Тайе Селаси: Днес мъжете и жените не са сигурни как да се държат един с друг

Тайе Селаси: Днес мъжете и жените не са сигурни как да се държат един с друг

© Jurgen Bauer, Жанет 45Този понеделник в "Книгата" се състоя представянето на романа "Отивам си е възвратен глагол" на Тайе Селаси. Преводът на български е дело на Бистра Андреева. Романът е публикуван през 2013г. и влиза в класациите за "Топ 10 на най-добрите книги на годината" на The Economist и Wall Street Journal.


Тайе Селаси е родена през 1979 г. в Лондон в семейството на нигерийка и ганаец. Израства близо до Бостън, живяла е в Ню Йорк, Рим и Берлин, понастоящем пребивава в Лисабон. Не обича да я питат откъде е. Предпочита да изброи градовете, където се чувства вкъщи. Или да използва думата "афрополит" – понятие, което сама е измислила за такива като нея.


Дневник разговаря с Тайе Селаси за "Отивам си е възвратен глагол", за движението на хора в днешния свят, за причините за съвременния национализъм и за отношенията между мъжете и жените в 21-ви век.
Как създадохте романа си "Отивам си е възвратен глагол"?


- Исках да напиша роман, но по-скоро планирах да разширя някой вече завършен разказ. Когато се захванах с това, историята от романа сама дойде при мен почти напълно завършена и нахвърлях основния сюжет. Описах всички години от живота на главните герои и седнах да пиша. Първите сто страници се натрупаха доста бързо. След това продадох правата на още незавършената книга и се уплаших. В продължение на шест месеца бях в писателски блок и едва след това успях да я завърша. Но бях готова. В последните двайсет години чаках моя пръв роман да пристигне. И той се появи.


Значи винаги сте си представяли, че ще напишете роман?


- От четиригодишна възраст.


Не е тайна, че писателите са преди всичко читатели. Каква е историята Ви като читател?


- Започнах като малко момиченце, което чете за развлечение. След това станах малко момиче, което пише стихотворения и разкази - не особено добри. После постъпих в училище, където ме научиха да чета литературата внимателно. Там изчетохме типичния англоезичен канон - най-доброто от британската и от американската литература, както и по малко от всичко друго. Със сигурност нямаше особено голямо разнообразие, но беше прекрасно обучение за това как да четеш.


От читател, който чете за удоволствие, се превърнах в читател, който се опитва да проумее как работи конкретното произведение. Тогава разбрах какво искам да правя. Но също така изпитвах огромен страх от него. Всички около мен още от училище бяха решени да се занимават със сериозни неща - медицина, политика. И бях прекалено уплашена, за да кажа: "Аз просто искам да пиша книги." Затова в Йейл и Оксфорд следвах специалности, които нямаха нищо общо с литературата. Взех си почивка от четенето.


След като завърших обучението си, се преместих в Ню Йорк и в общи линии намерих пътя си обратно към литературата. Отново започнах да чета, взех да мисля за публикуване, докато стигнах до момента, в който направих първите стъпки в това поприще.


В романа Ви се срещат много детайли, които са автобиографични – бащата е хирург, сестрите са близначки... До каква степен е намесено автобиографичното в "Отивам си е възвратен глагол"?


- Това са повърхностни прилики. Бащата е хирург и е от Гана. Детето е учило в Йейл, аз учих там. Дори гимназията е ситуирана в Масачузетс, където живеех. Но тези герои биха могли да бъдат от Виетнам, от Индия, от Пакистан, отвсякъде. И в същото време да имат същата история. Избрах техния произход да е от държавите на моите родители, защото ги познавах добре и можех да ги опиша, без да се налага да ровя постоянно в "Гугъл".


Как бихте обяснили положението на човека, който трябва да напусне мястото, където е роден? Вие сте родени в Лондон, но баща ви е от Гана и е емигрирал от страната.


- Днес много човешки същества се намират в тази позиция. Независимо от това дали те идват от България, Нигерия или Никарагуа, например. Политическите събития през 20-и и 21-ви век са такива, че много хора намират за трудно или за направо невъзможно да живеят спокойно, безопасно и комфортно в държавите, в които са се родили. И затова са се преместили. Всъщност предпочитам думата "движение" пред "миграция", защото винаги сме правили тъкмо това. Да можеш да живееш спокойно там, където си се родил, става все по-рядко.


По какъв начин това движение се отразява на съвременното семейство?


- Много зависи от конкретната ситуация... Едно семейство живееше в съседство с нас. Те бяха напуснали Индия и бяха създали типично индийско домакинство в Масачузетс. Имахме и съученик, който говореше на американски жаргон от предградията в училище и на мандарин с родителите си вкъщи. Това е често срещано явление за първо или второ поколение мигрант. В моето семейство чувството за дом е гъвкаво и многостранно. Аз се чувствам вкъщи, когато съм със семейството си в Гана. Чувствам се вкъщи в Ню Йорк с приятелите си. Чувствам се вкъщи и в апартамента си в Лисабон. Това е едновременно привилегия и мое изискване.


Като космополитен гражданин на света как бихте коментирали надигащия се национализъм в САЩ и Европа?


- Напълно го разбирам. За определени човешки същества живеем в ужасяващи времена. За някой, който никога не е напускал, не е трябвало да напуска или просто не е искал да напуска родния си град, е логично да си казва: "Аз съм българинът. Аз съм американецът. Аз съм истинският германец! Всички други хора са мошеници!" Това е трагично объркана позиция, но е логична за човек, който никога не е виждал нещо друго от света. Днес наблюдаваме демографското осъзнаване на факта, че светът вече се е променил и отчаяните опити на определени хора да го върнат обратно към това, което те си въобразяват, че той е бил. Това няма как да се получи, защото светът никога не е изглеждал по този начин. Но е болезнено, грозно и болно да наблюдава тези опити.


А защо това се случва точно сега?


- Мъжете, които биха се описали като "бели мъже", са се събудили и са открили, че гордостта им с тяхното конкретно местожителство, както и техните привилегии са били запокитени някъде. Че те са били разрушени и проблематизирани. Никой не дава власт без борба и наблюдаваме тъкмо това – агресивната съпротива на тези, които искат да се домогнат до власт, въпреки че са осъзнали, че властта е загубила своята цялост.


Истинското изпитание за един писател обаче е вторият роман. Докъде сте стигнали с него?


- Да публикуваш първия си роман и той да е успешен е чудесно, но положението с втория е ужасяващо


Как се движите с работата по него?


- Не знам. (смее се) Ще кажа, когато го публикувам другата година. Сега ми се иска да можех да прескоча направо към третия.


Какви теми Ви вълнуват като писател в момента?


- Изумена съм от взаимоотношенията между мъжете и жените в 21-ви век. Вече никой не знае какво става. Патриархатът е бил ужасен, но и разбираем. Днес сме влезли във фаза, в която мъжете и жените не са съвсем сигурни по какъв начин да се държат един към друг – романтично, сексуално... В нехудожествената литература все още ме интересуват националните държави.


Романът Ви бива публикуван под различни заглавия в различните държави (бел. ред. английското заглавие на романа е Ghana Must Go)? Кое е любимото Ви заглавиe?


- "Отивам си е възвратен глагол" - българското. За момента това е най-красивото от преводните заглавия. То е най-близко до това, което бих избрала.

Ключови думи към статията:

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2786 Весело

  "Днес мъжете и жените не са сигурни как да се държат един с друг"

  Добре, че предните поколения са знаели как да се държят, иначе нас нямаше да ни има.

  подпис
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3571 Неутрално

  Пак са успели да пробутат темата за миграцията. Дупка на главата ми направиха с нея.
  А мъжете и жените знаят как да се държат, ама много писатели им дават акъл и ги объркват.

  Еретик
 3. 3 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Поредната левотолерастка пропаганда.Хората не се страхуват от всички имигранти,а от конкретни такива .Надали някой ще има против ако в България дойдат 1 милион японци .Ама ако дойдат 1 милион мързеливи, необразовани и с високо ниво на престъпност негри, естествено ,че няма да са добре дошли.

 4. 4 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Такива като тази госпожа са приятно изключение.
  Но за жалост дават кураж на не толкова умни и образовани да опитат при "златния милиард".

 5. 5 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Е, то това е идеята, само са я пооблекли като интервю с писателката.

  Panta rhei....
 6. 6 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#4] от "jmf29537805":

  Баща и е хирург,а не гинеколог от Близкия изток или Магреба

 7. 7 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 525 Неутрално

  В модерния свят е нормално някой да иска и да може да отиде да живее някъде другаде - било то в съседното село, град, да смени държавата и ли континента. И ако тази промяна е обоснована от приемането на ценностния модел на новото място - културен, битов, природен, икономически това не води до някакви конфликти. Щото човекът, който отива на новото място явно иска да промени себе си в унисон с даденостите на избраното място. В повечето случаи обаче, мигрантите не искат да се променят. Искат да ползват най-вече ресурсите и облагите от страната, която ги приема, но те да си останат с техните си особености и типичности. Както го казва и новоизлюпената писателка: "Или да използва думата "афрополит" – понятие, което сама е измислила за такива като нея." Като толкова държи на африканския културен модел, да беше останала (и другите като нея) в Африка, а не да искат да африканизират Европа или Америка.
  Това много ми напомня една моя съученичка - полурускиня. Тя от двайсетина години се изживява като американка де. Та същата ми каза, като се видяхме : "Ах, как ми е хорошо, като чуя да се гавори по русски и тук, и в Америка!". А тя в Русия не е ходила от детството си. То тогава беше СССР още ...

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#7] от "sweeper":

  Магелан, Колумб, Веспучи дано ти говорят нещо тези имена, едва ли някой от техните последователи са приели "ценностния модел на новото място-културен, битов, природен, икономически това не води до някакви конфликти".

 10. 10 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  На такива глупости ли ги учат в Йейл и Оксфорд?!? Толкова онеосъзнат човек, тръгнал книга да пише, света да променя!!! истински ужаст!!! То па кой ли светнат, ще позволи на НПО да го рантути и да му дава насока на мислите. Все едно да влезеш в секта!!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  " Никой не дава власт без борба и наблюдаваме тъкмо това – агресивната съпротива на тези, които искат да се домогнат до власт, въпреки че са осъзнали, че властта е загубила своята цялост."

  Между другото, ей това е ключа. Към всичко, което се случва. Казвал съм го и аз, макар и с малко по-други думи. Белият мъж не иска да пусне кокала. Та толкова е по-лесно да си привилегирован, заплатата ти да е по-голяма, още с външен вид да посяваш идеята, че си по-кадърен и по-умен от една жена; по-работлив от негър; по-честен от циганин. Този кокал е прекалено сладък за някои хора, за да го пуснат без бой.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#9] от "nwj49315903":

  Не че има смисъл да ви отговарям, но мнението което изразявам е в контекста на "модерните времена". Щото ако продължаваме да се дръгнем кой, кога и как, и кого е завладял, ограбил, унищожил и т.н. няма да стигнем по-далеч от самоунищожителната политика на германците по мигрантския въпрос, например.

 15. 15 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Благодаря на Дневник, че ни запознават с такива хора! Най-добрият информационна медия в България!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Не четох статията, но със заглавието съм съгласен. Аз не съм сигурен как да се държа с западно-европейските жени. Трябва ли да им правя комплименти за прическата, да им подавам ръка при слизане по заледени стълби, да им помагам да си качат куфара в багажника...

  Имам познати навлекли си големи проблеми в Канада и Швеция за подобни волности...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 18. 18 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#7] от "sweeper":Магелан, Колумб, Веспучи дано ти говорят нещо тези имена, едва ли някой от техните последователи са приели "ценностния модел на новото място-културен, битов, природен, икономически това не води до някакви конфликти".
  —цитат от коментар 9 на nwj49315903


  Именно не са учили собствената си история европейците,а няма вече хора да помнят,когато са живели мулти-култи

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  До коментар [#17] от "Обществен деятел":

  То това е една от целите. Да не знаят мъжете как да се държат със жените, като по този начин винаги могат да "сгрешат" и жената да има "власт" вече над мъжа. Типичната тактика разделяй и владей ни прилагат феминизираните НПО-та. Целта е ясна, нехомогенно и разединено общество, което се контролира лесно, чрез заплахи и репресии. Доказват се като типични либералболшевики отвсякъде!!

 21. 21 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Имам чувството, че всеки който го мързи да има "истинска" работа, пише книга.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2008 Весело

  Оффф, айде пак внушения как човек трябва да се чувства виновен само щото Мада Нейча го е направила бел с чурка у некоя сравнително цивилизована част на планетата.

  Ступида па ръгнал с 'бой' да 'зима кокала', хехехе, сигурно с дупе ще набие всички лоши 'расисти'

  Use your Illusion
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  Едно време е имало традиции и ритуали, които са облекчавали отношенията.
  Сега, след като всичко хубаво от миналото време бе разрушено и красивите ритуали опустошени, все по-трудно се ориентираме кое и как трябва да се направи!
  Определено мисля, че разните там еманципации, движения на гейовете и обратните (не ми пречат, но прекалено много се опулиха пред обществото...едва ли не те са единствените), движения тип [#Me to] и всякакви други опити да се...."освободи" някой си доведоха до загуба на усет за реалността и сигурността в отношенията между мъжа и жената!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  Едно време е имало традиции и ритуали, които са облекчавали отношенията.
  Сега, след като всичко хубаво от миналото време бе разрушено и красивите ритуали опустошени, все по-трудно се ориентираме кое и как трябва да се направи!
  Определено мисля, че разните там еманципации, движения на гейовете и обратните (не ми пречат, но прекалено много се опулиха пред обществото...едва ли не те са единствените), движения тип [#Me to] и всякакви други опити да се...."освободи" някой си доведоха до загуба на усет за реалността и сигурността в отношенията между мъжа и жената!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  Нещо стана.
  Извинявам се за повторението!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  До коментар [#22] от "КретенКилър":

  все са застъпници на това, което НЕ си. На жените. На бежанците. На хомосексуалните.
  —цитат от коментар 22 на КретенКилър


  Уважаеми, съжалявам Ви, за тези застъпници. Само Ви използват като уязвими групи, за да постигнат съвсем други цели. Вашите интереси /като групи от обществото/ не ги интересуват изобщо!! Странно е, че не сте го осъзнали още!! Лошото е, че ако постигнат целите си, изброените от Вас групи първи ще бъдат прецакани. После ще дойде ред на всички останали!! :-(

 28. 28 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Не знаели как да се сържат мъжете и жените помежду си? Дръжте се естествено, приятелски и непринудено, а ако прерастне в нещо повече добре дошло.
  И понеже темата е пак за миграцията: миграция - да, но контролирана според нуждите на приемащата държава. Смятам, че никой разумен човек не би имал против в България да дойдат хирурзи от Гана или Нигерия.
  Относно "вината" и "страховете" на белия мъж: аз съм за пълна меритокрация без привилегии и квоти. Всеки да бъде оценяван според способностите, а не според етнос, цвят на кожата, пол и т.н. Но и без квоти, защото целта е не нови привилегировани, а равнопоставеност.

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мусаши":

  Не знаеш колко културни и образовани....."негри" има.
  Затова пишеш глупости!
  Има такива дето ще те сложат в малкото си джобче!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Поредната левотолерастка пропаганда.Хората не се страхуват от всички имигранти,а от конкретни такива .Надали някой ще има против ако в България дойдат 1 милион японци .Ама ако дойдат 1 милион мързеливи, необразовани и с високо ниво на престъпност негри, естествено ,че няма да са добре дошли.
  —цитат от коментар 3 на Мусаши


  Да, ама питанката е защо в България не искат да дойдат 1 млн. японци? Вместо това остават 1 млн. от описаните от теб негри. Като си отговориш на този въпрос ще ти светне, че проблемът си е у нас. Държавата ни е привлекателна само за най-долните отрепки. Това сме съградили.

 31. 31 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#7] от "sweeper":

  Принципно мога да дам доста аргументи в полза на миграцията. Но за добро или лошо имам повече аргументи в полза на контрол на границите.

  Либералната идеология на Евройпеския Съюз не позволява регулация на миграцията в името на свободния пазар. Това поражда дисбаланс като бедните хора от Източна Европа се концентрират в определени райони на Западна Европа. Също така бежанци от други страни не могат да бъдат спирани и връщани. Всички видяхме до какво доведе това през 2016. И как Дъблинското Споразомение не работи, когато страните си гледат техните интереси и има липса на солидарност.

  Също така всички знаем какво се случва и на Западните Балкани от 90-те години насам. Там един ирационален гигант като Русия има възможност да експлоатира до дупка.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мусаши":Не знаеш колко културни и образовани....."негри" има.Затова пишеш глупости!Има такива дето ще те сложат в малкото си джобче!
  —цитат от коментар 29 на Храбър


  Изключения,които потвърждават правилото.Има изследвания,според които Ай Кю на африканските негри е средно 70.При 102 за белите и 106 за източноазиатците.Естествено не са политкоректни и се прикриват фактите.
  То се вижда и по държавите им- бедност,корупция,постоянни конфликти.За една година в Руанда имаше 1 милион жертви.

 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 313 Неутрално

  [quote#30:"znayko84"][/quote]

  Е и?По-добре никой да не идва, отколкото необразовани, мързеливи престъпници.Наясно ли си какъв е животът на белите в ЮАР?Че постоянно са под напрежение ако излязат навън да не ги ограбят или убият,а жените и да ги изнасилят.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8410 Неутрално

  Ами то, с тези многобройни обвинения в сексуален тормоз, всеки се замисля, как да се държи.

 38. 38 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  [quote#34:"Мусаши"][/quote]

  Ай кю-то на всички бели не е 102, у нас съм срещала такива екземпляри, които чупят тъпомера.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  До коментар [#17] от "Обществен деятел":То това е една от целите. Да не знаят мъжете как да се държат със жените, като по този начин винаги могат да "сгрешат" и жената да има "власт" вече над мъжа. Типичната тактика разделяй и владей ни прилагат феминизираните НПО-та. Целта е ясна, нехомогенно и разединено общество, което се контролира лесно, чрез заплахи и репресии. Доказват се като типични либералболшевики отвсякъде!!
  —цитат от коментар 20 на xox55541929  До коментар [#20] от "xox55541929":

  Напротив,"нехомогенно и разединено общество" е напълно неуправляемо! И е въпрос на време в него да се стигне до бунтове,въстания и революции. Сталин е разбирал,че ако не насочи гигантската лоша енергия натрупана в съветският народ към завладяване на Европа,той ще разруши самият СССР.

 41. 41 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 313 Неутрално

  [quote#34:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 38 на proza
  Ай кю-то на всички бели не е 102, у нас съм срещала такива екземпляри, които чупят тъпомера.[/quote]

  И какво от това?Гледа се средното ниво.Правени са тестове в университет в ЮАР и там е доказано,че Ай Кю на белите студенти е с 30 пункта по-високо от това на негрите.

 42. 42 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Поредната левотолерастка пропаганда.Хората не се страхуват от всички имигранти,а от конкретни такива .Надали някой ще има против ако в България дойдат 1 милион японци .Ама ако дойдат 1 милион мързеливи, необразовани и с високо ниво на престъпност негри, естествено ,че няма да са добре дошли.
  —цитат от коментар 3 на Мусаши


  човече, китайците са имали много против като са дошли японците в нандзин и за един ден са избили 300 хиляди жени, деца и старци (и някой мъж, дето не е успял да избяга овреме). ама много против са имали. също и негрите в конго са имали много, ама много против като е дошъл много белият и аристократичен леополд II. ама много против са имали.
  вземи прочети ли нещо, поговори ли с по-знаещи от теб, помисли малко, пък тогава пиши/приказвай.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 43. 43 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 313 Неутрално

  [quote#42:"彼得。斯托亚诺夫"][/quote]

  Първо се научи да пишеш на правилен български език и тогава давай акъл.Става въпрос за имигранти,не за война . Само болен мозък може да прави подобен безумен паралел.

 44. 44 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Поредната интелекту-алка..................

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 45. 45 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  "- Мъжете, които биха се описали като "бели мъже", са се събудили и са открили, че гордостта им с тяхното конкретно местожителство, както и техните привилегии са били запокитени някъде. Че те са били разрушени и проблематизирани. Никой не дава власт без борба и наблюдаваме тъкмо това – агресивната съпротива на тези, които искат да се домогнат до власт, въпреки че са осъзнали, че властта е загубила своята цялост."
  А къде тук е обикновения,без значение бял,червен,жълт,черен,мъж-работник,който работи като магаре,къде на смени къде не.Прибират му директно 40% от зплатата за данъци.След това още от покупката на стоки и услуги с които трябва да преживява.държи на плещите си социалните системи и в един момент,като остарее/разболее и не може повече да бъде впряган,осъзнава че същата тази социална система,която така щедро го е изсмуквала,вече е опоскана.Никой не гледа с лошо око на мъжете работещи рамо до рамо с местните.Напротив,добре дошли са навсякъде.
  Обикновения човек не иска власт,той не е политик.Обикновения човек иска да не бъде прецакван.И точно това съвременните инелектуалци не могат да вдянат.Затова "жълтите жилетки"ще ги хващат неподготвени.
  Във Франция,мигрантите устроиха масови кланета,нямаше размирици и протести.Властта посегна на изтънялия доход на работниците и ето резултата.
  Е лваст ли иска "белия" мъж или иска да не третират по-зле и от работно добиче?
  Иначе дамата определено е чаровна,но нещо не разбира накъде духа вятъра.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 46. 46 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1998 Весело

  Глупито пак се е развихрил, още го боли, че затвотиха централноевропейския бардак :) :)

  Добре върви със съботното кафе малко смях.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10023 Неутрално

  Отношенията между хората не са като покупка в супермаркета. Те се създават в обществото. Там е и заклеймявания бял човек, там са и #МиТуу, а последствията тепърва ще ги наблюдаваме, като романтизмът във връзката може да се окаже най-малката жертва...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#48] от "КретенКилър":

  Кретенчо,внася се изкуствен "шум" в системата.Търси се разделение по бели-черни,каквито и да е,само да се избегне реалния проблем,че ножицата между бедни и богати се отваря все повече и то в западния свят.На изток е ясно.Такива като теб,клъвват веднага и се хвърлят да защитават онеправдания черен или там какъвто и да е.В момента е онеправдана средната класа,без значение на цвета и.Средната класа на запад намалява с всяка изминала година,а тя е гръбнака на всяка една икономика и социални системи.Добре ви промиват мозъците.
  Аз лично съм работил и с негри.Работника си е работник.Магарето,въртящо долапа на икономиките,без значение дали е бяло или черно.Естествено ти си знаеш твойте си мантри иводиш битка за онеправданите .
  Няма онеправдани по раса.Работодателяне го интересува какъв цвят си,а колко пари му носиш.онеправдани са тези,дето правят парите и отглеждат тарикати,които насилват социалните системи.Без значение на цвета на кожата.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 52. 52 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3194 Весело

  До коментар [#41] от "Мусаши":

  Хаха расистка организация в страната на Апартейда доказала, че белите били “по-умни” от черните.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 53. 53 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Ако го нямаше белия човек, нямаше да има Йейл и тая пишман писателка щеше още да се катери по дървета за да избяга от лъвовете.

 54. 54 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мусаши":Хаха расистка организация в страната на Апартейда доказала, че белите били “по-умни” от черните.
  —цитат от коментар 52 на vesolr

  Да не би негрите да са по-умни?Колко водещи шахматисти са негри?А шахматът е най-лесният за практикуване спорт.Колко носители на нобелова награда са негри?Ама не измислената за мир,а за научни постижения.Като са толкова умни защо им въведоха квоти за американските университети?А няма такива за източноазиатците?И те не са от бялата раса.

 55. 55 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Кои мъже и кои жени?

  Мърфи е оптимист!
 56. 56 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Весело

  Ако някой извънземен ви чете, би си помислил, че данъците се отнасят само до белите.
  —цитат от коментар 48 на КретенКилър


  А ако някой извънземен те чете теб, ще си помисли, че или не можеш да четеш или не можеш да осмисляш прочетеното, щото форумеца ясно си е написал:

  А къде тук е обикновения,без значение БЯЛ,ЧЕРВЕН,ЖЪЛТ,ЧЕРЕН,мъж-работник,който работи като магаре,къде на смени къде не.Прибират му директно 40% от зплатата за данъци.
  —цитат от коментар 45 на sandman


  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Тази писателка е на "трагично объркани позиции". Жива и здрава, щом се намират хора да купуват това, което пише.
  С удоволствие бих я видял в разговор с някой от калибъра наТом Соуел например, относно белите "превилегировани" мъже.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#14] от "sweeper":

  То и аз така, знам че няма смисъл да ви отговарям, но все пак е хубаво да споменем някои исторически факти за да се знае, че процесите винаги са икономически независимо дали времената са модерни или не.

 61. 61 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Нема страшно. Дедо Шори ше ги научи, и то по новата система. Нема да се познаят в огледалото.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 62. 62 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  [quote#42:"彼得。斯托亚诺夫"]
  —цитат от коментар 43 на Мусаши
  Става въпрос за имигранти,не за война[/quote]

  Като наблюдавам поведението на много арабели, разликата все повече ми убягва.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 63. 63 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Джукиии!!!! Джууукииии!!!!
  Много добри джуки има г-цата писателка.
  И скули.

 64. 64 Профил на Punka
  Punka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Днес и мъжете и жените се държат странно … Изобщо

  Всичко което може да се яде, e обект на властта
 65. 65 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Хехе, съвременните жители на държава, получила името си от мигрирали азиатски диваци, плачат срещу мигрантите. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  Мисля, че тази статия - https://www.ploshtadslaveikov.com/blokirana-zaradi-parformans-na-marina-abramovich/ - третира същия или почти същия проблем.
  Ето че не само черни виждат подобен проблем в отношенията между хората.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Хубава интелигентна жена ... не е лоше да си поичзчисти главата от щуротии.

 68. 68 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 562 Любопитно

  До коментар [#10] от "xox55541929":

  Интересно поради какво ги определяте като глупости.
  Не съм завършил Йейл но всяка нейна дума си тежи на мястото.
  Това не е всичко по въпроса за миграцията, но всичко казано е така

 69. 69 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 562 Любопитно

  До коментар [#20] от "xox55541929":

  Това с "целта" е едно от най- глупавите изказвания които съм чувал.

  Ако вярваш в тази твоя "действителност" вероятно вярваш в плоската земя.

 70. 70 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#28] от "ckn29372393":

  Евалата господине/ госпожо, много ме радва че има нормални хора!
  Едно трезво и обосновано мнение.

 71. 71 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#28] от "ckn29372393":

  Евалата господине/ госпожо, много ме радва че има нормални хора!
  Едно трезво и обосновано мнение.

 72. 72 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 562 Любопитно

  До коментар [#41] от "Мусаши":

  Как мислиш това дали е свързано с условията в които са расли?
  Или негрите генетично са по глупави от нас?

 73. 73 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 562 Любопитно

  До коментар [#41] от "Мусаши":

  Как мислиш това дали е свързано с условията в които са расли?
  Или негрите генетично са по глупави от нас?

 74. 74 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#36] от "КретенКилър":Не знам откъде намираш нерви да спориш с тези невменяеми типажи, които НИКОГА няма дори да се опитат да разберат какво им говориш, но все пак - благодаря. Всичко, което пишеш е и моето виждане за нещата. Особено този коментар е ЕВАЛА!!!
  —цитат от коментар 57 на oh gawd


  Ваша милост и Вие ли ще ни трепете нас, неправилните?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 75. 75 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мусаши":Как мислиш това дали е свързано с условията в които са расли?Или негрите генетично са по глупави от нас?
  —цитат от коментар 73 на Noal


  Естествено,че генетично са по-глупави от белите.Както генетично са по-силни физически.Арнолд Шварценегер изглежда като гимназист пред някои от негрите културисти.Да не говорим за баскетболисти,бегачи,американски футбол.
  Защо евреите са по-умни като цяло от останалите хора-ами защото и предците са им били по-умни и са предавали гените си.

 76. 76 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#8] от "КретенКилър":

  +++! Не е само това. За нас, угасваща нация, това е жизненоважен проблем. И трябва да го изпипаме внимателно. Природата празно място не търпи, явно е че ще дойдат хора отвсякъде. След като ние самите не можем да запълним празнотата. Това е ясно като 2 и 2 равно на 4, нали! Трябва да намерим нужния критерии за мигрантите, така че да са добре дошли. Примера с Португалия може да ни послужи. Там приемат всекиго, стига да работи. Просто носи бележка от работодателя си. Апропо, там нещо написано на хартия с подписа ти е договор. Неуспорим и с нужната за това отговорност. А това значи съвсем друго общество. Така че ако искаме да оцелеем, трябва да се променим. И то бързо. Алтернативата е ясна - каза го едно изследване. Към 2030-та (това е като вдругиден!!) България ще е 5 милиона. От които 3 милиона цигани. Турците не ги и броя... От всички нас зависи какъв ще ни е облика.
  Синя карта? Определено усилена миграция, имаме нужда от всякаква работна ръка.

 77. 77 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#8] от "КретенКилър":

  +++! Не е само това. За нас, угасваща нация, това е жизненоважен проблем. И трябва да го изпипаме внимателно. Природата празно място не търпи, явно е че ще дойдат хора отвсякъде. След като ние самите не можем да запълним празнотата. Това е ясно като 2 и 2 равно на 4, нали! Трябва да намерим нужния критерии за мигрантите, така че да са добре дошли. Примера с Португалия може да ни послужи. Там приемат всекиго, стига да работи. Просто носи бележка от работодателя си. Апропо, там нещо написано на хартия с подписа ти е договор. Неуспорим и с нужната за това отговорност. А това значи съвсем друго общество. Така че ако искаме да оцелеем, трябва да се променим. И то бързо. Алтернативата е ясна - каза го едно изследване. Към 2030-та (това е като вдругиден!!) България ще е 5 милиона. От които 3 милиона цигани. Турците не ги и броя... От всички нас зависи какъв ще ни е облика.
  Синя карта? Определено усилена миграция, имаме нужда от всякаква работна ръка.

 78. 78 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мусаши":Как мислиш това дали е свързано с условията в които са расли?Или негрите генетично са по глупави от нас?
  —цитат от коментар 72 на Noal


  Всякакви научни изследвания по въпроса са забранени от съвременните борци за "академична свобода". Така че не казвам нито не, нито да. Забранено е и да знаем, и да питаме.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 79. 79 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#36] от "КретенКилър":

  Е, то това Вашето нравоучение си прозвуча баш, като натрапване на вина. И кои сте тези вие?

 80. 80 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Мъжете много добре знаят какво искат! Някой мъти главите на жените!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 81. 81 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  До коментар [#75] от "Мусаши":

  Я, експерта по генетика пак започна да ръси мъдрости кое било генетично предопределено. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 82. 82 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#73] от "Noal":
  "Или негрите генетично са по глупави от нас?"
  .............................
  Не, не са, всичко зависи от условията, в които е поставен човек- семейна среда, образование, мятото на държавата, тип обществени отношения и т.н.

 83. 83 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Ся малко да се охладим... Аз съм компетентен по сруктури и функции на човешкия организъм. Расови разлики по физиологични показатели съществуват - това всички утвърдени учени в областта признават. Психоинтелектуални - признават с половин уста. Тънкият момент - разликите са статистически, (т. е. засягат цитираната расова група като цяло, не индивидуално), и не са основание за разделение на по висши и по нисши!!! Просто - различни. Еволюцията е протичала в различни географски, геологични, климатични условия. А борбени индивиди, самоопределящи се за дискриминирани и повели борба за (?), има във всяка общност.

  roo
 84. 84 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Ся малко да се охладим... Аз съм компетентен по сруктури и функции на човешкия организъм. Расови разлики по физиологични показатели съществуват - това всички утвърдени учени в областта признават. Психоинтелектуални - признават с половин уста. Тънкият момент - разликите са статистически, (т. е. засягат цитираната расова група като цяло, не индивидуално), и не са основание за разделение на по висши и по нисши!!! Просто - различни. Еволюцията е протичала в различни географски, геологични, климатични условия. А борбени индивиди, самоопределящи се за дискриминирани и повели борба за (?), има във всяка общност.
  —цитат от коментар 83 на babyroo


  Какво значи по-висши и нисши?Да не би милиардерът Майкъл Джордан и другите негри спортисти милионери да да по-лошо представени в обществото от някой наш учен с Ай Кю 150?Няма такова деление . Въпросът е,че като цяло негрите имат по-нисък интелект и не знам защо това трябва да се отрича.Все едно да се отрича,че са по-силни физически.

 85. 85 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1628 Неутрално
 86. 86 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  До коментар [#84] от "Мусаши":

  Отрича се защото е лъжа бе, Мушаши.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 87. 87 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Смешно е, уважаеми "I"!
  Мерси за линка, ама аз съм вътре в тези науки. Изчел съм стотици подобни прокламации. Звучи позорно "научна " публикация да започва с плювни за Тръмп, на когото не симпатизирам. И само като видим името на автора се питаме: CUI PRODEST? Не съм расист, не съм умнокрасив, но поне съм с независимо съзнание и преценка. Че и специалист по физиологични материи.

  roo
 88. 88 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  До коментар [#87] от "babyroo":

  Аха, викаш навътре в тези науки си, но не знаепш, че "раса" не е биологичен термин. Забавно. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 89. 89 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  До коментар [#87] от "babyroo":

  Отделно, да смятам ли, че според теб само бели хетеросексуални мъже могат да коментират темата за расите? Жалка история...

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 90. 90 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#19] от "КретенКилър"

  Негрите не са престъпници заради черната им кожа. Но тя е отличителната черта, която ги обединява и така другите ги разпознават. При мюсюлманите ги отличава религията. А не ги приемат заради начина им на живот, заради ценностите им, за които те неистово се борят и искат да наложат и другаде.
  Или ще ми кажеш, че съм расист, защото не искам да живея в ЮАР, където посред бял ден в центъра на голям град можеш да загубиш живота си. Или в Нигерия,където има места с табели"движи се внимателно, людоеди".Или в Либерия,където официалната религия е вуду, на места практикувана с ужасяващи ритуали?
  Не съм съгласна да имам за съседи мюсюлмани, които на откритото лице на хубаво момиче гледат като на предложение за секс и то веднага, дори на улицата. Плашеща е идеята тези хора да станат критична маса и от теб вече нищо да не зависи. Да бъде разрушен домът ти и всичко,което обичаш и помниш. Как би реагирал, ако си баща на изнасилено на улицата момиче в Германия или другаде на запад?
  И, да, ако това е да си расист,тогава съм.
  Но не съм, защото не им желая злото. Не искам някой в техният дом да ги избива. Не искам и да ги променя, ако те не желаят това. Не и заради кожата или религията им.
  Но не мога да ги приема заради агресивността и нахалството им.
  Ако искат да живеят като другите да оправят собствения си дом. Тогава ще бъдат добре дошли навсякъде и цветът на кожата им ще бъде само подробност. Както става с японците, например.
  Сарказмът ти не е признак на интелигентност. Не си мисли, че другите са по- глупави от теб.
  Не ми отговаряй, ако имаш такова намерение.
  Дразнещ си, а не интересен!
  Или това е идеята?


 91. 91 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  До коментар [#87] от "babyroo":

  И последно, като човек "навътре в тези науки" я дай линкове към 2-3 НАУЧНИ публикации подкрепящи тезата ти.

  П.П. Надявам се, че авторите им ще са бели хетеросексуални мъже. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 92. 92 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Някой се е бъгнал? И си е изказал мъката: пустите му "бели хетеросексуални мъже".
  И да, раса е тривиален тедмин за неспециалисти, носи негативна конотация заради историята, но никой не отгича генетични разлики свързани с хабитат, миграция, климат. Палеогенетиката затова съществува. Ако до теб не е стигнало - не ти достигат познания... А битката на демократичните елити с Тръмп не е тема, скрий си линка.

  roo
 93. 93 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3571 Весело

  До коментар [#55] от "султана глаушева":

  "Кои мъже и кои жени? "
  ===================
  Вероятно мъжките мъже и женските жени. Иначе щеше да е уточнено, че са някакви ултрапрогресивни.

  Еретик
 94. 94 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  До коментар [#92] от "babyroo":

  Все още очаквам линкове към научни публикации. По възможност от този век. Можеш ли да дадеш такива, специалисте?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 95. 95 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Ами опитай сам(а) да се образоваш, чувството е завладяващо. И пак си мрази "врага"...
  Бял, (колко да е бял), хетеро (?), че и мъж? Такива се срещат рядко. Може цял живот да не попаднеш на подобно чудовище. Налага се да се сбогуваме, беше ми забавно. Чао.

  roo
 96. 96 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  До коментар [#95] от "babyroo":

  Мда, ясно е що за специалист си, дори и един линк не можеш да дадеш. Вероятно е заради специфичната ти физиологичност. :)

  Много са ми забавни екземпляри, които си въобразяват че самообявявайки се за експерти автоматично ги прави такива.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  жестока мацка, въобще не четох, какво говори - права е :)

  Toss a coin to your witcher, oh valley of pleeeentyy oh ohhh
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#99] от "Bira":

  България е такава, каквато е, не заради мнозинството, а именно заради малцинството, което се има за Елит. Именно, това елитареещо малцинстви, за никакъв грездей не става. Надавам се в "за никакъв грездей не стата" не се припозна.
  А мнозинството е оскотяло заради изключително глупавия и накадърен елит, който ни управлява. Мигрантите не искат и да си помислят за България, именно заради некадърността на Малцинството. Но, иначе заради парите от ЕС, консуматорският ни елит би ги приел по живо и здраво.
  А, ти, другаря неомарксист, си по-циганизиран и от онези в гетата! Деа и нефелника долен

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK