Политологът Татяна Буруджиева: БСП върви към по-голяма изолация

Татяна Буруджиева

© Надежда Чипева, Капитал

Татяна БуруджиеваПолитологът доц. Татяна Буруджиева беше сред гостите на конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Лисабон, където Сергей Станишев бе преизбран за лидер на партията за трети път и бе даден старт на предизборната кампания за изборите за евродепутати догодина.


"Дневник" разговаря с доц. Буруджиева за БСП, процесите в страната и възможностите за предсрочни парламентарни избори и поява на нови политически сили.


Какво пропусна Корнелия Нинова, като не отиде на конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Лисабон?
- Според мен пропусна две неща. Едното е да направи БСП част от дебата по новите социални политики, които ПЕС предлага на европейските граждани и с които ще тръгва на разговор с тях за подкрепа на предстоящите европейски избори. Второто, което пропусна, е да направи силен старт на кампанията на БСП за европейските избори. В този смисъл тя ще закъснее - сигурно ще бъде отложена за след Нова година. Конгресът мина в конструктивна атмосфера, скандалите са само в главите на някои политици.


Определихте решението на Нинова да пропусне конгреса на ПЕС и като лош знак. Защо е такъв?


- Убедена съм, че бъдещето на Европа е в нейната интеграция и промяната, които като политики трябва да се обърнат към повишаване на качеството на живота и перспективи за всеки гражданин. Лош знак е да не си част от това, а да си част от едни политики на крайна десница, на затваряне на граници, на издигане на стени, на гледане само в собствения пъп. В България, която е до Турция, откъдето минават потоци мигранти, е риск да си самотен, когато има едно силно политическо семейство, към което принадлежиш. Лош знак е поведението на лидер на една партия да бъде на равнище ранна социализация. Знаете, младежите винаги преживяват един период на бунт срещу родителите си, за да могат да покажат, че са самостоятелни личности, изградени хора. Само децата изграждат личността си на принципа на отрицанието на другите. Силните личности се изграждат чрез доказване с другите.


Накъде според вас тръгва БСП, след като отказва да подкрепи документи като Истанбулската конвенция и Пакта на ООН за мигрантите?


- Проблемът е, че БСП не подкрепи и документи на ПЕС, които са с много сериозен социален характер. На конгреса центърът не бе обсъждането нито на Истанбулската конвенция, нито на Пакта за миграцията. Виждаме, че разделението за тези документи върви между прогреса и консерватизма при единия и между национализма и солидарността при другия. Накъде отива БСП? Към по-голяма изолация да ви кажа честно. Липсата на партньори на това ръководство дори вътре в собствената му партия, вътре в лявото пространство, вътре в България е сигнал за едни внимателно гледащи партньори в ПЕС.


Официално БСП отказа да работи с ДПС и на практика е без партньор в България. На какво може да разчита в такъв случай?


- При заявка, че трябва да се променят управлението; начинът, по който се правят политики; състоянието на нещата в страната, имаш нужда от много сериозни партньори. След като неглижираш партньорите в лицето на партиите, които са в парламента, си длъжен да работиш с гражданското общество, трябва да работиш с целия ляв сектор, трябва да работиш с партньори в региона и в Европа. Когато имаш поведение, което създава конфронтация, не можеш според мен едновременно с това да претендираш и за властта. В съвременния свят виждаме, че в голяма степен властта се постига в коалиция и в партньорство. Виждате какво реши ПЕС: европейските социалисти подкрепят за кандидат за ръководител на ЕС един човек, който не е от техните редици, но това не пречи да имат общи полета на действие и общи разбирания. Именно общите разбирания са в основа на едно сътрудничество. Първо трябва да си наясно ти какво искаш, да си с много ясни позиция и политики, тогава можеш да намериш партньори. Аз мисля, че основният проблем на БСП, ако съдим по Визия за България, е, че отказа да се отразят предишни документи. Говоря за това ръководство - то се отказа от платформата, с която БСП се яви на изборите през 2014 г. Те се отказват от свои документи, позициите им са все по-неясни, естествено, че няма да могат да намерят партньор.


Има голяма гражданска енергия в България, тя нараства. От мъдростта на партиите зависи дали те ще си партнират с тази гражданска енергия. Не е достатъчно да ходиш да се снимаш с домашните животни на хората по селата. Това не създава партньорства. Това показва, че споделяш тяхната болка и техните домашни проблеми. Партньорството в политиката означава много повече и то става само на база на политики и ясни предложения.


В такъв случай убедителна ли е БСП, че може да бъде алтернатива?


- БСП вече втора година не успява да се превърне в истинска алтернатива при положение, че изборният резултат беше толкова близък до този на управляващите. БСП има толкова ресурси и възможности да бъде една много силна и сигурна опозиция. Това е проблем и за БСП, и за управляващите, защото липсата на силна опозиция - така да се каже - разкапва управлението. То не е достатъчно внимателно и отговорно, защото знае, че няма кой насреща да му се противопостави и никой, грубо казано, не му диша във врата. Големите рекорди в спорта се постигат тогава, когато имаш много силна конкуренция. Иначе - да, ще победиш, но няма да поставиш рекорд. Това е същата ситуация - няма кой да притеснява управляващите и техните скандали и на пръв поглед доста видимо клатушкане не се реализират в никакъв аспект.


Тогава според вас възможни ли са предсрочни парламентарни избори след скандалите в малката коалиция "Обединени патриоти"?


- Според мен управляващите като коалиция нямат никаква логика да дават властта по простата причина, че засега поне онова, което се вижда от общественото мнение, показва, че пак трябва да правят същата конфигурация. Тогава защо трябва да си играят на избори. По-добре е да успеят да разрешат проблемите без да се губи време, ресурси и пари. Друг проблем на управляващите обаче е, че бидейки във властта вече втора година, започват да губят енергия, тъй като разочарованието расте, а доверието се рони. Това се случва на всяко управление, защото около изборите хората са имали едни очаквания, колкото по-малко време остава да се оправдаят, хората остават разочаровани.


Оттук едната възможност за предсрочни избори е, ако управляващата коалиция реши да влее нова кръв и енергия в своя мандат. Това се прави в много европейски държави - от самите управляващи се искат предсрочни избори, които е ясно, че те ще спечелят, за да получат доверие и да продължат управлението си. Така стана в Гърция. За да могат да се направят сериозни реформи, често се прибягва до това. Аз не зная дали управлението има намерение да прави такива реформи, за да поиска отново вот на доверие.


Друг вариант е да има такъв катаклизъм, скандал, който обществото не може да преглътне. Виждате какво се случва в момента във Франция - едно подценяване на енергията на протестиращите, подценяване на посоката, в която е тръгнал протестът, и забавяне на реакцията на управляващите вече води нещата към доста задънена ситуация, защото въпреки отстъпките на правителството, протестиращите казват, че няма да спрат. Това може да стане във всяка държава. Не мога да прогнозирам дали ще се случи екстремно събитие в България, но ако няма такова само управляващите може да са тези, които ще поискат предсрочни избори в техен интерес. Тъй като за тях не е никак благоприятно събирането на европейските избори с парламентарните, защото на резултатът на парламентарни избори БСП е близък до този на ГЕРБ, докато на европейските избори левицата е доста далеч. Няма логика да съберат тези два избора, така само ще помогнат на опозицията. Докато събирането на местни и парламентарни избори има повече логика за управляващите, а и опозицията ще има своите шансове да направи по-добър резултат в местната власт. Това пък е още един аргумент на управляващите да не искат предсрочни избори. Те нямат логика да ги поискат, опозицията не е достатъчно силна да ги наложи, а гражданската енергия не е насочена в посока смяна на субектите във властта, а по-скоро към реализация на определени искания към правителството, каквото е сега, а не към някакво ново.


Как оценявате заявките за съюзи между Волен Сидеров и Николай Бареков и между Валери Симеонов и Петър Москов?


- Като резултат от скандалите и разправиите при патриотите. И Симеонов, и Сидеров знаят, че сами не могат да прескочат европейската бариера - тя е над 7%. Единствено обединени виждаме, че биха влезли на парламентарни избори в парламента. Тези партии искат да покажат сила на европейските избори. Те започнаха разправиите в началото на лятото покрай листата за европейските избори. Явно не могат да решат кой ще води листата. Липсата на разбирателство идва и от факта, че те смятат, че ще вкарат само един европейски депутат. Ако имаха усещането, че ще имат двама, щяха да се разберат. В момента пробват в други съюзи и който е по-успешен, ще има един ход повече при бъдещи парламентарни избори. Ако някоя от тези комбинации излезе успешна, можем да прогнозираме, че патриотите може би наистина ще се разпаднат, с което не казвам, че ще излязат от управлението. Но ще пробват всяка партия с някой друг да влезе в парламента.


Виждате ли възможност за поява на нова перспективна сила на следващи избори? Как оценявате заявките на президента Румен Радев за политическа партия?


- Смятам, че трудно се прави партия вече в България. Всичките са изкушени да постъпват на принципа, на който се появи НДСВ - силна фигура, която да увлече хората, да покаже резултат, да не изисква толкова работа на терен и правене на организации. Партията си е тежко дело да ви кажа и след ГЕРБ като че ли никой не си даде труд да създаде такава устойчива организация, която в годините да може електорално да присъства. След тях мисля, че само "Атака" показва едно такова усилие. По-скоро новите движения, за които се говореше, включително и това на Слави Трифонов, бяха свързани с някакво масово действие, но не и някаква организационна структура.


Не мисля, че наближаващите избори ще бъдат стимул и възможност нещо кой знае какво да се появи. От друга страна на местни избори може да се тества нова организация, но обикновено тя остава на регионално равнище. Добър момент за поява на нови партии са парламентарните избори. Логично. Тогава партията може да се заяви като ново начало, като нова алтернатива, а на парламентарни избори хората често търсят промяна. На местни избори хората подхождат по друг начин, с друга мотивация.


Това, което мога да прогнозирам, е, че засега нито една от силните тенденции, които се появиха в Европа, в България не се провижда. Защото в Европа от една страна левицата показа много силни нови параметри на проява - в Гърция, Португалия, Италия, а в същото време десницата показа доста сериозни възможности. В България нито десницата, нито левицата показват като политически полета, че нещо сериозно ще се появява. Да кажа на всички, които смятат, че нещата падат от небето в политиката и виждате ли - и хора, които са се появили от вчера успяват, като Макрон: успяват фигури, които имат политически опит. Като се оглеждам във всички фигури в българския политически спектър, които не са в центъра, честно да ви кажа не виждам такава фигура, която може да се появи, но дано да съм лош пророк. Винаги е добре да имаме силни, нови лидери и партиите да придават енергия и да създават надежди. Ако ги оправдаят, даже още по-добре.


Според вас пред какви опасности е страната в момента?


- Първо, опасността да не успее икономиката ни да получи стимул, т.е. да имаме крах по плана "Юнкер". Надеждите покрай българското председателство, инвестиционните намерения на страни като Китай - ние трябва да направим всичко тези проекти да станат реални. Защото българската икономика в момента има едно скръбно лице на твърде малки микрофирми, а това не може да даде тласък на България. Ние може да искаме много нашето качество на живот да се повиши, но истината е, че няма ли икономика, това не може да се случи.


Вторият голям риск е свързан с миграцията. Ако следим какво се случва във външната политика на САЩ, аз съм тежко притеснена - виждаме, че други държави от Северна Африка са на техен прицел, а всяко радикално действие на САЩ в този регион води до предизвикателството с вълни от бежанци в Европа. Не мисля, че България има капацитет да се справи сама, а начинът, по който подхождат някои страни в Европа, ни лишава от партньори при такава опасност. И трето - говоря в по-краткосрочни планове, защото иначе трябва да говорим за демография, младежи - в момента ние сме силно атомизирани, силно агресивни и силни индивидуалисти. Това е резултатът от индивидуализма на прехода, но истината е, че едно общество без общи ценности, цели и каузи, няма как да роди нито сериозна държава, нито силни и отговорни политици.


Дебатът за ценности трябва да е сериозен - обществото ни се нуждае от ценности, нашите деца се нуждаят от ценности, за да се развиваме напред, да се радваме на постигнато и да сме абсолютно отговорни за непостигнатото.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Партията върви към путинизация.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Те толкова си могат. Хора с идеи и въображение не отиват в БСП !!!

 3. 3 Профил на Tomo
  Tomo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нинова не е глупава. Тя много добре знае, че ако прегърне каузите за подкрепа на джендъри и бежанци, никога не може да спечели никакви избори в България. Само ми е непонятно, как шепата автентични десни не го разбраха това.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  "Едното е да направи БСП част от дебата по новите социални политики..."
  ---------------
  Партията до ден днешен НЕ Е предложила социална политика!!!
  Там са най-големите радетели на Дикенсовия капитализъм!

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Партията върви към путинизация.
  —цитат от коментар 1 на 4ort

  Не харесват европейските болшевики внос от Африка!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Добре звучи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2858 Неутрално

  БСП не е лява партия . На полето на популизма и архаичния патриотизъм се състезават. двете БКП-та + обединените идиоти. Популизмът ще ги подхлъзне всичките.

 9. 9 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  БСП върви към по-голяма ИЗЛАГАЦИЯ... не че има накъде повече да, ама те не спират да опитват.

 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  "Ако следим какво се случва във външната политика на САЩ, аз съм тежко притеснена - виждаме, че други държави от Северна Африка са на техен прицел, а всяко радикално действие на САЩ в този регион води до предизвикателството с вълни от бежанци в Европа."
  *
  Kакво са направили САЩ в Северна Африка, че не разбрах?
  Aко има предвид, че не допускат мигранти оттам, то те са в првото си да определят кой да идва и кой не.
  Грешката на Европа е, че не следва същата политика.

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  БСП върви към джуджето и Орбан, което е обратната на "Европа" посока!!!
  "Рубладжии, Сър"!!!!

 12. 12 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  Иска си пак Стани-шеф Буруджиева и това си е.

 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Автемтичното БСП е това, което е било ранното БКП- сбирки по фабрики и заеоди, стачки,въоръжена борба.
  А вместо това имаме кабинетна партия с никаква идеология и бюрокрация тип " стани да седна" защитаваща преките интереси на няколко олигарха.

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4028 Неутрално

  Когато тази е по медиите, просто трябва да се смени ТВ канала, или да не се чете статията.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 925 Неутрално

  комунета Сър

  а пък Курнелия е най-неадекватния лидер на партия у нас от 90та насам - женицата си мисли че живее в 20те години на миналия век, само не са почнали да взривяват църкви още, иначе мисленето си е същото

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 16. 16 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Бенито Мусолини (Дуче) на младини е бил соцалист, впоследствие застава на фашистки позиции. Така и Нинова вече застава на фашистки позиции, защото иска власт.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2069 Весело

  Политологът Буруджиева освен,че е от някаква фракция на БСП,беше депутат от Партията и Уредник на къщата на Орешарски съм я запомнил и с един неин мозъчен блик за закон за движение по пътищата.Пияните пешеходци трябва да се глобяват, независимо дали са участвали или са предизвикали пътен инцидент."Да са живи и здрави всички политолози и социолози - без тях щеше да е скучно.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Не само Курнелия, ами почти всички в управлението на тази партия са за панделата или за дом за идиоти.
  Но докато има още по-глупави хора да гласуват за тях, дотогава ще ги търпим да ходят по медиите и да ни заливат с лъжи.

 19. 19 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 481 Неутрално

  ХАЙДЕ ,ДНЕВНИК,ДА НЕ ВЕЛИЧАЕМ ПРИПЛОДА НА ЧЕРВЕНАТА НОМЕНКЛАТУРА БУРУДЖИЕВА КАТО "ПОЛИТОЛОГ".КАКТО и ПИРГОВА,РАЙЧЕВ,КЪНЧЕВ И ПОДОБНИ.НИЩО ЛОГИЧНО НЕМА В "РАЗСЪЖДЕНИЯТА" ИМ.
  ТИЯ СА СЕЛСКИ ПАРТИЙНИ АГИТАТОРИ ОТ НАЙ-ПРИМИТИВЕН ТИП.
  ТЕ НЕ ПРАВЯТ АНАЛИЗИ ,А ПРОПАГАНДА...

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7760 Неутрално

  Как се преобръщат нещата.Дали е изкрена Боруджиева.

 21. 21 Профил на Ivo Di
  Ivo Di
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аз ли не намирам в Дневник, но липсва дописка за поредния атентат от превъртял от любов към християните мирен будист.
  Що така, Дневник?

 22. 22 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 481 Неутрално

  В ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЖИВОТ НА БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛО ОПОЗИЦИЯ ОТ 1989 Г.ЕДИНСТВЕНО ЧЕНГЕТА,ЯВНИ И ТАЙНИ ,СА РАЗИГРАВАЛИ РАЗНИ БОРИЧКАНИЯ В "ПОЛИТИКАТА"
  ИСТИНСКАТА ОПОЗИЦИЯ В БЪЛГАРИЯ Е ТАЗИ,КОЯТО Е АНТИЧЕНГЕДЖИЙСКА И ПРОЛУСТРАЦИОННА.
  И ПРЕДИ И СЕГА ТАКАВА НЕ Е ИМАЛО И ОЩЕ НЯМА...
  ЗАТУЙ СИ СЕДИМ В ГОВНАТА.АМИН.

 23. 23 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#20] от "Роси":Дали е изкрена Боруджиева.

  Изкренила е !

 24. 24 Профил на БТК
  БТК
  Рейтинг: 243 Неутрално

  "Едното е да направи БСП част от дебата по новите социални политики..."---------------Партията до ден днешен НЕ Е предложила социална политика!!!Там са най-големите радетели на Дикенсовия капитализъм!
  —цитат от коментар 5 на 4ort


  Съгласен. В България истински социалисти няма. Ама какъвто ни и батмана, такива ни и социалистите...

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4243 Любопитно

  До коментар [#17] от "chicago514":

  Не разбирам защо "Дневник" така усърдно тиражира напоследък дъщерята на Иван Буруджиев като "политолог"? Жената си е парвеню по рождение и възпитание и определено играе ролята на двоен провокатор по системата "мнението ми е за откъдето ще спечеля повече в момента?".

 26. 26 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Още нищо не се знае. Факт е, че засега силите на БСП и ГЕРБ са почти равни. В следващите 2 години всичко ще стане ясно!

 27. 27 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Както винаги най-активни борци срещу бившите си съпартийци са люспите, триците и маститите спиртофили изпаднали зад борда.

 28. 28 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Като цяло това заключение на тази глашатайка на чугинориата е мнооого закъсняло. Късно е чадо, както се казва. Но пък много ме радва, че е факт изолацията и скорошният залез на комунделите и ватата.

 29. 29 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 657 Неутрално

  И вие наричате тази другарка "политолог"?!?. Е, с такива политолози изолацията ви е гарантирана. Тя отдавна е факт.

 30. 30 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Дъщерята на платения пладнишки "УБИЕЦ"

 31. 31 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Много важно,че БСП щяла да изпадне в изолация...

 32. 32 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Смислено интервю - изненадан съм приятно.

 33. 33 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#25] от "daskal1":Даскале , как така не си разбрал защо флагманът на американската преса Дневник публикува халюцинациите на една социалистка? Ако това същото е написано от щатнити коментатори, няма да има същия ефект.

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4243 Весело

  До коментар [#33] от "ahasver":

  Вярно, само това с "мъдростта на партиите" трябва да ми подскаже, че се търси човек познаващ речника на столетницата и гръмко преувеличаващ реалностите с "въодушевените граждани":
  "Има голяма гражданска енергия в България, тя нараства. От мъдростта на партиите зависи дали те ще си партнират с тази гражданска енергия. "

 35. 35 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  До коментар [#17] от "chicago514":Не разбирам защо "Дневник" така усърдно тиражира напоследък дъщерята на Иван Буруджиев като "политолог"? Жената си е парвеню по рождение и възпитание и определено играе ролята на двоен провокатор по системата "мнението ми е за откъдето ще спечеля повече в момента?".
  —цитат от коментар 25 на daskal1


  Аз, ако имах баща-терорист и убиец от типа "изскочил от тъмното" щях да си търся попрището по друга линия - напр. инженер, доктор, математик, компютърен специалист или нещо от тоя род. Хората от вида на Татянка, обаче ги влече непрекъснато в мътните води на политиката, може би от чувство за вина, или по-скоро от генетичната си обремененост.

 36. 36 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Според мен пропусна две неща. Едното е да направи БСП част от дебата по новите социални политики, които ПЕС предлага на европейските граждани и с които ще тръгва на разговор с тях за подкрепа на предстоящите европейски избори. Второто, което пропусна, е да направи силен старт на кампанията на БСП за европейските избори. В този смисъл тя ще закъснее - сигурно ще бъде отложена за след Нова година.

  БСП Е част от дебата на за политиките на ПЕС разработва и иска да предложи на еврогражданите . На конгреса присъства делегация на БСП , взема участие в работата му , и се предполага , че разполага с ВСИЧКИ материали от работата на Конгреса . Това , че Нинова не е присъствала лично , не означава нищо .есъси. Освен това , на Конгреса има писмено оповестени решения на БСП по отделните политики на ПЕС. А колкото до второто пропуснато нещо , силна кампания ще се провежда от БСП в България , а не надруго място . И едва ли дори и политолог като Буруджиева може да предвиди как ще протече кампанията и какъв ще бъде резултата от нея . Помним очакванията за резултата на последните парламентарни избори и неочаквания резултат от тях . От 39 депутата БСП скочи на /№ . Помним и Президентските и очакванията за протичането им . Вижда се и резултата . Добре е политолозите да не казват Хоп , преди да са скочили . .

 37. 37 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#12] от "Madmax":

  БУРУДЖИЕВА е с ген на убиец по бащина линия.

  Може би затова я приканваш към ново поприще, за да я развие?...
  Няма кадри и това е проблем за закриване на една групировка пропита с национално предателство с мнго големи престъпления в миналото си.

 38. 38 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Партията-престъпница, която брои конгресите си заедно с тези между 1944-89 и се кланя на Гошо и Тошо, не може да бъде демократична, лява и социалистическа. Тя си остава сборище от потомци на докараните на власт от съветската армия лумпени с два пръста чело, които унищожиха българската държавност и икономика и лишеха българина от собственост.

 39. 39 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#26] от "Voiko":

  Като са равни е най-добре да спретнат една коалицийка и да спрат с театрото на големи противници.

 40. 40 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#3] от "Tomo":

  Т.н. "десни" не го разбраха, просто защото не са десни, а само така се наричат.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 41. 41 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 905 Неутрално

  партията с главно П разчита на 85 годишни бабички и дядовци ,които помнят с умиления Бай Тошо и бозата от 6 стотинки,както и на работници с червени потници изкарани от предприятия ,ръководени от назначени милионери с куфарчета.Лошото е ,че бабите са повечето избиратели,ама пък те мрат като мухи.След 5 години като тръгнах за Бузлуджа няма да наемат вече автобуси ,а ще взимат маршрутки с по 1 линейка на три маршрутки.КурНелия това не го ли осъзнава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK