу, както виждам :-)!

 15. 15 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 457 Весело

  До коментар [#12] от "Маршалов":

  Да учени от ИЯИЯЕ на БАН работят и в ЦЕРН(командировки до 18 месеца) и са участвали в разбиват протони на Хигс бозони и кварки.

  Присъединяването ни към ЕС позволи и това

 16. 16 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 457 Весело

  До коментар [#14] от "Alexander97":

  При нас беше приложено грешно. За всеки 1 билет се даваше сума от 2-3 пъти по-голяма, която водеше до цитираното извръщение.
  Ако бяха давали равна сума или по-малка, нямаше да се стига до такива еквилибристики. Те англичаните не са прости хора

 17. 17 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#12] от "Маршалов":Да учени от ИЯИЯЕ на БАН работят и в ЦЕРН(командировки до 18 месеца) и са участвали в разбиват протони на Хигс бозони и кварки.Присъединяването ни към ЕС позволи и това
  —цитат от коментар 15 на ЙЕИ


  Това какво общо има с въпроса ми? Тук на територията на БАН, това което се прави тук у нас, по нашите си БАН-ски дейности, има ли нещо обществено значимо.

  мурзилка
 18. 18 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  Моля някой да ми изброи изследванията в БАН, които имат обществена значимост. Имам предвид такива в развитие, а не вече завършените и евентуално пожънали...някакви успехи, реални успехи имам предвид, не виртуални. Аз не се сещам в БАН да се извършват изследвания по чисти точни науки. Едва ли в БАН разбиват протони на Хигс бозони и кварки...Та?
  —цитат от коментар 12 на Маршалов


  Имам блестящ пример. Електрохимик със световни постижения, подкрепени с патенти, беше изкупен от мастодонт в батериите и... замина за САЩ!
  ЗАЩО ЛИ? Ами защото мизерстваше, както всички на нивата в науката, изкуствата, образованието.
  БАН се нуждае от метла, без съмнение, но свинските черва са овъртяни нагоре и надолу.
  Песимист съм! Вероятно поне в този живот няма да видя прочистена цялата система на наука и образование. Особено с министър, като този тиквоч, който отговаря с готови лозунги:
  "- Учителите са основният фактор за по-добри образователни резултати. Цел на всяка образователна система е да направи така, че децата да придобият базовите и новите компетентности, да бъдат подкрепени."

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  БАН е 100 години назад и 50 години в ляво....значи финансиране няма да има!!!!
  —цитат от коментар 10 на selqnin


  Въпросът с финансирането е решен! Говорих с управляващите. Финансиране няма да има!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Разстроено

  До тук два пъти ме коментираха и все още нямам отговор на въпросът ми, а е толкова елементарен. Или поне изглежда елементарен...

  мурзилка
 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До тук два пъти ме коментираха и все още нямам отговор на въпросът ми, а е толкова елементарен. Или поне изглежда елементарен...
  —цитат от коментар 20 на Маршалов


  За Николай Илчев чувал ли си?
  Не. Други ползваха мозъка му!
  Ако беше останал тук, сега щеше да е благоденстващ пенсионер с 400 лева пенсия или помощи от благодарната държава, както искаш го наречи!

 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До тук два пъти ме коментираха и все още нямам отговор на въпросът ми, а е толкова елементарен. Или поне изглежда елементарен...
  —цитат от коментар 20 на Маршалов


  Няма как да ти дадат като пример нещо което го няма. И аз вече толкова пъти съм задавал същият въпрос, за 25 години от БАН похарчиха 2 МИЛИАРДА лева, какво насреща дадоха на България? Отговорът е оглушително мълчание.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#1] от "Darth Plagueis":

  България няма възможност да издържа учени на пенсионна възраст които се занимават с теоретична наука. Нито има нужда да издържа контактуващи с извънземни като проф, Филипов, шеф на институт в БАН.

 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#18] от "Alexander97":

  А каква според вас е целта на образователната система, да дава пенсии на академиците в БАН може би ?!?

 25. 25 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  "Трябва да се увеличават средствата за научни изследвания, но трябва да се оправдава и тяхната възвращаемост. Това е трудно при науката. Когато строиш мост, той се вижда, знаеш колко коли ще минат по него и можеш да изчислиш обществената възвращаемост. "

  Това е връх на мисълта на този министър!!!!
  Долу нАуката!
  Работническо-селската власт....
  Не е извадено от контекста, защото 100 000 000 можем да "хвърлим за едно стадионче, когато футболистите радват народа!"
  Великите ни футболисти, подкрепени със сто милки от голмайстора на "Бистришките тигри"!!
  Мамо мила!

  "Сит търбух
  за наука глух!"

  Радой Ралин продължава да е актуален.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 310 Неутрално

  тоя е много зле.
  по-горе беше казано добре.
  да се отдели поддръжката от
  самата институция.
  това със обществените функции
  е някаква безумно тъпа идея на
  борисов след случая с роженската
  обсерватория.
  каква обществена функция във
  математиката или теоретичната физика.
  проблемът там е друг. че има много кадърни учени,
  признати по света със мизерни пари за оборудване
  за провеждане на експерименти. а това става със
  финансиране, което никой не прави. след това що
  нямаме ноблеов лауреат. я да питам защо не участваме
  в ITER, най-мащабния проект за ядрен синтез.

 28. 28 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#26] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Дадох пример от НАШИЯ ЖИВОТ, от БАН! Личен познат, световни постижения, които отидоха като печалба в световен концерн.
  Отговаряш ми с приказки от селската кръчма, популярни сред земеделците!
  Заслужаваме си мизерията с мненията, които прочетох.

 29. 29 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#22] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  я не се изказвай за неща, от които не разбираш нищо.
  това не ти е фондова борса.
  хората на теоретичната наука ,
  като направят добра статия помагат на цялата
  световна научна общност да прогресира в разбирането ни
  за света и да дава идеи, които след това се превръщат във
  айфони, ТЕСЛИ, спейс ексове и др.
  аз се чудя защо военното министерство не финансира
  високи научни разработки, като DARPA.

 30. 30 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2781 Разстроено

  Не му вярвам за БАН, само вдигат черните знамена и поредното правителство омеква.
  А и кой решава, че едно изследване е обществено значимо - обществото ли?
  Айде стига глупости и неизпълними обещания. Имах по-добро мнение за този човек, но и той е започнал да си вярва.

 31. 31 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#28] от "Alexander97":

  хахаха:)да

 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#23] от "m17":

  Ми ОК, тогава да се закрива БАН. И това е подход. Но финансиране на теоретична наука спрямо резултати е твърд дебилизъм.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#32] от "Darth Plagueis":

  Само с умнокрасив плам в очите и сърцата не става, трябва и малко мислене.
  Има си много ясна дефиниция на термина "резултати" в науката. Резултати не е следващата теория на отностелността а нещо много по-малко. А именно публикации в международни издания с висок импакт. И импакта си има точна дефиниция и всичко това отдавна е измислено и е измеримо и се прави във всички свестни научни институции. Не го правят само БАН и подобни щото ще им лъсне голия (червен) задник.

 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  като направят добра статия помагат на цялатасветовна научна общност да прогресира в разбирането ни за света и да дава идеи,
  —цитат от коментар 29 на mihail_p


  Горката световна наука ако разчиташе на статиите на БАН. Там трябва да са някакви супер гении, хем реват непрекъснато че нямат пари за работа, хем постижения на световно ниво. Да се чуди човек защо досега не са ги лапнали от световните научни центрове, да им осигурят условия за работа и живот и да припне напред науката. Ами си стоят тук в мизерията и хленчат пред правителството за 10-15млн лева, джобните пари на най-залупаният американски университет.

  Впрочем на кое място е БАН в класацията на световната наука? Защото за СУ знам, че трудно влизаше в първите хиляда.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#30] от "boevbisser":

  Разбира се че решава обществото, което финансира с обществени средства кое е обществено значимо. И конретно репава точно правителството, избрано от това общество на последните избори.

 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#28] от "Alexander97":

  Престанете с тия глупости, БАН е уж научна организация, не и е работа да се занимава с продуктизирането на нечии научни постижения. И стига с тия фантасмагории за печалби, между едно изследване за някакво ново лекарство и уж мега-хипер печалбите от ново лекарство има милиарди долари за изследвания и тестове и поне 10 години работа. И риск 1 към 5000 да НЕ СТИГНЕ до пазара.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Много ясно, пари се дават за наука, не за присъствие.

 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#26] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Дадох пример от НАШИЯ ЖИВОТ, от БАН! Личен познат, световни постижения, които отидоха като печалба в световен концерн.
  —цитат от коментар 28 на Alexander97

  Срещу такива които работят по проекти и се издържат от тях нямам нищо против. ОБАЧЕ, ако е вярно това което казваш тогава какво пречи на този концерн да финансира изследванията на твоят познат? И то много по-щедро от това което може да си позволи нашата държава, от печалбата.

  И още нещо, смяташ ли за справедливо БЪЛГАРСКАТА държава да финансира изследванията от които се ползва ЧУЖД концерн? Аз с моето "селско" мислене мисля, че е справедливо да си ги финансира този който печели от тях. Ако си на обратното мнение и с толкова широко сърце предлагам да финансираш ремонта на апартамента ми, тъкмо го започвам. Но май че когато е за ТВОИТЕ пари веднага ще обърнеш философията.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#34] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Да ви поправя, СУ трудно влизаше в първите ДВЕ хиляди, беше към 1700 място по едно време. БАН въобще ги няма в тия класации.

 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#23] от "m17":Но финансиране на теоретична наука спрямо резултати е твърд дебилизъм.
  —цитат от коментар 32 на Darth Plagueis


  И къде е казано, че БАН трябва да се занимава САМО с теоретична наука?

  Въобще разумно ли е държава като нас да се занимава с фундаментална наука и по този начин да прави подарък на далеч по-богати от нашите държави? Защото в момента в който нашият учен публикува статията тя вече може да се ползва от всички които не са дали нито лев за финансирането.

  Освен това в състояние ли е малка бедна България да финансира на необходимото световно ниво такава наука, това са скъпи лаборатории. А ако финансирането е мижаво то и постиженията ще са мижави.

  И още нещо, разумно ли е тези доста ограничени средства да се пилеят по целият фронт на науката? Или е по-добре да се концентрират в няколко перспективни направления където имаме все пак някакви успехи. И най-добре ако от тях се очаква нещо практично приложимо, съобразено със специализацията на икономиката ни.

  В сегашният си вид, структура и управление БАН е динозавър от социализма. И е крайно време за категорични промени. Като основното трябва да стане преориентирането и към научно-приложните изследвания финансирани на проектен принцип. А не фундаментална наука в която удобно са се скрили доста мързеливи некадърници. Именно мързеливи и точно некадърни, ако беше обратното отдавна да са отишли където ще имат по-добри условия за работа и по-добро заплащане.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на Dreamcatcher
  Dreamcatcher
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#1] от "Darth Plagueis":България няма възможност да издържа учени на пенсионна възраст които се занимават с теоретична наука. Нито има нужда да издържа контактуващи с извънземни като проф, Филипов, шеф на институт в БАН.
  —цитат от коментар 23 на m17


  Филипов нито е професор, нито е шеф на институт. Стига глупости.

  Относно класациите - за 2018 не са излезли. За 2017 г. БАН на европейско ниво беше на 401 място, други БГ научни институции няма в първите 1000.

  Инфото е от тук.

  https://www.natureindex.com/annual-tables/2018

 42. 42 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2781 Гневно

  До коментар [#35] от "m17":

  малко дълга стана връзката до обществото, и точно това имам предвид - решават някакви чиновници или политици, я да излезат с предизборна програма и да напишат за какво точно се плаща в БАН, колко служители има БАН и какъв конкретен принос има БАН, и да видим тогава дали ще ги изберат. А така - локуми, общественозначими изследвания и много хора на държавна заплата, които хабер си нямат от висока наука - те си искат заплатите, а ние - данъкоплатците, както обикновено, любезно я плащаме.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Весело

  До коментар [#34] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Да ви поправя, СУ трудно влизаше в първите ДВЕ хиляди, беше към 1700 място по едно време. БАН въобще ги няма в тия класации.
  —цитат от коментар 39 на m17


  Ами щедър съм, затова го написах СУ в хилядарката :)

  Въобще като почнат разни да ми се хвалят със статиите си и побеснявам. От НАШИТЕ пари получават заплати и лабораториите и отгоре на това нагло отказват да дадат насреща поне нещичко полезно. Световната наука видите ли разчитала на тях. Деветдесет и девета дупка на кавала са те в световната наука.

  Ако наистина имат поне минималните качества щяха да ги включват в международните проекти и да получават финансиране от там, в ЕС са предвидени десетки милиарди за това. Тогава и държавата ще даде едно рамо както предложих. Но те и това не искат. Не искат защото добре знаят, че никой няма да включи в проекта си неизвестни посредствености.

  С добро няма да се оправят, историята с НИМХ окончателно го показа. Затова държавата трябва да каже "Аз давам парите, искам насреща полезни резултати. А на който не му харесва да си търси работа другаде". Щом са толкова велики учени трябва да изтрепят за тях чуждите университети. Но нещо не го забелязвам.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  хората на теоретичната наука ,като направят добра статия помагат на цялатасветовна научна общност да прогресира в разбирането ни за света и да дава идеи, които след това се превръщат въвайфони, ТЕСЛИ, спейс ексове и др.
  —цитат от коментар 29 на mihail_p


  Цитат: "За 2017 г. БАН на европейско ниво беше на 401 място." Казано с други думи хич и няма да се усети световната наука ако БАН го няма.

  аз се чудя защо военното министерство не финансирависоки научни разработки, като DARPA.
  —цитат от коментар 29 на mihail_p

  Ами на военното министерство не му трябват статии а конкретни приложни разработки. Нещо от което бягате като дявол от тамян. Разбираемо, при тях веднага се вижда свършена ли е работата и работи ли устройството. А статии може да си пишеш цял живот до пенсиониране и накрая нищо полезно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Г-н Вълчев ще се окаже много по-голям милиционер от някои, които изглеждат големи милиционери. Идеята обаче, ректорите също да бъдат милиционери и полковници е добра. В крайна сметка тяхното финансиране става от спестяванията на ГЕРБ.

  БАН обаче е костелив орех. Не щат да им турим милиционери за началници - искат си старите комунисти. Затова и ще страдат.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 47. 47 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 662 Неутрално

  бах ти мазниа лъжец!
  ало, балона, да ти припомним края на 2017, искаш ли?
  Тогава, правителството, искаше оценка за проекта аец белене. И! за да постигне необходимото му мнение кихна 120 милиона на бан! Ей тва са ви изследваниата и значимостта.
  Направихте една добре платена свирка на правителството и сега сте сепциалисти само по платениа секс, вертепите и венерическите болести. Тва, верно е, са общественозначими области за изследване. ама чак с такава значимос, че да си оправдаете бюджетъ дет ви го дават: НЕ СА.
  КАРАЙ НА ИШЛЕМЕ И В ПОЗА ПАРТЕР.

 48. 48 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  И понеже много ще се спекулира с оценките на проектите и всички некадърници ще твърдят, че никой не разбира висшата им наука аз предлагам простичък механизъм: за всяко евро финансиране получено от участие в международни проекти държавата да дава от себе си по 2 лева. А за всеки лев финансиране от бизнеса по още 1 лев от държавата.Не е нещо оригинално, така Тачър финансираше театрите, за всяка лира от продадени билети даваше по още една от държавата. Така се избягват безкрайните спорове кой колко е компетентен и как не било разбрано високото му изкуство/наука. А за тези които са без проекти примерно 1/4 от бюджета на БАН. Впрочем за университетите науката там напълно е на проектно финансиране, така че от БАН да не мрънкат.
  —цитат от коментар 7 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  БАН не харесва това предложение.

 49. 49 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#34] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Да ви поправя, СУ трудно влизаше в първите ДВЕ хиляди, беше към 1700 място по едно време. БАН въобще ги няма в тия класации.
  —цитат от коментар 39 на m17


  СУ от поне 10 години насам е редовно в местата между 500 и 1000 на всички световни класации.

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#41] от "Dreamcatcher":

  В интервюто което гледах беше представен като професор и шеф на института за космически изследвания в БАН.

 51. 51 Профил на Dreamcatcher
  Dreamcatcher
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#41] от "Dreamcatcher":В интервюто което гледах беше представен като професор и шеф на института за космически изследвания в БАН.
  —цитат от коментар 50 на m17


  Може и да е бил някога директор на института, нямам представа. Професор никога не е бил.

 52. 52 Профил на Dreamcatcher
  Dreamcatcher
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#49:"galapagas"][/quote]

  Може ли линк към такава класация? Ще ми е интересно.

 53. 53 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Поредната калинка в министерстово, която не разбира, че без добра фундаментална наука (БАН, СУ, МУ и донякъде ВХТУ и ТУ) няма как да има читава, даже не говеорим за добра приложна наука.

  Отделно контактите на част персонала зает с оперативна дейност с експерти от БАН е важен за най-малкото за да държат необходимото ниво.


  Да плява в БАН бол, натегачи и мошеници също, но защо се позволи разни директорчета да бъдат феодали и да се роят доцове и професоря, да не би СУ и БАН да са виновни...ууупс точно учени от там предупредиха какво ще стане с игтатовщините и пицковията.

 54. 54 Профил на Dreamcatcher
  Dreamcatcher
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Поредната калинка в министерстово, която не разбира, че без добра фундаментална наука (БАН, СУ, МУ и донякъде ВХТУ и ТУ) няма как да има читава, даже не говеорим за добра приложна наука.Отделно контактите на част персонала зает с оперативна дейност с експерти от БАН е важен за най-малкото за да държат необходимото ниво.Да плява в БАН бол, натегачи и мошеници също, но защо се позволи разни директорчета да бъдат феодали и да се роят доцове и професоря, да не би СУ и БАН да са виновни...ууупс точно учени от там предупредиха какво ще стане с игтатовщините и пицковията.
  —цитат от коментар 53 на olimpipanov


  Ето един пример - http://6nine.net/2018/09/15/член-кор-проф-д-ик-н-инж-венелин-кръсте/

 55. 55 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1994 Весело

  До коментар [#11] от "tww09306483":

  Що бе, хората си взеха няколко пъти по 2 000 лв на човек...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 56. 56 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Още с първите си два отговора ме загуби. Учителите трябва да общуват с родителите, а родителите са най-важната част от образованието на детето. Ако злочестите бащици и майки прехвърлят цялата отговорност на даскалите, то цялата кауза е загубена. Детето става роб на приумиците на даскалята и системата по образование, след това родителите стават роби на детето с неговите възражения срещу образователната система, защото иска да учи в САЩ, Великобритания, Германия и т.н.
  Не може да се прехвърлят приоритети - физика, химия, математика, дрън-дрън.... Аз така и не разбрах, кога тези науки станаха "фундаментални". Изборът е личен и най-важното е изборът на студента, когато човекът изобщо реши дали да има висше образование. Явно никой не си дава сметка, че съвременният човек, за да се включи в някаква среда, която пък му би гарантирала работа трябва да разбира от култура и да умее много повече неща от горепосочените дрън-дрън. Това се гарантира с преподаване по философия, история и филология. Приоритетното насочване към дадена специалност гарантира асоциални дебили. Родителите тук, вече играят и отрицателна роля, защото те често подценяват даден потенциал при своя потомък и го/я насочват към специалности, където личността на зряла възраст се чувства нещастна. Това не е плодотворно.

  CONTADOR GRATUITO!
 57. 57 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#51] от "Dreamcatcher":

  Е някак си срамежливо се опитвате да го пренебрегнете. Навсякъде го представят като професор, дори в сайтове на БАН, и вив википедия е такъв. И съвсем си е бил директор на този институт.

 58. 58 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  "Впрочем на кое място е БАН в класацията на световната наука? Защото за СУ знам, че трудно влизаше в първите хиляда. "

  Само като ти се прочете този въпрос и става ясно, че коментираш тема, от която си нямаш никаква идея.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 59. 59 Профил на Dreamcatcher
  Dreamcatcher
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#51] от "Dreamcatcher":Е някак си срамежливо се опитвате да го пренебрегнете. Навсякъде го представят като професор, дори в сайтове на БАН, и вив википедия е такъв. И съвсем си е бил директор на този институт.
  —цитат от коментар 57 на m17


  Казах, че може и да е бил директор в миналото. Бърза справка на сайта на ИКИТ показва, че в момента не е. Също там пише, че е доцент. Мисля, че в случая сайта на организацията, в която работи, е най-достоверния източник на информация. В уикипедия може да пише много неща.

  И за да не съм "срамежлив", едно негово интервю:

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6105280

  Значи е професор в Ню Йорк Таймс, но не и в БАН.

 60. 60 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Поредната калинка в министерстово, която не разбира, че без добра фундаментална наука (БАН, СУ, МУ и донякъде ВХТУ и ТУ) няма как да има читава, даже не говеорим за добра приложна наука.
  —цитат от коментар 53 на olimpipanov


  Хм, бих признал че си прав, ако фундаменталните науки вече не бяха налични. Ама си ги има и са значително по-развити от приложните. Респективно, приложните науки и конкретни изобретения и рационализации, може да се развиват и разработват още минимум 50 години, на базата на нивото до което са развити фундаменталните науки още в този момент. Та какво точно имат способността и възможността учените на БАН, работейки в БАН, на българска територия, да развият специално във фундаменталните науки, че не се сещам? Говорим си за това, което се прави вътре в страната нали(?) защото става въпрос за бюджета и дейността на БАН, заплащани от държавният бюджет и извършвани в сгради държавна собственост, с използуване на уреди държавна собственост, с консумативи също така закупени с пари от нашите данъци, а не с лични средства на БАН-аджиите, чиято заплата също така е платена с пари от нашите данъци, където плащанията по проекти и инициативата е наша, а си говорим, не за пратени в командировка няколко "учени" туристи, да ходят на разходка до LHC или ITER, където да ахкат и охкат от удивление и да направят по някое селфи.

  мурзилка
 61. 61 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  СУ от поне 10 години насам е редовно в местата между 500 и 1000 на всички световни класации.
  —цитат от коментар 49 на galapagas


  СУ (нито БАН) ги няма в нито една сериозна класация. За ВУЗ-ове най-меродавната класация е Шанхайската: http://www.shanghairanking.com/ARWU2018.html

  Някой по-горе посочи и Nature Index. Не съм запознат с методологията, но, поне Nature е реномиран издател та се надявам да не публикуват някое менте. Та там нито БАН, нито СУ са в първите 1000.

  На кратко - последна дупка на кавала сме в науката. Малки страни като Естония, Словения и Исландия са по-напред от нас. Исландия има население колкото Варна, но произвежда в пъти по-качествена наука от цяла БГ.

 62. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Поредната калинка в министерстово, която не разбира, че без добра фундаментална наука (БАН, СУ, МУ и донякъде ВХТУ и ТУ) няма как да има читава, даже не говеорим за добра приложна наука.
  —цитат от коментар 53 на olimpipanov


  "Дребната" подробност е, че не е задължително тази фундаментална наука да е българска. По самият си характер фундаменталната наука е международна, т.е. можем да ползваме постиженията на чужди държави. При което тези постижения ще бъдат от учени на световно ниво, много по-щедро финансирани от нашите и с много по-добре оборудвани лаборатории. Без да похарчим нито лев.

  401 място в световните класации, не го забравяйте. Кристално ясно показва колко далеч сме от понятието наука. И 25 години с похарчени 2 МИЛИАРДА лева а не могат да покажат какво се е появило в икономиката ни от това. Напъните на БАН да се изкарат много важни за БГ /а и за световната наука/ са все едно да ни убеждават, че с магарешка каручка могат да победят във Формула 1. И че понеже играе футбол в селски отбор е толкова голям играч колкото Роналдо.

  И съвсем не са толкова глупави да не го осъзнават, че не е възможно в българските условия наука на световно ниво. Че трудът им е празно харчене на пари. Просто така им е удобно, писане на статии а тя хартията търпи всичко. Защото ако беше приложна наука веднага щеше да се види има ли полза или няма, затова толкова бягат от проектното финансиране и приложните изследвания. А така ще си пишат до пенсиониране безпроблемно. В никоя друга професия няма да позволят толкова дълго време да няма полза от теб, затова толкова упорито не искат да мръднат от статуквото.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 63. 63 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#40] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  '... Въобще разумно ли е държава като нас да се занимава с фундаментална наука и по този начин да прави подарък на далеч по-богати от нашите държави? Защото в момента в който нашият учен публикува статията тя вече може да се ползва от всички които не са дали нито лев за финансирането...'
  ---------

  в интелектуалната йерархия учените - обикновено под 0.01% от населението - са на върха на пирамидата и са най-ценното, което една нация има. учените, а не полицаите или водопроводчиците, или инженерите. учителите учат децата в гимназиите, професорите в университетите учат студентите, а учените учат професорите. такава е еволюцията на академията и напредналите общества като цяло. като отрежеш учените, ще падне нивото на професорите, а след това и на учителите. в резултат след 20-на години ще имаш само аборигени. както в мъртвата природа, така и в обществото има материален баланс. най-ретроградното е да питаш колко кила домати са набрали учените днес.

 64. 64 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#62] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  '... "Дребната" подробност е, че не е задължително тази фундаментална наука да е българска. По самият си характер фундаменталната наука е международна, т.е. можем да ползваме постиженията на чужди държави. ...'
  ------------

  точно така - това е което в замбия правят: учат се от безплатната 'международна наука' и са цъфнали и вързали.

 65. 65 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#61] от "Николай Николов":

  '... Не съм запознат с методологията, но, поне Nature е реномиран издател та се надявам да не публикуват някое менте. Та там нито БАН, нито СУ са в първите 1000...'
  ----------

  в общи линии методологията се базира на брой публикации (+импакт фактор на списанията), брой грантове, оценка на престижа на университета от академици от други университети, и оценка на живота в кампуса от студентите. класациите водят до парадокс от гледна точка на образование, защото за да се публикуват статии и пишат грантове трябва време, много време и сили, и тез 2 артикула са в недостиг за подготовка на студентите. оттук, в доста малки и неизвестни университети студентите получават по-добро образование от това в харвард или кеймбридж. диплома от последните, обаче, помагат много повече за 1-ви джоб офер (но не и за 2-ри).

 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#40] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":'... Въобще разумно ли е държава като нас да се занимава с фундаментална наука и по този начин да прави подарък на далеч по-богати от нашите държави? Защото в момента в който нашият учен публикува статията тя вече може да се ползва от всички които не са дали нито лев за финансирането...'--------- в интелектуалната йерархия учените - обикновено под 0.01% от населението - са на върха на пирамидата и са най-ценното, което една нация има.
  —цитат от коментар 63 на Brother Felonious


  401 място в световната класация, не го забравяйте. И за 25 години 2 МИЛИАРДА лева а нищо полезно не можете да покажете насреща. Криете се зад авторитета световната наука защото нищо ваше не можете да покажете. Бягате от проектното финансиране както е науката в ЦЯЛ свят защото ви е страх, там се искат резултати. Искате финансиране на калпак защото единствено добри сте в подмазването пред началника който разпределя тези пари.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#66] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  не се крия от нищо и никого. от 30-на години съм извън БГ. това което казах в предишните ми постове отразява виждането ми за света. в моят свят нещата с набрани кг зеленчук на ден кат оправдание за съществуване не се мерят, нито се гради бъдеще. градете го със зарзаватчии и водопроводчици, които между другото също не са професионални лидери в света. не възразявам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#66] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Заради такива екземпляри като теб се радвам, че се махнах от България и че не ми се налага да работя в институции като БАН. Заслужавате си мизерията в която живеете.
  —цитат от коментар 68 на I


  Отишъл си НА ГОТОВОТО, не е повод за гордост.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#69] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  понятията в главата ти са малко объркани. споневам един факт не с гордост а като такъв доказващ, че не защитавам тезата за приоритетна наука поради собствен интерес. на второ ниво, когато някой напуска страната си не отива на готово, защото когато пристигне на друго место е по-беден от най-бедния и за да изплува трябва да построи от нулата всичко около себе си. някои успяват, други се давят, но, като цяло движещата сила е разбирането, че не важно откъде си дошъл а накъде си се запътил. не бих се върнал при никакви обстоятелства да работя с хора като теб, хора с този начин на мислене. това би било контракт за провал. рови се гордо в ткзс-то, близко е до душата ти, и в свободното си време громи тъпите учени. убийвай недъгавите паразити, но преди това си припомни една стара песничка - свещеник си тананикал 'селяни-селяни, златен кръст ви сложих, откраднахте го; със железен го замених, изкривихте го; дървен сложих, счупихте го. а на утрешната литургия на %$$я ли ще ми се молите'.

 72. 72 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  И понеже ги повтаряш тези 2 милиарда лева, да ти е хрумвало да ги разделиш на броя работещи в БАН и да видиш по колко пари се пада на един човек на година? Ти лично дали ще можеш да преживееш с толкова само за ЗАПЛАТА, без да говорим за консумативи, апаратура и т.н.

  Ама иначе си голям експерт по научната дейност.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#66] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":И понеже ги повтаряш тези 2 милиарда лева, да ти е хрумвало да ги разделиш на броя работещи в БАН и да видиш по колко пари се пада на един човек на година? Ти лично дали ще можеш да преживееш с толкова само за ЗАПЛАТА, без да говорим за консумативи, апаратура и т.н.Ама иначе си голям експерт по научната дейност.
  —цитат от коментар 72 на I


  Това няма значение, важното е че тези пари са пропилени. Не можете да покажете нищо значимо срещу тях. Можете да кърпете и лъжете година за година но натрупано във времето истината лъсва.

  И ще бъдат пропилени дори да ви дадат 4 МИЛИАРДА защото вие категорично отказвате да работите приложна наука, по-лесно ви е да пишете статии, там по-лесно се крият некадърниците.

  Освен това също толкова категорично отказвате проектното финансиране което е начин да се отсеят удобните но безполезни темички, кадърните от некадърните. Защото при проектното финансиране се явявате на конкурс и печелят полезните теми, парите отиват при кадърните а не при подмазвачите около директора.

  Удобно ви е финансирането на калпак, скрити зад авторитета на световната наука, директора и близкото му обкръжение да "режат порциите. Само това е достатъчно напълно да ви разобличи, системата на грантовете, на конкурсите за тях е световен стандарт. Финансира се постигането на цел, не защото ви има и сте си лепнали едно гордо име.

  При такава система каквито и ще пари да ви дадат те ще потънат в пясъка. И битката е предварително обречена защото вие не искате промяна, тя ще разсипе удобно построената ви пирамида. Затова и не искате НИМХ да напусне, страх ви е от ефекта на доминото. Че и други кадърни ще поискат да напуснат тази феодална система а такива все още са останали.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#69] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":на второ ниво, когато някой напуска страната си не отива на готово, защото когато пристигне на друго место е по-беден от най-бедния и за да изплува трябва да построи от нулата всичко около себе си.
  —цитат от коментар 71 на Brother Felonious


  На готово в смисъл на готова работеща система. Качва се от магарешката каручка на ферари. И да, трябва да работи и то много, самите западняци го казват че така вкарват енергия в системата си. Само че защо вие работещите защитавате едни които отказват да работят? Които упорито защитават една феодална система на организация на науката, остатък от социализма.

  И най-важното, не допускат дори мисъл за някаква поне елементарна промяна, стъпка към нея. Ето например проектното финансиран, системата от грантове. Широко разпространена на Запад. Практически на всяка статия която прочета е написано номера на грант от който е финансирана.

  Само че БАН бягат като огън от това, искат парите на калпак и директора да реже порциите. Обясних защо. Това ме кара да мисля, че БАН са неспасяеми, те са като феодален замък, затворили са се в кулите и ще стоят там до последно. Примерът с НИМХ ясно го показа.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#73] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Казах ти, стой си в блатото и си квичи как умните и можещите бягаме на Запад. Омръзнало ми е от екземпляри като теб -- от всичко разбирате ама нищо не можете да свършите. Ето, и от наука се оказва че разбираш, с образование от рабфака.
  —цитат от коментар 75 на I


  Някакви аргументи ще дадеш ли? Ето аз давам числа, факти, от теб само лепене на етикети и тупане по гърдите колко велик си.

  Дори и да си на Запад /под въпрос/ социализма още ти кънти в главата защото защитаваш системата му. Като онези руснаци които са в Америка но плюят по нея и хвалят Путин. Често срещано явление в номенклатурните кадри на социализма навреме избягали на Запад след катастрофата на социализма която самите те предизвикаха. А БАН беше пълна с такива соц.хрантутеници /и още има/. Това че си отишъл на Запад още нищо не значи, той и Огнян Дойнов е в Австрия. И "юпитата" на Симеон пратени навреме от ДС пак на Запад за да дойдат да ни управляват /разбирай крадат/. Така че по-полека с това къде си, боклука си е боклук и тук и там.

  PS А относно с това дали мога, доказва го това че искам проектно финансиране. Където ясно си личи кой може. Не да се криете зад понятието "наука" и финансиране на калпак където директорът реже порциите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 77. 77 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#76] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Какви аргументи да ти дам на теб? Та ти нямаш абсолютно никаква идея как се прави наука! Ако си мислиш, че на Запад няма блок грантс си дълбоко заблуден. But I repeat myself.

  Какво точно очакваш да правят учени с десетина хиляди на година, включително заплати? Имаш ли си някаква идея какви суми получават институциите които са по първите места?

  Квичиш, че работещите там били мързеливци... Как ще решиш този проблем, като намалиш още парите?

  И изобщо не ми дрънкай за социализъм, защото ти си типичен представител на мисленето. Бой по интелектуалците, и т.н. Квичиш колко назад били БАН, но кой знае защо се смяташ за по-компетентен от тях. Ами защо не отидеш да правиш ТИ наука, гений? С твоето образование от Харвард би трябвало да е лесно. А, забравих, образованието ти е от световно неизвестните български университети срещу които плюеш.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 78. 78 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#74] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  о боже .... злобата ти към умните и можещите подсказва личен мотив. макар да е безсмислено, ще нахвърлям няколко мисли в случаен ред.

  нямаш дори бегла представа как работят учените - нито в БГ, нито извън нея. образователният цикъл до докторантура е около 25 години. на финала в този маратон достигат най-умните и можещи в интелектуално отношение. те са под 0.01% от населението на която и да е държава и са най-скъпият национален продукт. това са философи, икономисти, математици, химици, физици, лекари, и т.н. тези хора са каймака на обществото. как тези 0.001% функционират след защита на докторантура? под 10% от тях остават в академията - университети и организации като БАН. в чистата наука - разбирай БАН - остават най-добрите сред академиците. по твоите разбирания, нека наречем последните 'търтеи'. останалите 90% от докторите на науки не успяват да покрият критериите за академични позиции и се вливат в индустрията/социалните сектори по специалности.

  в развитите страни всеки специалист с висше образование, независимо от специалността си, трябва всеки 6 месеца да минава задължителни курсове/лекции за осъвременяване на знанията си, а след това и тестове. тези лекции се изнасят от 'търтеите', които най-добре знаят кое е важно, ново, и вярно. така поддържа професионално ниво и се изплаща образователната инвестицията в търтеите. в повече, един от търтеите ражда нова идея - това се случва всеки 20-30 години - и стандарта на 'умните' неграмотници се вдига. ти колко често, ако въобще, си чел статии в специалността си? и ако си, на какво ниво на разбиране? казваш че търтеите в БАН са нищожества в сравнение с учените от други страни. та такива са и техниците ни, и вишистите ни спрямо колегите си от развитите страни. защо да убием тогава умните а не тъпите? твоят вой е стара БГ-ска болка: умните при тангра. затова нямаме традиции в индустрията, интелектуалната сфера, както нямаме и аристокрация. защото според андрешко откак БГ-то племе съществува засилвамйе умните при тангра.

  разбери, че животът никога не е позволявал и няма да позволява един човек или нация да стои на едно и също ниво. или вървиш нагоре, или надолу. това е резултатът от конкуренцията. ако мислиш, че си закрепил константен стандарт се лъжеш - ако стоиш на едно место, това означава, че вървиш надолу, защото другите се движат нагоре. движение нагоре без акъл от търтеите няма. това е технология, на която се крепи западната цивилизация.

  в последно време започвам да осъзнавам, че бившото ДС и мутрите спасиха БГ. без наложената от тях военна система за преход нацията щеше да загине. социалистическият БГ-рин беше (и е) много прост и щеше да разруши и малкото, което бе останало. такива като теб - това са повечето - щяха да върнат страната от втория в третия свят. добре че с диктат мутрите не ви дадоха свобода и БГ влезна в семейството на страните от първия свят. под контрола на мутрите сега в БГ има фармацевтична индустрия, ИТ сектор, и т.н. тези сектори се развиха от хората от БАН и професори от университетите, а не от бат' киро зарзаватчията. ти това знаеш, но мразиш търтеите. явно нещо се е случило в детството.

 79. 79 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#74] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  ще нахвърлям -> ще нахвърля ... нямам време да проверявам граматиката и/или да се впускам в подробности. нитче е казал за такива кат теб, че нощта не може да си представи колко е светъл деня. или обратното, което, ако не вдяваш, е едно и също.

 80. 80 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  401 място в световната класация, не го забравяйте.
  —цитат от коментар 66 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  401-во място в Европа! Измежду 40-50 страни.

  В света ги няма сред първите 1000.

 81. 81 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 264 Неутрално

  СУ (854/18 000 университета в света) се представя добре по критерия 'качество на обучението'- 270/18 000. назад в редиците е по научна продукция и реализация на кадрите, но това е въпрос на финснсиране и до каква степен в БГ има работна инфраструктура. независимо от това, относително висока оценка се дава на преподавателите в СУ - 235/18 000. има немалко университети в богати страни с по-лоши оценки за 'качество на образованието':

  https://cwur.org/2016.php

 82. 82 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Аз си мисля че учителите трябва да вземат поне два пъти средната заплата. Поне! Университетите трябва да бъдат откачени от държавната хранилка, на бедни студенти трябва да се дава държавна стипендия. БАН също трябва да се отбие от държавната хранилка. Ако има обществено значим проект вместо наливане на пари в БАН да обяват грантове и учени, институти, фирми да кандидатстват.

 83. 83 Профил на anti establishment
  anti establishment
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":'... "Дребната" подробност е, че не е задължително тази фундаментална наука да е българска. По самият си характер фундаменталната наука е международна, т.е. можем да ползваме постиженията на чужди държави. ...'---------


  ---точно така - това е което в
  Замбия правят: учат се от безплатната 'международна наука' и са цъфнали и вързали.
  —цитат от коментар 64 на Brother Felonious


  няма как да прилагаш фундаменталната (базовата наука), ако не я познаваш, а това не става с четене и научаване. То става, ако имаш учени, активно работещи по фундаментални изследвания, които дълбоко разбират какво става и да го обяснят на хора с друг тип мислене и способности - с нюх и талант по приложенията, "приложници. " Последните обаче не може да са и едното и другото, защото в съвременната наука "такива животни вече няма".

  Няма нищо по-практично от теоретичната физика и от другите фундаментални науки.

  Ако нямаш фундаментална наука, никой не те цени и не те бръсне и за слива. Не е като футбола - имаш, нямаш, може да си най-културна и уважавана държава.

  Как и в коя част на всичките науки и базови научни проблеми - ами там където имаш изтъкнати и признати в света учени. Ама точните ! а не удоБните ! Ако са в чужбина, викни ги, на заплатата им там. И Ленин го е правил (това за усмиряване на многото комуняги тук) . Без голям и принципен учен не става !!! Хайде стига. От всяко дърво свирка не става. И с готованците наречени академици с незаслужените пенсии равни на депутатски заплати, плащащи се от бюджетните пари за мизерните заплати на действащите учени. Срам и позор !

  И що е това безобразие със структурата и организацията на БАН и Вузовете. С тая организация не става. При тази организация и диамант в тях ще помръкне до обикновен строшен камък. Естония и другите са си организирали добре нещата, а у нас - леш ! Ужас ! И само се говорят глупости. И Министъра и той - просто момче ! Не е длъжен да разбира от наука, разбира се, това не са краставици, но поне да има акъл да попита точните хора. Това му е работата на министър - да намери и попита ТОЧНИТЕ хора, а те са незаменими. и не са около него.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK