Доц. Дилян Николчев: Надявам се Българската църква да не се поддаде на натиска на Руската

Доц. Дилян Николчев: Надявам се Българската църква да не се поддаде на натиска на Руската

© Юлия ЛазароваРуската православна църква реши преди дни да прекрати отношенията си с Вселенската патриаршия, след като Светият синод на Вселенската патриашия в Истанбул реши да обяви за канонични смятаните досега за самопровъзгласили се две украински православни църкви. И да отмени върховенството на Московската патриаршия над Киевската митрополия. С това се поставя началото на подготовка за признаване на независима Украинска православна църква.


Какви биха могли да са последиците от това разделение и спорове, каква е позицията на българската църква - по тези въпроси "Дневник" потърси за коментар богослова доц.д-р Дилян Николчев, специалист по църковно право и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Как трябва да се тълкуват проблемите между Руската православна църква и Вселенската патриаршия? И какво означава това за православния свят?
- В тесния смисъл на думата това не би могло да бъде наречено разкол, защото за да е разкол, трябва позицията на Руската църква да има подкрепа и на останалите поместни православни църкви. А на този етап виждаме, че няма сериозна подкрепа. Освен от страна на Антиохийската патриаршия, за която много говори обстоятелството, че патриаршеската й катедра е в Дамаск, Сирия. В контекста на политическата ситуация и връзките между Сирия и Русия е ясно, че тази подкрепа носи по-скоро политическа тежест, отколкото църковна.


Другата църква, изразила подкрепа на Руската православна църква, е Православната църква на Чехия и Словакия, по традиция също под влияние на Руската църква - в края на 40-те години получава автокефалия от Руската, макар че тя всъщност няма право да дарява такава автокефалия. И всъщност тази църква и до ден днешен е силно зависима от руската.


Току-що се разпространи и информацията, че сръбският патриарх Ириней е направил изявление, че Сръбската православна църква подкрепя Руската църква по украинския случай, но това се очакваше с оглед почти идентичния случай с Македонската православна църква, тоест сърбите са заинтересовани Украйна да не се превърне в прецедент, който да отнеме претенциите им спрямо македонците и те да получат автокефалия в обозримо време по примера на украинците.


Освен това разкол означава отделяне от законноустановената власт. В контекста на темата за КГБ веднага възниква въпросът коя е законноустановената власт, след като знаем, че съставът от старите митрополити на Руската православна църква е изцяло обвързан с КГБ, включително нейният предстоятел - митрополит Кирил.


От тази гледна точка, макар ситуацията и да носи някакви белези на разкол, все още не бихме могли да го наричаме така, а става дума за разделение.


А ще има ли някакви съществени последствия за православния свят?


- Във всички случаи такова напрежение в православния свят носи своите негативи. Очевидно това говори за криза в една част от православието – Руската православна църква, която за съжаление играе ролята едва ли не на военен капелан, изпълняващ поръчките на Кремъл. Това е очевидно с всяко нейно действие. Включително, ако искате, вземете състоялия се онзи ден Съвет за национална сигурност на Русия – висшият стратегически орган на Руската федерация. Самият факт, че предишният патриарх беше член на този съвет и в продължение на две години беше и председател, това говори, че Руската православна църква е изцяло свързана с руската политика и изпълнява поръчки на Кремъл.


Тоест тук не говорим за църковен проблем, а основно за геополитика?


- Да, това трябва да се каже категорично – тук няма верови, догматичен спор. Той е в случая църковно-държавен. За Русия църквата е инструмент за влияние. В Украйна имаме Руска православна църква – Московска патриаршия. Преди няколко дни пък взеха абсурдно от еклисиологична гледна точка решение да я прекръстят на Руска православна църква в Украйна. И забележете, решението бе взето не от Св. синод на Руската православна църква, а от Кремъл, ако съдим от официалното прессъобщение, качено на официалната интернет кремълска страница. Тоест кой взима решението в Русия по чисто църковните въпроси – разбира се, риторичен въпрос.


В случая има сблъсък на две гледни точки – украинската, която настоява да получи право да администрира своя църковен живот сама, а не той да се управлява от Москва. Другата е на руснаците, които искат да запазят този мощен инструмент за всякакво влияние на чужда територия – в Украйна.


Трябва да се отбележи, че Вселенският патриарх е доктор по църковно право. Независимо от всичките компромиси, които последните няколко години направи Вселенската патриаршия към Руската православна църква по украинския въпрос, той в едно е прав – автокефалия се дава не на народ и на нация, а на обособена в държавни граници самоопределяща се църковна общност. Такава е и каноничната традиция в църквата.


С други думи, в украинския случай говорим за това да се даде възможност на хората да се възползват от исконното си право да се самоопределят верово, да имат и право на избор. И да администрират сами своя църковен живот.


И тук не става въпрос за вече дадена автокефалия – първо двете досега неканонични украински църкви трябва да направят обединителен събор, да изчистят противоречията си и тогава да им се издаде томос. Засега са направени първите стъпки към даване на автокефалия. И това се дава от майката църква, а исторически това е Вселенската патриаршия, каквото и да говори Руската православна църква.


Освен това решението на Вселенската патриаршия не изключва и руската църква в Украйна да участва в тези обединителни действия. Ако те признаят Константинопол като църква-майка и постигнат обединение с другите две църкви, Москва би могла да запази поне част от влиянието си там. Но аз не допускам те да го направят.


Как стои въпросът с църковните имоти в Украйна?


- За голяма част от църковните имоти нотариалните актове се държат от руската православна църква, а доколкото чета, украинските власти декларират, че няма да имат претенции към тези църковни имоти. Други имоти обаче са национална собственост и за тях вероятно ще има законодателни промени, които Върховната рада ще инициира – за тях не би трябвало да има инспирирани противопоставяния от страна на групи, подкрепящи руската позиция. Въпрос обаче на законодателна уредба и тълкувания е какво ще стане ако цяла една епархия, църковна общност, заедно с ръководителите на манастири, църкви и т.н. решат да не са част от Руската православна църква и да се самоопределят към Украинската.


А имотите и служенията на Атон, как ще се осъществяват те при този спор между Москва и Вселенската патриаршия?


- Всички имоти, манастири, църкви на Атон са под юрисдикцията на Вселенската патриаршия. Русия няма и духовници на Атон, те са духовници на Вселенската патриаршия, независимо от произхода си. Дори с подстригването си за монаси, те стават гръцки граждани по силата на гръцката конституция.


Очаквате ли и други църкви, включително Българската православна църква, да се произнесат по тези спорове и разделение?


- Обичайно заподозрените в подкрепа на Москва са църквите, които не отидоха на Всеправославния събор в Крит през 2016 г. - Руската, Българската, Грузинската, а Сръбската отиде в последния момент.


Всъщност настояването на Москва за Всеправославен събор е тотална глупост. Защото трябва да припомним поне близката история. Когато имаше предсъборни съвещания за събора в Крит, тогава Руската православна църква бойкотира влизането на няколко важни точки, едната от които беше и въпросът за автокефалията. В момента й се връща. Там те имаха шанс да намерят решение, гаранция и за техните интереси. А те го бойкотираха тогава.


Нашата църква в момента играе ролята на изчакване, ослушване. Виждам, че този път действат малко по-внимателно. Знаете, че трима митрополити подкрепиха в синодално заседание позицията на Руската църква за свикване на Всеправославен събор по украинския църковен проблем, но синодът запази дистанция и мълчание.


Сега дават темата на комисия. Но както и в политическия живот, създаването на комисия би могло да означава, че се цели протакане или да се свърши някаква работа в удобния момент, когато вече има яснота колко от останалите поместни православни църкви и кои какво решение ще вземат.


Впрочем Българската православна църква в продължение на 72 години е била в това положение, в което се намират украинците днес – в схизма, тоест ние българите не сме били в общение с останалия православен свят. Сега, ако подкрепим Руската православна църква, какво ще направим – ще отречем по индиректен начин нашата собствена история. Защото примерът е в голяма степен огледален.


До каква степен въпросът с автокефалията на Украинската православна църква може да повлияе на този за независимостта на Македонската според вас?


- Събитията с Украйна ми се струва, че ще ускорят по някакъв начин процесите с евентуалното признаване на автокефалия на Македонската православна църква. Това са процеси и етапи, които предполагат, че същото би могло да се случи и с Македонската православна църква и този процес може да бъде ускорен. Така ще е и по-справедливо – на църковните тежнения ще се пристъпи с еднакъв аршин. Вселенският патриарх преди две седмици го намекна, макар и не в прав текст. Допреди една-две години беше доста по-резервиран.


Православните трябва също да са готови, макар, че все още не се говори, че и за други поместни православни общности съвсем скоро ще се заговори, че и те настояват за църковно самоуправление. Едната от тях е например в Беларус. И неслучайно, според мен, синодът на Руската православна църква проведоха заседание именно в Минск, защото Лукашенко е един от първите съюзници на Руската неоимперия, и това, че все още не се чува нищо от вътре от Беларус по въпроса за автокефалия се дължи на режима там. Падне ли Лукашенко, съм убеден, че и беларусите ще потърсят това свое право да се администрират църковно самостоятелно.


Вече се появиха становища от руска страна, че всички поместни църкви все някога ще трябва да излязат със становище по това разделение и не могат да пазят дистанция дълго. Според вас задължително ли е България да се определи "на коя страна е" и да спре служенията с едната от двете или и с двете църкви в спора?


- Руската страна като че ли е забравила как дари през 1970 г. автокефалия на Американската православна църква без каквито и да е канонични основания, без консултации и съгласието на останалите православни църкви. И до ден днешен същата поместна православна църква се признава от Руската и от бившите сателитни на Съветския съюз поместни църкви, между които и Българската. Прекъсване на отношенията по този казус от страна на Вселенската патриаршия и от болшинството от поместните църкви обаче не се случи, нито пък бяха отправяни заплахи за схизма.


Следователно агресията като начин на мислене и на поведение е патент на Руската православна църква – да разбираме по-точно: на Кремъл. Надявам се Българската православна църква да не се поддаде на натиска и на внушенията на руснаците, защото последиците няма да са никак приятни за нея.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Не разбирам за какви църкви говори господинът.

  Руската църква, доколкото я е имало, е била унищожена в кървавите месеци и години след преврата през 1917 г., а българската - през каскетаджийската вакханалия от 1944-45.

  Оттогава имаме Отдел за идеологическо превъзпитание към ЧК-НКВД-КГБ и неговия български филиал - "светия" "синод" на "българската" "православна" "църква".

  Която нито е българска, нито е православна, нито е църква.

  Филиал, и толкоз.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  "Ха дано ама надали"!!!
  Нашите Отци за съжаление не притежават нито Достойнство, нито Чест, нито Смелост за да отстояват Българските интереси и да се опълчат на Гундяев!!!
  дано ме опровергаят с решенията и действията си...

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  "Нашите Отци за съжаление не притежават нито Достойнство, нито Чест, нито Смелост за да отстояват Българските интереси и да се опълчат на Гундяев!!!"

  Нашите "отци" са ПОДЧИНЕНИ на Гундяев по линия на руското Гестапо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Абе яко хибриден натиск с Украйна, щом и до разкол в църквата ще се стигне!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":"Нашите Отци за съжаление не притежават нито Достойнство, нито Чест, нито Смелост за да отстояват Българските интереси и да се опълчат на Гундяев!!!"Нашите "отци" са ПОДЧИНЕНИ на Гундяев по линия на руското Гестапо.
  —цитат от коментар 3 на Norman Granz


  Ще видим. Има сътресения в Мордор, някои ще забият нож в гърба на Саурон. Ей ги - Симеонов изведнъж посочи публично Сидеров за руски агент, Шкембе войвода се прави на ударен, ослушват се в момента.
  Тази есен е ключова за бъдещето ни, ми се струва. Има сериозно противоборство в момента срещу руското влияние и онези са активирали всичко живо на нож.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  Дългото мълчание на нашата църква е показателно единствено за прегрупиране под руски флаг, както досега са го правили. Жалко за автокефалията им, която е само на хартия..,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#5] от "bobyb":

  "Има сериозно противоборство в момента срещу руското влияние и онези са активирали всичко живо на нож."

  Защото виж какво ги чака:

  "От политическа гледна точка в историята с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му е важно това, че Москва е разобличена като държава-терорист, използваща химическо оръжие на територията на Великобритания", коментира руският опозиционер и публицист Андрей Пионтковски в онлайн изданието https://inforesist.org.

  Целият материал - тук: https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/a-piontkovski-sasht-veche-gotvyat-novi-sakrushitelni-sanktsii-sreshtu-kremal

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Анахронизъм е т.н. Вселенска патриаршия да се смята за нещо по особено. Все пак Византия отдавна я няма. От друга страна РПЦ има най много вярващи и е нормално да има и по голяма тежест.

 9. 9 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Тюрма за народите и тюрма за вероизповеданията.

 10. 10 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 282 Неутрално

  "В тесния смисъл на думата това не би могло да бъде наречено разкол, защото за да е разкол, трябва позицията на Руската църква да има подкрепа и на останалите поместни православни църкви."

  Останалите ( поместени, наместени, заместени или каквито са там) означава всички останали. В противен случай би трябвало да се поясни, че става дума за част от останалите. Защото ако всички останали подкрепят руската църква, то разкол пак няма, защото Вселенската патриаршия остава сама срешу всички.
  В случая разкол очевидно има по няколко причини:
  1. Руската православна църква е най-голямата и обхваща половината от всички православни миряни.
  2. Руската православна църква се подкрепя досега от няколко църкви - Антиохийската патриаршия, Православната църква на Чехия и Словакия, Сръбската православна църква. Може да получи още подкрепа.
  3. Много от православните църкви досега не са изявили становище, но това може и да означава, че не са изразлили изрична подкрепа и на Вселенската патриаршия.

  Иначе разкола може да се окаже и хубаво нещо за България. Например БПЦ да промени позицията си относно датата на отбелязване на Възкресение Христово и заедно със Вселенската, Гръцката (и), Румънската и др. патриаршия да започне да отбелязва този празник в един ден с всички останали християни ( католици, протестанти).

 11. 11 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 832 Неутрално

  И аз се надявам, но нашите ДС-попове са се доказали, като лоялни на Москва!Ако застанат на тяхна страна, повече в черква не стъпвам!

 12. 12 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 233 Гневно

  Харе Кришна ! ( подигравам се с използването на религиозни предтексти за геополитически цели в една ясно дефинирана светска юрисдикзия бе ! )

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4447 Весело

  До коментар [#10] от "wtr02583391":

  Ами ако от БПЦ решат да променят датата на Коледа?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#10] от "wtr02583391":Ами ако от БПЦ решат да променят датата на Коледа?!
  —цитат от коментар 13 на hamiltonf


  Не е необходимо. Само Русия и Сърбия празнуват по Юлианския календар на 7 януари, там са се осъвременили наште попове още преди половин век.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":"Нашите Отци за съжаление не притежават нито Достойнство, нито Чест, нито Смелост за да отстояват Българските интереси и да се опълчат на Гундяев!!!"Нашите "отци" са ПОДЧИНЕНИ на Гундяев по линия на руското Гестапо.
  —цитат от коментар 3 на Norman Granz

  Всъщност като говорим за достойнство и чест ,нищо чудно ,че Софийски Университет му пада реномето заради умници като Доц. Дилян Николчев който имал надежди кой на кого да се поддава!
  В православието нещата стават бавно,Украйна може да си направи своя църква ама това не става за няколко години а трябва няколко десетилетия или векове, какъв е проблема?! Само майданите се правят за един ден с Блекуотър, другите неща стават бавно!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Анахронизъм е т.н. Вселенска патриаршия да се смята за нещо по особено. Все пак Византия отдавна я няма. От друга страна РПЦ има най много вярващи и е нормално да има и по голяма тежест.
  —цитат от коментар 8 на von_seeckt


  Какви вярващи? В страната с най-висок процент СПИН извън Африка, най-голям потребител на хероин и ерзац алкохол, с "църква" представляваща поделение на ФСБ/КГБ?

 18. 18 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5838 Неутрално

  Ето какво се случва във Ватникан:
  https://burckina-new.livejournal.com/1401753.html?utm_referrer=https ://zen.yandex.com

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 19. 19 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Дилян Николчев е определено интелигентен човек и е добре да се вслушваме в казаното от него. Само че ми е много съмнителна каноничната обосновка на Фенер или да кажа така и Московската позиция е достатъчно обоснована. Каквото и да става не трябва да прекъсваме общение с Фенер. Най-добрият вариант - не признаваме творението на Вартоломей в Украйна, но не късаме общение с него. Дано не се иска /от двете страни/ някаква по-ангажираща позиция от нас

 20. 20 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 458 Весело

  Ще видите, че нашите нищо няма да заемат като позиция, като от вица, ще кажат и на Руския, и на Вселенския патриарх, че имат право, но не бива да се карат, понеже не е библейско.

 21. 21 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Самите руснаци наричат своята църква "МИД-2".

 22. 22 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5838 Неутрално

  До коментар [#8] от "von_seeckt":
  Браво!
  Ти да не си завършил църковна демокрация?
  Във Ватикана има 1000 души, но никой не казва, че седалището на папата трябва да се премести в Буенос Айрес.
  От Константин Велики църквата се управлява по един определен ред. И не може някакво долнопробно руско ченге да променя правилата, камо ли говорителите му като теб...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Анахронизъм е т.н. Вселенска патриаршия да се смята за нещо по особено. Все пак Византия отдавна я няма. От друга страна РПЦ има най много вярващи и е нормално да има и по голяма тежест.
  —цитат от коментар 8 на von_seeckt

  Прав си , да не говорим ,че Вартоломей напълно е загубил представа за реалността, да Доц. Дилян Николчев понеже и той не знае на кой свят е трябва да припомним ,че така наречения вселенски патриарх имаше презрително отношение към патриарх Неофит, обръщайки се към него като към епископ, и назидателния му тон към Българската православна църква, наричайки я поместна! Баце за това и не го прие, което разбира се му прави голяма чест!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  [quote#15:"Капабланка"][/quote]

  Колко са православните в Китай?

 25. 25 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5838 Неутрално

  До коментар [#10] от "wtr02583391":
  Руската православна църква е най-голямата и обхваща половината от всички православни миряни.
  ––––––––––––––––––––––
  Ей го още един диалектик-ленинец, за когото всякакви количествени натрупвания водят
  до качествени изменения. За такива неохегелианци събирането на едно място на сто идиота ражда един Айнщайн, а на хиляда - цял Ленин. И Аврора може да започне с изстрелите...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#22] от "Депутат 241":

  В Бразилия католиците са 120 милиона.

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#8] от "von_seeckt":

  "От друга страна РПЦ има най много вярващи и е нормално да има и по голяма тежест."

  Фатмак, ти знаеш ли колко са вярващите във Ватикана?

  Защо не предложиш да преместят Светия престол в Бразилияя, където са повече?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#26] от "Killing Joke":
  До коментар [#22] от "Депутат 241":

  Пардон, сега видях, че вече сте му отговорили на фелдфебела.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5838 Неутрално

  До коментар [#16] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  Тя Украйна има църква от 988 год. Но в края на 17-ти век монголоидни москали им я окупираха и досега не я пускат...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 30. 30 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#8] от "von_seeckt":"От друга страна РПЦ има най много вярващи и е нормално да има и по голяма тежест."Фатмак, ти знаеш ли колко са вярващите във Ватикана?Защо не предложиш да преместят Светия престол в Бразилияя, където са повече?
  —цитат от коментар 27 на Norman Granz


  Др. гранц структурата на католическата и православната църква една и съща ли е?

 31. 31 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1372 Весело

  Нашият поп-полковник, който сложиха в ролята на Патриарх, задължително ще отдаде чест на московското си началство. В момента търси начин козируването му да не бие много, много на очи ... :-)

 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Весело

  До коментар [#24] от "von_seeckt":

  Една енория - ама МП ги признава за автономна православна църква, докато посчинените й няколко милиона в Украйна не били дорасли до антономия, ами били само самоуправляващи се!

 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Какво може да очакваме от нашите главни фигури в БПЦ - та нали техните сбирки приличат на оперативка на ДС и остава да си вземат Волен Сидеров за протоколчик, та картината да бъде завършена.

 34. 34 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Весело

  До коментар [#27] от "Norman Granz":

  А Каабата да се премести от Мека в Индонезия, че там са най-многото мюсюлмани!

 35. 35 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 832 Неутрално

  [quote#15:"Капабланка"]
  —цитат от коментар 24 на von_seeckt
  Колко са православните в Китай?[/quote]

  А колко са истинските Господни чеда в Руската църква и особено тези на високите постове.Те са КГБ служители!!!Или това удобно го пропускаш?

 36. 36 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#8] от "von_seeckt":

  Вярата не се измерва на брой, литър, килограм. Това не са дивизии, водка или салам.

 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#34] от "patsis":

  "А Каабата да се премести от Мека в Индонезия, че там са най-многото мюсюлмани!"

  Ами да - за червените културно-масовици единствено бройката е важна...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Интересно как ще реагират нашите. 100% няма да подкрепят Вселенската патриаршия, но и не вярвам да им стигне смелостта да й се опълчат явно, по-точно да се конфронтират с Украйна. По-скоро ще призоват двете страни да преосмислят решенията си и прочие обтекаемости и после ще се смушат в черупките.

 39. 39 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Анахронизъм е т.н. Вселенска патриаршия да се смята за нещо по особено. Все пак Византия отдавна я няма. От друга страна РПЦ има най много вярващи и е нормално да има и по голяма тежест.
  —цитат от коментар 8 на von_seeckt


  Византия си е на мястото си и никога не е прекъсвала съществуването си. Османската Империя е приемник и продължител на Ромейската почти по всички линии. Турция е днешната Византия. Затова, няма и никога не е имало Трети Рим. Затова Патриархът е в Константинопол - Втория Рим. И затова, решенията на Вселенския Патриарх са много по-важни и по-меродавни от тези на Московския. А и Константинопол има едни 1000 години старшинство спрямо Москва. Дори името на Града - Истанбул е просто изменено произношение на Константинопол, започнало при Ромеите и утвърдено от Турците. С една дума - ЦЕНТЪРЪТ на Православието е в Константинопол. Цигареният поп може да подскача колкото си иска, но няма как да държи Центъра!

 40. 40 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 907 Неутрално

  много добър анализ. време е да се види кой кой е

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 41. 41 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Отвратителен цезаропапизъм. Нищо общо с ученията на Христос.

 42. 42 Профил на miltaka
  miltaka
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Руската "православна църква" е най-големия враг на Българската православна църква и на православието като цяло. Не забравяйте, че Антихриста Путлер управлява РПЦ и основната му цел е да я унищожи, в което засега успява много добре. А Гундяев е просто маша в мръсните му кунки...

 43. 43 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Навремето казали на Сталин, май по време на Потсдамската конференция, че Ватикана е една от най-могъщите държави. Коба се подмисхнал и попитал, колко танкови дивизии има Ватикана?
  После, казват, след години схванал какво точно имал предвид събеседникът му...

 44. 44 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Руснаци всуе се морите,
  Не се гаси тук що не гасне.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  То и ние се надяваме, но случките от близкото и не много далечно минало, говорят за обратното.

 46. 46 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#8] от "von_seeckt":

  Христос нарича учениците си "малко стадо". По всичко личи, че не бройката определя положението спрямо Бог.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 47. 47 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Те вече я промениха преди много години - българите, заедно с гърци и румънци, отдавна чевствуват Коледа и Рождество по същото време, както и останалите неортодоксални християни. Руската църква, заедно със сръбската и някои др., все още чевствуват Коледа и Рождество по стар календар ( 7-ми /8-ми януари). Те са и по-консервативни.

 48. 48 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Въобще станало разкол - голям праз. Може да е за добре, защото православната църква е застинала в догматизъм и не е на нивото на днешните предизвикателства. Членството в ЕС на Гърция, Кипър, България и Румъния, по никакъв начин не е дало отражение на този догматизъм. И както отбелязах няколко пъти, един от проблемите, които трябва да решат православните християни-членки на ЕС, е да синхронизират църковния си календар по отношение на най-важните дати, каквито например са Възкресение и празниците около него, за да празнуваме заедно с останалите европейци. Без руската църква и някои от останалите твърди старокалендарни застъпници може да се окаже по-лесно да се променят нещата.

 49. 49 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 236 Разстроено

  До коментар [#8] от "von_seeckt":

  Вие определено не правите разлика между славянското православие и ортодокса. Колкото до Русия,когато дадеш достатъчно време на глупака , той задължително ще се издъни.

 50. 50 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 236 Разстроено

  До коментар [#25] от "Депутат 241":

  Ненавиждам съвременната Руска политика;Но вие правите три съществени грешки в коментара си 1) Диалектическият материализъм не е на Ленин ,а на Маркс ; Енгелс, като във третата си част именно отрицание на отрицанието е взаимствана Хегел и Фоербах, Ленин е само последовател и идеологичен имитатор , сиреч папагал. 2) 100 глупака не са среда в която задължително се появява Айнщайн. 3)Омразата на Ленин ,като психомоторика в основната си част се определя от присъдата на брат му за
  участието му в атентата срещу царя, както и еврейските средства чрез които той стартира бунта в началото , който отприщва народното недоволство . Желателно е да опорочаваме историята , тя достатъчно е опорочена от управляващите през вековете.

 51. 51 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 236 Разстроено

  Да не опорочаваме историята, извинете.

 52. 52 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Трол-комунист коментира църквата! Какво нахалство. Бегом марш бързо да поднесете цветя на мумията пред Кремъл!

 53. 53 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Само гледайте какво е това Руски църковно-православен фашизъм днес - фашисти поздрсви с изпъната ръка, фашистки знамена, призиви за войни и убийства:

  https://youtu.be/m34Uz7m35Oc

 54. 54 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Човекоядството в Русия - история и традиции:

  https://gorlis-gorsky.livejournal.com/695299.html

 55. 55 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Сега ако можете да спретнете и един "алтернативен" Синод в България, всичко ще си дойде на мястото. За какво се загрижили идиотите?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK