Испански полицай: Истанбулската конвенция ни помага в работата

Испански полицай: Истанбулската конвенция ни помага в работата


Монсерат Ескуде Сера е полицай в Испания и се занимава с престъпления от омраза. Тя беше в София, за да участва в конференция с тема - "Преодоляване на бариерите: Подобряване достъпа до правосъдие за жертви на анти-ЛГБТИ престъпления от омраза". Събитието беше проведено на 20 и 21 септември и организирано от фондация ГЛАС - абревиатурата на кирилица следва тази от латиница GLAS, която идва от Gays and Lesbians Accepted in Society и показва целта на организацията - да помогне на обществото да приеме и интегрира хората с различна от доминиращата хетеросексуална ориентация. "Дневник" разговаря с Монсерат Сера за работата ѝ, Истанбулската конвенция и какво трябва да направи полицията в борбата с престъпленията от омраза.


Как Вие като жена решихте да се занимавате с престъпленията от омраза?


- Моят професионален опит като полицай винаги е бил свързан с тези полицейски функции, които са свързани с общността и грижа на жертвите. Когато станах отговорен за мрежата за полицейско сътрудничество в Общността, започнах да се интересувам от престъпленията от омраза, и особено от въздействието на тези престъпления върху жертвите им.
Как различавате престъпленията от омраза от други подобни прояви?


- Трябва да разграничаваме престъпленията от омраза от инциденти с омраза и реч от омраза. Престъпленията от омраза са включени в испанския Наказателен кодекс. В Наказателния кодекс са заложени няколко утежняващи вината обстоятелства при тези престъпления. Те включват защитени характеристики като полова или сексуална ориентация и идентичност, етническа принадлежност, раса и т.н., както и някои специфични членове, свързани с омразата. Престъплението трябва да отговаря на два критерия, за да бъде считано за престъпление от омраза: на първо място, то трябва да е престъпление съгласно испанското наказателно право, а на второ място то трябва да е мотивирано от пристрастност.


В Каталуня има административен закон (Закон 11/2014, 10-X), който влезе в сила през 2014 г., за да защити правата на ЛГБТИ хората и включва редица граждански "престъпления". Този административен закон обхваща така наречените инциденти с омраза. Инцидентът от омраза е акт, който включва предразсъдъци и пристрастия, но това не е престъпление. Въпреки че инцидентите с омраза не включват престъпления, такива инциденти могат да предхождат или да осигуряват контекст за престъпления, свързани с омраза.


Колко чести са престъпленията от омраза в Испания - според Вашите наблюдения?


- Министерството на вътрешните работи на Испания публикува своя годишен доклад за престъпленията от омраза, който също е публикуван в уебсайта на Службата на ОССЕ за демократичните институции и правата на човека. През 2016 г. полицията е регистрирала 1272 престъпления от омраза. Тези данни включват всички престъпления, записани от Националния полицейски корпус, Гражданската гвардия, местните полицейски сили и автономните полицейски сили като Полицейските сили на Каталуня.

Кои са най-честите престъпления от омраза?


- От тези 1272 престъпления от омраза, в 416 случая, мотивацията от пристрастност се дължи на расизъм и ксенофобия. На второ място, има пристрастие към други групи - хора с увреждания в 264 случая, а на трето място има пристрастие към други групи - сексуална ориентация и полова идентичност при 230 случая.


Има ли програми за жертвите на такива престъпления?


- Моделът на полицейската служба на Каталуня се основава на работата ѝ в рамките на общността, подкрепата на жертвите и последващите действия. Нашата стратегия се фокусира върху пет групи по интереси: уязвими групи, институции, заинтересовани страни, граждански и социални асоциации и социалните медии. Жертвите на престъпления от омраза са една от тези уязвими групи заедно с други групи като жени или възрастни хора. Това означава, че каталунската полиция има конкретна насока за дела, свързани с омраза, които ръководят нашите действия по отношение на превенцията / откриването, разследването и подкрепата на жертвите, според правната рамка, но и според конкретните въпроси на всяка група: бариерите за разследване на престъпления, свързани с омраза (като например липсата на докладване от жертвите или трудностите при определяне дали доказателствата установяват, че извършителят е действал поради пристрастие и т.н.), или последиците от това, че сте жертва на престъпление от омраза (страх, изолация, отричане и т.н.).


Офицерите за връзки с обществеността са тези, които отговарят за семинарите за превенция и беседите; има и полицейски служители, които отговарят за подкрепата и защитата на жертвите, след като престъплението е съобщено на полицията.


Кое е най-трудното при тази работа?


- Това, че все още има хора, които са жертви на престъпления от омраза и не сигнализират полицията.

А най-удовлетворяващото?


- Когато можеш да помогнеш на някого, който страда.


Имате ли информация как Испания стои в статистиката с другите държави от ЕС по брой на такива престъпления?


- Уебсайтът на ОССЕ за демократични институции и права на човека представя информация от участващите в ОССЕ държави, гражданското общество и междуправителствените организации за престъпленията, свързани с омраза.


Доколко толерантно е испанското общество към различните и чужденците? Как се възпитава това у младите?


- Мисля, че испанското общество е толерантно; но винаги може да стане по-добре, поради което е толкова важно да продължаваме да преподаваме върху културните компетентности, разнообразието и т.н., за да научим повече за престъпленията, свързани с омразата, за въздействието им върху жертвите, за последиците, ако те се толерират и т.н.


Трябвало ли е в Испания да мине време, за да се създаде чувствителност към темата?


- Както казах по-рано, трябва да продължим да работим усилено, за да подобрим знанията ни за престъпленията от омраза, нашите компетенции по отношение на многообразието и нашите умения за правилно справяне с тези случаи.

Помага ли Истанбулската конвенция на работата Ви? Как точно?


- Мисля, че Истанбулската конвенция като други правни инструменти е полезна и необходима за изкореняване на насилието срещу жени и домашното насилие. В този конкретен случай е полезно да се преодолеят престъпленията от омраза, тъй като се въвеждат въпросите за равенството между половете и се признава, че има други жертви на домашно насилие като момчета и мъже. Това може да включва гей мъже, транссексуални мъже или мъже, които не отговарят на това, което обществото счита за "подходящо" поведение. Прилагането на подход, свързан със социалните измерения на пола", за тези групи жертви е еднакво важно.


В България Истанбулската конвенция срещна отпор и беше спряна ратификацията ѝ, имате ли мнение за това?


- Не.


Какъв съвет бихте дали на българските полицаи, работещи с престъпленията от омраза?


- Престъпленията от омраза са проблем, свързан със сигурността. Полицията има задължението да защитава гражданите, затова трябва да разработим ефективни превантивни стратегии и трябва да разследваме правилно, така че накрая съдебната власт да може да осъди нарушителите. Подобряването на познанията ни за престъпленията от омраза ще подобри работата ни и по този начин доверието на гражданството в нашите организации.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Браво на испанците! Те явно имат осъзната нужда от Истанбулската конвенция. Нашият случай е различен - обществото ни е против, не вижда ползите, вижда рискове. Като му дойде времето и ние ще я ратифицираме. Може би след 200-300 години -насила хубост не става, нали така?

 2. 2 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Само абривеатурата е достатъчна ГЛАС...всеки има право да си пази службицата и добрата заплата.

 3. 3 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 536 Весело

  Ебати нагласеното интервю - хванали някаква потомствена комунистка, минала задълбочен курс по джендър-studies да ръси акъл на поразия...
  Дневник, леко с деснеенето. 😁😁😁

  Може би след 200-300 години -насила хубост не става, нали така?
  —цитат от коментар 1 на Митко Палаузофф


  Ще я ратифицираме, ако позволим тем подобни да индоктринират децата ни в анти-еволюционната си теория. Не мисля, че сънародниците ми ще бездействат. 😉

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5500 Неутрално

  Интересно, как би класифицирала полицайката последното убийство на жена в България:
  - расова омраза
  - домашно насилие
  - етническа принадлежност
  - полова ориентация
  Всичко заедно?
  Как помага в случая конвенцията?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Г-н Борисов е против ИК. Той не дава на момченцата да се мушкат по дупенцата.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Самият термин е идиотски-"престъпление от омраза".Не знам да има престъпление от любов.Ако някой футболен фен бъде пребит,защото носи фланелка на даден клуб,да не би да не е пребит от омраза?
  Наказателният кодекс дава специална защита само на определен вид хора-съдии,прокурори,полицаи,лекари,учители и то само във връзка със служебната им дейност.Ако престъплението няма връзка със служебната им дейност,не се предвиждат по-тежки наказания.
  А с тези"престъпления от омраза" се дава подобна привилегия на хомосексуалните.

 7. 7 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Естествено, че им помага.
  При подадено оплакване, първо арестуват мъжа (защото, ако оплакването било вярно той съставлявал опастност за жената и, за да я предпазят, го отдалечавали от нея) а след това проверяват фактите. Дори да е излъгала, отнасяш 24 часа заключен, с всички прозтичащи последствия. Включително необходимостта, да се обадиш в службта, за да обясниш къде си (някъде, това може да е достатъчно за да приключиш с кариерата си).

  Не, не е храдска легенда, лично съм го виждал с очите си. Двойка латиноамериканци. При това, целият квартал си я знаеше, че е пач*вра, че гледа да разкара мъжа си, за да се хване с испанаец за повече кинти. Не помогна.

  Конкретно в Каталуния, когато жена отиде при адвокат да обсъди условията по будещия си развод, първият юридически съвет който получава е "защо не се пробваш, да го прокараш по наказателния закон, що получиш много по-добри условия".

 8. 8 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Хахаха .. тъжно е ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 9. 9 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 764 Неутрално

  - Мисля, че Истанбулската конвенция като други правни инструменти е полезна и необходима за изкореняване на насилието срещу жени и домашното насилие. В този конкретен случай е полезно да се преодолеят престъпленията от омраза, тъй като се въвеждат въпросите за равенството между половете и се признава, че има други жертви на домашно насилие като момчета и мъже.
  * * *

  Някой разбра ли КАК точно помага ИК в ежедневната работа на полицията? Или само аз прочетох декларативност, без конкретика и примери? Ама иначе изведено в заглавието...
  :)

 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1280 Весело

  Ами тогава гейовете да почват да учат испански..😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митко Палаузофф":

  Нпротив, българите много добре знаят и осъзнават, че не бива да се тормозят жените, децата и по-слабите генерално. Няма нужда конвенция да им го набива в главите. Също така осъзнават и разликата между мъж и жена. Обратното - нуждата специален документ предвид наличието на цяла нормативна база да учи едно общество допълнително защо не бива да бият жените и половинките си - това е вече притеснително. Освен ако конвенцийката не е точно за това ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 12. 12 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 314 Любопитно

  Защо не интервюирате някоя полицайка от Албания или Турция за да ни обясни какъв зашеметяващ резултат в овладяването на престъпленията над жени е имало ратифицирането на ИК?

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Аз поне, не мога да проумея все още, защо се прави разграничаване на насилието, по видове? Несилието си е такова, независимо срещу кого и защо се прилага, като не трябва да се прави разлика между жертвите. Насилието следва да се наказва еднакво, независимо от кого е извършено! С какво, насилието над жени е по различно или по-важно, над насилието на деца, гейове, черни, бели, жълти или някакви други?
  Насилието трябва да се преследва, независимо от формата и проявленията си. При нас проблема е, в неработещи институции, не в това, дали сме приели или не сме приели някаква конвенция. В Испания , какво? Конвенцията им реши проблемите с насилието? Дайте, малко по-сериозно...!

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  Ако има нещо, което го няма в нашите закони, могат да го добавят.
  Без частта за “социален пол” и другите джендър перверзии!

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ти да видиш. В 46 милионна Испания имало 1200 престъпления от "омраза"? Какъв е процента от общите престъпления, че да им се обръща специално внимание, конкретно на тези престъпления?!? Тази статия смърди на пропаганда от 1000 километра!!

 16. 16 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Някой разбра ли КАК точно помага ИК в ежедневната работа на полицията?
  —цитат от коментар 9 на diegos


  Ми то може се сметне:

  1. През 2016 г. полицията е регистрирала 1272 престъпления от омраза.
  2. Following the increase of gender violence cases and numerous public protests and
  demonstrations, Spanish political parties reached a historic EUR 1bn five year action plan to tackle gender based violence. The bill was approved in July 2017 by the Spanish Congress

  http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2017/596815/IPOL_STU (2017)596815_EN.pdf

  200 млн евро от парите на матряла се харчат годишно за непеотата на др Сорос
  да борят гендера като такъв, включително за служби като на въпросната другарка да обикаля света по кьорсофри и ръси лафове като от партийна учебна година.

  Значи за борбата с 1 престъпление от омраза, годишно се харчат по 157.000 евро. Само не чакай да представят отчет за резултатите от борбата с гендера, щото бройките ше си седят същите, а милионите грантове ше си вървят.

 17. 17 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  "тъй като се въвеждат въпросите за равенството между половете и се признава, че има други жертви на домашно насилие като момчета и мъже. Това може да включва гей мъже, транссексуални мъже или мъже, които не отговарят на това, което обществото счита за "подходящо" поведение. "

  Значи, "равенството" между половете в ИК се отнася за гей мъже и транссексуални мъже?
  Странно , как като дадеш права на тия индивиди да са защитени с ИК и като жени, ги изравняваш с хетеросексуалните мъже, с които преди това са били равни?
  Някакво комунистическо равенство искат либералболшевиките - "всички сме равни, но някои другари да са по-равни".

 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Звено полицаи занимаващи се с ПО. Работни местенца нещо, сладка работа, добре заплатена, с ранно пенсиониране. 20 заплати на финала(?) И ще пита журналиста, точно някоя, която има финансова изгода от тая работа, дали е добре да има, или няма ратификация. Някой с пряк конфликт на интереси, заинтересуван да има конвенция.

  мурзилка
 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  "Престъплението трябва да отговаря на два критерия, за да бъде считано за престъпление от омраза: на първо място, то трябва да е престъпление съгласно испанското наказателно право, а на второ място то трябва да е мотивирано от пристрастност."
  *
  Хм, а циганската престъпност винаги е била мотивирана от пристрастност. Изродът, който изнасили жената не смее да върши такива неща в ма'алата, а неговите съмахленци щяха да го линчуват ако беше изнасилил и убил циганка, докато като не е от техните го прикриват.

 20. 20 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 400 Неутрално

  "От тези 1272 престъпления от омраза, в 416 случая, мотивацията от пристрастност се дължи на расизъм и ксенофобия. На второ място, има пристрастие към други групи - хора с увреждания в 264 случая, а на трето място има пристрастие към други групи - сексуална ориентация и полова идентичност при 230 случая."

  Излиза,че над половината престъпления от омраза са за расизъм,ксенофобия,пристрастие към сексуална ориентация и полова идентичност.
  Явно испанците трябва да почнат да обичат хората от лодките и да зарежат католическото в тях

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 655 Гневно

  Сиреч, вече открито си признават, че основна задача на стамбулския урод са гейове и трансджендъри. Има напредък, другари!
  —цитат от коментар 21 на yannart


  Точно така, "производство" на такива, направо от вашите деца, започвайки да ги "преквалифицират", едва ли не от детската градина.

  мурзилка
 23. 23 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#21] от "yannart":

  То това става ясно на всеки грамотен човек, който прочете конфекция и съпътстващи документ.
  И другото - финансирането.
  Явно е дошло време за връщане на парите, инвестирани в мрежите на НПО-тата. Много гнусно, но става въпрос за бизнес.

  Common sense !
 24. 24 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Чудесно! Да заменят думичката gender със думичката sex в конвенцията и ние ще я ратифицираме още на другия ден.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 25. 25 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#24] от "Обществен деятел":

  А други думички, като GREVIO например с какво ще ги заменим? Не ти е умно предложението. Трябва половината конвенция да се изпеже.
  А колегата dosevliv в пост 16 ти е сметнал колко плащат за тия услуги испанците.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 574 Любопитно

  Всичко това е много хубаво, но не разбрах нещо. Тази полицайка, че е жена, жена е, но какъв и е джендъра?

  Бог да благослови Америка за България!
 28. 28 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 264 Любопитно

  Тия "престъпления от омраза" и "инциденти от омраза" всъщност дават привилегията на малцинствените групи да мразят, без другите да имат същото право. За тях има специални членове то НК. И къде е тука равноправието?

 29. 29 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Испанците като знаем как си пазят границите едва ли са най- добрия пример за подражание.

 30. 30 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  това интервю всъщност е написано в офиса на Сорос

  -voxy
 31. 31 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Никаво ратифициране, докато не започне да третира всички хора, като равни.

 32. 32 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 303 Любопитно

  В Наказателния кодекс са заложени няколко утежняващи вината обстоятелства при тези престъпления. Те включват защитени характеристики като полова или сексуална ориентация и идентичност, етническа принадлежност, раса и т.н., както и някои специфични членове, свързани с омразата.
  .................................................................................................................................................................................................
  Интересна работа. Излиза, че престъпление срещу хетеро-член на обществото е с по-ниска степен на обществена опасност, отколкото престъпление срещу ЛГБТИ и съответно е и по-леко наказуемо. И на какво отгоре ЛГБТИ-другарите се ползват със засилена законова защита до степен сексуалната ориентация и идентичност на жертвата да е утежняващо вината обстоятелство?

 33. 33 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Както винаги съм казвал, ИК няма да възпре ганьо да бие, насилва и убива жените си.
  —цитат от коментар 26 на КошмарътНаКретените


  Да, ама не! Със или без ИК, правосъдието за насилието над жени се осъществава чрез Наказателния кодекс, жените няма да са по-защитени с ИК. От ИК ще спечелят престъпниците и джендърите. Примерно, в случая с убитата жена в Русе, при ратифициране на ИК, извергът може да се позове на ИК, да се декларира като жена и да избегне влизането в мъжки затвор, където животът му няма да е рай.

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  До коментар [#33] от "Котаракът на Шрьодингер":

  От ИК ще спечелят престъпниците и джендърите
  ========
  Страха от ИК се дължи поради липса на традиции и ценности в дадено общество.

  Bukalemun
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 264 Весело

  Едно време присъдите започваха с изречението
  "В името на народа"
  Сега тия искат да започва с изречението
  "В името на ЛГБТИ-общността"

 37. 37 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Съдейки по коментарите, ние сме не втория или третия, а четвъртия свят.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 38. 38 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 655 Весело

  Ма моля ви се, как така се отвращавате от джендеризма и не искате децата ви да станат, умнокрасиви и преуспели като:
  https://www.youtube.com/watch?v=6Fanea5kcfg

  мурзилка
 39. 39 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#37] от "Jessika":

  Като гледам накъде е тръгнал света, по-добре да не се натискаме да влизаме в либералната утопия. Опита с утопиите вече си го имаме.

 40. 40 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Тъкмо си помислих, че ше се говори за истинска работа за помагането на майки и жени, които са жертви на домашно насилие, а то пак гейове и лесбийки.

  malart.blog.bg
 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  А що има престъпления от омраза. Щото политиците нагнетяват обществото и разделят хората.

  Преди 100 год да е имало престъпления от омраза.

 42. 42 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#40] от "malart":

  И аз това щях да пиша , истанбулската конвенция била за защита правата на жените и нищо друго , или почти нищо друго , ама как пък се подобни форуми и мероприятия ги защитават.

 43. 43 Профил на cux58527676
  cux58527676
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Очаквах не само мнението на един полицай от 50 млн. държава, а точни и проверими данни, които показват ползите от конвенцията. Отговорите на дамата бяха много добри, сякаш отработени за пред медиите. Става за политик.

 44. 44 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Стига с това промотиране на тъпато ИК бе? Пфууу, стана кото с Ленин-ютия да включиш, за ИК ще ти говори!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3760 Неутрално

  quote#33:"Котаракът на Шрьодингер"][/quote]

  "...От ИК ще спечелят престъпниците и джендърите. ..."

  Със или без ИК престъпниците и джендърите са в управлението и сегашното НС. Нямам други думи за разбойническата пасмина от първата редица у нас.

 46. 46 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Браво на испанците! Те явно имат осъзната нужда от Истанбулската конвенция. Нашият случай е различен - обществото ни е против, не вижда ползите, вижда рискове. Като му дойде времето и ние ще я ратифицираме. Може би след 200-300 години -насила хубост не става, нали така?
  —цитат от коментар 1 на Митко Палаузофф


  Ще ратифицираш на баба ти килотите…

 47. 47 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6890 Неутрално

  Явно испанците са по толерантни към различните и ползват ИК.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7482 Неутрално

  На нашите нищо не им помага, те толкова си могат.

 49. 49 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#26] от "КошмарътНаКретените":Но неприемането на ИК бе показателно, че ганьо е най-глупавия народ в Европа, и може би в света.

  Много ти личи!

 50. 50 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Ама то и от интервюто става ясно, че конвенцията се отнася до ЛГБТИ.
  Защо се опитваха да я изкарат, че е в защита на жените?
  Ето това лицемерие и подля вода. Никой не би имал против правата на хора с психични проблеми, пък било то и на сексуална основа да бъдат защитени.

 51. 51 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 418 Любопитно

  След като в Испания има съвместимост на ИК и конституцията им, нека си я ползват със здраве. У нас съдът прецени, че няма как да бъде въведена и обществото не я подкрепяше. Няма как в една демокрация насила и на въпреки да станат нещата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK