Мортен Бей: Би било странно, ако руските тролове не обсъждат "Междузвездни войни"

Мортен Бей: Би било странно, ако руските тролове не обсъждат "Междузвездни войни"

© Stine HeilmannРуската информационна война взима на прицел и попкултурни феномени като "Междузвездни войни" - това показва проучване на Мортен Бей, доктор по информационни науки в University of California, Los Angeles. (Повече за него четете тук). Бей е анализирал ожесточените спорове в "Туитър", последвали излизането на осмия филм от поредицата, "Последните джедаи" и е открил, че сред туитър акаунтите, споменали режисьора Райън Джонсън, за да изразят недоволството си от филма, повече от половината са ботове, тролове/фалшиви профили или политически активисти, използващи дебата, за да проповядват крайнодесни каузи и дискриминация. За това какво печели Русия, намесвайки се в спора; успяват ли "Дисни" да привлекат ново поколение почитатели и кой е най-добрият филм от поредицата "Междузвездни войни", "Дневник" говори с Бей.


- Защо решихте да напишете научна статия на тази тема и как Ви връхлетя вдъхновението за това?


- Всъщност започна другаде, когато "Последните джедаи" излезе. Аз съм и почитател на "Междузвездни войни", освен че съм изследовател на социалните медии. Следях дискусията, която вървеше в началото на тази година за "Последните джедаи". Забелязах много фенове, които се придържат към дезинформация, за да препотвърдят собствените си вярвания и факта, че "Последните джедаи" не са се харесали на много хора – нещо, което не се потвърждава от други данни. Но те използваха откъси дезинформация, за да го докажат.
Това е шаблон, който сме виждали преди – в дебата против ваксините. Казах си, "Това е интересно - те правят същото нещо, което правеха и в спора против ваксините, нека го проверя." Тогава започнах да събирам данни и разглеждайки ги, открих далеч по-голяма история. Започнах да виждам политически оперативни лица. Едните са троловете, които най-вероятно са от Русия, но има много по-голям брой хора от САЩ, които се опитваха да повлияят на дискусията, дори без да са почитатели на "Междузвездни войни", като влизаха в дискусията с политически теми, които нямат нищо общо. Намерих го за интересно и реших да го проуча. Ето защо го направих.


- Казахте "Без дори да са почитатели на "Междузвездни войни". Как установявате това?


- Ако прегледате активността на този акаунт в "Туитър", ще видите, че повечето фенове имат по няколко туита за "Междузвездни войни". Ще си пуснат снимка как отиват на "Последните джедаи" или на "Соло", или на някои от другите филми. Или ще коментират друго. Или ще участват редовно в дискусиите. Малко от 67-те души, които аз категозирах като политически активисти, правеха това. По-скоро са стигнали до дискусията чрез алгоритмите на "Туитър" и са използвали тази възможност да се включат с политически послания.


- Нека се върнем към руските тролове – те са много малък процент, но активни. Какво печели Русия, вкарвайки пропагандните си инструменти в дискусията за "Междузвездни войни"?


- Те правят това навсякъде. Аз изучавам руските кампании за онлайн влияние от 2015 г. Стигнах дотам, изучавайки друга тема – как "Ислямска държава" използва "Туитър". После започнах да изучавам как недържавни актьори използват социалните мрежи за политически цели и това ме доведе до Агенцията за изследване на интернет и всички руски усилия в тази посока. После дойдоха и тукашните избори - докато си пишех дисертацията, така че посветих глава от нея на тази тема. Занимавал съм се с нея доста време. След изборите през 2016 г. всичко тук се взриви, което забави дисертацията ми с около година. Но това е друга история.


Фотогалерия: "Хилядолетния сокол" се приземи на "Холивуд булевард" >


Виждаме от 2014 г. нататък, че руските оперативни лица са навсякъде в интернет, където са и американците. Виждаме ги в коментарните секции на новините в "Ню Йорк таймс", виждаме ги в отзивите в "Амазон", те са навсякъде. Разбира се, социалните мрежи са едно от местата, където са най-активни. И заради изборите през 2016 г. сме чували най-много за това. Но в действителност те инфилтрират всяко място, където американците влизат онлайн. Така че всъщност би било странно да не влязат в общността на "Междузвездни войни".


- Те са малък процент, но биха ли могли да си взаимодействат с хората, които Вие определяте като такива с политически дневен ред – например да умножат мненията им или да направят дясното крайнодясно, да имат по-силен ефект върху хора, които вече клонят в определена посока?


- Всъщност мисля, че е обратното. Мисля, че по-скоро руските тролове раздухват вече съществуваща дискусия. Това е обичайната им тактика – да се пристигнат там, където вече има спорове, да се внедрят в тях и да се опитат да ги влошат. Това е стандартната тактика и това ги видях да правят в този случай. Действат, след като споровете започнат, но разгарянето им значи, че хората от алтрайт обществата и политическите активисти дочуват за това, алгоритмите на "Туитър" им показва дискусията, те навлизат в нея и също я разпалват. Мисля, че последователността е следната: руски или американски тролове се опитват да направят противоречията по-големи и тогава политическите активисти разбират за това.


- Споменавате в статията си, че целта на троловете е да подкрепят наратива за поляризираното американско общество. Но не е ли това всъщност вярно?


- За това може да се спори, въпросът е като този кое е първо – кокошката или яйцето. Може да се използва аргумента, че поляризацията съществува заради социалните мрежи и троловете. И това не е само заради руснаците. Те имаха голям ефект върху поляризацията в изборната кмпания, но не съм сигурен, че това важи за всичко.


Фотогалерия: На червения килим преди премиерата на "Междузвездни войни: Последните джедаи" >


Въпросът е мащабен, защото поляризацията и възходът на крайнодесния национализъм ги има в целия свят сега. Аз съм от Дания и това започна през деветдесетте и сега виждате Полша, Унгария, Франция (където това си го има от известно време), разбира се, тук в САЩ също. Това е глобален феномен. И също както КГБ по време на Студената война с информационната си война, те не провокират нищо, те се възползват от вече налична ситуация. Но поляризацията е реална. Троловете не са я започнали, но определено са я влошили.


- Казвате, че "Междузвездни войни" винаги са имали леви послания, дори в старите трилогии. Можете ли да дадете пример?


- Абсолютно. Джордж Лукас сам го е казвал, може да се види в книги като The Making of Star Wars на Джей У Ринзлър или How Star Wars Conquered the Universe на Крис Тейлър. Лукас (и ще се опитам да не влизам в прекалено много подробности) е работил по антивиетнамския "Апокалипсис сега", когато е започнал работа по "Междузвездни войни". Докато е писал "Междузвездни войни", Виетнамската война още е продължавала. По-късно е казвал публично, че Виетнам и състоянието на американската политика, особено външната, са вдъхновили до голяма степен войната в "Междузвездни войни". Америка е Империята, с масивното си технологично превъзходство, арогантността и парите си, а Виетконг са вдъховението за Бунтовническия алианс. Ако бе казал това през 1973 г., обществото щеше да го отхвърли. След края на войната, това мнение е било доста популярно. Така че когато през 1975 г. е приключил сценария и войната е свършила, не е било толкова странно да каже публично: "Това е детски филм, но има и слой политически коментар". Това е основното ляво вдъхновение за първия филм, но има и други неща.


Сега може да не изглежда голяма работа, но навремето да имаш в главна роля жена, толкова силна и действена като принцеса Лея, е било много силно феминистко послание. Хората бяха шашнати. То се губи леко в другите филми от първата трилогия, но беше нещо, което много се обсъждаше навремето.


Има я и идеята за неравенството в обществото. Това идва от класическата митология. Люк, селянчето от скромно семейство, стига до върха – това е част от класическата митология и от всички приказки, но е и важно да се погледне към обществените структури, които Лукас описва на Татуин. Очевидно това е общество, разбито от войната. Няма никаква управленска структура, която да се погрижи за нуждаещите се. Те тръгват по пътя на престъпността, което се случва с Мос Айсли, "кошерът на изметта и злодеите". Няма никаква полиция, а ако има някого изобщо, това са военни сили на Империята. Всички тези класически концепции на центърлявото се виждат още в първия филм.


Фотогалерия: Кари Фишър, която носеше Силата в себе си >


- Споменавайки феминисткото послание, струва ми се, че има много голяма еволюция от момента, в който Кари Фишър е била на снимки без сутиен, защото в Космоса нямало бельо (или поне така ѝ е обяснил Лукас, бел. ред.) през втората трилогия с Амидала като силен политически лидер в една традиционна структура до третата, където Рей вече е главният герой. Можем ли да кажем, че "Дисни" надграждат наследството на Лукас, вместо да го петнят, както мислят много почитатели?


- Да. Мисля, че го споменах и в статията – намирам за странно защо тези политически активисти се изненадват от лявоцентристкото послание на "Последните джедаи". Това не е радикален социализъм, по-скоро лявоцентристка социалнодемократична идея, модерно ляво. Причината да съм изненадан от реакцията им е, че "Последните джедаи" не направиха нищо по-различно от останалите филми. Странно е. Но мисля, че много от тези десни хора,... не бива да забравяме, че "Последните джедаи" бе първият филм, излязъл в ерата на (Доналд) Тръмп. Тази промяна, заради която в Америка стана по-приемливо да се заемат екстремно десни позиции и да се казва открито, че си против феминизма например, което би било немислимо преди две години. Фактът, че това е възможно, това се промени. Ако го нямаше Тръмп, не мисля, че критиките към "Последните джедаи" щяха да бъдат толкова остри, мисля, че хората щяха да си мълчат, защото щяха да знаят, че това не е популярна гледна точка.


- Да вземем за пример Марк Хамил, който публично е критикувал Тръмп. Поправете ме, ако греша, но срещу него нямаше такава реакция.


- Не, но всъщност това не са едни и същи хора. Хората, които си говорят с Марк Хамил, обикновено са почитатели. А и той е един вид светец, хаха, недосегаем е. Докато Райън Джонсън е новодошъл в тази вселена. Той е холивудски независим режисьор, правил разни претенциозни филми преди това и е лесна мишена. Дори най-разпалените почитатели не биха посмели да спорят с Марк Хамил, защото това ще е светотатство. Мисля, че хората, които аз класифицирах като такива с политически дневен ред, не биха се занимавали с Марк Хамил. Те влязоха в дискусията заради противоречията около "Последните джедаи". Между другото, виждал съм хора, които критикуват Хамил заради мнението му за Тръмп. Малко са.


- Помните ли такива критики към втората трилогия?


- Имаше много интересна книга, която цитирах в статията си, казва се Using the Force от Уил Брукър, и тя описва противоречията около предисторията, особено "Невидима заплаха". Разбира се, има ги и специалните издания. Гледали ли сте The People vs. George Lucas? Мисля, че го има онлайн. Той разглежда точно гнева на хората около специалните издания и "Невидима заплаха", а аз съм сред почитателите им.


Фотогалерия: "Междузвездни войни: Последните джедаи" >


Бях свидетел на това и, повярвайте ми, омразата беше също толкова силна. Тогава нямаше социални медии или поне не бяха толкова голяма работа. Това е разликата – сега хората имат огромни мегафони, в които могат да крещят и да плюят омраза.


- Започвам да мисля, че през годините първата трилогия се е превърнала, също както Марк Хамил, в нещо свято, което не бива да бъде докосвано, и каквото и да се направи след нея, ще бъде посрещнато с недоволство и критика.


- Мисля, че това е вярно, но зависи и от поколението. Не знам на колко години сте Вие, но някои от хората, които сме видели излизането на първата трилогия (аз бях на 7, когато излезе "Империята отвръща на удара" и това бе първият, който гледах на кино), наистина мислятя, че всичко, излязло по-късно, е боклук. Аз – не. Обичам всичко, свързано с "Междузвездни войни", и вероятно съм прекалено безкритичен. Но има много хора на моята възраст, които намират предисториите за ужасни, и се зарадваха много на "Силата се пробужда", която е много близко до "Нова надежда". Почувстваха се, сякаш нещо им е било върнато.


- Забелязала съм по отношение на епизоди седми и осми – хората, които не са били големи фенове преди, ги харесват; а хората, които са отдадени почитатели, са много недоволни. Струва ми се, че "Дисни" правят много умен ход, привличайки ново поколение на франчайза.


- Мисля, че това е абсолютно вярно. Не съм сигурен, че всички стари почитатели не ги харесват, мисля, че мнозинството ги харесаха, но определено някои бяха недоволни. Но съм съгласен, че "Дисни" се опитва да привлече нова публика. Те правят това със създаването на всяка нова трилогия. Когато направиха предисторията, тя бе създадена за хората от това време, за да могат да имат същото юношеско изживяване, което са имали и хората, гледали първата трилогия, и тези, които сега гледат третата.


- Все още съществува стереотипът, че фентъзито, научната фантастика, комиксите, тази трилогия са нещо за "смотаните момчета, които не могат да си намерят гадже". Доколко е верен този наратив и свързан ли е с противоречията и недоволството на почитателите?


- Голям въпрос – нека видим мога ли да започна отговора в единия край и да започна в другия. Приемането на "Междузвездни войни" като забавление за няколко поколения наистина зависи от това колко е американизирано обществото. Например в Дания, откъдето съм аз, е прието, че "Междузвездни войни" е за няколко поколения, но и Скандинавието е много американизирано. "Соло" излезе, когато бях на конференция в Прага, и да го гледам в Прага бе много различно. Беше очевидно, че там, където го гледах аз, бяха само "истински фенове" с тениски на филма. Мисля, че наистина зависи къде си.


В американската култура има нещо, което вече се развива и в останалата част от света – концепцията за гийк културата. (Бел.ред. "Гийк" е жаргонна дума в английския език, която на български език може грубо да се преведе като "маниак" на непопулярна тема, който в същото време е и социално неадекватен.) Гийк културата е субкултура като тази на метъла или пънка, или на почитателите на автомобилите, като всичко друго, в което можеш да потънеш. От около десетилетие тя вече е приета тук като занимание и за възрастни, което не е ограничено от пола. Има двойки, които ходят по конвенции и се занимават с косплей (Бел. ред. Практиката привърженици на книги, филми и комикси да се обличат като любимите си герои, опитвайки максимално да ги наподобят.)


Няма да кажа, че гийк културата е 50 на 50 в съотношението мъже - жени, но определено е 60 на 40. Разделена е поравно и в нея не участват само смотани момчета, които не могат да си намерят приятелка. Има и много смотани момичета, които не могат да си намерят приятел! Но, сега сериозно, все по-приемливо е да кажеш, че си част от тази субкултура, в която съм и аз, без да ме е срам, въпреки че съм на 50. Много различни неща са довели до това. За съжаление сега тя е малко непопулярна заради скандалите със сексуално насилие. Но Крис Хардуик е човек, който изигра голяма роля в The Nerds Podcast, който се превърна в един от най-популярните подкастове в Америка. Той построи цяла медийна компания от това, която по-късно продаде, тя се казва Nerdist. Това е цяла компания, фокусирана върху възрастните гийкове. Има продукти за тях, има и комикси, които никога не бих дал на човек, по-млад от 30 г. Може да се каже, че и Rogue One определено не е детски филм, а филм за юноши или възрастни. Има течение в гийк културата, което се цели във възрастните.


Мисля, че Европа бавно приема тази култура по начина, по който я познаваме ние.


- И един последен въпрос: старата трилогия, новата трилогия или най-новата трилогия?


- Това е трудно! Може ли да отговоря по друг начин, да кажа как подреждам филмите? Така ще можете да прецените коя трилогия е на първо място. Моята подредба на филмите е следната: Първо, "Империята отвръща на удара". Това е любимият ми филм, както и на много други фенове. Не мога да пропусна факта, че "Нова надежда" е оригиналът, така че това това е номер две. Номер три е "Последните джедаи". Мисля, че е брилянтен и по-добър от всички останали, освен първите два. Да видим.... Бих казал, "Силата се пробужда", "Отмъщението на ситите", "Невидима заплаха", "Клонираните атакуват" и "Завръщането на джедаите".

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oya35581781
  oya35581781
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Фабриката за тролове на Готвача на Путин е една от най големите фабрики в Русия. Това могат - това правят русите.....предимно келешлъци. Няма сфера в която да не работят - икономика, политика, изкуство - Всичко под ножа.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Интересен анализ на една космическа одисея :)
  Естествено и руските тролове да са там. Те винаги светят с отразената светлина на гениите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Интересен анализ на една космическа одисея :)
  Естествено и руските тролове да са там. Те винаги светят с отразената светлина на гениите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на 263i
  263i
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Слушайте сега - филмът с безумно слабия му сценарий не е виновен, нито плоските образи, нито че уби любими образи, посредствената режисура също не е проблем, ненужно гладните политически послания
  Руските тролове са виновни защото Путин е всемогъщ.

  Смехории...

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Технологиите на хибридната война:
  "Виждаме от 2014 г. нататък, че руските оперативни лица са навсякъде в интернет, където са и американците. Виждаме ги в коментарните секции на новините в "Ню Йорк таймс", виждаме ги в отзивите в "Амазон", те са навсякъде. Разбира се, социалните мрежи са едно от местата, където са най-активни. И заради изборите през 2016 г. сме чували най-много за това. Но в действителност те инфилтрират всяко място, където американците влизат онлайн. "

  "...полагането на новите плочи и тяхната визия, която се оказа не толкова драматична, колкото беше представена в снимки и подигравателни колажи в социалните мрежи. ... преекспонирани изказвания и леко пообработени снимки относно визията на плочките ..."
  http://citybuild.bg/news/slaba-publichnost-viziiata/37946

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Еми това им е нивото на университетските хуманитари в западните университети - либерастия на макс и Путин навсякъде и във всичко.
  А че осмия епизод е безумно тъп, с дебилен сценарий, мизерна режисура и актьорска игра, но пък тъпкан с политкоректни джендъризми - нито дума.

  Знанието е сила, информацията - власт
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  после онова със Скрипал било сериозно ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2023 Неутрално

  "попкултурни феномени като "Междузвездни войни" .

  Били са Междузвездни войни попкултурен феномен, ама с първите три серии.

  Последните запъртъчета на Дрисни са такива бози, че си е проява на тежък мазохизъм да ги гледаш.

  Panta rhei....
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Такива "новини", присъщи за вестник "Строго секретно" подкопават всякакви останали за руски хакерски атаки.

 13. 13 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Абе тези за втори път взривяваха звездата на смъртта, все едно гледах една от старите серии, ама с мултикулти актьорчета. После руските тролове им виновни за безобразно слабите сценарии.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  За какви цели се разходват средствата на данъкоплатците. :)

  Някъв да напише "НаУчен труд" за руските тролове и междузвездни войни. Абе тоя бил ли е роден като е излязла първата серия? ;)

 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#1] от "oya35581781":

  Изчетох цялата статия. Общо взето заглавието кореспондира със съдръжанието, колкото примерно ако на филмът Сватбите наИван Асен мубяха сложили заглавието сватбата на Анна Мария.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Звездни войни", както като филм, така и като компютърна игра фасцинира 2-ма колеги от работата ми Ралф и Ян. Ралф купува комикси с тях, а е на 47 години, по-възрастен от мен, с него най-се разбирам на работата от всичките ми 18 колеги. Аз във вкъщи от 30 години насам нямам комикс книжки, по комунистическо време имах едни френски с Пиф, но не ме е влечало.Май ги дадохме за хартиен отпадък, по комунистическо време имаше събиране на стара хартия.

  Es muß Geld fließen!
 18. 18 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 442 Неутрално

  новите филми за МВ са адски тъпи и с тях либтардите отново подават топката на руските тролове, за да вкарат на празна врата.

 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#14] от "realguru":

  Още един, който не е чел статията. Вътре си пише бил е на 7 години, когато е излязла серията Империята отвръща на удара, а изследването му изобщо не ебило свързано с руските тролове, въпреки внушдниетона заглаеието и тъпите коментари на козяшките тролове. Руските тролове са били една малка част от гийк културата, която наблюдаваме силно застъпена ив този форум. Културата на мразещите, които се хранят с омраза и живеят заради омразата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#11] от "Умнокрасив":

  кой сте вие бе?партизани,шумкари,как ние?либертарианци и зашо така войнствено,да не си на война и положи клетва пред лика на подпоручик бойкикиев,дивизия палаузов?14 от 230 туийта да голямо вличние имат,сигурно ако аз напиша нещо в ютуб и аз ше съм инфлуенсър-1 на 100000000 муаххахахах.Второ аргументирай се за лъжите които разпространяват,?...просто филмът е една боза,политкоректна и заменя идентичността на героите-абсолютен неолиберален булшит,нищо общо с оригинала.трето откога АХИЛ Е афроамериканец?и това ли ПУТИН ГО ИЗМИСЛИ,ДА РАЗПРОСТРАНЯВА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ ЗА АФРОАМЕРИКАНЕЦА АХИЛ?МОЛЯ?

 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ivan Rachev":

  Ти пък! За Ахил си се загрижил! Орфей е афроамериканец според каубоите!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 558 Неутрално

  ВЯРНО Е ВСИЧКО!

  Аз видях ЛИЧНО С ОЧИ една група добре организирани и платени РУСКИ ТРОЛОВЕ (знам, че са руски, защото пиехе водка и свиреха на балалайка и носеха облик на Путин огрян от слънце) точно до завода за отпадъци!

  ДНЕВНИК - моля, поемете журналистическа отговорност и отидете, където ви е отреденото място и вземете интервю от ТАЗИ ГРУПА РУСКИ ТРОЛЕРИСТИ! ДЕМОКРАЦИЯТА И БЪДЕЩЕТО НА СТАР УОРС ЗАВИСИ ОТ ТОВА.

  П.С: И не се връщайте, докато не ги намерите и интервюирате!

  Aз НЯМА да се ваксинирам. Ваксинираните сте овце.
 24. 24 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#17] от "slan777":

  мисля че акцента тук не е на "междузвездни войни" а на "руски тролове"

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 25. 25 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Абе тези за втори път взривяваха звездата на смъртта, все едно гледах една от старите серии, ама с мултикулти актьорчета. После руските тролове им виновни за безобразно слабите сценарии.
  —цитат от коментар 13 на xox55541929


  За 3ти*

  Aз НЯМА да се ваксинирам. Ваксинираните сте овце.
 26. 26 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Слушайте сега - филмът с безумно слабия му сценарий не е виновен, нито плоските образи, нито че уби любими образи, посредствената режисура също не е проблем, ненужно гладните политически послания Руските тролове са виновни защото Путин е всемогъщ. Смехории...
  —цитат от коментар 4 на 263i


  Явно срещате голяма трудност са осмислите написан текст или пишете коментари по следния алгоритъм -
  1. Виждам заглавие в което се споменава Русия
  2. Пиша нещо такова - автора е тъп; темата е тъпа; не ви ли омръзна; те ДС агентите умряха отдавна; Европа загива; ЕС се разпада; Мигрантите идат; Смехории

  No Pain No Gain
 27. 27 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 558 Неутрално

  А като видя снимката на "авторката" на тая статия ми замирисва на пустиня. И на застоял треторазряден феменизъм.

  Aз НЯМА да се ваксинирам. Ваксинираните сте овце.
 28. 28 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 558 Неутрално

  [quote#26:"Умнокрасив"][/quote]

  Авторът е гений, статията двойно повече, няма да се откажем, ДС е живо и здраво и тоя от "Почти Не, България" ги бори и страхува, Европа е в ислямски разцвет, ЕС се стабилизра с многоборйните простести, Мигрантите са нашата сила.

  Ще получа ли сега ГУД БОЙ ПОЙНТС от Америка за БеГе?

  Aз НЯМА да се ваксинирам. Ваксинираните сте овце.
 29. 29 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#4] от "263i":
  До коментар [#5] от "НеКой":
  До коментар [#7] от "diegos":

  Ами да. За вас говори човека.
  Независимо дали е филм или бюджета на Пентагона вие дрънкате едно и също.
  Факт с таваришчи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 30 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 437 Весело

  Т.е. ако не харесваш новите серии на превърналата се в сериал класика и споделяш това в социалните мрежи, то тогава си руски трол?!?
  А като гледам какви книги са подредени на видно място в библиотеката на интервюирания, то нещата си идват на мястото.

 31. 31 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 442 Весело

  че тази детинщина кой я гледа още:)

 32. 32 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#26] от "Умнокрасив":

  https://uk.blastingnews.com/showbiz-tv/2018/02/black-achilles-bbc-at-it-again-with-politically-correct-inaccuracy-002364019.html
  МОЛЯ?РИМЛЯНИТЕ АФРОАМЕРИКАНСКИ МЮСЮЛМАНИ ЛИ СА?АЗ ЛИ СЪМ ОСМАН ПАША.ТИ ЛИ СИ ЦАР СОЛОМОН?

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  И аз бях много учуден, когато, след като гледах "Последните джедаи" и останах във възторг от най добрия според мен филм от цялата сага, видях толкова негативни мнения за него, както в България, така и в чужбина.
  Нямаше логика.
  Разбира се, бях чувал крайнодесните бръщолевения, че неомарксистите били превзели Холивуд и консерваторите трябвало да си го върнат обратно, но не бях склонен да отдавам особено значение на това.
  Оказва се обаче, че глобалната информационна война е в по напреднала фаза, отколкото си мислим.
  На прицел са взети общочовешките стремежи към справедливост, честност, свобода и независимост и всичко, което по някакъв начин ги популяризира.

  За Путин ясно, но и Тръмп не харесва Междузвездни Войни...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#13] от "xox55541929":

  Въпроса тук НЕ е дали е добър или не някой пореден от Междуздните.
  Въобще не е.

  Руските тролове. Това е темата.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#14] от "realguru":

  Чети ком. № 36 и научи за какво става въпрос всъщност.

  Вероятно не си бил роден по времето на Одисей, на Ахил, но това не ти пречи да четеш за Троянската война или да гледаш филма предполагам.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Дневник,
  Ужасен превод!
  Толкова ли нямате хора с приличен английски???

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Коментар на фен:
  Надявам се парите, които дадох за този филм да се използват за нещо наистина полезно,като унищожаването на всичките му копия и адекватно лечение на вече гледалите го!!Признавам че се подлъгах главно заради Хауард като режисьор,надявайки се да внесе нещо познато в стил поне Киршнер,но уви!Безумни диалози и музика като в индийски сериал.Основна дейност-крадене на гориво,което Марешки сигурно продава на половин цена.И естествено не са пропуснали междувидови и садо мазо връзки за по-голяма толерантност.Вбесява ме че синът ми ,заради когото трябваше да изтрая цялата над два часа помия(господи правят ги дебели но защо и толкова дълги),го хареса!!А това вече е трагично…

 43. 44 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 254 Неутрално

  само погледнете на лавицата зад човека какви книги има-биография на обама и хилъри родъм клинтън и събранни дани за гласоподавателя-не тоя не епреубеден,не хич!!

 44. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Междувременно в друга статия Дневник рекламира един друг филм за Нийл Армстронг - "Първия човек" за стъпването на луната.

  https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/10/08/3321766_igrai_i_specheli_s_purviiat_chovek/

  И в типична мултикултурна пропаганда пропускат сцената дето всички я знаят със забиването на американския флаг на луната и как се вее. Естествено дето има реднек, включая и президента Тръмп вече критикуваха (бойкотираха) филма още преди да е излязъл на екран.

  Така че да не стане после руските тролове виновни. :)

 45. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 47 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 438 Неутрално

  То да беше само междузвездни войни.... Това е най-дребния проблем. Руските и бсп тролове опростачват народа като цяло в България. Сигурно сега средното IQ e 110 без руската пропаганда би било 130 :D

 47. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 49 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#17] от "slan777":мисля че акцента тук не е на "междузвездни войни" а на "руски тролове"
  —цитат от коментар 24 на chkn41566335


  Май късно забелязах. Аз като личност не съм русофил, не се чуствам такъв, дали съм трол, осъждат другите. Знаех на президенстките избори в Русия преди над 5 години, че партията на Владимир Путин, "Единая Россия" ще спечели, бях във вечерта на броене на гласовете с един грузинец по път, който също като мен е русофоб. Азу бех сигурен, че чрез фалшификации на изборните бюлетини тази партия ще спечели изборите. И както се оказа, в Чечения има 90% одобрение, където Путин води две войни. Все едно аз да гласувам за ДПС, ако имах възможност да гласувам в България, никога!!! Турците, или по-точно техните османски предходници, са ни наричали гяури и има един много хубав роман от Иван Вазов: "Под Игото", не съм го чел, но беше ми задължително да го гледам в киното, двете части. Много силен филм, имам го запаметен на хардовете.Ако немец го гледа, сигурно няма да разбере много, трябва да имаш предпознания

  Es muß Geld fließen!
 49. 50 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Съгласен съм, че Мортен Бей трябва да заработва прехраната си по някакъв начин, но е сътворил огромна тъпотия. Междузвездни войни беше върхът преди колко - 40 години.
  Още тогава филмът беше вкаран в политиката (и от двете суперсили - САЩ и СССР) с програмата на Рейгън за създаване на космически оръжия.
  Така че да открива 40 години по-късно топлата вода е доста ниска топка.
  Междувременно Дисни направиха всичко възможно, за да убият реномето на сагата, правейки все по-плоски и плоски филми.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 50. 51 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2509 Весело

  Вече съм напълно убеден, че руските тролове са навсякъде и във всичко, но в цялата тази руска тролска гадост има и нещо хубаво - тя ми дарява усещането за пълното отсъствие на тролове с друга ориентация по медиите, включително и тук, в Дневник!
  Тук просто няма хора, които, да речем, са се накиприли с дрешката "джазов продуцент, дедо, млад татко, бизнесмен със собствен самолет" и пр., които в битността си на здраво работещи българи да праскат по 100+ поста дневно все в една определена посока!
  Хубаво място е Дневник и това си е, нанайси тролайси анадънмунайси;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 51. 52 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  Дисни версиите са слаби, нищо иновативно няма в тях, освен политкоректността. Биха могли да се постараят, има достатъчно пред и след истории, написани от качествени фантасти, ама кому е нужно, затъпялото население, ще яде каквото му сипеш. Иначе рашките може и да са се опитвали да коментират, те са на всяка манджа мерудия, само собствената си кочина не могат да оправят, но пък чуждата, ехехей.........

 52. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  "Те правят това навсякъде."
  За руските тролове става въпрос. Навират си носа навсякъде.

 53. 54 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2509 Любопитно

  "Те правят това навсякъде."За руските тролове става въпрос. Навират си носа навсякъде.
  —цитат от коментар 53 на Роси


  Интересно, а как стоят нещата при неруските тролове, бихте ли споделили? Можете да споделите и убедеността си, че неруски тролове просто не съществуват, ако такава убеденост е налице!
  Та?

  Мараба, С-ДС доносници!
 54. 55 Профил на Roi
  Roi
  Рейтинг: 299 Весело

  Навремето, така си редяха томовете на др. Тодор Живков, Ленин и т.н. "величия" в библиотеките...

 55. 56 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Филмът беше слаб, граничащ със жалък.

  https://www.rottentomatoes.com/m/star_wars_the_last_jedi/

  45% fan approval rating... няма какво да кажем повече.

 56. 57 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Това, че Дрисни съсипват култовата поредица, е ясно още като я купиха. Остава да видим и мюзикъла с пеещите джедаи.
  Това обаче не пречи по никакъв начин на руснаците да натролят добре излигавените американци, което те със сигурност правят.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK