Жерар де Грааф: Ако не внимавате, силните страни на България може да станат слабости

Жерар де Грааф: Ако не внимавате, силните страни на България може да станат слабости

© European CommissionЖерар де Грааф е директор за единния цифров пазар в генералния директорат "Комуникационни мрежи, съдържание и технологии" (DG CONNECT) на Европейската комисия. Той отговаря за политики, ключови за развитието на цифровата икономика в Европа, и бе модератор по време на срещата Startup Europe Summit 2018 вчера в София. "Дневник" говори с него за стартиращите предприятия в България и какво предстои за единния цифров пазар.


- Как България беше избрана за домакин на тазгодишната среща и смятате ли, че репутацията ѝ е достатъчно добра за това?


- България е избрана, защото тук се случват много неща. Чухме го и тази сутрин от кмета на София. Градът се превръща в център за възникващи предприятия в региона. Тъкмо имахме среща с българската стартъп общност и други от региона и случващото се тук е възхитително, наистина възхитително. Това е една причина. Регионът е друга – както казахме по-рано, когато кажеш "стартъп", хората си мислят за Стокхолм, Париж, Берлин, Лондон, Барселона. Ние искаме след време да си мислят за София, Букурещ, Белград, за тази област. Политически идеята беше светлината на прожекторите да се насочи към Западните Балкани и страните от Централна и Източна Европа.
- Добър момент ли е Западните Балкани да бъдат привлечени в такива инициативи?


- Мисля, че е много добър момент. Регионът е готов да направи голяма стъпка напред. При този тип дейност за успех няма нужда да се чака пет или десет години. Хората с добри идеи се нуждаят от лек тласък, от малък достъп до капитал и тогава могат да се случат вълшебства. Регионът трябва да премине, както сръбският премиер го каза много убедително, от преки външни инвестиции заради ниските цени към иновации с добавена стойност. Защото ако искате да повишите стандарта на живот – което хората искат – трябва да повишите продуктивността, добавената стойност и сега е добър момент за това. Тези държави и икономики могат да направят този преход и потенциалът го има. Вече има много интересни примери, хора с много умения и съм голям оптимист за нещата, които регионът може да постигне за много кратко време.


- Заради това бе подписана и Декларацията за укрепване на системите на технологичното предприемачество.


- Това може да ускори нещата.


- А можете ли да дадете конкретен пример за това какви ползи ще донесе тя на българския бизнес?


- Трябва да се учите едни от други. В стартъп бизнеса се работи на принципа "проба – грешка" и на споделен успех и на съвместно учене. Вместо всеки да се учи в собственото си ъгълче, нека се съберем, да обменим опит. Може би в общата екосистема един стартъп може да каже: "Хайде ние да работим по едната страна на технологията, а вие по другата, ако работим заедно, ще имаме дори по-добро предложение."


Става въпрос и за мащаб. Вътрешните пазари са сравнително малки. Когато едно предприятие започва работа, то задължително трябва да мисли за региона като цяло, ако не за Европа и света. Сближаването на екосистемите на стартиращите компании, създаването на връзки между тях, обмяната на добри идеи могат да ускорят нещата или да предотвратят някои от забавянията, които иначе се случват.


- Говорейки за възникващи предприятия, трябва да уточним, че те могат да са извън сферата на информационните технологии. Къде хората с идеи извън дигиталния свят да потърсят помощ и съвет?


- Ние от DG Connect и комисарят Габриел се интересуваме предимно от дигиталния свят, защото това е професията ни. В много области цифровите технологии играят роля – в здравеопазването, в образованието, в селското стопанство. Цифровият аспект винаги е там. Трудно е да се мисли за иновации или за стартиращи предприятия без него. Но всяка добра идея, цифрова или не, заслужава да получи подкрепа, за да се разрасне и да постигне успех. Така че въпросите за правната рамка, за условията на регулаторната околна среда – току-що участвах в дълга дискусия за употребата на дронове, където много малки региони въвеждат различни правила, което затруднява развойчиците на безпилотни устройства. Ето къде трябва да създаваме правилната рамка и достъпа до финансиране, независимо дали става въпрос за технология или друго, тези условия са едни и същи.


- Напоследък има много публикации за професионалисти в сферата на информационните технологии, които се връщат в България от чужбина. Но много хора още се оплакват от бюрокрация и затруднения. Обсъждали ли сте този проблем с правителството в София?


- Говорим с всички правителства. Те трябва да дават пример. Е-правителството е наистина важно, ако искате да създадете бизнес, за да няма много документи и да не отнема много време. Някои се справят с това по-добре, отколкото други. Страните членки и правителствата могат да си обменят много добри практики. Правителствата имат важна роля, защото ако има много бюрокрация, ако няма капитал, ако правилата не са ясни, стартъпите ще си тръгнат, а тези, които вече са навън, няма да се върнат.


Днес, на тази конференция, събрахме на едно място политици и стартъпи, предприемачи, корпорации, инвеститори и се запитахме какво може да направи всеки от нас, за да осигури стъпките напред. Правителствата осъзнават, че имат отговорност и трябва да намалят бюрокрацията и регулацията, да улеснят достъпа до финансиране. Трябва да има и малко конкуренция между държавите членки - някои се справят по-бързо от други и тогава хората се питат: "Защо в страна А мога да си регистрирам фирма за 24 часа, а тук отнема седмица?". От това се нуждаем. Ние следим и измерваме (как се справя всяка държава, бел. ред.), имаме класации и бутаме държавите да се движат по-бързо.


Забавянията не са нещо, присъщо само на този регион. Погледнете Германия или Италия - в нашата класация, наречена DESI (The Digital Economy and Society Index), те не са на върха.


- А къде е България?


- В някои области се справя сравнително добре, а в други изостава. Има какво да наваксва.


- Можете ли да дадете пример?


- Електронното правителство е един пример, където могат да се направят повече стъпки. Може да намали бюрокрацията в областта на уменията, на развитието на умения. Тази страна има традиции в точните науки, за съжаление напоследък виждаме, че все по-малко хора и по-малко жени влизат в тази сфера. Ако не внимавате, това, което е било силна страна на България, може да се превърне в предизвикателство, в слабост.


Има области, които комисията обсъжда с правителствата, така че те знаят какво могат да предприемат и как да се подобрят. Виждаме напредък в положителна посока.


- Извън технологичната сфера стартъпите се нуждаят от добро образование, добра бизнес обстановка и върховенство на закона, което е незаменимо. Според редица авторитетни изследвания обаче България не се справя добре в тези области. Върху кое е най-важно да се работи?


- Предсказуемостта е много важна. Ако си бизнесмен, предприемач, трябва да знаеш в каква обстановка ще работиш. Вече и без това си изправен пред много несигурност - ще успееш ли да пробиеш на пазара с продукта си, ще събереш ли инвестиции, ще имаш ли достъп до капитал. Няма нужда отгоре на всичко това да се притесняваш дали законът ще се промени, дали ако имаш разногласия с някого и влезете в съда, решението няма отнеме пет години. Правителството знае, че тези проблеми трябва да бъдат решени. Защото е в интерес на България, по това ще се мери бъдещият ѝ икономически успех.


- Във вашето портфолио са електронната търговия и реформите в информационните комуникации и технологии. Какво е положението сега и какво предстои по отношение на единния цифров пазар за потребителите и бизнеса?


- Въвеждаме единния цифров пазар сега. В законодателно отношение това означава, че тридесет мерки трябва да бъдат приети от Съвета на ЕС и европарламента до март-април догодина. Тогава ще сме положили основите на единния цифров пазар по отношение на телекомуникациите, аудио-визуалните услуги, авторското право, защитата на данните... той покрива много области. Досега сме приели 22 от мерките, 8 още не са приети.


Идеята е да улесним работата на операторите в целия ЕС. Принципът трябва да бъде, че правилата, по които правиш бизнес у дома, трябва да са правилата, по които правиш бизнес в целия съюз, не да спазваш различни правила във Франция, Италия, Швеция или Португалия. В това отношение вече имаме прогрес. Договорните правила вече са много облекчени за потребителите, други са облекчени. Не сме решили всички проблеми, но сме на много по-добър етап, отколкото преди няколко години.


Ето, сега съм в България и нямам роуминг. Благодарение на преноса на съдържание, имам достъп до моето такова, например в "Нетфликс", макар да нямам време, защото съм прекалено зает с конференцията. Но бих могъл да имам достъп до него така, както имам достъп в Белгия, където живея. След няколко седмици приключва и геоблокирането. Например някои от приложенията на смартфона ви - като WhatsApp и Skype, можеше да бъдат блокирани преди, но сега няма да е така. За отделния човек, за гражданите ситуацията е много по-добра. Помните ли как едно време, когато човек кацаше в друга държава, първо си изключваше телефона, защото се боеше, че ще има огромна роуминг сметка? В това отношение имаме значителен прогрес, който хората виждат. ЕС може да промени нещата. Сега е по-добре, отколкото беше преди години.


- Има ли отделът ви позиция по отношение на данъка върху цифровия оборот? Знаем, че Франция и Германия има различни идеи. Има ли консенсус?


- Отделът ми е част от комисията, а нейната позиция бе представена от предложение по-рано тази година. Мислим, че е важно цифровите платформи да плащат справедливи данъци. В данъчно отношение цифровата сфера е по-трудна, не е ясно къде се провеждат трансакциите, къде е базиран доставчикът, така че това е предизвикателство за данъчните правила. Но в крайна сметка става въпрос само за справедливост. И за това да гарантираме, че можем да финансираме обществените услуги - образованието, пътищата и други.


Ако една българска компания се конкурира с платформа, установена другаде, те ще се състезават на равна нога, вместо тя да не плаща данъци, а българската фирма - да. В това отношение е важно мерките да бъдат приети бързо и още по-важно да има мерки на световно ниво от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Но ако тя не може да постигне съгласие в близкото бъдеще, ЕС няма да я чака. Скоро ще знаем какво ще се стане.


- Можете ли да кажете няколко думи на младите хора, които са двигателят на иновациите? Какво трябва да запазят и за какво трябва да се борят в бъдещето на Европа?


- Винаги е било вярно, че за младите хора бъдещето е сега. Възможностите са невероятни. Много млади хора тук искат да станат предприемачи, така че нека да сграбчат тези възможности. В същото време технологиите ни изправят и пред предизвикателства - фалшиви новини, незаконно съдържание в интернет, така че бъдете нащрек, бъдете информирани граждани, не вярвайте на всичко, което видите в интернет, бъдете пример. Животът може да е много по-богат, можем да направим страхотни неща по отношение на енергетиката, здравеопазването, образованието. Но и бъдете грамотни, уверете се, че разбирате както инструментите, така и вредата, която те могат да нанесат.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Кои са силните страни на България?

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8175 Неутрално

  До коментар [#1] от "ohg30520577":

  Щях да попитам същото.


 3. 3 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 282 Весело

  Ние от DG Connect и комисарят Габриел се интересуваме предимно от дигиталния свят, защото това е професията ни.

  За тебе мое и да е верно Ама Габриел за друго е учила
  За нея трябва нещо от това издателство
  for dummies books

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Много добра и вярна теза!
  Жалко, че хората, които вземат решения в Отечеството НЕ ОБИЧАТ ДА ЧЕТАТ!!!!

 5. 5 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 282 Любопитно

  Четох че ще раздавате едни големи пари през 11 финансови посредника
  Защо не през националните държави като другите програми
  Нещо скришно има ли тука
  Те финансовите посредници комисионки гълтат
  А и ще разпределят баницата
  Мнителен станах нещо

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3186 Неутрално

  Западните Балкани в цивилизационно отношение са някъде между Монголия и Централна Африка, и не могат да се сравняват с много страни от африканското крайбрежие.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3186 Неутрално

  Западните Балкани в цивилизационно отношение са някъде между Монголия и Централна Африка, и не могат да се сравняват с много страни от африканското крайбрежие.
  —цитат от коментар 6 на zyb18561487


  За да няма недоразумение: имам предвид не процента грамотни, броя на оперните певци и т.н., а естеството на мотивацията при вземането на решения, особено сред върхушката.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 1102 Любопитно

  Имаме силни страни? Може би има предвид всички стероидно батки?

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jesuit":

  За нея е очевидно, но и за него не е вярно, защото професията му в в момента е държавен чиновник, призван да регулира. Това в много случаи е опасно в дигиталния свят (нямам предвид регулиране на роуминг, който не е постижение на тази комисарка).

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Напълно норнално, това е първото, което хрумва на човек, при такова заглавие:-)
  Имаш да черпиш една боза-средна:-)

 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Много рискови изисквания поставя Жерар де Грааф. Западни Балкани могат бързо да се окажат център на терористични работилници.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Силното наследство от соца в областта на науките и образованието се пропилява с лека ръка и устойчиво ставаме вече страна от Третия свят, без особено значение за цивилизацията в Европа и по света. Всичко това благодарение на редица политици и НПО-та за изминалите близо 30 години. Затова и умните ни деца, които печелят медали на олимпиади по точни науки отиват да учат и да работят в страни, където тези традиции не са прекъснати и непрекъснато се усъвършенстват.

 13. 13 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  И от "нашата" досегашна" БЮРМ може да се види колко и как са "напреднали" страните от западните
  Балкани в своето социално развитие както в политиките за повече демокрация , така и в областа на високите технологии!
  Вижда се как братята "македонци " какво правят и как реагират , когато цяла Европа им дойде на на място да ги подкрепи за влизане в НАТО и ЕС ! !
  Нищо добро не очаквам , особено като си помисля за Косово, Босна и Херцеговина , та дори и Сърбия като им виждам зависимостта им от Русия на Путин !!

 14. 14 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Стига лицемерие.
  Отдавна сме наясно, че ви трябват послушковци.
  "Ако сте послушни - ще ви напишем добър доклад. Ако не - отрицателен."
  Хабер си нямате, какво се случва в държавата ни. Ако трябва да сме честни - въобще не ви пука.
  Но и на нас вече не ни пука за фалшивите ви "доклади". И в все повече държави не искат да слушат лъжливите ви формулировки.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Fresh faced imbecile, според Steve Harley. Тиква с финанси... И ръси съвети... Мъка.

  roo
 17. 17 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 533 Неутрално

  И този ли е филолог?

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK